Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Çok sulu toplatmanız gerekiyor yani kallavi bir şekilde su ve tuz kaybıda olması gerekiyor yani benim mantığım bu şekilde işliyor
Aksi olsaydı yani ps sünger gibi element toplasa idi herhalde hergün trace element eklerdik ayrıca aktif karbon gibi kimyasal tutucular ve organik atıcılar elementleri bağlayabilir .
Çok sulu toplatmanız gerekiyor yani kallavi bir şekilde su ve tuz kaybıda olması gerekiyor yani benim mantığım bu şekilde işliyor
Aksi olsaydı yani ps sünger gibi element toplasa idi herhalde hergün trace element eklerdik ayrıca aktif karbon gibi kimyasal tutucular ve organik atıcılar elementleri bağlayabilir .
İster element topladığına inanın isterseniz inanmayın Ps kullanmadan sağlıklı deniz akvaryumları kurmak mümkün değildir.
Ps kullanılmayan akvaryumlarda biolojik filtrasyon yöntemleri esas alınmaktadır ki, eminim ki bu sistemlerin yapıtaşı olan micro ve macro algler en az Ps kadar element çekmektedir.
Birde Ps in gereğinden fazla kuvvetli olduğunda akvaryumdaki elementleri fazlasıyla çektiği ve zararlı olduğu görüşleri var ki bunun gerçekten çok mantıksız olduğu görüşündeyim.
+1 Dediğim gibi su ve tuz kaybınız sulu toplatmanız nedeniyle olacaktır sizde farkında olmadan eksilen su yerinde tatlı su eklediğinizde yoğunluğunuzda düşecektir buna doğru oranda elementlerde eksilecektir tabii ayrıca ps'nin ölçülebilir bir düzeyde element topladığını düşünenler tanka işeyenlerle aynı zihniyettedir..
PS elementleri toplar tabiki. PS'nin çalışma mantığı bu zaten. Ron Shimek'in Caulerpa, Xenia ve PS'nin ne kadar eser element topladığı anlatan bir makalesi var. En fazla toplayan PS, tabi PS ne kadar güçlü olursa o kadar fazla toplar.
PS'nin topladığı miktar dikkat çekici bir fark yaratır mı derseniz, normal bir akvaryumda pek olmaz ama 20lt bir akvaryuma 1 tonluk bir PS takarsanız tabiki etkisi olur.
Selçuk Bey, bu tabir hiç hoş olmamış. Burda psler sudaki elementleri toplar mı yada toplamamaz mı diye tartışırken bunu şöyle düşünenler böyledir gibi bir tabiri kabul etmiyorum.
Bununla beraber sırf mercanların olduğu bir akvaryumda güçlü bir psnin şart olduğunu düşünmüyorum. Diğer yandan akvaryuma amonyağı idrar yoluyla eklemenin yanlış bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Siz burda bu tabiri kullanırken Temel Sert isimli üyeye maalesef sataşmakta bununla beraber başka üyelere de hakaret etmektesiniz. Umarım bu yazdığınız tümüyle espiri amaçlı yapılmıştır yoksa yukarda yazdığım anlamlara çıkıyor ki hoş değil bu yaptığınız. Bu forum tek bir zihniyetin olduğu bir forum olmasın arakadaşlar. Bütün zihniyetler bir arada olsun. Temel Bey ile yaşanan sıkıntılar maalesef üyenin forumda adı konmamış ama herkes tarafından uyulan genel kural ve üsluba uymayan tarzdaki yazılarıydı. Yoksa sürekli daha önce yaşanan sıkıntıları gündeme getirmek forumun tadını ve üslubunu bozar. Buna forumdaki bütün üyelerin uyması gerekir.
Eski üyeler bilir bir ara herkes en sorunsuz balık diye reef akvaryumuna tang türleri ekledi. Tf 1000 genelde kullandığımız skimmerdı ancak yetersiz kalıyordu. Reef akvaryumda bu denli popülasyon tutacaksanız güçlü skimmer şart ancak diyelim ki hiç balık beslenmeyecek yine aynı skimmerı bağlamanın ne faydası var. Bunun yerine bir soğutucu almak daha mantıklı olmaz mı ? Yani kısacası olay ne istediğinize bağlı. Eğer ilk seçeneği tercih etmişseniz ps şart. Hem en iyilerinden biri. İkincisini tercih etmişseniz ps o kadar kritik bi konu değil çünkü akvaryumda balık yok. Kayaların vs. mercanlara verilen besinlerin kirliliğini alacak bir ps de size yetebilir. Tabi bu seçenekler sonsuz halde durmaktalar önümüzde. Önemli olan seçtiğiniz yola göre en doğru ve kaliteli ekipmanları almak.
Uzaktan bir atıf gibi gözüksede demek istediğim şudur ..
1)Yahu sumpa ne gerek var bak yap %10 su değişimini... gül gibi hıım hemde süper olur...
2)Bak şimdi tuzu karıştır bir iki gün sonra balıkları atarız
3)Kartalda limandan suyu alırız bak deniz suyu ilede olur diyorlar
4)Ps'ye gerek yok kardeşim elementleri topluyor...
Bu ve bunun gibi doneler halen tartışma konusu iken bu topikleri yanlış yunluş okuyup iyi niyetli bir şeyler yapmak isteyen insanlar olabilir zaten örneklerinide görüyoruz .
Temel bey gibi yaşı itibariyle bile saygıyı hakedecek biri için asla alay niteliğinde bir yazım olamaz ancak türkiyede bir gerçek varsa buda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamızdır ben timsal olarak bir örnek verdim insanlara farklı uygulamalara yöneltmesinler diyerek hatırlatma niyetinde ufaktan bir dokundurmam olmuştur ama şahıs hakkında değildir.
Ps'nin elementleri toplaması ancak dediğim gibi olur yani su kaybıyla gercekleşir organik atık birikimi ile oluşacak eser elementlerin esamesi yoktur ancak su ve tuz yüksek skimden kaynaklı olarak toplama kabını doldurursa o zaman bunu diyebiliriz bununda canlılarda herhangi bir olumsuz duruma lokal olarak yol açacağını düşünmüyorum.
Normalde, suda üretilen baloncukların yüzeyi protein moleküllerini toplar ve daha sonra protein toplayıcının üzerindeki kapta toplanır. Aynı şekilde yağlar, bazı elementler, planktonlar, elementler, bakteriler de toplanır.
Yağları ve planktonları tamamda bakterileri ve elementleri nasıl topluyor? yani ortalama bakterileri 10-15 milimikron desek suda 1 mili mikron büyüklüğüne yakın milyonlarca bakteri olduğunu düşünsek protein eleği bunları nasıl bünyesinde barındırır hadi zerre kadar dediğiniz gibi aldı diyelim bu ölçümlerde nasıl olurda saptanır ? elementlerin ise atomik bir yapısı olduğunu düşünürsek böylesine bir eleğin molüküler yapıdaki böylesine bir bileşiği toplayabileceği nasıl düşünülür? Konu üzerinde ihtisas yapmış bir bilimadamı değilim ama insanların protein skimmer element toplar bu nedenle buna ben karşıyım demesini aklım almıyor birde bunu yurtdışında yapıyorlarmış allah akıl fikir versin.