Keşfet

Metal Halide Ve T5 Karşılaştırması

Önceki mesajımda demek istediğim yanlış anlaşılmış sanırım. Ben lümen/watt çok doğru bir kavramdır kullanılabilir ama PAR/Watt kullanılmaz demek istemedim. İkisi de akvaryum için yanlış bir kullanım. Yani dediğin gibi bunların hepsi lümen/watt için de geçerli ama lümen/watt da akvaryumda dikkate alınmaması gereken bir değer. Yukarıda "Bunun nedeni" diye sıraladığım maddeler neden PAR/Watt değerini kullanmamalıyız, neden yalnızca PAR değerini kullanmalıyız sorularının nedenleri.

Ayrıca akvaryum için lümenin PAR'dan bağımsız olarak üstün olduğu bir alan göremiyorum. PAR ile Lümen her zaman birbiriyle doğru orantılı değerler değil bu nedenle lümen bizi ilgilendirmiyor.

Par değerini nasıl ölçeriz? Fotoğrafçıların kullandığı bir cihaz vardı sanki. Alalım bir tane elden ele dolaştırır akvaryumların par değerlerini ölçeriz. Nasıl olsa bir kere lazım olacak sabit ışıklandırma için.

Moderatör tarafında düzenlendi:
o cihaz galiba lumen olcuyor. ama lumeni olcerseniz ordan par degerine ulasabilirsiniz. tabi florasan ureticisinin verdigi par degeri dogruysa ;)

Suyun içinden nassı ölççez peki :D Bu alet bir yere tutup karşıdan gelen ışığı ölçmek için.

Kılıfa koyup suya sokarsın :D

Suyun içinden nassı ölççez peki :D Bu alet bir yere tutup karşıdan gelen ışığı ölçmek için.
o da ayri bir muamma.. simdi bunu su gecirmez bir seyin icine koyup akvaryuma sallandirsam, o su gecirmez sey direk isigi yansitacak ve bana yanlis deger gosterecek.

su alti parmeterlari oldugunu kisa bir arastirmada ogrendim ama fiyatlari bulamadim..

ayrica arastirmaci arkadaslar hangi mercanin hangi par degerini sevdigini de yazmislar. atiyorum, frogspawn 250 PAR seviyorsa ona 300 vermek yanlis oluyormus vs vs..

uzun is yani, en iyisi pari mari karistirmayalim, keyfimize bakalim :D

metalle t5`i karsilastirmaya defam edelim :)

PAR değeri Quantummetre ile ölçülüyor ve suyun altında kullanılabilenleri var.

Tüm hobi sahibi arkadaşlara selamlar,

Selim kardeşimin gündeme getirdiği konu aydınlatma açısından oldukça önemli.Yapılan tartışmalar ve bahsedilen konuları hepimizin uygulayıp yorumlayacağı daha anlaşılır boyutlara getirmek gerekiyor.

Selim'in bahsettiği par değerinin ölçüsünün dayandığı ölçme birimi microeinsteins/metrekare/saniye olarak tanımlanır ve quantum metre ile ölçülür.Aquakültür ve hobi amaçlı mercan tanklarında ışık şiddetini ölçmek,bilgilenmek ve değişen şartlara göre ayarlamak için genelde uygulama kolaylığı ve ölçeme aletinin maliyeti açısından lüxmetre kullanmak pratikte herzaman daha iyi sonuç veriri.Tropik kuşakta bulutsuz bir atmosfer şartlarında ölçülen ışık şiddeti 2000 microeinsteins/metrekare/saniye (par) değerindedir,bu ölçülen değerin lüx olarak karşılığı 100 000 lüx'tür.Ege'de temmuz ayında 120 000 lüx değeri ile en yüksek değerini alır aralıkta ise bulutsuz güneşli havada 40 000 -35 000 lüx değerinde ölçülür.Şİmdi bu aleti akvaryumda nasıl kullanacağız,gerçi bu lüx metreden ve amacından 2006 haziran ayında bu forumda bahsetmiştim fakat kimse konu ile ilgilenmemişti.(100 usd verip metal lamba alırız 100 usd verip bunu nasıl kullanacağımızı anlayacağımız lüx metreyi almayız gibi mesaj yazmıştım.Bu konuya başlamadan önce yine bir kaç örnek vereyim.Tropik denizlerde türbidenin çok az olduğu sularda yapılan ölçülerde gündüz 12oo-14oo arasında güneş ışığının en güçlü olduğu periyotta 4 metre derinlikte ölçülen ışık değeri 55 000 lüx, 10 metre derinlikte ölçülen ışık değeri 42 000 lüx 18 metrede 15 000 lüxtür.Şimdi dönelim akvaryumumuza örnek olarak 5 ayrı tür mercanımız var ve biz bunların doğada kaç metre derinlikte yaygın olarak bulunduğunu biliyoruz.Şimdi kendimin kullandığı 250 watt 10 000 kelvin metal halide lambada ölçtüğüm gerçek değerleri vereyim. Lamba akvaryumun su yüzeyinden 25 cm yukarıda ve lambadan 5 cm aşağıda ölçülen ışık şiddeti 160 000 lux su seviyesinden 5 cm yukarıda 530 000 lüx (ölçü alınan noktalar lambanın altındaki kalan bölge sağa veya sola değil.)su seviyesinden 5 cm yukarıda lambanın altına gelen alanlardan 30 cm uzak mesafade 300 000 lüx su üstündeki bu verilere göre su altında kalan derinliklerde ışığın miktarını kayıp tablolarından faydalanarak yapabiliriz.Bu arada su kalitesinin iyi olduğunu bulanık olmadığını kabul ediyoruz. 250 watt metal halidenin altında 10 cm derinlikte 32 000 lüx 20 cm derinlikte ışık şiddeti 25 000 lüx, 30 cm derinlikte ışık şiddeti 19 000 lüx,40 cm derinlikte ışık şiddeti 16 000 lüx olarak ölçtüm.Bu değerlere bakarsak benim akvaryum için ortalama su derinliğine bağlı kayıplar 10 cm derinlik %41 20 cm derinlik %50 30 cm derinlik %60,40 cm derinlik %70 oluyor.Genelde bu kayıpların ampirik formulleri yayınlanmıyor veya ben bulamadım bir kaç benimki gibi ölçülen denemeler var genelde bu değerler çıkıyor.Şimdi gelelim bunları yorumlamaya benim akvaryumda 10 cm derinlikte ölçülen ışık şiddeti 32 000 lüx bu şunu ifade ediyor acropora mercanı bu 250 watt metal halide lamba kullanarak ve acroporayı akvaryumun yüzeyinden 10 cm aşağıya tam lambanın altına koyarsam buradaki 32 000 lüx ışık şiddeti yeterli olmayacaktır bu yorumu yazımın başında ifade ettiğim tropik denizlerde yüzeyden 4 metre derinlikte ölçülen ışık değeri bilgisi 55 000 lüx ifadesine bakarak yapıyorum ve örnek olarak aldığım acropora türününde ortalama 2 veya 5 metre derinlikte yaşadığını biliyorum.Canlının yaşadığı derinliği ve akvaryumunuzun (10,15,20,25,30cm) gibi derinliklerdeki ışık miktarını bilirseniz bu yorumu rahatlıkla yapabilirsiniz.Şimdi mutlaka ben yüzeyden 10 cm aşağıya acropora koyacaksam işik şiddetini 32 000 lüx değerinden 55 000 lüx değerine çıkartacağım bunu eklamba koyarak veya lambamın watt değerini artırarak yapacağım daha önce bahsedilen watt-PAR ilişkisi yok fikri tamamen hatalı bir görüştür.Bu yeni yüksek wattaki metal lambayı denerken gene lüx metreyi kullanacağım ve işime çok yarayacaktır.Tavsiye olarak kullandığınız aydınlatma sistemi devredeyken akvaryumunuzun yüzeyinde bir çok yerden ışık şiddeti ölçüsünü alın sonra bunları derinliğe bağlı olarak akvaryumunuzun tüm noktalarında hesaplayın ve iki boyutlu olarak aydınlanma miktarı kodlamasını yapın sonra akvaryumda sahibi olduğunuz ve olacağınız mercanların hangi derinlikte yaşadığını ve ışık ihtiyaçlarını bilin bu şekilde en verimli yerleştirme planını yapın (bu arada akıntıyı ihmal etmeyin) bunu sağlarsanız kayıplar azalacak büyüme oranı oldukça artacak ve renkler daha iyi olacaktır.Bu arada aydınlatmada en çok yapılan hata kaç kelvin lamba koyayım sorusu ve 10 000 kelvin lambam var 20 000 yaptım nasıl olur soruları.10 000 kelvini 20 000 kelvin yaparsanız ışık şiddetiniz yarıya düşer 10 000 kelvin 250 watt lambanızı 20 000 kelvine çevirirseniz lambanız minimum 500 watt olması gerekir.Bunu yapmazsanız yarıya düşen ışık şiddetiyle mercana fayda yerine zarar vermiş olursunuz.Basit bir örnek olarak 10 000 kelvinden 20 000 kelvine geçiyorsunuz simdi karnınızı yarım ekmek ve peynirle doyuruyorsunuz beslenme şartınız böyle birden değişiklik oluyor size diyorlarki iskender yiyeceksiniz ama çeyrek porsiyondan daha az olacak yiyeceğiniz döner miktarı hangisini seçersiniz döner kadar sizi cezbetmese bile sürekli aç gezmemek için peynir ekmeğe devam etmek daha iyidir.Hergün çeyrek porsiyon döner insana yetmez aç gezersiniz,gücünüz kalmaz.(Bu örnek ağız tadıyla ilgili anlaşılsın diye verdim besin değeri olark yorumlanmasın bakarsanız ekmek peynirde ,dönerde tek başına eksik ve hatalı beslenme örneği, akvaryumda mercanlarıda bu eksik beslenme durumundan plankton takviyesiyle daha iyi duruma getirebiliriz.

Umarım kendi ışık şiddeti örneklerim faydalı olur.Lüx metre ucuz ve ülkemizde bulunuyor,Quantum metre ülkemizde hemen bulmak zor olacaktır ve lüxmetreye göre daha pahalı bir cihaz.

Selamlar,

Alper Kızılkaya

Alper Bey kafamdaki soru işaretlerinin tamamı aydınlandı. Teşekkürler. Sırf güneşin gücünü kullanmak için solatube araştırıyordum bu aralar. Kelvin bu karşılaşmada çok önemli değil demişsiniz. Doğada mercanların lüx değerini akvaryumda yakaladık. Peki güneşin yaydığı renk tayflarını nasıl vermemiz gerekir. Yani sizce 10.000 kelvin MH yanına 4 adet T5 koyuyorsak. Kaç adedi actinic 22.000 vb... kelvin kaçı ara kelvinlerde olması gerek.

Saygılar

Onur bey selamlar,

Güneş ışığını kulanmak ev ortamında bizim ülkemizin coğrafi koşulları gereği çok emek gerektiren bir çalışma olacaktır.Tropikte olmadığımız için yazımda belirttiğim gibi ışık şiddeti mevsimlere göre hatta bazı yıl için dönemlerde birkaç hafta içinde bile radikal azalma veya çoğalma meydana geliyor mevsimsel değişimlere göre sürekli ışık şiddetinizi ayarlamak için refleks vermeniz gerekecek gölgeleme lazım bunu takip etmek hergün ışığı ölçmek oldukça zahmetli bununla sürekli uğraşmak gerekecektir,eğer kaçırırsanız fazla ışık ve az ışık şiddeti nedeniyle sağlıklı bir mercan akvaryumu sahibi olmak çok zor.Tropiklerde yaşasanız çok avantajlı bir kere ayarla devam etsin.Kelvin herzaman önemli şimdi benkullanacağınız T5 lambanın ışık şiddetini bilemem bunedenle bir şey söyleyemem fakat lüx metre kullanırsanız bu soruların cevabını yazımda belittiğim kriterlere dikkat ederek kendiniz rahatlıkla bulabilirsiniz.

Saygılar

Alper

Alper bey elinize sağlik :)

Açıklayıcı ve güzel bir yazınız için teşekkürler Alper Bey, elinize, zihninize sağlık.

Tolga bey selamlar,

Faydalı olduysa bende mutluluk duyarım,sizede üretimle ilgili çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

İyi çalışmalar.

Alper

Oh be ne diyim beni ışığınızla aydınlattınız. Yurtdışındaki forumlarda lüx metrede diğer aletide kullanan akvaristler duymuştum. Gerekli bir cihaz, bunun gereksiz olduğunu söylemek çılgınlık olur. :)

Deniz Bey bahsettiğiniz renklenmeyi yakaladığınız T5 kombinasyonunu bizlerle paylaşır mısınız :)

Ayrıca bu tabiki sadece aydınlatmanın etkisi değildir diye düşünüyorum , aynı zamanda su değerleri ve beslenmenin de etkisi olmalı.
Osman Bey şimdi farkettiğim için biraz geç oldu.özür dilerim.

Ben önce uzun süre 6 adet 24W T5 kullandım.Kullandığım taban alanı 70*70 su yüksekliği 45 cm.

Bu aydınlatma ile montipora ve yumuşak mercanlarda büyüme elde ederken acroların çoğunda büyüme elde edemiyordum.Montiporalarda da renklenme çok canlı değildi.

Bu dönemde çok fazla besin ve mineral takviyesi yaptığımda söylenemez.

Daha sonra T5 adedini 8 *24W olarak değiştirdim.Bir çok mercanda renk olarak çok olumlu gelişme elde etmeye başladım.Büyüme montiporalarda daha fazla olmaya başladı.Ancak içlerinde ,beyaz hydnophora-acropora echinata-acropora millepora-montipora digitata (lila renkli) gibi, çok uzun zaman gelişme gözlemleyemediklerimde oldu.

Bu dönem içinde mineral takviyesini daha ciddi olarak yapmaya başlamıştım.

Daha sonra sisteme MH 14K 150W ekledim.yer darlığından dolayı 2 adet T5'i çıkardım. Bu dönemde daha önce renk ve büyüme göstermeyen acroporaların bazılarında ciddi olarak patlama yaşadım.Ancak montiporalarda MH öncesi olan renkleri hızla kaybederken daha fazla büyüme elde ettim.

Plate ve digitata türü montiporalar MH ekleyip T5'i azaltmama renk olarak olumsuz ama büyüme olarak olumlu tepki verdiler.Aynı dönemde renk ve sağlık olarak sorunlu montipora rainbow renk olarak ve büyüme olarak olumlu tepki verdi.

Bunun üzerine üst armatürü büyüterek tekrar 8 adet T5'e döndüm ve T5 ışık süresini 10 saatten 12 saate çıkardım.Florasanları 6 aylık periyotlarla değiştirmeye başladım.Kullandığım T5 kombinasyonu her zaman 1:1

oranında oldu.MH yanma süresi öğlenleri 3 saat.

Bu dönemde element takviyesinin yanında yoğun olarak aminoasit ve plankton takviyesine başladım.Çoğu türde gelişme ve renklenmelerde olumlu gelişmeler gözlemledim.

Işıkla ilgili radikal değişikliklerin genelde sorun yaratmasından dolayı kafamdaki ışık ile ilgili değişiklikleri uzun sürede yapıyorum.

Bir sonraki adımda ampul üreticinin önerisi doğrultusunda MH kelvin değeri ve T5'in 1:1 olan kombinasyonunu değiştireceğim.

Teşekkürler Deniz Bey.

Peki, renklenme için tek kıstas ışıklandırma mıdır? Bu son tartıştığımız konular gösteriyor ki doğadakine yakın nitelikte olmasa da doğadakine yakın güçte ışık kullanmak mümkün.

Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi günler Deniz Bey,

1:1 olan t5 oranını ne şekilde değiştirmeyi düşünüyorsunuz?

Mevcut metal halideinizi daha düşük kelvin değerinde mi ,daha yüksek kelvin değerinde mi ampulle değiştirmeyi düşünüyorsunuz?(Neden?)

Bir de neden sadece mhyi sadece 3 saat yakmayı uygun gördünüz?

Ps:Fikirlerinize değer verdiğim için biraz fazla sıkboğaz etmiş olabilirim kusruma bakmayın

İyi günler Deniz Bey,

1:1 olan t5 oranını ne şekilde değiştirmeyi düşünüyorsunuz?

Mevcut metal halideinizi daha düşük kelvin değerinde mi ,daha yüksek kelvin değerinde mi ampulle değiştirmeyi düşünüyorsunuz?(Neden?)

Bir de neden sadece mhyi sadece 3 saat yakmayı uygun gördünüz?

Ps:Fikirlerinize değer verdiğim için biraz fazla sıkboğaz etmiş olabilirim kusruma bakmayın

Merhaba,

T5'leri 2:1 (15K:22K) MH'yi de (10K) olarak değiştirip birde öyle deneyeceğim.

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri