Keşfet

Sogutucu Kullanmayanlar

SEFER

Yeni Üye
Ad Soyad
SEFER BENLİ
Arkadaşlar sogutucum yok ve ınanması güç aama akvaryumun ısısını 26 ya getirebilmek için yazın bile ısıtıcı kullanıyorum sogutucu kullanmayipta derecelerınız kaçlara cıkıyo merak etttım tesekkurler .

30

Fan ile 28, fan sayısını arttırsam daha da düşecektir. Su masrafı arttı. Fan kullanılıyorsa ro ve su tamamlama şart. Ama fanla nano (160lt) soğutulur mu? Evet soğutulur.

valla ısıtıcı çalışıyo 26 ya gelmek için ev deli gibi sıcak tank ısınmıyo hayret derece felanda bozuk degıl yanı :)

Vantilator ile soğutuyorum yaklaşık 230 Lt tank. Vantilatörsüz 29 dereceyi gördüm, vantilatör ve ısıtıcı ile 26,5 derecede sabit tutuyorum.

Selamlar. Ben hem oda klimasinin 2 saat calismasi hem de sogutucuyla isiyi 27-28 araliginda zor tutuyorum. 120 litre nanom var. Bir yaz oda klimasi + fan'la idare etmistim ama fan'lar epeyce kafami utulemisti. 2 tane 150W MH kullaniyorum ama o kadar sicaklik yaymiyor. Japonya'nin yazi cok sicak ve nemli oluyor ondandir belki.

Turkiye'de ozellikle Ic Anadolu sehirlerinde yazin bile evler serin oluyor, geceleri guzel esinti oluyor, burada gece pencere acamiyorsunuz sicaktan. Klima olmasa yasanmaz. Bir Japon hobici arkadas 250 litre akvaryuma 12 tane 150W'lik MH kullaniyordu. Akvaryumun ici isil isildi. Sanayi tipi sogutucu kullaniyor heralde gidersem bir bakayim.

Yaklaşık 500 litre su hacmi. Dışarıda ısı 30 dereceyken, ev içi 26-27. Su sıcaklığı da ev sıcaklığı ile aynı. Ne soğutucu ne de fan kullanıyorum. Odada klima var. Ev sıcaklığı 27 üzerine çıkınca (dışarısı 30 u geçeince) klimayı ekonomik modda çalıştırıyorum. Hem beni hem de tankımı serinletiyor. T5 veya MH lamba kullanıyor olsaydım odam cehennem gibi olurdu. O vakit soğutucu olmadan olmazdı. LED geldi mertlik bozuldu, güle güle soğutucu :)

Gündüz 27.5, ışıklar yanınca akşam 28 derecede sabit kalıyor fan veya soğutucu kullanmıyorum klimayı kendim için açtığımda birkaç saatlik çalışmada 200lt. akvaryumun ısısını gözle görülebilecek kadar değiştirmiyor.

sefer bey, bence sizin derece bozuk, tamam ist da havalar soğuk geçti geçen hafta, bende 1-2 gün ısıtıcıyı aktif gördüm ama onun dışında dışarısı 30, ev içi de 26-27 ise, akvaryumda mutlaka oda sıcaklığından biraz fazla olacaktır. led li sistem olsa bile, tanktaki makul motor sayısı ile 0,5 derece de olsa, akvaryum daha sıcak olacaktır.

ben tfa marka probe lu bir digital termometre aldım, geri kalan tüm termometreleri çöpe attım. 40 tl birşeydi, tavsiye ederim, jager ısıtıcının fabrikasyon çıkışlı termometresi ile ne yazıkki akvaryum olması gerekenden 3,5-4 derece daha fazla ısınıyormuş.

Motorlar kaliteli ise (sürtünme bağlamında) buharlaşmadan ötürü akvaryum ısısı, ortam ısısından düşük olabilir ama genede başka bir ısıtıcı ile çapraz kontrol yapılmasında fayda var.

sefer bey, bence sizin derece bozuk, tamam ist da havalar soğuk geçti geçen hafta, bende 1-2 gün ısıtıcıyı aktif gördüm ama onun dışında dışarısı 30, ev içi de 26-27 ise, akvaryumda mutlaka oda sıcaklığından biraz fazla olacaktır. led li sistem olsa bile, tanktaki makul motor sayısı ile 0,5 derece de olsa, akvaryum daha sıcak olacaktır.

ben tfa marka probe lu bir digital termometre aldım, geri kalan tüm termometreleri çöpe attım. 40 tl birşeydi, tavsiye ederim, jager ısıtıcının fabrikasyon çıkışlı termometresi ile ne yazıkki akvaryum olması gerekenden 3,5-4 derece daha fazla ısınıyormuş.

Benim bildiğim mercanlar için özellikle sps ler için 26 derece üst sınır, 27-28 hatta 29 derecelere nasıl müsade ediyorsunu. Daha önemlisi canlıların gelişiminde sıkıntılar yaşanmıyor mu?

Sıkıntı yaşanmıyorsa bu sıcaklık sorunuda, akvaryum sanayisinin şişirmesi mi?

Benim bildiğim mercanlar için özellikle sps ler için 26 derece üst sınır, 27-28 hatta 29 derecelere nasıl müsade ediyorsunu. Daha önemlisi canlıların gelişiminde sıkıntılar yaşanmıyor mu?
Sıkıntı yaşanmıyorsa bu sıcaklık sorunuda, akvaryum sanayisinin şişirmesi mi?
Üst sınırın 26 olduğunu nereden öğrendiniz ? Kaynak verir misiniz lütfen.

Üst sınırın 26 olduğunu nereden öğrendiniz ? Kaynak verir misiniz lütfen.
Bir çok mercanın bilgi sayfasında 72-78 F olarak yaşam aralığı yazıyor 78 F --> 25.6-26 C değil mi?

Ancak yanlış anlaşılmasın ben 26 derece üst sınırdır diye iddia etmiyorum, bilgiler o yönde diyorum. Hatta farklı tecrübeleriniz varsa sıcaklığı düşürmek için didinmemek işime gelir. :D

Asıl mesele, zooxanthellae ler hangi derecelerde yaşamlarını aktif olarak sürdürüyor ve mercanı besliyor diye bakmak gerekli sanırım.? Bu sorunun cevabını biliyorsanız bizide söyleyin lütfen.

Bir çok mercanın bilgi sayfasında 72-78 F olarak yaşam aralığı yazıyor 78 F --> 25.6-26 C değil mi?
Ancak yanlış anlaşılmasın ben 26 derece üst sınırdır diye iddia etmiyorum, bilgiler o yönde diyorum. Hatta farklı tecrübeleriniz varsa sıcaklığı düşürmek için didinmemek işime gelir. :D

Asıl mesele, zooxanthellae ler hangi derecelerde yaşamlarını aktif olarak sürdürüyor ve mercanı besliyor diye bakmak gerekli sanırım.? Bu sorunun cevabını biliyorsanız bizide söyleyin lütfen.
Mercanların bilgi sayfasından kastınız internetten satış yapan şirketlerin verdikleri değerlerse, onları kaale almak ne kadar doğru olur tartışılır. Ben okuduğum kitap ve çeşitli makalelerde yer alan referansları daha doğru kabul ettiğim için sordum. Örnek vermek gerekirse Eric Borneman'ın Aquarium Corals kitabının 348. sayfasında daha doğal resif ısısının 27-29 derece aralığında olduğunu belirtir. Aynı sayfada 24-32 derece aralığında yer alan değerlerin ne gibi farklılıklar yaratabildiğinden de bahseder. Aynı kitapta 100 lerce mercan detaylı bir şekilde anlatılmaktadır ve hiçbiri için maksimum ısı sınırı gibi bir değer bulunmamaktadır.

Aşılmaması gereken ısı sınırının 26 derece olarak nasıl belirlendiğini o sebeple sordum.

Sizin sorunuzun cevabı ise oldukça karmaşık. Mercanın türüne, yaşadığı bölgeye, akıntı şiddetine vs. göre değişen bir durum. Benim bilgi düzeyim bu sorunuzu tam anlamıyla cevaplamak için yetersiz.

Arkadaşlar derecem gayet iyi çalışıyo led armatür kullanıyorum trakyada oturuyorum ve su anda ısıtıcı kullanıyorum evime gelıp görenler var ispatlarım :)evde sıfır klıma var ıkı sene oldu alalı ama dügmesine bile basmadım klıma felanda kullanmıyorum yanı fan felanda yok cok şükür sogutucuya felan gerek duymıcam o zaman seneye

Mercanların bilgi sayfasından kastınız internetten satış yapan şirketlerin verdikleri değerlerse, onları kaale almak ne kadar doğru olur tartışılır. Ben okuduğum kitap ve çeşitli makalelerde yer alan referansları daha doğru kabul ettiğim için sordum. Örnek vermek gerekirse Eric Borneman'ın Aquarium Corals kitabının 348. sayfasında daha doğal resif ısısının 27-29 derece aralığında olduğunu belirtir. Aynı sayfada 24-32 derece aralığında yer alan değerlerin ne gibi farklılıklar yaratabildiğinden de bahseder. Aynı kitapta 100 lerce mercan detaylı bir şekilde anlatılmaktadır ve hiçbiri için maksimum ısı sınırı gibi bir değer bulunmamaktadır.
Aşılmaması gereken ısı sınırının 26 derece olarak nasıl belirlendiğini o sebeple sordum.

Sizin sorunuzun cevabı ise oldukça karmaşık. Mercanın türüne, yaşadığı bölgeye, akıntı şiddetine vs. göre değişen bir durum. Benim bilgi düzeyim bu sorunuzu tam anlamıyla cevaplamak için yetersiz.
Gökçe Bey bişey sormak istiyorum, bahsettiğiniz kaynakta hangi derecenin mercanlar gelişimi için en elverişli olduğundan bahsediyor acaba. 27-29 derece aralığı doğal aralık olabilir ama biliyorsunuz kızıldeniz haricinde sağlıklı gelişen resiflerin sayısı çok az, bir çok resif bölgesi yaşamını sürdürüyor ama sağlılı olduğundan bahsedilmiyor. Kızıl denizi sağlıklı kılan ise sanırım akıntısı ve serin oluşu.

Bu soruyu sorma sebebim, bizler tanklarımızda doğayı taklit edebiliriz, 27-29 derece aralığında tutabiliriz. Ancak biyolojik olarak aslında x derece en sağlıklısıdır diye bir bilgi varsa o dereceyi yakalayalım ki doğada geliştiğinden dağa sağlıklı mercanlar bakabilelim.

Sefer kardeşim daha ne istesin işte, ne güzel serin bir evin var, soğutucu veya klimaya gerek kalmadan bakabiliyorsun tankına. Keyfini sür gitsin
default_tongue%20(1).gif
:D

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sorun yok memnunum kaan bey tesekkurler :) arkadaşların tank sıcaklıklarını merak ettım o yuzden actım baslıgı .

Gökçe Bey bişey sormak istiyorum, bahsettiğiniz kaynakta hangi derecenin mercanlar gelişimi için en elverişli olduğundan bahsediyor acaba. 27-29 derece aralığı doğal aralık olabilir ama biliyorsunuz kızıldeniz haricinde sağlıklı gelişen resiflerin sayısı çok az, bir çok resif bölgesi yaşamını sürdürüyor ama sağlılı olduğundan bahsedilmiyor. Kızıl denizi sağlıklı kılan ise sanırım akıntısı ve serin oluşu.
Bu soruyu sorma sebebim, bizler tanklarımızda doğayı taklit edebiliriz, 27-29 derece aralığında tutabiliriz. Ancak biyolojik olarak aslında x derece en sağlıklısıdır diye bir bilgi varsa o dereceyi yakalayalım ki doğada geliştiğinden dağa sağlıklı mercanlar bakabilelim.
Kızıldeniz haricinde sağlıklı gelişen resiflerin sayısının az olduğuna dair bir bilgim yok. Hangi kaynakta okudunuz bunu, öğrenmek isterim.

Bahsettiğim kaynakta daha önce de belirttiğim gibi böyle bir ideal derece belirtilmiyor. Sadece belirtilen, 27 dereceden sonra metabolizmanın arttığı ve büyümeyi (kalsifikasyonu, iskeletli mercanlar için) artırdığı ifade ediliyor. Belirtilen bir diğer husus; 1000 resifte yapılan testlerde tüm resiflerin ortalama değerleri olarak minimum 21 derece, maksimum 30 derece ve ortalama 28 derece verilmiş. İlla ki bir genelleme yapılacak ve "ideal ısı şudur" denilecekse, bu değer 28 derece oluyor. Ama benim de yazar gibi anlatmaya çalıştığım, böyle "tek ideal" değer gibi bir kavramın olmadığı. Daha önce de belirttiğim gibi büyüme pek çok etkene bağlı değişmektedir. "Isı 28 olursa mercanlarınız süper büyür" yahut "ısı 25 olursa mercanlarınız büyümez" diye bir cümle kurmak yanlış olur. Yani sorduğunuz "x" derece diye birşey yok.

Bu konuyu böyle bir iki satırla açıklamak da son derece yanlış olur. Kitabı alıp baştan sona okumanız size çok değerli bilgiler verecektir.

Yani illede 25 olsun diye kafanızı yormanıza gerekyokmuş arkadaşlar gökçe abi açık açık belirtmiş ama 30 da tutalım deyipde 21 dereceden gelen mercanları 30 derece suya sokmak yanlış olur bence bu 25 dereceyi de sanırım 20 ile 30 un ortalamasını almışlar herhalde fakat bence bu tarz ortalama bir değer bulmak önemli olan mesela sps ler sığ yerlerden gelir sığ yerlerde derinlere göre daha sıcaktır bunu en ufak bir 2-3 metreliğk dalışınızda anlamanız tahmin ettiğinizden çok daha kolay

mesela bir sps akvaryumunun ısısı:

25<tank ısısı<30 derece şeklinde olsa daha mantığa uygun olur

emin değilim amagenelde soğuk bölgelerden ve derinlerden gelen türler di yanlış bilmiyorsam softlar.Bir soft akvaryumu da mesela şöyle olabilir

21<tank ısısı<26-27 derece

ama bence bunların büyümeyle bir ilgisi yoktur canlının istediği ışık ve akıntıyla ilgisi vardır.

Isı konusunda bence en önemlisi sabit olmasıdır diğer değerler içinde bence bu geçerli

ca nız 420 ve değişken olacağına ca nız 400 olsun sabit olsun...

İyigünler...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Soğutucu kullanmıyorum geçenlerde sıcak günlerde 26 oldu şu an 24. ev beykozda etrafı yeşillik zaten evin içeriside oldukça serin.

Konu görüntüleyen kullanıcılar