Deniz Bey bahsettiğiniz renklenmeyi yakaladığınız T5 kombinasyonunu bizlerle paylaşır mısınız
Ayrıca bu tabiki sadece aydınlatmanın etkisi değildir diye düşünüyorum , aynı zamanda su değerleri ve beslenmenin de etkisi olmalı.
Osman Bey şimdi farkettiğim için biraz geç oldu.özür dilerim.
Ben önce uzun süre 6 adet 24W T5 kullandım.Kullandığım taban alanı 70*70 su yüksekliği 45 cm.
Bu aydınlatma ile montipora ve yumuşak mercanlarda büyüme elde ederken acroların çoğunda büyüme elde edemiyordum.Montiporalarda da renklenme çok canlı değildi.
Bu dönemde çok fazla besin ve mineral takviyesi yaptığımda söylenemez.
Daha sonra T5 adedini 8 *24W olarak değiştirdim.Bir çok mercanda renk olarak çok olumlu gelişme elde etmeye başladım.Büyüme montiporalarda daha fazla olmaya başladı.Ancak içlerinde ,beyaz hydnophora-acropora echinata-acropora millepora-montipora digitata (lila renkli) gibi, çok uzun zaman gelişme gözlemleyemediklerimde oldu.
Bu dönem içinde mineral takviyesini daha ciddi olarak yapmaya başlamıştım.
Daha sonra sisteme MH 14K 150W ekledim.yer darlığından dolayı 2 adet T5'i çıkardım. Bu dönemde daha önce renk ve büyüme göstermeyen acroporaların bazılarında ciddi olarak patlama yaşadım.Ancak montiporalarda MH öncesi olan renkleri hızla kaybederken daha fazla büyüme elde ettim.
Plate ve digitata türü montiporalar MH ekleyip T5'i azaltmama renk olarak olumsuz ama büyüme olarak olumlu tepki verdiler.Aynı dönemde renk ve sağlık olarak sorunlu montipora rainbow renk olarak ve büyüme olarak olumlu tepki verdi.
Bunun üzerine üst armatürü büyüterek tekrar 8 adet T5'e döndüm ve T5 ışık süresini 10 saatten 12 saate çıkardım.Florasanları 6 aylık periyotlarla değiştirmeye başladım.Kullandığım T5 kombinasyonu her zaman 1:1
oranında oldu.MH yanma süresi öğlenleri 3 saat.
Bu dönemde element takviyesinin yanında yoğun olarak aminoasit ve plankton takviyesine başladım.Çoğu türde gelişme ve renklenmelerde olumlu gelişmeler gözlemledim.
Işıkla ilgili radikal değişikliklerin genelde sorun yaratmasından dolayı kafamdaki ışık ile ilgili değişiklikleri uzun sürede yapıyorum.
Bir sonraki adımda ampul üreticinin önerisi doğrultusunda MH kelvin değeri ve T5'in 1:1 olan kombinasyonunu değiştireceğim.