Keşfet

Neden Güneşten Daha Yüksek Kelvin Lambalar Kullanılıyor?

Öğleden sonra ve öğle güneşi 5500-6500

Bulutsuz açık mavi gökyüzü 20000

parçalı bulutlu güneşli gökyüzü 10000-15000

Gün batımı kızıl gökyüzü 3000-4000 diye geçer.

Ben bulup kaynağı link koyarım buradan, aynı şekilde sizden de kaynak rica edeceğim...

Baktığım kaynaklar Gökçe Modun verdiği şekilde kelvinleri sıralıyor. Yüksek kelvinler güneşi değil gölgeli ve bulutlu havalarda görünüyor. Bubun nedeni de daha önce dediğim gibi yansımadır.

Bu ikisi arasındaki farkı anlamadım.

Öğleden sonra ve öğle güneşi 5500-6500

Bulutsuz açık mavi gökyüzü 20000

Bu makaleyi başka kaynakta okumuştum ama aynı makale idi.

Bu arada birkaç makale var ve bir kısmı fotoğraf bir kısmı akvaryum sitelerinde yayınlanıyor ve bir çoğu aynı birkaç makalenin alıntısı...

Linkteki makalenin ilgili kısmı :

Renk sıcaklığı (Kelvin)

Işığı hiç yansıtmayan siyah bir kütlenin, ısıtıldığında hangi sıcaklıkta hangi spektrum özelliklerinde ışık yaydığı referans alınarak belirlenen ve Kelvin (0°C = 273°Kelvin) sıcaklık derecesiyle belirtilen kalitatif bir yaklaşım değeridir. Örneğin spektrum özelliği, 1800 K derecesinde ısıtılmış bir siyah kütlenin yaydığı ışığa benzediği için mum ışığının renk sıcaklığına 1800 K denir. Batan güneş ışığının renk sıcaklığı 2500-3900 K, öğle güneşinin 5000-5500 K, bulutlu gökyüzünün 7000-8000 K, bulutsuz açık mavi gökyüzünün ise 20000-30000 K'dır. Genel olarak, renk sıcaklığı arttıkça spektrumda kırmızı ağırlıklı tonlardan daha yüksek frekanslı mavi ağırlıklı tonlara doğru geçiş olur.

Ben bulup kaynağı link koyarım buradan, aynı şekilde sizden de kaynak rica edeceğim...
bu forumu sevmeye başladım :D

Moderatör tarafında düzenlendi:
22k kelvinlik dediğimz renk alacakaranlıkmı oluyor.Çok sevimli ve tatlı bir renk var hafif morumtırak geceyle gündüzün arasında.Ben tankımda o rengi istiyorum açıkcası ama tek lambaya elde etme şansım yok sanırım.

22k kelvinlik dediğimz renk alacakaranlıkmı oluyor.Çok sevimli ve tatlı bir renk var hafif morumtırak geceyle gündüzün arasında.Ben tankımda o rengi istiyorum açıkcası ama tek lambaya elde etme şansım yok sanırım.
Alacakaranlığa yakın bir ton diyebiliriz. Ama o kadar karanlık değil. Hobimizde bu tonlar görsellik amacıyla kullanılıyor ama fotosenteze hiç katkıları yok. Hele actinic 0 katkı. Ama renginden dolayı kullanan çok.

Farklı kaynaklarda kelvin değeri ile ilgili değişiklikler gayet normaldir, Terry Galloway isimli bir zatın güneş evi isimli bir projesi var, elektrik mühendisleri odası türkçeye çevirip dağıttı halihazırda, burada yoğun yaşamın olduğu bir şehrin havaya menfi anlamda bulunduğu katkı neticesindeki gözle görülmeyen partiküllerin güneş ışığı üzerinde ne kadar büyük etki yapabileceği bilimsel olarak ispatlanmış, çok daha açık bir anlatımda bulunur isek; kelvin değeri ile ilgili ölçümü yaptığınız yerin enlemi, dünyanın eliptik yörüngesine göre mevsimsel konumu, hava kirliliği ve havadaki partiküllerin muhteviyatı, kelvinmetre ile ölçümün yapılığı günki bulutlanmalar ve bunlar gibi birçok faktör az veya çok etki eder, insanların yapay olarak renk düzeltme filitreleri vasıtası ile kelvin değeriyle kolayca oynayabildiğini düşünürsek ortam değişkenlerinin ne denli etkin olabileceğini tezahür edebiliriz.

Farklı kaynaklarda kelvin değeri ile ilgili değişiklikler gayet normaldir, Terry Galloway isimli bir zatın güneş evi isimli bir projesi var, elektrik mühendisleri odası türkçeye çevirip dağıttı halihazırda, burada yoğun yaşamın olduğu bir şehrin havaya menfi anlamda bulunduğu katkı neticesindeki gözle görülmeyen partiküllerin güneş ışığı üzerinde ne kadar büyük etki yapabileceği bilimsel olarak ispatlanmış, çok daha açık bir anlatımda bulunur isek; kelvin değeri ile ilgili ölçümü yaptığınız yerin enlemi, dünyanın eliptik yörüngesine göre mevsimsel konumu, hava kirliliği ve havadaki partiküllerin muhteviyatı, kelvinmetre ile ölçümün yapılığı günki bulutlanmalar ve bunlar gibi birçok faktör az veya çok etki eder, insanların yapay olarak renk düzeltme filitreleri vasıtası ile kelvin değeriyle kolayca oynayabildiğini düşünürsek ortam değişkenlerinin ne denli etkin olabileceğini tezahür edebiliriz.
Zaten bu sebeplerden dolayı farklı kelvinlerde ve dolayısıyla ihtiyaçlara yönelik ışık kaynakları üretiliyor. Bizim tanklarımızın üzerinden bulutlar geçmediği, yağmur yağmadığı, şimşekler çakmadığı, yahut güneş fırtınaları kopmadığı vs. için ihtiyaçlarımız oldukça belirli ve net. Ama insan evladı fotosentezi bırakıp "ben mavi renk isterim yahut fosforik renk isterim" diye tutturunca olayın şekli şemali de değişiyor. Hobici önce ne istediğine karar verecek, amacını belirleyecek. Ondan sonrası kolay. Her amaca uygun ışık kaynağı mevcut.

Gün içersinde 16k kelvinlik mh lambam yanıyor.Gece ise 450Nm actinic lambam yanıyor.Ben geceleri açıkcası görsellik istediğim için o alacakaranlık gibi dediğim rengi istediğimi söyledim.Bana 16k önermişlerdi. Canlıların gelişimi için en iyi lambanın öyle olduğu söylendi.

Extremin getirdiği bir lamba var şimdi, onu alıcam parayı biriktirdim.Eski mh lambamın. 1 bucuk ay ömrü falan kaldı zaten.Tek endişem Mhler ile uğraşmaktansa Led sistemi yapsammı diye düşünüyorum.O lamba fiyatına benim tanka led armatür yapılır zaten.

Birde sormak istediğim şey bu gördüğümüz çok başarılı tankların hepsi mor renkte oluyor O rengin çok etkili olmadığını söyledin gokce abi.Peki sebebi ne.

"Birde sormak istediğim şey bu gördüğümüz çok başarılı tankların hepsi mor renkte oluyor O rengin çok etkili olmadığını söyledin gokce abi.Peki sebebi ne. "

Mavi ve mor altında fotosentez az olur diye bir şey yok, canlının ihtiyacı kadar aydınlatma olduğu sürece sarı mavi fark etmiyor, hatta yazıyı okursanız mavi tonları ağırlıklı olan lambalar daha etkili olabileceği üzerine araştırma linkte yayınlanmış:

Bende öyle bildiğim için merak ettim.Gökçe abinin dediğini pek anlamadım.Zaten tankı gündüz beslicek aksamda keyfini sürüceksin morumtırak tonlarda.Yani benim düşüncem tabi bu.Özellikle zoaların falan parıl parıl parlaması acayip hoşumagidiyor yatağımın ayak ucunda benim tankım.Gece yatarken sallanmalarını izliyorum.Ama çok mavide göz yoruyor işte:( O yuzden tek derim alacakaranlık yaratmak .

Geceleri salt dekor için ayar yapılabilen RGB led en kusursuz çözüm olacaktır renk kartelasından deneme yanılma ile istediğiniz rengi ayarlama şansınız var ama oldukça pahalıya çıkar, dekoratif amaçlı led şeritler çok ucuz ve yaygın, boş bir gününüzde istanbula gelip bankalar caddesini veya perpayı dolaşıp kocaelindeki dükkanım için ücreti mukabili numune olarak 10-20cm. şeklinde talep edebilirsiniz:) bu yöntemle birkaç renk numune toplayıp oldukça ucuza ve düşük tüketimle geceleri seyir zevki yakayabilirsiniz.

Bende öyle bildiğim için merak ettim.Gökçe abinin dediğini pek anlamadım.Zaten tankı gündüz beslicek aksamda keyfini sürüceksin morumtırak tonlarda.Yani benim düşüncem tabi bu.Özellikle zoaların falan parıl parıl parlaması acayip hoşumagidiyor yatağımın ayak ucunda benim tankım.Gece yatarken sallanmalarını izliyorum.Ama çok mavide göz yoruyor işte:( O yuzden tek derim alacakaranlık yaratmak .
Ben bir önceki mesajımda mor yerine yanlışlıkla mavi yazınca beni anlamadın doğal olarak. Doğru cümle "mor ve fosforik renkli ışık kaynaklarının fotosenteze katkısı hiç yok yahut yok denecek kadar az" olacaktı. Bu karışıklık için özür dilerim.

Fotosentez konusuna geri gelirsek, bu oldukça detaylı araştırmalar yapılan bir konu. Hala daha bilinmez yönleri mevcut. Bilinen en net olgulardan biri, mercanların dengeli renkte ışığa ihtiyacı olduğu. Çok mavi yahut çok beyaz değil. Az mavi yahut az beyaz da değil. Bir tanesi çok gelince fotosentez oranı düşebiliyor. Elbette bu her mercan için de aynı değil. Her mercan türü için de fotosentez için gereken ışık şiddeti ihtiyacı farklılık gösteriyor. Aşağıdaki linkler bu konuyu irdeleyen oldukça detaylı çalışmalar. Konu ile ilgilenenlerin işine yarayacaktır.

Gökçe abi inceledim linkleri. Fakat merak ettiğim birşey var.Şimdi Farklı türde mercanların olduğu bir akvaryumda, optimum büyüme yada optimum renklenme, farklı kelvin değerinde ışıklar sayesinde elde edilicekse, hangisi tercih edilmeli.

(Her ikisinide bulundurma şansım yok.Çunki t5 kombinasyonu yapamıyorum)

Mesela. Kaç kelvin Metal halide bir lamba ikisi içinde optimum düzeyde yarar sağlar bize.Merak ettiğim konulardan biriside 20k kelvin bir lamba, Sadece 20k kelvin ışıkmı veriyor yoksa 3 aşşa 5 yukarı farklı değerleride veriyormu.

Kendi düşüncelerimi söylemek gerekirse.Özellikle montipora greenlerimden hiç memnun değilim resmen mh yanıkken kahverengi yeşil arası bir renkte kalıyorlar.Acayip moralim bozuluyor bu olaya.

30 litre tankta büyüme hızları inanılmaz fakat renk konusunda çok büyük sorun yaşıyorum.Elimde 6 adet frag var şimdiden.Daha tankım 1 senesini doldurmadı.Renklenme sorununu ışığa bağlıyorum çunki;Çok düzenli ve gereken tüm katkıları kullanıyorum.Zaten diğer mercanlarım çok kaliteli, özellikle birdnest Bordo rengini aldı.Fıstık yeşili monti capim ve monti confusam çok çırtlak bir şekilde renklerini sergiliyorlar.

DipNote.:(Yeşil ve kırmızı zoalar açtı gökçe abi çok sevimliler teşekkür ederim)

Alacakaranlığa yakın bir ton diyebiliriz. Ama o kadar karanlık değil. Hobimizde bu tonlar görsellik amacıyla kullanılıyor ama fotosenteze hiç katkıları yok. Hele actinic 0 katkı. Ama renginden dolayı kullanan çok.
4 actinic Ati, 1 blue 20.000 K ve 1 12.000 k ile sps bile bakıyorum.Actinic te fotosentez olmaz ise sps ler nasıl büyüyor peki?

Aslında işin kelvinine pek takılmamak lazım,

Asıl fark yaratan spektrum grafiği lambaların.Şu an elimde 20k kelvin sylvania ve 10k kelvin blv var, 2li armatürde birini sağda birini solda yakıyorum, biri diğerinden biraz parlak renk de çok yakın.

Çünkü spektrumları da çok benziyor, 2si de 420 nm de pik yapıyor, sonra 530-540nm civarı küçük bir pik, ve bu lambaların üreticinin yayınladığı lumen değerleri de şöyle

sylvania 20k kelvin 5400lm , blv 10k 7000 lm, yani arada %23 lük güç farkı var...

Elimdeki diğer lamba ise radium, bunun da kelvin değeri 20000, lümen değeri 5000, yani neredeyse sylvania ile aynı, hem kelvin hem lümen aynı ama renk bambaşka.

Çünkü radium 450nm de pik yapıyor...

Aslında çok marka ve çok model var ama spektrumlar çok benzer, bu yüzden her kelvin ve her watt değerinde ünlü modeller var.

Mesela 20k kelvinde 450nm pik yapan (yani mavi) ünlü model radium çünkü benzerlerinden par olarak yüksek.(bu 150w için geçerli)

Aynı şekilde 450nm pik yapan ve hemen hemen radiumla aynı spektrum veren 14000 kelvin aqua connect var bunda da 250w ları karşılaştırınca aquaconnect daha iyi par veriyor radiumdan.

Yani her watt ve duy tipinin ve de kelvin değerinin ünlü modelleri var, bunlara yönelinebilir...

Sonuç olarak kelvin değil spektrum ve par değerini incelemek, par bulunamıyorsa internetten, lümen değerini karşılaştırmak size en uygun lambayı seçmenizi kolaylaştırır...

Lambayı renk ve performans olarak beğendik, peki başka neye bakmalıyız?

Bir de lambanın hangi tür balastla iyi çalışacağı önemli, bunu da advance aquarist yayınlarında buluyorsunuz çoğunlukla.

Ve son olarak lambaların ömrü boyunca spektrumu değişir mi değişmez mi bir de bunu araştırısak süper olur.

Bir iyi örnek XM marka mesela, balast hqi de olsa elektronik de olsa lamba hemen hemen aynı görüntüyü ve performansı veriyor.

17 aylık inceleme sonunda spektrumu bile değişmiyor, sadece birazcık lumeni düşüyor...

Bir de kötü örnek EVC marka, lamba daha 4üncü ayda sapıtıyor, spektrum sararıyor, maviler morlar gidiyor.

Bir başka örnek ise helios marka 12500 kelvin (hem 450nm hem 550nm de pik yapan 10k 20k arası melez bir lamba ve deniz rengine çok benzediğinden çok beğendiğim bir lamba) Bu lamba da hqi balastla normal yanarken elektronik balastla gece lambasına dönüyor, spektrumu ise blv 20k nin çok zayıf olanı gibi oluyor...

İnceleyecek arkadaşlara önerilerim böyle, araştırdıkça tam istediğimizi görmek kolaylaşır, diğer türlü dene yanıl ne canlılarda hayır kalır ne bütçede...

Burak bey sizin önerdiğiniz lambayı alıcam en kısa zamanda başka bir topicte açıklamıştınız.Hala o lambayı destekliyormusunuz yoksa 150w mhde normal balast ignitörlü sistem.Yeni bir lamba öneriniz varmı bana.Birde slyvna 20k kelvinin rengi çok sarı geliyor bana.

Sorunuzun cevabı yine sorunuzun içinde. Sırf actinicle büyüme olup olmayacağını 20 ve 12 K ları çıkartıp yerine actinic takıp pekala deneyebilirsiniz.

4 actinic Ati, 1 blue 20.000 K ve 1 12.000 k ile sps bile bakıyorum.Actinic te fotosentez olmaz ise sps ler nasıl büyüyor peki?

Tercihini etkileyecek unsur mercanların ihtiyaçlarını çok iyi tespit etmek. Eğer mercanlarının hepsi farklı ışık şiddetine ihtiyaç duyuyorsa, tankın içinde farklı lokasyonlara mercanları yerleştirerek bunu çözebilirsin. Mercanlarının çoğunun renkleri olması gibi ama 1 tanesi çok kahverengiyse sorunun ışıkta olduğunu sanmıyorum. Genelde SPS ler nutrient seviyesi yoğun olduğunda, yeteri kadar fotosentez yapamadığında ve potasyum eksikliğinden dolayı renkleri kahverengiye döner.

Not: Zoaları benden almadın :) Karıştırdın herhalde.

Gökçe abi inceledim linkleri. Fakat merak ettiğim birşey var.Şimdi Farklı türde mercanların olduğu bir akvaryumda, optimum büyüme yada optimum renklenme, farklı kelvin değerinde ışıklar sayesinde elde edilicekse, hangisi tercih edilmeli.
(Her ikisinide bulundurma şansım yok.Çunki t5 kombinasyonu yapamıyorum)

Mesela. Kaç kelvin Metal halide bir lamba ikisi içinde optimum düzeyde yarar sağlar bize.Merak ettiğim konulardan biriside 20k kelvin bir lamba, Sadece 20k kelvin ışıkmı veriyor yoksa 3 aşşa 5 yukarı farklı değerleride veriyormu.

Kendi düşüncelerimi söylemek gerekirse.Özellikle montipora greenlerimden hiç memnun değilim resmen mh yanıkken kahverengi yeşil arası bir renkte kalıyorlar.Acayip moralim bozuluyor bu olaya.

30 litre tankta büyüme hızları inanılmaz fakat renk konusunda çok büyük sorun yaşıyorum.Elimde 6 adet frag var şimdiden.Daha tankım 1 senesini doldurmadı.Renklenme sorununu ışığa bağlıyorum çunki;Çok düzenli ve gereken tüm katkıları kullanıyorum.Zaten diğer mercanlarım çok kaliteli, özellikle birdnest Bordo rengini aldı.Fıstık yeşili monti capim ve monti confusam çok çırtlak bir şekilde renklerini sergiliyorlar.

DipNote.:(Yeşil ve kırmızı zoalar açtı gökçe abi çok sevimliler teşekkür ederim)

Konu görüntüleyen kullanıcılar