Keşfet

Powerled'e Göre Led Driver Şeçme (Resimli Anlatım)

Bu arada Cenk bey sizde 20w ın dışında ne var, ne zamandan beri kullanıyorsunuz?
20 w royal blue + 20 w cool white 20000k + 12x3w blue,white ,1.5 senedir kullanıyorum, su yüksekliği 30cm, star polip, zoa, mantarlar ve bta anemonlarda hiç sıkıntı yaşamadım, gelişmeleri normal.

Erdal Bey, güzel yazınızı birde tankınızın fotoları ile desteklerseniz süper olacak.

Selamlar...

Tesekkkurler bilgiler icin, bir de resim rica edebilirmiyim sizden benim gibi yeni baslyacaklar acisinda hangi led ne kadar aydinlatiyor kisminda yararli.oluyor. Peki bu yeni hybrid power led ler ile ilgili tecrubesi olan var mi?

Çok az vakit bulabiliyorum, bir kaç yıldırda akvaryumdan fotoğraf çekmedim ama ilk fırsatta fotoğraf veya video eklemeye çalışırım.

Slm taslak olarak birşeyler oluşturdum. Aydınlatmayı 10w ve üstü multichip led lerden yapmayı düşünüyorum. Toplamda 250w ve aralarda kullanacağım 20 yada 30w led ler ile bunu arttırma imkanı var. Led leri farklı kelvin ve mavi tonlarından harmanlamaya çalıştım. Bu kadar fazla çeşit led gereksiz mi olur ? Sayı ve yerleşim ile ilgilide öneriniz varsa duymak isterim...

fgxlw.jpg

Ledlerden 20k olanın bilgileri;

New 40mil 10W Super Actinic Blue Hybrid Led Panel for Aquarium

Description:

?Color temperature/Wavelength: 3 chips 20000K + 6 chips 450nm-455nm Royal blue

?Led chips: EPLEDS EPB4040F-A3

?PAR reading(Instrument: Apogee MQ-200): 159

?DC forward Voltage: 10-12V

?DC forward current: 1000mA max

?Rated power: 12W max

?Viewing Angle: 120 Degree

?Intensity Luminous (Iv): 309LM

?Life span 30000 hours guarantee

fgxuq.jpg

fgxrg.jpg

fgxsp.jpg

yaklaşık maliyet ne çıkıyor?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sertaç Bey,

Hem kendi armatürümü hemde arkadaşlarımdan birçoğunun armatürünü yapmış biri olarak

söylüyorum T5 ten vazgeçmeyin komple led armatürlerde canlı gelişimi ve renklenmede

ciddi problemler olabiliyor. Sadece yüksek güçlü MH lambaların yerine soğuk beyaz 3W

lensli ledler kullanmanızı öneririm ısınma en çok MH lar sebebi ile ortaya çıkıyor çünkü.

Canlı gelişiminde T5 in yeri büyük aydınlatma için benim olmazsa olmazımdır.

Sertaç Bey,

Hem kendi armatürümü hemde arkadaşlarımdan birçoğunun armatürünü yapmış biri olarak

söylüyorum T5 ten vazgeçmeyin komple led armatürlerde canlı gelişimi ve renklenmede

ciddi problemler olabiliyor. Sadece yüksek güçlü MH lambaların yerine soğuk beyaz 3W

lensli ledler kullanmanızı öneririm ısınma en çok MH lar sebebi ile ortaya çıkıyor çünkü.

Merhaba, öneriler için sağolun. Bu forumda ve yurtdışı forumlarda edindiğin bilgiler ile bu işe giriştim. Başarılı olmuş tanklar var mesela şu konu çok güzel bilgiler içeriyor ;

Şimdilik 4 adet 10 w lık hybrid led ve bir adet 60 derece lens siparişi verdim ikisi 20k + rb ikisi 10k + rb ortaya çıkacak renge göre sadece 10k beyaz gerekip gerekmeyeceğine karar vareceğim.

Merhaba, öneriler için sağolun. Bu forumda ve yurtdışı forumlarda edindiğin bilgiler ile bu işe giriştim. Başarılı olmuş tanklar var mesela şu konu çok güzel bilgiler içeriyor ;

Şimdilik 4 adet 10 w lık hybrid led ve bir adet 60 derece lens siparişi verdim ikisi 20k + rb ikisi 10k + rb ortaya çıkacak renge göre sadece 10k beyaz gerekip gerekmeyeceğine karar vareceğim.
Sertaç Bey,

Merakla bekliyorum gelişmeleri umarım istediğinizden çok daha iyi bir sonuç elde

edersiniz.

s.a

3w ledlere 1w led driver baglanirsa ledler 1w led gibimi yanar?

peki 3w ledlerin miktarini arttirirsan ne olur? mesela 3w led bunu besleyen driver700mA ledler 2 katina cikarilirsa ne gibi sonuc olur elbette isik miktari dusecektir bu miktar 1w degerindemidir yoksa tamamen islevini yitirmismi olur?

sorma nedenim su andaki nano tankimda isik fazla geldigi icin 9 adet led destekleyen drivera 18 adet led bagladim sadece isik siddeti dustu driver isinma sorunu olur diye dusundum olmadi ama isik sisddeti neye esdeger olmustur matematiksel olarak ?

Sertaç Bey,

Bu konudaki tartışmalar ne yabancı nede bizim forumlarda kısa sürede bir netice bulamaz ama benim ledler konusundaki tecrübem ise olumlu yönde. Ben yıllardır sayısız MH ve T5 armatür kullandım. Hem SPS hem LPS ve soft ağırlıklı tanklarım hep oldu. LED ile olan gelişimin MH ve T5 den çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Renk konusu ayrı bir şey. Kişiye göre tercihler değişebilir, ama gelişim bende genel olarak çok daha iyi oldu.

Tabiki her değişen durumdan olumsuz etkilenen canlılar olacaktır, bende de ledin olumsuz etkilediği canlılar oldu. Ama toplamda değerlendirdiğimde LED gelişime katkısı daha büyük.

SPS lerden sadece seriatopora histrix olumsuz etkilendi, diğer ışık kaynakları altında iyi gelişen bu kolay SPS benim led ışıklarım altında daha yavaş büyüyen açık mavi buzdan bir görünüme döndü. Belki daha uzun sürede uyum gerektiriyor olabilir, belkide spektrumun daha yüksek değerlerinde ışık ihtiyacı oluyordur.

İkinci olarak mantarların T5 altındaki kadar mutlu görünmediklerini söyleyebilirim. Buda daha çok SPS leri hedefleyerek yapılan armatürün akvaryumun tabanında bile olsa mantarlara fazla gelmesi nedeniyle.

Şu şartlarda benim tankımın aydınlatması denizin 4-10 metre derinliğinin ışığına daha yakın, led ile mercanların büyük bölümünün ihtiyaç duyduğu ışık spektrumunu konsantre şekilde vermek mümkün, ama tüm yelpazeyi karşılamak imkansız, mutlaka bazı canlıların hoşuna gitmeyebilir ama geri kalanı için T5 ve MH ye göre daha konsantre yararlı ışık sağlayabiliyor.

Ledlerin özellikleri değiştirilerek daha iyi kombinasyonlarda elde edilebilir.Ben çok farklı ledler kullandım, bulabildiğim tüm mavi tonları, farklı beyaz renk sıcaklıklarını, purple gibi ara renkleri armatürüme ekledim. Uzak doğu ucuz ledler kullandım, driver değil ucuz ama 200-300 watt ledi sürebilen modifiye swichmod power supply kullandım. 1 tonun üzerindeki ana tankım ve bu sisteme bağlı diğer 3 tankımda da bu şekilde kendi yaptığım led armatürlerim var. Bu şekilde bir DIY çok ekonomik de olabiliyor. Driver maliyeti olmaksızın bu basit armatürler ile özellikle LPS lerin, softlarn büyük bölümünün ve yine SPS lerin büyük bölümünün gelişimi diğer alternatif ışık kaynaklarına göre daha iyi.

Görsellik açısından led ile yakalanan renkler, shimmer efekti bana çok etkileyici geliyor, belki biraz avatar gibi bazı animasyon filmlerdeki görüntüleri anımsatıyor, birçok kişiler için bu çok gerçekci görünmeyebilir, ama benim için çok hoş. Renklenmede büyüme gibi büyük çoğunluğunda (%90) daha güzel ama bazı canlılarda renklerde olumsuz değişiklikte oluyor. Örneğin çok sevdiğim sarı renkli gorgonia led altında renginde kayıp yaşıyor. Fosforik olmayan bir sarı rengi var ve sadece normal beyaz ışıkta güzel rengi ortaya çıkıyor, mavi ağırlıklı led ışığında gri bir renk alıyor.

,

peki 3w ledlerin miktarini arttirirsan ne olur? mesela 3w led bunu besleyen driver700mA ledler 2 katina cikarilirsa ne gibi sonuc olur elbette isik miktari dusecektir bu miktar 1w degerindemidir yoksa tamamen islevini yitirmismi olur?

sorma nedenim su andaki nano tankimda isik fazla geldigi icin 9 adet led destekleyen drivera 18 adet led bagladim sadece isik siddeti dustu driver isinma sorunu olur diye dusundum olmadi ama isik sisddeti neye esdeger olmustur matematiksel olarak ?
Normalde 9 ledi destekleyen drivera 18 ledi seri bağlarsanız hiçbir led yanmaz, driverda ısınmaz. Ama 9 ledi seri bağlayıp iki grup halinde parelel bağlarsanız ledler üzerinden geçen akım yarıya düşer ve tüm ledler yanar, driverda sorun olmaz.

Sevgili Hemşerim Erdal Bey,

Tecrübenizin oldukça yüksek olduğu aşikar. Led merakımın ilk başladığı

yıllarda büyük bir led firmasının sahibi Muhsin Bey'in Darıcadaki evine

yanlış hatırlamıyorsam 3-3,5 metre boyunda bir tank kuruyorduk. Armatürünü

adamın fabrikasında dizdirip bağlantılarını evinde kendim yaptım. Yaklaşık

1 yıl kadar armatür üzerinde her türlü denemeyi yaptık en sonunda T5+led

reflektörlü olarak en iyi sonuca ulaştık. Otomatik zamanlama ve yeterli

soğutma sistemi ile seyrine doyum olmaz bir görüntü oluştu tankın fotosunu

bulamadığım için koymadım saygılar

Bu konudaki tartışmalar ne yabancı nede bizim forumlarda kısa sürede bir netice bulamaz ama benim ledler konusundaki tecrübem ise olumlu yönde. Ben yıllardır sayısız MH ve T5 armatür kullandım. Hem SPS hem LPS ve soft ağırlıklı tanklarım hep oldu. LED ile olan gelişimin MH ve T5 den çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Renk konusu ayrı bir şey. Kişiye göre tercihler değişebilir, ama gelişim bende genel olarak çok daha iyi oldu.

Tabiki her değişen durumdan olumsuz etkilenen canlılar olacaktır, bende de ledin olumsuz etkilediği canlılar oldu. Ama toplamda değerlendirdiğimde LED gelişime katkısı daha büyük.

SPS lerden sadece seriatopora histrix olumsuz etkilendi, diğer ışık kaynakları altında iyi gelişen bu kolay SPS benim led ışıklarım altında daha yavaş büyüyen açık mavi buzdan bir görünüme döndü. Belki daha uzun sürede uyum gerektiriyor olabilir, belkide spektrumun daha yüksek değerlerinde ışık ihtiyacı oluyordur.

İkinci olarak mantarların T5 altındaki kadar mutlu görünmediklerini söyleyebilirim. Buda daha çok SPS leri hedefleyerek yapılan armatürün akvaryumun tabanında bile olsa mantarlara fazla gelmesi nedeniyle.

Şu şartlarda benim tankımın aydınlatması denizin 4-10 metre derinliğinin ışığına daha yakın, led ile mercanların büyük bölümünün ihtiyaç duyduğu ışık spektrumunu konsantre şekilde vermek mümkün, ama tüm yelpazeyi karşılamak imkansız, mutlaka bazı canlıların hoşuna gitmeyebilir ama geri kalanı için T5 ve MH ye göre daha konsantre yararlı ışık sağlayabiliyor.

Ledlerin özellikleri değiştirilerek daha iyi kombinasyonlarda elde edilebilir.Ben çok farklı ledler kullandım, bulabildiğim tüm mavi tonları, farklı beyaz renk sıcaklıklarını, purple gibi ara renkleri armatürüme ekledim. Uzak doğu ucuz ledler kullandım, driver değil ucuz ama 200-300 watt ledi sürebilen modifiye swichmod power supply kullandım. 1 tonun üzerindeki ana tankım ve bu sisteme bağlı diğer 3 tankımda da bu şekilde kendi yaptığım led armatürlerim var. Bu şekilde bir DIY çok ekonomik de olabiliyor. Driver maliyeti olmaksızın bu basit armatürler ile özellikle LPS lerin, softlarn büyük bölümünün ve yine SPS lerin büyük bölümünün gelişimi diğer alternatif ışık kaynaklarına göre daha iyi.

Erdal Bey,

Bir dosya ekliyorum bu daha sonra yaptığım bir armatürün iç montaj sacıdır.

T5+Led kombinasyonu 2 adet fan ve dijital timer kullanıldı.

Ekli dosyayı görüntüle 14343

Normalde 9 ledi destekleyen drivera 18 ledi seri bağlarsanız hiçbir led yanmaz, driverda ısınmaz. Ama 9 ledi seri bağlayıp iki grup halinde parelel bağlarsanız ledler üzerinden geçen akım yarıya düşer ve tüm ledler yanar, driverda sorun olmaz.
2 adet 9 lu pcb birbirine bagladim ledler yaniyor benim merak ettigim simdi 3wlik led 1.5 w mi oldu kelvin degerleri ne kadar etkilenmis olabilir bunun cevabini merak ediyorum.

mesela 3w soguk beyaz 6000 k ken 1.5w 6000 k mi oldu bunun gibi .

evet isik siddeti dustu ama ginede elimde bulunan 1w lik ledlerden daha siddetli gozukuyor.

tesekkurler.

Ledin ışık özelliğinde büyük bir farklılık olmayacaktır, zaten tercihen ledleri max akımlarından daha düşük değerlerde kullanmak verimliliği ve ledin ömrünü arrtıran bir şey. Sizin şekilde ledlerin gücü 1 wattlık ledlerden çok az fazla olacaktır. Zaten 3 watt denilen ledler aslında 3 watt değil, 2.4-2.6 w civarı. Ben beyaz ledlerimi dimleyerek kullanıyorum ve genelde %50-60 güç düzeyinde çalışıyorlar, sizin durumunuzda bundan farklı olmuyor.

Erhan bey memnun oldum,

Dediğiniz gibi T5 ve led birlikte çok güzel bir kombinasyon olabilir, bende fırsat bulaabilsem akvaryum ve armatürlerin fotolarını eklemek istiyorum ama akşam evde bilgisayar başına geçme şansım hiç olmuyor.

Ledin ışık özelliğinde büyük bir farklılık olmayacaktır, zaten tercihen ledleri max akımlarından daha düşük değerlerde kullanmak verimliliği ve ledin ömrünü arrtıran bir şey. Sizin şekilde ledlerin gücü 1 wattlık ledlerden çok az fazla olacaktır. Zaten 3 watt denilen ledler aslında 3 watt değil, 2.4-2.6 w civarı. Ben beyaz ledlerimi dimleyerek kullanıyorum ve genelde %50-60 güç düzeyinde çalışıyorlar, sizin durumunuzda bundan farklı olmuyor.
tesekkur ediyorum degerli bilgiler icin.

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri