Keşfet

Powerled'e Göre Led Driver Şeçme (Resimli Anlatım)

Konu led olunca pek elestiri/oneri oneri gelmiyor sanirim :) led de denemeler oturana kadar idare etmek icin 2 adet t5 ekledim gecici olarak bagladim. 2x54w bile ciddi bir aydinlatma sagliyor.

output .9V 300mA

input .220V 240V lik bir normal adaptor 1 adet 3w pover ledde sorun cikartirmi ay isigi olarak kullanmayi dusunuyorum.

Direk bağlarsanız büyük ihtimalle bir süre sonra adaptör yanar. Output olarak 300mA denilmiş bu zarar görmeden verebileceği akımı gösteriyor. Yük fazla olursa daha fazla akım da verebilir ancak bir süre sonra bozulacaktır.

3 ledi seri olarak bağlayın bunlara bir adet de 2.2 ohm değerinde 1 watt lık direnç seri olarak bağlayın bu şekilde ay ışığı olarak kullanabilirsiniz, yalnız bu durumda ledleriniz 1 wattın altında bir güçte çalışacaktır.

Slm, deneme amaçlı aldığım 4 adet 10w lık led den oluşan sistem hazır. 2 adet 10k + 445-447 ve 2 adet 20k + 450-455.

İlk resim 2x54w ati Aquablue Special ve Blue Plus, 2. resim ise 4x10w led. Fotoğraf tam olarak renkleri yansıtmıyor ama yinede fikir verebilir. 2. siparişte led sayısını 15 e çıkarmayı düşünüyorum. Burda tavsiyeye ihtiyacım var, yine multichip lerden, sadece 10k, 20k yada sadece mavi tonlarından ekleme yapabilirim. Ne dersiniz ?

g6mwf.jpg

g6nb2.jpg

ledlerin chipleri epileds mi, ebayden hangi satıcıdan aldınız, bende araştırıyorum, 20000k olarak 10 tane 10w cool white ledi 21 usd ye satan birini buldum. 5w kırmızı led ekleyeblirsin marine ağırlıklı olacaksa tankın. 2tane 50watt da ekleyeblirsin yada 100w tank ölçüleri neydi

Satıcı ac-rc, marka epleds. Marine değilde resif düşünüyorum. 10w üzeri aktif soğutma şart gözüküyor o yüzden şimdilik yüksek w lı modellere bakmıyorum ama tabiki 2x50 da olabilir. Şu anki renk hoşuma gitti aslında flo daki actinic ler gibi morumsu bir ton hakim. Veya multichip değilde 10k ve blue lar tek tek alınıp dim li driver bağlanıp istenen renk ayarlanabilir.

Cihan bey 10 adet 21$ fazla ucuzmus, ben ozellikle markasi belli olmayan ve detayli bilgi verilmeyenlere bakmiyorum.Benim tank olcusu 120-60-55

Sertaç bey bence multichip değilde beyaz ve mavileri ayrı ayrı kullanıp tümünü dimlenebiir yapmak daha mantıklı. Farklı mavi ve beyazlar kullanmak da çok iyi sonuçlar verecektir. 420-430 NM LİK PURPLE ledleri bulmakda mümkün. 7000-15000-20000 K beyaz, royal blue, blue ve purple dan oluşan bir kombinasyonu ayrı ayrı dimleyerek istenilen renk kombinasyonunu sağlamak daha iyi olabilir.

Şimdi benim armatürümde maviler ve beyazlar ayrı ayrı dimleniyor ama şimdi yeni bir armatür yapacak olsam ara renkleride kendi aralarında ayrı ayrı dimlenecek şekilde yapardım. Hatta çok düşük miktarlarda mercanların performansına bir etkisinin olacağını düşünerek değil sadece görsellikten dolayı kırmızı, cyan , yeşil gibi renkleride düşük miktarlarda ayrı olarak dimlenecek şekilde kullanırdım.

selam

bahsettiğim led bu geçen araştırıken gördüm,

ac-rc ye sormak lazım senin led le bu ledin farkı ne diye :) niye bu kadar fiyat farkı var diye

Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar diğer led lerim de geldi, 2 adet 30x30 al. soğutucuya monte edeceğim. ilk 4 led i Mw in dimsiz bir modeline bağlamıştım. Ama şimdi 3 adet Pwm dim yapılabilen driver arıyorum marka model tavsiyesi lütfen. Muhtemelen 4+4+4 şekinde bağlanacak. Yani 40-48V ve 700mA lik sabit akım veren Driver lazım.

En iyisi yine yurtdışı forumlar, 2-3 kişi dışında led e ilgi yok sanırım....T5 T5 devam...

En iyisi yine yurtdışı forumlar, 2-3 kişi dışında led e ilgi yok sanırım....T5 T5 devam...
T5 içinde pek farklı değil, genel olarak tüm yerli spesifik forumlar böyle.  Ben Pwm bilmediğim için bu tip driverları kullanmıyorum, çok daha ekonomik oldukları için güçlü swich mod power suplyları  modifiye ederek bir potansiyometre ile dimleyerek kullanıyorum.

Tesekurler Erdal bey, pwm driver bulamadim simdilik dimsiz driver ile 160w olarak kuruyorum, ilerde duruma gore dim olayini tekrar gindeme alabilirim.

T5 içinde pek farklı değil, genel olarak tüm yerli spesifik forumlar böyle.  Ben Pwm bilmediğim için bu tip driverları kullanmıyorum, çok daha ekonomik oldukları için güçlü swich mod power suplyları  modifiye ederek bir potansiyometre ile dimleyerek kullanıyorum.
Erdal bey verdiğniz bilgiler hepimize oldukça faydalı oluyor, teşekkürler. Ben kullanmakta olduğunu power supply ve modifiyesi hakkında bilgi istesem mümkünmü ?

Kaç volt kaç amperdir ve amper voltaj sınırlamalarını ne ile yaptınız nereler uyguladınız hangi parçaları kullandınız ? Bu bilgileride paylaşırsanız bizlerde bir deneme yapma şansımız olur kanaatindeyim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Gürkan bey bu topiği kaçırmışım, gecikme için kusura bakmayın. Benim lise yıllarından kalma biraz analog elektronik bilgim var. En kötüsü bir konuda yarım bilgili olmaktır ya benimkide öyle.

Ben elimdeki veya uygun temin ettiğim SMPS lara entegre ettiğim bir transistör ve bir mosfet ile akım sınırlama getirerek anolog dimleyerek kullanıyorum. LM 2576 gibi bir eleman ile de bir iki küçük armatür yaptım ama daha çok elimdeki malzemelerden biraz deneme yanılma ile değerleri tesbit edip bir küçük değerli şönt direnç üzerinde düşen voltaj ile bir transistör üzerinden basitçe uygun bir mosfeti negatif besleme yapacak şekilde 6-7 komponenti olan bir devre hazırlayarak yapıyorum. Çok hassas devreler olmamakla birlikte biraz toleranslı hazırlandıklarında sorunsuz çalışıyorlar.

Aynı devreye benzer bir şeyi SMPS ın içerisindeki çıkışdaki kısa devre koruması için düzenlenen kısmı modifiye edip akım sınırlamalı hale getirdim ama sanırım bu her tür SMPS için mümkün olmayacaktır.

Elimde bir ara aldığım çok sayıda hv9910 entegrede mevcut ama ben pwm işini oturup öğrenmedğim için basit devreler ile gidiyorum. Bu entegre için pwm şart değil ama bir ara öğrenir sonra pwm kullanırım diye düşündüğüm için kullanmadım. Birde bu entegreye göre bir devreyi arayıp bulmam gerekecek, kafamdan bu entegreye göre bir devre tasarlayacak bilgim yok. Yoksa 1 dolarlık bu entegre ile led driver işini çözmek mümkün.

Konuyu şişmiş gözlerle okuduktan sonra boyu hs 60 128 lt hazır tankın 2x24 watt ışıklandırmasını malum aynı nedenlerden dolayı 17x3 watt olacak şekilde led yapmaya karar verdim fakat hiçbir bilgim yok ama el yatkınlığım var sizce altından kalkabilir miyim?

Diğer topikde de dediğim gibi iyi bir soğutucu aliminyum blok temin edip, sizin led sayınızda bu illaki kanallı olacak diye şart yok. Uygun kalınlıkta herhangi bir aliminyum profilde kullanabilirsiniz. Driver olarak hazır power led driver kullanırsınız. Termal macun ve yapıştırma konularını video olarak nette bulabilirsiniz diye düşünüyorum.

çok güzel bir başlık

teşekkürederiz

Erdal hocam öncelikle merhaba geçen burçin bey geldiğinde bahsetmiştim,Benim armatür Giesemann infiniti 4x54 wat t5- 2x250wat mh-t5 2adet pure actinic 2adet actinic+22 kelvin mh ler 17,500 kelvin crystal lambaların hepsi giesemann.benim sorunum görsel olarak mh ler devreye girdiği zaman tankta mavi yada pure actinic lerin ogüzel renk kombinasyonunun yok olması acaba armatürün altındaki uzunluk 40cm en 10 cmlik ızgara olan bölüme mavi ve mor led modifiye etsek olabilirmi.görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.  saygılar

Ramiz bey sorunuzu yeni farkettim kusura bakmayın.

Ledleri bu bölüme monte edebiliriz ancak bu alan MH ler nedeni ile çok fazla ısınıyorsa uygun olmaz. Değişik mavi-mor spektrumdaki ledler ile desteklenebilir. Tabiki renkler bariz şekilde değişecektir.  Ancak MH yandığında eskisi kadar olmasada yinede beyaz ışık baskın hale gelecektir. Siz asıl farkı MH ler sönükken fark edeceksiniz.

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri