Geçtiğimiz haftasonu itibari ile tankı açtım. Kayaları dizdim. Zor bir başlangıç oldu. Kayalarla ilgili şöyle bir süreç yaşadım:
32kg kayayı "çamaşır suyu->tuz ruhu->(bi)karbonat" uygulamasıyla sıfarladıktan sonra 2 gün sirkeli tatlı suda, 3 gün "sera aquatan"lı tatlı suda bekledi. Sonra 50 litrelik kasada tuzlu su ve ps ile kürlenmeye başladılar. 1 hafta geçmişti ki akvaryumunu kapatan Ümit Bey'den bazı ihtiyacım olan mazlemelerin yanında hediye olarak 2 cins mercan, can dolu 2 büyük kaya, ufak tefek kaya parçaları, 1 turbo snail, birkaç conch ve yarım kova yıllanmış su aldım. Sıfırlanmış kayalarda dönüm noktam bu oldu. Canlı kayalardan bir sürü yaratık çıktı sıfırlanmış kayalara girip çıkmaya başladılar. Yaratıklara yiyecek birşeyler olsun diye 1 adet karides ezdim attım yanlış yaptım. PS çıldırdı! İçine bir çay bardağı şampuan atsaydım bu kadar köpürürdü
yarım saat çok şiddetli köpükle uğraştım. 3 saat sonunda Ps'den 10 litreden fazla su topladım.
1-2 gün geçmeden 2. el 35kg daha canlı kaya aldım. 3 aylık yosunlanmış kayalardı. Aldığım yerden akvaryumdan çıkartıp sulu taşıma yaptım. Kurutmadan ek kasalara koydum. Elimdeki kasaların diplerini kesip üst üste ekledim durso sistemli kasa yaptım (bu başka bir konu başka bir yerde anlatılmalı
) 70kg'a yakın kaya hep birlikte kürlenmeye başladılar.
1 hafta sonra hem heves ettim hem de elimdeki mushroom ve zoanın gayet sağlıklı olmasından cesaret alıp 1 adet volcano deniz yıldızı ve hobiciden 4-5 cins daha mercan frag aldım. Digitata Montipora parçası öldü ama diğerleri gayet iyi yaşadılar. Işık, ısı, ps ve su değişimleri ile 1 aya yakındır kayalar kasalarda kürlendi.
Artık kayalar akvaryumdalar. Tatlı su mantığı ile dik bir akvaryum tercih etmiştim. Aklımda yukarı doğru yükselen dallı budaklı bir mangrow kökü, arasında yüzen neonlar vardı ama tuzlu su akvaryumuna karar verince kayaları üst üste dizme işi bu şekle pek uygun olmadı. Hayalimde bu sefer yine yukarı doğru yükselen, balkonları olan tek parça plate kayalar vardı ancak aradığım tek parça seramik olmayan kayayı maalesef görmedim duymadım bilmiyorum. Artık bir önemi de kalmadı. Yapıştırma seçenekleri vardı onu da ben istemedim. Zaten kürlenen ıslak kayaları yapıştırmam da mümkün gözükmüyordu. Bayağı zor bir operasyondan sonra kayaları yığma şekil üstü üste dizdim. Sonuca başta çok canım sıkıldı ama suyun bulanıklığı geçince beğendim. Hatta kabullenme midir nedir bilemedim bayağı beğendiğimi farkettim
Akvaryumun işi daha çok. Suyu aralıklı doldruduğum için camda izler oldu. Işık metal halide 400watt radium 20.000 k. Kayaların içi dışı pod dolu. deliklerinde çeşitli yaratıklar da dolanıyorlar. Test işini ihmal ettim henüz almadım. En kısa zamanda edinip durumun ne olduğunu buradan paylaşacağım.
Kayalarda dolanan canlıların da videosunu en kısa zamanda atacağım inş. Hayırlı hobiler dilerim.