Keşfet

Metal Halide Ve T5 Karşılaştırması

Açıklayıcı bilgileriniz için teşekkürler Deniz Bey

Moderatör tarafında düzenlendi:
PAR karada yetisen bitkilerin fotosentezde kullandigi dalga araligidir. Mercanlar uzerinde yasayan mikro alg in kullandigi dalga araligi PUR ile ifade ediliyor. Lambanin spektral kalitesine gore yuksek PAR degerinin sebebi sari dalganin cok yuksek olmasi olabilir ama sariyi mikro alg fotosentezde kullanmaz. Yani PAR degerinden yola cikmak yaniltici olabilir.

Kadir Bey in. Aşağıdaki konuda yaptığı açıklamadır. Bu konuyu biraz daha tartışmak gerekiyor sanırım.

http://www.resifbolgesi.com/forum/index.ph...amp;#entry35434

Saygılarımla

PUR kavramından haberim var biliyorum ama fazla kafa karıştırmamak için ortaya atmadım. Photosynthetically Usable Radiation olarak açılımı yapılan PUR birimi genel olarak PAR ile orantılıdır. Dolayısıyla her iki birimde de karşılaştırma yapılabilir.

Aşağıdaki linkte hem PAR cinsinden hem de PUR cinsinden sıralama yapmışlar ve sonuç genel hatlarıyla birbirine benzer çıkmış. Yani PAR değeri yüksek olanın PUR değeri de yüksek, PAR değeri düşük olanın PUR değeri de düşük. Sıralamada yer değiştirenler var ama genelde bir iki sıra üste çıkmış ya da alta düşmüş o kadar.

"The PUR ranking roughly repeats the trend observed with PAR efficiency ranking: the same high-efficiency bulbs in terms of PAR/Watt rank high in the PUR/Watt list. In other words, the two parameters correlate well. "

Benim yukarda dediklerimi bu cümlede de okuyabilirsiniz. Yani eğer deneysel bir ölçüm yapmıyorsak her iki birim de bir aydınlatma ürününün akvaryum için faydasını ölçmek amacıyla kullanılabilir.

Şu konuya nasıl açıklık getireceğiz ?

10.000 kelvin mh ampülde de mavi dalga boyu var, 20.000 kelvin olanda da, deniyor...

20.000 kelvin lambaya bakarsanız neredeyse çoğunlukla mavi ışık veriyor, 10.000 sarı...

Eğer deniz canlıları fotosentezde ağırlıklı olarak mavi dalga boylarını kullanıyorsa,

aynı watt güce sahip 10.000 kelvin ampül mü daha çok mavi ışık verir, 20.000 kelvin aynı güçte ampül mü

daha çok mavi ışık verir ?

Eğer mavi dalga boyunun önemi daha büyükse, mantık olarak sorulacak son soru, hangi kelvin in aynı güçte daha fazla mavi performansı verdiği olacak...

Zaten cevabınız da sorunun içinde :)

Yani, : ))))

PAR değeri ağır basar dersek, 10.000 kelvin en yararlı lamba olur.

Mavi dalga boyu ağır basar dersek 20.000 kelvin lamba kullanmalıyız çıkar...

İkisi de eşit öneme sahipse, acayip elektrik faturası ödeyeceğiz demektir : ))))

(Yüksek watt 20.000 kelvin lamba )

Ben MH olarak 14500 K kullanıyorum, T5 ile de actinic desteği veriyorum. Tabanda da, tavanda da SPS var. Renklenmeden de, büyümeden de gayet memnunum.

Mercanın ihtiyacına göre ışıklandırma sistemi kurmak bence en doğrusu.

Elektrik faturası konusunda birşey diyemeyeceğim. Bu sistem bana, hemen hemen aylık ek 60 YTL olarak yansıyor.

PUR PAR'a göre daha doğru bir sonuç verebilir ama akvaristler için PAR değeri de yeterlidir çünkü 400-700nm aralığındaki dalga boylarının hepsi mercanlar tarafından kullanılır. PAR da zaten bu aralığı ölçüyor. Farklı mercanlar, farklı dalga boylarını daha efektif kullanır. Bunu PAR ölçemez ama çok da gerekli değil bence.

arkadaşlar bende bu konuya giriyorum bende ati marka armatür  20.000  kelvin 150w mh 2 + 24 w t5 konbiyansı kullanıyorum ve mh  çoğunlukla mavi ve beyaz karışımı bir renk veriyor.

Arkadaşlar konunun üzerinden çok sular akmış geçmiş, şu an güncel olan durum nedir acaba ? led, mh, t5 olarak düşününce t5'ler 6 ayda bir değişim gerekliliği ile masraflı, mh'lar sarfiyat var ama daha uzun kullanım ömrü var, led ise kurulum maliyeti yüksek fakat sonrasında sarfiyat  ve yenileme masrafı yok. Bu durumda sps mercanlara yetecek bir ışık gerekliliği düşünüldüğünden nasıl bir yol izlememiz uygun olur ? Tek başına led, mh+t4, t5+led, sadece t5 ?

besleyeceğiniz canlıya göre düzenleme yapmak gerekir full sps bir tanka mh+t5 kombinasyonu super olur, lps ise  t5+led olabilir, softlarda led yeterli gelir

t5 leri 1 yılda değiştirebilirsiniz buda yakma sürenize bağlı olarak 18 ayda olabilir

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri