Merhaba;
Ben RO değil de klorsuz köy çeşmesi suyuyla 4 aydır 10lt ye 1 adet Red Mangrove yetiştirerek orta canlı yükü taşıyan 250lt reef tankı (SPS, LPS ve sert mercan olarak Montipora) çeviriyorum. Bu tohumları Hawai' de bir deniz akvaryumcusundan aldım. Orada doğal ağaçmış bu bitkiler. Özellikle Nitrat, Fosfat ve Silikat' ı emiyorlar. Adamın bana tarifine göre reef akvaryumlarında 10lt ye 1 adedi geçmemesi lazım çünkü o zaman Nitrat, Fosfat ve Magnezyumu 0 noktasına kadar çekiyorlar ve bu durum da bu maddelerle beslenen reef canlıları için besinsizlik demek, herşeyin aşırısı zarar biliyorsunuz.
Sumpta kenarları delik yoğurt kovası veya strafora saplayarak çok kolay yetişiyor. Straforu beyaz yumuşak olanlardan değil de pembe veya mavi ama renk salmayanlardan yapın bence çünkü beyazlar hemen parçalanıyor sump içinde sağa sola çarpa çarpa.
Ben suyu ısıtmasın diye geceleri 12 saat sarı gün ışığı renk tasarruflu lamba yakıyorum sump içinde. Benim tohum verdiklerimden bazıları beyaz ışık yakmışlar, gelişme iyi olmamış. Günışığı daha iyi. Tohumlar ilk 1 ay kadar köke gidiyor. Köklerinde duyargalar var ve tabanda birşeye değince yapraya gitmeye başlıyorlar. Benim tohumlarım ilk ay köke gitti ve sonra 3 aydır da yaprak uzatıyorlar. Sump dolabı tavanına değince az az budamak lazımmış.
Aldığım sonuçlara gelince: Öncelikle, dediğim gibi, RO su kullanmama gerek olmadan sadece suyuma gerekli şeyleri tamponlama yapan CoralX kum ve haftalık 10% CoralX marka tuzlu su değiştirdiğim akvaryumumda canlılarım gayet sağlıklı. Yosun sorunum HİÇ HİÇ yok: Ne yeşil türlerden, ne de kahverengi Fosfat yosunlarından eser yok akvaryumumda ve çok memnunum. Aslında memnundum demem lazım çünkü 4 aydır misler gibi yapraklandırdığım 22 adet fidanıma kıramayacağım ve aşırı yosun problemi olan bir arkadaşım el koydu 2 hafta önce :-( Bu fidanlardan aldığım faydayı fidanlarım gidince anladım asıl: İlk hafta pek birşeyim yoktu ama son hafta camlarımı kahverengi Fosfat yosunları kapladı 1-2 gün içinde :-( Her hafta 10% su değişimi yapıyorum ve aydınlatmam çok gür-kuvvetli yanan 15000K beyaz ve 460nm actinic mavi led. Aydınlatma kuvvetli olunca 1 haftada yosunlar azıttı...:-( Fidanlarımı verdiğim arkadaş, doğruyu söylemek gerekirse, hemen tüm yosunlarının yok olmadığını söyledi tabii ki ama kesinlikle de yeni oluşmadığını özellikle söyledi. Bence eski yosunlar da onun suyundaki birikmiş Fosfat ve Silikat emildikçe azalacaktır çünkü yosun bu besinler olmadan büyüyemez ve sonra inşallah fidanlarımı bana geri verir
Sonuç olarak: Kesinlikle öneriyorum Red Mangrove fidancıklarını ama dediğim gibi, 10lt ye 1 adet kullanın, kökleri tercihen boşta kalsın ve yayılsın, üstünde de günde 12 saat sarı ışık yakın ama ampul aşırı ısınanlardan değil de tasarruflu olanlardan olsun çünkü aşırı ısı yaprakları yakıyor. Bununla beraber, suya çok seyrek de olsa dökülen yaprakları ve/veya kırılan kök parçalarını toplayın çünkü bunlar çürürse sisteme içlerinde birikmiş olan Fosfat ve Silikat' ı geri verirler. Yaprakların dökülmesinin de önüne haftada 1 kez fidanları çıkarıp tatlı suda banyoda fıskiye ile yıkayabilirsiniz çünkü bunu yapmazsanız sump dolabında buharlaşan suyla beraber giden tuzlar da yapraklara yapışıyor ve yakıyor, döküyor...
Sormak istediğiniz herşeyi ve yetiştirdiğim ortama ait tarifleri, fotoğrafları, akvaryumumun Red Mangrove öncesi ve sonrası camlarının fotoğraflarını bana ÖM ile sorabilirsiniz. Kalabalık olmasın diye buraya koymuyorum...