Keşfet

Sıcaklar Soğutucuyu Bastırdı

Hakan abi akvaryumun üzerine bir de fan takarsan soğutucuya yardımcı olur. Soğutucu suyu direkt akvaryumdan alıp soğutuyor ama tamam soğutucu var başka bir şey yapmaya gerek yok dememek lazım. Su yüzeyine yandan hava verecek şekilde takılan bir fan, su yüzeyinin üzerinde lambalardan oluşan sıcak havayı alır. Diğer türlü lambalar ısıtıcı gibi suyu ısıtır yani bir taraftan ısnırken bir taraftan akvaryumu soğutmaya çalışırsın. Bunu önlemek için dediğim gibi su yüzeyine yandan bir fanla soğutma yapmak gerekir. Ayrıca oda çok ısınıyorsa bunu da önlemek gerek. Örneğin tavana pervaneli bir lamba eklemek odada hava akımı olmasında yardımcı olur.

İlginize çok teşekkürler .. :p

Soğutucu küçük mü geliyor acaba? Ya da çok sıcak günler yaşadığımızdan ötürü mü (P.S. o kadar yoğun ilgi göstermeyin lütfen takip edemiyorum msgları
default_tongue%20(1).gif
)

Bunu önlemek için dediğim gibi su yüzeyine yandan bir fanla soğutma yapmak gerekir. Ayrıca oda çok ısınıyorsa bunu da önlemek gerek. Örneğin tavana pervaneli bir lamba eklemek odada hava akımı olmasında yardımcı olur.
Pervaneli lambayı geçen hafta sonu hallettim. Tek yapmadığım su yüzeyine üfleyecek fanlar koymak. Onu da müsait bir zamanda yapmayı planlıyorum.

Soğutucu verimsiz çalışıyorsa hava emiş kapağı tozla tıkanmıştır.

Resunu 3 yıldır kullanıyorum 550 litre için CL 300 kullanıyorum. Aşırı sıcaklar hariç sabit tutmayı başarıyor.

Soğutucu ne kadar çok taze hava alıp atabilirse o kadar iyi soğutur.
Hava emiş ızgarasındaki tozları düzenli olarak temizliyorum. Bir kaç gün öncesine kadar bende de sorun yoktu ta ki son iki gün gerçekleşen rekor sıcaklıklara kadar.

Teco larda soğutmanın devreye gireceği ısıyı ne kadar devrede kalacağını ve hengi dereceye düştükten sonra devreden çıkacağını ayarlıyabiliyorsunuz. Bence bir ayarlarınıza bakın bende de resun var MH de yanıyo odada klima çalışmasına rağmen 30 dk bir 5 dk gibi devreye giriyor. 1 saat çok uzun bir süre.
Ne demek istediğinizi pek anlamadım. Odada klima çalışıyor demişsiniz. Bu durumda zaten soğutucu az çalışır. Ne kastettiğinizi anlamadım. Ayrıca bir saat çalışıp duran Giray'ın teco'su, benim resun iki gündür 7x24 çalışıyor. Bu durumda siz teco'yu da beğenmiyorsunuz demek ki..

550 litrede resun cl-450 kullanmaya başladım bir kaç gün önce.. Şu an 26 derece akvaryum halbuki 24 dereceye ayarlı

Soğutucu dolap içinde durmuyor.. Üstelik sistemimde henüz T5 ve ya metal halide çalışmıyor. Acaba kurulumda mı birşeyleri yanlış yaptım
Elvan hanım, dikkat ederseniz zaten bu başlık sizinle benzer sorunu yaşayan şahsımın açtığı ve diğer akvarist arkadaşlarla fikir teatisi yaptığımız bir başlık. Dolayısıyla bu başlıktaki öneriler aynen sizin içinde geçerlidir. Özellikle ozadars, esert, Ozy isimli akvarist arkadaşların önerileri size de yardımcı olur.

Hava sıcaklığı normalin çok üstünde olduğundan geçtiğimiz iki gün boyunca olağanüstü durumlar yaşanmış olabilir. 26 derece oluyor diye panik olmayın. Bu sıcaklık her hangi bir risk oluşturmaz. Ancak bu durum hep böyle devam ederse bir aksiyon almanız gerekebilir. Soğutucu için kullandığınız motor'un marka ve modelini söylerseniz ve ayrıca soğutucunun çıkışını hangi yüksekliğe bastığınızı söylerseniz biraz daha yorum yapabiliriz..

[SIZE=12pt] [/SIZE]soğutucu kullananın fan kullanmasına gerek kalmaması lazım bence ki ben ne sogutucu ne fan kullanıyorum :) zaten elektrikten yanıyolardır yani

Ne demek istediğinizi pek anlamadım. Odada klima çalışıyor demişsiniz. Bu durumda zaten soğutucu az çalışır. Ne kastettiğinizi anlamadım. Ayrıca bir saat çalışıp duran Giray'ın teco'su, benim resun iki gündür 7x24 çalışıyor. Bu durumda siz teco'yu da beğenmiyorsunuz demek ki..

Tecolarda devreye girme zamanlarını hassas bir şekilde ayarlıyabiliyorsunuz. Atıyorum 27 derecede devreye gir, 24 e inince devreden çık gibi hasssas ayarlar var. Resunda maalesef bu ayarlar yok. Teco nun daha kapsamlı bir cihaz olduğunu söylemeye çalıştım.

Saygılar

[SIZE=12pt] [/SIZE]soğutucu kullananın fan kullanmasına gerek kalmaması lazım bence ki ben ne sogutucu ne fan kullanıyorum :) zaten elektrikten yanıyolardır yani
Tebrik ederim. Sizde soğutucu yok, fan yok, salyangoz yok.... Canlı var mı merak ediyorum. Şöyle bir kaç foto ekleseniz de bu doğaüstü eserinizden bizde faydalansak. Belki çok ciddi sorunlarımıza çare olabilecek çözümler vardır sizin akvaryumunuzda...

bizim ewde klima oldugu için sorun olmuyo zaten akvaryumum 200 litre oldugu için sıcaklıgı 27 dereceyi geçmedi yani vantilatörde çalıştırıyorum ne olur ne olmaz diye cok doluda bi akvaryumum yok 2 palyaco 2 damsel var daha yeni toparlıyorum o yüsden biras rahatım böle
default_tongue%20(1).gif

Tecolarda devreye girme zamanlarını hassas bir şekilde ayarlıyabiliyorsunuz. Atıyorum 27 derecede devreye gir, 24 e inince devreden çık gibi hasssas ayarlar var. Resunda maalesef bu ayarlar yok. Teco nun daha kapsamlı bir cihaz olduğunu söylemeye çalıştım.
Teco'nun daha kaliteli bir cihaz olduğuna şüphe yok. Ama ayarlar konusunda resun'u haksız yere suçlamışsınız. Resunda da iki kademeli ayar var fakat üst ayar alt ayara bağlı olarak çalışıyor. Mesela benim şu anki ayarıma göre 26 derecede devreye giriyor, 24 dereceye inince devreden çıkıyor. Bu ayarı yapmak için sadece 24 dereceyi ayarlıyorsunuz. Üst ayar otomatikman +2 derece üstü kabul ediliyor.

Ayrıca bu ayar mevzusunun benim sıkıntımla bir ilgisi yok. Konunun gereksiz yere dağıtıldığını düşünmeye başladım. Burda marka yarıştırmıyoruz. Sorunun çözümüne yönelik yorumlar bu başlığın açılış amacına çok daha uygun olur. Mümkünse başlığı açan kişi olarak bu başlık altında sadece resun marka soğutucularla ilgili yazılmasını rica ediyorum. Teco ile ilgili konuşmak isteyen arkadaşlar başka başlık açabilir..

bizim ewde klima oldugu için sorun olmuyo zaten akvaryumum 200 litre oldugu için sıcaklıgı 27 dereceyi geçmedi yani vantilatörde çalıştırıyorum ne olur ne olmaz diye cok doluda bi akvaryumum yok 2 palyaco 2 damsel var daha yeni toparlıyorum o yüsden biras rahatım böle :p
Bu rahatlığının tadını çıkar o zaman, akvaryumunu doldurduğunda böyle neşeli mesajlar yazman zor olacak..

Hakan arkası önü açıkmı aletin artı dediğim gibi aletin gazına baktır. Gazı azalmış olabilir.

Giray ilk mesajımda da anlattığım gibi alet mecburen sürgü kapaklı tezgah altı bir mutfak dolabının içinde duruyor. Sürgü kapaklı olduğu için kapakları tam olarak açık bırakma şansım yok. En fazla yarı açık oluyor. Dolabın içine vantilatör yerleştirmeme rağmen çalıştığı yerde yüksek sıcaklık oluyor. Hemen üstteki musluğu açtığımda alttaki ısının etkisiyle 4-5 sn süreyle sıcak su akıyor.

Açıkçası aleti çalıştırdığım ortam ideal çalışma koşullarından oldukça uzak fakat başka alternatifim yok. Evi seçerken deniz akvaryumuna uygun seçmemiştim. Evimde balkon olmadığından açık alana koyma şansım da yok.

Bugün sıcaklar belirgin bir şekilde düştü, akşam kontrol edeceğim, eğer normale dönerse böyle bir iki günlük istisna sıcaklara dayanabilirim diye düşünüyorum.

Bu sıcaklık artışından, gözlemlediğim kadarıyla en çok etkilenen mermer deniz yıldızı oldu. İki gündür akıntı motorunun yan cama çarptığı noktada duruyor. Bizim vantilatör ile serinlediğimiz gibi o da akıntı motoruyla serinlemeye çalışıyor sanırım.

Gazını kontrol ettirebilirim tabi ama bu iş nerde ve nasıl yaptırılıyor?

Topikleri okuyunca katılmak istedim..Bende bir iki gözlemimi yazmak isterim.

Benim 2006 yılında 1150 lt reef akvaryumum vardı...Buna resun cl 650 bağladım...6 saat lık sürede 29 c den 24c ye ısıyı çekti. 24C de sabitledi.bu günlerce sürdü. sorun kalmadı. resun cl 650 hakıkatten güzel bir makına ben hatta biraz işi oyna getirdim. bazan ısıyı 22 c veya 23c çekiyordum....aynen kalıbre ediyordu...31c hava sıcaklığında 24 c de günlerce gitti +1 olmadan hissettiğinde devreye girdi....akvaryumun camı yüksek sıcaklarda buğu bile oldu. :lol:

resun cl 650 çok sessiz çalışıyor gazlı ...setup ayarı çok kolay sadece soğutur ısıtmaz. resun cw 500-1000 serisi çift fonksiyonlu.... pompa ufak watlı idi 15w -20w arası yüksek devirli su geçmemesi gerekiyor.pompanın eheım yada aquabee olması pek de önemli değil ama watt az olacak...ben sump a bağladım....fan kullandım fan metallere yakın yere koydum ve metal lerde yüksek çıkan ısılı ışığın gücünü fan ile yok ettim....ama soğutucu hiçbir zaman tımalamadı.

Öneriler;

1-----Soğutucuyu mümkünse balkonda yada havadar açık bir yerde olmalı ve sağı solu oksıjen almalıdır..Özellikle üfleme yeri açık olacak ve temiz olacak

2---fan kullanmalı yardımı olur.

3--- pompası düşük watlı olacak

4---Mümkünse mevcut su kütlenizin 3 katı soğutucu kulllanın.mesela resun cl 300 500 lt akvaryumda 24 saat tırmalar ve de aşırı sıcakta 7x24 çalışır bu oran cl 450 ve cl 650 de daha azalır. yani hp azaldıkça soğutma kapasitesi azalmakta ve cihazın üzerinde yazan skala ile su kütlesi kafa kafaya olmamalı zira zaten skala doğru analiz yapamıyor.bu tüm cihazlardada böyle...500 lt diyosa cihazın gücü aslında 200 lt ..bu yüzden 3 katı güç lazım.Tabi bu durumda hiç hoş değil.

Ben kendi sistemimde bunlara şahit oldum ama her kurulum ve düzenek farklıdır ve farklı sonuç verecektir

Herkese iyi çalışmalar

İlginize teşekkürler,

Soğutucuyla beraber eheim´ ın 1002.220 05053 1000L/s vanalı motorunu kullanıyorum yaklaşık 30 cm yüksekliğe su basıyor.. suyun 2-3 parmak altında.. Sıcaklık 24° şu anda.. Sorunumun aşırı sıcaklardan olduğunu umuyorum..

Saygılar,

(p.s. Hanım değilim :)

İlginize teşekkürler,

Soğutucuyla beraber eheim´ ın 1002.220 05053 1000L/s vanalı motorunu kullanıyorum yaklaşık 30 cm yüksekliğe su basıyor.. suyun 2-3 parmak altında.. Sıcaklık 24° şu anda.. Sorunumun aşırı sıcaklardan olduğunu umuyorum..

Saygılar,

(p.s. Hanım değilim :)
Aşağıdaki linkte bulunan ürünün resmi sayfasındaki verilere göre en az 1200 lt/h olması gerekiyor akıntının. Fakat Metehan bey ise düşük watt'lı motor kullanılmasını önermiş. Bilemiyorum karar size ait. Bence sizin zaten ciddi bir probleminiz yoktu. Şu anda da herşey normale döndüyse dert edilecek bir durum yok.

Hitap şeklindeki karışıklıktan ötürü özür dilerim..

Sanırım düşük watt derken suyu ıstmayacak kaliteli bir motor kastedilmiş. Düşük debili bir motor kastedilmemiş.

Osman,

evet aquabee up2000= 18w kullandım :D

yüksek wat tan kastım bazıları----gözümle gördüm--- resun sp 6800,atman 105 bağlayanlar bile oldu :blink:

hakan tabiki dolap içindeyse alet sürekli çalışacak metehan demiş açık alanda daha iyidir bende de arkadan 50 cm önden 40 cm lik açıklık var bu durumda yapabilecek pek birşey yok sorunda gazdan kaynaklanıyor, gaz problemi olursa soğutma ile uğraşan yerlere gidip ölçtürebilirsin.

Giray ,

Ankara da bilmiyorum :) ama istanbulda oturan arkadaşlar taksim den tarlabaşına doğru giden ana cadde üzerinde yer altı çarşısı var soğutmacılar çarşısı orada baktırılabilir.Hatta yaptırabilir.Rulo borular titan olacak aman dikkat 1 hp biraz şekilsiz ama çok iş yapıyorlar... :)

ben soğutucuda bakır boru kullanıcam ama üzerine plastik hortum geçirerek umarım olur 1-2 güne kadar deneme yapacağım

"epoxy coated copper" Read Sea Chiller diye araştırırsanız, epoxy kaplanmış bakır boru kullanan markalar var

dayımlar soğutma işi yapıyorlar daha önce konuşmamız üzerine bakır boru kullanıp yapalım demişlerdi fakat salınım yapar dediğim için çeşitli alternatifler sundular şayet bir soğutmacı bulursanız soğutmacı derken mesela soğuk oda depoları yapanlar onlardan bakır boru veya alternatifleri için bilgi alabilirsiniz.

Her ne kadar biz titanyum kullanıyoruz dense bile kaç kişi soğutucusunun içini açıp ne kullandığına baktı yani sadece firmanın dediğine inanıyoruz.

Konu görüntüleyen kullanıcılar