Hulusi beyin dediği gibi bizi daha fazla araştırmaya geliştirmeye zorlayan en önemli unsur olumsuz geri bildirimlerdir . Bu anlamda bu tür geri bildirimler
bizim için çok önemli ve açıkcası benim kişisel olarak üstünde durmadığım zaman uykularımı kaçıran bir unsurdur . Durumu özetleyen güzel bir örnek vermek istiyorum ..
Fosfat düşürücümüzün işe yaramadığını sebep sonuç ve deneylerle ortaya koyan Eser bey beni bir çok deney yapmaya zorladı
En sonuda gözüm kararıp şov
akavaryumuma fazladan fosfat ekleyip 2 saat sonra fosfat düşürücüyü kullandım . Yaptığım deneyde Fosfat düşürücünün söylenenden %14 daha performanslı çalıştığını
tespit ettim . Sonradan Eser bey'de Demir-aluminyum bazlı piyasada bulunan bilimum hiçbir medyanında işe yaramadığını , kendisinde fosfat testlerini yanıltan bir madde olabileceğini
veya bağlanmayan bir fosfat türevi olduğu sonucuna vardık .
İşin keyifsiz tarafı ondan sonra baş gösterdi :
%14 fazla dan Fosfat düşürücü fosfat limitasyonuna neden oldu .
Sürekli "göz kararı" Fosfat ekledim . Fakat bir süre sonra fosfatı yükseltemediğimi anladım . 1-2 hafta sonra kayalarımda hiç olmayan yosunlar çıkmaya başladı . Yosuna neden olabilecek hiç bir şey
bulamadım ve 1 ayın sonunda mercanlarda ufak tefek ölümler başladı . Dahada derinlemesine indiğimizde neden ortaya çıktı . Fosfat testleri yapı gereği 5 ppm üstü fosfatı okuyamadığı
gibi renklenemiyorlar . Dolayısıyla 5ppm fosfattı ben 0 ppm sanıp ta 17 ppm lere kadar fosfatımı yükseltmişim :
Bunun tek suçlusuda benim
Neden derseniz hesapsız kitapsız göz kararı
mercanların durumuna göre katkı (Fosfat) eklerseniz olacak olan budur . Elimizin altında her türlü imkan ve bilgi mevcutken bu duruma düşmek gerçekten gülünç .
Elbette bu durumdan dersler ve yeni bilgiler öğrendik .
- 17 ppm gibi aşırı inorganik fosfatın birçok mercanda ölüme neden olmadığı
- Montipora digitata ve plate türevlerin bu durumdan en çok etkilenen canlılar olduğunu .
- Tahminen 7 ppm e kadar büyümenin durmadığı ve ilk hafta aşırı büyüme oluşu .
- Aşırı yosunlanmanın kolonileri etkilemediği
- Yüksek inorganik Fosfatın renklenme üzerinde minimum etkisi var .
vs vs .....
Farkında olmadan 1 ay kadar süren bu olayın olumsuz yanı büyümenin yavaşlaması ve tabiki kayalarda
halen devam eden çirkin bir görüntü oldu :
Bir ürün geliştirildikten sonra mutlaka kendi tanklarımızda en az 5 ay yorucu bir sücec içerisinde denenir ve her türlü stres testine sokulur .
Sonra çevremizde belirlediğimiz en az 3 kişiye (SPS tankı) yine bu ürünler test ettirilir . Ardından ürün piyasaya çıkar .
Fakat herzaman farklı değişkenlere sahip olan başka akvaryumlar ortaya çıkabilir . Bu gibi durumlara biz istisna olarak
bakmayız ve elimizden geldiğince destek vermeye çalışırız . Olumlu geri bildirimler elbette bizi sevindirir ama yapıcı olumsuz
olanlar ise kendimizi dahada geliştirmemize neden olur .