Keşfet

Sert mercan tankım

Difüzörlü modelde ortalama PAR değeri düşmüş,sadece dağılım eşitlenmiş.

Total PAR değeri de düşmüş!!Yoksa ben mi yanlış anlıyorum?

Sps bakarken bize nasıl bir avantajı olacak acaba?

 
Sevgili dostlar konuyu okudukça halen kafamda ısrarla savunduğum led ile sps bakılır ama nasıl bakılır dediğim lafım aklıma geliyor.

Led,t5,metal halide  tartışması yıllardır forum konuları içerisinde yurt içi yurt dışı olsun tartışılmış ve halen tartışılmaya devam eden ince bir konu.

bu kadar zaman geçmesine rağmen teknoloji gün geçtikçe kendini yenilemesine rağmen led sistemleri gerçek anlamda sps mercan bakımı, beslenmesi konusunda ve canlıların gerçek renk ve gücünü yansıtması açısından gerekli verimlilikte olmadığını düşünüyorum.(yakın olan 1-2 firmanın armatürü var onlarda bütçe meselesi tabi ama yakın ....)

Şöyle ki bu farkı kendim bizzat deneyimledim kendi led sistemimde  bakmaya çalıştığım frag halinde ki sps mercanım (acro türü) 3 ay sonra arkadaşımın t5 armatürle baktığı tanka yerleştirildi 3 ay sonunda başka aydınlatma sistemi olan t5+mth destekli tanka devredilip 3 ayda orada zaman geçirdi ve son durağı oldu (burada tankların içerisinde ki su değerleri birbirine yakın olduğundan bahsetmek isterim) 

sonuç: BEnim tank  :  3 ay büyüme yavaş renklenme koyu    Ama halen yaşıyor  ;)

2.tanKt5 aydınlatma sahibi olan : büyüme (Orta + iyi= renk yeşilden sarı halinde değişim yaşandı  daha iyi yaşıyor

3.ve son tan t5+mth     :    büyüme iyi renk sarıdan daha açık ve pastel  bir ton aldı hatta kök ve uç kısımlarında ton farklılıkları oluşmaya başlamıştı tatekül açılım oranı yüksekliği yaşandı  Denizdeki kendi yaşamı kadar olmasa da keyfi yerinde ve yaşıyor

işin kısası led ile tabi ki sps bakılır AMA NASIL BAKILIR

Bu arada arkadaşımızın yeni tank kurulumunu tebrik eder uzun soluklu sürdürülebilir keyifli bir tank olmasını dilerim

keyifli hobiler

 
Hakan bey iyi dilekleriniz için teşekkürler.Ben sadece Led önerene çok rastlamadım sps için zaten...

O yüzden Led +t5 yapıyorum.

İyi sonuç alırım umarım..Ben de gayet merak içerisindeyim aslında...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Aydınlatma gerçekten de çok derin mevzu. Amacımız güneşi taklit etmek olduğundan işimiz hayli zor. Bu nedenle yapabileceklerimizi yapabilmek tek gayemiz. Peki bunlar nedir? İki hesap kitap kalemi var. Birincisi mercanın beslenmesi ikincisi büyümesi. Simbiyotik bu canlı enerjisini büyük ölçüde fotosentez ile sağlamakta. Bu nedenle ışığa ihtiyaç duymakta. Bunu da büyük ölçüde tüm dalga boylarında(Nm) değil belli aralıkta ve güçte (PAR) talep etmekte. Fotosentez eğrisini aklınıza getirdiğinizde belirli bir gün içi hareketi görülür. Yükselen PAR ile fotosentez artar ve belli vakit sonra azalır. Bu konuya çok dalmadan şöyle bir giriş yapayım. PAR ölçmek teknik bakımdan daha kolaydır. Aslında net fikre yaklaşmak PUR değer ölçümü ile olur. Ancak düşünün ki bir hücreye ne kadar foton düştüğünü laboratuvar ortamı haricinde nasıl hesaplayabilirsiniz ki? Tabi ki bu değerler tek başına bir şey ifade etmeyebilir. Ne yapabileceğimizi söylemiştim. Doğru güç ve doğru dalga boyunu sağlayıp diğer değişkenleri de kontrol etmemiz gerekecektir. Örneğin; fotosentez artıkça zararlı atık çoğalacaktır. Bunun uzaklaşması için doğru şiddette akıntı sağlanmalıdır. Aydınlatma gibi gün simülasyonu yaptırılabilir. Ek olarak doğru su değerleri ile mercanınızın yaşayıp büyümemesi ancak hastalık ve asalaklar neticesinde meydana gelecektir.  Tabi bir çok hobici renklenmenin peşinde. Bu konu çok detaylı. Gerek yok girmeye. Elli bin tane benim gibi acemi olmayan kendini adamış bilim insanının makaleleri bulunmakta.Bu konuda tek söyleyebileceğim görme eyleminin nasıl gerçekleştiğini hatırlamanız. Işık ancak yansıdığı renkte algılanır. Sarı ise demek ki sarıyı yansıtıyor gibi basitçe. 

Ledlerin iki zayıf noktası vardı. Birincisi alışa geldik 3 mavi 1 beyaz dizilimi arasına sıkışması idi. Oysa şimdi daha ideal Nm lerde armatürler üretiliyor. İkincisi ise güç idi. Zayıftı şimdi Powerledler, SMD ler gibi çeşitli güçte ledler armatürlerde yerini alıyor. 

Işığı çözmek kolay değil. Işığın hem dalga hem tanecik hareketinin bile açıklanması çok yakın zamanda gerçekleşti. Bu nedenle Ledlerin şimdiye kadar olan eksiklikleri giderilmekte.  Ancak anladığım ve araştırdığım kadar üretici firmalar bu işi yaparken maliyeti çok düşünmekte. Çünkü bu firmalar bilim adına hareket etmiyor ( doğaldır bu) bilimi kullanıyor. Örneğin uzun zaman led armatürlerde yararlı olduğu bilinen violet led kullanılmamış ya da çok az kullanılmıştı. Çünkü maliyeti diğer ledlere nazaran 3 katı buluyordu. Bu nedenle firmalar adım adım ilerleyip her adımda kazanmak istiyorlar. Bizlerde kendi kombinasyonlarımız ile bu adım aralıklarını kazasız belasız geçmek telaşındayız :)  

Umarım aydınlatma kararınız ve kararımız görsel şölen sağlarlar. Zevkli hobiler dilerim.

 
Kurulum konusunu biraz baltalamış gibi olduk :)   kusurumuza bakmayın. Tankın gelişimini de merakla takip edeceğimiz kesin, şimdiden sağlıklı ve uzun ömürlü bir tank olmasını dilerim. Evet, önemli olan canlıların "bir şekilde yaşatılmaya çalışılması" değil, "doğadakine benzer şekilde gelişip büyümelerini sağlamak". Hobinin en keyifli yanı da bu zaten. Büyütmeyi bir şekilde elde eden hobici zaten sonrasında mercandaki renklerle uğraşmaya başlayacaktır.

Mercanların da besin ihtiyaçlarını ilk olarak ışıktan karşıladıklarını düşünürsek, eldeki teknik imkanlar ile geçmişten günümüze çeşitli aydınlatma teknikleri de gelişti, gelişmekte...

Harika sunumlar hazırlayan BRS TV Youtube' serisini takip edenler bilir, aydınlatma testlerinde mercan sağlığı açısından üç önemli parametreyi test etmekteler. 

1.Yeterli PAR 

2.PAR dağılımı

3.Spektrum ve spektrum dağılımı

Öncelikle Hakan Bey, yaptığınız sıralamaya kesinlikle katıldığımı belirteyim. Mh hala doğadakine en yakın aydınlatma; Kelvin, Spectrum, PAR, PUR ne isterlerse karşılayabiliyor, artı görsel olarak shimmer efekti ile göze de hitap ediyor.

T5 zaten kendini ispat etmiş, özellikle ATI Blue+ ' ın spektrumu için "işte budur" diyebiliyoruz. Net şekilde mercanlara istediğini veriyor, skaladaki diğer spektrumları da diğer lambalar ile zaten halihazırda sunuyor, bu şekilde göze de hitap ediyor. Shimmer veya geceleri hobiciyi büyüleyen floresans pigmentleri yansımasında LED kadar etkili olmasa da şu anda en geçerli ve en çok kullanılan yöntem T5 gibi.

LEDler kendini ispatlamış ilk ikisinin yanında halen geliştirilmekte olan bir akvaryum ekipmanı,  her led noktasal bir ışık kaynağı olduğu için "güç, eşit yayılım ve kapsama alanlarını geliştirmek" sektörün ilk çalışması oldu. Lensler ve LED dizilimleri üzerinde çalışıldı ancak aynı derinlikteki keskin PAR düşüşlerinin önüne geçilemedi. LEDleri daha sık yerleştirerek ve lenslerini geliştirerek belli alan ve derinliklerde yeterli PAR' ı sağlayabildiler, bu arada Hulusi Bey' in dikkat çektiği gibi spectrum aralıklarını da farklı LEDler ile doğru fotosenteze uygun hale getirdiler. 

Ancak piyasaya çıktıkları andan itibaren LED deneyenlerin birinci nedeni hiçbir zaman "mercan büyütme" değildi. Hobiciyi bu konuda en çok cezbeden şeyler, aslında onları diğer iki aydınlatmadan farklı kılan; son derece eğlenceli olan her türlü simülasyon özellikleri, floresans pigmentlerin en güzel şekilde ortaya çıkması, tabi ki shimmer ve enerji verimliliğiydi ki onları asıl çekici yapan etkenler de halihazırda bunlardır diye düşünebiliriz. 

İlk LED' çiler hatırlarsanız T5' ten yaptıkları hızlı geçişlerde baya bir SPS ve LPS kaybettiler, görsel olarak harika görüntü veren LED' ler SPS büyütmede ise sınıfta kalıyordu. Üstelik vadedilen görsel şölen bazen hobicinin gözleri için oldukça yorucu olmaktaydı (çok keskin gölgeler, disko topu efekti, shimmer efektinin gözü rahatsız edici boyutlarda olması sıralanabilir).

Şu anda anladığım kadarı ile tüm bunların optimizasyonu üzerine ARGE ile devam ediliyor. Yeterli PAR ve tam spektrumun eşit dağıtılması ve böylece denizaltındakine benzer bir görselin yanında, fotosentez verimliliğinin yakalanması için bir süre daha bekleyecek gibiyiz. 

Difüzörün getireceği yeniliğin; yayılımı daha homojen hale getirerek T5 gibi vurduğu her yüzeye daha doğru spektrum ve sabit PAR şeklinnde düşmesini sağlamak olduğunu düşünüyorum . Videolarda dikkat ederseniz difüzör takılı iken sanki T5 takılıymış gibi bir görüntü oluşuyor ancak PAR %20' lere varan oranda düşüyor. Bakalım bir sonraki hamle ne olacak? Benim tahminim, hibrid armatürlerin şimdilik daha çok tercih edileceği yönünde.

Herkese keyifli hobiler...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Başlık altında konuşulanlardan ve araştırmamdan anladığım kadarıyla Led sistemin mercanların renklenmesi konusunda eksiği yok t5 e göre,sıkıntı mercan büyümesiyle alakalı.,,,

Bu durumda  kullanacağım 2 adet 54 watt t5 seçeneğim sizce ne olmalı?

Kendi düşüncem 2 adet 10k kelvinlik..

Bu arada 3 senelik ayrılıktan sonra özlemişim resif bölgesini??

 
Kayaları ve kumu koydum sonunda..20kg.fiji 5kg. Kadar Endonezya kayasıyla oluşturdum dekoru...30kg. kum koydum.10kg.caribsea canlı kum,20kg. aragonite...

Bir tane dal şeklinde Fiji bulabilirsem kaya dizaynını bitiricem inşallah..

1024 tuzluluk var,diğer testleri yapmadım henüz..

Bakteriye devam..

..

Ekli dosyayı görüntüle 47253

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Aquareef pro3 plus armatürümü nihayet monte ettim.

Akvaryumun üstüne armatürü kapatacak şekilde  dolabının ölçüsünü verdim.3-5 güne o da takılır.

Rowa phos fosfat reaktörüne kondu ve karbon da medya filesi içinde sumpta...

jebao sw8 dalga motoru sipariş edildi.

Henüz test yapmadım birkaç güne temizlik ekibini koymadan test sonuçlarını da paylaşırım.

Bu arada kaya dizaynında da hafif değişiklik yaptım,bu hali gayet hoşuma gitti,artık değiştirmem.

Ekli dosyayı görüntüle 47329

Ekli dosyayı görüntüle 47330

Ekli dosyayı görüntüle 47331

Yavaş yavaş akvaryum bir şeye benzemeye başladı.Armatür benim çok hoşuma gitti,çok kolay bağlandım ve iOS sürümü gayet başarılı,uygulaması kolay....Fanları sessiz,askı bağlantısını da kolay bir biçimde taktım.Armatürün canlılar üzerindeki etkilerini ve uzun süreli kullanımındaki performansını da ara ara burada açıklamaya çalışacağım.

Keyifli hobiler..

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Maşallah kaya dizaynına bayıldım :)   Daha önce de belirttiğim gibi armatürden memnun kalacağınızı umuyorum. Takipteyim. Tebrik ederim.

 
Çok güzel bir dizayn  :thumbsup:

sorunsuz sürdürülebilir bir tank olaması dileklerimle

keyifli hobiler

 
İlk testlerimi yaptım.

Nitrat:20 gibi 

Ca:425

kH:6.5

Mg:1280

Fosfat:0,20

Nitrat ve fosfat yüksek,kH düşük gibi...

Testleri cuma yaptım önümüzdeki cuma bir daha yapıcam.

Keyifli hobiler...

 
Bu arada tanka 20 tane conch ilave ettim.

Fauna marine in bakteri kültürünü ekliyorum.Aquaforest ın bakteri kültürü ve bakteri yemini de sipariş ettim.İki bakteri kültüründen de yarımşar doz olarak kullanmayı düşünüyorum.Bakteri yemi de başlıyacam artık..

İlk canlı olarak da ricordea mushroom ve özel türlerden zoa girmeyi düşünüyorum 10 güne kadar...

Keyifli hobiler..

 
Aquaforest siparişinden tecrübeli bir abimin tavsiyesi üzerine vazgeçtim.Yerine aşağıdaki ürünü sipariş ettim.Memnun kalacağımı umuyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 47388

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sıcaklık 25 dereceye ayarladım niyetim 25 de devam etmek,bu konuda önerinizi bekliyorum.

Bir de led ışık çok güzel ama telefondan çektiğim fotolarda hiç olmadığı kadar mavi görünüyor.

 
Reef royal biopellet reaktörü aldım ve fauna marin biopellet kondu,çalıştırıldı.

 
Merhabalar 

Biopelette miktar olarak yavaş yavaş ilerleyin 

Sıcaklık konusunda özellikle sps istediğiniz için ısıtıcı ve soğutucu özellikli bir chiller tavsiye ederim 

Bacto reef balls yeni bir ürün nasıl bir etkide olduğu hakkında bir yorum yapamadığım gibi Biopelette nasıl bir uyum içinde çalışır onu hiç tahmin edemiyorum

Tank geneli gayet şık ve Güzel görünüyor başarılı devam etmesi temennimle 

Keyifli hobiler 

 
Biopellet yaklaşık 100-150gr kadar koydum,bir su bardağının yarısı gibi..

İyi temennnileriniz için teşekkür ederim...

 
Ve Yen'i canlılar eklendi,

1 adet longnose hawkfish

1 adet solomon wrasse

1 adet red velvet fairy wrasse

2 adet çift fridmani

9 kafa yuma ve ricordea

1 adet torch coral

Balıkların hepsi kuru yem alıyor maşallah...Torch ve mushroomlarda da sorun yok şimdilik...

Sıcaklığı 26 dereceye yükseltiyorum tavsiyeler üzerine...

Haftasonuna da zoa fragları ve biraz daha yuma gelecek bakalım kısmetse ...

Foto da ekliyim ama fotolar mavi çıkıyor.Sanırım güzel bir fotoğraf makinası da gerekecek.

Ekli dosyayı görüntüle 47560

Ekli dosyayı görüntüle 47561

Ekli dosyayı görüntüle 47562

Ekli dosyayı görüntüle 47563

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst