Keşfet

Ölü kaya temizleme sorunsalı?

alper

Yeni Üye
Ad Soyad
alper
Merhabalar,

Birçok konuda olduğu gibi ölü kaya temizleme ve kürleme konusunda da birçok değişik şey yazılmış ve çizilmiş. Tecrübeli arkadaşlar da bu işin ticaretini yapan forum üyeleri de sağolsunlar yol göstermek ve yardımcı olmak adına kendi usüllerini buraya yazmışlar, ancak yöntemler muhtelif ve aklımda bazı sorular var.

Öncelikle canlı kayanın yapısının anlamak istiyorum. Bizim gördüğümüz gözenekler dışında gözle görülmeyen mikro gözenekler sayesinde akvaryumdak suya faydalı milyonlarca bakteriye evsahipliği yapıyorlar (Aynı tatlı su akvaryumundaki filtre süngerleri, bio ball vb medyalar gibi). Ancak bu bakteriler öldüğü zaman kayadaki o gözeneklerin içinde CESET olarak kalıyorlar Doğru muyum? Şimdi bu noktada merak ettiğim ölü kayayı temizlerken bu gözeneklerin çamaşır suyu gibi bazik bir sıvıyla  veyahut sirke vs gibi asitlerle ölü bakterilerin eritilip açılması mı gerekiyor yoksa o gözeneklerdeki mikroskobik cesetlerin çürümesi beklenip yerine yeni canlı bakterinin gelmesi mi gerekiyor. Burada bilgi eksikliğimden ya da bildiklerimi toparlayamamış olduğumdan kafam biraz karışık.

Kimi çamaşır suyu yap sonra çamaşır suyunu nötralize etmek için sodyum tiyo sülfat kullan demiş ki ben bu tür kimyasalları canlı olması beklenen bir kayaya uygulamayı hiç düşünmüyorum. Öte yandan 50lt lik bir kap içine bu kayaları yatırsam, bol akıntı ve PS ile kötü koku gidene kadar suyu çevirsem  tazelesem, sonuçta kayaların içindeki cesetlerden kurtulmuş mu olurum yoksa bir de kayanın üzerini yosun mu bağlatmış olurum bilemedim.

Elimde 32kg caribsea ölü kaya var. 500lt hacimli Akvaryumum henüz kurulum aşamasında. İçinde su dahi yok yani ölmezsek vaktim bol (3 ay kadar) 32kg kayanın 14kg'mı gayet temiz, üzerinde biraz yosun var. 1 saat kadar kaynattım, haşlanmış yosun kokusundan başka bir koku yoktu.  Musluk suyu ile yıkadım fırçaladım ve kuruttum. Kuru iken tekrar fırçaladım şu an koliledim kenara kaldırdım. Kalan 18kg kaya kullanıldığında gerçekten çok canlıymış. Üzerinde koralin ve kurumuş binbir çeşit canlı vardı. Çeşme suyu ile yıkayıp bu gün 1 saat kadar kaynattım, Gerçekten leş gibi kokusu var :) hiç kurutmadan tatlı içme suyuna yatırdım.

• Şimdi benim öğrenmek istediğim çamaşır suyuna falan hiç bulaşmadan bu kayalar tuzlu suda dalga motoru ve PS ile devamlı su tazelenerek çevrilse, süre önemli değil koku gidene kadar vs, bu kayalar gerçekten temizlenir mi? Bu sürede suda oluşacak yosunların tortuların vs kayayı kaplaması düşüncesi kafamı karıştırıyor.
  • Bir de bu ölü kayayı canlandırmadan önceki aşamada, yani amonyağın patladığı ve kaya içindeki bütün herşeyin çürüdüğü ve kokuştuğu o 1 aylık süreçte pahalı olan sentetik tuz yerine kaya tuzu kullansam olmaz mı? Açıkçası kokuşmuş bir kayanın kokusu geçsin, içindeki ölü canlılar çürüsün gitsin diye 100liraya 10kg sentetik tuz almak  yerine bakkaldan gidip 5 liraya 5kg kaya tuzu almak kolayıma gelirdi :) Kaya cesetlerden arınsın, sonra temiz Ro'lu ve sentetik deniz tuzu ile canlandırmaya başlarız? 
Ne önerirsiniz? Yönlendirilmeye ve kafa karışıklığımın giderilmesine ihtiyacım var, şimdiden teşekkür ederim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Canlı kayayı kürlemek konusu araştırılıp uygulanabilir...

ölü Kaya konusunda daha çok araştırma yapın bence, yabancı forumları da okuyun, çünkü bizde geleneksel olarak ölü Kaya için bir işlem yok, daha çok canlı Kaya kürleme üzerine çalışıyor piyasa...

kayayı öldürdüm tekrar canlandırdım diyen çok var ama çoğu yanlış uygulamalar, başarılı bir resif tankında böyle bir başarı hikayesi görmedim...

temizlik için caribsea ve natures oceans firması ne yapıyormuş bunu araştırın...

kayalar, çok gözenekli , çatlakları olan şeyler olduğu için sert olsa da sünger gibi yapıda düşünmeliyiz, en içine kadar nüfuz ediyor bulunduğu ortamdaki su ve maddeler...

asite yatırmak deseniz,

hidro klorik asit = çamaşır suyu (sonuçta klor problem olur)

nitrik asit = porçöz ( sonuçta nitrit, nitrat kalır ve kayayı bir miktar eritir)

asetiletik asit = sirke ( en zararsız olan bu akvaryum için, ama ne kadar neyi eritir temizler bilmiyorum...ama geri suya koyduğunda sirke salsa ne olur? Sirke akvaryuma eklenebilen bişey, karbon kaynağı, bakterilere yem olur)

ben olsam sağlam bir araştırıp, sonra çözemezsem, iyice Kayaları fiziksel temizleyip, keskin sirkede, sirkeyi tazeleyerek (çünkü Kaya çözüldükçe /eridikçe sirke nötralize olacak, asidi azalacak, birşeyi eritemeyecek, kalıntıları...)

en son sürecin sonunda da iyice ozmoz suda durulayıp tanka konabilir, az miktarda sirke salarsa da bakteriye yem olur...

aklıma gelen bir başka çılgın proje de, kapalı bir kaba suya koyup içine CO2 basmak...

karbonik asit (kola , gazoz vs...) kayanın üstünü, içini dışını eriterek temizleyebilir...

yani kısaca kolay değil, araştırın, ilerlemeleri lütfen paylaşın, bizler de öğrenelim...

iyi şanslar...

Birkaç konuyu açıklığa kavuşturmak lazım gibi geldi. Bakteriler birçok yüzeyde yaşayabilir; akvaryumun camından, kum tanelerine, ekipmanların üzerinden canlı kayalara kadar. Canlı kayalar girintili çıkıntılı olduğu için elbette çok daha fazla yüzey alanı sağlar. 

Canlı kayaların üzerinde koku yapan ya da suyu kirleten canlılar bakteriler değil, genelde diğer mikro organizmalar ve yosunlardır. 

Çamaşır suyu ve benzer kimyasallar kullanmanızı önermem. Çeşme suyuyla iyice yıkadıysanız akvaryumda kürleyebilirsiniz ışığı açmadan. 

Canlı kayayı kürlemek konusu araştırılıp uygulanabilir...

ölü Kaya konusunda daha çok araştırma yapın bence, yabancı forumları da okuyun, çünkü bizde geleneksel olarak ölü Kaya için bir işlem yok, daha çok canlı Kaya kürleme üzerine çalışıyor piyasa...

kayayı öldürdüm tekrar canlandırdım diyen çok var ama çoğu yanlış uygulamalar, başarılı bir resif tankında böyle bir başarı hikayesi görmedim...

temizlik için caribsea ve natures oceans firması ne yapıyormuş bunu araştırın...

kayalar, çok gözenekli , çatlakları olan şeyler olduğu için sert olsa da sünger gibi yapıda düşünmeliyiz, en içine kadar nüfuz ediyor bulunduğu ortamdaki su ve maddeler...

asite yatırmak deseniz,

hidro klorik asit = çamaşır suyu (sonuçta klor problem olur)

nitrik asit = porçöz ( sonuçta nitrit, nitrat kalır ve kayayı bir miktar eritir)

asetiletik asit = sirke ( en zararsız olan bu akvaryum için, ama ne kadar neyi eritir temizler bilmiyorum...ama geri suya koyduğunda sirke salsa ne olur? Sirke akvaryuma eklenebilen bişey, karbon kaynağı, bakterilere yem olur)

ben olsam sağlam bir araştırıp, sonra çözemezsem, iyice Kayaları fiziksel temizleyip, keskin sirkede, sirkeyi tazeleyerek (çünkü Kaya çözüldükçe /eridikçe sirke nötralize olacak, asidi azalacak, birşeyi eritemeyecek, kalıntıları...)

en son sürecin sonunda da iyice ozmoz suda durulayıp tanka konabilir, az miktarda sirke salarsa da bakteriye yem olur...

aklıma gelen bir başka çılgın proje de, kapalı bir kaba suya koyup içine CO2 basmak...

karbonik asit (kola , gazoz vs...) kayanın üstünü, içini dışını eriterek temizleyebilir...

yani kısaca kolay değil, araştırın, ilerlemeleri lütfen paylaşın, bizler de öğrenelim...

iyi şanslar...
Sirkeye yatirmak benim de yapmak istedigim bir uygulama. Hatta bunun icin kendim evde yedigimiz elmalarin kalan kisimlarini sirke yapmak icin kullandim. 1 aya kadar bayagi bir sirkem olacak:) ancak dediginiz gibi olü bir kayada ne kadar neyi eritir bilemiyorum. Yalniz sonradan salinim yapsa bile bakterilere yem olacak oldugunu ogrenmem beni sirke uygulamaya biraz daha yaklastirdi.

Karbondioksit basma fikriniz benim ufkumu acti diyebilirim. Ancak Suya karbondioksit basarak neyi amacliyoruz onu anlamam lazim. Co2 tupune masraf yapmak yerine tatli sudan tecrube ettigim mayali sistemimi kurarim?

Fakat salik verdiginiz uzere bir sure daha arastirmalarima devam edecegim.

Birkaç konuyu açıklığa kavuşturmak lazım gibi geldi. Bakteriler birçok yüzeyde yaşayabilir; akvaryumun camından, kum tanelerine, ekipmanların üzerinden canlı kayalara kadar. Canlı kayalar girintili çıkıntılı olduğu için elbette çok daha fazla yüzey alanı sağlar. 

Canlı kayaların üzerinde koku yapan ya da suyu kirleten canlılar bakteriler değil, genelde diğer mikro organizmalar ve yosunlardır. 

Çamaşır suyu ve benzer kimyasallar kullanmanızı önermem. Çeşme suyuyla iyice yıkadıysanız akvaryumda kürleyebilirsiniz ışığı açmadan. 
Ben koku yapanin bakteriler de dahil curuyen ölu canlilar  oldugunu saniyordum. Akvaryumum henuz boş. Kayalari 50lt lik bir gida kasasinda kurleyecegim, ancak son aldigim toplamda 18kg olan kayalar gercekten gozle dahi gorulebilen ölmus canlilarla dolu. Girinti cikintilari cok guzel kayalarin. Gozukmeyen kisimlarin da bu canlilarin cesetleriyle dolu olduguna eminim. Yuzeysel bir temizlikten ziyade icine kadar isleyecek kimyasal birseyler yapmam gerektigini hissediyorum. Ama nasil bir sey yapmam gerek henuz buna karar veremedim. Arastirmalara devam edecegim.

Akvaryumda yaklaşık 1 sene misafirlik etmiş kayalarımı bir sorundan dolayı tamamen tanktan çıkardım . Balkonda bir süre kurudular , geçen gün kaynattım ancak renkleri hala oldukça kötü görünüyor. Yeniden tatlısuda yıkamaya çalıştım başarılı olamadım.

Binbir pişman oldum çıkardığıma. Kayalar Caribsea ,yeniden koymak istesem hep aklımda soru işareti kalacak . Ben de bu başlığı takip ediyor olacağım.

Selim, 

kayalarda ölen bakteri kolay zaten yıkayınca gider, gitmese skimmer toplar...

mesele, yosun ve diğer mikro ve makro sünger, yosun, börtü böcek kurt ıvır zıvırın cesedi...

bunlar için yıkama yetmez olduğunu iddia ediyorum ben...canlımkayayı ya öldürmeyeceksin, kürleyeceksin, ya da tam öldüreceksin...tam sterilize ve çürüyenleri eritecek bir işlem lazım...

kaya için değil ama motor ve skimmer temizliği için yukarıda bahsettiğim 3 yöntemi de kullanıyorum...

porçöz (nitrik asit) , kireçi çok iyi çözüyor ama yosun kalıntısı kalıyor

çamaşır suyu, (hidroklorik asit) , yosunları iyi eritiyor ama kireçi daha az, porçöze göre

sirke, her iki kalıntıyı da daha az çözüyor, ya da daha uzun süre bekletmek gerekiyor...

CO2 basmak uçuk bir fikir ama amacı karbonik asit yaratmak yani kola misali...kalsiyum reaktör de bu mantıkla çalışır...

kapalı bir kutuda işe yarar yani CO2 dışarı kaçamazsa...bu da çok mantıklı olmayabilir çünkü, oksijensiz ortamda bişeyler çürütmek oluyor o Zaman bu durumda da kimyager veya biyolog değilim ama sülfür oluşabilir, bu da zararlı...

kısaca CO2 basmalı projeyi unutalım :)

benim en çok merak ettiğim, caribsea ve natures oceans ne yapıyor? Deniz'den çıkarıp tertemiz yapıyor...

ya asitle ya da yüksek ısıda pişirerek (fırınla) yapıyor muhtemelen ...

Bu kadar hassasiyetinize ragmen yinede birseer ters gidebilir farkindasiniz zaten. 

Alternatif olarak yada diger uygulamalarin yani sira mutlaka yapilmasi gereken diyim bir araba yikamacisina goturup 20 - 30 TL  ( bahsisi pesin pesin bol vermek faydali olur) neyse verip basincli suyla uzunca bir sure temizletin. Hatta bir cizmeyle gidip kendiniz tutun. Bu islemi yapinca inanin iyiki yapmisim diyeceksiniz. Goreceksin ki o kadar atik temizlenen kayadan cikacak ki, o atigi ne sirke ne de kezzap temizleyemezdi diyeceksiniz. 

Sonrasinda 20 kilo salamura tuz alin. Kayalari 3 gun tuzda bekletin. Kayalari tamamen tuza yatirin acik yeri kalmasin. Tuzun ne kadar yok edici bir materyal oldugunu tekrar gorecekiniz. 

Son olarak karanlik ortamda tuksek tuzluluk oraninda 0.030 civari ps takili bir sistemde en az 15 gun kurleyin. Akinti guclu olsun. Sorun yasayacagini sanmiyorum. Yani ben bu sekilde bir sorun yasamadim. 

Camasirsuyu cok kotu sonuclar vermiyor. Ama resif yapacaksan hic girme derim. Balik akvaryumuysa sorun olmuyor. Ucup gidiyor zaten kalintilar cok zarar vermiyor. 

Selim, 

kayalarda ölen bakteri kolay zaten yıkayınca gider, gitmese skimmer toplar...

mesele, yosun ve diğer mikro ve makro sünger, yosun, börtü böcek kurt ıvır zıvırın cesedi...

bunlar için yıkama yetmez olduğunu iddia ediyorum ben...canlımkayayı ya öldürmeyeceksin, kürleyeceksin, ya da tam öldüreceksin...tam sterilize ve çürüyenleri eritecek bir işlem lazım...

kaya için değil ama motor ve skimmer temizliği için yukarıda bahsettiğim 3 yöntemi de kullanıyorum...

porçöz (nitrik asit) , kireçi çok iyi çözüyor ama yosun kalıntısı kalıyor

çamaşır suyu, (hidroklorik asit) , yosunları iyi eritiyor ama kireçi daha az, porçöze göre

sirke, her iki kalıntıyı da daha az çözüyor, ya da daha uzun süre bekletmek gerekiyor...

CO2 basmak uçuk bir fikir ama amacı karbonik asit yaratmak yani kola misali...kalsiyum reaktör de bu mantıkla çalışır...

kapalı bir kutuda işe yarar yani CO2 dışarı kaçamazsa...bu da çok mantıklı olmayabilir çünkü, oksijensiz ortamda bişeyler çürütmek oluyor o Zaman bu durumda da kimyager veya biyolog değilim ama sülfür oluşabilir, bu da zararlı...

kısaca CO2 basmalı projeyi unutalım :)

benim en çok merak ettiğim, caribsea ve natures oceans ne yapıyor? Deniz'den çıkarıp tertemiz yapıyor...

ya asitle ya da yüksek ısıda pişirerek (fırınla) yapıyor muhtemelen ...
Belirttiğiniz gibi bakteriden yana herhangi bir çekincem  yok , ancak yosun kalıntısı özellikle çok kötü bir görüntü bırakıyor. Kaynatınca gideceğini düşünmüştüm ama hiç bir faydası olmadı diyebilirim . Yalnızca yeniden kurutunca biraz rengi açıldı o kadar :)  

Sirke yada oto yıkamada basınçlı suyu deneyebilirim . 

Bu kadar hassasiyetinize ragmen yinede birseer ters gidebilir farkindasiniz zaten. 

