Keşfet

Karar Verdim Cyano Besliyorum

Doğada Cyano var mı, nerelerde-hangi koşullarda ortaya çıkıyor bilen var mı? Acaba Cyano denen şey biz akvaryum ortamında doğayı taklit etmeye çalışırken bir şeyleri eksik-fazla yapınca mı ortaya çıkıyor yoksa doğada da olan bir şey mi kim bilir?
Ben biraz araştırmıştım neyin nesidir,neden çıkar falan filan. Kutuplarda bile donmuş şekilde kalıntılarına raslanmış, heryerde var yani. Bazen ülkemizde de tv'de veya gazetelerde karşımıza çıkıyor aslında.Vatandaş ana haber bültenine çıkmış gölde artık balık kalmadığını ve bir sabah kalktıklarında yemyeşil bir manzarayla karşılaştıklarını söylüyor.Eşref beyin yukarıdaki mesajında da söylediği gibi hepimizin akvaryumlarında ve hatta tatlı su akvaryumlarında da bulunuyor.Bir şekilde baskı altında tutulduğu için yeterli şekilde koloni oluşturamıyor.Fakat sistemde onun çoğalması için uygun ortam koşulları oluştuğunda hızlı şekilde bölünüp çoğalmaya başlıyor. Bizim kirlilik dediğimiz Nitrat,Fosfat gibi maddeler onun için besin kaynağı ve hatta fotosentez de yapabiliyor. O yüzden bakteri mi yoksa alg mi olduğu uzun süre tartışılmış. Dünya oluştuktan sonra canlılık ortaya çıkmadan önce onların olduğu ve şu anda içinde bulunduğumuz atmosferimizin oluşmaya başlamasındaki ilk evrelerinde oksijen üreterek önemli bir görev icra ettikleri söyleniyor.Elhamdülillah müslüman bir vatan evladı olarak dinimizdeki yaratılış inancıma ters düşmediği için bana gayet mantıklı geldi. Haaa bir yerlerde bir şekilde evrim teorisi adı altında bir araştırma yapıp ' Cyano aslında bizim atamız'' yönünde bir araştırma görseydim, o anda bu müthiş organizmanın amacının ne olduğunu anlamak için çaba göstermezdim. Akvaryumdan girip dinden imandan çıktım ama umarım söylemek istediğimi anlatabilmişimdir.     

 
Bu arada konu sahibi arkadaş tankının gidişatı ile ilgili  gözlemlerini paylaşırsa iyi olacaktır.Faydalı ve foruma katkı sunacak bir başlık olduğunu düşünüyorum. Hatta hepimizin dönem dönem yaşadığı sıkıntılarla ilgili bir kaynak oluşturulsa ve bir başlık altında sunulsa süper olur. Cyano konusu haricinde bölük pörçük şekilde bir sürü Aiptasia başlığı var fakat ortada net bir şey yok.Mücadele konusunda çok daha detaylı tartışmalar yapabiliriz.

 
Güzel paylaşım olmuş Tolga bey. Berkeley üniversitesinin yazılarını okuduğum halde eklemek aklıma gelmemişti,iyi olmuş.Verdiğiniz linklerden birinde önemli bir ayrıntı var, 1 ay önce kafamı kurcalayan bir soruydu ve yine link aracılığıyla netliğe kavuşmuştu. Akvaryumlarımızdaki genel canlı çeşitliliği mesela conchlar,snailler veya yosun yiyen tang ,alg eater blenny v.s. gibi canlılar neden cyanoları yemiyor ve hatta yanına bile yaklaşmıyor?  Cevap aslında basit : zehirli ve toksik bir organizma olduğundan dolayı.Akvaryumumdaki conchlar, snailler sürekli küçük bir alanda dolaşıyorlardı ve asla yaklaşmıyorlardı ve aynı şekilde mandarin, scooter gibi dragonet familyasından olan balıklarım cyanolu bölgelere hiç yaklaşmıyorlardı. Onlar bir şekilde yenmemesi gereken bir şey olduğunu biliyorlar ve yine düz mantık düşünürsek komple tankı sardığında da oluşturacağı toksik madde etkisinin canlılar açısından etkilerini kestirmekte çok zor değil. Ben 3 ay boyunca sps'lerde hiç büyüme alamamıştım, ilaç kullanımı akabinde cyano ortadan kalktıktan sonra ve düzenli su değişimleri ile beraber Acropora Staghorn 1 ay sürede 1 cm gibi bir büyüme gerçekleştirdi,ölecek gözüyle baktığım bazı mercanlarım kendini toparladı ve hatta onlarda büyüyor. Bahsettiğim linki aşağıya ekliyorum.

  

 
herkeze tesekkurler ilgi ve bilgilerinizden dolayi

 
Konu ile ilgili faydalı olacağını düşündüğüm bazı linkler aşağıdadır ;







Paylaştığın için teşekkürler Tolga Abi. :) İlk yazının son kısmını kopyalıyorum;

Why Not Just Use an Antibiotic or Chemical Treatment?

The number one question I get after recommending the above treatment is, “why don’t you just use an antibiotic like Erythromycin or some other chemical treatment to clear up the bacteria?” While there are several chemical controls advertised for Cyanobacteria removal, they all have the same potentially devastating effects. First, an antibiotic doesn’t discriminate and will destroy all of the nitrifying bacteria in the tank along with the Cyanobacteria. This will set an aquarium back to day one and result in exposure to ammonia, nitrite and nitrate spikes that can be disastrous to the tank. Second, although a chemical treatment may seem to work within moments of being introduced to the tank it does so at the cost of dissolving these bacteria into materials poisonous to fish in the environment. This can lead to a massive fish death and renewed optimal conditions for another Cyanobacteria bloom. It is best to avoid either of these options as tempting as the quick fix may seem.
Özet olarak şunu diyor: Neden Eritromisin vb. bir antibiyotik atıp işi bitirmiyoruz? Çünkü bu tip kimyasal tedaviler sadece cyanobacteria'yı değil beraberinde bütün nitrifikasyon bakterilerini öldürecektir. Devamında akvaryum ilk kurulumum gününe dönebilir ve oluşabilecek ani amonyak, nitrit ve nitrat artışları felakete yol açabilir. Ayrıca ilk günlerde her şey yolunda gider gibi gözükürken ölen bakterilerin çözünmesi zaman alabilir. Bu çözünme gerçekleştiğinde toplu balık ölümlerine sebep olabilir ve tekrar başka bir cyanobacteria patlamasına yol açabilir.

Erdoğan Bey'i ayırarak söylüyorum (çok detaylı ve dikkatli bir paylaşım yaparak antibiyotik kullandı), maalesef forumda bu konu gündeme geldiğinde birkaç defa herhangi bir uyarı yapmadan antibiyotik kullanımı öneren üyeler oldu. Bu yöntem önerilecekse bile dikkat gerektirdiği konusunda en azından ufak bir uyarı yapmakta fayda var.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Mücadele cyano ise ben herzaman öneririm ve önermeyede devam ederim.

Neden ?

Su 3 yıl icinde belki 6-7full sps tankında belki 20-30 karışık tanklRda 50 yi aşkın nano'larda denedik ve denettik hic birisinde bahsettiginiz gibi sıkıntılar olmadı. Amonyak'ta patlamadı cyano'dan daha beter seylerde olmadı, toplu balık ölümleride olmadı.

Antibiyotik sütten çıkmış ak kaşık'tır demiyorum mutlaka kendiyle beraber tankta erittigi yararlı bakterilerde vardır ama ben cyano'dan cok mercan kaybettiğim için baskasınında benim düştüğüm hataya düşmesini istemiyorum.

Aman antibiyotik kullanma öldürürsün canlıları dendi kullanmadım gercektende öldüler :) kullanıyorum, kullandiriyorum su zamana kadar tavsiye ettigim kişilerden birisinin tankında herhangi problemle karşılaşmadık.

Sizde kullanabilirsiniz gönül rahatlığı ile.

Arkadasım guzel yere değinmiş UYARİ yapmakta fayda var diye. Antibiyotik tavsiyesi inan 1 biopellet kullanmayı tavsiye etmekten veya potasyum kullanmayı tavsiye etmekten daha basit kalıyor. Çünku antibiyotik cyano ve belki bazı faydalı bakteriler dışındaki işlevsel organizmalara karşı PASIF.

 
Arkadaşlar konu sahibi olarak tankın gidişatıyla ilgili cyano ile mücadele edenler açısından fayladalı olacağına inandığım için yaptığım şeyler hakkında bilgi vereyim. Ocean hydra 30 diye mucizevi filtre diye satılan bir iç filtre aldım arkadaşlar bahsedildiği gibi nitratı min seviyeye indirdiğini test ettim. ancak cyano gitmedi bunun üzerine maya denedim olmadı şeker denedim olmadı çiviyi herkez kesin düzeltir dediler 2 ay çivi sumpta durdu küften sumpa yapışmış olmadı cyano bir türlü gitmedi en son bu konuyu açtığımda Allah razı olsun arkadaşın birisi bir konu linki attı deatgrip ti sanki orada tavsiye ettiği sayfayı okuyunca antibiyotik kullanımını gördüm. inanın nasıl bunaldıysam cyanodan çünkü tankı kaldırmayı düşünüyordum artık hiç tereddütsüz belki yaptığım yanlış belli bir marka ilaç kullanmak gereklidir belki detaya inmedim evde bulduğum 1000 lik bir antibiyotiği sumpa bıraktım eritmeden olduğu gibi sabah kalktım baktım canlı olan cyanodan eser yok öncesinde tahrip ettiğim cyanolar kararmış duruyorlar ancak elimi sürmediğim canlı olarak duran tamamen kaybolmuş gözlerime inanamadım su aşırı derecede berrak ve balıklar diğer zamanlardakinden daha canlı yanlız şöyle bir şey oldu hapı attıktan 15 dakika sonra protein skimmer ağzına kadar doldu döktüm koydum yarıya kadar tekrar doldu hemen sonra durdu şu anda normal topluyor ancak dediğim gibi sanki tankta intihap vardı da antibiyotik söktü attı tank bir anda bambaşka bir boyut kazandı hobiye yeniden döndüm resmen benimkisi tavsiye değil başıma gelenler bunlar belkide ben tesadüfen doğru ilaca denk geldim denersiniz canlılarınız ölür ben mesuliyet kabul etmem yanlızca bilgi olsun diye paylaşıyorum bu arada tankım 100*60*50 300 litrelik bir tank 80 cm lik birde sumpum var ayrıca kurulumumu okuyanlar bilir ben yaklaşık 4 ay önce kurulumu lav kayasıyla yaptım denedim salınım falan yaptığını görmedim. cyanoysa her tankta var kimse lav kayasından demesin canlılarımda gayet sağlıklı yeterli tecrübem olmadığı için mercan işine dalamadım adam akıllı ancak bi ara Ahmet Solmaz abiden aldığım xenialar öldü durum bu merak ettiğiniz bir şey olursa veyada olumsuz bir şey yaşarsam buradan sizi bilgilendirmeye devam edeceğim. Yosun duvarı yapacağım diye yazdım çünkü yurt dışında her tankta var neredeyse ve yosun duvarı olan tanklarda medya görmedim hayırlısı bakalım gitgide değişik tecrübeler kazanıyoruz galiba yavaş yavaş inşallah herkez faydalanır. Bu arada yosun duvarının yapıldığı sinekliğe benzeyen malzemenin ne olduğunu bilen varsada yazarsa sevinirim saygılar. ;)

 
Mücadele cyano ise ben herzaman öneririm ve önermeyede devam ederim.

Neden ?

Su 3 yıl icinde belki 6-7full sps tankında belki 20-30 karışık tanklRda 50 yi aşkın nano'larda denedik ve denettik hic birisinde bahsettiginiz gibi sıkıntılar olmadı. Amonyak'ta patlamadı cyano'dan daha beter seylerde olmadı, toplu balık ölümleride olmadı.

Antibiyotik sütten çıkmış ak kaşık'tır demiyorum mutlaka kendiyle beraber tankta erittigi yararlı bakterilerde vardır ama ben cyano'dan cok mercan kaybettiğim için baskasınında benim düştüğüm hataya düşmesini istemiyorum.

Aman antibiyotik kullanma öldürürsün canlıları dendi kullanmadım gercektende öldüler :) kullanıyorum, kullandiriyorum su zamana kadar tavsiye ettigim kişilerden birisinin tankında herhangi problemle karşılaşmadık.

Sizde kullanabilirsiniz gönül rahatlığı ile.

Arkadasım guzel yere değinmiş UYARİ yapmakta fayda var diye. Antibiyotik tavsiyesi inan 1 biopellet kullanmayı tavsiye etmekten veya potasyum kullanmayı tavsiye etmekten daha basit kalıyor. Çünku antibiyotik cyano ve belki bazı faydalı bakteriler dışındaki işlevsel organizmalara karşı PASIF.
Yabancı bütün kaynaklarda, forumlarda tuzlu su akvaryumlarında cyano için antibiyotik kullanımı hakkında dikkatli olunması gerektiği ve kötü sonuçlar doğurabileceğine dair bir sürü mesaj/yazı bulabilirsiniz. Tek tek hepsini toplayıp buraya kopyalamaya veya çevirmeye gerek duymuyorum.

Ayrıca ben sadece yazıda yazan kısmı aynı şekilde çevirdim. Yazıda bunların gerçekleşmesinden neredeyse kesin olarak bahsedilirken, ifadeleri sadeleştirerek "olabilir", "açabilir" gibi ihtimal dahilinde olarak yazdım. Konuya tekrar dönersek;

- Farklı yerlerde antibiyotiğin nitrifikasyon bakterilerini de öldürdüğü/öldürebildiği defalarca yazılmış.

- Ayrıca antibiyotiğin cyanobacteria nüfusunu tamamen yok etmediği de yazıyor.

Bu durumda öncelikle problemin kaynağını bulmakta fayda var. Erdoğan Bey'in tecrübelerini paylaştığı başlıkta da kendisine sormuştum akıntı, su değerleri, kaya dizaynı vs. ile sorun çözülemediyse antibiyotik kullanılabilir diyebilir miyiz şeklinde.

Yukarıdaki mesajımda kendimi tam anlatamadım sanırım. Benim antibiyotik kullanımına karşı olmak gibi bir söylemim yok. Sadece bunu tavsiye ederken oluşabilecek yan etkileri de belirtiyor olmamız lazım.

Biopellet veya potasyum hakkında bugüne kadar yazmadığım için pas geçiyorum. Bu arada antibiyotik kullanılan 76-87 tankı merak ettim. Bunlardan azından 10 tanesi hakkında detaylı paylaşım yapılabilseydi değerli bir kaynağımız oluşurdu. :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ek;

Nitrifikasyon bakterileri gram-negatif bakterilerdir. Antibiyotikler de gram-pozitif ve gram-negatif gruplarından çeşitli türlere etki edebiliyor. Kullanılan antibiyotiğin nitrifikasyon bakterilerine etki edip etmeyeceğinden emin olmak lazım ki bunu öğrenmek kolay değil.

PLEASE NOTE!! Erythromycin is also VERY harsh on nitrifying bacteria, especially above 7.2 pH and should be used with care in aquariums, although in established aquariums the nitrifying bacteria will generally bounce back.


Cyano tedavisinde en çok kullanılan ilaç: Eritromisin. Yukarıdaki yazıda Eritromisin'in nitrifikasyon bakterilerini ciddi bir şekilde etkilediği ve akvaryumlarda kullanılırken dikkatli olunması gerektiği yazıyor. Ayrıca oturmuş akvaryumlardaki nitrifikasyon bakterileri populasyonunun antibiyotik kullanımı sırasındaki ölümleri tolere edip tekrar eski sayıya ulaşabildiği belirtiliyor. Bu ilacı kullanıp başarı elde eden hobicilerin tanklarının oturmuş tanklar olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

Peki yeni kurulmuş ve henüz oturmamış bir akvaryumda kullanılırsa?

İşte bu yüzden dikkat gerektiriyor ve tavsiye ederken bunun belirtilmesi gerekiyor.

Bu arada ben uyarı yapılması lazım diye size karşı yazmadım. Bu başlıkta antibiyotik tavsiye edildiğini unutarak ve yakın zamanda açılan eski başlıkları düşünerek yazmıştım. :)

 
Mücadele cyano ise ben herzaman öneririm ve önermeyede devam ederim.

Neden ?

Su 3 yıl icinde belki 6-7full sps tankında belki 20-30 karışık tanklRda 50 yi aşkın nano'larda denedik ve denettik hic birisinde bahsettiginiz gibi sıkıntılar olmadı. Amonyak'ta patlamadı cyano'dan daha beter seylerde olmadı, toplu balık ölümleride olmadı.

Antibiyotik sütten çıkmış ak kaşık'tır demiyorum mutlaka kendiyle beraber tankta erittigi yararlı bakterilerde vardır ama ben cyano'dan cok mercan kaybettiğim için baskasınında benim düştüğüm hataya düşmesini istemiyorum.

Aman antibiyotik kullanma öldürürsün canlıları dendi kullanmadım gercektende öldüler :) kullanıyorum, kullandiriyorum su zamana kadar tavsiye ettigim kişilerden birisinin tankında herhangi problemle karşılaşmadık.

Sizde kullanabilirsiniz gönül rahatlığı ile.

Arkadasım guzel yere değinmiş UYARİ yapmakta fayda var diye. Antibiyotik tavsiyesi inan 1 biopellet kullanmayı tavsiye etmekten veya potasyum kullanmayı tavsiye etmekten daha basit kalıyor. Çünku antibiyotik cyano ve belki bazı faydalı bakteriler dışındaki işlevsel organizmalara karşı PASIF.
Eşref bey dikkat ederseniz bu başlık altındaki yazılarda ''aman antibiyotik kullanmayın, canlılarınız ölür'' şeklinde bir yazı yazılmadı. Belirli şartlar altında ve kontrollü şekilde ilaç kullanımını tartışıyoruz. Kendi adıma fikrimi sorarsanız ben zaten kendi mesajlarımın içinde gözlemlerim doğrultusunda bilgilerimi paylaşmaya çalışıyorum. Nitekim başlık sahibi arkadaş ta aynı şekilde Ömer beyin verdiği link sayesinde benimde yazdığım diğer başlığa ulaşmış, ve bir niyetle ilacı kullanmış.Buraya kadar olan kısımla ilgili sizinle zaten yakın fikirdeyim fakat bundan sonra olan kısımla ilgili bazı konularda sizinle ayrı düşünüyorum. Öncelikle  herhangi bir tankta ilaç kullanılmasıyla ilgili tavsiye istendiğinde genel durumla ilgili bilgi sahibi olmak açısından bazı sorular sorma ihtiyacı hissederim.Bunun nedeni, kronikleşmiş bazı durumlarda ilacın günü kurtarmaktan öteye gitmeyeceği ve kısa vadede göstermelik vereceği bazı faydalar dışında ileri süreçte daha can sıkıcı meseleleri ortaya çıkarma ihtimali olmasıdır.Rahat anlaşılması açısından örnek vereyim ; Sürekli yüksek seyreden bir fosfat değeri veya yanlış ve bozuk aydınlatmada eğer bu meseleler çözülmediği taktirde tekrarlama ihtimali kesindir şeklinde fikir belirtirim. Dolayısıyla birinci aşamada  sizin verdiğiniz '' ÖNERİRİM'' cevabına ben '' BELİRLİ DURUMLAR ALTINDA ÖNERİYORUM '' cevabını veriyorum. 

  2. aşamada ise ; (Benim için en önemli kısım bu) ilacın kullanımına karar verildikten sonra '' ilaç cinsi, kullanılacak miktar ve dozlama şekli '' belirlenmeli. Bununla ilgili elimizde maalesef yeterli bir bilgi yok. Keşke sizler gibi daha önceden 70-80 tankta uygulama yapmış ve sonuçları kayıt altına almış hobiciler paylaşımlarını yapmış olsaydı,elimizdeki bilgi birikimini düşünebiliyormusunuz. Maalesef net sonuçlar olmadığı için benimle birlikte aynı uygulamayı yapan ve aynı ilacı, aynı şekilde uygulayan sadece 4 tankta şu anda sonuçları anlamaya çalışıyoruz. Diğer 3 tank yakın çevremden tanıdığım hobici dostlarım ve hatta bir tank tuzlu su bile değil, 870 lt' lik Amazon biyotop tankı.

 3. aşama gözlemler doğrultusunda sonuç kısmı ; Kullanılan antibiyotik Cyanobacteria oluşumlarını kaldırıyormu? cevap : 4 tankta Uzman Doktor tavsiyesiyle  kullandığımız belirli tip ve orandaki antibiyotik ''EVET, CYANO'YU KALDIRIYOR''. Doktor tavsiyesi kısmı şaka değil gerçek,kuzenim akvaryumun a'sından anlamaz, yardımcı olmasını istediğimde önce şaka yaptığımı düşündü. Doğal olarak akvaryum kullanımı için haliyle zerre kadar görüş belirtmedi, ki zaten beklentim bu yönde değildi. Yabancı sitelerde de adından sıkça söz edilen ve etkisi kanıtlanmış,şu anda piyasada olmayan eritromisin benim çıkış noktamdı. Bu ilacın bakteriyel etkileşimi ile ilgili basit bilgiler ve aynı gruptan benzer ilaçlarla ilgili bilgi verdi sağolsun.

  Cyano kalktıktan sonraki gidişat ile ilgili zaten kendi görüşlerimi olabildiğince net ifadelerle paylaşmaya çalışıyorum. Kullanımdan sonraki süreçte her akvaryum şartları ve yönetimi aynı olmamakla beraber kendi araştırmalarım, gözlemlerim ve ihtimaller dahilinde ''AMONYAK PATLAYABİLİR VE EĞER O PATLARSA AKVARYUM PATLAR'' 

  İstinai durumlar hiçbir şekilde kaideyi bozamaz.Bizler hobici olarak kendi egolarımız ve zevkimiz için bulundukları yerlerden canlıları alıp akvaryumlarımıza koyarak seyrediyoruz.Yaşamlarına saygı göstermeli ve bu konuda Rus ruleti oynamamalıyız. Diğer türlü gün gelir o mermi birinde mutlaka patlar, patlamıştır.

Ziyadesiyle önemli not : Ömer bey, Tolga bey, Eşref bey konuya göstermiş oldukları ilgi adına teşekkür ederim. Tahmin ediyorum ki  birileri mutlaka gün gelip bu yazılanları okuyacak, kendi adına birtakım kazanımlar elde edecektir.Saygılar...  

 
Benim tecrübe ettigim antibiyotik ismini yukarıda verdim. Diger antibiyotik markalarını vs bilmem fakat croxilex yıllardır tavsiye ettigim antibiyotik markasidir. Ben gözle görülür bir zararını bu zamana kadar görmedim ve duymadım. Zaten gözle görünmeyen zararları tanklarda kullanımı yaygın olan karbon'da vermiyor mu ? Yanlış mı biliyorum karbonunda bakterileri öldürdüğü birçok

Kez yazıldı, çizildi. Antibiyotik kullanımını tavsiye etmemdeki neden hiçbir zararını görmeyisimdir. Bunu Rus ruletiyle nasıl bagdastirdiniz yahu :)

Hersey boyle deneyerek bulunmuyor mu ? Kendi kullandığımız ilaçların bile bizden once muhakkak bir deneyicisi vardı. Ben birçok kez denedim ve olumlu sonuc aldım bunuda paylaşmak istedim hepsi bu. Tavsiye ederken bir zararını görmediğimi belirtip ederim. Kullanıp, kullanmamak tavsiye ettigim kısının insifiyetine kalmıştır.

 
Bilgiler ve yapılan isler paylaşa paylaşa büyüyor. Herkez fikrini paylaşmalıdırki ileri seviyelere varabilelim. Bu sadece cyano veya antibiyotik kullanımiyla sınırlı kalmamalı diye dusunuyorum. Tartışırsak + larını - lerini öğreniriz ancak.

 
Zaten gözle görünmeyen zararları tanklarda kullanımı yaygın olan karbon'da vermiyor mu ? Yanlış mı biliyorum karbonunda bakterileri öldürdüğü birçok kez yazıldı, çizildi.
Bildiğim ve tekrar araştırdığım kadarıyla cevap hayır. Karbonun bakterileri öldürmek gibi bir etkisi yok. Aksine karbonun yüzeyi bakterilerin tutunması için çok uygun bir yüzey. Akvaryumda ve sumpta açıkta kullanılan karbonların yüzeyinin bakteri ile kaplandığı ve karbonun işlevsiz hale geldiği biliniyor. Peki tuttuğu bileşikler bakterilerin besinini kesip öldürüyor mu? Buna da hayır diyebiliriz. Temel olarak organik bileşikleri tutuyor diyebiliriz. Amonyak veya nitrit tutabiliyorsa bile bu gözardı edilecek bir miktardır.

7/24 karbon çalıştıran ağır canlı yükü olan bir sürü tank var. Eğer bakterileri öldürüyor olsaydı bir notkada bu tanklarda problem yaşanıyor olması gerekirdi. Konuya tekrar dönelim;

- Ben gerçekten size karşı yazmadım mesajımı. :)

- Antibiyotik tavsiye edilirken dikkatli olunması konusunda uyarı yapılması ve birkaç aylık tanklarda kullanılmaması gerektiğinin belirtilmesi konusunda fikrim halen aynı. Fikirlerimi bilimsel olarak da destekledim.

- Olumlu ve başarılı örnekleri konuşurken lütfen başarısız örnekleri de unutmayalım. Bu forumda ve yabancı forumda arama yaparsanız antibiyotik kullanım sonucu çöken tankları da okuyabilirsiniz.

Eritromisin çok kullanıldığı için akvaryumla ilgili yazılarda forumlarda nitrifikasyon bakterilerine etkisini az çok öğrenebiliyoruz. Ancak Croxilex BID'in ne kendisi ne de etken maddelerinin nitrifikasyon bakterilerine etki edip edemeyeceğine dair hiçbir bilgi bulamadım. Başarı oranı Eritromisine oranla çok çok daha yüksek olabilir. Dediğiniz gibi ancak deneyerek öğrenebiliriz bunu. Tecrübenizi paylaştığınız için de teşekkürler.

Umarım yeni başlayan birinin elinde ve yeni kurulmuş tanklarda herhangi bir antibiyotiğin akvaryumu çökertebilme riskinin her zaman var olduğu konusunda hemfikirizdir. Değilsek de sağlık olsun. :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bencede denenmişi denemenin manası yok, gerek dışarda gerekse içerde Eşrefcan gibi nispeten deneyimli arkadaşların defaten tekrarlanmış müsbet tecrübeleri bence itibar görmeli.

Zaten fikir paylaşan herkes de hemen hemen aynı nokta üzerinde durmuş ki; okuyanlar eminim ki anımsayacaktır.

Herbirinizin ağzına sağlık...

 
Benim tecrübe ettigim antibiyotik ismini yukarıda verdim. Diger antibiyotik markalarını vs bilmem fakat croxilex yıllardır tavsiye ettigim antibiyotik markasidir. Ben gözle görülür bir zararını bu zamana kadar görmedim ve duymadım. Zaten gözle görünmeyen zararları tanklarda kullanımı yaygın olan karbon'da vermiyor mu ? Yanlış mı biliyorum karbonunda bakterileri öldürdüğü birçok

Kez yazıldı, çizildi. Antibiyotik kullanımını tavsiye etmemdeki neden hiçbir zararını görmeyisimdir. Bunu Rus ruletiyle nasıl bagdastirdiniz yahu :)

Hersey boyle deneyerek bulunmuyor mu ? Kendi kullandığımız ilaçların bile bizden once muhakkak bir deneyicisi vardı. Ben birçok kez denedim ve olumlu sonuc aldım bunuda paylaşmak istedim hepsi bu. Tavsiye ederken bir zararını görmediğimi belirtip ederim. Kullanıp, kullanmamak tavsiye ettigim kısının insifiyetine kalmıştır.
 Ne kadar faydalı bir paylaşımda bulunmuşsunuz, uzun süredir etkilerini gördüğünüz ve adını verdiğiniz bir ilaçtan bahsediyorsunuz. Mesajımı tekrar gözden geçirdiğiniz taktirde ''istisnai durumlar'' tabiri ile konuya hakim, uygulama yapmış ve net sonuç almış üyelerden bahsetmiştim. Demek ki o kısmı biraz daha açmam gerekiyormuş. Kendi bilgi ve tecrübe seviyeniz ile benim kullandığım ''Rus ruleti'' tabiri arasında direkt bağlantı kurmaya çalışmanız sizin bilgi birikiminize haksızlık olur. Böyle bir düşüncem asla olmadı, samimiyetime inanmanızı isterim.

  Meseleye birde şu açıdan bakın; Hobiyle ilgilenen kısıtlı bilgiye ve düşük maddi imkanlara sahip, hayatında daha önce akvaryum sahibi olmamış forum üyeleri de var.Buzdolabında bekleyen herhangi bir antibiyotiği gelişigüzel şekilde kullandıklarını düşünebiliyormusunuz? Resif Bölgesi hobicilerin bilgi seviyelerine haliyle bakmadan genele hitap eden bir forum olduğundan yazılanlar sadece 2 kişi arasında kalmıyor, foruma girenlerin geneli okuyabiliyor. O yüzden uyarılar kişiler için değil genel durum geçerlidir. Buraya yazılan mesajlar kişisel bağlamda algılanmamalıdır, nitekim ana hatlarıyla bakarsak aramızda bir görüş farklılığı da yok zaten.

 İngiltere'de 5 yaşın altındaki çocuklara antibiyotik vermek için hastalığın safhasına bakılır ve eğer kullanılması elzem olmuşsa kurul kararıyla verilir. Bizde ise kızım 6 aylıkken ve bir miktar ateşi yükseldiğinde doktora gittiğimizde market alışveriş listesine yazar gibi reçeteye antibiyotiği yazıyor. Kendi çocuğuna olsa eğer yine aynı durumu yapar mı? maalesef hiç sanmıyorum. Bizde antibiyotik çekirdek gibi tüketiliyor.İlacın bakteri ile etkileşimine baktığınızda neden bazı sınırlamalar olması gerektiği anlaşılabilir olacaktır.        

 
Arkadaşlar bu gün antibiyotiğin 3. günü tankım günden güne güzelleşiyor diyebilirim. Cyano denen illetten 1 parça bile yok artı olarak diğer yosunlardada azalma var su olabileceği en iyi berraklıkta saygılar. 

 
Murat bey günlük 1000 mg' mı giriyorsunuz yani günde 1 tablet mi?

 
Hayir hayir aman sadece 1 tablet attim başka yok 1 sefer kullandim yani sakin her gün atmayin

 
Taki bi daha cyano görene kadar da atmam hatta az olursa yine atman benim akvaryumdaki kayalari komple kaplamisti tanki kaldiracaktim son çare denedim basarili oldu bende sizde ne olur bilemem dikkatli olun kullanacaksaniz

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst