Keşfet

Powerled'e Göre Led Driver Şeçme (Resimli Anlatım)

fumeoe

Yeni Üye
Ad Soyad
Şahabettin KARTAL
Ekli dosyayı görüntüle 12071

Çoğu arkadaşın power led ler ile ilgili kafalarındaki soru işaretlerini kaldırabilmek adına böyle bir yazı hazırladım.

Resimde 6 adet seri bağlanmış power led olduğunu farzedelim.(üzerlerindeki yazıları dikkate almayın)

Seri bağlantıda ilk ledin + ucuna led driverin + ucu bağlanır.daha sonra ledler +-+-+-+-+- olarak bağlanır.en sonda boşta kalan - ucada led driverin - çıkışı bağlanır.

Mavi ve beyaz power ledler için Led başına 3.6- 4v elektrik düşmesi gerekir.

Şimdi gelelim bu şema için led driveri nasıl seçeceğimize

Her lede 4 volt düşecek diye hesaplarsak 6x4v=24v luk bir driver almamız gerekir.

Şimdi akım hesaplamak için ne yapmamız gerektiğini bulalım.

Diyelim ki ledlerimiz 1 watt lık power led o zaman akımımız 350 ma(miliamper) olmak zorunda.

Eğer ledlerimiz 3watt lıksa o zaman 700ma olmalı.Yani bu şema için alacağımız led driver

1 watt ledler için : 24 volt 350ma lik bir driver olacak.(ledler 12 adet olsaydı 12 led için 48v 350ma)

3 watt ledler için : 24 volt 700ma lik bir driver olacak.(ledler 12 adet olsaydı 12 led için 48v 700ma)

led sayılarını istediğimiz gibi artırıp azaltabiliriz.önemli olan led sayısı ne kadar değişirse değişsin akım miktarını sabit tutacak akım sınırlamalı led driver almalıyız.(1 watt için 350ma,3 watt için 700ma)

led driver lerde genellikle 4 adet kablo bulunur.mavi kahverengi kırmızı siyah.

mavi ve kahverengi 220 v a bağlanır

kırmızı ledlere +

siyah ledlere -

Not: Cree firması 1 watt 3 watt şeklinde led üretmez.Farklı olarak ledin dayanabileceği maximum akıma göre lede değer verir.

örnek : xpc serisi 500ma xpe serisi 1000ma xpg serisi 1500ma akıma kadar dayanabilir..bu akımlar geçilmemelidir.

ledlerle ilgili her türlü sorunuzda yardımcı olmaya çalışırım.

Güzel bir çalışma tebrik ederim.

led driver lerde genellikle 4 adet kablo bulunur.mavi kahverengi kırmızı siyah.

mavi ve kahverengi 220 v a bağlanır

kırmızı ledlere +

siyah ledlere -

Ekli dosyayı görüntüle 12078

birde soğutucu için alttaki siteden sipariş verebilirsiniz.tüm türkiyeye gönderim yapıyorlar.

Pcbleri soğutucu bloğa montelerken termal pasta kullanmamız ledlerin sağlığı açısından gereklidir yada soğutucuyu delmekle uğraşmak istemezseniz arctic silver thermal adhesive kullanabilirsiniz.Bu ürün hem ısı iletimi hemde yapıştırma özelliği ile dünyanın en iyi iletkenlerinden birisidir.fiyat pahalı gelirse çin malı termal yapıştırıcılardanda kullanabilirsiniz.

çok faydalı bilgiler. teşekkürler...

Ellerinize sağlık, led furyası başladığı bu günlerde en faydalı bilgileri vermişsiniz.

Suat abi ben teşekkür ederim. :)

Özkan bey ;

Led furyası ile birlikte 1-2 yıla kadar hobicilerin yarısından çoğunun led kullanacağı kanısındayım.Bende bu konuda elimden geldiği kadar yardımcı olmaya devam edeceğim. :)

Yararlı bilgiler için teşekkür ederim.

:thumbsup: harika bi klavuz, birde dimleme olayını anlatsanız tadından yenmez :)

Kendi yaptığım led armatürü kullanıyorum, yapacak arkadaşlara bir tavsiye vermek isterim.

Paralel bağlantı yaptığınız durumlarda muhakkak cam sigorta kullanın. Örneğin 4 amp lık sürücü ile 4 adet paralel beslediğimizi varsayalım. Her paraleldeki led sayıları ve tipleri aynı ise her bir paralele 4/4 = 1 amp lık akım gider.

Eyer siz lehim yaparken bir hata yaparsanız yada bir şekilde paralellerden birine akım gitmez ise toplam akım geriye kalan paraleller arasında bölünür. 1 paralelde sıkıntı olduğunu varsayalım 4 amp akım 3 paralele dağılır ve paralel başı 1,33 amp akım gider. Ledleriniz max 1 amp dayanabiliyorsa tamamı yanar. Sonuç olarak ledler çöp olur.

Bu örnekte 1 amp lık sigorta olsaydı paralelere 1.33 amp akım gittiğinde sigortalar kesilecek ve ledleriniz yanmayacaktı

Onur bey bende kesinlikle sigorta kullanmanın faydalı olacağını düşünüyorum.

Diğer yandan hiçbir zaman ledleri maximum akımında çalıştırmanın mantıklı olmayacağını arkadaşlar bilmeli.

örneğin;

cree xp-g serisinin 1500ma maximum akımıdır.fakat 1000ma den daha fazla akımda çalıştırmamaları hem ledin sağlığı hemde ömrü için daha faydalı olacaktır.Ayrıyeten bu gibi durumlar için bize hareket alanı genişliği bırakır. :)

Ben bu armatürü yapmadan önce amerikan forumlarından araştırdım baya ve max 1000 mA lık ledler 700 mA bağlandığında; max 1500 mA lık ledler ise 1000mA bağlandığında azami kuvvetini veriyor. Daha fazla beslemek fazladan ısınmaya sebep oluyor.

Sonuç olarak dediğiniz doğru, bu şekilde max akımdan daha düşük güç ile bağlanarak tam kuvvet ışık alabiliyorsunuz yinede sigorta şart. Sonuç olarak ledler pahalı ve bir lehim hatasınadn hepsi yanabilir.

Bir şey daha eklemek istiyorum daha önce bir başka konuyada yazmıştım. Tüm montaj işlemi bittikten sonra elektriğe bağlamadan önce kısa devre için bir kontrol yapmak gerekiyor. Bu iş için elinizde multimetre olması lazım. Multimetrenin kısa devre olduğunda ses ile uyarı yapan bir fonksiyonu var. Yani cihazdan çıkan iki uç arasında kısa devre olduğunda ses veriyor. Bu iki uçtan bir tanesi soğutucaya temas ederken diğerini teker teker ledlerin lehim yapılan uçlarına dokunduruyoruz. Ses geliyor ise ledlere lehim yaparken fazla kaçırıp soğutucuya elektrik verecek bir köprü yaptığımız anlaşılıyor. O lehimi tekrar yapıyoruz. Bu şekilde bir kısa devre probleminiz var ise armatürü fişten çektikten sonra hala bağzı ledlerin yandığını görürsünüz yada ışıklarda beklenmedik parlamalar sönmeler oluyor.

Bu şekilde bir kısa devre probleminiz var ise armatürü fişten çektikten sonra hala bağzı ledlerin yandığını görürsünüz yada ışıklarda beklenmedik parlamalar sönmeler oluyor.
Onur bey benim dandik led armatürde aynı dediğiniz bu olay mevcut ben sebebini mekanik timera veriyordum, sonradan led şerit kırmızı renk kemdim lehimledim sanırım biraz tecavüz ettik soğutucuya :) ama neden böyle birşey olsunki bütün timerlar off ken yani elk almıyorken gece ay ışığı efektine geçiyor benim armatürdeki bazı ledler :) yanıp sönmeler vs oluyor

Moderatör tarafında düzenlendi:
Açıkçası teknik olarak bu durumu açıklayabilecek bilgim yok, bir şekilde soğutucu elektrik yüklenip sonrada ledlere vermeye devam ediyor heralde. Ben fişi söktüğüm halede ledlerin bı kısmı yanarken görünce şok olmuştum.

Arkadaşlar peki led aydınlatma tasarlarken led w ını neye göre seçiyoruz akvaryum derinliği ve beslenecek canlılar heralde ama bu kadar led türü varken daha keskin bir hesap yapmak mümkün mü?

Mesela ebay de gördüğüm bir kaç led modeli ;

1-EPLEDS New 40 mil 10W Super Actinic Blue Hybrid Led Panel for Aquarium

2-EPISTAR 20W Super Actinic Blue Hybrid Led Panel for Aquarium

3-3w led tek renk

120x60x55 lik resif akvaryumu için araştırma yapıyorum, armatür + 6ayda bir flo değişimi + ısı faktörleri yüzünden sürekli led e dönüyorum. Tabi tuzlu suya ld le başlamak da pek doğru değil gibi ama yinede fikir almak isterim..

Arkadaşlar peki led aydınlatma tasarlarken led w ını neye göre seçiyoruz akvaryum derinliği ve beslenecek canlılar heralde ama bu kadar led türü varken daha keskin bir hesap yapmak mümkün mü?

Mesela ebay de gördüğüm bir kaç led modeli ;

1-EPLEDS New 40 mil 10W Super Actinic Blue Hybrid Led Panel for Aquarium

2-EPISTAR 20W Super Actinic Blue Hybrid Led Panel for Aquarium

3-3w led tek renk

120x60x55 lik resif akvaryumu için araştırma yapıyorum, armatür + 6ayda bir flo değişimi + ısı faktörleri yüzünden sürekli led e dönüyorum. Tabi tuzlu suya ld le başlamak da pek doğru değil gibi ama yinede fikir almak isterim..
benim akvaryumda epistar 20w royal blue var 20w ın hakkını vermiyor diyebilrim, 2 tane 10 watt çok daha mantıklı olur. ancak onurkrand bey in yapmış olduğu cree marka ledler kullanılmış bir armatür var yapacaksanız rapidled cree öneririrm o büyüklükteki bir akvaryum için.

benim akvaryumda epistar 20w royal blue var 20w ın hakkını vermiyor diyebilrim, 2 tane 10 watt çok daha mantıklı olur. ancak onurkrand bey in yapmış olduğu cree marka ledler kullanılmış bir armatür var yapacaksanız rapidled cree öneririrm o büyüklükteki bir akvaryum için.
Slm, o başlığıda inceledim. 10-20w kullanım amacı sanırım biraz daha MH performansı alabilmek, o yüzden mesela yaklaşık 100cm x 20cm lik bir alanda mesela 3x10w veya 3x20w lik hybrid led ler etrafına dizilmiş 1w veya 3w lık led ler nasıl olur ? Gerçi Onur beyin cree lerde oldukça güçlü bir ışık veriyor gibi resimlerde.

Bu arada Cenk bey sizde 20w ın dışında ne var, ne zamandan beri kullanıyorsunuz?

Bende uzun zamandır tankımda DIY led armatür kullanıyorum. Bu süredeki tecrübelerimi belki birilerinin işine yarar diye düşünerek yazmak istedim. Eskisi gibi çok fazla forumlarda vaktim olmuyor ve gördüğüm kadarı ile zaten forumlarda eskisi kadar hareketli değil.

Ledler konusu daha çok uzun süre tartışılacaktır, yurtdışı forumlarda farklı değil. Ama herkes zaman içerisinde çok fazla sayıda kişinin lede geçeceğine inandığına eminim. Özellikle SPS dominant tank sahiplerinin lede karşı tedbirli davranmalarını anlıyorum. Bende kuşkularla bu değişimi yaptım. Ama çok büyük bir risk olmadığını düşünüp bir anda 1 tonun üzerindeki tankımı ve bağlı diğer frag vs tanklarını lede geçtim. 1 wattlık ledleri tercih ettim, hatta markalı ürünler kullanmadım, uzak doğu üretimi ledleri kullandım. Üzerlerinde yazan değerlere sadık olmadıkları düşünülsede led üretim mantığı gereği tek bir spektrumda ışık verecektir. Her şekilde uzak doğu üretimi de olsalar bu ledler ile canlıların ihtiyaçlarına uygun ışık kombinasyonu sağlanabilir.

Fotosentetik etkinin yüksek olduğu ışık tayfının bizim işimize yarayan kısmını çok verimli şekilde ledler ile sağlamak mümkün. Niçin hiç ihtiyaçları yokken mercanlara ışık spektrumunun büyük bölümünü verip enerji harcayalım. Benim tercihim bulunabilirlerse ledlerin

% 30 royal blue

%20 blue

% 20 420-440 nm (purple -sadece bazı uzak doğu üretimlerde buldum UV diye geçiyor ama UV değil gerçek UV 400 nm altıdır)

%30 ise 5000-9000-12000-15000 kelvinlik beyaz ledlerin karışımı ile olması.

450 wattlık bu DIY armatür benim 170*80*70 lik tankıma yeterli geliyor. Renkler inanılmaz, T5 veya MH ile kıyaslanabilir bir tarafı yok, ben led aydınlatmanın getirdiği renk cümbüşünden çok memnunum.

Led sonrası farkettiklerim,

Renkler çok güzel,

En az yarı yarıya enerji tasarrufu ve ortamı ısıtma etkisinin çok az olması,

Benim tecrüben led sonrası cyano tanktan tamamen kayboldu, hiçbir zaman ciddi bir cyano sorunum yoktu ama sürekli tankın bir yerlerinde görürdüm, ama led sonrası bıçak keser gibi kayboldu.

Yosun sorununun azalması, diğer ışık kaynaklarının yaydığı ve yosunların büyümesini tetikleyen kırmızı tayfın hiç olmaması.

SPS lerin çok büyük bölümü led sonrası renklerde olumlu değişiklik verdi, gelişmeleri MH ile aynı diyebilirim, bazı birkaç tür (sığ su mercanları) olumsuz etkilendi, LPS ler ledden çok bariz şekilde olumlu etkileniyor, renk ve gelişimleri çok hızlı. Softlarda ile mushrommlar ve anemonlar haricinde herşey mükemmel. Mantarlar ledden sonra asla eskisi gibi açmadılar, muhtemelen ışık onler için çok fazla etkili, ama bu canlılar benim için olmazsa olmaz değil. Sadece anemon benim için üzücü oldu, led sonrası saklanacak delik aradı, kısa sürede uyum sağlayabileceğini sanmıyorum, ancak ledi çok yükseğe asıp uzun süre düşük derecelerde çalıştırmak gerekecektir. Bu sayede bir süre sonra uyum göstereceğini düşünüyorum. Armatürü yükseğe yerleştirmeniz gerekli değilse lens kullanmanıza gerek yok.

Ledin pahalı olmasına ise katılmıyorum, benim 450 wattlık armatürümün maliyeti aslında 250 dolar değil. Ben led driver kullanmaksızın kaliteli ama ucuz bir swich mod powersupplyı modifiye edip hemde ledleri dimleyebilecek hale getirip kullanıyorum. Led için güvenli akım sınırlamasını bir wattmetre ile ölçerek belirliyor powersupply çıkışını buna göre max değerini ayarlıyorum. Bu sayede bir potansiyometre ile 0 ile max arasında dimlemekte mümkün oluyor. Driver olmadan olmayacağını söyleyen arkadaşlar olabilir akım sınırları güvenli aralıkta tutulduğu sürece led için bir sorun olacağını sanmıyorum zaten bu sürede bir problem olmadı, ledleri soğuk tutabildiğimiz sürece ömürleri uzun oluyor. Ben ledlerin 35-40 C de kaldıklarını görüyorum. Ledlerin ömrü benim kullanımım ile kısalsa dahi bence sorun değil 3 yıl sonra ledleri yine uzak doğu ledler ile değiştireyim. Ne olacak 100 tanesi 25-30 dolardan led bunlar. Ledleri değiştirmek benim için bir iki saat sürer.

Şimdiki tecrübem olsa 3 watt led kullanırdım, nedeni daha az işçilik, 3 watt ledler 1 wattlar ile aynı fiyata geliyor. Isı problemi 1 wata göre çok az artıyor. Tolere edilebilir. Ama daha yüksek wattlı olan ledlerde soğutma her halukarda zor ve verim düşüyor. Yeni başlayacaklara 3 watı öneririm.

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri