Keşfet

Sıcaklar Soğutucuyu Bastırdı

[SIZE=12pt] [/SIZE]bu soğutma işi bize yardımcı olmaz mı şöle ucuz bi şekilde soğutucu elde etsek
default_tongue%20(1).gif

Ben de resun cl-450 kullanıyorum o çok sıcak günlerde sıkıntı yaşadım. Normalde 24'de tutardı o günlerde 26'dan aşağı inemedi. Bende o yüzden 26'ya çıkardım sıcaklığı oynamalar olmasın diye. Şu an sıkıntı kalmadı. ancak araka boşluk ve ortam sıcaklığı önemli faktörler.

Bu arada Gürdal Bey, başka bir başlıkta Metehan Bey'den 20 adet acro frag aldığınızı yazmıştınız. Akvaryumunuzun 27 dereceye vardığını söylüyorsunuz ara ara. Bu acro için çok tehlikelidir. Sürekli ısı değişimini ve 25 derece üzeri sıcaklıkları sevmezler. Daha yeni kendi hatamdan(soğutucuyu kapalı unuttum) ve sıcaklık oynamalarından bir acromu kaybettim ve uzunda bir süre bir daha denemeyeceğim. Sizin de böyle bir kayıp yaşamanızı istemem kolay gelsin.

Sicaklik olayina bi kac cumle eklemek isterim.

Ben SPS lerimi 26-27-28 derecelerde gayet saglikli bir sekilde yasatabiliyorum. Sicakliktan dolayi simdiye kadar kaybim olmadi. Bu derecelerdeki suyun SPS lere zarar verecegini dusunmuyorum. Belki bazi forumlarda okumussunuzdur. Ozellikle SPS yetistirenler bu derecelerde buyumenin daha hizli oldugunu yaziyorlar. Kayiplar olduysa sicakligin cok hizli artmasindan olmus olabilir. 27 derece olmasindan degil. Yada sudaki diger degerlerin istenen seviyede olmamasindan.

Eğer 27'de devamlılık sağlanıyorsa ve iyi geldiği tespit edilmişse devam etmekte sorun yok ancak 24 dereceye alışmış canlı bir anda yüksek sıcaklığa maruz kalırsa sıkıntı oluşabiliyor. Benim kaybımda başka hatalarda vardı. Gürdal Bey klimalı ortamda mercanların durduğunu yazınca haliyle klima suyun sıcaklığını gün içinde değiştirebilir. Bu bakımdan değişken ısının tehlikesinden bahsettim. Ben soğutucuyu kapatmıştım sonra açmayı unuttum su 30 derece olmuştu bir gün içinde.

[SIZE=12pt] [/SIZE]ya şöle söliyim ben derecenin fazlalıgından cok yükselip azalması tehlikeli sürekli değişiklik daha tehlikeli suan akvaryumum 27 derecede klima calısınca artmasını engelliyo yani fazla etkilemiyo bazen 26ya düşüyo o kadar o bakımdan sorun yok dedim 4-5 derece oynama olsa tabiki iyi değil :) bu kadarlık tecrübe edindim artık
default_tongue%20(1).gif

Sonunda soğutucum bozuldu hem de böyle sıcaklar varken. Dün akşam eve geldiğimde herzamanki gibi akvaryum sıcaklığını kontrol ettim. Gösterge 31 diyordu. Kan beynime sıçradı. (Bu hobi muhtemelen benim ömrümü kısaltıyor). Baktım soğutucu çalışmıyor. Aralıklı olarak bir kaç sefer kapadım açtım ama nafile. Çalışmaya başladıktan 1-2 dakika sonra büyük bir gürültüyle duruyor.

Neyse tamirat yapacak bir arkadaş bulduk, bu sabah ona götürdüm, işe de geç kaldım. Sorunu çözebileceğini söyledi. Akşama teslim alacam inşallah ama bugün boyunca da yanmaya devam edecek canlılarım. En çok da yanda resmi yeralan mermer denizyıldızına üzülüyorum. En çok o etkileniyor..

Hakan akvaryum soğutucusu tamiratı metin bey telefonu 05446288800

Sağol Cem, ama ben Albatros akvaryumdan Serdar Erden'e götürdüm. Şu an itibariyle problemi teşhis etti. Soğutucunun kendi fanı sıkışmış ve çalışmıyormuş. Problem buymuş. Çözümünün de basit olduğunu söyledi.

Yine de senin verdiğin telefonu kaydettim, ilerde faydası olabilir..

Şu an itibariyle mesele çözümlendi çok şükür. Öğlen arasında yemek yemeyerek gidip soğutucuyu teslim aldım ve eve gidip çalıştırdım. İşe yine geç geldim ama o kadar olur artık. Nihayet derin nefes alabiliyorum şimdi.. :)

Ben sıksık 27 dereceleri görüyorum(Cl-300 550lt) , yüksek sıcaklıktan dolayı canlılarımın etkilendiğini söyleyemem. Sorun ani artma ve azalmalarda görülüyor.Ben kışında akvaryumu minimum 26 derecede tuttuğumdan yazında sorun yaşamıyorum. Zaten resiflerin sıcaklıklarına bakarsanız 24 derecenin minimum değer olduğunu ortalama 26-27 derecelerde olduğunu görürsünüz.

Soğutucusu az gelen arkadaşlar fan takviyesiyle bu açığı kapatabilirler. Bir arkadaşımda gördüğüm tunze nin ısı rölesini getirtmeyi düşünüyorum bu konuda gerçekten çok başarılı. Isı ayarladığınız dereceye kadar yükselince fanları çalıştırıyor, minimum seviyeye gelince isterseniz ısıtıcıyı çalıştırıyor.

Tunze a o kadar para vermeye gerek yok. Sonuçta bir termometre birde elektronik devre.

Buyrun size termocopule. Soğutucu almadan önce DIY soğutucu için araştırmıştım.

www.gemo.com.tr

Saygılarımla

bende bi ara görmüştüm ısıtıcı gibi ama kısa akvaryumun içine konuyor istediğiniz cihazı üzerindeki prize takıyorsunuz ayarladığınız dereceye göre açıyor yada kapatıyor yanlış hatırlamıyorsam prodac marka idi fiyatıda 20-25 ytl gibiydi bulabilirseniz buda iş görür bence

Sorunun çözüldüğüne sevindim. Benim soğutucu da bu aralar oldukça zorlanıyor. Soğutucu alırken bir noktaya daha bakmak gerekiyor kanımca.

Soğutucuların kendi fanları, çalıştığı ortamın sıcaklığı belli bir dereceye ulaştığında devreye giriyor ve bu sıcaklık artınca sadece fan çalışmaya başlıyor, soğutucu işlevini gerçekleştirmiyor. Bu sebeple soğutucu alırken kendi fanının kaç derecede aktif olmaya başlayacağı çok önemli. 50 kusur dereceye kadar fanı çalıştırmayan soğutucular var. Tabii ki çin malları (benimki de Çin malı) değil.

Artık soğutucuyla ilgili problem yaşamıyorum. Bundan bir süre önce soğutucunun konumunu değiştirdim. Soğutucunun bulunduğu mutfaktaki tezgah altı dolapta başka ne varsa çıkardım.(Çöp kovası dahil ) Soğutucuyu dikine değilde enine yerleştirdim.(ön ve arka tarafı dolabın yan taraflarına bakacak şekilde) Böylece soğutucunun önünde ve arkasında geniş alan oldu. Önceden önünde ve arkasında 5'er cm mesafe vardı. Sürgülü dolap kapaklarını her iki taraftan bir miktar açık kapacak şekilde sabitledim. Ayrıca dolap içinde sürekli olarak bir vantilatör çalıştırıyorum. Şu an artık çok verimli çalışıyor. Eskiden durduğunu pek göremiyordum şimdi artık çalıştığı süre kadar da durduğu süre oluyor. Anladığım kadarıyla soğutucunun önünde ve arkasında geniş alan bulunması çok önemli. Dolap içinde soğutucu kullanan ve kullanacak arkadaşlara duyurulur.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sizin sıkıntınız mutfak.evin en sıcak odası mutfaktır.doktorlar kışın bebeklerin yıkanacağı en sıcak yer olarak mutfağı öneriyor.başka odaya arkası açık mobilya dolap yaptırmayı deneyin.

7 sene önceki konuya yorum :) o mutfak yerinde durmuyor olabilir

Moderatör tarafında düzenlendi:
Oruç oruç telefonla bağlandığım için sabit konu olduğunu görmemişim:)Neyse en azından forumdakiler evin en sıcak odasının mutfak olduğunu duydular:)

Konu görüntüleyen kullanıcılar