Keşfet

Hobimiz Uzayamı Çıkıyor?

2 Kadir'e bu sayfalar dar gelir [emoji3] @kadirözkan - @OceanSpecialty.

Valla en güzeli araştır ve oyle al mantigi. Çoluğunun çocuğunun rızkını Haybeye yedirme arkadaş!! Herkez birşeylerin ucundan tutuyor ama bazısı az bazısı çok, burada bunu ayırt etmek elbette müşteriye düşüyor yanı size. Yanliz içimizde okadar kotu kalpli insanlar varki bunu ben çok iyi biliyorum x balık fiyatı piyasa'da 30₺ ise bir başka firmada 20₺ ise bu Baligi 10₺ almaya çalışıyoruz ya Adam sana zaten dip fiyatını vermiş kardeşim daha neyin pazarlığı bu ? Vermeyince 10₺'nin 5₺'nin lafını yapma abi oluyor. Halbuki ucuz olduğunu biliyoruz ama yerse. Günümüzün piyasasında bu gibi iliskiler döndüğü icin her firmada esneme payı koyuyor maalesef çünkü istediği indirimi yapmadığı zaten kötüleme moduna gecen birçok kişi tanıdım ve tanıyorum. Firmalarin fiyatları yüksektir dusuktur buna son tüketici karar verecektir dediğim gibi ama son kullanıcıda sadece ve sadece cebinden çıkartacağı dip fiyatı düşünecekten ben bunu bu rakama alayımda gerisi beni alakadar etmez demeyecek. Su değirmeni ile donmuyor malesef o gittiğimiz yerlerinde giderleri var ve o giderleri sizden 3-5 lira kazandığı artık fazla eksik onu söylemiyorum o paralarla döndürmeye çalışıyorlar. Her iki tarafta adil olması gerekir çünkü her iki tarafın herxaman birbirine ihtiyacı olacaktır.

Merhaba arkadaşlar,

Umarım bu konu uzun uzun sürer ve uzunca her şey tartışılır, burada konuşulan firmalardan bir tanesi de ben olduğum için yazma gereği duydum. Düzgün bir üslupla, seviyeyi bozmadıkça, saldırmadan yapılacak her yoruma da cevap vererek herkesin kafasında ki soru işaretlerini gidermek istiyorum. Bu yazıları yazarken burada direkt olarak firmam örnek gösterildiği için yazıyorum fakat aynı şekilde bu sektörde ki bir çok firma içinde cevap veriyorum. Tek tek hepsi de bu konuda bana katılacaktır.

İlk önce size kendimden biraz bahsedeyim, son zamanlarda anladım ki artık çok fazla yazmadığımdan beni tanımayan da var, o yüzden "kim bu adam" demeyin, firma sahibi olarak değil de, kim olduğumu da detaylıca bilin. Ben de sizler gibi hobiciydim, 2002-2003 senelerinde abimle beraber başladık, çok çok amatördük tabi ki herkesin ilk başladığında olduğu gibi, ebay den su arıtma cihazı getirip, hortumunu çeşmeye elle tutup içine su doldurmaya çalıştığımız, su gelmeyince "bozuk galiba" diyecek kadar acemi ve cahildik bu hobide, zamanla geliştirdik, hatta 2007 yılında biraz daha araştırmaya girerek interneti gezmeye başladığımızda ya da akvaryumu büyütmeye karar verdiğimizde resifbölgesi'ne katıldık. o zamanki yazılarım, başlıklarım hala bu forumda gözüküyor, aratarak bulabilirsiniz. Bende sizin gibi başladım, sizin gibi kandırıldım, sizin gibi çok yüksek paralara çok kalitesiz şeyler aldım. Zamanla zarar gördükçe de, ve bu hobiyide çok sevdiğimden dolayı, 2009 da üniversiteyi bitirdikten sonra bu işe girmeye karar verdim. İnanın bu başlıkta yazılan yazıların yada eleştirilerin asıl zamanı o zamanlardı, dedim ki yok arkadaş bu fiyatlar olmaz, getirelim, Avrupa fiyatına satalım. vs dedik ve bu işe girdik. Bir ayrıntı daha vereyim, ben bu işe "bu işte çok para var gireyim köşeyi döneyim" diyerek girmedim. Gerçekten bu işi sevdiğim için, bu işi yapmak istediğim için girdim. Beni tanıyanlar bilir, Ankara'nın en büyük gıda toptancısı olan firmalarından bir tanesine sahibiz aile şirketi olarak, inşaat vs. gibi yaptığımız diğer işleri vs. de düşünürsek inanın, size yemin ederim, bu işten kazandığım paranın en az 10 katını kazanırım, bu işe harcadığım emeği diğer işlerimde yoğunlaşarak. Hatta bu yüzden de babamın her zaman yoğun eleştirisini almışımdır ve alıyorum ve muhtemelen alacağım da. Fakat ben bu işi seviyorum. İnsan para kazandığı değil de ilk önce birinci öncelik, sevdiği işi yapmalı. Ben bunu öğrendim. Ama diğer bir yandan, sevdiğim işi yaparken hobimde bitmedi değil, bitti. 1 senedir kendime Schuran'dan getirdiğim akrilik akvaryumu ve bir sürü ekipmanıydı vs. özenle hazırladığım sistemi bir türlü kurmadım, kuramadım, çünkü bu kadar işin içine girince, hobide bir yerde yok oluyor sanırım.

Burada ki bir çok kişiyle tanışıklığımız vardır, beni seven de vardır sevmeyende, şuna çok eminim ki, beni sevmeyen kişiyle ya yanlış tanışmışızdır, (her ne kadar sonradan sorunu çözsek de, Kadirle çok farklı bir şekilde belki de yüz yüze olsak olmayacak şekilde bir başlangıç yapmışızdır, ve sonrada işte önyargı veya ne derseniz deyin bazı nedenlerden ötürü tartışmışızdır sonradan tatlıya da bağlasak..) yada yanlış tanıtılmışımdır. Ya da rakibimle tanışmıştır, samimi olmuştur ve doğal olarak sevmez. (Çok yakın dostumuz yeri geldiğinde çok yanlış bir iş yapsa bile karşısında ki kişiye karşı onu savunuruz değil mi) .Ama hakkımda kötü bir düşünceye sahip olmadığını düşünüyorum beni tanıyanların. Çünkü ben netim arkadaş. Ne kimseyi kandırırım, ne kimseye yalan söylerim nede kazıklarım. Bir kişide çıkıp "Azmi bey siz beni şu şekilde kandırdınız" yazamaz burada.

İşte bu yüzden istediğiniz her şeyi sorun, ben de size samimiyetle her şeye cevap vereyim, neden böyle neden değil diye.

Şimdi yazılanlara bir kaç cevap vereyim izniniz olursa,

Size herşey müstahak burada dert yanarsınız fiyatlar şöle fiyatlar böle ama hobicinin biri sponsor bölümünde dert yansa sponsorun kıcına canak tutarsınız .Hobiciyede demediyinizi bırakmazsınız

Şu dikkatimi cekti aslında özgür beyin konusunda azmi bey şöyle bir laf kullandı istesem üc beş insan tutar burada güzel yorumlar yaptırırım gibi bir söz etti bunu cözemedim
Öncelikle Hasan bey, ben orada yaparım anlamında demedim. Yapanlar var diye dedim. Buna cevap vermek yada örnek göstermek bana yakışmaz konumumdan dolayı. Bunu siz araştırarak göreceksiniz, yada yazılanları okurken "sorgulayarak" okursanız anlayacaksınız. O başlığı silmiş yada kaldırmışlar, sabahleyin bir baktım başlık yok dün, inanın bu benim talebim değildi ,orada da yazmıştım, "kaldırtmam" diye, keşke kalkmasaydı ve her şey okunsaydı. Ve şuna da eminim, sizde bizi yanlış anladınız, bizde sizi, ya da sizin için önemsiz olan detayların bizim için önemli olduğu gerçeği bu şekilde olmamıza neden oldu.

Ağaların asıl amacı mahalle, semt petshoplarının deniz canlısı alma ve satma ihtimalini yok etmek ve bu işi tek elden istedikleri gibi yönetmek zaten o büyük tesisleri kuranların getirdiği canlılar mevcut tanklarına göre diş etinde kalan et gibi. Neden diğer denizcilere toptan satmıyorlar? Daha çok sürüm daha çok kazanç...! Ama siz canlıyı az miktarda getirir üstüne üstlük karantinada saklarsanız piyasa malı göremeden zenginler tankına seve seve koyarlar. Öyleyse burada amaç bellidir. Bunu herkes görmeli bugün şikayet ama ertesinde boykot olmazsa hobinin biteceğini bütçesi ölçüsünde yapan tüm hobici arkadaşlara müjdelerim...

By Captain Barbossa
Burada bahsettiğiniz firma benim sanırım. Öncelikle belirteyim, mevcut durumda, Ekstrem'in Ankara ve İstanbulda ki yerlerinde ki satışlarının %75 ini toptan oluşturuyor. Sizin de gördüğünüz, bu veya diğer forumdaki bir çok firmayla çalışıyoruz, toptan mal veriyoruz.

Canlının az olduğunu söylüyorsunuz, bunun nedeni, orası temmuz ayında açıldı, o zamandan beri gerek piyasada ki yaz darlığı (yazları bu sektörde işler çok düşük olur) ve ülkede ki ekonomik durumlar nedeniyle çok fazla canlı ithalatı yapamadık, biz değil, diğer firmalarda aynı şekilde,

Biz canlıyı karantina da saklamıyoruz, 1 hafta-10 gün belki biraz daha az belki biraz daha az orada tutuyor, sonra satış tanklarına alıyoruz. Eğer samimi, bizi bile, şüphe duymayan yada aklına şüphe gelmeyen bir müşterimiz gelir, kendi isteğiyle, risklerini göze alırsa karantinadan canlı alabilir oda eğer çok istiyorsa, kırmamak için,  Onun haricinde oradan canlı satışı yapmıyoruz, işte bu yüzden de satış tanklarından canlı alan insanların %90'ının sıkıntı yaşamadığını düşünüyorum. Evet bu karantina sistemini 2 nedenden dolayı yaptım. Hobicilerin daha sağlıklı canlılara ulaşması için bu bir, ama yalan söylemeye gerek yok, asıl neden kendim için yaptım. İthalattan sıkıntılı gelen canlıları ana sistemlerime açarak yığınla para yatırdığım, sermaye gömdüğüm ana tanklarımı riske atmamak için yaptım, çünkü karantina da ölecek bir canlı sadece orayı riske atarken, ana tankta bir sorun yaşamıyorum, hem sağlıklı canlı satıyorum, hem de ölü oranlarını çok aza indirdim, (ithalattan geldiğinde ve sonrasında dahil ölü oranımız şu anda %3 leri geçmiyor)

Burada bir art niyet yok. bunun neresinde art niyet olduğunu, dediğiniz gibi "herkesin görmeli" dediğiniz noktayı söylerseniz cevaplamak yada anlatmak isterim.

------------------------

Gelelim diğer mesajlara olan cevaplarıma. Aldığım notlar dolayısıyla tek tek cevap veriyorum, sizde alıntı yaparak cevap verdikçe detaylandırırız,

1 - Arkadaşlar, şunu herkesin anlaması lazım. Biz burada sizin düşmanınız değiliz, siz yapıcı eleştiri sunsanız, bunu yapacak kişileriz, daha doğrusu yapmak zorundayız, çünkü bu işi yapıyoruz ve bu işin bitmesini istemeyiz. Kendi adıma konuşayım, İstanbul ve Ankara'da ki yerlerimize bu kadar yatırım yapıp, sistemler kurup, dünya kadar kiralar, masraflar ödeyip, 14 kişi çalıştırıyorsak, bu işin bitmesini isteyecek, yada insanların bize küsmesini isteyecek en son kişi biziz, boykottu, eylemdi vs. şeyler yapalım diyorsunuz, buna gerek yok, siz 1 kez gelmiyoruz, memnun değiliz deseniz, bende, rakiplerimde, diğerleri de hepimiz oturup "neden gelmek istemiyorlar" diye sorarız zaten kendimize, soruyoruz da,

2 - İlk önce malzeme fiyatlarına değineyim, malzeme fiyatları şu anda olabilecek en düşük seviyededir. Umarım yanlış anlamazlar kendileri adına konuştuğum için ama Akvaryum Merkezi, Aquamarket ve bizim gibi bir kaç malzeme ithalatı yapan ve bayilere ve son kullanıcıya satan firmaların hepsi, hepimiz, şu anda Avrupa fiyatlatına mal satıyoruz. Tunze'nin, Grotech'in ne bileyim Giesemann'ın, Royal Exclusiv'in, ATI'nin vs. sitelerine girin, hepsinde yazan Euro fiyatlarına mal satıyoruz. Ben kendi adıma söyleyeyim, şu anda daha uyguna satıyorum. Euro kurum şu anda 3.2, dolar kurum şu anda 2.6,

Kadir eğer 1 hafta içinde 4 kez zam geldi dediğin firma ben isem, maalesef doğru, 1 hafta değil ama 2-3 hafta içinde geldi evet, Euro kurum uzun bir süredir 2.9 du, sonra 3 yaptım, sonra 3.1 yaptım ve en son 3.40-3.45 leri görünce 3.2 yaptım. ve şu anda hala 3.2

Dediğin bir noktaya değinmek istiyorum, Geçen sene, eski kurla gelen bir ürünü neden şu anda ki kurla satıyorlar diyorsun, senin açından bakınca haklısın. Ama bizim açımızdan da bakarsan haksızsın, bunu biz "parayı götürelim, daha çok kazanalım" diye yapmıyoruz, "tekrar mal getirebilmek için" yapıyoruz.

Sana bir örnek vereyim, uç örnekler vermenin her zaman doğru olduğunu düşünürüm çünkü daha net anlaşılır, mübala ediyorsunuz demeyin diye söylüyorum :) Abdülkerim diye birisi bu işe girmek istesin, cebinde 50 TL parası var, 50 TL de kredi çekti, borç aldı, bu ürünü ithal etti getirdi, O zamanki dolar kuru 2.0 yani 50 dolara getirdi mal etti, %50 karla 150 TL ye satmak istiyor, yani 75 dolara, 150 TL ye satıyor ve %50 para kazanıyor, cebinde 150 TL kalıyor, yine tekrar getiriyor, satıyor, %50 kar ediyor ediyor derken, borcunu vs. ödüyor cebinde para kalıyor, yatırım yapıyor daha çok getiriyor vs. işi büyütüyor, ondan sonra bir gün

bu arada develüasyon oluyor ve dolar 3.5 TL ye fırlıyor, bu adam elindeki eski ürünü, eski kurla yine 150 TL ye satıyor(Kadir senin neden böyle satmıyorlar diye eleştirdiğin gibi) bu sefer adamın elinde eskiye nazaran 75 dolar değilde, 42 dolar kalıyor, adam sonra dönüyor firmaya, diyorki, ben aynı üründen almak istiyorum, tamam diyor adam gönder 50 doları, ama Abdülkerim gönderemiyor, çünkü elinde 42 dolar var, çünkü yeni kurla satması gereken ürünü eski kurla sattı ve yurtdışına göndereceği para çıkmadı,

burada 2 seçenek var, ya Abdülkerim gidip yine borç alacak, kredi çekecek, borcu kapatıp büyütmesi gerekirken zarar etti, yada işi bırakacak.

İşte sırf bu hobide değil, Türkiye'de yaşanan durum bu, bazı insanların "ticarete girdi, yanlış yaptı parayı batırdı" konumuna düşmesinde ki sorun bu. ana kural, bir ürünü satarken, yerine yenisini koyabilecek şekilde satmaktır, yoksa o dükkan dönmez.  hizmet sektöründe bu böyle değildir çok farkedemeyiz, ama ticarette, yap-devrette bu böyledir, bu yüzdende bu kurala uymayanlar maalesef zarar eder, yada "herkes pahalıya satıyor, dur ben aşağı çekeyim" dersen yanı şekilde bir yerden zarar edersin ve yerini dolduramazsın.

Bende, Akvaryum Merkezide, Aquamarkette, Ahmette Hüseyinde, bu yüzden böyle satıyor. sizi kazıklamak, daha çok kazanmak, doların yükselmesini fırsat bilmek için değil.

Konunun başına dönersek, malzeme bu yüzden Türkiye'de pahalıya satılmıyor, Türkiye'de pahalılandı o ayrı, çünkü döviz yükseldi, bunun sorumlusu biz değiliz, ülkeyi yönetenler veya yönetemeyenler, veya yönettirilmeyenler, adına ne derseniz deyin siyasete girmiycem ama Türkiye'nin durumu bu. Bu işten en çok zararı gören kişi benim. ben çıktığım bu yolda hep kendime "kaliteli ürün satıcam, müşteriyle sorun yaşamayacağım, "sürekli geri dönüş alacağım" ürünleri satmayacağım dedim ve kaliteli ürünleri getirmeyi istedim. 100 TL ye aldığı çin malı Motor'un 2 sene boyunca herşeyinin garantisi olmasını isteyen bir toplumsak eğer (böyle müşteriler var, motorundan adaptörüne, bilmem kablosundan bilmem neyine kadar 2 sene boyunca ne olursa olsun garantiden ücretsiz değiştirilmesini isteyenler var) bu topluma ben o ürünlerde çok fazla cevap veremem. evet arada getirdiklerim olur, ama ana kalemlerimi yada çoğunluk ürünlerimi kalitesiz yada düşük kalite ama ucuz ürünlerden oluşturmak istemiyorum. bu yüzden Avrupa, Amerikan ürünleri getiriyorum. bunlarda pahalı. ve bu döviz kurlarından en çok etkiyi ben gördüm. 2 sene önce 2000 TL ye sattığımız bir skimmeri, "alsammı almasammı" diye soru işareti içinde olan insanlara satmaya çalışırken, şu anda 3000 TL olunca hiç satamıyoruz, bu yüzden de satışlarımız düşüyor. keşke böyle olmasa, sizin kadar bende çok isterim.

Malzeme konusu böyle,

3 - Gelelim en can alıcı noktaya, canlı konusuna, herkesin sırf kendisini değilde, diğer insanlarıda düşünmesini istiyorum. Çok şey istiyorum biliyorum ama bu konuda bari uzun uzun tartışın aranızda ve bizi de düşünün. Bir iki kez yazılmış "esnafıda düşünmek lazım" diye.

Şimdi size bir şey söyleyeyim. Bu yazdıklarıma kızanlar olacak, ayıplayanlar olacak, yada burada yazılır mı diyenler olacak. Ama birisinin bir gün yazması lazımdı, yazalım artık.

- Eğer siz hobiciler, ruhsatı olmayan (bir petshop için, yada sırf deniz akvaryumu ile uğraşan dükkanlar için ruhsat çok ciddi bir maliyet, her ay veteriner tutmanız vs. lazım) yerlerden alışveriş yaparsanız, ki yapıyorsunuz, ;

- aldığınız canlılarda fiş fatura vs. almazsanız, ki alıyorsunuz bu şekilde, hemen yeri geldiğinde belirteyim, kendi adıma konuşmak gerekirse, herkese her canlı yada malzeme alana, fatura veya fiş kesilir, eğer unutulur atlanırsa da hatırlatılınca kesilir, hiçbir kimse "fiş verirmisin" diye uyardığında bizden "fiş veremiyoruz" cevabı almamıştır, eğer aldıysa lütfen buraya yazsın, sırf bu yüzden bile %18 pahalı olmam çok doğal değilmi? hatta bir şey söyleyeyim, herşeye fatura kesen birisi %18 fark eklese bile zarar ediyor biliyormusunuz? çünkü canlı ithalatında %90 lara vergi var, sadece %18 ini geri alıyoruz, ama kalanı böyle değil. eğer tamamına her zaman fatura keserseniz bu sorunla karşılaşırsınız. ben bu sorunu kendi bünyemde, tölere edebiliyorum, çünkü sırf canlı satmıyorum, ama sırf canlı satan yada hacmi daha küçük olan birisi bunu tölere edemiyor. bu yüzden de bir yerde oda haklı, kesinlikle haksız demiyorum. ama benim gibi firmaların, yada benden canlı alan firmalarında doğal olarak yüksek fiyata satmasına neden oluyor bu sorun.;

- eğer siz sürekli petshopları birbirine düşürürseniz, örn. bir çok hobici vardır ki , bana gelip , "Azmi biliyomusun Anadolu yakasındaki Michael bu üründe bana %10 yaptı, sen ne yapıcaksın" diyor, yada "Siirtteki Antoni geldi bana, senin sattığın balıklarda siyaür olduğunu söyledi,  o yüzden ucuz sattığını söyledi " diyor. her gün en az birisi bunu ya bana ya başkasına yapıyor emin olun. evet siz hobinizi yapıyorsunuz, keyif almaya çalışıyorsunuz. ama içinizde bazılarıda sürekli bizleri birbirimize düşürmeye çalışıyor. arada da savaş çıktığında fırsattan yararlanmaya çalışıyo. ;

- eğer gidip dükkanlardan canlıları alan ve ondan sonra forumlarda hobici balığı diye 2 katına satan insanlara olanak verirseniz, iş gösterirseniz, ki gösteriyorsunuz,

-  eğer her  şeyini yasal yapan ile, yasal kelimesini sadece cebindeki nüfus kağıdı ile yaşayan insanları birbirine denk görüp, fiyat karşılaştırması yaparsanız,

; hiçbir zaman istediğiniz yada o örneklerini verdiğiniz yurtdışı firmaları gibi olamayız. olamayacağız

4 - Kendileri de gelip burada cevap verir isterlerse, ama ben onların adına tekrar konuşayım, Akvaryum Merkezi ile biz rakibiz örneğin evet, ama kendisi de gelsin yada bunu duyan başka birisi varsa oda söylesin, biz hiçbir zaman Akvaryum Merkezi ile oturup da "kardeş gel şu fiyatlara satalım, etmeyelim, para kazanalım" diye oturmamışızdır, yada ortak hareket etmemişizdir. yada canlıda Fantastik Akvaryum ile, Akvaryum Ltd. ile rakibiz, zamanında Aypet ile rakiptik, ama hiçbir zaman oturup anlaşmadık, sizin bu başlıkta iddia ettiğiniz gibi.

doğru bir tanedir, ya herkes o doğruya uydu ve o fiyatlara sattı, yada uyması gerekirken uymadı ve işten soğudu başka işlere yöneldi. yada başkalarını soğuttu. olan bu.

5 - gelelim bizde ki canlı fiyatlarına, yine forumda yazıldığı için üstüme alındım sanırım benim firmam bahsedilen, çünkü ben small yellow tangi 225'e medium'u 250 ye satıyorum. geçen sene 130 a alındığından bu sene 250 ye alındığı yazılmış. ben geçen sene 130 a satmıyordum. 190 a satıyordum. şu anda 225-250 ye satıyorum. yada bir çok balık örneğini yazın cevap vereyim, geçen sene 25'e sattığım chromis, damsel türlerni bu sene 35 e satıyorum. 50-60 lara sattığımız gobiyi örneğin 80 e satıyorum.

size herşeyim üstüne yemin ediyorum, geçen sene ne kar marjıyla satıyorsma, bu sene daha azına satıyorum. bende, diğerleride aynı şekilde,

dolarda ki artış %30 ise, canlılarda %40 olması çok doğaldır, sırf canlı değil bu dükkanı döndüren, hayat herşey pahalılandıkça, giderlerinizde artıyor. elektrik parasından tutun, o mercanları, o balıkları yaşatmak, güzelleştirmek için kullandığınız katkıkalara kadar, eskiden 1000 TL olan gideriniz eğer 1300 TL oluyorsa, sattığınız şeylere bi ekstra %10 daha koymak kaçınılmaz oluyor. bunları da düşünün.

son olarak, geçen sene düşen fiyatları konuşalım. evet geçen sene sonunda bizde, diğer bazı firmalarda fiyatları düşürdük. evet doğruya doğru, piyasada bir kızışma oldu. bu kızışmayı da ben fitilledim. ama bunun nedeni "daha çok satmak" değildi, bakın böyle fiyatlar düştükçe, para kazanamayacağız, kapatacağız demek için yaptım. bunu 2 senedir söylüyordum, siz düşürdükçe bende düşürürsem, oda düşürürse, bunun sonu yok sonunda hepimiz "düşeriz" diyordum, ama kimse dinlemedi, düştütde düştü. madem düşürücez hep beraber daha çok düşürelim dedim ve evet 2-3 ay boyunca "maliyetine" canlı sattım. (eğer bu maliyetine lafına inanmayan, samimi olmadığını düşünen varsa, lütfen gelsin yüzyüze ona gerçek maliyetleri göstereyim. hesabı çok basit, mutlaka bir çoğunuzun elinde ithalat listeleri vardır, sağolsun bazı zeki insanlar, endonezyada ki firmaların listelerini hobiciyle paylaşıyorlar, açın o listelere bakın, ve geçen sene blue tangin, emperor angel'in chromisin vs. kaça satıldığını hatırlayın ve hesaplayın, görüceksiniz, ) ama bu canlı satışından sonra en çok zararı kim gördü biliyormusunuz? ithalat yapmayan, yukarıda Ahmet beyin bahsettiği gibi bir kaç ithalatçının dışında ki insanlar. bu forumda da diğer forumda da sponsor olan, %90'ınınız mutlaka cumartesileri uğradığı, çayını çorbasını içtiği insanlar zarar gördü. hiçbirisi canlı satamaz oldu. "abi bu fiyatlarıda eskiden niye bu fiyata satıyordunuz" suçlamalarıyla karşılaştılar,

madem gerçekleri tartışıyosunuz, araştırıyoosunuz, kurun bi 10 kişilik hobici kurulu, ekibi , yada adına ne derseniz onu, dolaşssın istanbuldaki dükkanları, 15 tl ye chromis satılmasından hangisi memnundu, 60 tl ye acropora satılmasından hangisi memnundu.

bu başlıkta  şaşırdığım bir nokta, yukarıda Gökkuşağı Ahmet' beyin neden böyle bir şey yazdığı, kendiside bir dükkan. kendisi zarar görmedimi düşük fiyatlardan? dolaylı olarak gördü diye düşünüyorum.

şöyle basit bir yöntemi var, geçen sene bu düşük fiyatlara satıldığı zaman(kızışma olduğu zaman) canlı getirenlerden hangisi hala aynı miktarda aynı kalitede canlı getirmeye devam etti o zamana? ben dahil hiçbirisi. neden hepimiz fiyatları tekrar yukarı çekmek zorudna kaldık? çünkü olmuyor, dönmüyorda ondan.

son olarak, bu fiyatlar bu şekidle yüksekmi kalıcak, evet benim firmamda kur bu seviyelerde olduğu sürece bu şekilde kalıcak. çünkü benim çalıştığım 1-2 tanesi hariç BÜTÜN petshop ve akvaryumcular, fiyatların düşmesini istemiyor. abi zaten zar zor kazanıyoruz, bari para kazanalım diyorlar

oturup kendiniz bir hesap yapın, evinize aldığınız 10 tane balıktan kaçını yaşattınız? iddia ederim en iyinizin rakamı 6-7 dir, ki evinize olabildiğince dikkatli alıyorsunuz değilmi? seçiyorsunuz, vs. vs. şimdi birde dükkanı düşünün, o dükkan aldığı o canlıların 10 tanesinden 6-7 tanesini yaşatıyorsa, en az %30-40 ekstra bir kar marjı koymak onun hakkı değilmi? koymazsa olmayacak çünkü oda biliyor.

son olarak önceden de yazdığım bir şeyi söyleyeyim, şu güne kadar ki HERKESİ AMA HERKESİ düşünün bu işi ticari olarak yapan Türkiye'de, 20-25 sene öncesinden başlayın, bu güne kadar gelin, tek tek bütün ithalatçıları, petshopları, akvaryumcuları düşünün, hangi birisi bu işten kazandığı parayla yatlar, lüks arabalar aldı? mevcut akvaryumculara bakın, %90'ı neden evinde ve dükkanında  kirada? ay başı kirasını zor ödüyor? eğer bahsettiğiniz gibi bir gelirimiz varsa, neden bir çok akvaryumcu stoğunda bir çok ürünü tutmuyor bir çok canlıyı tutmuyor ve sipariş üzerine getiriyor, toptancıdan alıyor? yada neden her sene bu işe giren 3 firmadan 1 tanesi bırakıyor ve çıkıyor?

bunların hepsini düşünmenizi, biraz da bizim açımızdan düşünmenizi istiyorum.

çok uzun olduğu için hakkınızı helal edin, umarım okumuşsunuzdur :) uzun uzun yazdım, bir çok noktaya değindim herkese cevap vermeye çalışarak, atladıklarım varsa hatırlatın onlarada cevap yazayım, ve uzun uzun tartışalım bu başıkta, ama artık bitsin bu "güvensizlik" ortamı yada şüphe ortamı lütfen.

sağlıcakla kalın

Azmi Sönmez

Ekstrem Akvaryum

Moderatör tarafında düzenlendi:
Amerikadaki vatandaş yıllık ortalama 50 bin dolar kazanırken, Türkiyedeki vatandaş ortalama 10 bin dolarla (bunlar iyimser rakamlar) evini geçindirmeye çalışırken bir yandan da hobisini yapmaya çalışıyor. Amerikada vatandaş sorgusuz sualsiz rahatlıkla binlerce dolarını bu işe harcayabilirken, Türkiyedeki vatandaş 300-500 tl ye akvaryum kurmaya çalışıyor. Burada firmaların  ve hobicilerin karşılıklı özveriyle bu işi yaptığı çok açık. Bu hobi ülkemizde pahalı bir hobi. Bunu kimseyi küçümsemek için söylemiyorum. Ülkemizdeki gelir düzeyi belli. Bu hobinin maliyetini göze alarak bu işe girmek gerekir yoksa ucuza getirme mantığıyla bu iş yürümez. 30 liralık ürüne bile 20 lira olur mu diye pazarlık yapılıyorsa bu işi bırakın. Japon balığı besleyin. Başkalarına çamur atmanın bir faydası yok. Firmaları veya şahısları yıpratmanın da faydası yok. Alım gücün varsa alırsın yoksa bu işi yapmassın.

Bakın burada mesele alım gücü değil. Azmi beyin anlattıkları kendi çerçevesinde gayet mantıklı fakat yinede daha açık bir yoruma muhtaç. Madem siz bu kadar kapasitesi yüksek bir tesis kurdunuz yatırım yaptınız ve ticari faaliyetinizin %75'ini toptan satış oluşturuyor, öyleyse canlıların bahsettiğimiz maliyetleri bu fiyatlar olmaz, olmamalı. Ticaret hayatında kafası çalışan herkes bilir ki 1 koli mal alan ile 100 koli mal alanın ödeyeceği bedel aynı değildir. Getirdiği ürünlerin %75'ini piyasaya veren bir firma var ise şuanda piyasa canlı ile dolu olmalıydı. Kahverengi mercanları sokak arası petler kaliteli mercanları da bunu talep edenlere bahse konu firmalar satarlardı ve herkes ekmeğini yerdi. Bizde en azından uygun fiyata canlı almış olurduk. İşte tam da bu yüzden aralarında koalisyon yapan firmaların fiyatları aşağı çekmek istemiyoruz para kazanmak istiyoruz söylemi doğru değil. İşte bu yüzden bunun adı dünyanın her yerinde tekeldir! Talep var ise sürekli arz edeceksin ki herkes kazansın. Yoksa açarsın mega marketleri kapatırsın tüm bakkalları. Ahmet Solmaz kardeşimiz çok ayıp etmiş gidin japon balığı besleyin diyerek... Yani paranız varsa çocuklarınız özel okula gitsinler yoksa eğitim almasınlar demek istemiş. Ne yani insanlar percula bile beslemesinlermi? Ucuz arabalar pert oldu da lüks araçlar olmadı mı? Bunlar yanlış şeyler. Rekabetin olmadığı yerde mutlaka bu stratejiler bir yerde tıkanacaktır. Azmi bey böyle büyük litrajda bir tesis kurdu ise ki şahsen takdir edilmeli ama yaz dönemi diyerekte ithalat yapmaktan geri durmamalı. Sonuçta kar amacı güderek kurulan böyle büyük bir tesis bu işin bayrağını taşımalı ve petshopların ve hobicilerin yanında olmalı. Yoksa bir kaç kişinin para kazanacağı piyasada elbet bir gün daralacaktır. Rekabet şart.

Saygılar

By Captain Barbossa

Kimsenin 30 liralık malı 20 liraya verir misin dediğini sanmıyorum. Bu o soruyu soranın kendi ayıbıdır. Ha ürün 35 liradır, 30 lira olur mu diye sorarsın. Bu tip forumlarda sürekli olarak "bu hobi pahalı bir hobi" demek de bu işte art niyet gözeten kişilerin ekmeğine yağ sürmekten başka hiçbir işe yaramaz. Japon balığı denmişken, tatlısudaki arkadaşlar da son birkaç yıldır akvaryumlarına hatrı sayılır paralar harcıyorlar. Bu söylem belki sps akvaryumları için geçerli olabilir ama tuzlusuya yeni başlayan hangi hobici sps akvaryumu kuruyor? Yalnız balık akvaryumu kurmak bile zor bir duruma geldi. Buradaki birçok kişi bundan yakınıyor.

Arkadaşlar japon balığı besleyin derken kimseyi küçümsemek için söylemedim. Bütçeniz deniz akvaryumu kurmaya yeterli değilse tatlı su akvaryumuda bunun belli ölçüde ikamesi olabilir. Her kelimeyi tartışma malzemesi haline getirmeyelim lütfen.

Palyaço balığı tabi ucuz yollu bir akvaryumda beslenir ama 30-40 cm lik ufacık akvaryumlarda ne kadar mutlu olur, orası tartışılır.

Bakın burada mesele alım gücü değil. Azmi beyin anlattıkları kendi çerçevesinde gayet mantıklı fakat yinede daha açık bir yoruma muhtaç. Madem siz bu kadar kapasitesi yüksek bir tesis kurdunuz yatırım yaptınız ve ticari faaliyetinizin %75'ini toptan satış oluşturuyor, öyleyse canlıların bahsettiğimiz maliyetleri bu fiyatlar olmaz, olmamalı. Ticaret hayatında kafası çalışan herkes bilir ki 1 koli mal alan ile 100 koli mal alanın ödeyeceği bedel aynı değildir. Getirdiği ürünlerin %75'ini piyasaya veren bir firma var ise şuanda piyasa canlı ile dolu olmalıydı. Kahverengi mercanları sokak arası petler kaliteli mercanları da bunu talep edenlere bahse konu firmalar satarlardı ve herkes ekmeğini yerdi. Bizde en azından uygun fiyata canlı almış olurduk. İşte tam da bu yüzden aralarında koalisyon yapan firmaların fiyatları aşağı çekmek istemiyoruz para kazanmak istiyoruz söylemi doğru değil. İşte bu yüzden bunun adı dünyanın her yerinde tekeldir! Talep var ise sürekli arz edeceksin ki herkes kazansın. Yoksa açarsın mega marketleri kapatırsın tüm bakkalları. Ahmet Solmaz kardeşimiz çok ayıp etmiş gidin japon balığı besleyin diyerek... Yani paranız varsa çocuklarınız özel okula gitsinler yoksa eğitim almasınlar demek istemiş. Ne yani insanlar percula bile beslemesinlermi? Ucuz arabalar pert oldu da lüks araçlar olmadı mı? Bunlar yanlış şeyler. Rekabetin olmadığı yerde mutlaka bu stratejiler bir yerde tıkanacaktır. Azmi bey böyle büyük litrajda bir tesis kurdu ise ki şahsen takdir edilmeli ama yaz dönemi diyerekte ithalat yapmaktan geri durmamalı. Sonuçta kar amacı güderek kurulan böyle büyük bir tesis bu işin bayrağını taşımalı ve petshopların ve hobicilerin yanında olmalı. Yoksa bir kaç kişinin para kazanacağı piyasada elbet bir gün daralacaktır. Rekabet şart.

Saygılar

By Captain Barbossa
İsmet Sami bey,

dediklerinizde haklısınız, ama zaten farklı bir durum yokki ortada ? bizde zaten dediğiniz şekilde çalışıyoruz. Size 100 TL ye satarken, dükkancı x petshop gelince ona da 100 TL ye satmıyoruz, hepsinin ayrı iskontosu var, ben de, rakiplerimde bu şekilde çalışıyor zaten.

dediğiniz gibi piyasa canlı dolu olmalıydı diyorsunuz, böyle bir şey çok kolay değil, bu benim haddime de değil, piyasada ithalat yapan 6-7 kişi var, hepsi de bizim kadar canlı getiriyorlar, hepsi yetmiyorsa, benim getirdiğim canlının piyasayı doldurması zaten imkansız. dediğiniz yöntemin sonucu olarak "siz uyguna canlı alamazsınız" böyle bir şey yok. arz talep dengesi farklıdır, maliyet dengesi farklıdır. evet herkes çok fazla canlı getirirse fiyatlar düşer ekonomide, ama burada böyle bir durum yok, zaten düşeceği kadar "kritik seviyeye" düşmüş zamanında, ve o kritik seviye görülmüş anlaşılmış. bu seviyenin altına indiği sürece bu işi yapan kişiler risk taşıyacak. bunu anlamınızı istiyorum işte. şimdi kimse gelip buraya "zar zor geçiniyorum" demek istemez, ama olan bu. hepinizin umarım samimi olduğu petshoplar vardır ,gidir sorun bakalım canlıdan ne kadar para kazanıyolar?

Ayrıca dediğiniz gibi, yazın bir talep yok, olsa zaten getiririz o canlıları merak etmeyin. talep varsa karşılamak içinm açtık bu dükkanları, yada diğer dükkancılar bu yüzden bu işi yapıyor. ama yazın hobicilerin yarısı tatile giderken, diğer yarısı para harcamazken, birde üstüne bu yüksek kurla bu kriz ortamı varken, satışlar %80 düştüyse, o zaman talep yok demektir kimse kusura bakmasın.

ayrıca dediğiniz bir yerde sürümden daha çok kazanmaya geldiği için bir şey ekleyeyim, bu işte çok satıp sürümden kazanmak diye bir şey maalesef yok. eğer kapasiteniz 10 tane yellow tang ise, 10 tane getirip satıp 500 tl kar etmeye bakarsınız, 30 tane getireyim daha ucuza satayım 10 ar tl ama 600 tl kazanayım diyemezsiniz, çünkü canlı bu. ölüyor, ölüyor, ölüyor.

yabancı bir satış sitesinin linki verilmiş yurt dışında, türk lirasıyla 850 900 TL ye achille tangs satıyor, orada 900 TL ye achile tang satılıyorsa, burada 1500 TL ye satılması ÇOK DOĞAL. inanın bizden çok daha fazla para kazanıyor onlar. bizde ki ithalat zorlukları, ithalat kontrolleri, vergileri orada yok. ben bunu biliyorum. sizde gümrük bakanlığının sitesini açıp görebilirsiniz kararnameleri . bunlar gizli saklı şeyler değil. bizde %93 vergi var, adamlarda %18 KDV var, Amerika'da %10 kdv var, hawai dediğiniz yer amerikanın bir eyaleti, bölgesi, adamların kendi bölgesinden çıkan canlıyı satarken, bizim o fiyatlara satmamızı beklemeniz çok doğru değil.

aralarında koalisyon yapan firmalar lafına da katılmıyorum. yukarıda da yazdım tekrar yazayım, kimsenin kimse ile oturup anlaştığı, şu fiyatlara satalım dediği yok. kendiliğinden gelişen ve olması gereken yere gelen şeyler bunlar. her zaman birisi çıkacak, tabiri caizse piyasayı bozacak, ama yazın bir kenara, o kişi kalıcı olmayacak. çünkü bu işin kar marjı belli,

saygılar

Azmi

Herkez kendince haklı birşeyler yazıyor esnaf kendince haklı geçende söyledim derpnblue zamanlarını biliriz daha çok firmalar çıkmasının faydalarının farkındayız tabi ama ekstrem aquamarket akvaryummerkezi show sayesinde her malzemeye ulaşabiliyoruz artık çokda seviniyorum bu duruma kendi adıma her be kadar esnafın ürünleride biraz yönlendirici olsada :)

ama canlı kısmına katılmıyorum bu durumu piyasa kendisi dengeleyecektir. Her piyasada her zaman açıklar dolar ce müşteriler o tarafa kayar bekleyip görmek lazım ayrıca hobici balığı balonu konusunda hak veriyorum lakin herkezi aynı kefeye koymayın gerçek hobicilik frag ve üretim ile kendi idame eden sistemler oluşturmaktır.

yoksa gidip esnafdan herşeyin en iyisini alıp ancak taşatmak hobicilik değil bence o daha çok lüx tüketicilik hobiye gerçek hobiciler lazım bu tarafdan bakınca seyirciler lazım değil bana göre bu esnafı kötü etkiliyorsa varsın etkilesin burada önemli olan bu hobinin bu ülkede iyi yerlere gelmesi ticarilerin iyi yere gelip gelmemeleri kendi politikalarıyla belirlenir.

Zaten açık konuşalım çok kaliteli bir malzemeyi illaki almak isteyen adam gider ebaydan alır burdakinden 200 dolar fark öder ve o 5000 liralık bir skimmerda hiç ama hiç göze batmaz inanın o parayı gözden çıkarana 300 500 hiç koymaz

Merhaba,

Her işletmenin de kendine göre maliyetleri vardır ve ona göre fiyatlandırma yapılabilir kimse de buna bir şey diyemez.

Yellow tangi bir  işletme 250 den satar çünkü onu kurtaran fiyat odur diğeri 200’e verir çünkü maliyet kalemleri daha azdır.

Her zaman 250'ye satan olduğu gibi 200'e satanda olacaktır bu değişmez bir gerçektir kimse de bunu engelleyemez.

Bugün M.do bir kütüğü cilalayıp 1.000 tl’ye satıyor, herkesin elinde olan Amerikan malı telefon yerine o para ile bir oyun platformu üstüne 90 cm bir lcd ve bir müzik sistemi alınabilirken adam sadece telefonu bu üçünün toplam fiyatına satıyor. Arz ve talep fiyatları belirliyor.

Dolayısı ile yargılarken sadece duygusal değil genel dünya koşullarına da biraz bakmak lazım.

Alıcı tarafına dönersek

Hepimiz de en iyi malı en ucuza almak isteriz bunu da satıcı bilir.

Sıkıntı bence yellow tangin 250 tl olması değil bizim 250 tl’lik yellow tangi sürekli alma ihtiyacımız. Tankımıza sürekli canlı ekleme zorunluluğumuz. Bunun sebebi de bu işin hakkını vererek yapamamızdan kaynaklanıyor. Herkes dönsün sistemine baksın kaç kişi aldığı canlının büyük çoğunluğunu yaşattı ve büyüttü, bir çoğumuz öldürüyor. İş böyle olunca da maliyetler normalden fazla sıkıntı yaratıyor.

Bu hobi yapı olarak ben dahil bizim insanımıza göre biraz fazla zahmetli.

Biz parasını alıp tanka koyduğumuz zaman olsun istiyoruz ama maalesef olmuyor.

Olmadıkça da maliyet artıyor.

Distribütör istersen dünyanın en iyi markasını üretim maliyetine getirsin onu kaldıracak tank olmadıktan sonra kimse alamaz.

İki tarafta dersine iyi çalışacak.

Şu anda bu işi ticari yapan insanların da canlı konusunda ben yeterli bilgiye sahip olduklarına inanmıyorum. Çoğunun dükkanında da bir referans tankı olmamasının sebebi de budur.

Akvaryumcu benden çıktı nasılsa ölürse hobicinin tankında ölsün mantığı ile millete karantina yapıyorum adı altında sadece ithalattan gelen balıkların bakteriyel enfeksiyonlarını tedavi eden ( adını vermek istemedim çünkü ilacın kendisi bile sağolsun bizim arkadaşların yaptığı şeyleri yaptığını savunmuyor ) bir ilaçla akvaryumu renklendirip millete karantinalı balık satıyorum diye balık satmayı bırakacak ve kendi yaptığı işin artması için onları bilinçlendirecek.

Hobicide eğer parasının kıymetini biliyorsa dersine iyi çalışacak araştıracak.

Forumlara bakıyoruz aynı giriş seviyesinde sorular yüzlerce defa soruluyor kimse de arkadaş bu forumda var gir bak zaten bunu da yapmıyorsan bırak bu işi paran cebinde kalsın demiyor.

HOBİDE İYİ TANK SAYISI ARTMADIKÇA HİÇ BİR ŞEY DÜZELMEZ.

Azmi bey Türkiye'nin herhalde en büyük litrajına siz sahipsiniz ve tabiki işletme olarak kar etmek sizin birinci önceliğiniz. Lakin böyle bir mekanda hobiciye mal satmanız mantıklı ve rantabl değil. Belki haddimi aşıcam ama bence sizin tesisiniz petshoplar için canlı mezatı olmalı. O zaman çalıştırdığınız personelinizi daha efektif kullanmış olur ve ithalatınızıda kısa zamanda elden çıkarma şansını bulmuş olursunuz. Ayda bir kere ithalat 2 kere mezat yapsanız zaten bu karantina dediğiniz 10gün ve mezat bir aya tekamül eder. Böylece biz hobicilerde semtimizden yada bir başka yerden istediğimiz canlıya uygun fiyatlar ile erişme şansını yakalarız. Bunu neden sürekli tekrar ediyorum şunun için. Dışardan bakıldığında muhteşemsiniz fakat fiyat-fayda ilişkisinde eksiksiniz. Herşeyin yükünü napalım para kazanmak istiyoruz diye perakendenin üzerine yıkarsanız bir gün gelir kimse ayakta kalamaz.

Naçizane son diyeceğim o dur ki bu bayrağı yere düşürmeyin göğe çekmek için planlarınızı yapın. Ben şahsım adına açıldığınızdan beri bir çok alışveriş yaptım. Ekipmanla ilgili hiç bir itirazım yok ama iş canlıya gelince kendinizle birlikte herkesi yukarı çekmenizi tercih ederim.

Saygılar

By Captain Barbossa

Selamlar..

Senelerdir tuzlusu hobisinin içerisindeyim. Yukarıda bahsedilen hatta bahsedilmeyen birçok firmadan alışveriş yapmışlığım vardır. Canlı fiyatlarında bu sene daha önceki senelere oranla anormal bir artış olduğu aşikardır. Benim gözlemlediğim tek değişken dolar kuru. Dolar da şu an 2.90, geçen sene (2014 Ekim Ayı 2.30'du). 2013 Ekim ayında ise 1.98  Yani dolar geçen sene de bir önceki seneye göre yükselmişti. Ama buna karşın fiyatlar ucuzlamıştı. Hadi geçen seneki fiyatları, Azmi Beyin sektöre bir mesaj vermek amacıyla maliyetine fiyatlar olduğunu düşünelim. Şu anki fiyatlar o fiyatların 4 katından pahalı. Bu normal bir durum değil.

Fiyatları arz talep dengesinin belirleyeceğini düşünüyorum. Bu fiyatlar firmalara bir kar getirecek mi, göreceğiz. Kendimden bir örnek vereyim belki daha net anlaşılır. Tankımdaki canlılar büyüdüğü için, 180cmlik yeni bir tank kurulumu planlıyordum. Ve kaliteli sıfır ekipmanlarla beni uzun süre götürecek bir sistem kuracaktım. Ama bu canlı fiyatlarıyla bu mümkün değil. Üstelik bekarım, çalışıyorum. Yani evde 'şunu niye aldın?' diye hesap soracak kimse de yok. Buna rağmen yeni kurulumdansa, mevcut canlılarımdan yer kaplayanları ilana koyarak satma yoluna gittim. İlanlardan bakabilirsiniz. Şimdi burada firmalar kar mı etti? Makul fiyatlar olsaydı, ben yeni akvaryum kuracaktım, firma da kazanacaktı. 180cm lik bir tankın kurulumu + canlıları kaça çıkar az çok tahmin edilebilir.. 

Fiyatlar böyle olduğu sürece canlı almayacağım. Ha çok sıradışı bir canlı olur o ayrı ama gelen canlılar da aynı zaten.. Açıkçası son bir aydır firmaların ilanlarını takip bile etmiyorum. Öğrenci dönemimdeki hobiciliğe geri döneceğim, takas, frag çıkarıp satmak vs.. 

Selamlar gecen haftaligina Istanbul'a gelmistim.Dalga motoruna ihtiyacim vardi bari kendi ulkemden alip kendi esnafima para kazandirayim diye dusundum.Ama yanlis dusunmusum ortalama 6-7 isletme gezdim hepsindeki ayni urun icin cekilen fiyatlar ucurumla bile tabir edilemez duzeydeydi.Magazalar arasindaki bu ucurum neden kaynaklaniyor anlayamadim.Burdaki herhangi bir isletmede fiyat neyse digerinde de odur.3-5 oynar arada ama Turkiyedeki gibi ucurumlar olmaz.Ha oradaki hobicinin en iyi yani taksit olanigi diyebilirim.Herhangi bir urune taksit yapabiliyorsunuz burda fiyat neyse o taksit diye birsey yok.Birde canlilar inanilmaz pahali.Burda da canli ithalatini yapan topu topu iki firma var ama bu kadar ucuk degil fiyatlar.Saticiya soruyorum neden bunun fiyati boyle? Aldigim cevap sen internetten bakmissin.Tamam internetten baktim ama senin firmanin internet sitesinden baktim.Internette 255 lira magazasinda 350 lira bunu bir turlu anlayamadim..

amaç tuzlusu hobisini idame ettirmekse, akvaryumu patlayana kadar doldurmak şart değil, sadece ledin ışığının suda yansımasını görmek shimmering efekti yakalamak, boş akvaryumda 3-5 fiji branch kayayı izlemek, toplamayan skimmera bakmak, suda wavebox etkisi yapıp akvaryumun dursosundan boşalan suyun sesini duymakda hobici arkadaşlara yetiyor olması lazım, olmadı 2 tane yerli balık horozbina, blenny, karides , eklersin tanka bu da huzur verebilmeli.

istediğin fiyata canlı bulursan alırsın bulamazsan beklersin. sabırsız insanlar bu işi yapmamalı bence.

2 Kadir'e bu sayfalar dar gelir
emoji3.png
@kadirözkan - @OceanSpecialty.

Valla en güzeli araştır ve oyle al mantigi. Çoluğunun çocuğunun rızkını Haybeye yedirme arkadaş!! Herkez birşeylerin ucundan tutuyor ama bazısı az bazısı çok, burada bunu ayırt etmek elbette müşteriye düşüyor yanı size. Yanliz içimizde okadar kotu kalpli insanlar varki bunu ben çok iyi biliyorum x balık fiyatı piyasa'da 30₺ ise bir başka firmada 20₺ ise bu Baligi 10₺ almaya çalışıyoruz ya Adam sana zaten dip fiyatını vermiş kardeşim daha neyin pazarlığı bu ? Vermeyince 10₺'nin 5₺'nin lafını yapma abi oluyor. Halbuki ucuz olduğunu biliyoruz ama yerse. Günümüzün piyasasında bu gibi iliskiler döndüğü icin her firmada esneme payı koyuyor maalesef çünkü istediği indirimi yapmadığı zaten kötüleme moduna gecen birçok kişi tanıdım ve tanıyorum. Firmalarin fiyatları yüksektir dusuktur buna son tüketici karar verecektir dediğim gibi ama son kullanıcıda sadece ve sadece cebinden çıkartacağı dip fiyatı düşünecekten ben bunu bu rakama alayımda gerisi beni alakadar etmez demeyecek. Su değirmeni ile donmuyor malesef o gittiğimiz yerlerinde giderleri var ve o giderleri sizden 3-5 lira kazandığı artık fazla eksik onu söylemiyorum o paralarla döndürmeye çalışıyorlar. Her iki tarafta adil olması gerekir çünkü her iki tarafın herxaman birbirine ihtiyacı olacaktır 
Eller kadir kıymet bilmez eşref fazla kadirde göz çıkartmaz. Japonların ünlü bir atasözü vardır "erkeklik 3 kişiyi aynı anda döverken naralar atıp küfretmek değil, 10 kişiden dayak yerken doğruları söyleyebilmektir." Önümüzde iki seçenek var, ya bu hobi ya maaşlı çalışan bizim gibiler için uygun değil ya da bu işi şu anda yapanların acemiliği. Hesap basit maaş/yellow tang = 5  maaş - yeni yaptırdığım akvaryum = -200 (hoş eşrefi dinlesem +300-400 olurdu ya neyse :)  ) maaş+maaş iyi bir pc böyle uzar gider. Geçen gün eminönünde dolaşıyordum dükkanlardan birinde konuşurken adam eğer canlı gelmiyorsa suç fiyatları beğenmeyen hobicilerin dedi.  Hemen karşı bir örnek verelim, geçen hafta eminönünde dolaşırken eheim compact 5000 motor sordum 530 ila 650 lira arasında fiyat aldım 530 lira fiyat aldığım dükkandan aynı motoru 4 taksit 400 liraya aldım.  Eheim fiyatları aşağı çekmiş ama yan dükkanda aynı motor halen 650 lira. Yani işin içinden çıkmak zor

Kadiri ,kadirizmi bilmem sen ben yok hobi gidiyor :)   Yazılanları gündüz okudum ama çalıştığım için birtülü yazamadım , 2 Saat önce eve girdim biraz oturdum ve yine ait olduğum yere içgüdülerime uyarak geldim buraya.

Kimseyi hedef alarak yazmıyorum sadece bazı tezleri çürütmem gerek yoksa içime dert,

Tekelcilik yok diyorsunuz şu zamlandı bu zamlandı diyorsunuz Eyvallah hepimiz devletten emekli maaşıyla geçinen memurlar değiliz ama büyük ama küçük ticaretin bir ucundan tutuyoruz,Kırmızı et geçen sene 25 lira idi bu sene 40 lira .Olabilir anormallik 12 lira olan yemeği 20 liraya çekmekte ,hayır efendim 15 lira olur en fazla ,16 dersen topa dizerler adamı ..Ya abi et pahalandı ,garson zam istedi, Açşı zam istedi, Kira zamlandı ? Adama sorarlar hepsini benden 1 tabaktanmı çıkaracaksın diye? O yüzden 2015 yılbaşında 180 lira fiyata Yellow satan adam''Kadir %10 yaparım 160 +10da almıyım 150 olur diyen adam bu sene 250 abi son fiyat diyince? ) Bu taviz vermezlik bu kararlılık ne kira zammı ne dolar kuru nede başka bir şey olabilir, Bu toplantı kararıdır , başka bir açıklaması varsa söylesinler öğrenelim.

Bu arada hep yellow örneği veriyoruz çünkü bu aralar görebildiğim en nadide tür oldu :)   Purple falan yok bugüne kadar kimse Achilles Tang neden bukadar pahalı diye sordumu? Ne haddimize belgesellerde bile gözüme çarpmayan balığı ucuz talep etmek.. ( Aklıma gelmişken geçen sene madeni 1 lira çapındaki xs blue tang 60 tl bu sene 140 tl -Waowww)

Ben bi şekilde alırım bugün iyi iş yaparım kendime kıyak geçerim sorun değil ama 1 haftada okul harçlığından 50 lira artırarak bu hobiyi yapmaya çalışan hobicilerde tanıyorum 18-20 li yaşlarda bütçem el verdikçe hediyeler vermeye çalışıyorum ama bu adamlar bazı dükkanlarda mağdur oluyorlar '' 50 liraya balık varmı diyip'' ki çokta vardı kısacık bir zaman yazdan hemen önce? Yoktu diyen varmı?

Eskiden çayır idi çimen idi bilmem neydi diyorlar bu aralar sıkça görüyorum , ya arkadaş bu büyük firmalar ben hobideyken akvaryum imalatçılarına siyah slikon şeffaf slikon farklarını soruyorlardı hobiciyken hatırlıyorum..Yine vardı birileri, bişeyler oluyordu öğrenciydik hobiyide yapıyorduk işimizdede bir aksaklık oluşmadı ama iyice ulaşılmaz oldu, Giriyorum dukkana abi ne kadar şu( Lambroghini alsam fiyatını sorarım ,sormadan sar bunu demek tabiatim değil) onlar satıldı nereye Ağrıya bir müşterim aldı hepsini , şimdi böyle adamlar varken insan tabiki bazı sebeplere tutunup güzel para kazanıcak bir fiyat çıkarır.

Büyük sermaye bağlamış geniş ölçekli firmaları anlıyorum gayet tabi..

Örneğin ; Extrem akvaryum

Bu işe para+emek vermişsiniz herşey ortada ne kadar kira verdiğinizi veya giderlerinizi az çok tahmin edebiliyorum lüx mekan,lüx müşteri,redbull,Jack Daniels herneyse hepsi gider hepsi masraf hepsi okey..

Ama çalışılan küçük ölçekli firmaya sende ben gibi bu paraya sat yoksa olmaz gibi dayatmalar yanlış , Adam sokak arasında 500 lira kira veriyor diğeri 50bin bu işte terslik var , sıkıntı burda maliyetler farklı fiyatlar aynı?? Buda anca dayatmayla olur adam enayi değildir heralde müşterisini küstürecek , Orta halliyiz orta halli mekandan alışveriş yapabiliriz biz zaten Kadıköyün en işlek yerine gidip indirim yapmadılar çok pahalıydı demiyoruz zaten demek biraz anlamsız olur.He tavırlar sorunlu olur '' Ya arkadaş zaten indirimli aldın neyi kurcalıyorsun'' demek gibi oda seviye onuda değiştirmek bizim işimiz değil. Ama Lüx bir mekanda 1 bardak çayın 10 lira olmasına şaşırmazken ,kıraathanede 1.5 lira gözüne batar adamın.

Kimseye düşmanlığım yok, esnaflığı kimse kimseye öğretemez biri adam kovar esnafım der biri sokaktan adam çeker esnafım der bir şey diyemeyiz herkesin kendi işi kendi gücü, fiyatlar sorunlu bundan yakınan tek ben değilim görüldüğü üzere hobici tanıdıklarla karşılaşıp görüştüğümüzdede yine aynı konuları konuşuyoruz 350 litre marine 70 litre nano tankım var paylaşım yapmadım henüz ama büyükte 15 kg fiji branch nanoda 6 kg yerli kayayı oturup izliyorum , 1 yellow tang e vericek 250 liram olmadığından değil yellow tangın benim gözümde o parayı etmemesinden almıyorum , 1 fire goby kılçığının 80 liralık balık olmadığından yada 1 çift 2 cm Black Ocellarise 150 lira vermenin içime sinmediğimden almıyorum işin kötü tarafı hobicilerde canlı satmaz oldu haliyle fiyatları görünce neyse kalsın yerine koyamayız diyorlar sanırım satanda zaten sizlere yakın fiyatlarda satıyor sizin bahsettiğiniz ticaret hesabına göre yerine koyabilecek durumda olmak için.

Arkadaşlarımı , eşimi dostumu bu hobiye kazandırmak istediğim oluyor zaman zaman içlerinde koca apartman sahipleride var diş doktoruda var,banka müdürüde, Balıkları açıp gösterdiğimde ''Aa güzelmiş banada kuralım diyip şu balık kaç para mesela bu kaç para birkaç fiyat duyduktan sonra aman abi kalsın'' diyorlar ki durumları benden ve burdaki birçok insandan kat kat iyidir , Hatta dükkan sahibim oneymiş  öyle 300 liraya en güzel balığı en güzel yerde yerim dedi alt tarafı oturup izliycez işte :)   Yani bu hobiyi yapmak için bizim gibi ruh hastasımı olmak gerek bilemiyorum ama zor yani , ne kadar zamda alsak ne kadar çalışsakta hobi yanımızdan f-16 gibi geçiyor. Fiyatlar yüksek değil lakin birtakım canlılar o paraları hakeden nadirlikte değiller bunu düzeltmenizi sadece tavsiye ederim, öneririm..En az %20-25 aşağıda olmalı fiyatlar..

Burda ticari bir firma ile hobiciler arasında çok güzel bir diyalog dönüyor, umarım bunu saygı çerçevesi içerisinde devam ettirip birbirimizi daha iyi anlayabiliriz.

Fakat kendimize de bir soru sormak istiyorum. Kadir Bey, Türkiye'deki deniz akvaryumu hobicilerini tanımlayan değer ucuza balık alıp tüketmek midir? Bu kadar balık nereye gidiyor ve neden biz hobiciler olarak sürekli artan bir talebin ve dengesiz bir arzın olduğu bir pazar yarattık? Diğer ülkelerde böyle bir arz talep dengesi yok, doğal olarak da sabit fiyat ve çeşitlilik var.

Şimdi ben yeni başlayan, 100 - 150 litre akvaryuma sahip bir hobiciysem zaten bu ufak akvaryuma koyacağım 3 - 4 balığın kendi beğendiğim, özel türler olması için çok dikkatli davranırım. Akvaryumumu da yavaş yavaş, bu belirlediğim türlere göre geliştiririm, ne zaman sağlıklı ve bütçeme göre bunları bulursam o zaman eklerim. 

Hobimizi tüketim üzerine kurarsak, fiyatları da doğal olarak tüketim sektörünün kuralları belirler.

''Aa güzelmiş banada kuralım diyip şu balık kaç para mesela bu kaç para birkaç fiyat duyduktan sonra aman abi kalsın'' diyorlar ki durumları benden ve burdaki birçok insandan kat kat iyidir , Hatta dükkan sahibim oneymiş  öyle 300 liraya en güzel balığı en güzel yerde yerim dedi alt tarafı oturup izliycez işte :)   Yani bu hobiyi yapmak için bizim gibi ruh hastasımı olmak gerek .
Bence tam tersine bu hobiyi yapan insanlar özel insanlardır. Bu güzelliklerin herkes farkına varamıyor. Güzel akvaryummuş, güzel canlılarmış deyip geçiyor. O canlılardaki sanatı görmek bunu temaşa etmek bence bizlere sunulmuş bir ayrıcalıktır.

Azmi bey Türkiye'nin herhalde en büyük litrajına siz sahipsiniz ve tabiki işletme olarak kar etmek sizin birinci önceliğiniz. Lakin böyle bir mekanda hobiciye mal satmanız mantıklı ve rantabl değil. Belki haddimi aşıcam ama bence sizin tesisiniz petshoplar için canlı mezatı olmalı. O zaman çalıştırdığınız personelinizi daha efektif kullanmış olur ve ithalatınızıda kısa zamanda elden çıkarma şansını bulmuş olursunuz. Ayda bir kere ithalat 2 kere mezat yapsanız zaten bu karantina dediğiniz 10gün ve mezat bir aya tekamül eder. Böylece biz hobicilerde semtimizden yada bir başka yerden istediğimiz canlıya uygun fiyatlar ile erişme şansını yakalarız. Bunu neden sürekli tekrar ediyorum şunun için. Dışardan bakıldığında muhteşemsiniz fakat fiyat-fayda ilişkisinde eksiksiniz. Herşeyin yükünü napalım para kazanmak istiyoruz diye perakendenin üzerine yıkarsanız bir gün gelir kimse ayakta kalamaz.

Naçizane son diyeceğim o dur ki bu bayrağı yere düşürmeyin göğe çekmek için planlarınızı yapın. Ben şahsım adına açıldığınızdan beri bir çok alışveriş yaptım. Ekipmanla ilgili hiç bir itirazım yok ama iş canlıya gelince kendinizle birlikte herkesi yukarı çekmenizi tercih ederim.

Saygılar

By Captain Barbossa
İsmet Sami bey, gerçekten güzel söylüyorsunuz, haklısınız da bir yerde, fakat şöyle bir durum var, bizim getirdiğimiz malzemeler nedeniyle, bizim son kullanıcıdan çıkmamız çok doğru değil. bizim bölümde açılan bir başlıkta da yazılmıştı (başlık kaldırıldı, ve hatırlatayım benim talebim değildi kaldırılması.) bende cevap vermiştim, Dünya'da bir çok firma 5 sene öncesinde bana "Azmi sana bu bayiliği veriyoruz Türkiye için ama son kullanıcıya satman doğru değil, sadece toptana çalışmalısın" deniliyordu, ama şu anda Dünya da ki durum tam tersine döndü, bana bu sözleri diyen firmaların çoğu teker teker son kullanıcıya da mal vermeye başladı (örneğin EcoTech'in Amerika'da direkt son kullanıcıya satışa başlaması) çünkü anlaşıldı ki , bazı şeyler sadece bayi kanadıyla yapılamıyor. Bu işe gerçekten sermaye yatırarak bazı ürünlerin tanıtılması lazım. Örneğin uç bir örnek vermek gerekirse, Royal Exclusiv'in Dreambox'ını ben sadece ithal edip toptana versem, emin olun bu ürün Türkiye'de senede 2-3 tane satılır. Ama ben dükkanımda Show akvaryumumda bunu direkt son kullanıcıya tanıttığımda, reklamını yaptığımda, kulaktan kulağa yayılıyor, ve geçen hafta 2 tane bayi 2 tane dreambox aldı ve müşterisine sattı, müşterilerin birisi bizde, bir tanesi instagramda görmüş ve talep etmiş onlardan. işte bu noktada reklam önemli oluyor. Çünkü her petshop, dreambox'lı bir sistemi dükkanında tanıtacak sermaye bağlamak istemeyebilir. Şahsen bende istemezdim şu anki durumda.

Ama emin olun, elimizden geldiğince arada ki dengeyi tutmaya, kontrol etmeye çalışıyoruz. Toptan verirken, bayinin yeterli kar marjını kazanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Yapamadığımız zamanlarda oluyor ama genelde yapıyoruz, eksik olduğumuz şeyler vardır dediğiniz gibi, bir kaç tanesini bende biliyorum ve farkındayım ve düzeltmeye çalışıyorum, yenilemeye çalışıyorum firmayı, ama bunlar da zamanla olacak şeyler. "ne yapalım para kazanmak istiyoruz" diye bir şey söylemiyorum yanlış anlaşılmasın, evet yazdıklarımın temeline inerseniz bu noktaya çıkıyor olabilir ama bu yazılanları tekrar söylemek gerekirse, esnaf ve hobici arasında ki "güvensizlik veya şüphe ortamını" yıkmak için yapıyorum.

ben bu bayrağı diğer rakiplerim ve partnerlerim ile göğe çıkartmak için uğraşıyorum, uğraşacağım da, çünkü bu hobinin gelişen bir hobi olduğunu, güzel bir hobi olduğunu, bu konuda açık olduğunu ve her şeyden önce bu işi sevdiğimi biliyorum. hatalarımız olacaktır, ama zamanla onlarda düzelir.

Selamlar..

Senelerdir tuzlusu hobisinin içerisindeyim. Yukarıda bahsedilen hatta bahsedilmeyen birçok firmadan alışveriş yapmışlığım vardır. Canlı fiyatlarında bu sene daha önceki senelere oranla anormal bir artış olduğu aşikardır. Benim gözlemlediğim tek değişken dolar kuru. Dolar da şu an 2.90, geçen sene (2014 Ekim Ayı 2.30'du). 2013 Ekim ayında ise 1.98  Yani dolar geçen sene de bir önceki seneye göre yükselmişti. Ama buna karşın fiyatlar ucuzlamıştı. Hadi geçen seneki fiyatları, Azmi Beyin sektöre bir mesaj vermek amacıyla maliyetine fiyatlar olduğunu düşünelim. Şu anki fiyatlar o fiyatların 4 katından pahalı. Bu normal bir durum değil.

Fiyatları arz talep dengesinin belirleyeceğini düşünüyorum. Bu fiyatlar firmalara bir kar getirecek mi, göreceğiz. Kendimden bir örnek vereyim belki daha net anlaşılır. Tankımdaki canlılar büyüdüğü için, 180cmlik yeni bir tank kurulumu planlıyordum. Ve kaliteli sıfır ekipmanlarla beni uzun süre götürecek bir sistem kuracaktım. Ama bu canlı fiyatlarıyla bu mümkün değil. Üstelik bekarım, çalışıyorum. Yani evde 'şunu niye aldın?' diye hesap soracak kimse de yok. Buna rağmen yeni kurulumdansa, mevcut canlılarımdan yer kaplayanları ilana koyarak satma yoluna gittim. İlanlardan bakabilirsiniz. Şimdi burada firmalar kar mı etti? Makul fiyatlar olsaydı, ben yeni akvaryum kuracaktım, firma da kazanacaktı. 180cm lik bir tankın kurulumu + canlıları kaça çıkar az çok tahmin edilebilir.. 

Fiyatlar böyle olduğu sürece canlı almayacağım. Ha çok sıradışı bir canlı olur o ayrı ama gelen canlılar da aynı zaten.. Açıkçası son bir aydır firmaların ilanlarını takip bile etmiyorum. Öğrenci dönemimdeki hobiciliğe geri döneceğim, takas, frag çıkarıp satmak vs.. 
Çağlar abi, aşağıdaki mesajımda bazı şeylere cevap vereceğim, ama burada bir not düşeyim, 4 katı olan bir fiyat yok gerçekten, evet 3 katı vardır, çünkü normalde 2 katı ile satılan bir canlının o zamanlar maliyetine inildiği bir dönemdi 1-2 aylığına, daha sonra düzelen rakamlar, artan kurlar (o döneme göre kurda %40 lık bir artış var) ve dolaylı ekonomi etkisiyle 3 katını bulan rakamlar var doğru, ama bazı balıklarda ki farklılıklar mide bulandırıyor gibi gözükse de tamamen ticari bir kaç hamle den kaynaklanan bir şey. mesela emperor angel sattık 100 TL'ye, değil bugün, o zaman bile 100 TL ye mal edilen bir balık değildi bu. bugün yurtdışında en ucuz singapurdan, Endonezya dan balığın çıkış fiyatı bile 35-40 dolar olan bir balıktı, suyuydu, kargosuydu, vergisiydi, o zaman bile maliyeti bu değildi. ama etki yaratmak için yapılan bazı türlerde ki zararına (genelde bir etki yaratmıyor, ha 1 balık ölmüş ha zararına satmışız mantığıyla yapılan bir hareketti. )

Dediğiniz gibi arz talep dengesi fiyatı belirler, ama şu anda arz da bir sıkıntı yok, yukarıda balık getirilmediği konuşulsa da, şu anda yada son bir kaç aydır, ülkeye 4 farklı firma balık ithalatı yaptı ve yapıyor, yakında sayıda tekrar çoğalacak sezon başladığı için. tekel bir durum söz konusu değil yani. arz var, ama talep yok, talep arttıkça fiyat düşer mi, orasını ben bilemem, ama benim tarafımdan düşmez açıkçası çünkü hep yazdığım gibi bu durumda kurtaranı bu.

Kadiri ,kadirizmi bilmem sen ben yok hobi gidiyor :)   Yazılanları gündüz okudum ama çalıştığım için birtülü yazamadım , 2 Saat önce eve girdim biraz oturdum ve yine ait olduğum yere içgüdülerime uyarak geldim buraya.

Kimseyi hedef alarak yazmıyorum sadece bazı tezleri çürütmem gerek yoksa içime dert,

Tekelcilik yok diyorsunuz şu zamlandı bu zamlandı diyorsunuz Eyvallah hepimiz devletten emekli maaşıyla geçinen memurlar değiliz ama büyük ama küçük ticaretin bir ucundan tutuyoruz,Kırmızı et geçen sene 25 lira idi bu sene 40 lira .Olabilir anormallik 12 lira olan yemeği 20 liraya çekmekte ,hayır efendim 15 lira olur en fazla ,16 dersen topa dizerler adamı ..Ya abi et pahalandı ,garson zam istedi, Açşı zam istedi, Kira zamlandı ? Adama sorarlar hepsini benden 1 tabaktanmı çıkaracaksın diye? O yüzden 2015 yılbaşında 180 lira fiyata Yellow satan adam''Kadir %10 yaparım 160 +10da almıyım 150 olur diyen adam bu sene 250 abi son fiyat diyince? ) Bu taviz vermezlik bu kararlılık ne kira zammı ne dolar kuru nede başka bir şey olabilir, Bu toplantı kararıdır , başka bir açıklaması varsa söylesinler öğrenelim.

Bu arada hep yellow örneği veriyoruz çünkü bu aralar görebildiğim en nadide tür oldu :)   Purple falan yok bugüne kadar kimse Achilles Tang neden bukadar pahalı diye sordumu? Ne haddimize belgesellerde bile gözüme çarpmayan balığı ucuz talep etmek.. ( Aklıma gelmişken geçen sene madeni 1 lira çapındaki xs blue tang 60 tl bu sene 140 tl -Waowww)

Ben bi şekilde alırım bugün iyi iş yaparım kendime kıyak geçerim sorun değil ama 1 haftada okul harçlığından 50 lira artırarak bu hobiyi yapmaya çalışan hobicilerde tanıyorum 18-20 li yaşlarda bütçem el verdikçe hediyeler vermeye çalışıyorum ama bu adamlar bazı dükkanlarda mağdur oluyorlar '' 50 liraya balık varmı diyip'' ki çokta vardı kısacık bir zaman yazdan hemen önce? Yoktu diyen varmı?

Eskiden çayır idi çimen idi bilmem neydi diyorlar bu aralar sıkça görüyorum , ya arkadaş bu büyük firmalar ben hobideyken akvaryum imalatçılarına siyah slikon şeffaf slikon farklarını soruyorlardı hobiciyken hatırlıyorum..Yine vardı birileri, bişeyler oluyordu öğrenciydik hobiyide yapıyorduk işimizdede bir aksaklık oluşmadı ama iyice ulaşılmaz oldu, Giriyorum dukkana abi ne kadar şu( Lambroghini alsam fiyatını sorarım ,sormadan sar bunu demek tabiatim değil) onlar satıldı nereye Ağrıya bir müşterim aldı hepsini , şimdi böyle adamlar varken insan tabiki bazı sebeplere tutunup güzel para kazanıcak bir fiyat çıkarır.

Büyük sermaye bağlamış geniş ölçekli firmaları anlıyorum gayet tabi..

Örneğin ; Extrem akvaryum

Bu işe para+emek vermişsiniz herşey ortada ne kadar kira verdiğinizi veya giderlerinizi az çok tahmin edebiliyorum lüx mekan,lüx müşteri,redbull,Jack Daniels herneyse hepsi gider hepsi masraf hepsi okey..

Ama çalışılan küçük ölçekli firmaya sende ben gibi bu paraya sat yoksa olmaz gibi dayatmalar yanlış , Adam sokak arasında 500 lira kira veriyor diğeri 50bin bu işte terslik var , sıkıntı burda maliyetler farklı fiyatlar aynı?? Buda anca dayatmayla olur adam enayi değildir heralde müşterisini küstürecek , Orta halliyiz orta halli mekandan alışveriş yapabiliriz biz zaten Kadıköyün en işlek yerine gidip indirim yapmadılar çok pahalıydı demiyoruz zaten demek biraz anlamsız olur.He tavırlar sorunlu olur '' Ya arkadaş zaten indirimli aldın neyi kurcalıyorsun'' demek gibi oda seviye onuda değiştirmek bizim işimiz değil. Ama Lüx bir mekanda 1 bardak çayın 10 lira olmasına şaşırmazken ,kıraathanede 1.5 lira gözüne batar adamın.

Kimseye düşmanlığım yok, esnaflığı kimse kimseye öğretemez biri adam kovar esnafım der biri sokaktan adam çeker esnafım der bir şey diyemeyiz herkesin kendi işi kendi gücü, fiyatlar sorunlu bundan yakınan tek ben değilim görüldüğü üzere hobici tanıdıklarla karşılaşıp görüştüğümüzdede yine aynı konuları konuşuyoruz 350 litre marine 70 litre nano tankım var paylaşım yapmadım henüz ama büyükte 15 kg fiji branch nanoda 6 kg yerli kayayı oturup izliyorum , 1 yellow tang e vericek 250 liram olmadığından değil yellow tangın benim gözümde o parayı etmemesinden almıyorum , 1 fire goby kılçığının 80 liralık balık olmadığından yada 1 çift 2 cm Black Ocellarise 150 lira vermenin içime sinmediğimden almıyorum işin kötü tarafı hobicilerde canlı satmaz oldu haliyle fiyatları görünce neyse kalsın yerine koyamayız diyorlar sanırım satanda zaten sizlere yakın fiyatlarda satıyor sizin bahsettiğiniz ticaret hesabına göre yerine koyabilecek durumda olmak için.

Arkadaşlarımı , eşimi dostumu bu hobiye kazandırmak istediğim oluyor zaman zaman içlerinde koca apartman sahipleride var diş doktoruda var,banka müdürüde, Balıkları açıp gösterdiğimde ''Aa güzelmiş banada kuralım diyip şu balık kaç para mesela bu kaç para birkaç fiyat duyduktan sonra aman abi kalsın'' diyorlar ki durumları benden ve burdaki birçok insandan kat kat iyidir , Hatta dükkan sahibim oneymiş  öyle 300 liraya en güzel balığı en güzel yerde yerim dedi alt tarafı oturup izliycez işte :)   Yani bu hobiyi yapmak için bizim gibi ruh hastasımı olmak gerek bilemiyorum ama zor yani , ne kadar zamda alsak ne kadar çalışsakta hobi yanımızdan f-16 gibi geçiyor. Fiyatlar yüksek değil lakin birtakım canlılar o paraları hakeden nadirlikte değiller bunu düzeltmenizi sadece tavsiye ederim, öneririm..En az %20-25 aşağıda olmalı fiyatlar..
Kadir,

birincisi, herhangi bir firmaya, en yakın arkadaşım, kardeşim gibi olan, yıllardır beraber çalıştığım, kendisini Ekstrem İzmit gibi gördüğüm Aqua Reef Central'a bile bu güne kadar "şu balığı şu fiyata sat" diye bir dayatmam olmamıştır, Canlı konusunda olmaz da, çünkü canlı farklıdır, herkes istediği, dilediği, dükkanını çevirebileceğini düşündüğü fiyata satmak ta özgürdür, samimi olduğun bir kaç dükkan var bildiğim kadarıyla, git onlara sor, yada söyle buraya yazsınlar, "Azmi size canlı konusunda bir dayatma yapıyor mu" diye, yada hiç yaptı mı diye..

ha şu bir gerçek, bizim fiyat listemize uyan, veya onu takip eden arkadaşlarımız oluyordur, buda yukarıda da yazdığım nedenlerden ötürü kendinize sormanız gereken bir soru, acaba bu insanlar bu kızıştırmalardan, savaşlardan, vs. bunalıyor ve para kazanamıyor mu da bu şekilde birbirlerine uyuyorlar? yada gerçekten bu işin hakkı bu mu acaba?

işte bu kadar sorgulamanız, yakınmanız doğal ama, bu yakınmalarda biz esnaflara "bizi kandırıyorlar, aralarında anlaştılar" edebiyatıyla yüklenmeniz yanlış.

ince detayı atlıyorsunuz, sizin yakındığınız noktalardan bende yakınıyorum çünkü satışlar düşüyor, eğer biraz ticareti biliyorsam, ki bildiğimi düşünüyorum, salak olamam değil mi? bu kadar satışın düştüğü yüksek kurlu kriz ortamında düşürürüm o zaman fiyatları, herkes de düşürür, daha çok kazanırım. ama olmuyor, BİLE BİLE geçen sene denendi, bu işin zararlı olduğunu herkes gördü, ve tekrarını kimse istemiyor.

Çağlar abi yukarıda yazmış 180 cm akvaryum kuracaktım, kursaydım, canlısıydı vs. idi alışveriş yapacaktım ama şu anda yapmayacağım diye. bunu bende görüyorum, bende bundan mutlu değilim. ama buna engel olmak için, kar marjımı ve doğal olarak etkileşim içinde bir sektör olduğumuz için diğer firmaların kar marjını da düşürmek istemiyorum. çünkü o zaman yavaş yavaş geri dönüşü olmayan bir yere doğru gidiyoruz. Türkiye'de yıllardır olan bu hobide bu. Bu yüzden de 10 sene öncesinin firmaları şu anda yok. ve böyle giderse şu anda ki firmalarda 10 sene sonra olmayacak. hep bir kısır döngü içinde her yeni oyuncuyla bunları tartışıyor olacağız forumlarda.

şunu fark edelim lütfen, hobideki kar marjı giderek düşüyor, ve bundan 5 sene sonra ne olacağını tahmin edin artık. hesap edin, bırakın geçen seneyi bu yılbaşını, 3 sene önce yellow tang'i kaça alıyordunuz? şahsen ben 160 TL ye satıyordum 3 sene önce, o zamanki kurları, enflasyonu, masrafları kiraları vs. düşünün? o zamanki kurlarla, bugün arasında ki fark ne? işte buradan anlayabilirsiniz esnafın şu anda ki durumunu.

gelelim bizim hakkımızda ki yazdıklarına, bizim yeni yaptığımız yer, yada Ankara da ki yerimiz, lüks yerler değil, sadece bu işin hakkıyla yapılmasını istediğimiz için temiz yerler, düzenli yerler, hepimiz simetri hastası, takıntılı, kişiliklerimiz ekstrem'de, bu yüzden de düzen tertipli yerler. bu lükse girer demek yanlış. eğer bir yerde 3 tl ye counch satıyorsanız, orasına lüks denilemez,. ayrıca jack daniels vs. gibi işyerinde içki içilmesine de karşı olan biriyim onu da not düşeyim :)

büyüklük ile, masraflar ile fiyatların alakası yok. neden bilmiyorum ama bizde böyle bir anlayış var, ben karşıyım buna. eğer senin masrafın daha çok ise, demek ki daha çok çeşit satıyorsundur, daha çok kişiye hitap ediyorsundur, daha pahalıya satman demek değil bu. Ferrari showroom'u Çatalca'da da olsa, Bebek'te de olsa, o Ferrari aynı fiyata satılır çünkü değeri odur. kira gideri vs. önemli değildir.

aynı şekilde ben eski yerimdeyken 100 hobici, 3 dükkancıya ulaşıyorsam, yeni yerimde 500 hobici, 15 dükkana ulaşmayı hedeflerim ve daha merkezi daha büyük yada ne bileyim daha ferah bir dükkana geçerim. bu fiyatlarıma yansıyacak diye bir şey yok.

bizim milletimizde "aa burası çok lüks, aa burası bağdat caddesinde o zaman burası pahalıdır hiç girmeyeyim" diye bir algı var, evet bu bazı hobiciler de de var farkındayım, duyuyorum, ama bu böyle değil. pahalı mallar satıyoruz genellikle, ama uygun olanlardan da satıyoruz (bubble magus, jebao, maxspect vs. gibi)

müşteri ilişkisi farklı bir konudur, her hobici bizden memnun kalacak diye bir şey yok, aynı şekilde bizde her hobiciden memnun kalacağız dost olacağız arkadaş olacağız diye bir şey yok. bir yerde farklılıklar bu yüzden çıkıyor, işte istanbulda ki yeni ekstrem'in kuruluşuda buna dayanıyor zaten. ben isterse 15.000 metrekare dükkan yapayım, beni sevmeyen, yada elektriği tutmamış hobici bana gelmez. işte bu yüzden ben diğer dükkanlara da vermeliyim eğer büyümek istiyorsam, bu yüzden büyük ve adetli sistemlerin kurulduğu bir yer yapıldı. ama tekrar vurguluyorum bunun fiyatlara hiçbir etkisi yok. fiyat neyse o, amaç sürümünden kazanmak.

bu yüzden küçük bir petshop'ın masrafları az olmasından dolayı daha aza satması mantığı bana doğru gelmiyor. vatan Bilgisayar'a gidince de PS4'ü 1500 TL ye alırsınız, mahallenizde ki bilgisayarcıya da gidince aşağı yukarı o fiyatlara alırsınız (hatta bilgisayarcıda daha pahalıdır, ) hoş mahallelerde bilgisayarcı kalmadı da işte :) kapitalist düzene lanet olsun :)

konunun en başına bir ekleme de yapayım, hem de yukarıda yazılan bir kaç şeye de cevap vermiş olacağım, canlı konusunda herhangi bir dayatmam yok dediğim gibi, ama malzeme konusunda var, çünkü Türkiye'deki toptancılık sisteminden rahatsız olan birisiyim, elimden geldiğince de bu sistemi kendi içimde değiştiren birisiyim.

Eheim motoru yan yana 2 dükkanda bile çok farklı alabilmemizin nedeni, maalesef yaygınlaşan markaları kontrol etmenin zorluğu, işte bu yüzden de malzeme konusunda yaygınlaşma fikrine karşıyım. özellikle deniz akvaryumunda. zaten az miktarda hobici varken (tatlı suya yada kedi kopek sektörüne nazaran) İstanbul da ki her petshop'a ürünleri dağıtmanın hiçbir anlamı yoktur. İstanbul da Anadolu yakasında 3-4 yerde, Avrupa yakasında 3-4 yerde olması fazlasıyla yeterde artar bir markanın satılması için. Anadolu da ki şehirlerde 1 yada 2 firma yeterli bir markanın yayılması için.

hatta yeri geliyor bu bile fazla geliyor kontrolü zorlaşıyor.

ben mesela Bubble King'de dükkana gelen bir müşteriye indirim yapmam, çünkü o malın değerini koruması gerektiğine inanırım. bu ürüne indirim yapan diğer dükkanlara da tepki gösteririm. kardeş paranı kazan, neden kar etmeden benden alıp hobiciye satıyorsun derim, enayilik olarak görürüm bunu. bunu yapanlar oldu, hala da yapanlar oluyor, 1-2-3 uyarımızı yapıyoruz sonrada o malı o kişiye bir daha vermiyoruz, bazı hobiciler işte bu kızıştırmayı yapıyor, ve zamanla farkında değiller ama o kişinin ticari hayatını etkiliyor, Bubble King alacaksan, o alete 4000 lira vereceksen, ömründe bir kere alacaksın zaten, tutup bunun için 50 tl pazarlık için 3-4 dükkanı birbirine düşürmeye gerek yok diye düşünüyorum. bunun tespite çok kolay, 2 gün içinde, hatta aynı gün aynı model skimmeri 3 tane dükkan bize soruyorsa, aynı zamanda İstanbul da i yerimize sorulmuşsa ve hatta Ankara telefon ile aranmışsa, o skimmer en az %10 iskonto ile satılmıştır müşteriye, e burada ki mantık ne? zaten Avrupa fiyatına, olabildiğince ucuz satılıyor da, bırakın biraz da adamlar kazansın. çok mu şey istiyoruz? geçenlerde bir tane skimmer alacaktı bir müşteri. bizden fiyat aldı, iskonto yok, sonra gitti bir tane bayimizden aldı, %5 yaptı, nakit dedi, bayi bizden vadeli alacaktı, para çevirecekti, haklı bir yerde, buraya kadar tamam, sonra gitti başka bir tanesine o kişi %10 yaptı, ki %5 yapana müşteri öyle bir konuşmuş ki o herif geldi bizden aldı skimmerını sonra müşteriyi aradı, halbuki müşteri gitti vazgeçti ve o %10 yapandan aldı. ne oldu, ben o %10 yapana bir daha mal vermedim. müşteri kendi ayağına sıktı bir, ikincisi ilk %5 yapan adamı mağdur etti, (geri aldım gerçi ama almayabilirdim de), evet biz pazarlıkçı bir milletiz, ama bazen bu insanları zorda bırakıyor. özellikle bu hobide,  

diğer bir örnek, geçen sene bir müşteri piyasada hiç kimse de yokken platinium clown pair istiyor, bütün herkesi arıyor, en az 5-6 dükkanı arıyor, hatta bizim İstanbul şubemizi arıyor, sonra Ankara şubemizi arıyor, ikisiyle ayrı ayrı pazarlık yapıyor aynı firma olmasına rağmen, neyse daha sonra bu 5-6 dükkan, çalıştıkları 2-3 farklı toptancıyla görüşüyor, abi ne zaman gelecek ne zaman getirirsin diye, neyse herkes getiriyor, bayilerde alıyor, 5-6 dükkanda platinium çifti var, ama alacak müşteri 1 kişi. bunların 2 tanesi benim bildiğim tanklarında balığı öldürüyor, ve o zamanlar endonezyada üretimi yaygınlaşmadığı için fiyatı pahalıydı, olan bu dükkanlara oluyor. yani demek istediğim bu kadar kurcalamak, bu kadar etrafı kızıştırmak çok da iyi değil, işte bu yüzden de esnaf küsüyor, yada zorda kalıyor yada bir şeyler yapma ihtiyacı hissediyor. Kadir geçen sene 180 den yellow tangi indirimle en son 150' ye aldığını ama bu sene alamadığını söyledin, burada bir de kendini sorgulasan? bu adamın bunu yapma nedeni illa aralarında anlaşmış olmaları mıdır? başka bir neden olamaz mı? o adam diğerine uymak İSTİYOR olamaz mı?

bu başlığa bu kadar uzun uzun vakit ayırıp bunları yazıyorum, hatta bir çok firmadan hatta bir çok hobiciden bile telefon aldım, (üniversitede bu kadar tez hazırlarsan doktor olurdun diyen oldu haha) istiyorum ki bazı noktalara değinilsin, onlar üzerinde de tartışılsın, ama şu ana kadar yok herhangi bir şey, sadece benim yazılarıma karşı cevaplar veriliyor, bu demek oluyor ki tamamen haksız olarak görülüyorum, işte bu yüzden geliştiremiyoruz bazı şeyleri,

buraya yazmamın ana nedeni şu , esnaf tamamen haksız da, hobici tamamen haklı mı? müşteri her zaman haklıdır lafı bir müşteri ilişkileri mottosu ama bu gibi konularda temel kural değil.

bana kalsa müşteri her zaman haklı diyeyim evet, ama müşteri de benim yaptıklarımı sorguluyorsa o zaman bende yazıyorum nedenleri işte, birazda bunları sorgulasın diye :)

herkese tekrar teşekkürler,

Azmi Sönmez

Konuyu baştan okudum şimdi aradan neredeyse 3 yıl geçmiş 150₺ ye tang 25₺ clown var piyasada $ 4₺!

Demekki isteyince oluyormuş :)  

2 sene kadar önce bir nano kurdum. 2 clown 2 anemon attım. Dedim ki "bu çok küçük oldu canlı sığmıyor nanoya". Tankı büyüttüm. Baktım ki tank çok büyüdü canlılar görünmüyor. Birşeyler aldım aldım aldım aldım aldım, baktım hala boş görünüyor. Pantolonun cebine baktım ki bozuk paralardan delinmiş. Kağıt para zaten girmiyor. Sonra "nano candır" sözüyle yola çıkarak üçüncü tankı kurdum. En azından 1 mercan 1 anemon 2 balığa doluyor abi. Ha, başka bir canlı almak için param olmuyor ama olursa da cebime kalıyor. Neden? Tank küçük  :thumbsup:

Konu görüntüleyen kullanıcılar