Keşfet

Ölü kaya temizleme sorunsalı?

kbObQA.jpg

Aradaki beyaz kar gibi kayalar sifirlanan kayalarim. 1.5 aydir sudalar, 2 haftadir da akvaryumdalar. Uzerlerinde hicbir diatom olayi yasanmadigini belirtmek isterim. Bu duruma suphe ile yaklasmaktayim. Lakin hicbir mercan ve canlida problem yasamadim. Tabi ki balik henuz almadim. 

alper  maşallah güzel olmus tank ama acil balık alman lazım ucuzlarından canlılarında balık dışkısına ihdiyacı var :)

bence ölü kayaları en güzel temizleme yolu bahçede karınca yuvası bulup kayaları yanına dizmek  :D  karıncalar ve bütün börtü böcekler kayalara didişip tüm cesetleri yiyorlar ben öyle yapmıştım  :)  ama tüm yaz bekledi  :55ac42dab1ea6_EmojiSmiley-13:  

alper  maşallah güzel olmus tank ama acil balık alman lazım ucuzlarından canlılarında balık dışkısına ihdiyacı var :)
Teşekkür ederim :) 3 gün önce karides ezip attım tanka bilmiyorum ne kadar doğru yaptım. Balık almak çok istiyorum fakat akvaryumun çok dalgalı değerlerde olduğunu düşünüyorum. Camından durso sistemine kadar her şeyi ben yaptım. Tatlı su mantığı ile düşündüğüm için bir sürü sorunla uğraştım/uğraşıyorum. Mesela dış filtre mantığı ile 1 çıkış 1 giriş 2 delik açtırdım ama sonra durso sistemine döndürmeye çalıştım. En çok beni uğraştıran bu oldu. TEST ALMADIM. Neden almıyorum bilmiyorum. Tatlı sudan bodoslama tuzlu suya karar vermek ve "yaptım oldu" demek beni birhayli yıprattı. Sanırım yoruldum. Şu ara değerlerle uğraşacak gücü kendimde bulamıyorum. Galiba o yüzden öteliyorum. Değerleri bilmeden de balık almak istemiyorum. Ama bu tavsiye üzerine artık birşeyler yapabilirim :)

bence ölü kayaları en güzel temizleme yolu bahçede karınca yuvası bulup kayaları yanına dizmek  :D  karıncalar ve bütün börtü böcekler kayalara didişip tüm cesetleri yiyorlar ben öyle yapmıştım  :)  ama tüm yaz bekledi  :55ac42dab1ea6_EmojiSmiley-13:  
Gerçekten harika bir fikir lakin bu sefer de bütün deliklere örümcekler, solucanlar, kırkayaklar, börböcük ne varsa yuva yapacak, suya sokunca yine birsürü ceset olacaktır diye düşünüyorum :)

canlı bir kayayı tatlı suya sokunca can çekişen börtü böcek  can çekişerek deliklerden kaçışıyor aynı sekilde de diğer canlıları tatlı suya sokunca örümcek filan hepsi çıkıyor  :rolleyesblue:   benimki blimsel değil amatörceydi ama sıkıntı olmadı :)

... Ve kayalar yeserdi?

z3GRlY.jpg

Allah cc nasip ederse bilmemkac zaman sonra coralin baslangicini da bildiririm bu is tamam olur☺

Moderatör tarafında düzenlendi:
Kayalarımın temizliğini burada paylaşmıştım . Yaklaşık 20 gündür 10 balığa ev sahipliği yapıyorlar. Bir sorun gözlemlemedim . Herşey yolunda gözüküyor . 

Kayalar yesereli daha 10 gun oldu dun baktim kayalarda coralin olusuyor :clap:

GBNPaV.jpg

Kazimaua calistim sertler. Mor yosun olmadigini dusunuyorum. Oyle ya da boyle sonuc olarak Cok saglikli ve herseyin yolunda gittigi bir kurulum oldu. Iyi ki kayalari bu sekilde temizledim. 

Ph 8,5

No2<0,02 mg/l

No3<0,1 mg/l

(testleri yapan Engin Sarı Bey'e cok tesekkur ederim)

Artik akvaryum tanitim bolumunden konumu acabilirim:) 

bilgisizlik iste sizin gibi oncesinde kayalarin hic birisini bukadar detayli temizlemedim ben sadece denizden cikardim sirkede beklettim, temiz suda yikadim tanka dizdim :)  hali ile bu sekilde beyaz bir baslangic olmadi, hatta bazi kayalari hic bir islem yapmadan denizden alip direk olarak tanka ekledim. ilerde yeni bir tank yaparsam ki bu tanki bozacagimi sanmam. en azindan bazi konularda bilincli olacagim kesin. guzel is basarmissiniz, aynen devam

Alper Bey, 

Aiptasia sorunu bas gosterince kayalari cikartarak yeni kayalar ile baska bir dizilim yapmaya karar verince denize giderek birkac kaya getirdim. sizin yaptiginiz gibi 1 gun camasir suyu akabinde 20-30dk kadar tuz ruhu sonrasinda baking soda ile tuz ruhunu noturleyerek cesme suyu ile yikadim ve son 2 gundur sirkede bekliyorlar sonra tekrar yikayarak tuzlu suda bakteri kulturu de ekleyerek 2 adet wavemaker ile bekletecegim. bunu canli olarak yapmis ve tecrube kazanmis birisi olarak buraya kadar eklemek yada onermek istediginiz birsey varmi? 

e6a78be44b2a63a1598fbdd9862a931b.jpg
72f10258cb265d45f1982f25adcb5e0b.jpg

Caner bey oncelikle hayirli olsun, sirkeli sudan sonra ben tatli suda 3 gun kadar da agir metaller icin "sera aguatan"li suda beklettim. O kadar kimyasaldan sonra kesinlikle agir metalleri bertaraf eden bir sivi tatbik etmenizi oneririm. Onun disinda sanirim hersey yolunda gitmis.

Ben yeni kuruluma uyguladim. Sanirim siz oturmus akvaryumunuza koyacaksiniz. Sifir sorun ve hicbir canli kaybi yasamamama ragmen cok dikkatli ve temkinli olunmasi gerektigini dusunuyorum.

Icinde canlilarinizin yasadigi akvaryumunuza uygulamadan once kayalarin cevrildigi kaba akvaryumdan bolca su ekleyip conch gibi kobay bir canli atmanizi ve bir sure gozlemlemenizi kesinlikle oneririm.

Test konusunda ve cikan degerlerin anlamlari hakkinda cok bilgi sahibi degilim ama tabi ki varsa en son testlerin yapilmasi cok daha iyi olur.

Hatta biraz abarti gibi duracak ama bu uygulamadan gecmis kayalardan, once sadece 1 tanesini akvaryuma koyar 10 gun kadar daha gozlemlerdim. inanin forumda onlarca kisinin ilk kurulum sorunlarini o kadar okuduktan sonra maasaAllah gercekten sifir problem yasamis biri olmama ragmen bu islemlerden gecmis kayalari canlilarimin yasadigi oturmus bir akvaryuma koyacak olsaydim ben boyle yapardim. Onerim de bu yonde olur.

yalniz aklima takilan bir mesele var, sadece kayalari cikartmak aiptasia'dan kurtulmak icin yeterli olur mu emin degilim. Aiptasia'dan kurtulmak adina Forumda konu acarak bu hobide tecrubeli arkadaslardan fikir almaniz da ayrica tavsiye ederim   :)  tekrar hayirli olsun.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri