Keşfet

Ekonomik Katkı Maddeleri

şu katkı meselesi iyi olmuş açılmış.

şu seachem katkılardan daha hesaplı oluyorsa lütfen satın alabileceğimiz ve listesini yazan olursa sevinirim..

özele ve tüzele farketmez.

Lütfen cevaplayacak arkadaşlar Ö.M atmasın , genele yazsınlar ve herkes görsün.

Arkadaşlar kalsiyum hidroksit ile kh yükseltemezsiniz, testlerde kh degeriniz yükselmiş görünür ancak kalsiyum hidroksit ile hidroksi (OH)- iyonu eklersiniz, ihtiyacınız olan ise karbonat ve bikarbonat ile saglanan Kh. Kh testleri (-) değerlikli iyonların önemli bir bölümünü ölçüme dahil eder. Kalkwasser sudaki organik kirlilikten kaynaklanan asit (H+) iyonlarını nötralize ettiği icin dolayli yönden kH düşüşünü azaltarak kh değerinin yavaş düşmesine katkıda bulunur, ama canlilar tarafindan kalsiyum metabolize edildiğinden kh degerinize katkısı sadece ortamdaki fazla karbondioksitten kaynaklanan karbonik asit nötralizasyonu ile olacağından oldukça yetersiz kalır. Bu durumda karbonat alkalinitesini sadece kalk ile sağlamak çok zor. Bu bir çok kaynakta ve burada da defalarca yazıldı. kalkwasser ile sınırlı kalisyum takviyesi yapılır, inorganik fosfat çökelitlerek yosun oluşumu kontrol altına alınabilir, ph yüksek tutulabilir (sonucuna katlanmak kaydıyla). Lütfen okumadan, ölçüm yapmadan ve yaptığınız işin amacınıza uygunluğundan tam emin omadıkça kullanmayın. Naçizane tavsiyemdir,

Saygılar,

Moderatör tarafında düzenlendi:
Evet hatta kalsiyum hidroksit su ile karıştırıldığında kalsiyum reaktör gibi kalsiyum ve alkalinite'nin dengede olduğu bir karışım ortaya çıktığı için ayrı ayrı kalsiyum ve alkalinite katkıları eklemekten çok daha sağlıklı.

Arkadaşlar kalsiyum hidroksit ile kh yükseltemezsiniz, testlerde kh degeriniz yükselmiş görünür ancak kalsiyum hidroksit ile hidroksi (OH)- iyonu eklersiniz, ihtiyacınız olan ise karbonat ve bikarbonat ile saglanan Kh. Kh testleri (-) değerlikli iyonların önemli bir bölümünü ölçüme dahil eder. Kalkwasser sudaki organik kirlilikten kaynaklanan asit (H+) iyonlarını nötralize ettiği icin dolayli yönden kH düşüşünü azaltarak kh değerinin yavaş düşmesine katkıda bulunur, ama canlilar tarafindan kalsiyum metabolize edildiğinden kh degerinize katkısı sadece ortamdaki fazla karbondioksitten kaynaklanan karbonik asit nötralizasyonu ile olacağından oldukça yetersiz kalır. Bu durumda karbonat alkalinitesini sadece kalk ile sağlamak çok zor. Bu bir çok kaynakta ve burada da defalarca yazıldı. kalkwasser ile sınırlı kalisyum takviyesi yapılır, inorganik fosfat çökelitlerek yosun oluşumu kontrol altına alınabilir, ph yüksek tutulabilir (sonucuna katlanmak kaydıyla). Lütfen okumadan, ölçüm yapmadan ve yaptığınız işin amacınıza uygunluğundan tam emin omadıkça kullanmayın. Naçizane tavsiyemdir,

Saygılar,
Hangi görüş doğru?

Kalsiyum hidroksit ile, kalsiyum ve kh dengede mi kalır? Yoksa Kh yükselmez ve dolayısı ile dengede kalmaz mı?

Aramızda kimysal işi ile uğraşan hiç kimse yokmu?

Hangi görüş doğru?

Kalsiyum hidroksit ile, kalsiyum ve kh dengede mi kalır? Yoksa Kh yükselmez ve dolayısı ile dengede kalmaz mı?
Eminim Gürkan Beyin kimya konuda bilgisi benden çok daha fazladır ama benim yabancı forumlardan takip ettiğim kadarıyla kalkwasser dışında başka hiçbir katkı kullanmadan yürütülen sayısız başarılı resid akvaryumu var. Ayrıca Randy Holmes'ün de kh ve ca yükseltmek için önerdiği bir ürün. Onlarca sps'nin olmadığı bir akvaryumsa rahatlıkla yeteceğini düşünüyorum.

Bu da Randy Holmes'ün Reefkeeping'deki kalsiyum hidroksit üzerine olan makalesinden:

Hydroxide itself provides alkalinity (both by definition and as measured with an alkalinity test), but corals consume alkalinity as bicarbonate, not hydroxide. Fortunately, when limewater is used in a reef aquarium, it quickly combines with atmospheric and dissolved carbon dioxide and bicarbonate to form bicarbonate and carbonate:
4. OH- + CO2 à HCO3-

5. OH- + HCO3- à CO3-- + H2O
Türkçesi:

Hidroksit alkalinite sağlar (hem gerçek anlamda hem de alkalinite testiyle ölçülebilecek şekilde), ama mercanlar alkaliniteyi hidroksit olarak değil bikarbonat olarak kullanabilirler. Neyseki, kalsiyum hidroksit akvaryumda kullanıldığında çabucak atmosferik ve çözünmüş karbondioksit ve bikarbonatla birleşip bikarbonat ve karbonat oluşturur.

Hidroksit alkalinite sağlar (hem gerçek anlamda hem de alkalinite testiyle ölçülebilecek şekilde), ama mercanlar alkaliniteyi hidroksit olarak değil bikarbonat olarak kullanabilirler.
Buraya kadar Randy Holmes ile Gürkan bey aynı fikirde.

Neyseki, kalsiyum hidroksit akvaryumda kullanıldığında çabucak atmosferik ve çözünmüş karbondioksit ve bikarbonatla birleşip bikarbonat ve karbonat oluşturur.
Bu noktada farklı düşünüyorlar. Randy bey diyor ki hidroksit, akvaryum ortamında mercanların kullanabildikleri tür karbonat ve bikarbonata dönüşür diyor. Dönüşüm formüllerini de Selim'in mesajında vermiş. Sanırım Gürkan bey bu formüllerdeki dönüşümlerin olmadığını yahut yetersiz olduğunu düşünüyor.

Randy beyden bu konuda görüş alamayacağımıza göre Gürkan beyden bir görüş daha alalım.

Konu ile ilgili bir fikriniz yoksa lütfen ortamı bulandırmayın. Espri yaptığınızı düşünüyor olabilirsiniz ama bence katiyen komik değil.

Dalganızı geçtiğinizimi düşünüyorsunuz?

Bir de Gürkan Beyin ca ve kh için katkı olarak yalnızca kalkwasser kullanan kişilerin bunu nasıl sağladığı hakkındaki düşüncesini de duymak isterim.

Bayer Kimya 'dan da mailime cevap geldi onlarda aradığımız maddeleri satmıyormuş. Araştırmaya devam ediyorum.

Selim bey farklı bir şey söylemiyorsunuz, ph 12 olan (OH-) bazilk yapıda kalsiyum hidroksit suya eklendiği anda sudaki asidik (H+) bileşenleriyle ve karbonik asitle nötralize olur. Olmazsa zaten tanktaki ph değerinin artmasına neden olacaktır. Sorun bu şekilde eklenecek kH ve kalsiyum miktarın düşük olmasında. Çünkü kalkwasserin çözünürlüğü çok düşük, ayrıca buharlaşma olmadan eklemek uygun değil.

ANCAK kh için doğrudan etkisi söz konusu değil, yoksa ekleyin sodyum hidroksiti (kostik) , kH değerinizi istediğiniz kadar artsın.

Bu arada ben kaklkwassewr ve iyonik bileşenleri birlikte kullanıyorum. sadece frag boyutunda spslerim var ve bir miktar soft besliyorum. 400 litrelik tankta günde 2.5 litre kalkwasser ekliyorum. sadece Kalkwasser ekleresem kh değerim 12 günde 10 dan 7 değerine düşüyor. 15 günde bir %5 su değişimi yapıyorum.

Saygılar,

Selim bey buda Sechem firmasının kalkwasser reklamı.

Main Features

Seachem Reef Kalkwasser is a pure calcium hydroxide with unsurpassed purity and solubility characteristics. This calcium hydroxide meets or exceeds the purity of competing brands designated for reef use. Calcium hydroxide is used to prepare limewater (kalkwasser) solutions that are used in an automated dosing system that replaces evaporated water. Kalkwasser solutions maintain calcium directly and carbonate alkalinity indirectly. However, its capacity to perform these functions is dependent on evaporation rate and CO2 concentration. If these two factors are insufficient you can provide additional calcium with Reef Advantage Calcium, Reef Complete, or Reef Calcium, and carbonate alkalinity with Reef Builder or Reef Carbonate (do not mix these directly with a kalkwasser solution). Reef Kalkwasser can also precipitate phosphates and impurities the makeup water while maintaining a high pH which is important for proper calcification rates and for oxidizing various organics in reef aquaria. 500 g makes 650 L (166 gallons) of kalkwasser solution.

Sonuç olarak kalkwasser ekleyince Seachem reklamında da yazdığı gibi indirect olarak alkalinite de artmış oluyor. Hidroksit sudaki karbondiyoksitle birleşip mercanların kullandığı bikarbonat ve karbonata döüşünüyor. Kısaca kalkwasser kalsiyum ve alkaliniteyi dengeli bir şekilde artırıyor.

Bu konuda tartışmaya açık tek nokta bana göre kalkwasser ile eklenen kalsiyum ve alkalinitenin akvaryuma yetip yetmeyeceğidir. Akvaryuma ne kadar kalkwasser ekleyebileceğiniz ne kadar su buharlaştığıyla orantılı çünkü kalkwasser'ı buharlaşan suyun yerine ekliyorsunuz. Örneğin benim 200 litrelik akvaryumumda yazın ortalama 5 litre su buharlaşıyor, doğal olarak her gün buharlaşan 5 litre suyun yerine 5 litre kalkwasser ekleyebilirim. 5 litre kalkwasser da bu boyutta sps ağırlıklı olmayan bir akvaryum için bana göre oldukça yeterli olacaktır. Fakat çok fazla lps ve sps olan bir akvaryum ise kalkwasser yeterli olmayacaktır kesinlikle.

Benim görüşüm kalkwasser eklemek Seachem'in Reef Builder ve Advanced Calsium gibi kalsiyum ve alkaliniteyi ayrı ayrı ürünlerini eklemekten çok daha mantıklı. Çünkü birincisi kalkwasser çok daha ucuz ve daha da önemlisi kalsiyum ve alkaliniteyi birlikte artırır. Diğer türlü ayrı ayrı eklediğinizde (sıvı two-part katkılar dışında) birini artırırken kalsiyum-alkalinite dengesi mutlaka bozulur ve sürekli gerektiğinden fazla katkı eklemek zorunda kalırsınız. Dediğim gibi kalkwasser'ın tek tartışılabilecek yönü bana göre akvaryuma yeterli gelip gelmemesidir. Örneğin Hakan Toğuç ya da Gökçe Göktan'ın ki gibi gerçekten hatrı sayılır miktarda büyük lps ve spslerin olduğu bir akvaryumu kalkwasserla yürütmez söz konusu değil. Benim bahsettiğim mushroom, polip, soft, birkaç lps ve birkaç sps ye kadar olan akvaryumlardır.

Bu tabiki sadece benim düşüncem fakat Randy Holmes'ün takip ettiğim makalelerinden ve Reef Central'daki cevaplarından çıkarttığım bir sonuç. Kendisi de hemen hemen aynı görüşte ve kalsiyum ve alkaliniteyi ayrı ayrı artıran yöntemler yerine ikisini aynı anda yükselten kalkwasser, kalsiyum reaktör ya da two part katkılardan birisinin kullanılmasını öneriyor. Hakan Bey için meslek bu kadar önemliyse Randy de Harvard'da doktora görmüştür.

Alkaliniteyi birtek sps ve lps ler tüketmiyorki, sistemden ayıramadığımız her türlü atık, dahasi denitrifikasyon, yani sistemin yükünden bahsetmelisiniz. SPS ve lps lerin alkalinite tüketimleri zaten çok düşük. Kalsiyum reaktörden çıkan kalsiyum karbonatın ve ekledigimiz alkalinite - kalsiyum katkılarının tamamı spslere gitseydi 2 cente mercan satardık .

Randy Holmes daha iyi biliyordur, okuyan yazandan arif ola demişler.

Doğru demişler. Okuyan yazanı geçecek kadar okuyacak, öğrenecek ve sonra yazacak, okuyanın yazdıklarını yazan okuyacak ve öğrenecek. İki tane arif çıkacak ortaya. Bizler de daha çok bilgi sahibi olacağız bu sayede.

kalkwasser kullanmayı denediğim dönemde 2 sorunum olmuştu,

1-Mg düşüşü , 600-700 lere düşmüştü birkaç ayda, yükseltmek de birkaç ay sürmüştü, tmamaen kalkwasser yüzünden mi bilmiyorum ama çok ciddi düşüş olmuştu.

2-Saç yosunu, bütün kayalardan saç yosunu fışkırmıştı bir süre kullandıktan sonra,

yani tekrar kullanmak için sistemde hiç fosfat olmadığından emin olmak , mg seviyesini sürekli monitör etmek gerek diye düşünüyorum kendi adıma...

Alkaliniteyi birtek sps ve lps ler tüketmiyorki, sistemden ayıramadığımız her türlü atık, dahasi denitrifikasyon, yani sistemin yükünden bahsetmelisiniz. SPS ve lps lerin alkalinite tüketimleri zaten çok düşük. Kalsiyum reaktörden çıkan kalsiyum karbonatın ve ekledigimiz alkalinite - kalsiyum katkılarının tamamı spslere gitseydi 2 cente mercan satardık .

Randy Holmes daha iyi biliyordur, okuyan yazandan arif ola demişler.
Bunun okumakla ne alakası var anlayamadım. Mercan varken kalsiyum ve alk ne kadar düşüyor, mercan yokken ne kadar düşüyor test yaparak yeni başlayan biri bile evinde rahatlıkla gözlemliyordur eminim.

Benim akvaryumumda sps, clam ve lps ler arttıkça kalsiyum ve kh düşüş miktarı oldukça hızlanıyor, bu canlılar yokkense düşme neredeyse tamamen yok oluyor. Farklı bir şekilde gözlemleyen arkadaşlar varsa lütfen yazsın.

Zaten kalkwasser'ın kalsiyum ve alkaliniteyi ne kadar artırdığı bile belli. Makalede yazana göre 25C derecede kalkwasser - su karışımında 800 ppm kalsiyum ve 40 meq/L alkalinite bulunuyor. 400 litre bir akvaryuma 2,5 litre ekliyorsanız kalsiyumunuzu tahminen 5,5ppm alkaliniteyi de 0,78 dkh artırması lazım. Bunun sizin talebinizi karşılamaması çok doğal. 200 litre bir akvaryumda 5 litre su buharlaştığını düşünürsek o zaman kalkwasser kalsiyumu 22 ppm alkaliniteyi de 3,12 dkh yükseltmesi lazım ki bence oldukça yeterli.

Randy'nin daha iyi bildiğine şüphe yok, yazdıklarınız size göre belki doğru olabilir de uygulamada, kullananların akvaryumuna baktığımızda, belli ki oldukça yanlış. Yine de size göre her zamanki gibi sadece sizin bildiğiniz doğru olduğu için tartışmaya gerek yok. Bence görüşlerinizi (kalkwasser kh artırmaz, sert mercanlar çok az kh tüketir, vs...) Randy'nin forumunda yapın, çok daha verimli olur. Bana daha fazla yazmayın lütfen.

Based on the definition of total alkalinity given above, it is clear that anything that absorbs protons when the pH is dropped normal levels to about 4-5 will be counted toward alkalinity. In seawater there are a variety of things that contribute, and in reef tanks the list is even longer. Equation 3 is the defining equation for total alkalinity in normal seawater.

Proudly sponsors Chemistry and the Aquarium

TA = [HCO3-] + 2[CO3--] + [b(OH)4-] + [OH-] + [si(OH)3O-] + [MgOH+] + [HPO4--] + 2[PO4---] - [H+]

The reason for the 2 in front of the carbonate and phosphate concentrations is that they take up two protons as the pH is dropped down to pH 4. All of the other ions just take up a single proton (except protons themselves which must be subtracted).

The main chemical species that contribute to alkalinity in seawater (and the reason it is useful to reefkeepers) are bicarbonate and carbonate (equations 1 and 2). The table below ( "Chemical Oceanography" by Frank Millero; 1996) shows the contribution to alkalinity the major contributors in seawater at pH 8. If you start at higher pH, the relative contribution of bicarbonate will go down relative the others.

Chemical Species Relative Contribution To Alkalinity

HCO3- (bicarbonate) 89.8

CO3-- (carbonate) 6.7

B(OH)4- (borate) 2.9

SiO(OH)3- (silicate) 0.2

MgOH+ (magnesium monohydroxylate) 0.1

OH- (hydroxide) 0.1

HPO4-- and PO4--- (phosphate) 0.1

Other species can also contribute measurably to alkalinity in seawater in certain situations, such as anoxic regions. These would include NH4+ and HS- .

Yukarıdakli yazıda Randy Holmes'e ait,

( )

ama okuyanlar için.

Bu forumda bir daha yazmayacağım, forumunuz zaten size ait ve sizin olsun. Tavrınız forum yöneticisi yada evsahibi tavrı değil. Burada bulunmamız ve yazmamız belliki sizlere rahatsızlık veriyor. Yazdıklarımın tamamını silin ki arkadaşlar yanlış bilgilenmiş olmasınlar.

Saygılarımla,

Hoşçakalın.

Yaptığım çalışmanın ilk meyvasını paylaşmak istedik:

Birpabirlik Dilek Hanım ve Laborlar Serdar Bey ile görüştüm. Aradığımız malzemeler var ellerinde. Fiyat ve boyutlar aşağıdaki gibidir. Bir kaç çalışmam daha var sonuçlanınca yine paylaşacağım.

Önümüzdeki hafta gelecek olan (BirpaBirlik):

Solvay Marka - Food Grade

Calsium Chloride 25 Kg poşet fiyat yaklaşık Kg 0,40 Euro + KDV

Sodium Hydrogen Carbonate 50 Kg poşet yaklaşık 0,75 Ytl + KDV

Laborlar stokda olanlar:

Stokda olmayan malzemeler için 1 gün önceden sipariş edilmek suretiyle getirdiklerini ilettiler.

Merck Marka Ürünler:

Potasyum Klorür 5 Kg 145 Ytl - 1 Kg 35 Ytl

Magnezyum Sülfat 2,5 Kg 41 Ytl

Magnezyum Chlorid 1 Kg 70 Ytl - 5 Kg 117 Ytl

Kalsiyum Hidroksit 1 Kg 85 Ytl

Kendileri ile yazışıyorum. Merck en saf olanı yaklaşık %95 saflıkta.

Solvay ise %85 Food Grade saflıktaymış.

Başka ne tip maddelere ihtiyacımız var?

Lütfen tartışmak yerine paylaşalım, bir şeyide yurt dışından biz daha iyi yapalım.

İçimden geçen öyle bir şey yapmakki reefcentral üyeleri girip bizim forumu okuyup , örnek göstersinler.

Lütfen katılın, paylaşın, destekleyin.

Konu görüntüleyen kullanıcılar