Keşfet

Led Aydinlatma.

Mehmet Bey,

Koyduğunuz noktadaki açıklama bana yosun, cyano bilumum garip bulaşık yaratıklar gibi göründü :D

Color tempeture: 5000 - 7000 K / Daha da kötüsü Warm White 3000 - 4000 K

Bitki akvaryumları için gayet kullanışlı imiş ama :D

 
Tamam onur bey bunu da bir okuyun bakalım.

Alıntıdır************************************

PFO LED Solaris - Metal Halide karşılaştırması

LED lambalar akvaryumlarda yeni nesil aydınlatma çözümleri sunarken, geleceğin vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkıyor.

Tuzlu su akvaryumlarında aydınlatmada 2 ana çözüm yaygın olarak kullanılmaktadır. Birisi T5 floresanlar, diğeri de metal halideler. Metal halideler verdikleri çok yüksek ışık gücüyle dikkat çekerken, özellikle SPS akvaryumlarında kullanılıyor, çoğu resif akvaryumu sahibi ise metal halide, T5 floresan kombinasyonu uyguluyor.

PFO high output LED aydınlatmalar (Solaris/Galileo vs.) yeni teknoloji olması sebebiyle henüz hobiciler tarafından dikkatle izlenmekteler. I4 Solaris reef light ve Galileo çıkardığı yeni ürünler, geçen senenin ürünlerine göre %30 daha fazla aydınlatma sunmaktalar. Led armatürlerin boyutları 14 inchten 72 inche kadar çıkmakta (1 inch = 2,54 cm) ve renk çeşitliliği ise mavi, beyaz ve yeşil. 14 inchlik LED pakedi 100 watt, 71,5 inchlik LED pakedi 600 watt gücünde.

solaris LED

Yeni Solaris LED aydınlatmaların kelvin değerleri 15,000 ve tüm mercan türleri için de gayet uygunlar. Mikro bilgisayarla renk ayarlamalarını sizin istediğiniz şekilde ayarlama imkanı veriyor. En güzel yanlarından biri de metal halide lambalarla aynı renk çıkışını sağlayabiliyor. Her Solaris marka 25 LED partisi yaklaşık 250 watt metal halide par değerini verebiliyor.

15,000 K değerindeki LED:

6 Actinic Blue Daylight

9 Full Spectrum White

6 Actinic Blue Light

4 Full Spectrum White

25lik paketle sağlanıyor.

Kullandıkça gücünü yitiren metal halide ya da floresanların senede en az 1 kere değiştirilmesi gerekirken LED ‘ler 50,000 saat kullanıma sahipler. Günde 12 saat yakarak yaklaşık 11 sene hiç lamba değiştirmeden kullanılabilmekteler. 11 sene sonunda hala verdiği ışık gücü ise sadece %30 azalmakta.

Bunun dışında metal halidelerin yaydığı sıcaklık ciddi miktarlarda olmakta. Bu durum akvaryum suyunda gece - gündüz sıcaklık farkları yarattığı gibi, özellikle yaz aylarında mutlaka bir soğutucu çalıştırmayı da mecbur kılıyor. LED lambalarda sıcaklık yayılımı çok daha az ve kendinden fanları ile akvaryum suyuna etkisi neredeyse olmuyor.

Metal lambalarda UV radyasyon salınımı sebebiyle UV koruyucu camlarla mercanlar bu etkilerden korunmak zorunda kalıyor ancak LED ‘lerde böyle bir UV radyasyonu söz konusu değil.

PFO LED Solaris aydınlatmalar bilgisayarları sayesinde güneş hareketlerini moonlight dahil akvaryumlarda gerçekleştirebiliyor.

Metal halidele lambaların harcadığı elektrik LED’lerle kıyaslandığında, LED wattları % 40 daha az ve aynı oranda daha az elektrik harcadığı görülüyor. Elektrik harcamalarına soğutucu gibi diğer dolaylı etkenleri de ekleyince LED’ler büyük oranda elektrik harcamalarından bizi kurtarırken, lamba ömürlerinin de çok uzun olması, sürekli lamba masrafına da son veriyor.

solarisun0.jpg


Onur bey yeniliklere biraz açık olun....

İyi günler dilerim.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yapan firmalar var örneğin bir diğeri sfiligoi

http://www.resifbolgesi.com/forum/index.php?showtopic=5767

Bir diğeride metal halide spotlarıda var ama türkiyede bulunmuyor istediğimiz kelvin değerinde bu ledlerde de böyle...

5k lar ancak bitki akvaryumunda kullanabilirsin yoksa yosundan geçilmez akvaryum

Solaris ve sfiligoinin ledlerini bulabilirsek yapılabilir tabi

 
Sanırım Onur bey'i yanlış anladınız bir önceki mesajınızdaki ledlerin K değerinin düşük olduğunu belirtmiş.

 
Sizin sitede yazan değerler

liedddsj0.jpg


İyi günler dilerim.

 
Sfiligoi olmasın solaris olsun ozaman :)

Dediğim gibi bu şartlarda mümkün değil eğer solarisin led lerini bulursanız olur.Gelecek yıllarda dahada yaygınlaşıcak gibi geliyor bu ledler

 
onurum haklısın nm değerinide yazmam lazımdı.

led ler hakkaten cezbedici , LED olsun onunla armatür yapmak vs ben

m için çocuk oyuncağı.

endişe veren bilimsel-teorik-kimyasal-vs şeyler bende o kısmından anlamıyorum.

2 fasulyeyi pamuğa koyup ıslatıp kaplarıyla birisini güneş alan birinide karanlığa bırakınca , güneş alan klorofil ile fotosentez yapıp yeşil oluyor , diğeri daha uzun vs ama klorofilden mahsun kalıyor bunu çocukken yapmıştık.

şimdi deniz canlıları hatta simbiyotik canlılar ve onların fotosentezleriyle kimyalarıyla vs bunlara göre oynuyoruz, ben diğer LED işini kovalayanları bilmem ama bu işten anlamıyorum bi anlasam :)

LED ile oynamama gelince macro alg besliyorum ve sump ta oluşturabildiğim kadar yeşil ve fotosentez yapan canlıları üretip geliştirmek , akvaryumdaki T5 ler zaten özel tasarlanmış orda gelişemesinler .

tekrar söylüyorum bendeki led sistemi fevkalade güzel ama amacıma uygun olarak, yani %100 cyano deliriyor , sakal yosunları hakkaten hacı baba sakalı gibiler , kırmızı ve yeşil yosunlar coşuyo , sump rezalet durumda ama ben zaten bunu yapmak istedim :) bunun üstüne bide 10000k philips aquarelle ile destekledimki oyy oyyy.

bu orjinal markalı ledlerin yananını gözümle görmedim sadece resimlerden baktım, 30 led varsa bunun 10 tanesi mavi 15 tanesi beyaz 5 tanesi filan morumsu .

ha unutmadan bir projemde araba farı , hehehe , bunun önüne mavi kapşon takınca inanılmaz güzel beyaz-mavi renk oluyor , hadi gelde kelvinini , parını-purunu vs ni bul ( bu kampanya beni aşar )

ileride yine 1 parça sert mercan elime geçerse hakkaten alacam 3 tane power led vericem mercanın gözüne bakalım ne olucak hehe.

bizim ledleri beyaz led + aktinik ile beraber yakınca pembemsi oluyor

daylight led + aktinik yeşil bir ışık oluyor

mavi + aktinik daha koyu mavi

evde aradım bulamadım fuarda kataloglar almıştım üreticilerin adresleri filan vardı , 10000k lık power ledler hazırda var , yanına destek olarak mavi 420nm ( diyip sallıyım siz bunu 420-460 hangisi doğru rakkamsa öyle okuyun ) koyulursa olur gibime geliyor ama para para para.

hem kimse kızmasın biz tartışmıyoruz, tartışma konusuda değil sadece sesli ( yazılı ) konuşuyoruz,dertleşiyoruz , hadi hayırlısı

 
iauieox5.jpg


Gördüğünüz gibi 660 lümen değerinde power ledler var, ve ülkemizde bulmak oldukça basit, online olarak bile satışta.

Tübitak ledler ile ilgili bir araştırma yapmış linki " "

İyi günler dilerim.

 
mehmetim var var hemde neler var

bak herkezin bir meslek dalı var ev elektiriği-aydınlatma ile uğraşanlar aydınlatma hesabında lümeni kullanıyorlar

led armatür gibi şeyler imal edenler biz ledin nm - kelvin filanını değil lümenini biliriz durumu yapıyorlar çünkü bu adamlara işi aydınlatma olanlar gidiyor.

ben normal led üretene gittiğimde nm değeri ile anlatıyor ve buna göre soruyor ha bide par değerleriyle konuşanlar var

şimdi bu adamlara bide kelvin deyince öyle bir değer yok diyorlar , bende nasıl olur ya deyince al bak katalog diyip dayıyorlar gözüne.

ilk zamanlar şunu öğrendim litre başına 0,75 watt hesabı var , yani akvaryumumuma kaç watt ışık takıcam

eh bide üstüne hem fotosentez yapacak zararlıların beslenmemesi için özel üretilmiş ve renk sıcaklığı birimi olan kelvin hesabı bindi

armatür yapınca daha çok florasan yerine daha az florasan ve daha kaliteli ışık veren T5 girdi

hadi üstüne bide MH lamba bindi , valla ledin bineceği koltuk şu an kalmadı

akvaryuma göre watt ını hesaplamak kolay, çok başarılı bir akvaryumun aydınlatmasını lümen ölçen aletle ölçüp ledle taklit etmekte hadi oldu diyelim , 10000k lık power led kullandık eh onada tamam ,par değerlerinden bahsediliyor öcü konusu, bunun beslemesi abi onuda yaptık , gerisi yok , denemeye kalıyor.

 
...T5 den alığınız fiyat = performansı yakalamak için daha bu işin çok zamanı var....

Boşuna şu anda emek ve vakit harcamayın...
+1

120 cm lik Solaris LED Armatür ABD satış fiyatı 2500-3000 dolar. TR'ye gelse 5000$.

Evet LED'lerin ömürleri çok fazla (ideal koşullar altında ve bu veriler test sonuçlarında hesaplanan verilerdir. Test için 5-6 yıl yakmıyorlar LEDleri :) ).

Durduk yere bir LED yanabilir. Solaris'lerde yanlış hatırlamıyorsam Philips Luxeon Rebel LED kullanılmıştı. ABD fiyatı 20$ civarıydı, TR de 50TL olsun, 2 LED yanarsa yaklaşık 3xT5 maliyeti.

İşin bu yönünden bakılırsa tek avantajı elektrik tüketimi gibi görünüyor. 120cm lik Solaris'te 30x4=120 LED var, 360W 120cm de 2 tane 250W metal kullansam 500W yada 10x54W 540W. İlk yatırım maliyeti yüksek olduğu için çok uzun sürede amorti edecek kendini.

Akvaryum aydınlatmasının geleceği LED'lerde ama daha zaman var.

 
+1

120 cm lik Solaris LED Armatür ABD satış fiyatı 2500-3000 dolar. TR'ye gelse 5000$.

Evet LED'lerin ömürleri çok fazla (ideal koşullar altında ve bu veriler test sonuçlarında hesaplanan verilerdir. Test için 5-6 yıl yakmıyorlar LEDleri :) ).

Durduk yere bir LED yanabilir. Solaris'lerde yanlış hatırlamıyorsam Philips Luxeon Rebel LED kullanılmıştı. ABD fiyatı 20$ civarıydı, TR de 50TL olsun, 2 LED yanarsa yaklaşık 3xT5 maliyeti.

İşin bu yönünden bakılırsa tek avantajı elektrik tüketimi gibi görünüyor. 120cm lik Solaris'te 30x4=120 LED var, 360W 120cm de 2 tane 250W metal kullansam 500W yada 10x54W 540W. İlk yatırım maliyeti yüksek olduğu için çok uzun sürede amorti edecek kendini.

Akvaryum aydınlatmasının geleceği LED'lerde ama daha zaman var.
+1000000...

Geleceğin aydınlatması powerledlerde bana görede

sırf akvaryum aydınlatması içinde değil şu an el fenerlerinde bile yaygınlaştı gelecekte mağazalarda,evlerde,işyerlerinde,plazalarda vsvs gibi yerlerde görmek mümkün olucak gibi geliyor.

 


bu linki incelemenizi tavsiye ederim 2nci bölümüde var 3ncü bölümü hazırlanıyor. Arkadaş bildiğiniz arabalarda kullanılan Xenon lamba kullanmış ve bu lambalar 35 watt gibi bi güç harcıyor ülkemizde de artık 12K xenon lamba bulunabilmekte.

 


bu linki incelemenizi tavsiye ederim 2nci bölümüde var 3ncü bölümü hazırlanıyor. Arkadaş bildiğiniz arabalarda kullanılan Xenon lamba kullanmış ve bu lambalar 35 watt gibi bi güç harcıyor ülkemizde de artık 12K xenon lamba bulunabilmekte.
Devrim senin Audi xenon farlı mıydı ? istersen arabayı tankın yanına parkedip bir süre öyle aydınlatmayı dene , sonuçları ilk ağızdan yazarsın diyecektim :D :D :D

sevgiler ve çok selamlar :)

 
Burak bendeki audi deil yaw jag la başlıyor :) aynen 12K xenon var araba rengi güzel :)

 
+1

120 cm lik Solaris LED Armatür ABD satış fiyatı 2500-3000 dolar. TR'ye gelse 5000$.

Evet LED'lerin ömürleri çok fazla (ideal koşullar altında ve bu veriler test sonuçlarında hesaplanan verilerdir. Test için 5-6 yıl yakmıyorlar LEDleri :) ).

Durduk yere bir LED yanabilir. Solaris'lerde yanlış hatırlamıyorsam Philips Luxeon Rebel LED kullanılmıştı. ABD fiyatı 20$ civarıydı, TR de 50TL olsun, 2 LED yanarsa yaklaşık 3xT5 maliyeti.

İşin bu yönünden bakılırsa tek avantajı elektrik tüketimi gibi görünüyor. 120cm lik Solaris'te 30x4=120 LED var, 360W 120cm de 2 tane 250W metal kullansam 500W yada 10x54W 540W. İlk yatırım maliyeti yüksek olduğu için çok uzun sürede amorti edecek kendini.

Akvaryum aydınlatmasının geleceği LED'lerde ama daha zaman var.
LED başına güç 15-20W lara çıktığı zaman bizim hobi için de gayet uygun, ucuz, ekonomik ve uzun ömürlü bir alternatif olacak. MH ve T5 ler gerçekten artık kendini geliştiremeyen innovatif olmayan teknolojiler. Ömürleri bitmek üzere bence. Pioneer yıllarca plazma teknolojisinin lideriydi ve bu teknolojinin en kaliteli teknoloji olduğunu savunuyordu. Ama artık plazma hattını kapattı, artık üretmeyecek. Yerini LCD ler aldı. Şimdilerde LCD lerin rakipleri LED aydınlatmalı görüntü sistemleri. 5 yıl içinde LED aydınlatmalı sistemler ortalığı kasıp kavuracak. Benzer bir gelişme aydınlatma sektorunde de oluyor.

Polarisler yaklaşık 5 yıldır deneniyor, sonuçları hiç yabana atılır cinsten değil. Daha da güçlü LED lerin oluşturduğu sistemler bence önümüzdeki dönemde her yönden tek alternatifimiz olacak. Bu teknolojiye yatırım yapanlar kazanacak.

 

bu linki incelemenizi tavsiye ederim 2nci bölümüde var 3ncü bölümü hazırlanıyor. Arkadaş bildiğiniz arabalarda kullanılan Xenon lamba kullanmış ve bu lambalar 35 watt gibi bi güç harcıyor ülkemizde de artık 12K xenon lamba bulunabilmekte.
Güzel bir deneme olmuş. Sanırım geliştirildikçe 4.- 5. kademelerde daha başarılı olacak. Takip etmekte fayda var.

 
Yeni ve tasarruflu led sistemlerini sabırsızlıkla bekliyoruz.

 
Şu an için olmasa bile eninde sonunda Led teknolojisi pek çok alanda diğer teknolojilerin yerini almaya başlayacak. Zaten dünyadaki kaynaklar hızla tükeniyor ve nüfus problemi var. İster istemez tasarruflu ürünlerde gelişme olacaktır.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst