Bu konudaki tartışmalar ne yabancı nede bizim forumlarda kısa sürede bir netice bulamaz ama benim ledler konusundaki tecrübem ise olumlu yönde. Ben yıllardır sayısız MH ve T5 armatür kullandım. Hem SPS hem LPS ve soft ağırlıklı tanklarım hep oldu. LED ile olan gelişimin MH ve T5 den çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Renk konusu ayrı bir şey. Kişiye göre tercihler değişebilir, ama gelişim bende genel olarak çok daha iyi oldu.
Tabiki her değişen durumdan olumsuz etkilenen canlılar olacaktır, bende de ledin olumsuz etkilediği canlılar oldu. Ama toplamda değerlendirdiğimde LED gelişime katkısı daha büyük.
SPS lerden sadece seriatopora histrix olumsuz etkilendi, diğer ışık kaynakları altında iyi gelişen bu kolay SPS benim led ışıklarım altında daha yavaş büyüyen açık mavi buzdan bir görünüme döndü. Belki daha uzun sürede uyum gerektiriyor olabilir, belkide spektrumun daha yüksek değerlerinde ışık ihtiyacı oluyordur.
İkinci olarak mantarların T5 altındaki kadar mutlu görünmediklerini söyleyebilirim. Buda daha çok SPS leri hedefleyerek yapılan armatürün akvaryumun tabanında bile olsa mantarlara fazla gelmesi nedeniyle.
Şu şartlarda benim tankımın aydınlatması denizin 4-10 metre derinliğinin ışığına daha yakın, led ile mercanların büyük bölümünün ihtiyaç duyduğu ışık spektrumunu konsantre şekilde vermek mümkün, ama tüm yelpazeyi karşılamak imkansız, mutlaka bazı canlıların hoşuna gitmeyebilir ama geri kalanı için T5 ve MH ye göre daha konsantre yararlı ışık sağlayabiliyor.
Ledlerin özellikleri değiştirilerek daha iyi kombinasyonlarda elde edilebilir.Ben çok farklı ledler kullandım, bulabildiğim tüm mavi tonları, farklı beyaz renk sıcaklıklarını, purple gibi ara renkleri armatürüme ekledim. Uzak doğu ucuz ledler kullandım, driver değil ucuz ama 200-300 watt ledi sürebilen modifiye swichmod power supply kullandım. 1 tonun üzerindeki ana tankım ve bu sisteme bağlı diğer 3 tankımda da bu şekilde kendi yaptığım led armatürlerim var. Bu şekilde bir DIY çok ekonomik de olabiliyor. Driver maliyeti olmaksızın bu basit armatürler ile özellikle LPS lerin, softlarn büyük bölümünün ve yine SPS lerin büyük bölümünün gelişimi diğer alternatif ışık kaynaklarına göre daha iyi.
Erdal Bey,
Bir dosya ekliyorum bu daha sonra yaptığım bir armatürün iç montaj sacıdır.
T5+Led kombinasyonu 2 adet fan ve dijital timer kullanıldı.
Ekli dosyayı görüntüle 14343