Anemon + palyaço tehlikeli.
Anemon gezip diğer mercanları yakmasa bile tentakülleri uzadığında diğer mercanlara değerse palyaço, mercanları anemona tehdit olarak algılayıp mercana saldırıyor. Bir zamanlar bende elegant coral ve anemon-palyaço ikilisi biradaydı. Bir sabah anemon fazla şişip elegant'a değdi. Palyaço da bunun üzerine elegant'ın tentaküllerini ısırıp ısırıp akvaryumun içine tükürmeye başladı. Ben müdahale edene kadar elegant epey bir tentakül kaybetti.
Reef'te anemon ve palyaço istiyorsanız kum anemonu ya da tentakülü kısa anemon tavsiye ederim. Stichodactyla ailesi ya da Heteractis malu olabilir. Ama tek akvaryumu olanlar için yine de riskli. 2. akvaryum varsa duruma göre anemon-palyaço ikilisi diğer akvaryuma transfer edebilirsiniz.
Centropyge'ler de tehlikeli olabiliyor. Cüce müce ama yine de angel. Sakin sakin akvaryumda yüzerken birgün hiç beklemediğiniz bir anda bir mercandan bir ısırık aldığını görüyorsunuz. Hemen kitap defter karıştırıp "acaba benim centropyge defolu mu?" diye araştırıyorsunuz. O arada o sizin gözünüzün içine bakıp başka bir mercandan bir ısırık daha alıyor... Ben böyle bir "coral beauty" sahibiydim. Zamanla beauty'sini coral yemeye borçlu olduğunu gördüm.
Bu tip şeyler biraz kısmet işi, hiçbir mercana dokunmadan yıllarca yaşayan centropyge'ler de var ama yine de bunların stresi daha fazla oluyor: Angel koyarsanız mercanı yiyeceği kesin. Ama gönlünüz zengindir belki, "yesin de doysun aslanım" dersiniz. Ama "yok canım bunlar mercana dokunmaz" diyen birinden bir centropyge alır eve gelirsiniz, 1 saatte mercanları talan da edebilir. Balığı akvaryuma koymak onu akvaryumda yakalayıp paketlemekten 100 kat kolay olduğu için alırken çok da tereddüt etmeyebiliyoruz ama sonrasını da düşünüp almak istediğiniz centropyge'yi akvaryumcuda bir süre izlemenizi öneririm.