Keşfet

Ölü kaya temizleme sorunsalı?

bu calismalarin fosfat uzerinde bir etkisi varmi?

sahsen ben nitrattan cok fosfattan korkuyorum. 
Henüz ortada çalışan bir deniz akvaryumum yok. Nitekim bozulacak ya da ölçecek bir su değerim de yok. Şimdi, şahsen aslında diatom sürecinde nitrata da fosfata da ben razıyım. Kayaları 50lt civarı bir kapta kürleyeceğim. Herhalde aşırı olan değerler sık sık sentetik tuz+RO'lu su değişimi ile normale döner diye düşünüyorum. Bilmiyorum, ancak benim esas takıldığım nokta bu kayaları bu kadar kimyasaldan nasıl arındaracağım onu merak ediyorum. Kayalar çamaşır suyundan(klordan) arınır mı? kayanın görünen kısmındaki karbonattan kurtulmuş olsam bile görünmeyen kısımlardan suya salınım yapar mı? Sirke iyi hoş da, bu kadar aşırı miktarlar ne kadar zamanda tükenir? Ya da aslında bu kimyasalların kayadan uzaklaştırılması 1-2 hafta gibi bir sürede kendiliğinden çok kolay oluyor da benim gözüm mü korkmuş? Teoride bir sürü şey okudum da pratikte neler yaşayacağım hepimiz göreceğiz inş.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhabalar ,

Yaklaşık 40 kg caribsea south seas base rock kovalara doldurup su ve klorakta bekletmeye başladım, bugün eve döndüğümde tuz ruhu daha sonra baking soda(yemek sodası) uygulayarak temizleme işlemine devam edeceğim . 

Son olarak da bol su ile yıkadıktan sonra ro suda bekleterek Sera aquatan uygulayacağım . Daha sonra da malum akvaryuma ekleyeceğim . Fotoğraf dilerseniz paylaşabilirim . Sonuçları buradan bildiririm . 

**Alper beyin mesajını görmemiştim,kendisi tüm adımları uygulamış , videolarda toz sodayı bildiğimiz boca ediyorlardı üzerine ,ben de aynı şekilde uygulayacaktım . Ancak şimdi kesin olarak vazgeçtim . Su ile karıştırıp uygulayacağım . 

bu calismalarin fosfat uzerinde bir etkisi varmi?

sahsen ben nitrattan cok fosfattan korkuyorum. 
Fosfat=gübre

fosfat ne şekilde gelir?

balıktan

kimyasal temizleyiciden(eğer içeriğinde varsa)

kayada eskiden emilmiş varsa(Kaya fosfatı bol bir tanktan geldiyse)

yaptığımız bu işlemler fosfat oluşturacak organikleri de yok edecektir...

eğer kullanılan temizlik maddelerinde fosfor, fosfat yoksa gelmesi için sebep de yok...

mesela nitrat içeren temizleyici var... Skimmer, motor temizlerken kullandığımız porçöz...

nitrik asit...motor vs üzerinde birşeyi emecek gözenek vs olmadığından, suyla iyice durulayınca gidiyor...

kayayı temizlemede kullanırsanız kayaya işleyebilir, nitrat artışına sebep olabilir...

zaten nitrik asit daha çok kalsiyum kalıntıları çözüyor...

yosun vs gibi organikler çamaşır suyunda daha iyi çözünüyor...

Merhabalar ,

Yaklaşık 40 kg caribsea south seas base rock kovalara doldurup su ve klorakta bekletmeye başladım, bugün eve döndüğümde tuz ruhu daha sonra baking soda(yemek sodası) uygulayarak temizleme işlemine devam edeceğim . 

Son olarak da bol su ile yıkadıktan sonra ro suda bekleterek Sera aquatan uygulayacağım . Daha sonra da malum akvaryuma ekleyeceğim . Fotoğraf dilerseniz paylaşabilirim . Sonuçları buradan bildiririm . 

**Alper beyin mesajını görmemiştim,kendisi tüm adımları uygulamış , videolarda toz sodayı bildiğimiz boca ediyorlardı üzerine ,ben de aynı şekilde uygulayacaktım . Ancak şimdi kesin olarak vazgeçtim . Su ile karıştırıp uygulayacağım . 
Yanlış birşey demek istemiyorum fakat sanırım ben sodyum karbonat ile sodyum bikarbonatın pek(!)de farklı şeyler olmadığını düşündüm ve hata ettim. Fiyatları da biri 3 lira biri 5 lira. Tuzruhu buradaki marketlerde bulunmadığı için direk temizlik kimyasalları satan bir dükkana gittim ve almışken çamaşır sodası aldım. Sonuçta sudaki tuz ruhunu yansızlaştıracaktı, "ha karbonat, ha bikarbonat!" dedim. Galiba da bu yüzden sodyum karbonat tozunu döker dökmez 2-3 kayanın üzeri sertleşmiş karbonat tabakası ile kaplandı. Emre Bey, sonuç olarak yemeklerde kullanılan sodyum bikarbonat kullansaydım sanırım bu sorunla karşılaşmayacaktım ama tecrübe etmediğim için kesin bir şey diyemiyorum. Yine de temkinli olmakta fayda var. Uygulamanızı merakla bekliyorum.

Karbonat katmanı kuruyunca nispeten daha kolay temizleniyor onu gördüm. Kayaları kurutup sert bir fırça ile fırçalayıp mekanik temizliğini yapacağım. Fırçanın temizleyemediği artıklar için de Burak Bey'in tavsiye ettiği gibi beyaz sirkeye yatıracağım. İş biraz uzadı ama ben en çok çamaşır suyundan korktuğum için sirkeye yatırma fikri ayrıca hoşuma gidiyor.

Bir de eklemek istiyorum, 50lt'si su ve 1 lt'si sirkeli suda 1 gün kaldı kayalar, karbonat problemini görmezden gelirsek kayaların durumu gayet iyi. Çamaşır suyu kokusu hiç kalmadı. Eser miktarda sirke kokusu var. Bir dahaki ölü kaya temizleme işlemimde Sodyum Bikarbonat yani yemek karbonatı kullanacağım, çok merak ediyorum ne fark olacak :)

Dün eve gidince vakit kaybetmeden hemen suya tuz ruhunu ekledim,kloraklı suda yaklaşık olarak 30 saat beklemiş oldular. Zaten bu halleriyle bile tertemiz gözüküyorlardı . 4 kovaya 1 litre tuz ruhunu eşit miktarda gezdirdim . ilk başta köpürme olayı çok olmadı , hatta yanlış bir şey mi yaptım diye düşünürken köpürme başladı ve çıkan zehirli gazla beraber kendimi içeriye atmam bir oldu. Ben hafife alarak hiç bir maske v.b birşey kullanmadan açık havaya güvenerek yapmaya karar verdim . Ancak anladım ki çok büyük bir hata yapmışım . İnanılmaz kötü zehirli bir gaz çıkışı oluyor . Kesinlikle ama kesinlikle maske kullanılmalı  :)

Tuz ruhu sonrası yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra Alper beyin tavsiyesiyle karbonatı suda eriterek kovalara eşit döktüm,köpürme daha da arttı ve 5 dakika sonrası su ile durulamaya başladım . En son kovalardaki su yenilenince kayaları dışarı alıp yaklaşık 30 dakika temiz su ile duruladım . 

En son olarak temiz bir kaba alarak yarısını sera aquatanda bekletmeye başladım . 

Bu arada Alper bey kullandığım sodyum bikarbonata ait fotoğrafı aşağıda görebilirsiniz,ben balling yapmak için daha önce almıştım. Belirttiğiniz şekilde kayalar üzerinde herhangi bir kalıntı veya taşlaşma hiç olmadı. Bu sevindirici haber. Ancak sizin de belirttiğiniz gibi klor kokusu ne kadar durulasam da kaldı . Sirke denenebilir yada aquatan olayını bir kaç kez tekrarlayıp en son RO suda bekleterek tanka eklemeyi düşünüyorum. Beyazlık ve temizlik gerçekten tatmin edici diyebilirim. 

Ekli dosyayı görüntüle 42529

Ekli dosyayı görüntüle 42533

Ekli dosyayı görüntüle 42530

Ekli dosyayı görüntüle 42532

Ekli dosyayı görüntüle 42534

Fiyatları bilmiyorum ama, geçmişte ozmoz ünitesi yaygın değilken, musluk suyuyla çok akvaryum kurulurdu...

klora karşı seachem prime daha etkiliydi...

bir de fiyat olarak reeflowers a da bakılabilir onlar da klor giderici üretiyordu...

Emre bey, elinize sağlık, çok iyi görünüyorlar :)

klor gidericili suda biraz daha bekletip (açık havada olabilir)...

kullanılabilir gibi görünüyor...

Fiyatları bilmiyorum ama, geçmişte ozmoz ünitesi yaygın değilken, musluk suyuyla çok akvaryum kurulurdu...

klora karşı seachem prime daha etkiliydi...

bir de fiyat olarak reeflowers a da bakılabilir onlar da klor giderici üretiyordu...

Emre bey, elinize sağlık, çok iyi görünüyorlar :)

klor gidericili suda biraz daha bekletip (açık havada olabilir)...

kullanılabilir gibi görünüyor...
Sera aqutanı daha önceden yalnızca tatlısu kullanımı yapıyordu,daha sonra aquatan olarak ismini güncelleyerek tuzlusuda da kullanılabileceğini belirttiler, 

Seachem prime da denenebilir , acelem yok . :)  

Dün akşam kayaları sirkeli suya yatırdım. Sodyum bikarbonat  yerine sodyum karbonat kullanmam sebebi ile bazı kayaların üzerine yapışan karbonat parçalarının %60ı çözülmüş durumda. Ayrıca ben Beyaz sirke nedir bilmiyor muşum. Meğer elma sirkesi "Beyaz Sirke" değilmiş :) Ben de kullandığım sirkelerden umduğum etkiyi bulamayınca görece pahalı bir markanın cam şişedeki elma sirkesini kullanıp durdum. Yine Burak Bey sağolsun yönlendirmesi ile gerçek Beyaz Sirke ile tanıştım. Hem çok daha etkili, hem de sudan ucuz desem başım ağrımaz. Çok etkili olduğu için suyla seyrelterek kullandım. 20lt RO'lu suya 4lt beyaz sirke kattım. 24 saat geçti. Bu arada 2 lt daha sirke takviye yaptım.

WgJE6P.jpg

Birkaç gün daha bu şekidle tutup artık arındırma işlemlerine başlayacağım inşaAllah.

İş güç unutup duruyorum henüz Sera aqutan almadım. RO'lu tatlı suda çevriliyor kayalar.

3 gun boyunca sera aquatan eklenmis tatli suda kayalar dinlendi. Suyu bosalttim yeni Ro'lu su hazirlayip tuz kattim. 1024 gibi bir tuzlulukta dalga motorlari ve ps esliginde artik ufak ufak canlandirma islemlerine baslayacagim ins. Kayalarda hicbir koku yok. Su bile kokmuyorlar. Arindiklarina sahsen inandim ama daha once dedigim gibi uzerlerinde coralin alg gorene kadar icim rahat etmeyecek :)

Hobide, o kadar çok yanlış Kaya kullanımı var ki, bu işin düzgün gitmesini sizden çok istiyorum...

şu ana kadar herşey yolunda görünüyor...

3 su değişimi gerçekleştirdim aquatan ile , çok çok az klor kokusu kaldı . Ancak doğruyu söylemek gerekirse içim rahat. Son kez havalandırıp tanka aktaracağım . 

Hobide, o kadar çok yanlış Kaya kullanımı var ki, bu işin düzgün gitmesini sizden çok istiyorum...

şu ana kadar herşey yolunda görünüyor...
Aldığım kayaları gördünüz, üzerindeki cesetlerden taş gözükmüyordu. Görünmeyen iç kısımları ki nasıl tıkanmıştır. Çamaşır suyu umduğumdan çok daha etkili şekilde bütün gözenekleri açıp temizlemişti. tuz ruhu vs Tam istediğim temizlik oldu ama tekrar, tekrar ve tekrar ediyorum, bu kayalar canlanana kadar "acaba" diyeceğim:)

3 su değişimi gerçekleştirdim aquatan ile , çok çok az klor kokusu kaldı . Ancak doğruyu söylemek gerekirse içim rahat. Son kez havalandırıp tanka aktaracağım . 
Klor kokusunun yok olmasında en büyük faydayı ben Beyaz Sirke ile gördüm sanırım. Malum karbonat/bikarbonat yanlışlığı yüzünden 2 gün kadar sirkeli suda kaldı kayalar. Çıkardığımda zaten klor kokusu hiç kalmamıştı. Hafif bir sirke kokusu vardı. Süzüp RO'lu tatlı suya aldım kayaları, 1 gün sonra sera aquatan ekledim. Hesap yaptım 100 damla gerekiyordu. 100 damladan sonra "bu da cabası" diye bayağı bir aquatan suya :D 3 gün kadar da o suda çevrildiler. Çıkarttığımda hiçbirşey kokmuyordu. RO'dan su almak resmen eziyetmiş (Hesap ettim 500lt su doldurmak 3 gün sürecek). Bu yüzden bir daha bu işlemi yapmak istemedim.

Şu an dediğim gibi 1024 civarı tuzlu sudalar artık. Benim kasadan uydurma sump'ta dalga motorları ve PS yanındalar. İlk izlenimim PS'nin kaya tortuları toplamış olduğu. Bu suda biraz dönsünler esas canlandırma işlemi için yeni su hazırlayacağım.

gqzXY2.jpg

Dün sabah bundan daha sarı bir bardak çıktı. İlk defa PS kullanıyorum, biraz acemilikten biraz da meraktan ayarıyla çok oynadım, 2-3 kere de taşırdım :) PS sonunda kararlı hale geldiğinde bolca tortu topladı. Kayalarda canlı herhangi birşey kalmadığı için normal olarak kaya tortusundan başka birşey toplamıyor.

1 hafta kadar daha bu şekilde çevireceğim, 1 hafta sonra suyunu değiştirip canlandırma işlemlerine başlayacağım inşaAllah. Canlandırma için tabi ki tavsiyelere ihtiyacım olacak. Akvaryum açılışını nisan gibi düşünüyorum acelem yok. 30kg kaya 50lt'lik Kasada kürlenecek.

Aşılama için ufak kürlenmiş canlı bir kaya satın alıp yanlarına koyabilirim;  elimde 3 adet biodigest ampul var. Önce karides/yem falan atıp azot döngüsünü başlatıp bir süre sonra ampulün birini kırablirim veyahut diy bakteri yemi için votka/şeker dozlama vs gibi şeyler okudum.  Ya da hepsini de yapabilirim bilemiyorum. Henüz yeterince bilgi sahibi olmadığım için bolca araştırıp tavsiye rica edeceğim. 
Şu an PS'yi izlemekten başka yapacak bir işim yok, şimdilik bu kadar. İyi forumlar dilerim.

Alper bey, 

bakteriler ve yeni kurulum konularını araştırın...

votka, sirke, şeker gibi karbon içerikleri, yeni kurulum tanklar için değil, fosfat nitrat birikmiş tanklar için...

yeni kurulan tanklarda döngü başlatan bakteri kültürü ve besinleri farklı...

biodigest ve bioptim aklınızı karıştırmış olabilir, içinde her 2 tür bakteriyi de barındırır...

diğer markalarda iki işlemin bakteri ve yemi farklı...

Alper bey, 

bakteriler ve yeni kurulum konularını araştırın...

votka, sirke, şeker gibi karbon içerikleri, yeni kurulum tanklar için değil, fosfat nitrat birikmiş tanklar için...

yeni kurulan tanklarda döngü başlatan bakteri kültürü ve besinleri farklı...

biodigest ve bioptim aklınızı karıştırmış olabilir, içinde her 2 tür bakteriyi de barındırır...

diğer markalarda iki işlemin bakteri ve yemi farklı...
Bilgilendirme ve yönlendirme için teşekkür ederim, kesinlikle inceleyeceğim araştıracağım ilk konu budur.

Düzeltme: Bendeki biodigest idi biotim değil. Uyarınızla döndüm baktım Önceki mesajımda düzelttim. Aynen dediğiniz gibi isimleri karıştırdım, birden çok şey okuyunca isimler çabuk karışıyor. Orada demek istediğim, kayalara önce bakteri girişi yapıp açlıktan ölmemeleri için de votka/şeker gibi diy bakteri besini ile canlı tutup çoğaltmaktı. Bakteriler için uygun yem nedir ne değildir Dediğiniz gibi araştırmalara devam ediyorum.

Kaya'lar sıfırlandı, kuruluma kadar öyle kalsın, 

kurulumu yapınca canlı girmeden evvel biodigest kaç tane gerekiyorsa start için litreye göre onu yaparsınız, canlı eklersiniz, şu an gereksiz olur...

her bakteri türü farklı besin ile çoğalıyor...

votka, nitrat fosfat düşürecek tür bakteriyi besleyip çoğaltıyor...

nitrifikasyon bakterisi yani amonyak için olanın besini ve türü farklı...

Merhabalar,

Forumdan Ümit Bey'in satışa çıkardığı malzemelerden ihtiyacım olanları almaya 5 gün önce yanlarına gittim. Sağolsunlar malzemelerin yanına hediye olarak bana kapattığı akvaryumdan ufak tefek koralin kaplı kayalarla birlikte börböcük dolu 2 büyük canlı kaya hediye etti. Tam da aradığım ama bulamadığım şeydi derken yanına 1 turbo snail, 2-3 adet adını bilmediğim salyangoz ve görece ufak bir mushroom ve zoa kayası da verdi :)   Yarım kova yıllanmış suyla birlikte eve nasıl gittiğimi hatırlamıyorum.

Böylece kasadan uydurma sump'ımın içindeki sıfırlanmış çorak kayalarıma hayat dolu bir dokunuş gerçekleşmiş oldu. Kayaların döndüğü kasadan birhayli su eksilttim, yerine getirdiğim yarım kova suyu ekledim. PS denilen cihaz sandığımdan çok daha iyi bir icatmış onu farkettim. curve9 var. Ben taşar sandım ama taşmadı, suyla gelen tortuları da anında yukarı taşıdı. Meraktan biraz sulu toplattım. Ben çocukken ilk çamaşır makinası alındığında oturmuş nasıl yıkıyor 1 saat izlemiştim, o geldi aklıma. Oturdum PS izledim :D  

Bu arada sump değil de kürlenme kasası diyeyim artık (çünkü camdan büyük bir sump yapmaya karar verdim sanırım) seviye atlatmam gerekti. Isıtıcı, dijital termometre, su tamamlama ekledim. Ayrıca mushroom ve zoa için zaman saatli tasarruflu beyaz ampul ve ufak mavi spot led de ekledim.

EgE0gz.jpg

j8YD8L.jpg

2rQlr2.jpg

Mercanlarla tanışmama daha 5-6 ay var derken bakın şu işe! :)

5 günde bu kadar açıldılar. Mushroom da geldiklerinden daha iyi gözüküyorlar şu an.

Ara not: 4 gün önce balıkçıdan 3-5 karides aldım. 1ini sarmısak döveceğinde ezip suya ekledim. Hangi akla hizmet diye sormayın, 1 karides de biraz fazla geldi. 3 saat sonunda anca durumu toparladım ama neler yaşadın diye de sormayın... Tecrübe etmiş oldum :D

Durum bu, Sanırım akvaryum açılışını öne alacağım. Testleri de edinmem gerekecek. Bu sabah suyun içinde incecik çıyan sandığım ama uzun bacaklı gayet hızlı yürüyen bir cins denizyıldızı olduğunu düşündüğüm bir canlı gördüm çok hoşuma gitti. Ufak bir kayada da deliklere giren çıkan podlara rastladım. O kadar kimysaldan sonra bu kayaların bulunduğu bir suda bir canlı yaşayacağını sanmıyordum. Benim kayalar hala bembeyazlar. Kayaların beyaz ışıktaki hallerini de bu akşam ekleyeceğim inş.

İyi forumlar dilerim.

İşte hobinin heyecanı, heyacan dolu bir hobici :)

bu heyecanınızın daim olmasını dilerim Alper bey, herşey güzel olacak :)

Geçtiğimiz haftasonu itibari ile tankı açtım. Kayaları dizdim. Zor bir başlangıç oldu. Kayalarla ilgili şöyle bir süreç yaşadım:

32kg kayayı "çamaşır suyu->tuz ruhu->(bi)karbonat" uygulamasıyla sıfarladıktan sonra 2 gün sirkeli tatlı suda, 3 gün "sera aquatan"lı tatlı suda bekledi. Sonra 50 litrelik kasada tuzlu su ve ps ile kürlenmeye başladılar. 1 hafta geçmişti ki akvaryumunu kapatan Ümit Bey'den bazı ihtiyacım olan mazlemelerin yanında hediye olarak 2 cins mercan, can dolu 2 büyük kaya, ufak tefek kaya parçaları, 1 turbo snail, birkaç conch ve yarım kova yıllanmış su aldım. Sıfırlanmış kayalarda dönüm noktam bu oldu. Canlı kayalardan bir sürü yaratık çıktı sıfırlanmış kayalara girip çıkmaya başladılar. Yaratıklara yiyecek birşeyler olsun diye 1 adet karides ezdim attım yanlış yaptım. PS çıldırdı! İçine bir çay bardağı şampuan atsaydım bu kadar köpürürdü :D   yarım saat çok şiddetli köpükle uğraştım. 3 saat sonunda Ps'den 10 litreden fazla su topladım.

1-2 gün geçmeden 2. el 35kg daha canlı kaya aldım. 3 aylık yosunlanmış kayalardı. Aldığım yerden akvaryumdan çıkartıp sulu taşıma yaptım. Kurutmadan ek kasalara koydum. Elimdeki kasaların diplerini kesip üst üste ekledim durso sistemli kasa yaptım (bu başka bir konu başka bir yerde anlatılmalı   :) ) 70kg'a yakın kaya hep birlikte kürlenmeye başladılar.

m3ErB1.jpg

Eg3zo8.jpg

j8BvZn.jpg

1 hafta sonra hem heves ettim hem de elimdeki mushroom ve zoanın gayet sağlıklı olmasından cesaret alıp 1 adet volcano deniz yıldızı ve hobiciden 4-5 cins daha mercan frag aldım. Digitata Montipora parçası öldü ama diğerleri gayet iyi yaşadılar. Işık, ısı, ps ve su değişimleri ile 1 aya yakındır kayalar kasalarda kürlendi.

8M894Q.jpg

DP38N6.jpg

m3ErY1.jpg

Eg3za8.jpg

j8Bvkn.jpg

Artık kayalar akvaryumdalar. Tatlı su mantığı ile dik bir akvaryum tercih etmiştim. Aklımda yukarı doğru yükselen dallı budaklı bir mangrow kökü, arasında yüzen neonlar vardı ama tuzlu su akvaryumuna karar verince kayaları üst üste dizme işi bu şekle pek uygun olmadı. Hayalimde bu sefer yine yukarı doğru yükselen, balkonları olan tek parça plate kayalar vardı ancak aradığım tek parça seramik olmayan kayayı maalesef görmedim duymadım bilmiyorum. Artık bir önemi de kalmadı. Yapıştırma seçenekleri vardı onu da ben istemedim. Zaten kürlenen ıslak kayaları yapıştırmam da mümkün gözükmüyordu. Bayağı zor bir operasyondan sonra kayaları yığma şekil üstü üste dizdim. Sonuca başta çok canım sıkıldı ama suyun bulanıklığı geçince beğendim. Hatta kabullenme midir nedir bilemedim bayağı beğendiğimi farkettim :)

r3EjmP.jpg

LyQ2YV.jpg

vbZmQr.jpg

Akvaryumun işi daha çok. Suyu aralıklı doldruduğum için camda izler oldu. Işık metal halide 400watt radium 20.000 k. Kayaların içi dışı pod dolu. deliklerinde çeşitli yaratıklar da dolanıyorlar. Test işini ihmal ettim henüz almadım. En kısa zamanda edinip durumun ne olduğunu buradan paylaşacağım.

Kayalarda dolanan canlıların da videosunu en kısa zamanda atacağım inş. Hayırlı hobiler dilerim.

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri