Keşfet

Led Aydinlatma.

huseyinavsarr

Yeni Üye
Katılım
21 Ocak 2009
Mesajlar
196
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
47
Ad Soyad
Hüseyin AVŞAR
Led ile aydınlatma yapabilirmiyiz

[attachmentid=3429]

Bu ekteki ledlerin lümen değerleri yeterli gelirmi. Bu konuda deneyimli olanlar cevaplayabilirseniz seviniriz. Önümüz yaz. Eğer led ile aydınlatma yapabilirsek ısınma sorununun büyük bir kısmını halletmiş oluruz diye düşünüyorum.

Şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyayı görüntüle 3429

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar bilenler buraya yazsınlar zira bence led çok önemli.

Hele şu günlerde elektrik faturası ile başı dertte olan biri olarak.

:( :angry: :D :D

 
Unutmuşum bu konuyu açan arkadaşıma çok teşekkür ederim.

Saygılar.

 
Önemli olan verdiğiniz listedeki dalga boyları 'nın şu an kullandığımız Mh ve T5, T8 dalga boyları ile uyumlu olması diye düşünüyorum.

 
yabancı forumlarda ve hala piyasasını takip ettiğim ve sumpta uyguladığım bir konu.

şu ana kadar tek sorunu cyano olarak gördüm, yani led ile aydınlattığım kısımlarda cyano deliriyor.

kelvin-par gibi seçenekler şu an çok az. hele led lere kaç derecelik mercek konulacak , sarı beyaz mavi kombinasyonu filan azcık pahalı gibi duruyor.

doğru kelvini bulmak da dert bende yosunlarda cyanoda gelişiyor demekki yanlış.

bunlar yine benim hatam yada akvaryumumdan kaynaklanmış olabilir , sizin akvaryumlarda bunlar olmayıp süper sonuçlar alabilirsiniz.

yılmak yok ( özellikle yabancı forumlarda resimlerle anlatımlar var )

 
Kesinlikle yılmak yok Hayrettin, bende konuyu bir araştırayım kaç zamandır aklımdaydı.

 
Solaris ledlerin renk sıcaklığı 6500k ve 22000k led gücü 4w power led kullanıyor.25 le 150 led aralığında seçenekleri var sıcaklık olarak t5 mh lar kadar sıcaklık yaymasada kullandığı enerji 100w la 600w arasında ekonomik değil.Fiyatlarıda epey pahalı şu anlık =)

İlerde daha çok yaygınlaşıp daha uygun fiyatlı olabilir.

Normal ledlerin sıcaklığı 6500k nında altında yosun yapması normal



 
Unutmuşum bu konuyu açan arkadaşıma çok teşekkür ederim.

Saygılar.
Rica ederim. Sizlerle bir makaleyi paylaşmak isterim.

Solaris led ve Metal halide karşılaştırılması:

LED lambalar akvaryumlarda yeni nesil aydınlatma çözümleri sunarken, geleceğin vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkıyor.

Tuzlu su akvaryumlarında aydınlatmada 2 ana çözüm yaygın olarak kullanılmaktadır. Birisi T5 floresanlar, diğeri de metal halideler. Metal halideler verdikleri çok yüksek ışık gücüyle dikkat çekerken, özellikle SPS akvaryumlarında kullanılıyor, çoğu resif akvaryumu sahibi ise metal halide, T5 floresan kombinasyonu uyguluyor.

PFO high output LED aydınlatmalar (Solaris/Galileo vs.) yeni teknoloji olması sebebiyle henüz hobiciler tarafından dikkatle izlenmekteler. I4 Solaris reef light ve Galileo çıkardığı yeni ürünler, geçen senenin ürünlerine göre %30 daha fazla aydınlatma sunmaktalar. Led armatürlerin boyutları 14 inchten 72 inche kadar çıkmakta (1 inch = 2,54 cm) ve renk çeşitliliği ise mavi, beyaz ve yeşil. 14 inchlik LED pakedi 100 watt, 71,5 inchlik LED pakedi 600 watt gücünde.

Yeni Solaris LED aydınlatmaların kelvin değerleri 15,000 ve tüm mercan türleri için de gayet uygunlar. Mikro bilgisayarla renk ayarlamalarını sizin istediğiniz şekilde ayarlama imkanı veriyor. En güzel yanlarından biri de metal halide lambalarla aynı renk çıkışını sağlayabiliyor. Her Solaris marka 25 LED partisi yaklaşık 250 watt metal halide par değerini verebiliyor.

15,000 K değerindeki LED:

6 Actinic Blue Daylight

9 Full Spectrum White

6 Actinic Blue Light

4 Full Spectrum White

25lik paketle sağlanıyor.

Kullandıkça gücünü yitiren metal halide ya da floresanların senede en az 1 kere değiştirilmesi gerekirken LED ‘ler 50,000 saat kullanıma sahipler. Günde 12 saat yakarak yaklaşık 11 sene hiç lamba değiştirmeden kullanılabilmekteler. 11 sene sonunda hala verdiği ışık gücü ise sadece %30 azalmakta.

Bunun dışında metal halidelerin yaydığı sıcaklık ciddi miktarlarda olmakta. Bu durum akvaryum suyunda gece - gündüz sıcaklık farkları yarattığı gibi, özellikle yaz aylarında mutlaka bir soğutucu çalıştırmayı da mecbur kılıyor. LED lambalarda sıcaklık yayılımı çok daha az ve kendinden fanları ile akvaryum suyuna etkisi neredeyse olmuyor.

Metal lambalarda UV radyasyon salınımı sebebiyle UV koruyucu camlarla mercanlar bu etkilerden korunmak zorunda kalıyor ancak LED ‘lerde böyle bir UV radyasyonu söz konusu değil.

PFO LED Solaris aydınlatmalar bilgisayarları sayesinde güneş hareketlerini moonlight dahil akvaryumlarda gerçekleştirebiliyor.

Metal halidele lambaların harcadığı elektrik LED’lerle kıyaslandığında, LED wattları % 40 daha az ve aynı oranda daha az elektrik harcadığı görülüyor. Elektrik harcamalarına soğutucu gibi diğer dolaylı etkenleri de ekleyince LED’ler büyük oranda elektrik harcamalarından bizi kurtarırken, lamba ömürlerinin de çok uzun olması, sürekli lamba masrafına da son veriyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Alıntıdır***********************************

Merhaba,

Konu maalesef evinde akşamları birkaç saat akvaryum fluoresanlarını açan arkadaşlarımız için değil, fakat standartın üzerinde bitki sahibi akvaristler ile akvaryumuna gece lambası isteyenleri ilgilendiren bir konu. Gece lambası olarak kullanılacak bir yapımın, yapım ve işletim maliyeti düşük olacaktır fakat bitki aydınlatması için kullanılacaksa yapım maliyeti oldukça fazla, fakat işletim maliyeti başka sistemlerle kıyaslanamayacak kadar düşüktür, uzun vadede kar sağlar.

Konu elektroniğin çok basit bir uygulamasıdır ve o kadar basittir ki, bir lambaya iki kablo bağlamaktan farksızdır, elektronikçi arkadaşlar belki açıklamamı çok basit görecekler fakat sizlere mümkün olduğunca sadeleştirerek anlatacağım. Led'ler genellikle elektronik cihazlarımızın lambaları olarak kullanılırlar, elektriği tek taraflı geçiren bir devre elemanıdır, eskiden çok az ışık verdikleri için kullanım alanları ksıtlıydı fakat günümüzde led teknolojisi de gelişti ve eskiye nazaran daha fazla ışık şiddeti elde edilmeye başlandı. Şu anda dahi birçok dükkan vitrini elektrik tasarrufu nedeniyle led aydınlatmaya geçmiş durumda. Fakat aydınlatma amaçlı, üzerinde birçok led barındıran fabrikasyon üretim lambalar şu anda hem fiyat olarak olması gerekenden oldukça pahalı, hemde 220 volt ile en azından ben akvaristler için uygun görmüyorum.

Sizlere örnek olarak göstereceğim yapım aslında sadece ışık şiddetini test etmek için yapıldı ve kendi akvaryumlarımda dahi kullanılmayacak. (oda aydınlatması için kullanılacak, bu yüzden ledler'in açısı akvaryuma göre değil, odaya göre seçildi, yani örneğimizdeki görüntüler sizleri yanıltmasın)

Gerekli malzemeler:

- Yapmayı düşündüğünüz aydınlatmaya göre led'ler. (bu sizin yapacağınız aydınlatmaya göre 2-3 led'de olabilir, 1000 led'de) Led'ler çeşitli renklerde, boyutlarda ve güçtedir, aydınlatma için beyaz veya isteğe bağlı olarak mavi led kullanılabilir. Örneğini vereceğimiz uygulamada 5mm beyaz led'ler kullanılmıştır. 5mm led fiyatları ise 10 kuruş ila 90 kuruş arasındadır, 90 kuruşluk led kullanılması aşırı maliyet getirir, 10 kuruşluk led'den ise verim alamazsınız, 30 kuruşluk çin malı aydınlatma led'leri işimizi görecektir. led'ler aynı zamanda farklı ışık açılarıyla üretildiklerinden satın alırken test edip ışığın akvaryum yüksekliğinizde ne kadar yayılım yaptığına bakın.

- Delikli bakır pertinaks (ledleri üzerine lehimleyeceğimiz plaket) Uygulama alanınıza uygun boyutta almalısınız, küçük bir uygulama yapacaksanız bulabildiğiniz en küçük boyutu alıp daha sonra kırarak dahada küçültebilirsiniz. Bunu çin malı alabilirsiniz, çin malı delikli plaketler pek satılmaz çünkü delikleri bir entegrenin girebileceği aralıkta değildir, fakat led'lerimize mükemmel uyuyorlar, pek satılmadığı için diğerlerinden daha ucuzdur, fakat bulamazsanız bulduğunuz delikli bakır plaketi alın. bazı plaketler deliklidir fakat bir yüzeylerinde bakır yoktur, bu plaketlerden almayın.

- Havya, lehim teli, küçük yan keski, bir miktar kablo

- Evinizde kullanmadığınız ve 3 Volt üzeri bir adaptör.

Uygulama örneğimizde 24 volt'luk bir adaptör kullanıyoruz fakat bukadar üksek voltlu bir adaptör ile sizler uygulama yapmayın, mümkün olduğunca 3 volt'a yakın bir adaptör seçin. Bunun nedeni 5 mm'lik ledlerimizin çalışma voltajının 3,6 volt olması ve ne kadar yüksek değerli bir adaptör kullanırsak voltaj düşümünün direnç üzerinde o kadar fazla ısıya dönüşeceğidir. Eğer uygulamayı profesyonel anlamda kullanacaksanız bir elektronikçiye 3.6 voltluk, size gereken güçte bir adaptör yaptırmanız olacaktır. eğer adaptörünüz 3 volt- 3,6 volt ise devrede direnç kullanmanıza gerek yoktur.

Led'lerin tek taraflı elektrik geçirdiğini yazmıştım, yani elektriği ters verdiğiniz takdirde led'ler zarar görmeyecektir, sadece ışık yaymazlar, sadece doğru polarizasyonda çalışacaklardır, bu yüzden adaptörünüzün hangi ucunun artı- hangi ucunun eksi olduğunu bilmenize, yada bir multimetre sahibi olmanıza gerek yok. Bir led'e yakından baktığınızda aşağıdaki şekli göreceksiniz.

Burada büyük yüzeye sahip olan uç - (negatif), küçük yüzeye sahip uç + (pozitif) uçlardır, fakat her led'i elinize alıp incelemenize gerek yok, çünkü led'lerin bir bacağı uzun, bir bazağı diğerine göre daha kısadır. uzun olan uç + , kısa olan uç - 'dir. Aldığımız Led'leri delikli bakır plakete bir sıra halinde monte edeceğiz, monte ederken bütün uzun veya kısa bacakların aynı tarafta olması gerekmekte, ledleri tek tek monte edip lehimlemeyin, bir sırayı monte edin ve bacaklarını kesmeden lehimleyin, daha sonra isterseniz bir led'in uzun bacağını bükerek diğer led'in uzun bacağına değdirip tekrar lehimlersiniz, yada lehim'in üzerinde kalan fazlalığı kesip, bir kabloyu tüm led'lerin aynı yüzdeki bacaklarına lehimlersiniz. amacımız burada led'leri birbirine paralel bağlamak. isterseniz 2. 3. 4. sırayı da yapabilirsiniz fakat standart bir kullanıcı için tek sıra yeterli gelecektir, bitkileri için yoğun ışık isteyen akvaristler sıra sayısını çoğaltabilirler, sıra sayısı çoğaltıldığında bir üst sıranın iki ucunda alt sıranın iki ucuna, polarizasyona dikkat edilerek lehimleme yapılmalıdır. Tüm led'leri paralel bağlamamızın sebebi, fabrika çıkışı hatalı led'lerimizin olabilme ihtimalinden dolayı, içlerinden bir led'imiz hatalı da olsa diğer ledlerimiz yanmaya devam edecektir. Led'lerimizi seri bağlasaydık bir led'in arıza yapması bütün ledlerin çalışmamasına sebep olacaktı.

Dikkat edilmesi gereken en önemli bir husus elimizdeki adaptörün ne kadar akım verebildiği ve adaptörümüzün gücüne göre en fazla kaç led kullanabileceğimizdir. benim elimdeki adaptör 24 voltta 750ma (mili amper, 1000mA=1A) akım verebiliyor. yani adaptörümün gücü 24 x 0.75=18 watt'tır. yani led'lerimin toplam gücü 18 watt'tan daha yüksek olmamalıdır. Peki 1 led ne kadar akım çeker? mavi ve beyaz led'ler 30mA, yeşil, sarı, kırmızı led'ler 20mA akım çekerler, çalışma voltajları da 3.6 Volttur. buna göre bir beyaz yada mavi led'imizin harcadığı güç 3.6 x 0.03 = 0,108 Watt'tır. Örneğimizde 69 adet beyaz led kullanılmıştır ve harcadığı toplam güç 7,5 watt kadardır. piyasada 1 milyoncularda bulabileceğiniz en dandik adaptör bile 3 voltta 300mA akım verebilir. yani gücü bu adaptörle bile 10 led kullanabilirsiniz (ki 3 voltta led daha düşük akım çekeceğinden bu sayı 12 olabilir) ve böyle bir uygulamada harcayacağınız güç 1 watt civarındadır :D ki gece lambası yapacak arkadaşlara ancak 3 adet mavi led, yada 5 adet sarı led öneririm. (sarı yerine kırmızı-yeşil'de olabilir fakat görünüm hoş olmaz) böylesi bir akım elektrik sayacınızı etkilemeyecek kadar düşüktür. Aşağıda 69 led'lik oda aydınlatması için yapılmış örneğimizin fotoğrafları var.

Fotoğrafların netliği için özür dilerim fakat makinam pek özellikli bir makina değil. keza akvaryum fotoğrafları da net değil. lehim yüzeyinde beyaz büyük bir direnç görüyorsunuz, bu direncin var olma nedeni benim adaptörümün 24 volt olması. Direncin bir ucu led'lerin herhangi bir ucuna lehimlenir, hangi uç olacağı farketmez. direncin diğer ucu ve led'lerin diğer ucuna ise voltajımızı vereceğiz.

Direnç değerimizi nasıl hesaplıyacağız: formülümüz basit:

(adaptör voltajı - led voltajı ) / (led sayısı x led akımı)

Adaptörümüz 24 volt, led voltajımız 3.6 , led sayımız 69, led akımımızda 0.03 Amper olduğuna göre formülde yerlerine koyduğumuzda: (24-3.6)/(69x0.03)= 9.85 ohm'dur. bu değerde direnç bulunmaz, onun için en yakın değer olan 10 ohm'luk bir direnç kullandık. Direncimizin kullandığımız toplam güce dayanabilecek güçte olması yani en az 7,5 watt olması gerekir, daha düşük bir rakam kabul edilemez ama daha yüksek olabilir bu yüzden 11 wattlık bir bir direnç koyduk.

diyelimki sizin elinizde 4.5 volt, 500 mA'lik bir adaptör var. buna göre kullanabileceğiniz en fazla güç 4.5x0.5= 2.25 watt yani 2.25/0.108= 20 Led'dir. ve kullanmanız gereken direnç (4.5-3.6)/(20x0.03)= 1.5 Ohm'dur. (böyle düşük değerler piyasada bulunur) çekeceğiniz güç 2.25 watt olmasına rağmen 3-4 wattlık bir direnç alabilirsiniz.

Gece lambası yapacak bir arkadaş aynı değerlerde fakat 3 led kullanacaksa sonuç 10 ohm çıkacaktır, fakat 3 led için toplam gücü 300 miliwatt civarında olacağından yarım wattlık bir direnç yeterli gelecektir. 1 yada 2 led kullacak arkadaşların watt'lı direnç aramasına gerek yoktur çünkü standart direçler çeyrek watt'tır. eğer elimizdeki adaptör 3 volt veya 3.6 ise direnç kullanmamıza gerek yoktur.

İlk fotoğraf Akvaryumdaki 2 adet 20 wattlık fluoresan çalışırken, 2. fotoğraf ise led'lerimiz çalışırken çekilmiştir. fluoresanımızın toplam gücü 40 watt, ledlerimizin ise 7.5 watt'tır. Led ışığımız tek noktada toplanmış aşırı parlak bir ışık vermiştir ki bunun sebebi ledlerimi tüm aydınlanacak ortama dağıtmamış, belirli bir alana toplamış olmamdır, fakat şunu söyleyebilirim ki, led'leri sayısını artırmadan daha geniş bir alana dağıtmış olsaydım bile (mesela fluoresan boyutunda bir alana) yinede fluoresanlardan daha güçlü bir ışık ışık şiddeti olacaktı. gördüğünüz üzere led ışığı belli bir alanda aşırı yoğunluk kazanmış durumda.

Gece lambası yapacak arkadaşlara, veya bitkileri için yüksek güçteki lambaları uzun süre çalıştıran arkadaşlara tavsiye ederim.

Bitki aydınlatması için kullanacak arkadaşlara ise mutlaka gerekli voltajda bir adaptör yaptırmalarını tavsiye ediyorum, çünkü yaptığımız örnekte 24 volt, direnç üzerinde yüksek ısıya neden olmaktadır, illaki yüksek voltajlı bir adaptör ile kullanılacaksa direnci yanmayacak bir materyal üzerinde tutunuz.

Avantajları:

- led'lerin çalışma ömürleri 100.000 saattir, hiçbir lamba bir led ömrünün yanına yaklaşamaz.

- enerji tüketimleri çok düşüktür. dolayısıyla işetim maliyetleri çok düşüktür.

- ısınma yapmazlar.

- DC voltaj ile çalıştıklarından fluoresanlar gibi saniyede 50 Hz'lik bir titreşim yapmazlar. (bu ışık titreşimin çanlılar üzerindeki etkisini internetten araştırabilirsiniz)

- Yapısı itibari ile spot gibi kullanılabilir, yani akvaryumun bir köşesine veya belirli bir bitki üzerine uygulanabilir, akvaryumu içerisinde farklı ışık şiddeti isteyen bitkilerin bir arada yetiştirilebilmesini sağlar.

- Dekoratif amaçlı kullanılabilir, akvaryumun istenilen kısmı istenilen renkte ışıklandırılabilir.

- Su içinde de kullanılabilir. (su içinde kullanılacaksa bakır yüzeyin zamanla suya bakır karıştırmaması için akvaryum silikonu ile kaplanmalıdır) Su içinde kullanıldığında, su yüzeyindeki yansıma olmayacak ve %20-30'a varan ışık artışı sağlanacaktır.

Dezavantajları:

- Yapım maliyeti yüksektir.

- Hazırda bulunamayacağı için ve sayıca çok eleman kullanılacağı için imal eden kişinin vereceği emek zaman alır.

Gördüğünüz gibi maalesef proje herkese hitap eden bir proje değil, fakat elbette bu tip bir uygulamdan yararlanacak, veya dekoratif amaçlı kullanacak arkadaşlar olacaktır.

 
Alıntıdır********************************

Resimler

led

20060930013730ledcr7.gif


led arka plan

20060930020909ledarkapj4.jpg


flo ile aydınlatma

20060930023426akvfloln7.jpg


led ile aydınlatma

20060930023827akvledjo4.jpg


 
Alıntıdır**********************************

Elektrik faturasının yüksekliği nedeniyle devir tasarruf devri oldu. Derneğe kuracağımız akvaryumlarda elektrik maliyetini düşürmek amacıyla led ışıklandırma kullanmayı düşündük. Bazı şüphelerim vardı araştırma yaptım ve çok yararlı sonuçlara ulaştım.

Lümen insan gözünün görebildiği ışığın gücü olarak tanımlanıyor. Biz de ışıklarda verimi karşılaştırırken bunu kullanacağız. Bir lambanın her 1 watt gücü başına düşen lümen sayısı bizim verim kriterimiz olacak. Bu yüzden lümeni watt'a bölüyoruz.

Tabloyu iyice inceleyelim

Watt Lumen Kelvin Lm/Watt Lamba Tipi

Philips Aquarelle 58 3800 10000 65.52 T8

" 36 2450 10000 68.06 T8

" 30 1820 10000 60.67 T8

" 18 1020 10000 56.67 T8

Philips Aquasky 36 2100 6500 58.33 T8

" 18 870 6500 48.33 T8

Philips TLD 965 36 2800 6500 77.78 T8

" 18 1150 6500 63.89 T8

Philips TLD 950 36 2300 5300 63.89 T8

" 18 950 5300 52.78 T8

Philips Master TL5 HO 54 3800 Değişken

70.37 T5

" 24 1400 Değişken 58.33 T5

" 80 5850

73.13 T5

Philips Master TL5 HE 35 3100 6500 88.57 T5

" 35 3300 4000 94.29 T5

Philips Silhouette T5 HO 49 4850 5000 98.98 T5

" 95 6985 5000 73.53 T5

Philips Alto II T8 30 2800 5000 93.33 T8

Philips Genie E Saver 18 1100 2700 61.11 Tasarruflu Ampül

8 420 2700 52.50 Tasarruflu Ampül

Philips PL Electronic 23 1350 6500 58.70 Tasarruflu Ampül

27 1700 6500 62.96 Tasarruflu Ampül

Philips Master HPI T Plus 400 35000 4500 87.50 Metal Halide

250 20500 4500 82.00 Metal Halide

Philips Intuos LMS 1x4 Led 4 88

22.00 Led

Philips Master TL-D Xtreme 36 3150 6500 87.50 T8

Beyaz Klasik Led

20.00 Led

Sera Plant Color 36 1400 4900 38.89 T8

18 550 4900 30.56 T8

Sera Sun Royal 36 2300 4700 63.89 T8

18 1000 4700 55.56 T8

Sera Daylight Brilliant 36 3250 6000 90.28 T8

18 1300 6000 72.22 T8

Sera Blue Sky Royal 36 2800 12000 77.78 T8

18 1300 12000 72.22 T8

Sera Deep Sea 36 300 Actinic 8.33 T8

18 120 Actinic 6.67 T8

Hagen Power Glo 30 1660 18000 55.33 T8

Sylvania Aquastar 18 900 10000 50.00 T8

36 2200 10000 61.11 T8

Sylvania Daylight Star 18 1300 5000 72.22 T8

36 3250 5000 90.28 T8

Slyvania HSI TD 150 11000 5000 73.33 Metal Halide

Bu tablodan yapılacak çok fazla çıkarım var.

1- Aynı marka model lambanın yüksek wattlı ları, düşük wattlılarından daha verimli. Örneğin 2 tane 18 wattlık lamba takmaktansa, aynı lambadan 1 tane 36 wattlık takmak hem daha ucuz (balast, lamba ücreti vb.) hem de daha verimli.

2- Akvaryumda tasarruflu ampül kullanmak hatalı bir seçim. Unutmamak gerekir ki tasarruflu ampüller birer floresandır. Düşük wattlı oldukları için yukarıda yazdığımız 1. maddeden ötürü akvaryumlarda uzun floları kullanmak daha mantıklıdır. Tasarruflu lambalar evlerdeki hazır duylar için ve görsellik olarak uzun bir floresanın yerine seçilebilirler ancak akvaryumda uzun florasan kullanmak hem daha verimlidir, hem de uzun bir ışık kaynağı olduğu için daha güzel durur.

3- Piyasadaki bilindik ledler hiç de tasarruflu değiller. Bunları kullanınca hem alırken hem de elektrik faturasında zarar edilir. Avantajı loş olarak az sayıda kullanılabilir ve taşınabilir olması ancak piyasadaki ledler henüz bizim ihtiyacımızı karşılayacak düzeye değil. 80'den 160 lümen/watt'a kadar özel ledler çıkmış ancak hala pek çoğu bilimsel çalışma aşamasında. İleride fiyatları ucuzlayıp piyasada yaygınlaşırsa floların yerlerini alabilirler ama şimdiki halleriyle değil.

4-Metal halide lambalar sandığımın aksine verimli çıktı ancak onların da balastları çok enerji harcıyor. Verimli, uygun balast almak lazım.

5-Beni en heyecanlandıran ürün Alto II floresan oldu. Hem yeşil ürün, civa miktarı yarı yarıya azaltılmış, hem ömrü çok uzatılmış, hem acayip verimli, hem t8 balastını kolayca alabiliriz, hem de dimmer ile kullanılıp kısılıp açılabiliyor. Sanıyorum Türkiye'de henüz yok zira Philips İngiltere kataloğunda buldum ama türkiye kataloğunda yok.

6-Silhouette T5 yüksek çıkışlı tablodaki en verimli lamba. O da sanırım Alto gibi Türkiye'de yok.

7-Sera'nın lambası listedeki bulunabilir en verimli lambalardan biri olsa da 40 lira civarındaki fiyatı fazla görünüyor. Sylvania daylight star bu nedenle bir adım öne çıkıyor.

Sylvania'nın groluxünü de listeye katacaktım ama sitelerinde lümen bilgisini vermemişlerdi. Bence başarısız bir lamba, lümeni bana hep düşük gelmiştir. Sylvania aquastara da bakarsanız aquarelle ile aynı özelliklerde. 10000K ve 36 wattlıklarında aquarellenin lümen/watt oranı 68 iken aquastarın 61. Ancak daylightstar ürünü gerçekten başarılı.

Teste sık kullanılan hagenin lambalarını da katmak istedim ancak sitesinde ne yazık ki lümen bilgileri bulunmamaktaydı.

Bu durumda ilk tercihim Philips Alto II ondan sonra ise Sylvania Aquastar olacaktır. Balastı ve kendisi çok peşinden koşturtacağı için Silhouette'yi düşünmüyorum.

Bu arada unutulmaması gereken çok önemli bir şey var. Bu değerlendirme lümen baz alınarak yapılmıştır. Lümen insan gözünün algılamasıyla alaklıdır. Örneğin Sera'nın Deep Sea ürününe bakarsak çok düşük bir lümen/watt değeri görüyoruz. Bu bu lambanın yanlış bir seçim olacağını değil insan gözüne az ışık yansıtacağını söyler, insan gözünün kuvvetli olarak alamadığı bu ışınlar mercanlara oldukça faydalı olacaktır. Benzer şeyler bitkiler için, sürüngenlerin derileri için de geçerlidir. Bu çalışma sadece insan gözünün görme kriterine göre yapılmıştır. Bitki mercan gibi fotosentetik canlılarda onlar için uygun ışık dalgaboylarına sahip lambaları edinmeliyiz, ek olarak yanlarına yukarıdaki verimli lambaları da görsellik amacı ile katabiliriz.

Bu yazı akvaryum.com dışında izin alınmaksızın yayınlanamaz.

Saygılar

Alıntıdır********************************************************

Aslında verim olarak hiç bir aydınlatmanın LED'den daha verimli olması beklenemez. Şu anda yüksek teknoloji LED'lerde verim %99,8'e kadar çıkartılabilmiştir. Yalnız bunlar bu verimi çok çok küçük boyutlarda olduklarında sağladığı için tabii ki aydınlatmada kullanmak kullanımı mümkün değil. Sadece yüksek teknoloji değil, piyasadaki pek çok LED'in %80 üzerinde verimde olduğu da bilinmelidir.

Uzman bir tanıdğımın verdiği karışık bilgilerden sonra sebebini olmasa da sonucunu anlayabildiğim kadarıyla LED'ler büyüdükçe verim ciddi oranda düşüyor. Bu da şu anki teknoloji ile aydınlatma LED'lerinin en azından bir kısmının kullanılmasının mümkün olmamasına sebep oluyor. Yerine göre LED çok iyi bir aydınlatma aracı olabiliyor ama kullanım yeri büyüdükçe daha çok ışık gerekiyor. Bu durumda LED'lerden istenen ışık akısı, verimleri ve birim alana kullanılacak LED'in iyi hesaplanması gerekiyor.

Benim merak ettiğim bir nokta var. Acaba florasanlarda endüktif reaktans hesaba katılıyor mu? Acaba gerçekten 36 W olarak gösterilen bir florasan 36 W gücünde mi yoksa %30 civarındaki endüktif reaktanstan dolayı gelen kör güç ile 48 W'a mı çıkıyor? (%30 civarında olduğunu biliyorum sadece) Elektronik balast ile bunun büyük oranda önüne geçilebiliyor. Eğer 36 W'a endüktif reaktanstan dolayı harcanan güç dahilse o zaman elektronik balast bağlayınca 36W'lık florasan 24 W gücünde olur. Eğer kör güç dahil değilse manyetik balast kullanıldığında florasan 48 W gücünde demektir. Aradaki farkın ne kadar büyük olduğu sanırım ortadadır.

Bir diğer konu da bu lümen hesaplarının hangi spektrumda yapıldığıdır. Özellikle mavi-mor ışıklarda veya bu spektrumda yoğun ışınım yapan florasanlarda UV-A bölgesindeki ışınımın önüne geçilememektedir. Eğer lümen hesabında görünür bölgenin dışında spektrometrede UV-A da hesaba katılıyorsa(ki pek çok sistemde bunun hesaba katıldığını duymuştum) o zaman bu hesaplamalarda soruna yol açacaktır. Kızılötesi ışınım ise pek çok spektrometrede hesaba katılmamaktadır, bunun önemli olacağını ise sanmam.

Hazır başlamışken; nomal bir akkor ampülün görünür bölgedeki ışınımının verimi %1,7 civarındadır. Yani 100W ampülü yaktığınızda yalnızca 1,7W gücünde görünür bölgede ışık elde edersiniz.

Güzel bir çalışma olmuş, ben de aklımda kalan soruları hazır çalışma yaparken başlayacak olan tartışmaya sokayım dedim.

ek: Yazının sonunda belirtilenin biraz aksine değerlendirme spektrometredeki lümen ve tayf değerlerine göre yapılır.(insan gözü ile arada büyük fark var) Burada verimli olmasının sebebi fotosentez pigmentleri tarafından çok daha rahat tepki verilen tayfta bulunmalarıdır. Fotonun kendisinin enerjisi ile ise alakalı değildir, kuantum mekaniğine göre bir foton yalnızca bir elektron kopartabilir ve kimyasal reaksiyonda bir elektron ancak iki atom arası bağ kuvveti kadar enerjinin hapsedilmesini sağlayabilir. Yani bu renk ışıkların tek etkisi fotosentez pigmentlerinin bu renklere daha çabuk ve etkili tepki vermesindendir, başka bir etki yoktur. Yazılan yanlış sayılmaz, sadece dayandırıldığı sebepte hata mevcuttur

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Mehmet biz zaten bunları konuşuyoruz ama bize katılan yada farklı birşey diyen yok. Kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz :(

Neyse en azından birkaç kişi okurda yararlanır.

 
Herkesin canı sağosun. Ne yapalım...

 
napolyon bunu benden çok evvel söylemiş.

para - para - para

işte bütün mesele bu.

forumda başka yerde LED konusu açıldı orayada yazdım ,2 tane LED fuarında katılımcı olduk.bütün üreticilerle konuştum , 10000k lik led dedim sanki bana marslıymışım gibi baktılar, onların ölçüleri lümen ve par üzerine .

ama çinliler RGB olarak istediğim renk sıcaklığında bana led üretebileceklerini söylediler.

hatta daha ileri gittim adamlara direk olarak şunu dedim , fotosentez yapacak canlıların kullanamayacağı renk dedim.

adamlar kağıt üzerinde çizdiler dalga boylarını hesapladılar hatta bitanesi önüne filtre yaparız gerek kalmaz dedi yani renk ne olursa olsun fotosentez yapacak canlının istediği rengi (renk= bu çok genel bir kelime istediğin sıfatı-zamiri-tümleci- vs sen koy ) filtre eder geçirmeyiz dedi.

hele ışık gücü çok kolay sen yeterki besle dediler ! bende siz isteyin gerekirse keban barajından eve tesisat bile çekerim dedim.

sonra ledi ayarladık 8000k ile 15000k arasında yanacak 3 watt ee bunu kaç derece açılı mercekle ışıtacaksın dediler .

15 derece - 20---60 dereceye kadar mercekler var .

yani bende led işine o an girdim ve çıktım.

şimdi piyasadaki şu el fenerlerinde kullanılan uyduruk ledlerle aydınlatma yaptım yaklaşık 20 led var ve sumpta cheto - coulerpa besliyorum ayrıda deliren sakal yosunu -cyanoda hediyesi , ama hoşuma gidiyor demekki onları besliyorum ne mutlu bana .

şimdi kızınıp her ay kenara 3 tane led koysam 10 ayda 30 led yapar buda bana 1 MH in ışığını veren bir lamba yapmama olanak tanır, ama akvaryum teknolojisi ve canlıları bunu MH olarak tanırmı bilmem :)

bu benim evde peltier ile soğutucu yapmak istiyor olmama benzedi.

neyse çok konuştum şimdi bi dolu kişi kızıcak , özdemir imin desteklediği gibi yılmak yok.

yazılar çok güzel ve anlaşılırdı, bunu uygulayacak ve deneyecek mutlaka bir sürü kişi çıkacaktır , eminim.sağolun

 
napolyon bunu benden çok evvel söylemiş.

para - para - para

işte bütün mesele bu.

forumda başka yerde LED konusu açıldı orayada yazdım ,2 tane LED fuarında katılımcı olduk.bütün üreticilerle konuştum , 10000k lik led dedim sanki bana marslıymışım gibi baktılar, onların ölçüleri lümen ve par üzerine .

ama çinliler RGB olarak istediğim renk sıcaklığında bana led üretebileceklerini söylediler.

hatta daha ileri gittim adamlara direk olarak şunu dedim , fotosentez yapacak canlıların kullanamayacağı renk dedim.

adamlar kağıt üzerinde çizdiler dalga boylarını hesapladılar hatta bitanesi önüne filtre yaparız gerek kalmaz dedi yani renk ne olursa olsun fotosentez yapacak canlının istediği rengi (renk= bu çok genel bir kelime istediğin sıfatı-zamiri-tümleci- vs sen koy ) filtre eder geçirmeyiz dedi.

hele ışık gücü çok kolay sen yeterki besle dediler ! bende siz isteyin gerekirse keban barajından eve tesisat bile çekerim dedim.

sonra ledi ayarladık 8000k ile 15000k arasında yanacak 3 watt ee bunu kaç derece açılı mercekle ışıtacaksın dediler .

15 derece - 20---60 dereceye kadar mercekler var .

yani bende led işine o an girdim ve çıktım.

şimdi piyasadaki şu el fenerlerinde kullanılan uyduruk ledlerle aydınlatma yaptım yaklaşık 20 led var ve sumpta cheto - coulerpa besliyorum ayrıda deliren sakal yosunu -cyanoda hediyesi , ama hoşuma gidiyor demekki onları besliyorum ne mutlu bana .

şimdi kızınıp her ay kenara 3 tane led koysam 10 ayda 30 led yapar buda bana 1 MH in ışığını veren bir lamba yapmama olanak tanır, ama akvaryum teknolojisi ve canlıları bunu MH olarak tanırmı bilmem :)

bu benim evde peltier ile soğutucu yapmak istiyor olmama benzedi.

neyse çok konuştum şimdi bi dolu kişi kızıcak , özdemir imin desteklediği gibi yılmak yok.

yazılar çok güzel ve anlaşılırdı, bunu uygulayacak ve deneyecek mutlaka bir sürü kişi çıkacaktır , eminim.sağolun
Şimdi siz daha şanslısınız. İlk ağızdan konuşmuşsunuz. Sizden ricam ledleri nereden temin ettiğinizi de yazın. En azından başlama vuruşunu yapmış oluruz.

Saygılar. (Not: Gölcük te ikamet etmekte olduğumdan burada anca standart led bulabiliyorum)

 
piyasadaki şu el fenerlerinde kullanılan uyduruk ledlerle aydınlatma yaptım yaklaşık 20 led var
bu ledleri istanbulda karaköyde elektronikçiler çarşısından aldım, diğer power led olarak geçen led lerden buradada satılıyor hatta armatür, florasan , normal lamba vs şeklinde yapılmışlarıda var.

mesela şu siteyi gezip en azından fikir



bu sitede bile 8000k lik 9w lık spot tarzı hazır led ürünler var , googleden çok sitede bulabilirsin 10000k lik leride var.

dediğim gibi bende 6000k lık ledler cyano ve sakal yosununa sebep oldu sizlerde ne olur bilmiyorum.

 
Hayrettin LED lerin renk sıcaklığı nm değeri ile ölçülüyor. Par ve lümen ışık gücü ile ilgili. ( ayrıca sen anlarsın kapasitörlerle oynayarak bu değerleri değiştirebiliyorsun :) )

Ben armatürde yaptım. T5 den alığınız fiyat = performansı yakalamak için daha bu işin çok zamanı var. Ben iş gereği sürekli bunlarla iç içeyim şu anda olmuyor arkadaşlar olunca yazar herkese haber veririm burdan...

Boşuna şu anda emek ve vakit harcamayın...

 
Sizin güzel haberlerinizi bekliyoruz.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
NOKTAYI KOYUYORUM ARKADAŞLAR.

.

Sokak aydınlatması olarak kullanılan bir led ampul güle güle metal halide....

159W E40 Metal hps lambanın gücüne eş değer.

Lamba ömrü 50.000 saat daha ne olsun? Bir de harcadığı elektrik 28 watt

fiyatı 266 Euro bence değer.

ledsonnoktaiv6.jpg


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst