Merhaba arkadaşlar,
Umarım bu konu uzun uzun sürer ve uzunca her şey tartışılır, burada konuşulan firmalardan bir tanesi de ben olduğum için yazma gereği duydum. Düzgün bir üslupla, seviyeyi bozmadıkça, saldırmadan yapılacak her yoruma da cevap vererek herkesin kafasında ki soru işaretlerini gidermek istiyorum. Bu yazıları yazarken burada direkt olarak firmam örnek gösterildiği için yazıyorum fakat aynı şekilde bu sektörde ki bir çok firma içinde cevap veriyorum. Tek tek hepsi de bu konuda bana katılacaktır.
İlk önce size kendimden biraz bahsedeyim, son zamanlarda anladım ki artık çok fazla yazmadığımdan beni tanımayan da var, o yüzden "kim bu adam" demeyin, firma sahibi olarak değil de, kim olduğumu da detaylıca bilin. Ben de sizler gibi hobiciydim, 2002-2003 senelerinde abimle beraber başladık, çok çok amatördük tabi ki herkesin ilk başladığında olduğu gibi, ebay den su arıtma cihazı getirip, hortumunu çeşmeye elle tutup içine su doldurmaya çalıştığımız, su gelmeyince "bozuk galiba" diyecek kadar acemi ve cahildik bu hobide, zamanla geliştirdik, hatta 2007 yılında biraz daha araştırmaya girerek interneti gezmeye başladığımızda ya da akvaryumu büyütmeye karar verdiğimizde resifbölgesi'ne katıldık. o zamanki yazılarım, başlıklarım hala bu forumda gözüküyor, aratarak bulabilirsiniz. Bende sizin gibi başladım, sizin gibi kandırıldım, sizin gibi çok yüksek paralara çok kalitesiz şeyler aldım. Zamanla zarar gördükçe de, ve bu hobiyide çok sevdiğimden dolayı, 2009 da üniversiteyi bitirdikten sonra bu işe girmeye karar verdim. İnanın bu başlıkta yazılan yazıların yada eleştirilerin asıl zamanı o zamanlardı, dedim ki yok arkadaş bu fiyatlar olmaz, getirelim, Avrupa fiyatına satalım. vs dedik ve bu işe girdik. Bir ayrıntı daha vereyim, ben bu işe "bu işte çok para var gireyim köşeyi döneyim" diyerek girmedim. Gerçekten bu işi sevdiğim için, bu işi yapmak istediğim için girdim. Beni tanıyanlar bilir, Ankara'nın en büyük gıda toptancısı olan firmalarından bir tanesine sahibiz aile şirketi olarak, inşaat vs. gibi yaptığımız diğer işleri vs. de düşünürsek inanın, size yemin ederim, bu işten kazandığım paranın en az 10 katını kazanırım, bu işe harcadığım emeği diğer işlerimde yoğunlaşarak. Hatta bu yüzden de babamın her zaman yoğun eleştirisini almışımdır ve alıyorum ve muhtemelen alacağım da. Fakat ben bu işi seviyorum. İnsan para kazandığı değil de ilk önce birinci öncelik, sevdiği işi yapmalı. Ben bunu öğrendim. Ama diğer bir yandan, sevdiğim işi yaparken hobimde bitmedi değil, bitti. 1 senedir kendime Schuran'dan getirdiğim akrilik akvaryumu ve bir sürü ekipmanıydı vs. özenle hazırladığım sistemi bir türlü kurmadım, kuramadım, çünkü bu kadar işin içine girince, hobide bir yerde yok oluyor sanırım.
Burada ki bir çok kişiyle tanışıklığımız vardır, beni seven de vardır sevmeyende, şuna çok eminim ki, beni sevmeyen kişiyle ya yanlış tanışmışızdır, (her ne kadar sonradan sorunu çözsek de, Kadirle çok farklı bir şekilde belki de yüz yüze olsak olmayacak şekilde bir başlangıç yapmışızdır, ve sonrada işte önyargı veya ne derseniz deyin bazı nedenlerden ötürü tartışmışızdır sonradan tatlıya da bağlasak..) yada yanlış tanıtılmışımdır. Ya da rakibimle tanışmıştır, samimi olmuştur ve doğal olarak sevmez. (Çok yakın dostumuz yeri geldiğinde çok yanlış bir iş yapsa bile karşısında ki kişiye karşı onu savunuruz değil mi) .Ama hakkımda kötü bir düşünceye sahip olmadığını düşünüyorum beni tanıyanların. Çünkü ben netim arkadaş. Ne kimseyi kandırırım, ne kimseye yalan söylerim nede kazıklarım. Bir kişide çıkıp "Azmi bey siz beni şu şekilde kandırdınız" yazamaz burada.
İşte bu yüzden istediğiniz her şeyi sorun, ben de size samimiyetle her şeye cevap vereyim, neden böyle neden değil diye.
Şimdi yazılanlara bir kaç cevap vereyim izniniz olursa,
Size herşey müstahak burada dert yanarsınız fiyatlar şöle fiyatlar böle ama hobicinin biri sponsor bölümünde dert yansa sponsorun kıcına canak tutarsınız .Hobiciyede demediyinizi bırakmazsınız
Şu dikkatimi cekti aslında özgür beyin konusunda azmi bey şöyle bir laf kullandı istesem üc beş insan tutar burada güzel yorumlar yaptırırım gibi bir söz etti bunu cözemedim
Öncelikle Hasan bey, ben orada yaparım anlamında demedim. Yapanlar var diye dedim. Buna cevap vermek yada örnek göstermek bana yakışmaz konumumdan dolayı. Bunu siz araştırarak göreceksiniz, yada yazılanları okurken "sorgulayarak" okursanız anlayacaksınız. O başlığı silmiş yada kaldırmışlar, sabahleyin bir baktım başlık yok dün, inanın bu benim talebim değildi ,orada da yazmıştım, "kaldırtmam" diye, keşke kalkmasaydı ve her şey okunsaydı. Ve şuna da eminim, sizde bizi yanlış anladınız, bizde sizi, ya da sizin için önemsiz olan detayların bizim için önemli olduğu gerçeği bu şekilde olmamıza neden oldu.
Ağaların asıl amacı mahalle, semt petshoplarının deniz canlısı alma ve satma ihtimalini yok etmek ve bu işi tek elden istedikleri gibi yönetmek zaten o büyük tesisleri kuranların getirdiği canlılar mevcut tanklarına göre diş etinde kalan et gibi. Neden diğer denizcilere toptan satmıyorlar? Daha çok sürüm daha çok kazanç...! Ama siz canlıyı az miktarda getirir üstüne üstlük karantinada saklarsanız piyasa malı göremeden zenginler tankına seve seve koyarlar. Öyleyse burada amaç bellidir. Bunu herkes görmeli bugün şikayet ama ertesinde boykot olmazsa hobinin biteceğini bütçesi ölçüsünde yapan tüm hobici arkadaşlara müjdelerim...
By Captain Barbossa
Burada bahsettiğiniz firma benim sanırım. Öncelikle belirteyim, mevcut durumda, Ekstrem'in Ankara ve İstanbulda ki yerlerinde ki satışlarının %75 ini toptan oluşturuyor. Sizin de gördüğünüz, bu veya diğer forumdaki bir çok firmayla çalışıyoruz, toptan mal veriyoruz.
Canlının az olduğunu söylüyorsunuz, bunun nedeni, orası temmuz ayında açıldı, o zamandan beri gerek piyasada ki yaz darlığı (yazları bu sektörde işler çok düşük olur) ve ülkede ki ekonomik durumlar nedeniyle çok fazla canlı ithalatı yapamadık, biz değil, diğer firmalarda aynı şekilde,
Biz canlıyı karantina da saklamıyoruz, 1 hafta-10 gün belki biraz daha az belki biraz daha az orada tutuyor, sonra satış tanklarına alıyoruz. Eğer samimi, bizi bile, şüphe duymayan yada aklına şüphe gelmeyen bir müşterimiz gelir, kendi isteğiyle, risklerini göze alırsa karantinadan canlı alabilir oda eğer çok istiyorsa, kırmamak için, Onun haricinde oradan canlı satışı yapmıyoruz, işte bu yüzden de satış tanklarından canlı alan insanların %90'ının sıkıntı yaşamadığını düşünüyorum. Evet bu karantina sistemini 2 nedenden dolayı yaptım. Hobicilerin daha sağlıklı canlılara ulaşması için bu bir, ama yalan söylemeye gerek yok, asıl neden kendim için yaptım. İthalattan sıkıntılı gelen canlıları ana sistemlerime açarak yığınla para yatırdığım, sermaye gömdüğüm ana tanklarımı riske atmamak için yaptım, çünkü karantina da ölecek bir canlı sadece orayı riske atarken, ana tankta bir sorun yaşamıyorum, hem sağlıklı canlı satıyorum, hem de ölü oranlarını çok aza indirdim, (ithalattan geldiğinde ve sonrasında dahil ölü oranımız şu anda %3 leri geçmiyor)
Burada bir art niyet yok. bunun neresinde art niyet olduğunu, dediğiniz gibi "herkesin görmeli" dediğiniz noktayı söylerseniz cevaplamak yada anlatmak isterim.
------------------------
Gelelim diğer mesajlara olan cevaplarıma. Aldığım notlar dolayısıyla tek tek cevap veriyorum, sizde alıntı yaparak cevap verdikçe detaylandırırız,
1 - Arkadaşlar, şunu herkesin anlaması lazım. Biz burada sizin düşmanınız değiliz, siz yapıcı eleştiri sunsanız, bunu yapacak kişileriz, daha doğrusu yapmak zorundayız, çünkü bu işi yapıyoruz ve bu işin bitmesini istemeyiz. Kendi adıma konuşayım, İstanbul ve Ankara'da ki yerlerimize bu kadar yatırım yapıp, sistemler kurup, dünya kadar kiralar, masraflar ödeyip, 14 kişi çalıştırıyorsak, bu işin bitmesini isteyecek, yada insanların bize küsmesini isteyecek en son kişi biziz, boykottu, eylemdi vs. şeyler yapalım diyorsunuz, buna gerek yok, siz 1 kez gelmiyoruz, memnun değiliz deseniz, bende, rakiplerimde, diğerleri de hepimiz oturup "neden gelmek istemiyorlar" diye sorarız zaten kendimize, soruyoruz da,
2 - İlk önce malzeme fiyatlarına değineyim, malzeme fiyatları şu anda olabilecek en düşük seviyededir. Umarım yanlış anlamazlar kendileri adına konuştuğum için ama Akvaryum Merkezi, Aquamarket ve bizim gibi bir kaç malzeme ithalatı yapan ve bayilere ve son kullanıcıya satan firmaların hepsi, hepimiz, şu anda Avrupa fiyatlatına mal satıyoruz. Tunze'nin, Grotech'in ne bileyim Giesemann'ın, Royal Exclusiv'in, ATI'nin vs. sitelerine girin, hepsinde yazan Euro fiyatlarına mal satıyoruz. Ben kendi adıma söyleyeyim, şu anda daha uyguna satıyorum. Euro kurum şu anda 3.2, dolar kurum şu anda 2.6,
Kadir eğer 1 hafta içinde 4 kez zam geldi dediğin firma ben isem, maalesef doğru, 1 hafta değil ama 2-3 hafta içinde geldi evet, Euro kurum uzun bir süredir 2.9 du, sonra 3 yaptım, sonra 3.1 yaptım ve en son 3.40-3.45 leri görünce 3.2 yaptım. ve şu anda hala 3.2
Dediğin bir noktaya değinmek istiyorum, Geçen sene, eski kurla gelen bir ürünü neden şu anda ki kurla satıyorlar diyorsun, senin açından bakınca haklısın. Ama bizim açımızdan da bakarsan haksızsın, bunu biz "parayı götürelim, daha çok kazanalım" diye yapmıyoruz, "tekrar mal getirebilmek için" yapıyoruz.
