Keşfet

Cagdason'un Günlüğü

Karbon dozlamanin Mg üzerinde etkisi var mıdır?
Karbon dozlamanın çok etkisi olacağını düşünmüyorum. Ancak karbon dozlamak Spslerde bildiğim alg sayısını artıracağı için bir miktar tüketim getirebilir mg üstüne ama öyle 1400 lerden 1300 lere değil. çok çok daha az. 

 
İlker bey aynen bu görüntü çok sinir bozucu bir durum. Bazı mercanlarda olup diğerlerinde olmaması dahada ilginç ben mikrobik birşey diyorum ama yan yana duran iki mercandan biri ölüyor diğeri iyi. Belkide türe has bir hastalık olabilir. Su değerlerinden de olduğunu düşünmüyorum çünkü ölen mercanlar uçlarından büyümeye devam ediyor. Anlayamadım gitti. 

 
Ölen yerlerden budamadıktan sonra ölümleri durduramazsınız .

 
Evet bir süredir güncelleme yapmıyordum durum iyiye gidiyor gibi. STN (slow tissue necrosis) denilen SPS lerin alttan yavaş yavaş beyazlaması sorunu vardı tankımda etkilenen bir ana koloni ve 4-5 frag vardı. Ana koloniyi biryerden sonra 5-6 frag aldım ve kaybettim. 5-6 fragdan sadece 2 si kurtuldu, bunun yanısıra frag sayılabilecek ama farklı türlerde 4 adet milipora ve acro vardı onlarda 1 ay içinde nerdeyse tüm taban bölgelerini kaybettiler. 

Önlem olarak yaptıklarım biraz karışık hangisi işe yaradı tam bilemiyorum belkide hepsi birlikte, iyi haber durum iyi. İlk önce tanka Lugol's solution denen bizim tentürdiyot (konsantrasyonları biraz farklı ama aynı şeyler var içinde) eklemeye başladım benim hacim 450 lt kadar haftada 1 ml gibi bir doz girdim günde 4-5 damla. ilk hafta 2 tüp sonra her hafta su değişiminden sonra 1 tüp prodibio biodigest girdim. Bunun yanı sır Fuana Marin den ultra min F ve Ultra seafan girdim haftada her ikisinden de bir çaykaşığı. 

Alttan beyazlayan mercanlar beyazlayan iskeletin üzerine tekrar büyümeye başladı, yani fraglamadığım mercanlarda beyazlama tamamen durdu ve büyüme başladı. Bunun yanısıra bukadar besin girince sanırım yosun olayı biraz fazla arttı. Şu anda tanktaki sorun bubble algae. Oldukca fazla biryandan da bryopsis başlıyor bakalım Mg u yavaştan arttırıyorum. bir ara tankta çok fazla vardı sonra Mg u 1500-1600 arasına çekince yok olmuştu 1300 e düşünce tekrar başladı bir haftadır 1350-1400 arasına yükselttim yavaş yavaş 1550-1600 e doğru gidiyoruz. 

Eklenen yeni canlılar 2dişi 1 erkek anthias, bundan önce her aldığımda en azından bir ya da ikisini kaybediyordum şu anda tankta 4 dişi bir erkek birde farklı türden anthias oldu. Birlikte iyi anlaştılar gibi ancak yeni gelenler hala kuru yem almıyor umarım bir iki güne bu sornu çözerim. 

Durum böyle mercanlardan resimler yakında. 

 
11023138_10153643558077501_1068926480_n.jpg


Dipteki açık mavi bölge 1-2 gün içinde büyüdü bubble algea kaplı ve beyaz görünen yer tamamen mercan dı 3 hafta gibi bir sürede beyazladı ve gövdede yukarı doğru ilerliyordu ki bir hafta önce durdu ve mercan tekrar bu bölgenin üzerine büyüyor. 

11041482_10153643557477501_2120422154_n.jpg


Burdada sağ tarafta beyazlayan kollar görebiliyorsunuz sol tarafta tabanda siyah görünen kısım gene 3 hafta içinde yavaş yavaş beyazladı şu anda belirgin bir sınır görünüyor ve mercan bu siyahlayan kısımın üzerine büyüyor. Sağdaki kollarda hala beyazlama yavaş da olsa devam ediyor gibi. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Siparişi üzerinde 10 gün geçtikten sonra sonunda donmuş yemlerim elime ulaştı Antahisleri yeme alıştırmak için almıştım ama hayvanlar 2 haftadır tankta zaten alışan alıştı. Bu arada KH dozlayan pompada sorun olmuş bir iki gün Kh da bir dalgalanma oldu bakalım herşey yolunda giderken mercanlar gene bir keyifsizleşti bubble ve bryopsis zaten kendi alemlerinde çoşmuş durumda. Radikal önlemler alma zamanı geliyor. 

 
Çağdaş bey bubble alg sorununuz için Emeral crab önerebilirim.Bende iki tane var ve çok güzel iş yapıyorlar.Sadece bubble değil diğer yosun türlerinide tükettiği oluyor.

 
Bende 3 tane vardı ama ikisi sanırım öldü birtanesi hala ortalıkta ama bubble oldukca fazla ya yetişemiyor ya yemiyor. BEnim tahminim yemiyor çünkü bu canlıları eklediğimde çok az bubble algae vardı şimdi sayamıyorum bile. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bubble algler benim gözlemlediğim kadarıyla bazen çok geç zamanda beyaza dönüp azalıyor fakat kendiliğinden tamamen kaybolmuyor.Bendeki bir önceki Emeraldlar oluşan buble algleri zaman içerisinde yedikleri oldu tabi bu yeme sürecinde haliyle patlatıp yedikleri için tekrar oluşmaması elde değil.Oluşmasını engellemek adına aldığım bir canlı.İkiside ölmüştü fakat zamanla tekrar azda olsa belirmeye başladığı için tekrar iki tane aldım.Şu anda hiç kalmadı.Bi ara baya büyük bir sorun haline gelmişti. Izgarada biriken bubble algler inanılmaz derecede çoğalıp su seviyesini 3 cm kadar yükseltmişti.Izgarayı temizlemek beni baya uğraştırmıştı.Umarım bir an önce kurtulursunuz.Kolay gelsin.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu sabah tam kahvaltıya oturmadan önce elektirik kesildi, gene apartmanın birşeyi bozuldu diye söylendim bir baktım apartmanda ışık var evin sigortası atmış. Kaçak akım rolesi sigortaları indirdim teker teker kaldırarak hangisi attırıyor buldum. Akvaryumun olduğu yer akvaryumdaki tüm fişleri çektim teker teker takıp hangi cihaz onu buldum. Armatürün 3 fişinden birisi onu çıkardım herşey çalışıyor ama kafama takıldı canım sıkıldı armatür arayışı içine girdim. 

8 x 80 W armatür bakıyorum bildiğiniz biri varsa satan alabilirim. Akşam bir tamirat için uğraşacağım bakalım inşallah halledebilirim. 

 
Dün iki üç saat uğraştıktan sonra armatürü tamir ettim birşekilde fiş kablolarından birinin içi yanmış ve kablolar birbirine temas etmiş nasıl oldu böyle birşey anlamak zor. Reflektör de baya bir eskimiş yani kısacası armatürden oldukca soğudum. Birtane ya yaptıracağım ya yeni alacağım ikinci el arayışları devam ediyor. 

 
10 *80 yada 12*80 düşünürseniz özelden konuşalım.

 
Bryopsis işi biraz sıkıntılı emeral crab yermi o konuda net birsey soyleyemem ama hicbir balik yemiyor onu cok iyi biliyorum. Tutundugu yerdende kolay kolay gitmiyor. Ben cozumu 2 kutu epoxy bitirerek buldum, tum oldugu bolgeleri epoxy ile kapattim uzun zamandir bryopsis namina hicbirşey kalmadi. Aslinda daha guzel oldu cunku epoxy uyguladigim yerlerede guzel renkli zoa vardi parcalara ayirarak onlari yapistirdim simdi onlarda mercan diplerindeki kayalari ve diger yapistirdigim kayalari kapladilar harika goruntu oldu.

Az bolgede varsa bryopsis epoxy ile kaplayin ve kurtulun derim.

 
Bende daha önce de olmuştu Mg ile halletmiştim gene Mg u arttırıyorum heryerde sadece Kent Marin in Mg u işe yarıyor yazıyor ama ben Kendi karıştırdığım Mg ile halletmiştim gerçi hangi ürünü karıştırıyordum şu anda tam hatırlamıyorum ya Sigma dan aldığım MgCl dı ya da Royal Nature MgCl dı 

 
Kumunuzu sifonlama yöntemi ile temizliyor musunuz su değişimlerinde Çağdaş bey?

 
Hayır, eskiden temizlerdim şimdi hiç dokunmıyorum bu konuda görüşler biraz çelişkili kimi faydalı diyor kimi dokunmayın diyor. Bende bir yıldız birçok da conch var onlar kumu iyi karıştırıyor bu tankta henüz kum üzerinde herhangi bir oluşum görmedim ne cyano ne dyno. 

Bu arada dün armatür ile uğraşırken gece palyançolardan biri kendini dışarı attı. İlkdefa bir palyançonun tanktan atladığını gördüm iyikide görmüşüm kuruyup ölecekti zavallı. Sabah keyfi yerindeydi. 

 
Kum yüksekliğinizi bilmiyorum, ne tür kum kullandığınızıda hatırlamıyorum :( ama kuma gömülen canlılarınıza zarar vermeden arada bir yapmanızda fayda var diye düşünüyorum.

 
Bende oldukca derin 3-5 cm arası whiteX kum var. Belli bir süre sonra nitrat brikimi vb. oluşup eski tank sendromu gibi olaylar ortaya çıkabiliyor sanırım. Ama oluşumların hiç birinin kum üzerinde başlamaması bana biraz düşündürücü geliyor. Sanırım benim en büyük hatam bu eski kayaları kullanmam oldu üzerinden 1,5 sene gecti ama hala bence birşeyler salıyorlar son tank çökme olayından sonra. 

 
Benim tankım yosun içinde ve en temiz yer kum üstlerim :) Geçen gün su değişiminde sistem değiştireceğim için kumun bir kısmını vakumladım. İnanımaz çamurumsu görüntü vardı. Ve benim tankımda Newjet 4500, 2 adet 6045 1 adet 6055 ve 1 adet 6025 çalışıyordu. Kum kalınlığım 2mm yüksekliği ise 2,5 cm zor geçiyordu. Özellikle Kalkwasser dozlamam sırasında oluşmuş kütleler çoktu. Belki yeterli kum karıştırıcı canlım olmamasıda etkendir bunda. Aragonite bazlı kumların bir müddet sonra ,6 ay-12 ay arası olabilir bu süre, bir kısmının değişimi sıfır kum ile kendi olası çözümlerimden biri gibi duruyor. Dediğim gibi bilimsellikle alakası yok ama tecrübe bazen herşey demek. :)  Şu aralar en çok öğrenmek istediğim kontrol etmek istediğim olgu biyolojik sistem. Onu tam anlamıyla kavramak istiyorum. Sert mercanım olmaması bazı hobiciler tarafından söylediklerimin yargılanmasına neden olsa da bana göre mercan beslemek büyütmek kolay geliyor :) Zor kısım bana göre orası olmuyor. Umarım sizde sıkıntınız çözersiniz.

 
Kumun içi kesinlikle dediğiniz gibi, ama birkaç kum karıştırıcı büyük kısmını karıştırıyor en azından yüzeydeki bir cm kadar olan kısmı. Onun altı kesinlikle berbat biliyorum. Dip çekimi bazen yararlı oluyor ben çekmek yerine bir iki haftada bir kumun bir kısmını iyice karıştırıyorum bu küçük bir kısım oluyor genelde. Temizlik yapmadan önce bu işi yapıp sonra %20-25 su değişimi yapıyorum. Yosun işi biraz ısıdan biraz fazla besinden oldu diye tahmin ediyorum birde alırken üzerinde bubble alge olduğunu gördüğüm halde tanka eklediğim kayalar. Bende zaten var diye düşündüm ama bu kaya ile gelenler sanırım farklı bir tür. Bendekiler 6 aydır tektük orda burda çıkıyordu bunlar bir ay kadar zamanda bir iki kayayı tamamen kapladılar. Bu hafta sonu temizlik sırasınde belki %40 ını temizledim ama hala oldukca fazla var her hafta yavaş yavaş temizleyeceğim yapacak birşey yok. Mercanlar toparlandı ben ona seviniyorum bubble alge şu anda plastik bubble rap ler var ya onları patlatıyor gibi patlatmak için kullanıyorum.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst