Keşfet

Neden Güneşten Daha Yüksek Kelvin Lambalar Kullanılıyor?

Burak bey sizin önerdiğiniz lambayı alıcam en kısa zamanda başka bir topicte açıklamıştınız.Hala o lambayı destekliyormusunuz yoksa 150w mhde normal balast ignitörlü sistem.Yeni bir lamba öneriniz varmı bana.Birde slyvna 20k kelvinin rengi çok sarı geliyor bana.
Kendi tank derinliğinize, armatür tipinize ve t5 desteği olanağınıza göre optimum seçimi araştırarak bulabilirsiniz.

Tankınız derinse daha yüksek lumen gerekir, sığ ise daha az...

Armatür ışığı çok dağıtıyorsa parlak lamba ortalığı stadyuma çevirir...

t5 için yeriniz varsa düşük kelvin metaller daha iyi performans verir, yoksa yüksek kelvin metaller daha az t5 desteği gerektirir...

armatürün uv camı varsa double end lamba, yoksa single end (genelde 250w dan başlar) ve bunlara uygun balast kullanılmalı...

Armatürün reflektörleri genişse toplam aydınlatma zayıf görünür bu yüzden daha parlak lamba gerekir, reflektör dar ise parlak görünür daha yüksek kelvin de yeterli aydınlığı sağlayabilir...

Büyük reflektör akvaryum tabanında 90*60cm gibi alanları, ufak reflektör 60*40cm civarı aydınlanma sağlar...

10k kelvinlerde suyun yüzeyi ile suyun dibi arasında daha çok par farkı olur, 20k kelvinde ise bu fark daha azdır, sebebi 450nm suyun en az filtreleyebildiği dalga boyu olmasından ve 20k ların ağırlıklı olarak bu dalga boyundan oluşmasından, 10k ların ise spektrumunun 450nm dışındaki bölümleri dibe yaklaştıkça kaybedip ulaşan dalga boyu epey kırpılmış olmasından kaynaklanıyor olabilir...

Tüm bu şartlara göre hesplarınızı yapabilirsiniz, ben tankınız hakkında bilgi sahibi olmadan seçiminize direk yardımcı olamam, zaten sizin kişisel tercihleriniz ve deneyimleriniz sizin hobideki gelişiminiz için daha önemli...

Ancak renk ve performans olarak beğendiğim birkaç lamba

10k da blv ve XM

12,5 k helios

14k ve 20k da 150w ise radium, 250w ise aqua connect .

Ben şimdi sylvania 20k deniyorum çünkü maviden sıklıdım, 10k blv de kırılması zor ve tank su derinliğim 45cm yani 20k coralarc yeter gibi duruyor, t5 desteğim de 1 adet 80w o da mavi giesemann...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Yahu dogru ben yine uçuyorum.Sizden almadım. :D .Salifert ile ölçüyorum nitratım 0.Zaten artma şansı yok tanktaki tek Balık.

1 adet XS boy percula.

Spsleri yerleştirdiğim yer en üst seviye.Zaten bu konuda bilgiliyim yeni bir hobici sayılmam.Hem Sadece Montigreen digi'de bu sorunu yaşıyorum.

Her hafta pazar günü.Su değiştiriyorum.Tankımda heşey güzelken tek sorun o canlıda.CAnlının geldiği akvaryumdada rengi böyleydi ama.Ben düzelir diye umuyordum.Büyüme hızı inanılmaz fakat rengi bir türlü istediğim seviyeye gelmiyor.Koyu asker yeşili şu anda.Biraz daha açılması gerekiyor sanıyorum.

T5 desteği şansım yok.Sadece 22k kelvinlik bir lamba için önerileriniz ne yönde olur?.

Tankım Pico zaten.1Tane MH var tepesinde.Yanında birde pl var.Gece pl yakıyorum gündüz 11-6 arası mh yanıyor.MH20k kelvin syvln coral arc. Fakat rengi çok sarı geldiği için, daha yüksek kelvinli bir mh uygun olurmu diye merak ediyorum.

Merhaba Altay Bey,

Kullanmakta olduğunuz lambanın lumen değeri 5400, eğer aydınlatmasından memnunsanız ve sadece rengi daha mavi olsun istiyorsanız, şahsi olarak tavsiyem 150w için radium olur (lumen değeri 5000).

Par değeri biraz daha az ama radium a yakın olan aqua connect var gördüğüm kadarıyla rengi aynı...

Bir aday da blv 20k kelvin var ama bana rengi biraz eflatun gibi geliyor ve ben bunu deniz rengine benzetemiyorum.(lumen değeri 3000)

Not: Elinizdeki lamba hakkında size öm gönderdim.

Yahu dogru ben yine uçuyorum.Sizden almadım. :D .Salifert ile ölçüyorum nitratım 0.Zaten artma şansı yok tanktaki tek Balık.
1 adet XS boy percula.

Spsleri yerleştirdiğim yer en üst seviye.Zaten bu konuda bilgiliyim yeni bir hobici sayılmam.Hem Sadece Montigreen digi'de bu sorunu yaşıyorum.

Her hafta pazar günü.Su değiştiriyorum.Tankımda heşey güzelken tek sorun o canlıda.CAnlının geldiği akvaryumdada rengi böyleydi ama.Ben düzelir diye umuyordum.Büyüme hızı inanılmaz fakat rengi bir türlü istediğim seviyeye gelmiyor.Koyu asker yeşili şu anda.Biraz daha açılması gerekiyor sanıyorum.

T5 desteği şansım yok.Sadece 22k kelvinlik bir lamba için önerileriniz ne yönde olur?.

Tankım Pico zaten.1Tane MH var tepesinde.Yanında birde pl var.Gece pl yakıyorum gündüz 11-6 arası mh yanıyor.MH20k kelvin syvln coral arc. Fakat rengi çok sarı geldiği için, daha yüksek kelvinli bir mh uygun olurmu diye merak ediyorum.
Zaten bahsettiğin montinin rengi o. Renginin açılmaması daha iyi. Mercanların büyüme hızı tatminkar ve renkleri de olması gerekene yakınsa, izlediğin ışık rejimi doğrudur. Yapacağın farklı bir uygulama muhtemelen daha iyi sonuç doğurmayacaktır.

20000 K sarı yanmaması lazım. Sarı yanıyorsa o lamba ya 20000K değildir, ya da ömrü azaldığı için rengi farklılaşmıştır. Üretici 20000 K dedi diye o lamba gerçekten 20000 K demek değildir. Ben olsam bu şartlar altında mevcut ışık rejimimi değiştirmezdim.

Sarı yanmıyor fakat.İstediğim deniz rengini elde edemiyorum.Daha turquaza dönük mavi bir renk arıyorum.Hani bu belgesellerde gölgeli mavi mercan kayalıkları varya öyle istiyorum açıkçası.

Daha iyi renklilerini gördüğüm için şikayetçiyim birazda.Tam rengi bu değil sanırım.

sylvania 20k ile aquamedic 16k aynı lamba, ve spektrumu blv 10k nın biraz filtrelenmiş hali yani maviden ziyade beyaz, mavi olması için 450nm si yüksek olması lazım,

yani aqua connect 14k, phoenix 14k, radium 20k, hamilton 14k spektrumları benzer, yani bunlar mavi...

Peki Sizin daha açık renge dönmenizde etken nedir.Görsellikten ziyade bunu soruyorum.Çunki 10k lık 2 beyaz daylight flo ve 1x mavi karısımı bir rengi var bu slvy 20k coral arcın.Ama bu 10 binler harcanmış tanklarda hep mora dönük o rengi görüyorum.Sonuçta doğru bildikleri birşey var sanırım.Daha koyu bir renk denemek istiyorum.

Özellikle istediğim şey canlıların hızlı hızlı gelişmesi değil.Sadece muhteşem renkleri olması.Çunki bitkili nano tankımda zaten doyuma ulaşıyorum Yeşil bir cennet konusunda.Mavilerin kırmızıların sarıların olduğu tank ise Reef.Şimdi burda başarılı olmaya çalışıyorum.

Teşekkür ederim.

Mora dönük renk ya abartılmış aktinik flo desteğinden (uri vho super actinic gibi) ya da metal lambanın modelinden kaynaklanıyor.

Mesela Blv 20k mavi değil eflatundur ve bu bana doğal gelmiyor, bunları da 1-1,5 sen kullandım.

Radiumlarda ise renk genel olarak beyaza yakın mavi ve canlıların renkleri (kırmızılar dahil) aktinik desteği olmaksızın bile çok iyi görünüyor.

Ben de mavi görüntüden sıkıldım açıkçası, biraz daha sığ su görüntüsü istiyorum, şu an tankımda bir radium 20k , bir blv 10k yanıyor, blv fazla geliyor çünkü tankım biraz sığ, 45cm su derinliği...

Yani bir süre sylvania 20k deneyebilirim.

selam arkadaslar 1.50*60*55 akvaryumum var artık mercan beslemek ıstıyorum yardımcı olurmusunuz ?

4 tane t5 koymak ıstıyorum

bana onerılen lamba ( aquascience ) nasıldır ?

aquascience 54w t5 nerden en ucuza bulabılırım ?

Moderatör tarafında düzenlendi:
T5 olarak bende epeydir Aquascience kullanıyorum, Actinic olanlarını kullanıyorum çok memnunum. Deniz Şişman Bey 'den temin edebilirsiniz.

oncelıkle tesekkur ederım özdemır ama denız beyde beyazı varmıs mavısı yokmus pekı baska nerden bulabılırım acaba ?

Konu görüntüleyen kullanıcılar