Keşfet

Cagdason'un Günlüğü

Az önce floresan ampulleri değiştirdim, Sylvania marka 4 coral star, 2 marinestar, 1 aquastar ve bir grolux kullandım. Marine star 15000K aquastar 10000K birdaha değiştirecek olsam grolux yada aquastar yerine birtane daha marine star eklerdim. Yakında resim eklerim renkler fena görünmüyor.

Grolüx deniz akvaryumlarında kullanılıyor mu?

Grolüx deniz akvaryumlarında kullanılıyor mu?
Tüm incelediğim forumlarda kullanıldığını pek görmedim pekte önerilmiyor, açıkcası Marinestar ve Coralstar dışındakilerinin özelliklerinin yeterli olduğunu düşünmüyorum, bu ikisininde fiyatına uygun belki %15-25 arası fiyatına göre iyi kullanılabilir diyebilirim. Halen ikna edilebilmiş değilim verilerle. :)

Bakalım gelişmeleri yazarım sizde faydalanırsınız. Grolux oldukça pembe aquastar de sarı, Ama coralstar ve marine starın daha önce kullandığım floresanlardan en azından gözle görülür bir farkını görmedim. Mercanlar oldukca renkli görünüyor, büyümeyide gözlemleyip yazacağım.

Aslında grolux oldukca fiji pink kıvamında biraz yeşil az aşağıda Korallen Zucht Fiji Purple spektrumu var

giesemann%20fiji%20purple.jpg

Buda Grolux:

eng_pm_30W-90cm-SYLVANIA-GROLUX-8500K-96_2.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:
Yeni floresanlar ve tanktan bazı kareler:

1888450_10152619328132501_1527880263_n.jpg

1921892_10152619560987501_77876655_n.jpg

1796448_10152616448902501_1946812237_n.jpg

1496609_10152549683927501_1943958909_n.jpg

1551726_10152549563647501_635904801_n.jpg

1507093_10152544614177501_329382867_n.jpg

1538819_10152544610002501_315323334_n.jpg

1601194_10152630499927501_262006107_n.jpg

1522010_10152479235872501_1122100730_n.jpg

1779734_10152656417807501_1737708057_n.jpg

1911780_10152656417937501_773560838_n.jpg

1902879_10152656418002501_956419145_n.jpg

1622248_10152656418102501_366162562_n.jpg

1800198_10152656418162501_293666708_n.jpg

1912128_10152656418237501_1407494373_n.jpg

1796638_10152656418322501_470753421_n.jpg

Henüz bir gün oldu ama sanırım montipora tuberculosa da bir renklenme oldu aldığımdan beri polipleri çok silikleşmişti hafta sonuna kadar belirgi bir değişiklik olur gibi görünüyor.

Cağdaş bey genelde bu konu ile ilgili yazılarımdan sanki can düşmanıymışım gibi bu markanın gözüküyor olabilirim sakın öyle algılamayın . Sadece sizlerin deneyimleri paylaşımları gözlemleri ve değerlendirmeleri ışığında bilimsel verileride işin içine katarak diğer bir üyemiz sorduğunda gönül rahatlığı ile önerebileceğim şeyler olsun istediğimden biraz inatçı olabiliyorum. Ne size olan tavrım ne de ürüne olan kötü bir tavrım bulunmamakta.

Gelelim son paylaşımınıza; Montinin bu türü yüksek par değerlerinde ve eziyet verici akıntıda sıkıntı yaşarlar, bilimsel olarak 300 PAR değerini aşan durumlarda photoinhibition durumuna geçebilip fotosentezi durdurmayı tercih ederler. Sözün özü kendilerini korumaya alırlar. Sizin bu durumunuzda yüksek bir yerde duruyor olması akıntının korunmuş olup ışık yoğunluğunda bir azalma gerçekleşmiş olup bu monti ideal şartlarınada kavuşmuş olabileceğini gözardı etmemek gerekiyor. Yorumunuzu gözleminizi okuyup bu mercanın gereksinimlerini bilemeyn hobiciler ışığın güçlendiğini böylece mercanın artık yeterli gereksinimlerinin karşılanabildiğini düşünebilir. Tabiki her faktör göz önünde bulundurulmalıdır, örneğin bir önceki ışığınızı ben güçlü olduğunu varsayarak yeni aydınlatma tercihinizin daha düşük yoğunlukta olduğunu kriter aldım. Belkide bir önceki ışığınız daha zayıf iken yeni tercihiniz Montiye çok daha uygun seviyeye çekmişte olabilir aydınlatma düzeyini. Siz zaten net kesin konuşmamış olup bir süre daha gerektiğine kanaat getirmişsiniz. Umarım bu yazım sizi alındıracak şeyler içermiyordur , eğer sizi sinirlendirecek alındıracak bir şey içerdiğini düşünüyorsanız lütfen bana haber verin Moderatörlerden silinmesini isteyeyim ya da siz raporlayabilirsiniz. Çok meşakkatli bir yoldan buralara geldiğinizi biliyorum takip ediyorum, sizin gibi değerli bir hobiciyi istemeden kırmak benide rahatsız eder. Sağlıcakla kalın

Deniz bey kırılmak nedemek forumun güzel yanı bu herkez fikrini yazacak ki bilgilenelim. Ben ikinci olasılığın daha doğru olduğuna inanıyorum yani önceki ışığın yetersiz şimdiki ışığın yüksek olması fikrini. Bundan önceki ışık yaklaşık 8-9 aylık floresanlardı 4 actinik 4 beyaz 15000K ışık vardı. Bende ışık fazla olabilir diye montileri tabana indirmiştim polipler daha çok açmaya başladı ama renklenmedi. Sonra tekrar yükseltim fakat yerini değiştirdim akıntı biraz daha azdı polipler açmaya devam etti fakat renkler hala silikti. Dün ışıkları değiştirince renklerde bir artış gördüm ama bu direk spektrum farkından olabilir (ki büyük ihtimal ile öyle). Bir süre sonra mercanın iyiyemi kötüyemi gittiği belli olur. Bu arada dün acrolardan birinin iki üç kolunda büyüme olan bölgede beyazlama gördüm. Bakalım onun sonu ne olacak göreceğiz.

Biraz oynanmış bir foto :)

1538819_10152544610002501_315323334_n.jpg

Hatırlar mısınız bilmem , ilk sorunlarınız olduğunda bozun sıfırdan kurun tavsiyesi vermiştim, siz inatla hayır ben bu illeti yeneceğim deveyi güdeceğim demiştiniz. Haklı çıktınız . :) Umarım gönlünüze göre olur herşey.

Alakasız gibi görünebilir belki ama güzel bir makale...

Making Corals Colorful

Hatırlar mısınız bilmem , ilk sorunlarınız olduğunda bozun sıfırdan kurun tavsiyesi vermiştim, siz inatla hayır ben bu illeti yeneceğim deveyi güdeceğim demiştiniz. Haklı çıktınız . :) Umarım gönlünüze göre olur herşey.
Hatırlamazmıyım aslında iyi gaz olmuştu zira başarısız olmayı pek sevmeyen biriyim. O tankda oldukca oturmuş ve keyif vermeye başlamıştı taki şalter atana kadar. Bu tank tahminimden çok erken canlandı benim asıl bundan umudum çok yoktu. Eski kayalardan çok korkuyordum ama yenisini almak için ne hevesim nede maddi durumum yoktu. Dediğim gibi aşırı hızlı oturdu ilk hafta koyduğum frag hala yaşıyor ve kayayı sarmaya başladı. Tankına çökmüş tanktan çıkardığı amonyak yüklü kayaları koyan ve sonra birhafta olmadan SPS koyan adam var deseler yeni hobicilere kötü örnek oluyorsunuz silin bu yazıyı derdim. Halada diyebilirim ama olunca oluyor :)

Alakasız gibi görünebilir belki ama güzel bir makale...

Making Corals Colorful
Çok alakalı bence bu benim mesleğim floresan proteinler ile ilgili patentim bile var
default_tongue%20(1).gif
ama bazen teori akvaryumda çok iyi çalışmıyor bende bunu anlamaya çalışıyorum. Yazı için teşekkürler.

Rica ederim, faydalı olursa ala :)

Elimden geldiğince hızlı okumaya çalıştım ama daha yararlı olabilirdi bence bu bilgileri birde ışıklar ve ışıkların spektrumları ile birleştirip bir sentez yapsaydı çok yararlı olurdu bu hali ile hobicilerin pek yararlanabileceği gibi değil. Ben kabaca buna benzer bir düşünce ile ışık seçmeye çalışıyorum ama işin içinde okadar çok etken varki bunları test etmek oldukca güç. Keşek ben yapabilsem ama denemeden de buraya yazmak olmuyor.

Bu hanımefendinin acrolarla ilgilide böyle bir makalesi vardı, Mahir bey onu bulabilir misiniz? Bu makale genelde Echinophyllia, Favia, Favites, Galaxea, Lobophyllia, Montastraea, Plesiastrea, Ricordea, Scolymia, Trachyphyllia,ve diğerleri için gibi.

Özürler buldum şimdi :)

Teşekkürler, bu konu ile daha alakalı oldu  :thumbsup: . İçerik biz amatörleri biraz aşıyor, böyle durumlarda direkt "sonuç" kısmını okuyorum :) .

Aslında anlaşılması zor değil gibi geldi bana. Özellikle Excitation/Emission kısmı oldukça yararlı. Bizler genelde Emission kısmı ilgilendirdiği için görsel olarak biraz yanılabiliyoruz. Ama şu gerçeğin altını çiziyor, mercanın koyu renk alması ışığın yetersiz olacağına kanaat değildir! Renk açılmasını buna bağlayabiliyor makalede. Diğer önemle her yerde söylediğim, AKINTI.. Bu çok göz ardı ediliyor. Burada H2O2 nin mercanca yaratıldığını ve bazı protein yapısallarının mercanı bu zararlı bileşimden koruyabileceğini ancak bunun içinde belli bir genetiğe sahip olması gerektiğini söylüyor. Öncelikle kırmızıların daha dayanıklı olduğu gibi. H2O2 nin akıntı yardımı ile mercandan uzaklaşması gerekiyor, yapısı gereği satınaldığımız eczanedekinin aynısı ise çabucak suya dönebiliyor olması gerekiyor, yeterli akıntıda kolaylıkla bertaraf edilebilir yani. Diğer husus 250 ye yakın Amino asitin Acrolardaki fluorescent ypısındaki önemini ve renk değişimlerindeki etkisinin söylenmiş olması. Kanımca değişik farklı yem ve veya yemleme ile olabildiğince bu aminoasitlere şans verilebilir. Sözün özü A.A. dozlamak sanıldığı kadar kötü olmayabilir demek istiyorum. Başka konu ise ışık yoğunluğunun artması ile fluorescent proteinin etkileşime geçip mercan renklenmesinin artabildiği ama bu yoğunluğun linkteki grafiklerde görüleceği üzere sınırı geçer ise bu sefer renklenmede genetik değişiklik nedeni ile arızalar çıkabilecegide belirtilmiş. Çağdaş bey ile fikir teatisinde bulunduğumuz noktada burası :) Ben diyorum ki Monti aşırı ışık neden ile renk kaybı yaşamış olabilir o da diğer yönü gösteriyor hayır ışık yeterli değildi eğrinin sol tarafında idi şimdi peakte :) Şaka bir yana okunması ve anlaşılması ama atom parçalamayı gerektirmeyecek uygulama alanına geçirilmesi gerekiyor. kısa özet geçecek olur isem, yaklaşık 350 nm ile 550,600 nm arası fluorescent protein kendi için excitation ( emilim diyelim) yapıyor bu aralığın 550-600 nm dediğim son kısmına yakın yerden başlayarakta emission ( yansıtma diyelim ) yapıyor. Tabiki peak noktaları var. Ondan sonra azalış gerçekleşiyor. Sözün özü sanırım öneri hobici için getirilecek olunursa bu aralığı taşıyan bu aralıkta varolabilen florasan seçilmesi iyi olacaktır. Bunun için spektrum grafiğinde peak noktaların nerelerde olduğuna bakmakta fayda vardır. Bu makalede kendisinin yıllarca tecrübesini içeren PAR değerleri ve Acro renkleri ile ilgili bir grafiğide var. Örneğin Sarı renkte bir Acro için kuvvetli par değeri belirmiş grafikte. Bu flo seçimi karmaşık dursada aslında çokta karmaşık değil, biz kurcalamayı seviyoruz belkide diğer akıntı vs gibi durumların süper olduğuna kannat getirip işi sadece flonun yanlış seçimi veya dizilimine bağlayabiliyoruz.

Olayı ben biraz daha karıştırayım benim üzerinde çalıştığım konu FRET diye bir konu yani iki floresan protein in birbirlerine olan etkisi. B ve önceki makalede floresan proteinleri tek tek ele alıyor oysa deniz anası mercan ve diğer birçok canlıda floresan proteinler birbirlerini etkiliyor. Yani siz yeşik floresan protein i mavi ışık ile uyardığınızda organizmada kırmızı floresan varsa ve bu uygun bir pozisyondaysa canlı kırmızı görüne biliyor yeşil yerine. Neyse kendimi dersde gibi hissettim bu işler oldukca karışık ama anlaşılması çok zor değil.

Yanlış bilinen sizlerinde yazdığı gibi gördüğümüz mercan rengi ve aydınlatma arasındaki ilişki; mavi tonlar için mor, yeşil tonlar için mavi, sarı tonlar için yeşil, turuncu tonlar için sarı, kırmızı tonlar için de turuncu ışık gerekiyor (genel olarak). Yani gördüğümüz rengin ışık sıkalasında bir alt değeri uyarım için gerekiyor. o yüzden birçok mercan aktinik ışık ile uyarılabiliyor burda floresanlar arası etkileşimlerde giriyor işin içine ama ben orayı fazla ayrıntılı anlatmayacağım.

Konu görüntüleyen kullanıcılar