Keşfet

Fluval Edge 23L Resif Dönüşümü

Teşekkürler Hakan,

Öncelikle su planlama olarak herhangi bir düşüncem olmadı. Çok fazla ihtiyacım olmadığını düşünmüştüm.

LED konusunda deniz yapanlar özellikle 10.000K alıyorlar dediler ama güvenip almadım. Çünkü gördüğüm 1-2 uygulamada 7000K kullanılmıştı. Ben de onları örnek almıştım. Etkisi olacaksa 4 adet 10.000K led alıp değiştirebilirim.

Mercan ve anemon türleri özellikleri hakkında kör cahil durumdayım. Bana mercan göster bu anemon de inanırım. Fazla araştırma yapmadım henüz. Polyp ve euphyllia türleri hoşuma gidiyor (yazdığın isimlerden baktım). Şu an polyp ve birkaç küçük mercanla başlayabilirim. Akvaryumu  İyi araştıram yapmam lazım. Anemon konusundaki tek isteğim palyaçonun içinde salına salına yüzmesiydi. Sanırım palyaço mercanlara girdiğinde mercanlar rahatsız olup geri çekiliyormuş.
Şöyle ki hepimiz deneyimler doğrusunda bir şeyler öğrenip bu hobiyi sürdürüyoruz,bu bağlamda siz araştırmayı hiç değilse okumayı seviyorsunuz en kısa sürede işin mantığını ve canlıları çözeceğinize inanıyorum.

Led de deneme yapıp sonuç alamazsanız değiştirmesi kolay yosun vs gibi bir problemler baş gösterirse aklımızın ucunda led den de şüphelenmek gelebilir.

Palyaço balıkları için dediğiniz gibi birçok lps türünü host edindikleri doğrudur ki bendekiler 2 senedir open brain i host edindiler canlı da zaman içerisinde kabullenip birbirlerine alışabiliyorlar.

Her türlü soru ,sorun veya hobinin keyifli anları  için buradayız forum yönetici arkadaşlarımız olsun denyimli üyelerimiz dahil sürdürülebilir bir hobi adına elimizden geleni bilgimiz dahilinde yapmaktan zevk duyarız

Keyifli hobiler.

 
Arkadaşlar kurduğumdan beri bakteri takviyesi ve kumun yarısını almak dışında herhangi bir uygulama yapmadım. Bugün JBL Easy Test uyguladım.

842b824735e013495e5218f63e2a59ab.jpg


NO3: 0-10 arası

NO2: 0-0,5 arası

GH: >21

KH: 6-10 arası

PH: 7,2-7,6 arası

CL2: 0

Görüldüğü gibi GH çok yüksek çıkıyor. Neden böyle oldu en ufak fikrim yok. Ne yapmamı önerirsiniz?

 
Selam,

ürün tuzlu için bana göre uygun değildir.

tuzlu su da gh ölçümü yapılmaz, elinizde ki test zaten bu ölçümü yapamaz gh ı oluşturanlar ca ve mg nin su içinde çözünmüş iyonlarıdır ki  bunlar tuzlu suda yoğundur ve test ölçümü o yüzden böyle yüksek çıkar (yani bir sorun yok ) bu testle ölçülmez diyelim.

zaten tuzlu testleri arasında temel olarak no3 ,kh,ca,mg testleri gelir amonyak testi ilk kurulum sonrası acil bir durum dışında pek kullanılmaz

önerim; tuzlu suya uygun markalar kullanmanız  ve önceliğinizin amonya nitrat kh testleri olması yönündedir.

 
Merhaba,

JBL Combiset Test uyguladım. Değerler aşağıdaki gibidir.

Ekli dosyayı görüntüle 39990

Ayrıca tuzluluk 1,023 sg

Bunlar haricinde ölçmem gereken değerler var mı?

Fosfat, kalsiyum, magnezyum, tds vb?

 
İlk canlılarımı ekledim.

1    Bicolor Blenny
1    Doctor Wrasse
5    Conch
3    Percula S
1    Yellow Tang S
1    Red Star Fish

Şu an için hiç bir sorun gözükmüyor.

Diğer eklemek istediklerim ise;

Boxfish
Fire Fish (Blenny)
Fire Shrimp
Blue Damsel
Chromis
Midas Blenny
Hermit

Bunların adetlerine henüz karar vermedim. Bir süre akvaryumu gözlemlemek istiyorum. Belki hiç eklemediklerim olur.

Görünüş olarak hoşuma giden mercan türleri aşağıdaki gibidir. Ne zaman girmeye başlamalıyım ve hangilerini seçmeliyim karar vermedim.

Zoanthus sp. (Buton polipler)
Pachyclavularia sp. (Star Polip)
Xenia sp. (Xenia)
Ricordia
Hammer Coral (Euphyllia ancora)
Goniopora sp
 

Ayrıca Perculalar için aşağıdaki anemonları düşünüyorum. Bu konuda çeşitli yorumlar okudum. Akvaryum suyunun en az bir senelik olması gerektiği gibi. Bazı uzmanlar ise buna gerek olmadığını söylüyorlar.

Percula için Stichodactyla gigantea (gigantic or carpet)
Alternatif Percula için Heteractis magnifica (magnificent, ritteri, or skunk)

Bunu da beğeniyorum. Green Gonipora

 
Merhaba,

Akvaryumunuz ve canlılarınız hayırlı olsun. Eklediğiniz canlıların adedi ve türleri akvaryumunuza uygun değil. 23 lt'lik bir hacimde o tür (yellow tang gibi) ve o sayıda balık olmaz maalesef. 

Sizin hacminizdeki akvaryumlar için ideal canlılar küçük goby türleri, eklem bacaklılar ( karides-yengeç) gibi büyük akvaryumlarda gözlemlenmesi pek de mümkün olmayan canlılar. 

Bence canlı çeşitliliğinizi ve türlerini acilen tekrar gözden geçirmenizde fayda var. Nano akvaryumlar başlığı altında bu konuda birçok örnek mevcut, incelemenizi öneririm.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı 

 
Hocam epeydir resim göremiyoruz :) ,projeyi merakla takip ediyorum benim elimdede 28 lt lik bir pico mevcut ve içinde 2 palyaço, 1 bluetang,1 boxer karides mevcut feza hocamında dediği gibi tang balıkları için eziyetten başka bi şey değil; iki ileri bir geri mehteran takımı gibi

HTC One cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
Bu konuda daha derin araştırma yapmam lazım sanırım. Balıkları Fishland'den Serkan Bey ile seçtik.

Bu arada diatom başlamış mı dersiniz?

1d5f48f42200c2bc0586ad8fa1790f2e.jpg


 
Lütfen okuyunuz 

 
Evet okudum teşekkürler. Daha dikkatli olmam lazım. Birkaç saattir araştırıyorum.

Sormak istediğim 2 konu var?

1- Diatom sürecinde (patlamasında) nitrat yükselmesinden balıklarda ölüm meydana gelir mi? Özellikle nano/piko tanklarda nitrat dalgalanması daha sert etki eder diye düşünüyorum.

2- Yumuşak mercanları/polipleri hangi aşamadan sonra eklemeye başlayabiliriz? Balıklardan önce yumuşak mercanlar (sanırım lps) eklenebilir mi? Ya da anemonlardaki gibi suyun bir süreoturmasını, en azından diatom sürecinin bitmesini mi beklemek gerekir?

 
Hocalarım daha iyi bilir fakat ilk olarak diatom atlatılıp sonrasında test ve uygun ise temizlik ekibi eklenir sonrasındada balık girilir diye biliyorum ve uygulamalarımda bu şekilde oldu

HTC One cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
Evet okudum teşekkürler. Daha dikkatli olmam lazım. Birkaç saattir araştırıyorum.

Sormak istediğim 2 konu var?

1- Diatom sürecinde (patlamasında) nitrat yükselmesinden balıklarda ölüm meydana gelir mi? Özellikle nano/piko tanklarda nitrat dalgalanması daha sert etki eder diye düşünüyorum.

2- Yumuşak mercanları/polipleri hangi aşamadan sonra eklemeye başlayabiliriz? Balıklardan önce yumuşak mercanlar (sanırım lps) eklenebilir mi? Ya da anemonlardaki gibi suyun bir süreoturmasını, en azından diatom sürecinin bitmesini mi beklemek gerekir?
Suyun oturması dediğimiz yani biyolojik düzenin oluşması(cycl dönemi) her tankın statiğine bağlı olup bu süreç 15gün 1 ay veya 1,5 ay olabilmekte bu süre zarfında gelişim basitçe  amonyağın nitrit e nitritin nitrata ve sonrada azot olarak havaya karışması olarak doğru çalışan bir sistemdir her bakteri kolonisi kendi görevini yapar sistemin doğal filtresi çalışır bu filtre sistemin sağlam çalışabilmesi adına bu bakterilerin suda,kayada,kumda doğru yerleşmesi ve popilasyonunun doğru oturması gerekmektedir.

bu süreç zarfında ani veya çok miktarda canlı girişi yapmamız bu oluşumu yanlış yönlendirmekte olup örnek vermek gerekirse tam oturmamış nitrifikasyon bakteri kolonisinin baş edemeyeciği oranında bir yükle karşılaşıp ölmesi ve dolayısı ile ölen bakterilerin sıralamayı bozup amonyak oranının yükselip tankı zehirlemesi gibi durumlarla karşılaşabiliriz(çok basit bir şekilde anlatmaya çalıştım eksik yönler olabilir)

Bu bağlamada en önemli sıralama amonyak(çok zehirli) ve nitrit olmakla (bir nebze daha az zehirli ) nitrat a çok dikkat etmeliyiz nitrat yoğunluğu arttıkça balılar üzerinde boğulma etkisi yaratmaktadır.

Nasıl balık girişi yapabiliriz: suya tuzu katıp sistemi çalıştırdığımız zaman zaten bir döngünün içine girilmiş olunmakta bu sırada canlı kaya , kum veya dışarıdan gireceğimiz bakteri aşılaması ile bu başlangıcı pekiştirmiş oluruz elimizde tuzlu suya uygun testlerle ve doğru ölçümlerle amonyak ve nitriti (0) ölçtükten sonra nitrat oranının en azından 25 olduğunu gördüğümüz zaman diğer cinslere göre daha dayanıklı olan türlerle damsel,palyaço gibi tek bir balık girişi yapar hem tankı gözetler hemde bu balık girişi ile sistemde döngüyü daha iyi tamamlarız bu giriş sırasında temizlik ekibi dediğimiz conc snail gibi canlılarla hem tank temizliğine hemde sürece de destek oluruz.

bu süre içerisinde yapacağımız testlerle tankı kontrol etmeye devam ederiz nitrat düşme eğiliminde ise ve son eklediğimiz canlının üzerinde en az 2 hafta geçmiş ise bir balık daha ekleyebilir tabi bu balık ta dayanıklı türlerden seçilmesi kaydı ile.

zaten bu süreç 1-1,5 ayı bulmakta olup ilk soft mercanlarımızıda( küçük fraglar) tanka ekleyebiliriz.Toplam süre olarak 1  - 1,5 ayı geçen tankımızda artık %10 bir su değişimi yapma zamanı gelmiştir ve tank artık bir sisteme girmeye başlamıştır.

 
İşte bu saatlerce arayıp bir türlü bulamadığım güzel bir bilgi. Çok teşekkür ederim.

Geçen hafta ptesi günü bahsettiğim canlıları fishlandden aldım. Dediğim gibi balıkları beraber seçtik. Fakat balıkları seçerken birkaç kez henüz ps olmadığından ve sayının fazla gelmesinden endişelendiğimi belirttim. Fakat red sea hazır deniz kumu ve reflowers hazır deniz suyu kullandığım için problem olmayacağını, gönül rahatlığıyla verdiğini söyledi. Fakat bir hafta içinde ps eklememi belirtti.

Almamın üzerinden 2 gün geçti. Akşam eve geldim balıklarda hiç bir problem yok. Az miktar yemleme yaptım ve su ısısını 1 C artırdım. Ardından forumda ps ilanlarına ve mercan türlerine 1 saat kadar baktım. Buraya balıkları eklediğimi yazdım. Birşey almak için kalkıp akvaryuma da göz ucuyla baktığımda tüm balıkların öldüğünü ve ölülerinin dalga motoruna yapıştığını gördüm.

Yıllardır tatlı su akvaryumu bakıyorum hatta en hassas discus ve karides akvaryumu ile ilgileniyorum hayatımda böyle bir şey görmedim. 1 saat içinde hiçbir şey yokken tüm balıklar gitti. Sadece cronchlar yaşıyor ve onlarda kum üzerinde dolanıyordu.

Hemen balıkları çıkarıp test kiti ile değerleri aldım. Nitrit ve nitrat bir miktar yüksekti fakat ölümcül seviyelerde olup olmadığı tartışılır.

7b6e2e3ac3d23a1da2cf32846c16c044.jpg


Ph düşük görünüyor. Balıkları ilk yerleştirdiğimde de böyleydi.

Fakat dikkat ettiğim diatom sürecinin başlamış olması. Kayalarda oluşumlar başlamıştı. Daha önce dikkatimi çekmedi.

Bu kadar kısa sürede hiç bir belirti yokken bu kadar hızlı bir ölüm aklıma zehirlenmeyi getiriyor. Ve bu süreçte az miktar yemleme yapmak ve suyun ısısını 1C artırmak dışında birşey yapmadığım ve diatomun birden başladığını gördüğüm için ondan şüphelendim.

Ruh halim: [emoji26] [emoji15] [emoji35]

 
Kullandiginiz uygulama adi nedir vede testlerde ayrim yapabiliyormu acaba ?

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
Geçmiş olsun. Bir müddet bekleyin, akvaryumu gözlemleyin. Emin olduğunuzu hissettiğinizde akvaryuma bir adet soytarı ekleyin ve yine bekleyin, gözlemleyin. Daha sonra Hakan Bey'in (Yoshii) anlattığı üzere ilerleyin. 

Sizin yerinizde olsam bir goby karidesi (randalli shrimp) ve karides gobysi (nematodes olabilir) eklerdim, izlemesi keyiflidir. Sonrada küçük gobyler.  Bütçe yeterli ise ve bulabilirseniz spikefin goby gibi özel türler olabilir. Ya da Okinawa, Ripple gibi mercan gobyleri, anemon yengeci, karides, anemon karidesi gibi canlılar olabilir. Çok sempatik-sevimli canlılar var bu hacimlerde bakılabilecek. 

Bu arada, alacağınız profesyonel destek de çok önemli, özelliklede bu aşamada.

Tekrar geçmiş olsun. 

Feza Hokkacı 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Nano tankta dengeler çok daha hızlı değişecektir. Kisa süre içinde bu kadar canlı girişi normal olmayacaktır. Geçmiş olsun size

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
Kullandiginiz uygulama adi nedir vede testlerde ayrim yapabiliyormu acaba ?

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Aquarium Note isminde android programına kadires ve tuzlu su akvaryumu tanımladım ve akvaryumun özelliklerini, sitemi işledim. Yaptığım testleri bu programa ekliyorum. JBL combiset test ile testleri yapıyorum.

60814.png


Geçmiş olsun. Bir müddet bekleyin, akvaryumu gözlemleyin. Emin olduğunuzu hissettiğinizde akvaryuma bir adet soytarı ekleyin ve yine bekleyin, gözlemleyin. Daha sonra Hakan Bey'in (Yoshii) anlattığı üzere ilerleyin. 

Sizin yerinizde olsam bir goby karidesi (randalli shrimp) ve karides gobysi (nematodes olabilir) eklerdim, izlemesi keyiflidir. Sonrada küçük gobyler.  Bütçe yeterli ise ve bulabilirseniz spikefin goby gibi özel türler olabilir. Ya da Okinawa, Ripple gibi mercan gobyleri, anemon yengeci, karides, anemon karidesi gibi canlılar olabilir. Çok sempatik-sevimli canlılar var bu hacimlerde bakılabilecek. 

Tekrar geçmiş olsun. 

Feza Hokkacı 
Acelem yok normalde adım adım ilerlemeyi planlıyordum fakat "olur" dendiği için giriştim. Asıl niyetim temizlik ekibi ve 2 ad percula eklemekti. Neyse Hakan Beyin ve sizin önerileriniz çok değerli benim için. Bir süre sadece conch snailler ile devam etmek etmek istiyorum. Bu süreçte su değerlerini kontrol edeceğim. Karides ekleyebilirim belki. Ardından bir goby ekleyerek su değerlerini 10 gün takip edeceğim. Problem yoksa 1-2 goby ile daha devam edeceğim. Percula ve goby dışında balık eklemeyebilirim. 

 
Teşekkürler uygulamayı bende edindim.

Tatlı su telafi edilebiliyo ama tuzlu su çok ayrı. Ilk kural acele etmemek. Ben tanka 1.5 ay conch bile atmadım. Yeni yeni canlıları girmeye başladım. Bazen milletin dediklerini değil araştırma neticelerinize göre hereket etmeniz gerekiyor. Yeni tanka sps olmaz, 1 sene geçmeli dediler. Dinlemedik fraglar büyüme uçlarını uzattı boy alıyorlar. Tabi tecrübe edinmek için illaki biyerde insanın başına geliyor. İlk tuzlu su akvaryumum 60x20x25h akvaryumdu, 3 palyaçonun ölmesi 1 ay sürdü. Sonra araştıra araştıra oluyor elbette. Tavsiyem herşeyi geciktirerek acele etmeden, özellikle nanoda dengeler çok farklı. 5 ton deniz akvaryumu bakan adam 20lt nanoya geçince bile afallama şansı var. Çok farklı, arayışlarınız araştırmalarınızın devamını dilerim. Topikinizi takipteyim.

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
Teşekkürler Murat Bey.

Bir tanıtım vidyosu ekledim. Bu işten hevesimin kaçmaması lazım.




Feza Bey bu arada youtubedaki videolarınıza baktım. Bana önerdiğiniz canlılardan bir kaç tanesini de akvaryumlarınızda gördüm. Gerçekten görsel olarak harikalar. Ayrıca deniz atı ve mandarin ile olayı aşmışsınız.Tebrik ederim.

 
16 saat önce, Cheki said:

Teşekkürler Murat Bey.

Bir tanıtım vidyosu ekledim. Bu işten hevesimin kaçmaması lazım.

Teşekkür ederim. Zaman içerisinde sizin de çok güzel bir akvaryumunuz olacağına eminim. 

Şu an akvaryumumda 9 tane balık, 6 tane eklem bacaklı, deniz yıldızı ve siyah kestane var. Uygun canlıları şeçtiğiniz, gerekleri yerine getirdiğiniz ve doğru bir profesyonel destek aldığınız sürece sıkıntı yaşama olasılığınız çok azalacaktır. 

Saygılarımla,

Feza Hokkacı 

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst