Keşfet

Su Değişimlerini Ne Sıklıkla Yapıyorsunuz ?

nebi

Yeni Üye
Ad Soyad
Nebi KÖSE
Bence bu konu ile ilgili bir yanlış algı var. Hele hele ki yeni başlayan arkadaşlar bu işten çok fazla etkileniyor. Ben 400 lt akvaryumumda 3 hafta süre ile 20 lt su değiştiriyorum. Ya siz ?

By Nebi

Moderatör tarafında düzenlendi:
Nebi bey çok az değilmi  ? bence max. 10 günde bir  % 5 veya %7 oranında su değişimi yapılmalı ki ben öylede yapıyorum mesela 300 litre tanka ayda 60 litre su değişimi.

Peki hocam yanlış anlaşılmasın ama ne yararını gördünüz ?

Katki ve ya baska birsey grmiyorm 240lt tam su alan tankima haftalim 20lt su degisikligi yapiyorum

Katkı girmediğim için 10 günde bir  %10 değişiyorum.

Yararına gelinde su değerlerini tuzun verdiği değerlere çekmede yardımcı , nitrat ve fosfatın düşmesinde de faydası var.

2-3 ayda bir aklıma gelrse hic yapmasamda bi zararını gormedm en son 4 ay once degistiyse 20 de 1 i kadar degistirmistim yanlıs hatlamıosam :) katkılarıda gunluk dozaj pompası pompalıo ztn oturmus su iyidir :)

300 litre de 10 ay hiç su değişimi yapmadım

sadece otomatik su tamamlamayla buharlaşan su tamamlandı o kadar..

8 tang toplam 22 balık vardı tankta (skimmer bubble king mini 180 idi)

tank full seramik kaya idi

hiç sıkıntı yaşamadım...

Ben 350lt de her hafta 50lt (15% gibi) kesinlikle aksatmadan su değişimi yapıyorum. 3 marka kaliteli tuzum var, Red Sea Coral Pro, CoralX ve Reef Crystals, her hafta biriyle yapıyorum ki varsa biribirinin eksiklerini-fazlasını dengelesinler.

Ben 350lt de her hafta 50lt (15% gibi) kesinlikle aksatmadan su değişimi yapıyorum. 3 marka kaliteli tuzum var, Red Sea Coral Pro, CoralX ve Reef Crystals, her hafta biriyle yapıyorum ki varsa biribirinin eksiklerini-fazlasını dengelesinler.
Bu durumda katkı girmeye gerek kalmıyor herhalde ?

Şuan 2 haftalık akvaryumum ve çok fazla mercan olmadığı için daha su değişimi yapmadım, su taptaze zaten. 1. aydan itibaren başlarım.

Aslında yukarıda yazdığımı eski akvaryumumda yapıyordum. Çok fazla SPS olmamasına rağmen LPS vardı, onlar günde 1/2 Kh a yakın tüketime sahiplerdi. Aslında günlük bu 1/2 Kh tüketimin belki de çoğu kaya ve arka camdaki Coralline Alg' lerdi. Haftalık bu 15% su değişimiyle beraber 350lt ye her gün 1lt CoralX mercan kırığı dozluyordum ve ayrıca günlük CoralX XXL giriyordum. 

2 Haftada 1 

5 litre su değişimi. 

Sonuçtan şu mu çıkmalı, yüke göre su değişimi yapılmalı.

Yani balık tanklarında su değişimi aralığı daha uzun, mercan tanklarında daha kısa.

Eğer madem böyle ise daha tankında mercan bile sayılmayacak iki parça zoa varken 2-3 balıklı tankı olan arkadaşlara haftalık su değişimini ihmal etme deniyor ?

By Nebi

Güzel soru benim başka bir konudaki mesajıma ithafen açıldıysa kendimi savunayım yok değilse sorun yok ben kendimi anlatayım.

İlk olarak koskoca hobiyi balık akvaryumu ve bir kaç mercan akvaryumu diye ayırmak çok saçma olur su değişimi hangi tankta uygun hangisinde avantajlı derseniz daha uygun olur çünkü su değişimde benim için en önemlisi tankın boyutları 

300-500 litre tankım olsa dozaj pompası ile katkı girsem yada ca reaktörüm varsa sağlam ps ile su değişimi mantıksız ve külfetli olur niye değiştireyim ki zaten dozlayarak koyuyorum eksileni...

ama 15-30 litrelik bir akvaryumunuz varsa katkı vs ile uğraşmacaksanız ( ben asla katkıyı tavsiye etmiyorum bu kadar ufak tank da çünkü girince denge bir anda alt üst oluyor), testlere çok kafa yormak istemiyorsanız su değişimi çok daha sağlam olur. Adamlar iyonik dengeyi ayarlayıp koymuş tuzun içine yada direk okyanus suyunu buharlaştırmıs kalanı paketlemiş daha iyi katkı mı var ? doz aşımıda yok ne güzel :)

30 litrelik akvaryumum var ve ben bunu  uyguluyorum. Bazen test ediyorum ama sırf meraktan mg-ca-kh testim var ama mg-ca-kh dozlayacak, biri eksik çıksa yükseltecek bir hamlem olmuyor açıkcası zaten olamaz çünkü katkım hiç yok olmadı. coralx xxl var onu da kafama göre günde 4ml giriyorum benim akvaryum biraz dolu bu yüzden  o kadar çok giriyorum

Bu linkteki mesajıma karşı açılmışsa bu anket ben orada su değişimini bir çok külfetten kaçınıp cesaret kazandırmak için söyledim şimdiki hali için değil uzun soluklu olması için. Yeni başlayanların gözünü ufak akvaryumlarda inanılmaz korkutuluyor yapamazsın edemezsin diye insanları cesaretlendirmek lazım korkutmak değil.

http://www.resifbolgesi.com/forum/index.php?showtopic=36691#entry324927

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu arada ben 30 litrelik picom için 2 haftada bir 10 litre su değiştiriyorum canlı yüküm ise şöyle

2percula, 4 goby, 1 adet maxi-mini carpet, 2 anemon shrimp, 1 anemon yengeci ,3 adet 10-15cm çapına sps (1i tanesi acro) ,6 kafa frogspawn, 2 kafa torch ,yaklaşık 300 kafa belki daha fazla zoa polyp vs var.

30 litrelik akvaryumda su değişimi yapmadan katkı girsem bunları şu anki halinden daha sağlıklı besleyebilir miydim ?benim fikrim sanmiyorum besleyemezdim bana yararı bu oldu...

Haftada bir %20 lik su değişimi Candır

Hiçbir kimyasal katkı Taze Temiz Saf suyun yerini tutamaz ...

Buradaki butun buyuk deniz akvaryumu dukkanlari ve bu isin erbabi kisiler bunu savunuyorlar.Gercekten cok dogru bir yol belirlemissin kendinize Eser Bey.

15 günde bir 40 lt su değişimi yapıyorum.tankım 310 lt.

Ben haftalık %10 gibi yapmaktaydım aksatmadan

Haftalık bir damacana su değişimi yapmaktayım, 18-20 litreye tekabül etmekte.

Konu görüntüleyen kullanıcılar