Keşfet

Sogutucu Kullanmayanlar

2 sene önce işyerim de temmuz-ağustos aylarında akvaryumun sıcaklığı 24 dereceydi.bu yaz evdeki akvaryum da 28-29 dereceyi gördüm ve bugün itibari ile soğutucu bağladım.

Bu sicaklik ust siniri meselesi akvaryumun durumuna gore de degisiyordur heralde. Daha oturmus akvaryumlarda mercanlar belirli bir sicakligi tolere ediyor olabilirler. Su degerleri devamli oynuyorsa, sicakligin oynamasi da olayin tuzu biberi olur gibi geliyor. Isiticiyi 25 dereceye ayarladiktan sonra gun icinde su sicakligi 3-4 derece oynuyorsa iyi birsey degil. Bunun yerine bastan yuksek bir sicaklikta (28 derece mesela) sabit tutmaya calisma daha mantikli geliyor bana. Ben akvaryumun sogutucusu kafami ambale ettigi icin sicakligi 25-26 degilde 27-28 araliginda tutmaya calisiyorum.

benim gündüz sıcaklığım 29 gece ise 28

tüm haziran ayı bu sıcaklığı gözlemledim

marine tank olduğu için soğutucu ihtiyacı duymadım şimdiye kadar

ancak daha önceki tankım reef ağırlıktaydı

sıcaklığın 28 in üzerine çıktığı günlerde mercanlarımda keyifsizlik hissetmeye başladım

hatta 29 derecede xenialarımı kaybettim

daha sonra soğutucu alarak sıcaklığı 25 e sabitledim ve o günden sonra hiç mercan kaybetmedim

Ne hikmetttir anlamadım ama ısıtıcı kullanıyorum hala derecemı 26 ya getirebilmek için ilke imza aticam heralde derecem felanda bozuk degil he :)

Ne hikmetttir anlamadım ama ısıtıcı kullanıyorum hala derecemı 26 ya getirebilmek için ilke imza aticam heralde derecem felanda bozuk degil he :)
Merhaba Sefer bey, bölgeden bölgeye konumdan konuma değişebilecek bir durum bu. Şöyle bir örnek vermem gerekirse güneş benim odamın tarafından doğup, evin bir diğer ucu olan salon tarafından batıyor. Yani ev bütün gün güneş alıyor. Karşı daire ise neredeyse tüm gün gölgede kalıyor. Ayrıca evin yeterli rüzgar alıp almaması da önemli. Tabi burada bir diğer etkense su hacmi. Denizlerin çok büyük bir su kütlesi olduğu ve havadan 8-10 derecede daha soğuk olduğundan yola çıkarak akvaryum hacmi arttıkça sıcaklığın artmasının da zorlaşacağını söyleyebiliriz. Ayrıca ekipmanların da büyük önemi var. Düşük enerji harcayan motorlar, led armatür gibi birçok ekipman suyun ısınmasını engelleyebilir.

Yukarıda yazdığım tüm faktörler sizin lehinize sanırım. :)

Moderatör tarafında düzenlendi:
evet ömer bey tesekkurler ve haklısınız :) geri dönüş new jet 4500 50 wat yakıyor ps 9420 tunze 16 wat :) led armatür 180 wat :) dalga motorları tunze tanktan ALLAH a sukur memnunum :)

izmir 34 derece

şu an akvaryum 31.4 derece

soğutucuyu kullanmıyorum. klimayı 25 e ayarladım. t5 lerin yanmalarıyla alakalı ısı 26-28 arası oynuyor. hem ben serinliyorum hemde canlılar...

Cihan abi alemsin ya :lol: :lol: :lol:
hobide 10. ayı doldurdum ve artık olaya biraz daha farklı gözle bakmaya başladım, özgür ortamlarından, göz zevkimiz için tutsak ettiğimiz balıklara , bilerek yada bilmeyerek çoğu zaman eziyet ediyoruz malesef.

ben de zamanında çok işkence yaptığımı yeni yeni farkediyorum

Arkadaşlar sogutucum yok ve ınanması güç aama akvaryumun ısısını 26 ya getirebilmek için yazın bile ısıtıcı kullanıyorum sogutucu kullanmayipta derecelerınız kaçlara cıkıyo merak etttım tesekkurler .

Akvaryumumda en çok rastladığım sorun diyebilirim :)

28 derece en düşük olarak gördüğüm değer,bu aralar fazla ısınmalardan dolayı 32 dereceye kadar cıkıp lps lerimi etkilediğini gördüm

Soğutucu aramıyorum değilim ama fiyatlar çok uçuk :)

Akvaryumun sıcaklığı 29,9 derecedeydi. Fan aldım ve şu anda sıcaklığı 25,5 dereceye kadar düşürebiliyorum. Akşama doğru sıcaklık 24,9-24,7 `ye kadar düşüyor. Ekonomik olarak fanı djital termostatta istenilen sıcaklığı ayarlayarak akvaryumu soğutabilirsiniz.

Benim durumum da Sefer beyle tersine anormal :)

Kışın evde kalorifer yakmasam da soğutucusuz en az 28'e düşüyordu. Yazın soğutucu arızaya geçtiğinde 32,5 dereceyi görmüştüm. Canlı kaybı, vs. olmamıştı ama SPS ler 1 gün poliplerini açmamışlardı ...

kışın ısıtıcı kullanmadan 28 i görüyor tank :) kaloriferler kömürlü sıcaktan evde durulmuyo benım sorunum asıl kışın var :) sımdıde ısıtıcı takılı ama devreye girmıyo 28 derece su anda tank

Ben soğutucu kullanıyorum tank sıcaklığımı 26-27 de tutuyorum.Geçen gün soğutucuya su basan motor arıza yaptı.Yeni motor almam bir bucuk gün sürdü.Bu zaman zarfında sıcaklık 32 ye fırladı.sonuç: bir brain,bir hammer coral,bir shrimp öldü.SOĞUTUCU OLMADAN RESİF TANKI MI ? ASLA...

Arkadaslar sogutucu iyi de cok kafa utuluyor. Bir de odayi hamam gibi yapiyor ondan sonra bu sefer de odayi sogutucam diye sabah aksam klima calistiriyorum.

En guzeli akvaryumu balkona yakin bir yere kurup bu sogutucu denen zimbirtiyi disari cikarmak. Yagmurdan korunmasi icin bir kaplama yapilir cok guzel olur.

Bir de tabi bu Metal Halide'den LED'e kaymak lazim artik.

Benım şu anda 26 derece tank led olayı cok ıyı bu yonden.

Evet Sefer bey, bir dahaki MH lamba degisiminde ben de LED'e gecmeyi dusunuyorum. Hesapladim ayni paraya denk geliyor.

Konu görüntüleyen kullanıcılar