Alternatif olarak yada diger uygulamalarin yani sira mutlaka yapilmasi gereken diyim bir araba yikamacisina goturup 20 - 30 TL  ( bahsisi pesin pesin bol vermek faydali olur) neyse verip basincli suyla uzunca bir sure temizletin. Hatta bir cizmeyle gidip kendiniz tutun. Bu islemi yapinca inanin iyiki yapmisim diyeceksiniz. Goreceksin ki o kadar atik temizlenen kayadan cikacak ki, o atigi ne sirke ne de kezzap temizleyemezdi diyeceksiniz. 

Sonrasinda 20 kilo salamura tuz alin. Kayalari 3 gun tuzda bekletin. Kayalari tamamen tuza yatirin acik yeri kalmasin. Tuzun ne kadar yok edici bir materyal oldugunu tekrar gorecekiniz. 

Son olarak karanlik ortamda tuksek tuzluluk oraninda 0.030 civari ps takili bir sistemde en az 15 gun kurleyin. Akinti guclu olsun. Sorun yasayacagini sanmiyorum. Yani ben bu sekilde bir sorun yasamadim. 

Camasirsuyu cok kotu sonuclar vermiyor. Ama resif yapacaksan hic girme derim. Balik akvaryumuysa sorun olmuyor. Ucup gidiyor zaten kalintilar cok zarar vermiyor. 

Şimdi basınçlı su kayanın sadece görünen kısmına etki edecektir. Tabi ki faydası gözardı edilemez lakin benim istediğim  canlı kayanın "canlı" olabilmesine olanak sağlayan, büyük/küçük delikli iç yapısında kalmış olan biyolojik artıkların varlığı. Tuzun da yüksek miktarlarda kullanılınca bakterilerin yaşamasına olanak sağlamayan bir ortam oluşturup çürümeyi engelleyen bir özelliği var. Biz tam tersine biyolojik ne varsa çürüsün, bakteriler yesin, erisin, yok olsun gitsin istiyoruz. basınçlı su ve tuz belki en son uygulayabileceğim güzel yöntemler ancak benim istediğim, kayanın gözle görülmeyen kısımları dahil tam temizlenmiş olması.

Ercan Bey forumda konuyu görmüş sağolsun bana whatsapp'tan youtube bağlantısı attı:

Yapılan işlem anladığım kadarı ile şöyle

• 24 saat çamaşır suyuna yatırmak
  • çamaşır suyunu notralize etmek için çamaşır sulu  suya tuz ruhu dökmek( klor gazı çıktığı için solumamak ve açık havada yapmak)
  • bir süre sonra da tuz ruhu için suya toz soda katmak
  • en son basınçlı suyla yıkamak
  • de cholor ürününü ne zaman kullanıyor anlayamadım ancak sanırım en en son da kalan zararlı maddeleri ve ağır metalleri ayrıştırmak için "de-cholor" gibi bir düzenleyici ile kayaları arındırmak

Açıkçası çamaşır suyu/tuz ruhu bunlar tatlı su tecrübemde öcü gibi korktuğum, uygulayıp balıklarını öldürenlere de "cahillik etmiş" dediğim kesinlikle kullanılmaması gereken  kimyasallar, ancak youtube'da araştırınca bu yöntemin hiç de profesyonel olmayan kişilerce yaygın şekilde kullanıldığını gördüm. Bu görüntüler beni bu şekilde temizleyebileceğime açıkçası ikna etti. İstediğim temizlik şekli sanırım bu. Yöntemi biraz daha inceleyip püf noktalarını iyice anlayıp tatbik etmek istiyorum. Bu hafta sonu galiba bu şekilde bir uygulama yapacağım.

Bu konuda, ilk defa bu kadar detaya giriliyor :)

De-Cholor alternatifi Sera aquatan,tetra aquasafe v.b katkı kullanılabilir. Bu ürünlerin kullanılm amacı ;

* Ağır metalleri bağlayarak zararsız hale getirir.* Mukoza zarına biyolojik koruma sağlar.* Kloru ve çözülmemiş tuzları nötralize eder.* B vitamini ve kompleksleri sayesinde balığın stresini önler.

Ekli dosyayı görüntüle 42504Ekli dosyayı görüntüle 42505Ekli dosyayı görüntüle 42506Ekli dosyayı görüntüle 42507

Kayalar bunlar, varil içine çamaşır suyuna yatırdık bakalım. Çamaşır sulu suda 24 saat kalmasından başka herhangi bir ölçüye ya da tavsiyeye rastlamadım.

kayalar toplam 30kg. varil içinde 50/60lt civarı su var. 2lt ace klasik çamaşır suyu kullandım. 4lt tuz ruhu ve 1,5 kg çamaşır sodası da aldım.

