SeNioR
Yeni Üye
- Ad Soyad
- Hakan Toğuç
Bu başlık altında MH ve T5 aydınlatma ekipmanları ile ilgili karşılaştırma yapalım istiyorum.
Konuya başlangıç olması açısından ufak bir araştırma yaptım. Bununla beraber
kendi tecrübelerimi de ekleyerek aşağıdaki sonuçlara ulaştım. Konuyla ilgili daha bilgili ve tecrübeli
arkadaşların katılımını rica ediyorum.
Aşağıdaki linklerde, gözattığım dökümanlardan bir kaçı bulunuyor.
Ulaştığım sonuçları sıralıyorum.
Metal Halidenin Avantajları
Belli bir bölgeye yoğunlaştırılmış ışık sağlayabilme
Florasanlara göre çok daha az alanda yüksek watt olanağı
"Shimmering Effect" diye tabir edilen ve akvaryum zemininde aynı deniz zeminindeki hareketli ışık geçişlerini sağlayabilme. Bu özellik teknik bir avantaj sağlamıyor sadece görsel bir olay.
Dezavantajları
Yüksek ısınma ve akabinde suyu ısıtması.
Kapandıktan hemen sonra tekrar açılması 10-20 dak. zaman alıyor.
Homojen aydınlatma sağlamayıp belli bölgeler yüksek ışıklı belli bölgeler gölge oluyor.
Sahip olduğu Kelvin değerini uzun vadede koruyamıyor ve kayma oluyor. (T5'e göre)
Akvaryum su seviyesinin 20-25 cm üstüne konulması gerektiği için aydınlatma kaybı.
T5'in avantajları
Homojen ışık dağılımı
Watt başına Lümen değeri (aydınlanma şiddeti) metal halideden daha iyi.
Lümen değerini daha uzun süre muhafaza edebiliyor.
Kapandıktan hemen sonra açılabilir.
Daha görsel renklenme sağlıyor.
Akvaryum su seviyesine daha yakın konumlandırılabiliyor.(MH'ye göre)
Dezavantajları
Tespit edemedim.
Lümen per watt değerini dikkate alırsak aydınlanma şiddeti açısından T5'ler daha iyi görünüyor. Bu benim için
sürpriz oldu. Ben tam tersinin doğru olduğunu düşünüyordum. Burda yazdığım sonuçlara göre kaliteli reflektörler kullanılarak
sadece T5'lerden oluşan bir aydınlatma sistemi hem daha verimli hem de mevcut aydınlatma gücünü daha uzun süre
muhafaza edebilecek gibi görünüyor.
Tabi çok yüksek aydınlatmanın gerektiği ve birden fazla 250-400 Watt'lık MH'lerin kullanıldığı akvaryumlarda bunların yerine
T5 kullanmaya kalksak büyük ihtimalle T5'leri koyacak kadar geniş bir alana sahip olamayacağımız için bu konuda yani
"Dar alanda yüksek watt sağlayabilme" olanağı açısından metal'ler rakipsiz görünüyor.
Bir de bana ilginç gelen bir nokta var. İkinci linkteki dökümanda Lümen per watt değerini T8, MH, T5 diye sıralamış.
Yani en yüksek olanı T5. Buraya kadar herşey normal. Zaten beklenen bir sonuç. Fakat ilk linkteki dökümanın
üçüncü sayfasındaki tabloda T8'lerin lümen per watt değerinin en yüksek olduğunu gösteriyor. Hangi döküman daha
güvenilir bilemiyorum ama eğer T8'ler daha verimliyse niye terkettik. Sadece daha kalın oldukları için mi? Merak ediyorum.
Konunun uzmanı olmadığım için sadece bulduğum kaynaklar ve kendi tecrübelerim doğrultusunda konuya değindim.
Daha bilgili ve tecrübeli arkadaşların katkısı konuyu daha sağlıklı hale getirecektir.
Konuya başlangıç olması açısından ufak bir araştırma yaptım. Bununla beraber
kendi tecrübelerimi de ekleyerek aşağıdaki sonuçlara ulaştım. Konuyla ilgili daha bilgili ve tecrübeli
arkadaşların katılımını rica ediyorum.
Aşağıdaki linklerde, gözattığım dökümanlardan bir kaçı bulunuyor.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Giriş yap veya üye ol.
Giriş yap veya üye ol.
Ulaştığım sonuçları sıralıyorum.
Metal Halidenin Avantajları
Belli bir bölgeye yoğunlaştırılmış ışık sağlayabilme
Florasanlara göre çok daha az alanda yüksek watt olanağı
"Shimmering Effect" diye tabir edilen ve akvaryum zemininde aynı deniz zeminindeki hareketli ışık geçişlerini sağlayabilme. Bu özellik teknik bir avantaj sağlamıyor sadece görsel bir olay.
Dezavantajları
Yüksek ısınma ve akabinde suyu ısıtması.
Kapandıktan hemen sonra tekrar açılması 10-20 dak. zaman alıyor.
Homojen aydınlatma sağlamayıp belli bölgeler yüksek ışıklı belli bölgeler gölge oluyor.
Sahip olduğu Kelvin değerini uzun vadede koruyamıyor ve kayma oluyor. (T5'e göre)
Akvaryum su seviyesinin 20-25 cm üstüne konulması gerektiği için aydınlatma kaybı.
T5'in avantajları
Homojen ışık dağılımı
Watt başına Lümen değeri (aydınlanma şiddeti) metal halideden daha iyi.
Lümen değerini daha uzun süre muhafaza edebiliyor.
Kapandıktan hemen sonra açılabilir.
Daha görsel renklenme sağlıyor.
Akvaryum su seviyesine daha yakın konumlandırılabiliyor.(MH'ye göre)
Dezavantajları
Tespit edemedim.
Lümen per watt değerini dikkate alırsak aydınlanma şiddeti açısından T5'ler daha iyi görünüyor. Bu benim için
sürpriz oldu. Ben tam tersinin doğru olduğunu düşünüyordum. Burda yazdığım sonuçlara göre kaliteli reflektörler kullanılarak
sadece T5'lerden oluşan bir aydınlatma sistemi hem daha verimli hem de mevcut aydınlatma gücünü daha uzun süre
muhafaza edebilecek gibi görünüyor.
Tabi çok yüksek aydınlatmanın gerektiği ve birden fazla 250-400 Watt'lık MH'lerin kullanıldığı akvaryumlarda bunların yerine
T5 kullanmaya kalksak büyük ihtimalle T5'leri koyacak kadar geniş bir alana sahip olamayacağımız için bu konuda yani
"Dar alanda yüksek watt sağlayabilme" olanağı açısından metal'ler rakipsiz görünüyor.
Bir de bana ilginç gelen bir nokta var. İkinci linkteki dökümanda Lümen per watt değerini T8, MH, T5 diye sıralamış.
Yani en yüksek olanı T5. Buraya kadar herşey normal. Zaten beklenen bir sonuç. Fakat ilk linkteki dökümanın
üçüncü sayfasındaki tabloda T8'lerin lümen per watt değerinin en yüksek olduğunu gösteriyor. Hangi döküman daha
güvenilir bilemiyorum ama eğer T8'ler daha verimliyse niye terkettik. Sadece daha kalın oldukları için mi? Merak ediyorum.
Konunun uzmanı olmadığım için sadece bulduğum kaynaklar ve kendi tecrübelerim doğrultusunda konuya değindim.
Daha bilgili ve tecrübeli arkadaşların katkısı konuyu daha sağlıklı hale getirecektir.
Moderatör tarafında düzenlendi: