Keşfet

Fluval Edge 23L Resif Dönüşümü

Cheki

Yeni Üye
Katılım
16 Eyl 2016
Mesajlar
71
Tepkime puanı
27
Puanları
0
Yaş
43
Ad Soyad
Kerem ARISOY
Merhaba Arkadaşlar.

Bir süredir, Fluval Edge akvaryumumu nasıl deniz yaparım diye kafa patlatıyordum. Bu akvaryumların 3 boyutlu güzel bir tasarımları vardır. Akvaryum 6 kenarından da kapalıdır. Üstünde bulunan küçük bir baca açıklığından akvaryumun ihtiyaçları (filtreleme, aydınlatma, ısıtma, yemleme, havalandırma vb.) karşılanmakta olup bu baca üzeri gözenekli bir kapak ile kapatılmaktadır. Akvaryumun orijinalinde askı filtre ve led aydınlatma bulunmaktadır.

Akvaryum öncelikle tatlı su için tasarlanmıştır. Mevcut haliyle tuzlu su için kullanılması zordur. Çünkü aydınlatması tuzlu su için yetersiz, sump filtre yok ve PS koyacak yer bulunmamaktadır. 

Yurt dışında akvaryumun resif yapılmış olmasına rağmen, uygulamalarda genellikle PS akvaryumun içine konmaktadır ve görüntü kirliliğine sebep olmaktadır. Ayrıca Fluval Edge için "Saltwater Convertion Kit"ler oluşturulmuştur. Fakat bu kitler hem Türkiye'de bulunmuyor hem de çok pahalı. Bu kitler overflow yöntemi ile suyu çekmekte, PS'dan ve filtreden geçirdikten sonra akvaryuma geri pompalamaktadır. Ayrıca bu kitler LED aydınlatma barındırmaktadır. Owerflov riskli bir yöntem olmasına rağmen bu konuda sorun yaşanıp yaşanmadığını bilmiyoruz. Örnek kitler aşağıdaki gibidir.

main_image_1.jpg
Fluval_Tank.12_grande.jpg


Hal böyle iken Fluval Edge Deniz Akvaryumu dönüşümü için kolları sıvadım. Düşüncem akvaryumun arka sütununun içine sump yapıp akvaryuma açacağım delikle sumpa su çekmek ve PS ile filtreden geçirdikten sonra akvaryuma geri pompalamak. Fluval Edge Akvaryumun baca kısmı akrilik malzemeden olması büyük şans. Çünkü buraya açılacak delik ile sumpa akış sağlayacağım.

Öncelikle elimdeki akvaryumun arkasında bulunan sütunun iç ölçülerini detaylı çıkardım ve bir sump tasarımı yaptım. Bu tasarımın hayata geçmesi için bir tabela firmasına ölçüleri verdim ve pleksiden sumpı yaptırdım. Ölçüler aşağıdaki gibidir.

kEpoby.jpg


Tabelacı istediğim ölçülerde pleksiden yaptı ve yapıştırdı. İsterseniz camdan da yapılabilir. Ben olası kesip biçme işlemlerini düşünerek pleksi tercih ettim. Fakat bana 70 TL'ye maloldu. Bence yüksek bir bedel. Daha ucuza mal edilebilir. Ben aceleci davrandım. Pleksinin yapıştırma kimyasalı özel bir madde. Akvaryum silikonu tutmuyor. Bu nedenle hiç uğraşmıyım tabelacıya yaptırayım dedim. Daha sonraki uygulamalarda istediğimiz ölçülerde sipariş edip kendimiz yapıştırabiliriz. 8cm olan kalınlığı 7,5cm'e düşürmenizi tavsiye ederim. Nedenini daha sonra açıklayacağım.

Y4p0DA.jpg


Kuruluma geçerken ihtiyacımız olan malzemeler;

1. Fluval Edge 23L Akvaryum :)

2. Pleksiden yada camdan yapılmış sump

3. Matkap ve Ucu (Ben 1cm çapında uç kullandım kullanacağınız hortuma/boruya göre ucun çapını kendiniz belirleyin)

4. Bir parça plastik boru

5. 12'lik akvaryum hortumu (20 cm kadar yeterli)

6. Küçük kafa motoru (Ben Hydor Pico 200 Kullandım)

7. Filtre Malzemeleri (tercihinize göre)

8. Dalga motoru (Ben Hydor Koralia Nano 900 kullandım)

9. Tornavida seti, Maket Bıçağı, Bant, Makas, Pense, Yankeski vb. malzemeler

10. Hazır Deniz Suyu (Reeflowers deniz suyu kullandım. İsterseniz kendiniz deniz tuzu ile hazırlayabilirsiniz)

11. Canlı Deniz Kumu (Süreci hızlandırmak için canlı kum kullandım. Dilerseniz standart kumları kullanabilirsiniz)

12. Taş (Nasıl tercih ediyorsanız)

13. Bakteri Kültürü

NkNPpQ.jpg


Öncelikle akvaryumun baca kısmının arka kenarı tam ortasına delik açmak için ölçü alıp işaretliyoruz. (Birkaç delik deldim fakat idealin tam orta noktası olduğuna karar verdim)

885BMA.jpg


Matkap ucunu mutlaka demir delmek için olan uçlardan seçin. Matkabı yüksek devirde çok baskı uygulamadan kullanın. Dik ve düz tutarak oynatmamaya çalışın. Akrilik baca çatlayabilir. Matkap ucu akrilik bacayı yontarak ilerleyecektir. Uç ısındıkça malzeme yumuşayacak ve delmesi daha kolay olacaktır.

7AdzZW.jpg


Deldikten sonra takacağınız borunun çapına uygun olması için matkapla deliği genişletebilirsiniz.

Akvaryumun arkasındaki siyah kulenin hortuma denk gelen orta kısmını maket bıçağı yardımıyla oyun. (Maket bıçağının ucunu ateşte kızdırarak kullandım. Kesmesi daha kolay oldu)

gXpaRR.jpg


Mk274Q.jpg


qEpLnD.jpg


Ardından bacadaki deliğe hafif akvaryum silikonu sürün ve boruyu yerleştirin. Yerleştirdikten sonra dış kısımdan tekrar borunun kenarlarını silikonlayın.

QQNqG3.jpg


dXDpEV.jpg


Silikon kururken siyah kulenin içini açın. Aşağıda görülen kablo aparatı çıkacaktır. Bu aparatı tornavida ile sökün. Altındaki çıkıntı şeklindeki tornavida yuvasını maket bıçağı ile kesip alın.

byp3B0.jpg


dXDpOr.jpg


5YXJDl.jpg


A3Na1r.jpg


Hazırladığımız sump kule içine oturacaktır.

0ygdEo.jpg


Akvaryumun taban plastiğinin arkasında bulunan çıkıntıyı maket bıçağı yardımı ile kesiyoruz.

OENgoP.jpg


znLX09.jpg


Kesilen yere, kabloların dışarıya çıkışı için yankeski ile küçük bir oyuk açıyoruz.

G3NV9V.jpg


vZV9B4.jpg


Aydınlatma, pompa, ısıtıcı, dalga motoru vb. cihazların kabloları sumpın önünden yada yanından aşağıya inecek ve bu delikten dışarıya çıkacak. Bunu göz önünde bulundurarak deliğin büyüklüğünü ayarlayın. Sumpın enini 8cm yerine 7,5cm yaptırırsanız kabloların geçişinde daha rahat edersiniz. Çünkü 8cm olduğunda kenarlardan pek boşluk kalmıyor.

rEprb3.jpg


Kulenin kapağını kapatmadan önce sumpın içine istediğimiz filtre malzemelerini yerleştiriyoruz.

Mk27ZN.jpg


QQNqnk.jpg


Ardından kafa motoruna 12lik boru takarak sumpın küçük boşluğuna yerleştirebiliriz. Ben Hydor Pico 200 kullandım. Boyutları gayet uygun.

XdNAG7.jpg


byp318.jpg


dXDpr4.jpg


Ardından üzerine istediğimiz filtre malzemelerini ekleyerek tamamlıyoruz. (Normalde geniş boşluğa Tunze 9001 PS konulacak. Fakat birkaç gün PS olmadan sadece filtre ile çalıştıracağım)

5YXJ0R.jpg


Hortumun fazlalık kısımlarını kesiyoruz. Ben şimdilik biraz uzun bıraktım. Akvaryuma cam basış borusu aldığım zaman uygun biçimde hortumu tekrar keseceğim.

0ygdX8.jpg


Artık sumpı kuleye yerleştirip kapağını kapatabiliriz. Bundan sonra akvaryumu doldurmaya başlıyoruz. Reeflowersin hazır deniz suyunu kullandım.

1NB5Q5.jpg


LQNrVV.jpg


rEprlP.jpg


Ardından canlı denğz kumu doldurdum.

7Adz0l.jpg


PQN9L8.jpg


Akvaryum bembeyaz oldu. 2-3 gün filtrede çevirmem lazım. Kafa motoru sorunsuz çalışıyor. Debisi biraz fazla geldiği için askı filtrenin musluğunu ucuna takarak debisini düşürdüm. 

gXpa3N.jpg


Şu an sumplı çalışan bir Fluval Edge akvaryumumuz var. Bundan sonra basış borusuna bir musluk takıp lily pipe cam basış borusu ile akvaryuma suyu basacağız. Ayrıca Tunze 9001 PS'i sumpun geniş bölümüne yerleştireceğim.

pr_01_1363.jpg
aqua-rebell-glass-lily-pipe-of3-13-mm-3.jpg


Birkaç gün içinde canlıları eklemeye başlayacağım. Gelişmelerden haberdar edip güncel fotoğraflar paylaşırım.



 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hocam süper bi çalışma olmuş emeğinize sağlık , takipteyiz

HTC One cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
Tebrikler :clap:

Harika ve örnek bir çalışma.

Tek eklemek istediğim; medyanın olduğu bölüme nasılsa pleksi olduğu için makro alg konulabilir ve tankla ters zamanlı bir şekilde ince led ile ışıklandırılabilir ve çok verim alabilirsiniz medyalar zamanla pislenerek size nitrat sorunu yaşatabilir.

Bakteri yatağı olarak kum + özenli seçilmiş kayalar bu görevi tam olarak yerine getireceğine inanıyorum 

İllaki bir medya seçilecekse iyi bir absorber olarak purigen seçimi nanolarda iyi sonuçlar vermektedir 

Keyifli hobiler 

Saygılarımla 

 
Tebrikler çok güzel gözüküyor. Elinize sağlık, bayağı uğraşmışsınız.

Elyaf, substrat, sünger gibi tortu tutan ve fazla bir katkısı olmayan malzemeleri çıkarıp, Hakan beyin de önerdiği gibi purigen ya da aktif karbon eklemeniz daha iyi olur bence. 

 
Teşekkürler. Şu an biyolojik sünger, elyaf ve aktif karbon var. Su berraklaşana kadar 2-3 gün bunlarla çevireceğim. Bol bol elyafı değiştirip berraklaşmasını bekleyeceğim. Ardından elyaf ve süngerleri çıkarıp Fluval Zeo Karbon yerleştirmeyi planlıyorum. Makro Alg ve purigen tavsiyelerinize mutlaka uyacağım. Makro alg için ters zamanlı aydınlatma ise çok iyi fikir.

Bu arada yaptığım uygulama 23 Lt model için. Aynı uygulama 46 Lt. için de rahatlıkla yapılabilir. Sadece hazırlanan sumpın boy ölçüsü değişecek. 46 Lt uygulamasında PS ve filtre için sump içinde daha fazla yer kalacak.

Dün akşamdan bu yana su büyük oranda berraklaştı. Kum çok fazla 1/3'ini bir süre sonra alacağım.

ZYRAn3.jpg


 
Merhaba,

Öncelikle tebrik ederim, güzel bir çalışma olmuş, kurulumunuz da hayırlı olsun. 

Aydınlatma konusunda bir şey yapmayı planlıyor musunuz?

Saygılarımla,

Feza Hokkacı

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba,

Aydınlatmayı yazmayı unuttum.

Aydınlatma için Çinden 24W Led aydınlatma sipariş ettim. 

8 adet 460 nm Royal Blue+ 4 adet 7000k White

qEn44d.jpg


1-2 hafta içinde çinden gelecek. Ürünün boyu sanırım 1cm kadar fazla geliyor. Boydan traşlamak gerekiyor. Resimlere baktığımda traşlamak için müsait görünüyor. Büyük ihtimal Fluval Edge üst kapağına vidalayacağım.

2j4yX0.jpg
 
aXRjkR.jpg


 
Tebrik ederim güzel bir çalışma olmuş. Bu çalışma bir çok kişiye ilham verecektir. Takipteyim.

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
Merhaba,

Aydınlatmayı yazmayı unuttum.

Aydınlatma için Çinden 24W Led aydınlatma sipariş ettim. 

8 adet 460 nm Royal Blue+ 4 adet 7000k White



1-2 hafta içinde çinden gelecek. Ürünün boyu sanırım 1cm kadar fazla geliyor. Boydan traşlamak gerekiyor. Resimlere baktığımda traşlamak için müsait görünüyor. Büyük ihtimal Fluval Edge üst kapağına vidalayacağım.

 
Tank güzel , çalışma için tebrikler. Bende sumpta fraglar için led düşünüyorum. Acaba bu tarz bir ürün yeterli olacak mıdır? ürünün linkini paylaşmanız mümkün mü ?

 
 buradan bulabilirsin. Satıcının diğer ürünlerine bakarsan bir sürü farklı model ve kombinasyon görebilirsin.

Bu arada Fluval Edge kendi aydınlatma armatürünün içine satın aldığım royal blue ve beyaz ledleri yerleştirdim. 6 ledden oluşan güzel bir uygulama oldu. Orijinal armatürü kullandığım için görsel olarak fark yok. Yakında paylaşacağım detaylarını.

 
 buradan bulabilirsin. Satıcının diğer ürünlerine bakarsan bir sürü farklı model ve kombinasyon görebilirsin.

Bu arada Fluval Edge kendi aydınlatma armatürünün içine satın aldığım royal blue ve beyaz ledleri yerleştirdim. 6 ledden oluşan güzel bir uygulama oldu. Orijinal armatürü kullandığım için görsel olarak fark yok. Yakında paylaşacağım detaylarını.
Ürünü inceledim lakin ışık değerleri nasıl olur görmek lazım, ürün elinize geldi ise durumu hakkında bilgi paylaşabilirseniz faydalı olur bizlere teşekkürler şimdiden.

 
Hocam akvaryumda son durum nedir ,resimli olarak paylaşırsanız süper olur , meraktayız :)

HTC One cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
Merhaba arkadaşlar,

Fluval Edge LED dönüşümünü yaptım demiştim. İlk mesajımı revize edebilsem oraya ekleyecektim ama beceremedim.

Biliyorsunuz akvaryumun kendi led armatürü bulunmaktadır. Bu armatürde 21 adet led bulunmakta bunların 3 tanesi mavi diğerleri beyaz renk. Bu aydınlatma bitki ve deniz akvaryumları için yetersiz. Fluval ayrıca bu model için 42 ledden oluşan bir armatür satıyor. İsteyen 42 ledli armatürü alıp değiştirebilir.

Ben farklı bir armatür siparişi verdim. Amacım mevcut armatürü iptal edip yerine yeni sipariş verdiğimi koymaktı. Fakat mevcut armatür üzerinde de değişiklik yapılması konusunda biraz kafa yordum ve başarılı bir uygulama yaptım. Adım adım dönüşümü anlatacağım.

Mevcut led armatüre su girdiği için 2/3'si çalışıyordu fakat sonradan hiçbiri çalışmamaya başladı. Sanırım bu armatürlerde su girmesi kronik bir sorun. Bunun üzerine armatürü açıp elimden bir şey gelir mi diye bakmak istedim. Fakat durum pek iç açıcı değildi. Armatürün içindeki PCB'nin (ledleri tutan baskı devre) boyutları 15cm x 3cm'dir. 

Y4agPk.jpg
 
883Yn1.jpg
 

Çeşitli led ürünleri satan sitelerde ledler için hazır PCB'ler bulunmaktadır. Orijinal devreye yakın boyutlarda 156x24mm, 156x35mm, 150x30mm vb. seçenekler var. Bu boyutların hepsi 6 adet led alıyor. Bu nedenle önce PCB'mizi seçmeli, 6 adet istediğimiz renklerde renklerimizi seçmeli ve bu ledleri yakmak için uygun bir sürücü almalıyız.

Ben aşağıdaki siteden 4 adet Royal Blue 460nm ve 2 adet Beyaz 7000k 1-3W LED seçtim. Ayrıca 156x24mm PCB ve uygun LED sürücüsünü aldım. Ayrıca 6 adet LED lensi aldım. Fakat lensler şimdilik elimde kaldı. Lens almanız çok şart değil. Toplam 39 TL verdim. Eğer lens almazsanız maliyetiniz 20-25 TL dolaylarında olur.

 Ayrıca internete "6'lı alüminyum led PCB" yazarsanız bir sürü site çıkıyor. PCB'nin alüminyum olması soğutma açısından önemli.

Burada birçok led seçeneğinden istediğinizi seçebilirsiniz. UV ledler de var. Aldığım ledlerin 1-3W aralığında olması istersek 1w, istersek 3w çalıştırabilmemizdir. Bunu seçeceğimiz sürücü belirliyor. Ben 1w kullanabilmek için sürücü seçtim. 3w için sürücü seçseydim bu sefer ledleri soğutma derdim olacaktı. 

lE8bJr.jpg


oEa6G9.jpg


15,6 cm uzunluk fluval armatürü için fazla geliyor. Bu nedenle aşağıdaki gibi bir tarafından yarım santim kadar kesmek gerekiyor. Direk 15cm'lik PCB bulursanız kesme derdiniz olmaz.

VEG3ov.jpg


nEaJzM.jpg


vZlJk4.jpg


Kestikten sonra aldığımız ledleri PCB'ye lehimliyoruz. PCB üzerinde ledlerin + ve - uçlarının nerelere geleceği yazıyor. LED üzerinde de bir ayağın üzerinde küçük bir delik var. Delik olan ayak + uçtur. Delik olmayan - uç.

1N3G1N.jpg


LED'leri uygun biçimde yerleştirip lehimliyoruz. Ben Mavi-Beyaz-Mavi-Mavi-Beyaz-Mavi olacak şekilde sıraladım ve lehimledim. PCB alüminyum olduğu için lehimlemekte zorlandım. Çünkü PCB'ye değen lehim hemen soğuyup donuyor. Bu durum PCBnin ne kadar etkin soğuttuğunu gösteriyor fakat lehimde zorluk çektim. Bu nedenle güçlü bir havya kullanmanızı öneririm.

LQXOkZ.jpg


Lehimleme işi bittikten sonra sürücünün + ve - uçları, PCB'nin en ucunda bulunan + ve - ile belirtilen yerlere lehimlenmesi gerekir. İsterseniz sürücüyü led armatür içine yerleştirebilirsiniz. Fakat ben suya yakın olmasını istemediğim için orijinal adaptörün içini açarak adaptörün içini boşaltıp sürücüyü yerleştirmeyi tercih ettim. Eğer orijinal adaptörün içine sürücü sığmazsa iri bir adaptör bulup onun içine sürücüyü yerleştirebilirsiniz. Bu durumda orjinal adaptörün kablosunu kesip yeni yaptığınız adaptöre bağlayabilirsiniz. Ben orijinal adaptörün içini sağlıklı açamadığım için sürücüyü farklı bir adaptöre yerleştirdim ve orijinal adaptörün kablosunu kullandım.

rEaJW3.jpg
rEaJq3.jpg


Bulduğum bir adaptörün içini açıp boşalttım.

7ApyON.jpg


220 uçlarına sürücünün 220 uçlarını lehimledim. Çıkış uçlarına orijinal adaptörden aldığım kabloyu lehimledim. İçinde sürücü oynamasın diye silikonlayıp kapattım. Ve sonuç:

PQAORO.jpg


Sürücümüz ve PCB'miz hazır olduğuna göre mevcut armatürü akvaryumdan söküyoruz. Önce en alttaki, sonra ortadaki vidaları söküyoruz. Ardından armatürün ayaklarını ortalarından açıp armatürü söküyoruz.

9G3D6N.jpg


qEaJgd.jpg


Mkbaz1.jpg


Diğer 2 vida ise armatürün şeffaf kapağının altında. Şeffaf kapağı tornavida yardımıyla açıyoruz. Bu kapak armatüre yapıştırılmış yada silikonlanmış olabilir. Çıkarırken dikkat etmeliyiz.

QQ0pky.jpg


pEa64o.jpg


Açtıktan sonra kenar vidalarını söküyoruz ve armatürün içini açıyoruz.

kEaOrJ.jpg


NkdZVg.jpg


Mevcur PCBye anahtardan gelen mavi ve kırmızı kabloları kesip, PCB'yi yerinden çıkarıyoruz. Armatüre su girdiği için ne kadar kirli olduğunu görüyorsunuz.

aXazq2.jpg


Ardından maket bıçağı yada yankeski yardımıyla armatürdeki ızgaranın kenarlarından kesip ızgarayı çıkarıyoruz. Ben yankeski kullandım.

D3r7X3.jpg


mEa2l4.jpg


Şimdi yeni PCB'yi armatüre yerleştireceğiz. Öncesinde PCB kenarındaki + uca kırmızı kabloyu, - uca siyah kabloyu lehimliyoruz.

vZljYr.jpg


1N3Jj5.jpg


LQXbdV.jpg


Lehimledikten sonra hazırladığımız sürücülü adaptörü prize takıp armatürün anahtarını da açıp ledlerin yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz.

rEaOYP.jpg


PCB'yi armatüre yerleştirdiğimizde en baştaki ledin küçük bir kısmının plastiğin altında kaldığını farkedeceksiniz. Bu nedenle bu kısma gelen plastiği yankeski ile bir miktar oyabilirsiniz.

7Ap62l.jpg
PQAlv8.jpg


gXDOjN.jpg


9G3mp8.jpg


Ardından armatür içinde PCB'nin oturmasını engelleyen eski PCB'yi tutmayı sağlayan ayakları kesiyoruz.

Y4agba.jpg


Ardından PCB'yi oturtup arkasından silikonla sabitleyebiliriz.

883Y1r.jpg


D3r7J1.jpg


Artık armatürümüz hazır sayılır. Son olarak şeffaf kapağın oturacağı yerleri de silikonlayıp şeffaf kapağı da monte ediyoruz.

E3BPJ9.jpg


jBaynG.jpg


2jRJZ0.jpg


Silikonların kurumasını bekledikten sonra armatürü avaryumda yerine takıp vidalarını sıkıyoruz. Ardından fişe taktığımızda armatürümüz ışıl ışıl yanacak.

ZYa9d0.jpg


B81L2j.jpg


Alacağınız ledler 1w yada 1-3w ledler olacaktır. 1-3w ledi alıp 1w olarak sürmek direk 1w'lık ledleri sürmeye göre daha az ısınma yapıyormuş. Bu nedenşe 1-3w almanızı öneririm.

Ayrıca çok farklı hazır alüminyum PCB'ler var. İstediğiniz ledi, istediğiniz boyut pcb'yi ve istediğiniz sürücüyü seçip farklı akvaryumlarda da kendi armatürünüzü yapabilirsiniz.

Akvaryuma canlıları yerleştirmeye muhtemelen yarın başlayacağım. Hala uygun fiyata 2. el Tunze 9001 PS bulamadım :)

 
Tebrik ederim çok başarılı bir çalışma olmuş. :)

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
Teşekkürler. 

Işık çok mu parlak? Yoksa akvaryum boş ve kaya kum nedeni ile armatüre yakın duruyor diye mi bana parlak geliyor?

 
Hocam çok güzel bir proje ve projeyi çok güzel anlamışsınız, takipteyim. Bende Fluval ın 46l olan modeli üzerinde daha dik olduğu için çalışmalara başladım, fakat ben kendim yapacağım tankı. Anladığım kadarıyla toplamda 6watt lık bir aydınlatma kullanmışsınız. Size tavsiyem kenarlara pek mercan koymayın çünki o kısımlar karanlık oluyor. Tank yana doğru yayvan.

SM-A800F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
Kaya ve dolayısıyla mercanları ortada toplayıp, kenar ve ön kısmı açıkta bırakmak istiyorum. Fakat nano akvaryuma uygun ne tür mercan, anemon kullanmam gerektiği hakkında pek fikrim yok.

SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
Merhabalar,

öncelikle ''Işık çok mu parlak? Yoksa akvaryum boş ve kaya kum nedeni ile armatüre yakın duruyor diye mi bana parlak geliyor?''

Bu sorunun cevabi  ; parlakliktan öte ışığın par değeri önemli semi led dediğiniz firmanın(elsan led)  sayfasinda aldığınız her led in data sheetleri mevcut burdan par değerlerini hesaplayabilirsiniz firmayi yakinen tanirim led lerin degerleri yazildigi gibidir.

Burda merak ettigim neden 7000 k beyaz seçimi yaptiginiz ellerinde 10000 k ledlerde mevcuttu ve bunlar tuzlu su icin daha uygun oldugunu dusunuyorum

Nano tanklarda önemle belirttigim bir konuda anemon konusudur genel kabul görmüş bir deneyimle ve su miktari (hacim,alan) bakimindan nano tanklar anemon icin uygun degildir koyup besleyenler vardir fakat sorun yaratma olasiliklari dar alanda kendilerine ve cevresinde ki canlilara zarar verme olasiliklari mevcuttur.

Nano icin onerebilecegim ilk zamanlar için daha dayanikli turlere yönelmenizi öneririm (mushroom,polyp turleri,leathers vb.)

Suyumuz olgunlaştıkca( brain,lobo fungi, euphyllia ailesi , candy vb türlerle )ufak ebatlarda devam edebilirsiniz 

Daha daha sonralari kolay tür sps fraglari isiga ve akintiya yakin yerlerde denenebilir 

Herseyden once ufak mercanlar alinip büyüdüklerini görmek çok zevkli olacağına inaniyorum.

Kurulumunuzu beğenerek takip ediyorum herşey çok düzenli ve sirali gidiyor başarınizin devamıni dilerim

Gözümden kaçmış olabilir su tamamlama olarak bir plan var mi

Keyifli hobiler

 
Teşekkürler Hakan,

Öncelikle su planlama olarak herhangi bir düşüncem olmadı. Çok fazla ihtiyacım olmadığını düşünmüştüm.

LED konusunda deniz yapanlar özellikle 10.000K alıyorlar dediler ama güvenip almadım. Çünkü gördüğüm 1-2 uygulamada 7000K kullanılmıştı. Ben de onları örnek almıştım. Etkisi olacaksa 4 adet 10.000K led alıp değiştirebilirim.

Mercan ve anemon türleri özellikleri hakkında kör cahil durumdayım. Bana mercan göster bu anemon de inanırım. Fazla araştırma yapmadım henüz. Polyp ve euphyllia türleri hoşuma gidiyor (yazdığın isimlerden baktım). Şu an polyp ve birkaç küçük mercanla başlayabilirim. Akvaryumu  İyi araştıram yapmam lazım. Anemon konusundaki tek isteğim palyaçonun içinde salına salına yüzmesiydi. Sanırım palyaço mercanlara girdiğinde mercanlar rahatsız olup geri çekiliyormuş.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst