Keşfet

Resif Akvaryumunda Olmamasi Gereken Canlilar

black

Yeni Üye
Ad Soyad
Alper Tulek
Arkadaslar reef kurmak isteyen arkadaslara yardimci olmak icin

bir reef akvaryumunda olmamasi gereken canlilari (balik/mercan/omurgali/omurgasiz),

olurlarsa karsilasabilecegimiz sorunlar vs...gibi bilgileri

edindigimiz tecrubelere dayanarak yazarsak

reef kurmak isteyenlere yardimci olabiliriz...

Moderatör tarafında düzenlendi:
İstakoz (balıkları yer)

Sea apple (akvaryumda yaşamayıp, öldüğünde akvaryumu zehirler)

anemon ok. ama neden?

Yeni başlayanlar için yaşatması zor bir canlı. Anemonlardan çok iyi anlayan biri bence sadece bakmalı çünkü öldüğünde akvaryumu da zehirleyebilir.

Maroon clown : herseyi devirir, ufak bi kayayi alir akvaryumun obur tarafina surukler...

anemon dolaşır açtığı zaman yakınında bulunan mercanı yakma tehlikesi büyük.

Anemon dışında yengeçler heleki kıllı yengeç oda dolaşır dolaştıkça mercanları devirir gece bir mercan diğerine yakınsa yada üstüne düşmüşse avcı kollarla birbirlerine saldırır.

Kısacası anemon - yengeç.

bence deniz yıldızıda olmamalı. çok fazla coraline algea tüketiyor. kayalar dımdızlak kalıyor.

Royal dottyback de agresifliğinden dolayı önerilmiyor...

Ilk olarak Mantis shrimp.

Ve yengec!! en iyi olanin bile sagi solu belli olmuyor.

ben de yengeçe katılıyorum. 5 yengeçim vardı. 3 ü adam değildi. öldüler iyi oldu. birisi tam reeflik, zararsız. kum kazıyor. (dwarf blue leg)

öbürünü ya ben öldürecem ya da askı filtrede yaşamayı öğrenecek.

coralline alg bırakmadı, kabuk beğendiremedim hayvana. 2 günde bir yenisine geçiyor. kabuğuyla dünyaları deviriyor. polyplerin üstüne çıkıyor (gerçi bu iyi, arada kalan pislikleri tüketiyor.) ama hep ben evdeyken çıkıyor polyplere. kardeşim git gece naapıyosan yap.. göz zevkimi bozma..

3 ü adam değildi.
:lol:
benimki sump'ta yenmemiş yemleri temizlemekle meşgul... yediği cleaner shrimp'imin parasını çıkarıncaya kadar da hizmet edecek bu şekilde..!!

sonra belki salarım denize...

Anemon + palyaço tehlikeli.

Anemon gezip diğer mercanları yakmasa bile tentakülleri uzadığında diğer mercanlara değerse palyaço, mercanları anemona tehdit olarak algılayıp mercana saldırıyor. Bir zamanlar bende elegant coral ve anemon-palyaço ikilisi biradaydı. Bir sabah anemon fazla şişip elegant'a değdi. Palyaço da bunun üzerine elegant'ın tentaküllerini ısırıp ısırıp akvaryumun içine tükürmeye başladı. Ben müdahale edene kadar elegant epey bir tentakül kaybetti.

Reef'te anemon ve palyaço istiyorsanız kum anemonu ya da tentakülü kısa anemon tavsiye ederim. Stichodactyla ailesi ya da Heteractis malu olabilir. Ama tek akvaryumu olanlar için yine de riskli. 2. akvaryum varsa duruma göre anemon-palyaço ikilisi diğer akvaryuma transfer edebilirsiniz.

Centropyge'ler de tehlikeli olabiliyor. Cüce müce ama yine de angel. Sakin sakin akvaryumda yüzerken birgün hiç beklemediğiniz bir anda bir mercandan bir ısırık aldığını görüyorsunuz. Hemen kitap defter karıştırıp "acaba benim centropyge defolu mu?" diye araştırıyorsunuz. O arada o sizin gözünüzün içine bakıp başka bir mercandan bir ısırık daha alıyor... Ben böyle bir "coral beauty" sahibiydim. Zamanla beauty'sini coral yemeye borçlu olduğunu gördüm.

Bu tip şeyler biraz kısmet işi, hiçbir mercana dokunmadan yıllarca yaşayan centropyge'ler de var ama yine de bunların stresi daha fazla oluyor: Angel koyarsanız mercanı yiyeceği kesin. Ama gönlünüz zengindir belki, "yesin de doysun aslanım" dersiniz. Ama "yok canım bunlar mercana dokunmaz" diyen birinden bir centropyge alır eve gelirsiniz, 1 saatte mercanları talan da edebilir. Balığı akvaryuma koymak onu akvaryumda yakalayıp paketlemekten 100 kat kolay olduğu için alırken çok da tereddüt etmeyebiliyoruz ama sonrasını da düşünüp almak istediğiniz centropyge'yi akvaryumcuda bir süre izlemenizi öneririm.

deniz akvaryumunda olmaması gerek bir canlıyoktur her canlı rahatlıkla bakılabilir.sadece yer seçileri sayıları gibi önemli etkenler göz önünde bulundurulmalı...

arkadaşlarımızı yanıltmayalım.

deniz akvaryumunda olmaması gerek bir canlıyoktur her canlı rahatlıkla bakılabilir.sadece yer seçileri sayıları gibi önemli etkenler göz önünde bulundurulmalı...

Murat biz burada bakilamaz demedik.

Reef akvaryumunda bulundugu zaman basimiza ne gibi isler acacagini belirtmek istedik.

saygilar...

Bu başlığın yanıltma amacı olduğunu düşünmüyorum. Daha çok birbiriyle uyumsuz canlıların ifşa edildiği ve çok tecrübeli olmayan hobicilerin bazı referanslar alabileceği bir başlık. Ayrıca başlıktan da anlaşılabileceği gibi ağırlıklı olarak mercan bulunan akvaryumlar dikkate alarak açılmış bir başlık. Mercanlarla uyumsuz bir çok canlı varken böyle bir başlığı açmanın da haklı olduğu bir çok durum var.

Normalde köpekbalığı bile besleyenler var akvaryumda bunu hepimiz biliyoruz. Bu bakımdan sizin dediğiniz de doğru. Ama başlığın açılış amacı bu gerçeklerle çelişmiyor.

Anemon kafasına göre hareket edebilir ve dokunduğu canlıları eritecektir yada sakat bırakır...

konu başlığını ve içeriğini farkındayım fakat anemon trigger fish deniz yıldızı mantis shrimp gibi extrem canlılarda baktığım için söylentilerin yanlış olduğunu ve hiçbirt şekilde aslının olmadığını farkettim. ve budurumdan dolayıda YANILTMA kelimesini kullandım ve arkasındayım...her canlı her akvaryumda bakılabilir..

Konu görüntüleyen kullanıcılar