Evet bir süredir güncelleme yapmıyordum durum iyiye gidiyor gibi. STN (slow tissue necrosis) denilen SPS lerin alttan yavaş yavaş beyazlaması sorunu vardı tankımda etkilenen bir ana koloni ve 4-5 frag vardı. Ana koloniyi biryerden sonra 5-6 frag aldım ve kaybettim. 5-6 fragdan sadece 2 si kurtuldu, bunun yanısıra frag sayılabilecek ama farklı türlerde 4 adet milipora ve acro vardı onlarda 1 ay içinde nerdeyse tüm taban bölgelerini kaybettiler.
Önlem olarak yaptıklarım biraz karışık hangisi işe yaradı tam bilemiyorum belkide hepsi birlikte, iyi haber durum iyi. İlk önce tanka Lugol's solution denen bizim tentürdiyot (konsantrasyonları biraz farklı ama aynı şeyler var içinde) eklemeye başladım benim hacim 450 lt kadar haftada 1 ml gibi bir doz girdim günde 4-5 damla. ilk hafta 2 tüp sonra her hafta su değişiminden sonra 1 tüp prodibio biodigest girdim. Bunun yanı sır Fuana Marin den ultra min F ve Ultra seafan girdim haftada her ikisinden de bir çaykaşığı.
Alttan beyazlayan mercanlar beyazlayan iskeletin üzerine tekrar büyümeye başladı, yani fraglamadığım mercanlarda beyazlama tamamen durdu ve büyüme başladı. Bunun yanısıra bukadar besin girince sanırım yosun olayı biraz fazla arttı. Şu anda tanktaki sorun bubble algae. Oldukca fazla biryandan da bryopsis başlıyor bakalım Mg u yavaştan arttırıyorum. bir ara tankta çok fazla vardı sonra Mg u 1500-1600 arasına çekince yok olmuştu 1300 e düşünce tekrar başladı bir haftadır 1350-1400 arasına yükselttim yavaş yavaş 1550-1600 e doğru gidiyoruz.
Eklenen yeni canlılar 2dişi 1 erkek anthias, bundan önce her aldığımda en azından bir ya da ikisini kaybediyordum şu anda tankta 4 dişi bir erkek birde farklı türden anthias oldu. Birlikte iyi anlaştılar gibi ancak yeni gelenler hala kuru yem almıyor umarım bir iki güne bu sornu çözerim.
Durum böyle mercanlardan resimler yakında.