Keşfet

Neden Güneşten Daha Yüksek Kelvin Lambalar Kullanılıyor?

akvaryumhayali

Yeni Üye
Ad Soyad
Sadi ÖZKUL
5000-6500 K Açık havada gün ışığı bu değerlere sahip iken neden 10000-14000K florasanları kullanıyoruz?

Işık değerleriyle ilgili kısaca bilgi alabilirsem sevinirim.

İçinizde 6500K değerinde ışık kullanan var mı? Varsa artıları eksileri nelerdir?

ben herzaman 1 tanede olsa 6500k lamba kullanıyorum ve hiçte sorun yaşamadım

güneş ışığı o şekilde ama güneş ışınları derinlere indikce farklı spectrumlara dönüşüyor o yüzdende kelvin değeri yükseliyor

refigiumda 12 saat boyunca yanan bir 7000 k tasarruflu bir ampul var nedendir anlamıyorum coralin algler cok güzel çogalıyorlar ve sumpta herhangibir yosunlasmada yok.

Kullandığınız tasarrufların markası ve watt değeri nedir?

çin malı bir ampul alırken sadece kelvin degerine bakıpta almıstım 25 w

6500k philips marka tasarruflu lambayı 20lt lik nanoda kullanıyorum xenialar gayet sağlıklı ve pumping yapıyorlar yosunlanmada olmuyor

bende tane 10 000 kelvin var refigum da deli gibi yosun yapıyor

Mercanların yaşadıkları derinliğe göre değişmekle birlikte ağırlıklı olarak 10.000 K ve üstü aydınlatmak ullanmamızın nedeni;

kelvin değeri düşük ışık çok derinlere inemez.Denizi belirli bir derinlikten sonra mavi tonlarda görmemizin nedeni de budur. Suyun derinliği arttıkça düşük kelvinli ışık filtre edilmiş olur ve mercanlara ağırlıklı olarak mavi spektrumdaki ışık ulaşır.

Biz de bunu taklit etmeye çalışıyoruz. Mümkün olduğunca yüksek kelvin tercih etmemeizin nedeni de 10.000K den düşük ışığın yosun oluşumunu gözle görülebilir ölçüde hızlandırmasıdır. Belki denizlerde su hacmi nedeniyle bu çok sorun olmasa da akvaryumdaki su daha hızlı kirlenebildiği için (nitrat fosfat silikat ..vs istenmeyen maddelerin birikimi daha hızlı olur) düşük kelvin aydınlatmayı ağırlıklı olarak kullanmamanız önerilir.

Arkadaşların dediği gibi tercihen armatür çok sayıdaki t5in içine 1 adet 6500 K konulabilir. Açıkcası ben bugüne kadar kullanmadım ve bir eksikliğini de hissetmedim :)

Mercanların yaşadıkları derinliğe göre değişmekle birlikte ağırlıklı olarak 10.000 K ve üstü aydınlatmak ullanmamızın nedeni;
kelvin değeri düşük ışık çok derinlere inemez.Denizi belirli bir derinlikten sonra mavi tonlarda görmemizin nedeni de budur. Suyun derinliği arttıkça düşük kelvinli ışık filtre edilmiş olur ve mercanlara ağırlıklı olarak mavi spektrumdaki ışık ulaşır.

Biz de bunu taklit etmeye çalışıyoruz. Mümkün olduğunca yüksek kelvin tercih etmemeizin nedeni de 10.000K den düşük ışığın yosun oluşumunu gözle görülebilir ölçüde hızlandırmasıdır. Belki denizlerde su hacmi nedeniyle bu çok sorun olmasa da akvaryumdaki su daha hızlı kirlenebildiği için (nitrat fosfat silikat ..vs istenmeyen maddelerin birikimi daha hızlı olur) düşük kelvin aydınlatmayı ağırlıklı olarak kullanmamanız önerilir.

Arkadaşların dediği gibi tercihen armatür çok sayıdaki t5in içine 1 adet 6500 K konulabilir. Açıkcası ben bugüne kadar kullanmadım ve bir eksikliğini de hissetmedim :)
Yani buradan düşük yükseklikteki akvaryumlarımızda 6500K ışıklar yeterli olabilir sonucu mu çıkarıyoruz. Örneğin nanolarda vs.

Ayrıca 10000K ışıkların arasında 6500K koyulmasının mantığını anlayamadım. Biraz açıklayabilirmisiniz. Bana amatör gözüyle 10000K; 6500k yı absorbe eder etkisizleştirir gibi geliyor.

İşin aslı bende bir süredir 6500k gün ışığı tasarruflardan kullanıyorum. Başta ışıkları geçici olarak takmıştım. Ama şimdi bakıyorum ki yosun problemi yok gibi. Canlılar da güzel açıyorlar.

Ama yüksek ışık isteyen bir canlıyla denemek istiyorum. Hangi canlıyı denemeliyim??? Işık isteyen anemonlardan mesela ?

Burdan o sonuca nasıl ulaştınız anlayamadım ? : :blink: ,

ben kişisel olarak size 10.000 Kelvin değerinden düşük kelvinli floresan kullanmamanızı öneririm. (Sanırım böyle daha net oldu :) )

Moderatör tarafında düzenlendi:

özellikle NATURAL LIGHT IN THE REEF başlığından sonrasını okursanız şekillerle ve detaylı anlatmışlar Osman Bey in bahsettiklerini...

Neden diye sorduğunuz sorunun akvaryumlar ve deniz ile ilgili kısmı ilgili linkte mevcut.

Açık hava ile karşılaştırmanızın cevabı ise sorunun içinde gizli, çünkü o açık hava, biz denizin içindeki kelvin ve spektrumla ilgileniyoruz, amaç doğayı taklit etmek...

Not: Bu arada açık bulutsuz mavi gökyüzü kelvin değeri 20000 olarak geçer ;)

6500 kelvin dediğimiz aydınlık değeri ise öğleden sonra güneş ışığının aydınlatması olup daha düşük 4000-5000 kelvin değerler gün batımına doğru ortaya çıkar...

Saygılar...

Bu arada 6500 kullanan var mı neden sorunuza da yanıt verelim akılda takılan yer kalmasın:

6500 ü genelde metal halide olarak, hızlı sps mercan büyümesi yakalamak isteyenler tercih ediyor, bu kelvin değerindeki metal lambalar çok fazla PAR değeri verdiğinden canlılar hızlı gelişiyor ancak akvaryumun rengi akvaryum gibi değil bira gibi görünüyor.

Araya 6500 kelvin lamba atmak ise çok fazla mavi veya çok fazla loş görünen floresan aydınlatmalarda biraz görüntüyü canlandırmak için yapılmış bir rütuş gibi düşünebilirsiniz...

Ha isterseniz tüm aydınltmayı 6500 k yapabilirsiniz biraz da zevk ve hangi manzarayı yakalamak istediğinizle alakalı.

Canlıların sağlığı derseniz, armatürü alçak veya yüksek asarak, canlıları aşağı veya yukarı koyarak canlılara uyum sağlama fırsatı ve süresi verdiğiniz sürece böyle bir aydınlatma da kullanılabilir, olmaz diye birşey yok...

Kelvin yansımayla alakalı bir durum. Kapalı alanlarda daha yüksek kelvin olması da bundan kaynaklanıyor. Açık havada ışık sadece tek yönlü geliyor. Ama kapalıyken bulutlardan yansıyan ve süzülen ışık daha fazla ışın yayıyor ve kelvin yükseliyor.

Denizler de de tuzlu su bulut etkisi yaparak ışığı yansıtıyor ve su içindeki kelvin değeri yükseliyor. Zaten yüksek kelvinli lambalar da bu şekilde ışığı yansıtarak çalışır.

6500 kelvin tasarrufları kullanmıştım. T5 lerde küçülmeye başlayan anemonların aşırı derecede büyüdüğünü hatırlıyorum. Yosun problemi yaşamamıştım.Bu ampullerin iyi tarafı sıcaklık yaymadıkları için hemen su yüzeyine koyabiliyorsunuz. Işık kaybınız olmuyor. Görüntü bulanık değildi. Hatta oldukça canlı bir görüntü katıyor.

Belki de bu 6500 kelvin tasarruf lambalar güneş ışığı gibi suya çarğınca yansıyıp 6500 den daha yüksek bir kelvin değeri ortaya çıkarıyordur. Ölçmek lazım.

Yansıma ile kırılmayı karıştırıyor olabilirsiniz. Yansımayla ışığın kelvin değeri değişmez.

Yansıma ile kırılmayı karıştırıyor olabilirsiniz. Yansımayla ışığın kelvin değeri değişmez.
Hayır karıştırmıyorum. Kırılma tam karşılamaz. Bunu tam olarak açıklarsam bir odaya bir çok ayna koyar ve bir ışık yakarsanız nasıl ışık her bir aynadan yansıyarak ve yansıyan ışık başka bir aynaya çarparak tekrar ışığı yansıtır ve bu böylece sonsuza sürerse bulutlara çarpan güneş ışığı da bulutların oluştuğu milyonlarca su zerreciklerine carparak kat be kat milyonlarcasına bölünüyor ve kelvin yükseliyor.

Kırılma ışığın etkisini azaltır ama yansıma arttırır.

Tuzlusuda da tuzun etkisiyle su zerrecikleri yansıyarak bir ışık belki binlercesine bölünüyor. Ama tatlısuda bu yansıma daha az oluyor. Belkide bu nedenle denizler daha parlak ve berrak görünüşlüdür. İnsan bakmaya doyamaz.

Şimdi bir düzeltme yapmak lazım,

kelvin bir ısı birimidir.

Bizim kullandığımız anlamda kelvin in tam tanımı ise bir kaynaktan gelen ışınların siyah bir yüzey üzerinde yarattığı ısı değerine göre sınıflandırılması...

Yani gün ışığı dediğimiz öğle güneşinin siyah levhaya çarpıp burada oluşturduğu ısı değeri 6500 kelvin oluyor.

Tekrar yazayım, "bulutsuz açık gökyüzünün" oluşturduğu ölçülen kelvin değeri 20.000...

Şimdi bir düzeltme yapmak lazım,kelvin bir ısı birimidir.

Bizim kullandığımız anlamda kelvin in tam tanımı ise bir kaynaktan gelen ışınların siyah bir yüzey üzerinde yarattığı ısı değerine göre sınıflandırılması...

Yani gün ışığı dediğimiz öğle güneşinin siyah levhaya çarpıp burada oluşturduğu ısı değeri 6500 kelvin oluyor.

Tekrar yazayım, "bulutsuz açık gökyüzünün" oluşturduğu ölçülen kelvin değeri 20.000...
Burak bey benim bildiğim ve siz söyleyince baktığım tüm kaynaklar AÇIK HAVADA GÖKYÜZÜNÜN 5500-6500K civarlarında olduğunu söylüyor. Sisli bulutlu ve gölgeli havalarda ise 12.000. -15000. 20000 K ye kadar çıktığını gösteriyor.

Yani güneşli havaların kelvin değeri bulutlu havalara göre çok daha düşüktür.

"bulutsuz açık gökyüzünün" oluşturduğu ölçülen kelvin değeri 20.000... bilginizin kaynağını belirtirseniz yanlışlık yapmamış oluruz.

Renk Isısı Tipik Kaynağı

1000K Mum, Gaz lambası

2000K Çok erken gündoğumu; Düşük etkili Tungsten Lambalar

2500K Normal ev ampulleri

3000K Stüdyo ışıkları, Projektörler

4000K Renksiz Flaş ampülleri

5000K Tipik gün ışığı; Elektronik Flaşlar

5500K Kodak Merkez binasında öğle tatili başlarken. ? Tam Beyaz

6000K Bulutsuz havada güneş (Sahra çölünde öğlen)

7000K Hafif kapalı gökyüzü

8000K Kapalı gökyüzü

9000K Bulutsuz güneşli havada, açık alanda gölge

10,000K Çok kapalı gökyüzü

11,000K Güneşsiz koyu mavi gökyüzü

20,000K Dağlarda Çok açık havada açık gölgeli alan

22,000K Güneş tam doğmadan/batmadan 1-2 dakika önceki büyülü saat denilen kobalt renk

Konu görüntüleyen kullanıcılar