Çamaşır suyu 24 sat boyunca biyolojik ne varsa eritecek ve kayayı ağartacak. 24 saat sonunda uzmanların "sakın yapmayın" dediği şeyi yapacağız ve çamaşır sulu suya tuz ruhu katacağız (tabi bunları açık havada yapıyoruz çıkan gazı solumuyoruz)  

Tuz ruhu hem çamaşır suyunu nötralize edecek( Bu arada "nötralize" Türkçe "yansızlaştırmak" demekmiş) hem de kayanın üzerindeki deniz kabukları, kalsiyum topakları, tortular vs ne varsa onları eritecek. Ne kadar süre yapmam gerektiğini açıkçası bilmiyorum. Kayaları ara sıra çıkartıp durumuna göre karar vereceğim. Çok erisinler istemiyorum.

Aynı suya en son toz soda (sodyum karbonat) katacağız. Soda da tuz ruhunu yansızlaştıracak. Çamaşır sodası diyerek aldım. Mutfaktaki karbonat ile bu karbonatın farkı ne bulamadım. bikarbonat ile karbonat arasındaki farkı da bulamadım. soda->karbonat->sodyum bikarbonat-> sodyum karbonat bunların hepsi aynı şeyler gibi gözüküyor. Madem ikisi de sodyum karbonat, çamaşır sodası keklerde niye kullanılmıyor sorularım arasında.

Kek yapmadığımız için problem yok. Karbonatı da bu suya uyguladıktan sonra kayaları dışarı alıp tazyikli çeşme suyunda iyice yıkayıp kurutacağım. Bu kadar birbirine zıt ve güçlü kimyasalı birbiri üzerine uyguladıkan sonra bu kayalardan nasıl bir hayır gelecek merak içerisindeyim :)

Artık ters osmoz la arıtılmış suyun bir anlamı olur mu bilemiyorum ama uzunca bir süre kayaları Ro'lu suda dinlendireceğim. Dinlendireceğim su tuzlu mu olmalı tatlı mı olmalı henüz bilemiyorum. Bu suya ayrıca Sera aquatan veya tetra aquasafe  türevi bir su düzenleyici ekleyeceğim ki ağır metalleri ve kalan kloru da yansızlaştırsın. sonra da sentetik tuzlu su hazırlayıp kürlemeye başlayacağım inşaAllah.

Yaptık bakalım, olumlu olumsuz ne varsa bu başlık altında paylaşacağım. 

Yıkamadan sonra, RO suda bekletin...

Kayalar, saf suyu da emsin...

en son, eliniz değişken bu kadar uğraşmışken tuzlu suya da koyun bir 24 saat bekletin ki, 

ozmoz prensibi kaynaklı bir salınım olmasın akvaryumda...

yani, Kaya içinde tatlı su ve az miktarda kimyasal kalsa, tuzlu suya girince, az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçiş (ozmoz)

(tatlı sudan tuzlu suya geçiş/salınım) ihtimali varsa o da tank dışında olsun...

ZM4oVV.jpg
2nAzk2.jpg
BvY70M.jpg

Çamaşır sulu suda24 saate yakın durdu kayalar. Yosunlu olanların tertemiz olmasına aldanıp biraz erken tuz ruhu ekledim. İlk hatam, farklı akvaryumlardan gelmiş kayaları aynı temizliğe tabi tutmam oldu. Oysa daha kirli olanları 10 saat daha çamaşır sulu suda bekletmem gerekirdi.

3lt tuz ruhu boca ettim. 20 dakika kadar köpürdü.

o0v4Z9.jpg

Köpürme hafifleyince(20 dakika) taşın durumuna baktım gayet beyazlamış buldum. Hatta fazla tuttuğumu düşünüp heyecan yaptım çamaşır sodasını birden boşalttım. İkinci hatam da bu oldu. Çamaşır sodası asitli suya girer girmez taşlaşıyormuş. Toz şeklinde kayaların üzerini kapladı ve taşlaştı. Kayanın üzerinde çok sert karbonat topakları oluştu. Tozu kayaların bulunduğu varile dökmek yerine başka bir kapta suyun içinde biraz karıştırıp suyla birlikte döksem çok daha iyi bir uygulama olurdu. Ancak 700gr çamaşır sodası o asitli suyu anında sakinleştirdi. Çamaşır sodası 2 paket almıştım, 2. pakete hiç gerek yokmuş açıkçası.

sodalı suda 10 dakika kaldıktan sonra kayaları çıkarttım suyunu döktüm.

l3l5yr.jpg

VPdWLv.jpg

Tazyikli musluk suyunda içini dışını bayağı bir yıkadım. Karbonat topakları geçmedi. Kayaları varil içinde çeşme suyuna yatırdım. Karbonat eriyince tertemiz olanları RO'lu suya koyup dalga motorunda dinlendireceğim. Daha kirli olup da 24 saat çamaşır suyu uygulamasının yetmediği kayaları tekrar çamaşır suyuna yatıracağım. Aynı işlemleri küçük ölçekli tekrar uygulayacağım.

Hatalarımı toparlamak gerekirse:

• farklı akvaryumlardan gelmiş farklı kirdeki kayaları aynı kova içerisinde aynı işleme tabi tutmamalıydım
  • tuz ruhu kayaları çok eritir diye fazlaca endişe ettim. 30kg kaya, 50lt suya 2lt çamaşır suyu yetti. 2lt çamaşır suyuna da 3lt tuz ruhu güzel yetti. Ancak daha kirli olan kayların üzerinde ufak deniz kabuklarının tam erimediğini gördüm. temiz olan kayaları çıkartıp 4. litre tuz ruhunu da katıp bir 10-15 dakika daha tutmam gerekiyordu.
  • çamaşır sodası asiti yansızlaştırmada(notralize etmede) gerçekten çok etkili bir maddeymiş. 700gr'lık 2 paket almıştım. 1 paket bile fazla geldi.
  • Videolarda izlediğim gibi, tozu kayaların bulunduğu varile boca etmek yerine ufak bir kapta suyun içinde biraz karıştırıp öyle eklemeliydim.
  • şebeke suyu umduğum kadar tazyikli değilmiş. bahçe hortumu ve tabancası ile kayaları temizledim ancak üzerindeki karbonat topaklarını bile dökmedi. Yine de iyi tortu çıktı.
  • Dün nalbura uğrayıp dirseğe kadar olan eldivenlerden ve ağzı tam kapatan maskeden alacaktım unuttum. Evde eski bir maskem ve çalışma gözlüğüm vardı onları kullandım ancak tuz ruhunu çamaşır sulu suya ekleyince açık havada olmama rağmen es kaza rüzgar bana doğru estiğinde fena yakıcı bir koku geldi. Muayene eldiveni de boyu itibari ile eli çok koruyucu olmadı. Havanın rüzgarlı olması lehimeydi. Yoksa o gaz açıkhavada bile kolay kolay dağılmazdı.
  • Mümkünse 2 kişi olmak gerekiyor. Tek başına bir içeri bir dışarı, bir de arada fotoğraf çekmeye çalıştım, zorlandım

Uğraşması gerçekten zevkli bir iş oldu benim için. Birşey demek için henüz çok erken. Kayalar çöp mü oldu yoksa çok güzel mi temizlendi ileriki zamanlarda göreceğiz inşaAllah. Şimdilik bu kadar. Saygılar iyi forumlar.

Kayalarda topaklaşan şeyler akvaryuma girince salınım yapabilir...

bence temiz Kaya'ları da tekrar çamaşır suyuna yatırın, topaklar erisin...

sonra nötralize ve tekrar nötralize...

kirli dediğiniz Kaya'ları ayrı kapta yapmak iyi fikir onlar daha yoğun çamaşır suyunda daha uzun beklesin...

bu sefer doğru yapacağınızı ve sonucun tatmin edici olacağını düşünüyorum...

ticari olarak yapanlar da bunu yapıyor olmal...

fotolardaki kayalar aynı kutuyla satılanlar gibi görünüyor, ben beğendim görsel olarak, koku Nasıl?

bunlar bitince, canlandırma konusunu tartışırız...

ellerinize sağlık çok güzel bir konu oldu...

Kayalarda topaklaşan şeyler akvaryuma girince salınım yapabilir...

bence temiz Kaya'ları da tekrar çamaşır suyuna yatırın, topaklar erisin...

sonra nötralize ve tekrar nötralize...

kirli dediğiniz Kaya'ları ayrı kapta yapmak iyi fikir onlar daha yoğun çamaşır suyunda daha uzun beklesin...

bu sefer doğru yapacağınızı ve sonucun tatmin edici olduğunu düşünüyorum...

ticari olarak yapanlar da bunu yapıyor olmal...

fotolardaki kayalar aynı kutuyla satılanlar gibi görünüyor, ben beğendim görsel olarak, koku Nasıl?

bunlar bitince, canlandırma konusunu tartışırız...

ellerinize sağlık çok güzel bir konu oldu...
Teşekkür ederim. O topakları tabi ki bir şekilde yok edeceğim, ancak sanığım kadar kolay erimiyorlar. Şimdi şöyle, 1 gün boyunca çamaşır sulu suda bekledi kayalar. Şu an çok yoğun olmasa da çamaşır suyu kokuyorlar. Oysa tuz ruhundan sonra kokmamaları gerekirdi. Tuz ruhunu daha seyreltilmiş bir şekilde daha uzun süre mi uygulamalıydım onu düşünüyorum. İzlediğim videolarla aynı şeyi yaptım ancak bu anlattığım sorunlar oluştu.

İlk önce karbonat topaklarından kurtulmak istiyorum. Karbonat ve çamaşır suyu bazik olduğu için birbirlerine etki edeceklerini sanmıyorum.  Bunun için çamaşır suyuna değil tuz ruhuna ihtiyacım olduğunu düşünüyorum.. Gördüğüm kadarıyla duru suda da erimiyorl topaklar. Birşeyler yapayım, gelişmeleri aktaracağım inş.

Doğru görünüyor bana...

topaklar için sirkeli su da olabilir...

sirke Kaya tarafından emilse bile akvaryuma zararı yok...

netekim, bakteri yemi olarak kullanılıyor, red sea nopox falan hep 80 derece votka ve sirke karışımı...

yani sirke sorun yaratmaz, sirkeye yatırıp 2sn durulayıp tanka bile koyabilirsiniz...sirke güvenli...

topakları eritir mi? Kullanacağınız sirke oranı/miktarı ve bekleyeceği süreye bakar :)

bu konuda öncülük ettiğiniz, araştırdığınız, denediğiniz ve paylaştığınız için çok teşekkür ederiz...

süreci sorunsuz tamamlarsanız, diy ölü kaya sıfırlamanın yerli mucidi olacaksınız, sizden sonra yapacak olan herkes bu konuyu okuyacak...

Doğru görünüyor bana...

topaklar için sirkeli su da olabilir...

sirke Kaya tarafından emilse bile akvaryuma zararı yok...

netekim, bakteri yemi olarak kullanılıyor, red sea nopox falan hep 80 derece votka ve sirke karışımı...

yani sirke sorun yaratmaz, sirkeye yatırıp 2sn durulayıp tanka bile koyabilirsiniz...sirke güvenli...

topakları eritir mi? Kullanacağınız sirke oranı/miktarı ve bekleyeceği süreye bakar :)

bu konuda öncülük ettiğiniz, araştırdığınız, denediğiniz ve paylaştığınız için çok teşekkür ederiz...

süreci sorunsuz tamamlarsanız, diy ölü kaya sıfırlamanın yerli mucidi olacaksınız, sizden sonra yapacak olan herkes bu konuyu okuyacak...
Aslında herşey Ercan Bey'in forumdaki konumu görüp whatsapp'tan youtube bağlantısı göndermesiyle başladı :) Bu kadar kimyasal ile kayaların akıbeti hakkında hala derin şüphelerim var lakin sonuç inşaallah olumlu olur. Ne zaman ki kayaların üzerinde coralin oluşmaya başlar o zaman bu iş tamam olur.

Şimdi, deney amaçlı bir kayayı yoğun çamaşır suyuna yatırdım, başka bir kayaya da tuz ruhu uyguladım, ikisi de olumlu sonuç vermedi. Şöyle ki; çamaşır suyu karbonat kaplı yüzeye hiçbir etki etmedi. Karbonatın altında kalan ufak tefek yosun lekelerine dahi ulaşıp eritemedi. Tuz ruhu ise karbonattan daha çok kayayı yemeye başladı. Bu durumda sirke asidik olduğu için kesinlikle doğru çözüm olacağına inanıyorum. Hem kalan çamaşır suyunu yok eder hem de topakları eritir diye düşünüyorum.

Şu soda işi asidi yansızlaştırmakta çok etkili oluyormuş ancak uygulamaya dikkat etmek lazım.

Başıma bela olan karbonat parçacıkları:

Aynı kayanın arka yüzü:

Duru suda dinlenen kayalar:

Suya yarım litre kadar elma sirkesi katıp 1 gün bekleyeceğim. Yarın sonucu paylaşacağım inş. İyi forumlar dilerim.

bu calismalarin fosfat uzerinde bir etkisi varmi?

sahsen ben nitrattan cok fosfattan korkuyorum. 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri