Keşfet

Dozaj Yeni Teknikleri

Bir link daha vereyim Randy Holmes karşık geldiyse :) Biraz da özet geçeyim.

Fauna Marin litre hesabı.. Bahsettiği diğer elementleri kullanmadan sadece Ca ,KH ve Mg olan katkıları girmeniz yeterli.

5 lt RODI suya 2 kg calcium chloride dihydrate

5 lt RODI suya 2 magnesium chloride hexahydrate

5 lt RODI suya 500 g sodium bicarbonate

Su ve katı oranını koyacağınız kapların hacmine göre oranlayabilirsiniz. Sodyum bi karbonatı daha fazla koymayı denemeyin zira daha fazlası çözülmez. Hatta koyduğunuzun az bir miktarı çözülmeyip dibe çökecektir.

Her zaman tuzları suya dökün. Tersi ciddi riskler oluşturabilir. Kalsiyumu ve magnezyumu soğuk suya, sodyum bi karbonatı ılık suya dökerek çözün.

Bu katkıları kimyacılardan bulabilirsiniz...Ancak alacak olanlar en azından gıda kalitesinde almayı ihmal etmemeliler. Ki onlarda bile saflık bence yeterince yüksek değil. İdeali (Sodyum bi karbonat hariç) yüksek saflıkta ürün kullanmak ki o zaman da fiyat artıyor. Ben tankımda %99.9'dan yüksek saflıkta Kalsiyum ve Magnezyum kullanıyorum. Gıda kalitesi %99 civarında oluyor. Bu tuzların içerisinde Kurşundan Arseniğe pek çok ağır metal olduğunu unutmayın. Özellikle teknik kalite denilen tuzları kesinlikle kullanmayın.

Oluşabilecek sorunlardan da beni sorumlu tutmayın :)

TAner bilgiler için teşekkürler ama anladıgım kadarıyla buraya net yazmak istemediniz tartışmaya girmemek için saygı duyuyorum

bunları burda bulmak mümkünmü
Ahmet bey araştırırsanız biraz buradaki ve akvaryum için kullanılan birçok ürünü çok daha uygun fiyata kimyacılarda bulabilirsiniz.Ayrıca ö.m yolu ile sorduğunuz sorulara şu an iş yerinde olduğumdan cevap yazamıyorum ancak ilk fırsatta ayrıntılı bir cevap yazacağım size,saygılar.

Benim anlamadığım ortaya " ben kendim yapıyorum daha uygun oluyor "diye bir cümle atılıyor. Ama nedense hangi katkıyı ne ölçüde koyuyor. Bu maddeleri nereden kaça alıyor gibi önemli bilgiler verilmekten kaçınılıyor. Yuvarlak cümleler kullanılıyor. Burası bilgi paylaşım yeri değilmi acaba.

Neyi anlayamadiginizi da ben anlayamadim. Ben kendi adima size gerekli olacak tum detayi yukarida verdim zaten. Marka fiyat bulmakta sizin isiniz olsun? Forumlar elbette bilgi paylasim ortami ama bilgi sizinle paylasildiginda daha fazlaya ihtiyac duyuyorsaniz daha kibarca sormali ve kendiniz arastirmayi ogrenmelisiniz diye dusunuyorum.

Sent my GT-I9300 using Tapatalk 2

Benim anlamadığım ortaya " ben kendim yapıyorum daha uygun oluyor "diye bir cümle atılıyor. Ama nedense hangi katkıyı ne ölçüde koyuyor. Bu maddeleri nereden kaça alıyor gibi önemli bilgiler verilmekten kaçınılıyor. Yuvarlak cümleler kullanılıyor. Burası bilgi paylaşım yeri değilmi acaba.
Nafiz abi merhaba,birkac sayfa geride cuneyt bey gereken kimasal maddelerin isimlerini ve kendi hazirladigi oranlari paylasmis.ca icin Ben 450+50 gr. 1 litre ro suda cozuyorum.mg hatirimda degil suan.notlarimi bulursam yazarim.kh olcusu aynidir.Ben eminonunden kimyacilardan aliyorum.sormak istedigin birsey varsa beni arayabilirsin her daim.Ayrica tamer abiyide ararsan tum formulleri sana soyler ve detyli anlatir,saygilar.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Nafiz bey Cüneyt beyin kullanım şekli

KH için  1 litre ro su  içine  100 gr  sodyum bikarbonat          

MG için 1 litre  ro su içine  220gr magnezyum klorür ve  30gr magnezyum sülfat   

CA  için 1litre ro su içine    300 gr  kalsiyum klorür

benim tüketimim günlük      kh 15gr   mg 10gr  ca 10 gr    

Bilgi veren arkadaşlara teşekkürler.Şuandan sistemini ve herşeyini yavaş yavaş proje olarak tasarladığım ilerideki akvaryumum için nimet değerinde bilgiler.Arşive geçiyorum bunları.

Taner bey Ahmet beyle paylaştıklarınızı banada gönderirseniz çok sevinirim.

Herşey güzel ama ben hala fiyatlar konusunda biraz bilgi istiyorum. Bende alıyorum bu ürünleri ve kendim yapıyorum katkıları ama 5 TL gibi bir fiyata alamıyorum kilosunu 50-60 TL ye alıyorum. 5 TL olan ürünlerin markası saflığı konusunda bilgi vermeniz mümkün mü? Birde bu ürünleri kargoluyorlar mı? 

Örneğin kH için ben 2 M solusyon hazırlıyorum Na2CO3 kullanıyorum yani litreye yaklaşık 210 g koyuyorum (105.9885 g/mol (anhydrous)) bu kimyasalın 1 kilosunu %99.5 saf olanını yaklaşık 60 TL ye alıyorum, 5 lt yapabiliyorum. 100 lt için masrafım 20 x 60 = 1200 TL yani bunu 5 TL ye yapabiliyorsak hemen öğrenmek istiyorum :)

Örneğin kH için ben 2 M solusyon hazırlıyorum Na2CO3 kullanıyorum yani litreye yaklaşık 210 g koyuyorum (105.9885 g/mol (anhydrous)) bu kimyasalın 1 kilosunu %99.5 saf olanını yaklaşık 60 TL ye alıyorum, 5 lt yapabiliyorum. 100 lt için masrafım 20 x 60 = 1200 TL yani bunu 5 TL ye yapabiliyorsak hemen öğrenmek istiyorum :)
Çagdaş bey  diger elementlerde aynı sodyum bikarbonat  kilosu 6-7 tl

Cagdas bey Markali akvaryum toz kimyasallarindan mi bahsediyorsunuz? Eger oyleyse onlarin icinde ne var bilmiyoruz.ama tahminen gida veya farmakolojik safliktadir.

Ama 5 tl lik urunle yine kimyasalcidan alacaginiz 50 tllik urunler ayni saflikta degiller tabiki. Ama 50 tl lik urunler de bize lazim olandan daha yuksek saflikta analitik kalitede. Merck vs yabanci markalarin kimyasallari bu fiyatlarda.

Ben yerli gida kalitesi sodyum bi karbonat kullandim sorun yasamadim fiyati 5-6 tl . Ama kalsiyum klorurun 5-6 tl lik gida kalitesi olaninda problem yasadim. Tavsiye etmem..Bu urunler 98-99 saflikta. Magnezyum klorur bize uygun olan saflikta urun 50-60 tl araliginda.7-8 tl olanlar teknik kalite...

Sent my GT-I9300 using Tapatalk 2

Herkese merhabalar,
Biraz konu dışı olacak ama bu balling metodu nedir nasıl yapılır? ? internette bir bilgiye ulasamadim.

GT-I9100 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

Arkadaslar ben kendi adima kilosu 5-6 tl.olan bu kimyasallari balling yontemi ile kullanip cokta basarili sps - lps akvaryumlari olan hobici arkadaslarin akvaryumlarini gordukten sonra kullanmaya karar verdim ve kullaniyorum.Sps mercanlarimin gelisip buyumesindende dogru bir is yaptigimada eminim.Mercanlar buyudukce tuketim artiyor.Normal sartlarda belli bir asamadan sora kalsiyum reaktorune gecmeyi planliyordum,cunki akvryumcudan aldigim en ucuzu 45 tl olan kh katkisina para yettirmem zor olacakti.Bu sekilde balling yontemine devam edecegim artik.Cunki katki maliyeti artik neredeyse 0 tl.

Tolga bey dediğiniz gibi bende Merck eşdeğeri Sigma'dan alıyorum ve çok pahalı siz ve diğerleri denediğine göre bu ürünlerin saflığı gerçekten iyi. Ama yazdığınız gibi bazı ürünlerin saflığı önemli o yüzden eğer mümkün ise kullandığınız ürünlerin adını ürün numarasını ve nerden aldığınızı paylaşırsanız (ÖM de olur), bende denemek isterim. Benim aldıklarım dediğiniz gibi belkide gereğinden fazla saf ama insan içinde bakır arsenik felan olan ürünleri görünce biraz endişeleniyor. %99.5 benim kullandığım ürün onda %0.0001 kurşun var mesela. Ama bunu %90 lık üründe yazmıyor adam belki orda %0.001 var buda uzun sürede sorun yaratabilir gibi geliyor bana. 

Şu bilgileri buldum. 

Türk Gıda Kodeksi’nin Gıda Maddelerinde Saflık Kriterleri Tebliği (2002/28)’ne göre kalsiyum klorür için aşağıdaki tanımlama yapılmıştır:

Saflık: Susuz bazda içeriği %93.0'den az olmamalıdır.

Belirleme:

A. Kalsiyum ve klorür için pozitif testler:

B. Çözünürlük: Susuz kalsiyum klorür: Suda ve etanolde serbestçe çözünür.

Dihidrat: Suda serbestçe çözünür, etanolde çözünür.

Hekzahidrat: Suda ve etanolde çok çözünür.

Magnezyum ve alkali tuzları: Susuz bazda %5’den fazla olmamalıdır.

Florür: 40 mg/kg’dan fazla olmamalıdır.

Arsenik: 3 mg/kg’dan fazla olmamalıdır.

Kurşun: 10 mg/kg’dan fazla olmamalıdır.

Cıva: 1 mg/kg’dan fazla olmamalıdır

Tekrar ifade edeyim telefondan yazmak zor oluyor.

Geçen aya kadar Sodyum bikarbonat için Eminönüden kimyacılardan aldığım gıda kalitesi ürün kullanıyordum. Markası yok. Tankım 1 küsür yıldır bunla devam ediyor. İlk başlarda gıda kalitesinde Kalsiyumu da denedim ancak ürün "flake" tipi, zor çözünüp tortu bırakıyor. Hatta bazen kalsiyum testindeki pembe rengi alıyor. Güvenemediğimden bu ürünü kullanmaktan vazgeçtim.

Bunun üzerine alternatif araştırp Kalsiyum klorür için ise geçen sene uygun fiyata (11€/kg) Roth'un ürününden aldım. İthalatçısı elinde kalan stoğu eritmek için bu fiyata veriyordu normal fiyatı 20€ civarı. Mevcut olan tüm ürünü aldığım için idare ediyordum. Geçen haftada Almanyadan farmakolojik kalitede (%99-%99.5) Kalsiyum, KH ve Magnezyum aldım. Bundan sonra onları kullanacağım. Ürünler merck roth veya sigma aldrichinkiler gibi granül kolay çözünüyor ve sıkıntısız ürünler. Kg fiyatları 2€ civarı...

O yüzden KH katkısı dışındakileri gıda kalitesinde deneyecekseniz ben şahsen bir daha düşünün derim. 

Reeflowers ucuz mesela yerli olduğu için, hiç riske girmeyip onunla başlayıp devam etsek, risk almasak (en azından yeni başlayanlar) nasıl olur? Hiç karşılaştıran oldu mu, yüksek saflıkta kimyasalı piyasadan alıp DIY yapmakla Reeflowers arasında ne kadar fiyat farkı çıkıyor? Veya Grotech A B C bildiğim kadarıyla biraz pahalıca ama çok yoğun katkılar ve azar azar kullanmak yetiyor, onunla DIY katkıyı veya Reeflowers' i karşılaştıran oldu mu? Balling katkısı olarak 3 lü sistemde Reeflowers, Grotech harici ürün yok mu yoksa ben mi bulamıyorum internetten?

Eser bende tam bu dediğini yapıyorum nerdeyse başabaş geliyor, mesela şimdi tatile gideceğim kimyasal ısmarlayıp toz karıştırmaya zamanım yok ReefFlowers aldım onla gideceğim sorun içinde nekadar ne var bilmiyoruz kutularda yazandan ben bir hesap yaptım biraz fazla çıktı değerler o hesaba göre çok daha az koymam lazım ama olmuyor. Benim kendi hazırladıklarımla örneğin 30 ml ekliyorsam günlük reeflowers ile 50-60 ml eklemem gerekiyor. Aslında kutuların üzerine içlerinde nekadar ne olduğu yazılsa çok iyi olur tabi bu sefer insanlar kendi yapıp almıyor sanırım, ama benim gibi duruma göre alan ya da uğraşamayan, daha önemlisi fiyat farkının olmadığını görüp gönül rahatlığı ile alan olacaktır. Arkadaşların yazdığı kilosu 2€ olan kimyasalları ben bulamadım belki ilerde bulurum ve bu gerçekten olayı çözer ama şu anda aldığım ile bu iş pek mantıklı değil benim yapmamın tek sebebi şu anda içine nekadar ne koyduğumu biliyorum akvaryuma nekadar eklersem kaç ppm artacak onuda biliyorum. Aldığım katkılarda bu büyük sorun her katkı değiştirdiğimde hatta bazı markalarda her yeni şişede tekrar ayar yapmak gerekiyor malesef. 

Balling için 3 lü sistemde DIY dan vazgeçersek Reeflowers ve Grotech haricinde hangi markalar ve ürünler var Ca, Mg ve Kh için?

Seachem vardı bir ara tozunu bulmak mümkün sanırım, birara ben kentmarin kullanmıştım ama burda bulmak mümkün değil sanırım brightwell inde var ürünleri marka çok ben seachem ve kentmarin den memnun kalmıştım. Reeflowers da fena değil Ca mükemmel, kH biraz fazla dilue, Mg enson aldığım hafif kahverengiydi neden bilmiyorum. 

Konu görüntüleyen kullanıcılar