Keşfet

Ps Elementleri çekermi?

Evet kesinlikle, zaten yurtdisinda ps kullanmayan kisilerin buyuk dayanagida bu... Ben bu sözü baz alıyorum garip geldi bana o nedenle bunları yazdım.

"Sanırım en son hacme uygun skimmer, + yapay tuzla ve suyla gelen zararlı maddeler için

uzun vadelerle ara sıra carbon demiş olduk ...
PS'yi genellemek bence çok doğru değil. PS'nin topladığı organik atıklara ya da bu organik atıklar sonucu ortaya çıkan nitrat, fosfat gibi nütrientlere ihtiyacı olan birçok mercan var. Beslediğiniz canlılara göre bir PS almak bence en uygun tanım. Sps mercanlar genel olarak düşük nütrient (nitrat, fosfat, vs) seviyesine ihtiyaç duyar fakat suda çökelti ve planktonların olması beslenmeleri açısından faydalı. Lps mercanların bazıları düşük nütrient seviyesine ihtiyaç duyarken brain, trumpet, vs gibi popüler birçok çamurlu, nütrient seviyesi yüksek ve plankton ve çökeltilerin yoğun olduğu yerlerde yaşıyor. Yumuşak mercanların da birçoğu nütrient seviyesi yüksek sularda yaşıyor. Balıklar yada birçok hareketli omurgasız için nütrient seviyesi aşırı yüksek olmadıktan sonra çok önem taşımıyor. Birçok yosun da yüksek nütriente ihtiyaç duyar. Bu kadar farklı beslenen canlı varken PS şöyle olmalıdır demek yanlış bence.

PS'yi genellemek bence çok doğru değil. PS'nin topladığı organik atıklara ya da bu organik atıklar sonucu ortaya çıkan nitrat, fosfat gibi nütrientlere ihtiyacı olan birçok mercan var. Beslediğiniz canlılara göre bir PS almak bence en uygun tanım. Sps mercanlar genel olarak düşük nütrient (nitrat, fosfat, vs) seviyesine ihtiyaç duyar fakat suda çökelti ve planktonların olması beslenmeleri açısından faydalı. Lps mercanların bazıları düşük nütrient seviyesine ihtiyaç duyarken brain, trumpet, vs gibi popüler birçok çamurlu, nütrient seviyesi yüksek ve plankton ve çökeltilerin yoğun olduğu yerlerde yaşıyor. Yumuşak mercanların da birçoğu nütrient seviyesi yüksek sularda yaşıyor. Balıklar yada birçok hareketli omurgasız için nütrient seviyesi aşırı yüksek olmadıktan sonra çok önem taşımıyor. Birçok yosun da yüksek nütriente ihtiyaç duyar. Bu kadar farklı beslenen canlı varken PS şöyle olmalıdır demek yanlış bence.

Bu durumda labaratuar ortamında ölçemeyeceğimize göre, iki yöntemden hangisi ile iyi PS e karar vereceğiz ?

1-Şu markalar dünyada en çok tutulan ve en başarılı PS lerdir az toplar çok toplar ama doğru maddeleri toplar, çok toplamak veya çok çeşit toplamak önemli değildir, diyelim o zaman, yani bir şekilde ün yapmış, denenmiş markalar üzerinden gitmek lazım sonucu çıkıyor...

2-Veya şöyle karşılaştırılabilir :

Sps bakacaksanız sudaki pek çok şeyi toplayan çok güçlü bir ps,

Lps veya soft bakacaksanız hacme göre iyi marka bir ps işimizi görür mü diyelim?

Ister sert mercan olsun ister yumusak her zaman firmalarin onerdigi hacimlerin 3 yada 4 kati hacimde ps kullanmadikmi?konu bence cok uzadi aslinda uzamali belki ben bu konuda tecrube olmali diyorum ben ps nin atik kabinda onemsenecek bir pislik olmasi durumunda keyf alanlardanim verdigim paraya deyiyor diyorum

Evet kesinlikle, zaten yurtdisinda ps kullanmayan kisilerin buyuk dayanagida bu..

Bu dusunceye sahip insanlarida anlayabilmis degilim hem ps olmadan oyle ahim sahim bir tank gormedim.

Marka olarak bir şey diyemem ama kullanacağınız PS'nin gücüne karar verirken akvaryuma giren atık miktarı (ne kadar yem verdiğiniz, balıkların ne kadar atık ürettiği, vs.), bu atıkların başka yollarla atılıp atılmadığı (refugium, denitratör, temizlik ekibi, vs.) ve suyun ne kadar temizlenmesini istediğiniz çok önemli. Bu 3 soruya cevap verip PS'nizi seçmeniz en ideali.

Alip alabilecegim en iyi psyi gider alirim bir sure izler ve hakkindaki kullanici yorumlarini takip ederim ve oyle satin alirim artik onerilen hacimin 3-4 kati ps alman gerekiyor sozu turkiyeye gelen dandik firmalarin nano bir tanka bile yetmeyecek yapisi olmasina ragmen kutularinda 400 gallon 500 gallon yazmasi gibi bir sey belkide bu yuzden hep 3-4 kati dendi biomatrix ps nin uzerinde 1000 lt yaziyor buna inanan olabilirmi yada baska bir suru acayip cihazlar var hacime hitap ettigini nasil anlayacagiz aslinda cevabi basit guvenilir firmalarin urunlerini kullanacagiz cin mallarinda kalite yakalanana kadar 2. bir cin mali tankimiza sokmayacagiz aksi baska turlu anlamamiz mumkun degil.

Marka olarak bir şey diyemem ama kullanacağınız PS'nin gücüne karar verirken akvaryuma giren atık miktarı (ne kadar yem verdiğiniz, balıkların ne kadar atık ürettiği, vs.), bu atıkların başka yollarla atılıp atılmadığı (refugium, denitratör, temizlik ekibi, vs.) ve suyun ne kadar temizlenmesini istediğiniz çok önemli. Bu 3 soruya cevap verip PS'nizi seçmeniz en ideali.
+100000000000

Selim olayı çok güzel özetlemiş. Bu soruların cevabını kendiniz verebiliyorsanız, hangi PS i alacağınızı da biliyorsunuz demektir.

PS in toplama kabındaki madde bir şekilde akvaryum içerisinden geldiğine göre haliyle belli oranlarda element içerecek.

Çamura değilde toplanan suya bakarsak tuzlu su oranlarından çok abartılı farklı değil.

Çamur için daha yüksek oranlardan bahsedebiliriz ama o kadar yoğun bir maddenin saf organik atık olmasını beklemek hata olur.

Bu elementlerin toplanma mantığı büyük oranda proteinlere bağlanma oranları ile ilgili.

Eğer ağır metaller proteinlere bağlanıyor olsalardı daha etkili uzaklaştırılabilirlerdi. Proteinlerin hidrofilik ve hidrofobik kısımları var, bu nedenle bir yüzey gerilimi oluşturup, köpük üzerinde ortamdan uzaklaştıtılabiliyorlar.

Diğer elementlerin bu şekilde bir özelliği olmadı için ancak proteinlere bağlanan ve onları taşıyıcı olarak kullanan kısımları PS de toplanıyor.

Ben PS in eser elementleri toplamasından daha çok sudaki planktonları toplamasının olumsuz etki yaptığını düşünüyorum. Yani faydaları olduğu gibi olumsuzluklarıda var.

Ama kullanmamak ciddi bir riski göze almak gibi geliyor. Akvaryumdaki bir aksaklıkta PS çoğu kez bizim kurtarıcımız oluyor.

Ama toplama kabındaki herşeyin zararlı ve organik atık olduğunu düşünmemek gerekiyor, büyük bölümü plankton ve alglerden oluşuyor.

Bu anlamda en iyi PS aslında hava taşlı PS ler, planktonları, podları parçalamadığı için hidrofobik kısımlarını ortaya çıkarmıyor ve PS tarafından toplanmaları minumum oluyor.

Aslında balık yükü çok olmasa akvaryumda oluşan yüzey gerilimini hafifletmek ve kısmen protein toplamak için yüksek bir hava taşlı PS kullanmayı düşünürdüm. Ama bunun için öncelikle uzun süre değişim gerektirmeyen hava taşı sorununu çözmek lazım.

Bi tane tf 1000 ps sahibiyim. 3 yıldır elinden gelen hizmeti yaptı istesem daha da yapar. Geçen gün 13 ytlye bir skimmer aldım. Tamamen eğlence olsun ve ne olduğunu göreyim diye. Baktım küçük akvaryumlarda balık olmaz ise iş yapar. Hava taşlı ps beni baya şaşırttı. 25-30 litre arası çoşar bile. Yani anlatmak istediğim aslında her psnin kullanılabileceği bir alan vardır. Sonuçta ondan ne beklediğinize ve olası risklere bağlı bi durum ps seçimi. Bana sorarsanız eğer 3-4 küçük balığı geçmeyecekseniz 300 litre bi akvaryumda tf 1000 yeterde artar bile. İlla bi hacim ps karşılaştırması istiyorsanız benim bu saate kadar elde ettiğim ölçü budur. İlla shuran yada ati yada başka daha kaliteli bir ps kullanmaya gerek kalmaz. Ancak olurda canınız daha çok balık ister işte o zaman atinin yada shuranın güçlü modelleri tercih edilir.

PS in toplama kabındaki madde bir şekilde akvaryum içerisinden geldiğine göre haliyle belli oranlarda element içerecek.

Çamura değilde toplanan suya bakarsak tuzlu su oranlarından çok abartılı farklı değil.

Çamur için daha yüksek oranlardan bahsedebiliriz ama o kadar yoğun bir maddenin saf organik atık olmasını beklemek hata olur.

Bu elementlerin toplanma mantığı büyük oranda proteinlere bağlanma oranları ile ilgili.

Eğer ağır metaller proteinlere bağlanıyor olsalardı daha etkili uzaklaştırılabilirlerdi. Proteinlerin hidrofilik ve hidrofobik kısımları var, bu nedenle bir yüzey gerilimi oluşturup, köpük üzerinde ortamdan uzaklaştıtılabiliyorlar.

Diğer elementlerin bu şekilde bir özelliği olmadı için ancak proteinlere bağlanan ve onları taşıyıcı olarak kullanan kısımları PS de toplanıyor.

Ben PS in eser elementleri toplamasından daha çok sudaki planktonları toplamasının olumsuz etki yaptığını düşünüyorum. Yani faydaları olduğu gibi olumsuzluklarıda var.

Ama kullanmamak ciddi bir riski göze almak gibi geliyor. Akvaryumdaki bir aksaklıkta PS çoğu kez bizim kurtarıcımız oluyor.

Ama toplama kabındaki herşeyin zararlı ve organik atık olduğunu düşünmemek gerekiyor, büyük bölümü plankton ve alglerden oluşuyor.

Bu anlamda en iyi PS aslında hava taşlı PS ler, planktonları, podları parçalamadığı için hidrofobik kısımlarını ortaya çıkarmıyor ve PS tarafından toplanmaları minumum oluyor.

Aslında balık yükü çok olmasa akvaryumda oluşan yüzey gerilimini hafifletmek ve kısmen protein toplamak için yüksek bir hava taşlı PS kullanmayı düşünürdüm. Ama bunun için öncelikle uzun süre değişim gerektirmeyen hava taşı sorununu çözmek lazım.
Teşekkür ederim, benim için en açıklayıcı yazı sizinki oldu.Kendi sistemim için şu sonucu çıkardım,

en iyi organik toplayan PS, aslında ps in toplayabileceği maddeleri en iyi toplayan PS oluyor.Mekanik de toplatacaksanız, çırpıcılı hacmin üzerinde bir model bağlamalıyız sonucu çıktı bana.

Hava tahtalı PS lerde ise benim izlediğim, hava tahtasının fabrikasyon olarak tam standart çıkmadığı, aldığınız aynı marka bile olsa farklı taşlarda kabarcık inceliğinin değiştiği, bazen Ps kapatılınca hava tahtasının şişmesi sonucu yeniden çalışınca daha ince kabarcık çıkardığı olmuştu.Sonuçta en ince kabarcık en iyi toplama anlamına geldiği için belkide hava taşlılar bazen en iyi toplayan olabiliyor.Tabii taşın kısa sürede kullanılmaz hale gelmesi bunların kullanımını çok zor hale getiriyor.

Bazı Ps markalarının üretici sayflarında ise, RATZ örnek verilebilir, kabarcık ebatları hakkında bilgi bile bulabiliyorsunuz, ancak bunu nasıl bir çırpıcıyla yapatığı bilgisini sayfaya koymamayı tercih etmişler, ancak sahip olan birinden öğrenebiliriz...

Saygılarımla,

Firca seklinde cirpicilari var sanirim bristle disk deniyor.

Buyuk resimdekine benziyor

Buyuk resimdekine benziyor
Teşekkürler,

Bu arada doğru bilgi vermiş olabilmek adına,büyük resimdeki Ati nin çırpıcısı değil, Aqua-bee up 2000/1 ps motoru için üretilen çırpıcılardan biri.

Aynı motor için kullanılan çırpıcılar, tf 1000 deki (küçük resimdeki), Deltec lerin çırpıcısı (disk şeklinde üzerinde pinler olan) veya buradaki büyük resimdeki çırpıcı olabiliyor...

Saygılar...

Atinin motoru sicce marka, spk2500 diye geçiyor.

Ben PS 'me hep oldukça sulu toplatırım , günde yaklaşık 3 Lt topluyor içinde çamur, partikül'de var açık renkli sıvıda var. Ancak son 1 aydır her gün tuzluluğu defalarca ölçüyorum ve bir değişiklik saptamadım. Ve refraktometre kullanıyorum.

72 lt(sump hariç) nanoda kendi yaptığım bayağı büyük ps mi kullanıyorum takalı 2 hafta belki oldu. sistemi venturi seio nun 4400 lük akıntı motoruyla yaptım belki takip etmişsinizdir. sözüm ona venturi sistemli ps lerin mekanik filtreme yapmadığını iddaa edenlere karşıyım. benim ps im toplama kabına baktığımda her türlü atığı topladığını gösteriyor.

Konu sanırım kapanmış gibi olsada konu hakkında düşüncemi paylaşmak istiyorum. PS suyun yüzey gerilimin azaltılarak suda çözünmüş büyük organik molleküllerin sudan ayrılması esasında çalışıyor. Yani elementer bir toplayıcı olamaz. Metallerin suda çözülebilmesi ancak tuzları ile mümkündür. Bununda sudan ayrılması yarı geçirgen zarlar veya seçici iyon tutucu gibi polimerlere ihtiyaç vardır. (Bu kadar yoğun bir ortamdan yarı geçirgen zar için 60 - 70 barlık (60 -70 kg/cm2) bir kuvvette, onlarca litre iyon tutculara ihtiyacınız var.) PS kuvetli olursa ortamdaki iz elementleri de toplar fikri bana mümkün gelmiyor.

Saygılarımla,

PS kuvetli olursa ortamdaki iz elementleri de toplar fikri bana mümkün gelmiyor. Saygılarımla,
Aslında teorik olarak bana da mümkün gelmiyor, ancak özellikle eser elementleri olmasada su içerisindeki elektrolitleri daha konsantre bir şekilde toplama kabı içerisine alıyor. Bu nedenle çok toplayan PS atık yanında element kaybınada neden olmuş oluyor.

Burada önemli olan bence bu element kaybı atıkların uzaklaştırılması esnasında kaçınılmaz bir şey mi? Yoksa bu fazla toplayan PS ler istemediğimiz azot menşeili proteinler yanında algleri vs de toplarken bizim değerli elementlerimizide eksiltiyormu?

Yapılan çalışmalar var, PS toplama kabındaki sıvı ve çamurun içerisindeki kimyasalların miktarı konusunda ve kesinlikle PS bir miktar element uzaklaştırıyor ama bu nitrattan kurtulmanın diyeti gibi görünüyor.

Sudaki metalik elelmentleri sadece tuz olarak düşünmeyin. Özellikle Sr, As, I, Ca,Mg gibi elementler organik kompleksler ve jel yapıları halinde su kolonunda mevcut. Skimmer ile ayrılanların büyük kısmı organik moleküllere bağlı. Bu şekilde ağır metal giderimi için su arıtımı, atıksu arıtımı, hatta bira ve gıda ürünleri arıtımı yapılıyor. Tek farkı "skimmer" yerine "flotasyon" terimi kullanılıyor. Protein ve büyük organik moleküller kabarcık üzerine yapıştığında kısmen bozunmaya uğruyor ve bu yapı kimyasal olarak organik-metal komplekslerinin oluşması ile dengeleniyor.

Daha fazla bilgi için;

Günde 3 litre skimmate almanız halinde günlük sadece 100 gram civarında tuz eksilir. Tank hacminize bağlı olarak bu bir süre sonra mutlaka hissedilir. Kaldı ki skimmerda toplanan sıvıda buharlaşma oranı daha yüksek olduğu için özgül ağırlık tanktan daha yüksek oluyor.

Saygılar,

Konu görüntüleyen kullanıcılar