Keşfet

Refiigumda Mangrove

Ben bu aralar küçük akvaryumu boşaltıcam orda bayağı boylanan 5 adet red mangrove var.

Çözemediğim konu mangrove suyun ph değerini etkilemez mı?

Çürümediği için etkiliyeceğini sanmıyorum.

dostum sen yaşıyormusun :) özledik seni...

Red Mangrovelerin gelişimi

strafora batırdım su üzerinde kalabilmesi için;

dscf1392.jpg

İlk başta hiç kökü olmayan mangroveler 1 hafta sonra kök çıkarmaya başladı.ilk önce beyaz kök verip ardından büyüdükçce kırmılaşmaya başlaadı.

10.02.2011 daki hali

dscf1391x.jpg

Ve 6 gün sonraki hali 16.02.2011

Kırmızılığı harika :)

Artık yaprak çıkmasını bekliyeceğiz.

dscf1394e.jpg

aynı yöntemi bende uygulamıştım oldukça hızlı bir şekilde büyüyorlar suda yeterli element ve Nitrat olduğunda :)

Sonuçta nitratla birlikte, mercanlar için gerekli olan elementleride tükettiği kesin... Sadece Mangrove'nin değil, diğer refirigium bitkilerinin de akvaryuma dezavantajları tartışılmalı...

Merhaba;

Ben RO değil de klorsuz köy çeşmesi suyuyla 4 aydır 10lt ye 1 adet Red Mangrove yetiştirerek orta canlı yükü taşıyan 250lt reef tankı (SPS, LPS ve sert mercan olarak Montipora) çeviriyorum. Bu tohumları Hawai' de bir deniz akvaryumcusundan aldım. Orada doğal ağaçmış bu bitkiler. Özellikle Nitrat, Fosfat ve Silikat' ı emiyorlar. Adamın bana tarifine göre reef akvaryumlarında 10lt ye 1 adedi geçmemesi lazım çünkü o zaman Nitrat, Fosfat ve Magnezyumu 0 noktasına kadar çekiyorlar ve bu durum da bu maddelerle beslenen reef canlıları için besinsizlik demek, herşeyin aşırısı zarar biliyorsunuz.

Sumpta kenarları delik yoğurt kovası veya strafora saplayarak çok kolay yetişiyor. Straforu beyaz yumuşak olanlardan değil de pembe veya mavi ama renk salmayanlardan yapın bence çünkü beyazlar hemen parçalanıyor sump içinde sağa sola çarpa çarpa.

Ben suyu ısıtmasın diye geceleri 12 saat sarı gün ışığı renk tasarruflu lamba yakıyorum sump içinde. Benim tohum verdiklerimden bazıları beyaz ışık yakmışlar, gelişme iyi olmamış. Günışığı daha iyi. Tohumlar ilk 1 ay kadar köke gidiyor. Köklerinde duyargalar var ve tabanda birşeye değince yapraya gitmeye başlıyorlar. Benim tohumlarım ilk ay köke gitti ve sonra 3 aydır da yaprak uzatıyorlar. Sump dolabı tavanına değince az az budamak lazımmış.

Aldığım sonuçlara gelince: Öncelikle, dediğim gibi, RO su kullanmama gerek olmadan sadece suyuma gerekli şeyleri tamponlama yapan CoralX kum ve haftalık 10% CoralX marka tuzlu su değiştirdiğim akvaryumumda canlılarım gayet sağlıklı. Yosun sorunum HİÇ HİÇ yok: Ne yeşil türlerden, ne de kahverengi Fosfat yosunlarından eser yok akvaryumumda ve çok memnunum. Aslında memnundum demem lazım çünkü 4 aydır misler gibi yapraklandırdığım 22 adet fidanıma kıramayacağım ve aşırı yosun problemi olan bir arkadaşım el koydu 2 hafta önce :-( Bu fidanlardan aldığım faydayı fidanlarım gidince anladım asıl: İlk hafta pek birşeyim yoktu ama son hafta camlarımı kahverengi Fosfat yosunları kapladı 1-2 gün içinde :-( Her hafta 10% su değişimi yapıyorum ve aydınlatmam çok gür-kuvvetli yanan 15000K beyaz ve 460nm actinic mavi led. Aydınlatma kuvvetli olunca 1 haftada yosunlar azıttı...:-( Fidanlarımı verdiğim arkadaş, doğruyu söylemek gerekirse, hemen tüm yosunlarının yok olmadığını söyledi tabii ki ama kesinlikle de yeni oluşmadığını özellikle söyledi. Bence eski yosunlar da onun suyundaki birikmiş Fosfat ve Silikat emildikçe azalacaktır çünkü yosun bu besinler olmadan büyüyemez ve sonra inşallah fidanlarımı bana geri verir :)

Sonuç olarak: Kesinlikle öneriyorum Red Mangrove fidancıklarını ama dediğim gibi, 10lt ye 1 adet kullanın, kökleri tercihen boşta kalsın ve yayılsın, üstünde de günde 12 saat sarı ışık yakın ama ampul aşırı ısınanlardan değil de tasarruflu olanlardan olsun çünkü aşırı ısı yaprakları yakıyor. Bununla beraber, suya çok seyrek de olsa dökülen yaprakları ve/veya kırılan kök parçalarını toplayın çünkü bunlar çürürse sisteme içlerinde birikmiş olan Fosfat ve Silikat' ı geri verirler. Yaprakların dökülmesinin de önüne haftada 1 kez fidanları çıkarıp tatlı suda banyoda fıskiye ile yıkayabilirsiniz çünkü bunu yapmazsanız sump dolabında buharlaşan suyla beraber giden tuzlar da yapraklara yapışıyor ve yakıyor, döküyor...

Sormak istediğiniz herşeyi ve yetiştirdiğim ortama ait tarifleri, fotoğrafları, akvaryumumun Red Mangrove öncesi ve sonrası camlarının fotoğraflarını bana ÖM ile sorabilirsiniz. Kalabalık olmasın diye buraya koymuyorum...

Tankınızın fotoğraflarını paylaşırmısınız eser bey kalabalık olacağını sanmıyorum.

Koyabilirsiniz fotoğrafları eser bey hem fikir vermiş olur koymanızda fayda var.

Saygılar.

OK dir, akşam şuan içinde Red Mangrove maalesef olmayan sumpun detaylarını çeker, eski fotoğraflardan bu tohumların nasıl bir ortamda çok iyi gelişebildiklerini gösteren birşeyler bulmaya çalışır ve akvaryumumun camlarının Red Mangrove öncesi ve sonrası diye eklerim :)

İyi çalışmalar

Hawaii süpermiş, pendikten kaç saat sürüyor yol ?

paylaşılan bilgi doğru veya yanlıştır , eğer yanlışsa yanlış olduğu açıklanarak izah edilir fakat dalga geçer gibi "hawaii süpermiş, pendikten kaç saat sürüyor yol?" demek doğru değil , bu durumda kişilerin bu forumda tecrübelerini paylaşmasını beklemememiz gerekiyor.

Artık internet sayesinde yurtdışından çoğumuz malzeme ve/veya canlı satın alabiliyoruz ki Eser bey'de anladığım kadarıyla o şekilde satın almış.

Bu arada Eser beyi tanımam etmem fakat başka bir konuda da paylaştığı bir konu üzerine saygısızca yorumlar yazıldığı için takınılan tavırla ilgili birşeyler yazmak istedim amacım kesinlikle tartışmak veya polemik yaratmak değil ama yorumlara verilen cevapların biraz daha saygı çerçevesi içinde olması gerektiğini düşünüyorum.

İyi günler.

O zaman söyle bir soru soralım hawaiide ki deniz akvaryumcusunun bilgilerini ltf alabilirmiyiz ?Link telefon web site mail adresi vs vs...

paylaşılan bilgi doğru veya yanlıştır , eğer yanlışsa yanlış olduğu açıklanarak izah edilir fakat dalga geçer gibi "hawaii süpermiş, pendikten kaç saat sürüyor yol?" demek doğru değil , bu durumda kişilerin bu forumda tecrübelerini paylaşmasını beklemememiz gerekiyor.

Artık internet sayesinde yurtdışından çoğumuz malzeme ve/veya canlı satın alabiliyoruz ki Eser bey'de anladığım kadarıyla o şekilde satın almış.

Bu arada Eser beyi tanımam etmem fakat başka bir konuda da paylaştığı bir konu üzerine saygısızca yorumlar yazıldığı için takınılan tavırla ilgili birşeyler yazmak istedim amacım kesinlikle tartışmak veya polemik yaratmak değil ama yorumlara verilen cevapların biraz daha saygı çerçevesi içinde olması gerektiğini düşünüyorum.

İyi günler.
Merhaba;

Enteresan vaziyette bazen insanlar yüzünü görmedikleri, bir hukukları olmayan insanlara çok saygısız konuşabiliyorlar. Hiç kimse herşeyi bilemez, bu tip ortamlar da paylaşım için zaten ama üsluba dikkat çok önemli.

Bir kez daha bu konuya dikkat çektiğiniz için şahsım adına çok teşekkür ederim.

O zaman söyle bir soru soralım hawaiide ki deniz akvaryumcusunun bilgilerini ltf alabilirmiyiz ?Link telefon web site mail adresi vs vs...
Niye alaycı, söylemekten bile çekiniyorum ama kötü niyetli gibi görünen yaklaşımlar yapılıyor bazen...???

Bu arkadaşa üslubundan dolayı direkt cevap vermek istemiyorum, okuyan iyiniyetli kişilere gitsin sözlerim: Yurt dışındaki forumlarda (reef central gibi) veya Amazon.com da bu tohumlar satılıyor. Hemen hemen herkes Hawai' den gönderiyor çünkü oradaki doğal ağaçlardan biri bu Red Mangrove' lar. Deniz kenarlarından bizdeki çamlıklardan kozalak toplar gibi topluyorlar bunları. Alırken birkaç kişiye sorun ve hangisi içinize yatarsa ondan alın. Tanesi $2-3 civarından başlayıp $6-10 a kadar gidiyor. Tohumlar ağaçtan kendisi düşmüş olgunlaşmış tohum olsun. Bazıları daha yeşilken ağacından toplayıp satıyor ve bu olgunlaşmamış tohumlar ASLA kök salıp büyümüyor. Bu konu önemli, dikkat edin. Kargoyu sigortalı isteyin ve takip numarası olsun. Bu tohumlar burada gümrükte genelde takılıyor çünkü aslında kanuna göre böyle canlı şeylerin postayla gelmesi yasal değilmiş. Gümrükte takılınca size bir kağıt geliyor ve gidip Topkapı' da AVPİM denen yerden vergisi ve ardiyesini ödeyip alıyorsunuz...

Ben bu bitkiyi seviyorum ve doğallıktan yana biri olarak memnuniyetle kullanıyorum. Faydasını da görüyorum. Yurt dışı forumlarda sadece tül filtre ile PS olmadan 5lt ye 1 adet Red Mangrove ile tank çevirmeye çalışan bile görmüştüm. Denemek isteyenlere de tavsiye ederim ve yetiştirme bilgilerini de sorana tarif ederim...

Koyabilirsiniz fotoğrafları eser bey hem fikir vermiş olur koymanızda fayda var.

Saygılar.
Merhaba;

Ben bu tohumları 2 türlü yerleştirdim, her ikisinde de problem yaşamadım ve köklenme, yapraklanma ve Nitrat, Fosfat ve Silikat' ı emme gerçekleşti. Birincisi bir yoğurt kovasını kenarlardan bol bol delip tohumları kökten 10cm kadar suda kalacak şekilde bunun içine koydum. Sump dolabında su fazla ısınmasın ve fidanlar karanlıkta CO2 emip Ph ı aşırı düşürmesin diye geceleri 12 saat sarı gün ışığı renk tasarruflu-çok ısınmayan lamba yaktım. 1 ay kadar köke gidiyorlar, sonra köklerindeki duyargalar dipte birşeye değince "Artık tabanı bulduk deyip" yaprak büyütmeye başlıyorlar, bu çok ilginç. İkinci sistemde de strafora delikler açıp yine kök kısmı suda kalacak gibi tohumları bunlara batırdım. Bu şekilde 2 ay kadar sonra yaprağa gitmeye başladılar. Bende 4 ayda her biri min. 1 karış yaprak attı ve toplamda 5-10 arası yaprakları oldu. Su buharlaşınca tuzu gidip bu yapraklara yapıştırıyor ve yakıyor. Bu yüzden doğada yağmurla yıkanan yaprakları bence haftada 1 kes banyoda fıskiye ile kırmadan yıkayın.

Şuan aynı refigium bölmesinde büyükçe bir öbek Spagetti Alg var ama benim gözlemlediğim kadarıyla pek bir faydası olmuyor, hatta hiç olmadı diyebilirim. Aşağıda elimdeki fidanları bir arkadaşıma verdiğim için Red Mangrove olmadan2 hafta geçiren akvaryumumun camlarının ve kumlarının son halinin fotoğraflarını bulabilirsiniz. Bunlar kahverengi Fosfat yosunları ve çok hızlı gelişiyorlar. Son 3 aydır bende böyle birşey ASLA yoktu. Bu yüzden kendimce bu bitkilerin faydasına inandım. Denemek isteyene tavsiye ederim...

sh106961.jpg

sh106962.jpg

sh106963.jpg

sh106964.jpg

sh106960.jpg

sh106946.jpg

sh106945.jpg

sh106944.jpg

3-4 aylık Red Mangrove larımın fotoğrafları aşağıdadır. Şuan 6 aylık oldular ve min. 2 karış yaprak attılar. Umarım unutmam da bu akşam 6 aylık fotoğraflarını da çeker yarın eklerim. Klorsuz, temiz köy çeşmesi suyu kullanıyorum ve SPS dahil hiçbir ölümüm olmadı 1 senedir. Nitrat, Fosfat sorunum hiç yok...

dscn4818w.jpg

dscn4817q.jpg

Konu görüntüleyen kullanıcılar