Sana bir örnek vereyim, uç örnekler vermenin her zaman doğru olduğunu düşünürüm çünkü daha net anlaşılır, mübala ediyorsunuz demeyin diye söylüyorum
Abdülkerim diye birisi bu işe girmek istesin, cebinde 50 TL parası var, 50 TL de kredi çekti, borç aldı, bu ürünü ithal etti getirdi, O zamanki dolar kuru 2.0 yani 50 dolara getirdi mal etti, %50 karla 150 TL ye satmak istiyor, yani 75 dolara, 150 TL ye satıyor ve %50 para kazanıyor, cebinde 150 TL kalıyor, yine tekrar getiriyor, satıyor, %50 kar ediyor ediyor derken, borcunu vs. ödüyor cebinde para kalıyor, yatırım yapıyor daha çok getiriyor vs. işi büyütüyor, ondan sonra bir gün
bu arada develüasyon oluyor ve dolar 3.5 TL ye fırlıyor, bu adam elindeki eski ürünü, eski kurla yine 150 TL ye satıyor(Kadir senin neden böyle satmıyorlar diye eleştirdiğin gibi) bu sefer adamın elinde eskiye nazaran 75 dolar değilde, 42 dolar kalıyor, adam sonra dönüyor firmaya, diyorki, ben aynı üründen almak istiyorum, tamam diyor adam gönder 50 doları, ama Abdülkerim gönderemiyor, çünkü elinde 42 dolar var, çünkü yeni kurla satması gereken ürünü eski kurla sattı ve yurtdışına göndereceği para çıkmadı,
burada 2 seçenek var, ya Abdülkerim gidip yine borç alacak, kredi çekecek, borcu kapatıp büyütmesi gerekirken zarar etti, yada işi bırakacak.
İşte sırf bu hobide değil, Türkiye'de yaşanan durum bu, bazı insanların "ticarete girdi, yanlış yaptı parayı batırdı" konumuna düşmesinde ki sorun bu. ana kural, bir ürünü satarken, yerine yenisini koyabilecek şekilde satmaktır, yoksa o dükkan dönmez. hizmet sektöründe bu böyle değildir çok farkedemeyiz, ama ticarette, yap-devrette bu böyledir, bu yüzdende bu kurala uymayanlar maalesef zarar eder, yada "herkes pahalıya satıyor, dur ben aşağı çekeyim" dersen yanı şekilde bir yerden zarar edersin ve yerini dolduramazsın.
Bende, Akvaryum Merkezide, Aquamarkette, Ahmette Hüseyinde, bu yüzden böyle satıyor. sizi kazıklamak, daha çok kazanmak, doların yükselmesini fırsat bilmek için değil.
Konunun başına dönersek, malzeme bu yüzden Türkiye'de pahalıya satılmıyor, Türkiye'de pahalılandı o ayrı, çünkü döviz yükseldi, bunun sorumlusu biz değiliz, ülkeyi yönetenler veya yönetemeyenler, veya yönettirilmeyenler, adına ne derseniz deyin siyasete girmiycem ama Türkiye'nin durumu bu. Bu işten en çok zararı gören kişi benim. ben çıktığım bu yolda hep kendime "kaliteli ürün satıcam, müşteriyle sorun yaşamayacağım, "sürekli geri dönüş alacağım" ürünleri satmayacağım dedim ve kaliteli ürünleri getirmeyi istedim. 100 TL ye aldığı çin malı Motor'un 2 sene boyunca herşeyinin garantisi olmasını isteyen bir toplumsak eğer (böyle müşteriler var, motorundan adaptörüne, bilmem kablosundan bilmem neyine kadar 2 sene boyunca ne olursa olsun garantiden ücretsiz değiştirilmesini isteyenler var) bu topluma ben o ürünlerde çok fazla cevap veremem. evet arada getirdiklerim olur, ama ana kalemlerimi yada çoğunluk ürünlerimi kalitesiz yada düşük kalite ama ucuz ürünlerden oluşturmak istemiyorum. bu yüzden Avrupa, Amerikan ürünleri getiriyorum. bunlarda pahalı. ve bu döviz kurlarından en çok etkiyi ben gördüm. 2 sene önce 2000 TL ye sattığımız bir skimmeri, "alsammı almasammı" diye soru işareti içinde olan insanlara satmaya çalışırken, şu anda 3000 TL olunca hiç satamıyoruz, bu yüzden de satışlarımız düşüyor. keşke böyle olmasa, sizin kadar bende çok isterim.
Malzeme konusu böyle,
3 - Gelelim en can alıcı noktaya, canlı konusuna, herkesin sırf kendisini değilde, diğer insanlarıda düşünmesini istiyorum. Çok şey istiyorum biliyorum ama bu konuda bari uzun uzun tartışın aranızda ve bizi de düşünün. Bir iki kez yazılmış "esnafıda düşünmek lazım" diye.
Şimdi size bir şey söyleyeyim. Bu yazdıklarıma kızanlar olacak, ayıplayanlar olacak, yada burada yazılır mı diyenler olacak. Ama birisinin bir gün yazması lazımdı, yazalım artık.
- Eğer siz hobiciler, ruhsatı olmayan (bir petshop için, yada sırf deniz akvaryumu ile uğraşan dükkanlar için ruhsat çok ciddi bir maliyet, her ay veteriner tutmanız vs. lazım) yerlerden alışveriş yaparsanız, ki yapıyorsunuz, ;
- aldığınız canlılarda fiş fatura vs. almazsanız, ki alıyorsunuz bu şekilde, hemen yeri geldiğinde belirteyim, kendi adıma konuşmak gerekirse, herkese her canlı yada malzeme alana, fatura veya fiş kesilir, eğer unutulur atlanırsa da hatırlatılınca kesilir, hiçbir kimse "fiş verirmisin" diye uyardığında bizden "fiş veremiyoruz" cevabı almamıştır, eğer aldıysa lütfen buraya yazsın, sırf bu yüzden bile %18 pahalı olmam çok doğal değilmi? hatta bir şey söyleyeyim, herşeye fatura kesen birisi %18 fark eklese bile zarar ediyor biliyormusunuz? çünkü canlı ithalatında %90 lara vergi var, sadece %18 ini geri alıyoruz, ama kalanı böyle değil. eğer tamamına her zaman fatura keserseniz bu sorunla karşılaşırsınız. ben bu sorunu kendi bünyemde, tölere edebiliyorum, çünkü sırf canlı satmıyorum, ama sırf canlı satan yada hacmi daha küçük olan birisi bunu tölere edemiyor. bu yüzden de bir yerde oda haklı, kesinlikle haksız demiyorum. ama benim gibi firmaların, yada benden canlı alan firmalarında doğal olarak yüksek fiyata satmasına neden oluyor bu sorun.;
- eğer siz sürekli petshopları birbirine düşürürseniz, örn. bir çok hobici vardır ki , bana gelip , "Azmi biliyomusun Anadolu yakasındaki Michael bu üründe bana %10 yaptı, sen ne yapıcaksın" diyor, yada "Siirtteki Antoni geldi bana, senin sattığın balıklarda siyaür olduğunu söyledi, o yüzden ucuz sattığını söyledi " diyor. her gün en az birisi bunu ya bana ya başkasına yapıyor emin olun. evet siz hobinizi yapıyorsunuz, keyif almaya çalışıyorsunuz. ama içinizde bazılarıda sürekli bizleri birbirimize düşürmeye çalışıyor. arada da savaş çıktığında fırsattan yararlanmaya çalışıyo. ;
- eğer gidip dükkanlardan canlıları alan ve ondan sonra forumlarda hobici balığı diye 2 katına satan insanlara olanak verirseniz, iş gösterirseniz, ki gösteriyorsunuz,
- eğer her şeyini yasal yapan ile, yasal kelimesini sadece cebindeki nüfus kağıdı ile yaşayan insanları birbirine denk görüp, fiyat karşılaştırması yaparsanız,
; hiçbir zaman istediğiniz yada o örneklerini verdiğiniz yurtdışı firmaları gibi olamayız. olamayacağız
4 - Kendileri de gelip burada cevap verir isterlerse, ama ben onların adına tekrar konuşayım, Akvaryum Merkezi ile biz rakibiz örneğin evet, ama kendisi de gelsin yada bunu duyan başka birisi varsa oda söylesin, biz hiçbir zaman Akvaryum Merkezi ile oturup da "kardeş gel şu fiyatlara satalım, etmeyelim, para kazanalım" diye oturmamışızdır, yada ortak hareket etmemişizdir. yada canlıda Fantastik Akvaryum ile, Akvaryum Ltd. ile rakibiz, zamanında Aypet ile rakiptik, ama hiçbir zaman oturup anlaşmadık, sizin bu başlıkta iddia ettiğiniz gibi.
doğru bir tanedir, ya herkes o doğruya uydu ve o fiyatlara sattı, yada uyması gerekirken uymadı ve işten soğudu başka işlere yöneldi. yada başkalarını soğuttu. olan bu.
5 - gelelim bizde ki canlı fiyatlarına, yine forumda yazıldığı için üstüme alındım sanırım benim firmam bahsedilen, çünkü ben small yellow tangi 225'e medium'u 250 ye satıyorum. geçen sene 130 a alındığından bu sene 250 ye alındığı yazılmış. ben geçen sene 130 a satmıyordum. 190 a satıyordum. şu anda 225-250 ye satıyorum. yada bir çok balık örneğini yazın cevap vereyim, geçen sene 25'e sattığım chromis, damsel türlerni bu sene 35 e satıyorum. 50-60 lara sattığımız gobiyi örneğin 80 e satıyorum.
size herşeyim üstüne yemin ediyorum, geçen sene ne kar marjıyla satıyorsma, bu sene daha azına satıyorum. bende, diğerleride aynı şekilde,
dolarda ki artış %30 ise, canlılarda %40 olması çok doğaldır, sırf canlı değil bu dükkanı döndüren, hayat herşey pahalılandıkça, giderlerinizde artıyor. elektrik parasından tutun, o mercanları, o balıkları yaşatmak, güzelleştirmek için kullandığınız katkıkalara kadar, eskiden 1000 TL olan gideriniz eğer 1300 TL oluyorsa, sattığınız şeylere bi ekstra %10 daha koymak kaçınılmaz oluyor. bunları da düşünün.
son olarak, geçen sene düşen fiyatları konuşalım. evet geçen sene sonunda bizde, diğer bazı firmalarda fiyatları düşürdük. evet doğruya doğru, piyasada bir kızışma oldu. bu kızışmayı da ben fitilledim. ama bunun nedeni "daha çok satmak" değildi, bakın böyle fiyatlar düştükçe, para kazanamayacağız, kapatacağız demek için yaptım. bunu 2 senedir söylüyordum, siz düşürdükçe bende düşürürsem, oda düşürürse, bunun sonu yok sonunda hepimiz "düşeriz" diyordum, ama kimse dinlemedi, düştütde düştü. madem düşürücez hep beraber daha çok düşürelim dedim ve evet 2-3 ay boyunca "maliyetine" canlı sattım. (eğer bu maliyetine lafına inanmayan, samimi olmadığını düşünen varsa, lütfen gelsin yüzyüze ona gerçek maliyetleri göstereyim. hesabı çok basit, mutlaka bir çoğunuzun elinde ithalat listeleri vardır, sağolsun bazı zeki insanlar, endonezyada ki firmaların listelerini hobiciyle paylaşıyorlar, açın o listelere bakın, ve geçen sene blue tangin, emperor angel'in chromisin vs. kaça satıldığını hatırlayın ve hesaplayın, görüceksiniz, ) ama bu canlı satışından sonra en çok zararı kim gördü biliyormusunuz? ithalat yapmayan, yukarıda Ahmet beyin bahsettiği gibi bir kaç ithalatçının dışında ki insanlar. bu forumda da diğer forumda da sponsor olan, %90'ınınız mutlaka cumartesileri uğradığı, çayını çorbasını içtiği insanlar zarar gördü. hiçbirisi canlı satamaz oldu. "abi bu fiyatlarıda eskiden niye bu fiyata satıyordunuz" suçlamalarıyla karşılaştılar,
madem gerçekleri tartışıyosunuz, araştırıyoosunuz, kurun bi 10 kişilik hobici kurulu, ekibi , yada adına ne derseniz onu, dolaşssın istanbuldaki dükkanları, 15 tl ye chromis satılmasından hangisi memnundu, 60 tl ye acropora satılmasından hangisi memnundu.
bu başlıkta şaşırdığım bir nokta, yukarıda Gökkuşağı Ahmet' beyin neden böyle bir şey yazdığı, kendiside bir dükkan. kendisi zarar görmedimi düşük fiyatlardan? dolaylı olarak gördü diye düşünüyorum.
şöyle basit bir yöntemi var, geçen sene bu düşük fiyatlara satıldığı zaman(kızışma olduğu zaman) canlı getirenlerden hangisi hala aynı miktarda aynı kalitede canlı getirmeye devam etti o zamana? ben dahil hiçbirisi. neden hepimiz fiyatları tekrar yukarı çekmek zorudna kaldık? çünkü olmuyor, dönmüyorda ondan.
son olarak, bu fiyatlar bu şekidle yüksekmi kalıcak, evet benim firmamda kur bu seviyelerde olduğu sürece bu şekilde kalıcak. çünkü benim çalıştığım 1-2 tanesi hariç BÜTÜN petshop ve akvaryumcular, fiyatların düşmesini istemiyor. abi zaten zar zor kazanıyoruz, bari para kazanalım diyorlar
oturup kendiniz bir hesap yapın, evinize aldığınız 10 tane balıktan kaçını yaşattınız? iddia ederim en iyinizin rakamı 6-7 dir, ki evinize olabildiğince dikkatli alıyorsunuz değilmi? seçiyorsunuz, vs. vs. şimdi birde dükkanı düşünün, o dükkan aldığı o canlıların 10 tanesinden 6-7 tanesini yaşatıyorsa, en az %30-40 ekstra bir kar marjı koymak onun hakkı değilmi? koymazsa olmayacak çünkü oda biliyor.
son olarak önceden de yazdığım bir şeyi söyleyeyim, şu güne kadar ki HERKESİ AMA HERKESİ düşünün bu işi ticari olarak yapan Türkiye'de, 20-25 sene öncesinden başlayın, bu güne kadar gelin, tek tek bütün ithalatçıları, petshopları, akvaryumcuları düşünün, hangi birisi bu işten kazandığı parayla yatlar, lüks arabalar aldı? mevcut akvaryumculara bakın, %90'ı neden evinde ve dükkanında kirada? ay başı kirasını zor ödüyor? eğer bahsettiğiniz gibi bir gelirimiz varsa, neden bir çok akvaryumcu stoğunda bir çok ürünü tutmuyor bir çok canlıyı tutmuyor ve sipariş üzerine getiriyor, toptancıdan alıyor? yada neden her sene bu işe giren 3 firmadan 1 tanesi bırakıyor ve çıkıyor?
bunların hepsini düşünmenizi, biraz da bizim açımızdan düşünmenizi istiyorum.
çok uzun olduğu için hakkınızı helal edin, umarım okumuşsunuzdur
uzun uzun yazdım, bir çok noktaya değindim herkese cevap vermeye çalışarak, atladıklarım varsa hatırlatın onlarada cevap yazayım, ve uzun uzun tartışalım bu başıkta, ama artık bitsin bu "güvensizlik" ortamı yada şüphe ortamı lütfen.
sağlıcakla kalın
Azmi Sönmez
Ekstrem Akvaryum