Keşfet

Cagdason'un Günlüğü

Mercanları dezenfeksiyon için tentürdiyot kullanan var mı ? Yabancı sitelerde Lugol's solution diye geçiyor bizdeki tentürdiyot ile aynı şey konsantrasyonları farklı olabilir belki kullanan biri varsa ne oranda kullandığını yazabilirmi? Teşekkürler. 

H2O2 biraz ağır gelebilir. Bu süreci atlattıktan sonra CoralRx Pro kullanmanız daha ideal olur.

H2O2 biraz ağır gelebilir. Bu süreci atlattıktan sonra CoralRx Pro kullanmanız daha ideal olur.
Fiyatı fena değil niye daha önce almamışım ki ama bence büyük bir zararlı değil sorun. H2O2 işine gelince aslında dozu iyi ayarlanırsa sorun olmaz sanırım ben %3 lük solusyonu 1:5 seyreltip kullanacağım. Çok uzun süre değil 1-2 dakika belkide sadece beyazlayan kısımın 1 cm üzerine kadar bir bölgeyi düşünüyorum mercanın tamamını değil. 

Fiyatı fena değil niye daha önce almamışım ki ama bence büyük bir zararlı değil sorun. H2O2 işine gelince aslında dozu iyi ayarlanırsa sorun olmaz sanırım ben %3 lük solusyonu 1:5 seyreltip kullanacağım. Çok uzun süre değil 1-2 dakika belkide sadece beyazlayan kısımın 1 cm üzerine kadar bir bölgeyi düşünüyorum mercanın tamamını değil. 
Bu tür sıkıntılı mercanları su dışına çıkarmakta stresi artıracağından pek önerilmiyor. Beyazlayan kısma çok ince bir katman kapatacak şekilde epoksi uygulamasını uygulayabilirsiniz. Hemde su altında yapılabileceğinden çok sıkıntıda yaratmaz. Epoksiden sonra bir müddet daha aşağı seviyelerde ışıktan durmalarıda uygulanabilir. Daha önce deep water acrolarınız için önermiştim ama siz yerlerinden memnunlar dediniz. Kanımca tedavi süresince çok su dışına çıkartmamanız yerinde olur.

Coral RX pro bakteriyel ve parasitik olgularında tedavisinde kullanılabiliyor bu arada. Hidrojenperoksit çabuk suya dönebiliyor hızlı davranılmazsa. En korktuğum uygulamalardan biridir H2O2 :)

Bilgiler için teşekkürler Deep water acrolar şu anda etkilenmemiş gibi görünüyorlar umarım onlarada bulaşmaz. Şu anda toplamda 4-5 parçada var sanırım. Birçok frag ve bir ana koloni kaybettim ama diğerlerinde ilerleme çok daha yavaş. 

Bir iki mercanda beyazlama devam ediyor diğerlerine yayılmamış gibi görünüyor. Tentürdiyot pek bir işe yaramadı gerçi mavi ve mor mercanlarda renklerde bir değişme oldu gibi. En sevdiğim fraglarımdan (tanka ilk koyduğum frag) da malesef yavaş yavaş beyazlıyor. Nasıl bir hastalık bilemiyorum umarım çok ilerlemez. Şimdilik su değerlerini iyi tutup gözlüyorum, bakteri girişi yaptım Prodibio. Gelişmeleri yazacağım. 

inşallah fazla kayıp olmadan atlatırsınız...

İşin en kötüsü uçlarda büyüme devam ederken mercanın alttan alttan ölmesi. Sorunun mikrobik olma ve bulaşma olasılığıda çok korkutuyor beni. Enson Ekstrem de Azmi'nin tankında böyle bişey görmüştüm ve oldukca fazla güzel canlı kaybettiler. Bende bir ana koloni dışında henüz büyük bir kayıp yok ama etkilenen lerin iyileştiğine dair de birşey de, yok yani ölmesi muhtemel 3-4 mercan var. Umarım daha fazla yayılmaz. Bekleyip göreceğiz. 

Çağdaş abi yazın aynı sorunla bende karşılaştım ve hepsini çıkartmak zorunda kaldım inş. sende bişi olmaz nazar değdi herhalde zor iş  :(

Son bir kaç ay içerisindeki değerler. 

10991386_10153604542917501_2943635104725661941_n.jpg

Magnezyumu katkı olarak mı ekliyorsunuz ?

Son 1 aydır hayır ama tekrar eklemeye başladım. Bundan önce Royal Nature kullanıyordum dün Fauna Marin MgCl ve Merck MgSO4 karışımı başladım (%10 MgSO4) 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bende seachem in kristal formundaki Mg katkısından var, ondan ekledim 40 gr kadar (350L hacim), sonuç Mg yerinden kımıldamadı (1240) ancak kh birdenbire 1 puan artıp 8 den 9a çıktı :)

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bende seachem in kristal formundaki Mg katkısından var, ondan ekledim 40 gr kadar (350L hacim), sonuç Mg yerinden kımıldamadı (1240) ancak kh birdenbire 1 puan artıp 8 den 9a çıktı :)
Mg artmış ancak görevini yerine getirirken azalarak eski haline dönmüş :) daha fazla kH ın çökmesini engelleyerek yükseltmiş. :)

Hulusi bey, evet, uzun okumalardan sonra durumun bu olduğunu ben de anladım, şimdi mesele, ne kadar daha Mg, precipitate durumdaki materyali cözmeye devam edecek, galiba KH ın yükselmediği noktada Mg yi 3-4 günde bir değil de normal hızda eklemeye ancak başlayabileceğim. Sanırım biraz mangrov lardan da kaynaklandı Mg'nin dengesiz eksilmesi. İşin ilginci, Mg ekledikten sonra montiporalar polip açmaya başladı, bazılarını ilk defa görüyorum :)

Benim bir ara Mg 1500 lere çıkmıştı sonra eklemeyi kestim ama seviye 1300 ere doğru inince algae artışı gözlemledim özellikle Bryopsis şimdi tekrar seviyeyi 140 civarına çekip durumu kontrol edeceğim. Ama mercan beyazlamasının bunla direk alakası varmı bilemiyorum. 

Karbon dozlamanin Mg üzerinde etkisi var mıdır?

Aynı dert bendede var bir koloniyi komple attım fragladığımda aynı şekilde oldu
c55343126724664be44a6b85a3c330fa.jpg

Konu görüntüleyen kullanıcılar