Keşfet

Hobimiz Uzayamı Çıkıyor?

OceanSpecialty

Yeni Üye
Ad Soyad
Kadir
  Son zamanlar dikkatimi çeken ve epeyde rahatsız olduğum bu konuyu tartışmak adına yazıyorum arkadaşlar ,

Bu hobiyi Yapmak artık kaliteli seviyede bir motorsiklet veya orta halde bir araba parasına patlar oldu bu işte bir işlik var diye düşünüp durmaya başladım, birde dikkatımı çeken herkes ağız birliği yapmış gibi E dolar çıktı baba demesi?, başka bir konuda aynı dertten müzdarip olduğunu gördüğüm birkaç arkadaşımın varolduğunu ve başka başlık altında konunun açılması önerisi üzerine  bunu bir hobici olarak dile getirmek ve ben gibi düşünen insanları görmek için böyle bir yola başvurdum,

Facebook ta 18-20 liraya palyaço satılıyor ( manyas gölünden sanırım) sürekli uğradığımız tanıdığımız güvendiğimiz dükkanda 35-40 lira bukadar fark için kimse bana kira ödüyoruz spotaj ödüyoruz demesin sadece 1 türün 1 bireyine 15-20 tl yansıtmak için 20000 dolar kira ödemek gerekiyor heralde hepimiz dükkancıyız hepimiz birşeyler alıp satıyoruz ama fırtına oldu sera dağıldı patlıcan bukadar oldu diyip ertesi gün müşteriye yansıtamıyoruz belki kendimizden ödün veriyoruz 5 lira kazanırken 3 lira kazanıyoruz ama o sirkülasyonu devam ettirmeye çalışıyoruz

Malzemelerde keza 1 ayın 4 haftasında aynı ürüne her hafta %10 zam yapılırmı? nasıl bir ticari anlayış ,esnaflık zihniyeti ben şikayetçiyim hatta çoğu dükkancı Kadir fiyatlar bu bu oldu istersen hiç girme der gibiydi çoğu benim orta halli esnaflık yapan biri olduğumu bilir  ,  Yellow tang 250 lira :)   artık deniz akvaryumlarının vatozu olmuş yellow tang gerisini söylemiyorum zaten , he kimse şimdi gaz bombası jopla saldırmasın eylem yapma hakkımızda vardır sanırım, değilmi?? Forumda hobide bizim..Yedirtmemm :D

Doların geçen sene bu zamana göre artışı %30 ben işim gereği dolarla malzeme aldığım için çok sıkı takip ederim dövizi :)  Fiyatların bugüne artışı ise %100 

Bence Türkiyeye BRS tarzı bir firma lazım bu konuyu çözebilmek için BRS in ciddi şekilde hayranıyım evet en pahalı markalarıda satıyor ama bunların yanında aynı işlevde DIY ürün malzemeside satıyorlar her türlü sarf malzemesini inovatif çözümler ile araştırıp bulup hobiciye ulaştırıyorlar .Bizim ülkemizdeki mantıksa X marka ithalatı yap mecbur alınacaka dönmüş.Tabiki bazı markaların ve çeşitli ürünlerin piyasaya gelmesinden memnunuz ve bu ihtiyaçlarımızı gidermek için para verip alıyoruz ama esnafında bu hizmeti verirken biraz daha kendinden feragat etmesi gerekiyor. bence . Canlı fiyatlarını zaten hiç konuşmak istemiyorum fiyatlar ciddi arttı.Bugün 600 Lt SPS akvaryumu kurulumuna giden para ile mamakdan daire alabilirsiniz kesinlikle abartmıyorum.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bazen gerçekten uygun fiyatlı canlı satanlar çıkıyor fakat nasıl oluyorsa 1 ay içinde bu insanları sindiriyorlar ve yok olup gidiyorlar daha biz ha gidicez ha gidelim derken sponsor firma kayıp gidiyor , İnkalarla başbaşa kalıyoruz tekrar açıkçası ben canlıları hobicilerden almayı düşünüyorum artık en azından insanlar yaşam garantili canlı satıyorlar 2 yıllık 3 yıllık canlı ile bir hafta önce ithalattan gelmiş canlı arasında dağlar kadar fark var. Bazı canlıların fiyatları 3 aşağı 5 yukarı aynı artık fiyatları çoğumuz biliyoruz ki olması gereken fiyata satan x firmalarda yok değil benim takıldığım genelde bir sorun var yani farklı farklı dükkanlardan gönlümce alışveriş yapamıyorum ilginç fiyat farklılıklarından dolayı gittiğim yerdede '' ya bırak şimdi şurda bukadar dolar molar yeme beni de denmiyor napıyoruz o an elimizde incelediğimiz herhangi bir ekipman veya başka bir şey varsa sessizce yerine bırakıp hızlıca oradan uzaklaşıyoruz ;) '' yapıcak bir şey yok Eminönü çiçekçiler pasajı bu ülkenin hemen hemen en gözde  evcil hayvan pazarıydı öteleme iteleme, şimdi bilen insan önünden geçmiyor..Hiçbiryerde deniz akvaryumucusu yokken (şu forumdaki hepsi dahil) 7 yaşında(20 yıl önce) elimde kavanoz japon balığı almaya giderken buralarda veya teknik akvaryumda(Fatih) deniz canlıları satılırdı bugün kaçımız alışveriş yapıyoruz bu adamlardan yani süreklilik devam etmiyor hep daha müşteri odaklı firmalar çıkıp birilerini geride bırakıyor.Hayırlısı Kanuni Sultan Süleyman ada kalmadı bu dünya bizede kalmaz :)

kesinlikle doğru 10bin tl geçik paramı yedi hobi yaşıtlarım ev aldı araba aldı ben yatarken iki mercan göreyim diye hala evlenemedim  :)

işin şakası bir yana bugün salt water bile kursanız min. 4000-5000 tl 

Türkiye artık ciddi bir ekonomik kriz içerisinde maaşlar %30-50 eridi, enflasyon düşük gösterilip memur işci maaşları az oranda artırılıyor. Bu hobide yerli kaynak az, ben yerli led yapıyorum diyen malzemeyi uzak doğudan alıp birleştiriyor. Bir şey üretim diyen de kurumlaşamadan yok olup gidiyor.  Ülke AVM cennetine dönmüş durumda, bilim, sanat üretilmiyor, bu sene 80 milyonluk ülkede dünya sıralamasında yukarı sıralarda üniversite  yok. Cahillik pirim yapıyor, her ülke sanatçısına, gazetecisine, bilim adamına  doktoruna saygı gösterirken biz şiddet uyguluyoruz. Bu  koşullar altında madenci kanaryası olan pet sektörü de ilk olarak ortadan kalkan oluyor. Bu hobiye gönül vermiş çok sayıda esnaf tanıyorum, bu onların suçu değil.Daha önceki ekonomik krizlerde kapanan akvaryumcu sayısına bakın. 

Dolar artıyor, enflasyon artıyor alım gücümüz azalıyor. 

4 milyon suriyeliyi beslemek için yıllık 6-7 milyar dolar para harcıyoruz.

Ortadoğuyu kurtardık !

Her iki tarafta da hata var ve karşılıklı ödenmeye başlandı bence. Kişi olarak önceliğimiz işini doğru yapan adamdan gerekirse 10 tl fazlaya almaktansa önceliği sadece ucuz satmak olan ve aslında piyasaya bir şey katmayıp hatta götüren esnaflardan alış veriş yaptık belki de. Sonuç böyle olunca iki taraftan da birilerinin canı yandı ve kendi güçlerince bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Önümüzdeki zamanların bu hobinin bazı şeylerinin değişeceği bir dönem olacağını tahmin ediyorum. İki taraf adına da bu böyle olacak. Artışların sebebinin sadece dolar olmadığı da aşikar, piyasa kendi içinde arz talep dengesine göre bir yere oturacak. Kim kazanacak onu da Zaman gösterecek.

Forever Powder Blue

Malzeme hususunda bir şekilde insanların ithal ürüne veya kolay bulunmayan ve evde yapılamayan malzemeye muhtaç olduğundan dolayı bu durum fırsatçıların işine geliyor. hobi de pahalı olunca ve bir takım insanlar da (sağ olsunlar) fiyat dahi sormadan alış veriş yapınca benim gibi memur kimseler hobiye yanaşamıyor. Satıcı halinden memnun 1000 birim paraya 10 ürün satar keyfime bakarım, 100 birim paraya 100 ürün şeklinde ucuza satıp uğraşamam diye düşünüyor ki kapitalizm böyle bir şey işte. Bu hususta ben ya küçük mütevazi bir akvaryum kurmayı veya malzemeleri 2. el hatta 3. el alarak toplamayı, canlıları ise kendi akvaryumunda üretim yapmış hobici kimselerden almayı düşünüyorum. Durumu çok iyidir, imkanları yüksektir alır yapar 1 haftada en ala sistemi kurar eyvallah bizlere çok faydaları da olur etrafındaki kimselerin hedef belirlemesinde idol olur, çeşitlilik ihtiva eder vs. fakat herkes bu şekilde yüksek imkan ile hobiye yatırım yapamıyor malesef. Benim gibi hobiciler için (en çömeziniz ben olacağım, her yerde özellikle altını çizerek belirtiyorum) hobi = sabır  ki  sabır ile uğraşarak bekleyerek, emek sarf edilerek elde edilen sistem çok kıymetli ve keyifli olur. Zaten burada bulunan hobici topluluk bir şekilde organize olabilirse ve kendi arasında sirkülasyon sağlayarak gelişip büyür ise yayılım müthiş derecede artar.  durumu imkanı olmayan fakat hobiye gönül vermiş kimseler icabında nano akvaryumlar ile başlar ve gelişir ki bence ikametinin bir köşesinde müthiş canlı bir sistemi görmek istemeyen kimse yoktur. Bu şekilde başlangıç da imkansız pahalar değil, herkesin ulaşabileceği sistemler. Piyasayı eleştirelim, dolar 1 artarken firmalar 10 zam yapıyor diye kızalım, tepkimizi gösterelim bunlar çok güzel fakat çözüm de üretmeliyiz. Kadir beyin de dediği gibi canlıları üretici hobici arkadaşlardan edinelim mesela. bu ve buna benzer çözümler ile topluluğumuzu kalkındıralım. Nasıl olur bilemiyorum fakat eğer organizasyon sağlanabilir ise insanları kazıklayan mezkur firmalar da bir şekilde dize gelir çünkü tuzlu su, deniz, okyanuz vb. sistemi kurmak isteyen tüm hobicilerin yolu bu siteye ve foruma düşüyor. Kuran, emek sarf eden, katkısı olan tüm üyelere teşekkür ederim. Keyifli hobiler.

Dolar artıyor, enflasyon artıyor alım gücümüz azalıyor. 

4 milyon suriyeliyi beslemek için yıllık 6-7 milyar dolar para harcıyoruz.

Ortadoğuyu kurtardık !
Ortadoğu bizi yutacak Ahmet bey. Ne vatan nede millet derdindeyim. Çoluğumuz çocuğumuz var, onlara yanıyorum. Hobide hikaye böyle ülkede...

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yurtdışında büyük akvaryum mağazalarında canlı satış yerlerinde bol miktarda ve çeşitde muhakkak küçük frag satışlarınında olduğu yerler bulunur bizde dikkatimi çeken bu işin çok az yapıldığı esnaf uğraşmıyor yurtdışından aldığı canlıyı en az bakımla satışa konuluyor haliyle fiyatda fazla oluyor..

Birde dikkatimi çeken bir konu daha var bundan 2 sene önce x mağazadan bir ürün alıp kullanımı Hakkı'nda firmayı aramayıp daha kolay geldiği için foruma sorduğumda Bu firmalar konuyu görüp cepten arıyorlardı bende şaşırıyordum adamlara bak nekadar işlerini seviyorlar diye fakat bu Zaman'da yanlış gönderilen bir ürün için özelden ulaşmama rağmen ilgisiz kalıp takmıyorlar ben şu anlamı çıkarıyorum biz bu işten parayı bulduk artık ufak tefek şeylere Zaman harcamıyoruz.. Ne yalan söyleyim acaba restorancılığı bırakıp bu işemi gireyim diye düşünmüyor değilim ne gerek var 5-10 lira için emredin buyrun demeye 300-500 lira alıp iplememek varken..sormadan alışveriş yapanlarada ayrıca tavım kimileri sanırım ağaçtan topluyor parayı veya o kadar efor bile sarfetmiyorlar ağaçtan kopup ceplerine giriyor ..Çoğu insan hobiyi zengin hobisi haline sokmaya çalışıyor ama bu durumu ancak biz düzeltebiliriz dünyada kapitalizm, ülkede kapitalizm , hobide kapitalizm ,,,50 kuruşluk suyu 1 liraya işeten kafayla , 50 liralık 1 çift palyaçoyu beslemek için min. 1000 liralık sistem kurduran kafa aynı kafa..Daha aşağısınada kurulur ama psikolojik algıdan yönlendirmelerden önerilerden gönül razı olmuyor kendimizde yağlı kazığa alıştırıldık bunun adı öğretilmiş  çaresizlik türü bir psikolojidir. 200 liraya kurulmayan akvaryum değil inancımız.

İşim gereği Kudüs'te yaşıyorum ve yıllarca hayalini kurduğum tankı kurmaya yaklaşık iki ay önce adım attım. Kadir kardeşim sağolsun İstanbul'da bu adımımda tecrübesiyle ve tavsiyeleriyle hep yanımda oldu. Henüz su dolmamış tank için harcadığım para ise şimdiden ucuz sınıf bir araba parasını buldu. Anladım ki bu iş gerçekten zengin işi bir hal almış. Dolardı, çin malıydı derken hesaplar kitaplar karışır hale geliyor maalesef. Ve tabi ki en son cevap zevk işi kardeşim! 2 bin liraya da  kurulur istesen bu tank sözüne geliyor, o zaman nasıl izlenir aynı tank,zevk verir mi bu da tartışılır tabi.

Birde dikkatimi çeken bir konu daha var bundan 2 sene önce x mağazadan bir ürün alıp kullanımı Hakkı'nda firmayı aramayıp daha kolay geldiği için foruma sorduğumda Bu firmalar konuyu görüp cepten arıyorlardı bende şaşırıyordum adamlara bak nekadar işlerini seviyorlar diye fakat bu Zaman'da yanlış gönderilen bir ürün için özelden ulaşmama rağmen ilgisiz kalıp takmıyorlar ben şu anlamı çıkarıyorum biz bu işten parayı bulduk artık ufak tefek şeylere Zaman harcamıyoruz.. Ne yalan söyleyim acaba restorancılığı bırakıp bu işemi gireyim diye düşünmüyor değilim ne gerek var 5-10 lira için emredin buyrun demeye 300-500 lira alıp iplememek varken..sormadan alışveriş yapanlarada ayrıca tavım kimileri sanırım ağaçtan topluyor parayı veya o kadar efor bile sarfetmiyorlar ağaçtan kopup ceplerine giriyor ..Çoğu insan hobiyi zengin hobisi haline sokmaya çalışıyor ama bu durumu ancak biz düzeltebiliriz dünyada kapitalizm, ülkede kapitalizm , hobide kapitalizm ,,,50 kuruşluk suyu 1 liraya işeten kafayla , 50 liralık 1 çift palyaçoyu beslemek için min. 1000 liralık sistem kurduran kafa aynı kafa..Daha aşağısınada kurulur ama psikolojik algıdan yönlendirmelerden önerilerden gönül razı olmuyor kendimizde yağlı kazığa alıştırıldık bunun adı öğretilmiş  çaresizlik türü bir psikolojidir. 200 liraya kurulmayan akvaryum değil inancımız.
+1 . Katılıyorum. Bu nedenlerden dolayı sizin gibi tecrübeli ağabeylerimiz/kardeşlerimiz üstadlarımızın hobiye yeni başlayan kimseleri pahalı ürünler yerine aynı işlevi görebilecek uygun ürünler almaları hususunda yönlendirmeleri çok faydalı olur çünkü ben başta olmak üzere bu işe yeni başlamak isteyen kimseler gördükleri harikalıklardan ötürü aşırı arzu ve heves ile gelerek tüm sistemin, herşeyin kusursuz olmasını istiyor ve bahsettiğiniz öğretilmiş çaresizliğe düşüp hüsran son ile hobiye küsüyor ve edindikleri tüm malzemeler ve canlıları yarı fiyatına satıp hobiye son veriyorlar. Pimajdan PS yapanından tutun da muhtelif ışıklandırma sistemlerine kadar bir çok ürünü de basit materyaller ile yapmak mümkün galiba. Bu ve benzeri sabit ve basit ucuz sistemler ile işlevsel olarak benzerlik yakalandığında hobiciler firmalara karşı 1-0 öne geçerler diye düşünüyorum. Ben en başta1.000,00-TL ye 30cm küp nano resif düşünürken şimdi sizin gibi üstadları okuduktan sonra çok çok uygun fiyatlara daha hacimli ne yapabilirim onu araştırıyorum sabır ile. Teşekkür Eder, keyifli hobiler dilerim.

Aydınlatma konusunu biraz ayırarak söylemek isterim malesef hobiciler arasında her sorun ve başarısızlığı ekipmana bağlama şunu alsaydın olmazdı bu alet olmadığı için bu hale geldin gibi saçmalıklar olmasa hobide bu kadar pahalıya gelmez yeni başlayanlar için malesef hobicideki genel bilgisizlik bütün hobiye yansıyor bunun en iyi örneği dalga motoru ps ve kalsiyum reaktörüdür.

aynı işlevi yapan 2 armatür arasında birinin reflektörü ışığı %99 veriyor fiyatı 4000 tl diğeri %95 veriyor 400 tl iken %95 vereni hor görmek mi yoksa %99 verene 10 kat para vermekmi zekice bilemiyorum açıkçası bilgisizlikmi gaza gelmekmi çözemedim.

Başka bir konuda daha yazılmıştı, bizde her ekipman önerisi isteyene üst sınıf ekipman önermek gibi bir alışkanlık var. Adamın parası yetmiyorsa Hopar armatürün, Bubble Magus skimmerın nesi var? Soran kişi bütçe aralığını söylüyorsa ve o ekipmanlar o aralığa rahatça sığıyorsa lafım yok. Ama öyle öneriler geliyor ki sanırsın kimse geçmişte hava taşlı ps kullanmamış, standart akvaryumunun plastik kapağına T8 coralstar takmamış. İnternette Reef Central'dan başka forumlar da var. Herkes akvaryumunda 1. sınıf ekipman kullanmıyor. Fransız ve Alman forumlarında çok enteresan akvaryumlar var. Adamlar şov peşinde değiller, zaten akvaryuma bakınca bu anlaşılıyor. Hala plenum sistemi kullananlar veya eskilerin vazgeçilmezi olan siporaxla dolu sumplar var. Mesela 100x40x40 boyutlarında bir akvaryumda 2 tane 6015 kullanılıyor. Bu adam akıntı için bizden öneri istese 2 adet RW8 şart diye cevaplar gelir.

Hocam Rw 8 güzel motor uygunduda sene başına kadar fakat zam yapma olayı bu sektörde o kadar enteresanki gecen sene stoğa girmiş malzeme elinde mevcut atıyorum 100 lira etiket basılmış , naçizane mütevazice abi nakit nekadar olur diye sorduğumda "a bi dkk onlara zam geldi o fiyat geçerli değil diyip laptoptan x firmanın sitesine bakıp Kadircim 125 olmuş nakite 110 olur :)   Nasıl bir şarkı bu ya önceden elde olan mal zaten kendi eski kutu eski neden yeni ithalat yapılmış fiyatı ödüyoruz hayır zam geldiğinde toptancı zam geldi 3 ay önce aldığın malzemeler için bukadar daha para göndermi diyor Nasıl oluyor ... Ben söyleyim hepimiz bu markayı satıyoruz fiyatınıda bu anlaştık sende ister al ister alma başka çaren yok heryerden alışveriş yapıyorum ama içimde bir dert yok değil bu hobiyide niye yapıyorum Onuda bilmiyorum ama seviyorum galiba fakat fiziksel  ve maddi olarak epey yorulduktan sonra tankı kurup canlıları eklemeye başladıktan sonra hala tanktan atlayan benek olan canlılar görünce tahammülüm kalmıyor o yüzden hep kurduktan 2 ay sonra cinnet haline giriyorum kimisi ruh hastası olduğumu söylüyor tedavi ol diyor ama beni tedavilik duruma sokanda iş stresinden kurtulmak için evimden cebimden fedakarlık edip yeni bir stres sahibi olmak ama bu hale elbirliğiyle hep birlikte sokuyoruz gerçekten. İnşaat yaptırsam bu kadar iletişim halinde olup bekleyip uğraşmam heralde :)

son Zaman'larda hobiciler çok değişti yıllarca bu işe gönül vermiş tek geçim kaynağı bu sektör olan insanlardan alışveriş yapmak yerine kedi köpek maması satan pet shop ufacık tank kurmuş ithalattan gelen balığı bir anca önce satma derdinde, bizde gidiyoruz ordan alışveriş yapıyoruz sonra balıkta sıkıntı olup öldüğünde yandım deyip sarılıp bizim esnafları arıyoruz, abi su getireyim tahlil yap bilmem ne.

e gitsene o Zaman balığı aldığın yere yok onu tanımıyor foruma da üye değil zaten sıkıştırıp dert de yanamaz diğer kişilere tehdit ediyor çünkü bazı insanlar burda yazmakla esnafları,

Nerede ucuz Oray'a koşayım ölürse ölsün mantığı çok yanlış, ben pahalı da olsa garanti yere giderim, balık ölürse benden kaynaklı değilse yenisini talep ederim, pazarlığım bu şekilde olur. Kendine güvenen esnaf sizin de tankınızı hobi geçmişinizi tarzınızı biliyorsa seve seve kabul eder,

bu hobi iki günlük ithalat yapanlarla aaa bak biz mama dan 5 lira kazanıyoruz Deniz akvaryumunda çok para var deyip tank Kuran esnafla olmaz. İlk önce hep beraber doğru düzgün iş yapan esnaf ile alışveriş yapalım sonra fiyatlar kendi kendine iner zaten.

biz hem ucuz olsun diyoruz hem kaliteli, kalite ne yazık ki ucuza alınmıyor.

esnafa destek çıkmak lazım hatta esnaflarda kendi aralarında birbirine destek çıkması lazım bence.

gözü açık esnaftan alma tarzını sevmiyorsan alma vs vs ama elinde poşetle gelip de bak Eminönü'nden aldım bunu deyip Deniz akvaryumcusuna gidip de çay bekleme o Zaman, 

kaç kere şahit olduk burda şuraya gittim yüzüme bakmadı , şundan şöyle yaptım başka biriyle ilgilendi, dönüp birde kendimizde arayalım suçu bence şu anda talepten çok arz var, o yüzden o yüzden fiyatlar çok değişken, iktisadi bir kanun ne zamanki gerçek esnaf kaldı fiyatlar sabitlenir ve gelişir.

Necip bey öneriniz fiyat ne olursa olsun alından yanamı? Petshopçulardan alışveriş yaptığımız kanısına nerden vardınız ? Konu sağlıklıdan ziyade dolar 2 lirayken 120-150 arası olan tang bugün dolar 2950 iken 250 lira 35 liraya satılan algeater 30a bağlanıyorken bugün 65-75 lira ben marinci olduğum için sadece balıklardan örnek veriyorum Mercanda aynı durumda şu fiyatlara göre dolar 4-4,5 lira olmuş olması lazım %20yi  anlarım 30uda hadi %40 zam olsun %60 %80 zam nedir ya siz bırakın sağlıklı sağlıksız canlıyı bu zam oranını konuşuyoruz biz bu konuyu Aydınlatın bize?? Canlının sağlığını bırakın bizim garantimiz yok Allah ömür biçtiyse yaşıyor zaten bir şekilde diğerleri şehir efsanesi karantina denen 10larca balığın içinde micofish soluyacak balık Kaya yok kum yok akvaryum hayatına adapte oluyorda benim mis gibi tertemiz suyumda adapte olamıyorsa varsın yaşamasın zaten..hastalıklı balık zaten belli ediyor kendini formundan renginden yüzüşünden en azından ben bunu ayırabilecek tecrübeye ulaştım başkasını bilmem.

+1 . Katılıyorum. Bu nedenlerden dolayı sizin gibi tecrübeli ağabeylerimiz/kardeşlerimiz üstadlarımızın hobiye yeni başlayan kimseleri pahalı ürünler yerine aynı işlevi görebilecek uygun ürünler almaları hususunda yönlendirmeleri çok faydalı olur çünkü ben başta olmak üzere bu işe yeni başlamak isteyen kimseler gördükleri harikalıklardan ötürü aşırı arzu ve heves ile gelerek tüm sistemin, herşeyin kusursuz olmasını istiyor ve bahsettiğiniz öğretilmiş çaresizliğe düşüp hüsran son ile hobiye küsüyor ve edindikleri tüm malzemeler ve canlıları yarı fiyatına satıp hobiye son veriyorlar. Pimajdan PS yapanından tutun da muhtelif ışıklandırma sistemlerine kadar bir çok ürünü de basit materyaller ile yapmak mümkün galiba. Bu ve benzeri sabit ve basit ucuz sistemler ile işlevsel olarak benzerlik yakalandığında hobiciler firmalara karşı 1-0 öne geçerler diye düşünüyorum. Ben en başta1.000,00-TL ye 30cm küp nano resif düşünürken şimdi sizin gibi üstadları okuduktan sonra çok çok uygun fiyatlara daha hacimli ne yapabilirim onu araştırıyorum sabır ile. Teşekkür Eder, keyifli hobiler dilerim.
İsminizi göremiyorum tlfndan girdiğim için ama 30 cm ilk bir pico düşünüyorsanız satılık ilanlarımda olan 3 kg kadar Kaya'yı size hediye etmek isterim sizin minik dünyanız için yetecektir kabul ederseniz önce düşündüğünüz picoyla başlayın biraz ısının tecrübeniz arttıkça daha büyük bir sistem kurarsınız en azından para kaybı yaşamazsınız  ö.m den kargo bilgilerinizi iletin yarın göndereyim,saygılar..

Moderatör tarafında düzenlendi:
Necip bey öneriniz fiyat ne olursa olsun alından yanamı? Petshopçulardan alışveriş yaptığımız kanısına nerden vardınız ? Konu sağlıklıdan ziyade dolar 2 lirayken 120-150 arası olan tang bugün dolar 2950 iken 250 lira 35 liraya satılan algeater 30a bağlanıyorken bugün 65-75 lira ben marinci olduğum için sadece balıklardan örnek veriyorum Mercanda aynı durumda şu fiyatlara göre dolar 4-4,5 lira olmuş olması lazım %20yi  anlarım 30uda hadi %40 zam olsun %60 %80 zam nedir ya siz bırakın sağlıklı sağlıksız canlıyı bu zam oranını konuşuyoruz biz bu konuyu Aydınlatın bize?? Canlının sağlığını bırakın bizim garantimiz yok Allah ömür biçtiyse yaşıyor zaten bir şekilde diğerleri şehir efsanesi karantina denen 10larca balığın içinde micofish soluyacak balık Kaya yok kum yok akvaryum hayatına adapte oluyorda benim mis gibi tertemiz suyumda adapte olamıyorsa varsın yaşamasın zaten..hastalıklı balık zaten belli ediyor kendini formundan renginden yüzüşünden en azından ben bunu ayırabilecek tecrübeye ulaştım başkasını bilmem.
bugün den yarından bahsetmiyorum senden benden de değil, hobinin geleceği Hakkında yazdıklarım.

yellow 300 tamam ver hobi gelişti her şey güllük gülistanlık değil tabiyki :)

doların artışı bahane olabilir bir şey diyemem demek istediğim şey ucuz diye devamlı alışveriş yaptığımız yerlerden vazgeçersek eğer Ada'm da taş kovuğu yemeyecek, bir balığı kendi tankımızda sağlıklı tutmak için neler yapıyoruz veya mercanı katkıları vs. Yada ödediğimiz elektrik paralarından yakınıyoruz bazen yada ekipmandan kalitesizin aslında ne karar maliyetli olduğundan, Bu Adam onları canlı tutmakla uğraşıyor biz sırf 10 lira için başka yerden alıyoruz benim kastım bu. Sonra da ister istemez fiyatlar artıyor. Sürümden kazansa fiyatlar iner aşağı...

Konu görüntüleyen kullanıcılar