Keşfet

Su Değişimlerini Ne Sıklıkla Yapıyorsunuz ?

Bir yıldan fazla süredir, aksatmadan haftalık %10-%20 civarında su değişimi yaptım. Balıklarda sorun yoktu ama mercanlarda istediğim büyümeyi elde edememiştim. Nitrat ve fosfatı o kadar su değişimine rağmen bir türlü düşürememiştim.

Ama temmuzdan bugüne bio pellet ve bakteri kültürü kullanımıyla yaklaşık 1 aydır nitrat sıfır, fosfatta 0,03 ppm. Bu arada yapmaya üşendiğim testleri de yapınca tuzdan gelen ca, mg ve kh değerlerinin oldukça düşük kaldığını farketim ve katkı girerek kh:8,6, ca:440 ve mg:1380 değerlerini sabitledim.

Bu değerleri yakalamışken, fosfat ve nitratı da bu kadar düşürmüşken su değişimini 3 hafta 1 ay civarına çektim. Şu anda canlılarda daha önce görmediğim bir büyüme ve polip açılımı gözlemliyorum.

Bu tarz uygulamalarda standarttan ziyade tanktaki canlıların tepkilerine göre hareket etmekte fayda olacağını düşünüyorum, kendi fikrimdir.

Selamlar

15 günde %10 yani 60 lt değişim yapıyorum...

Öncelikle kimsenin kimseye söylediği için yada biri birine söyledi diye anket oluşturmadım. Bu durum sadece yeni akvaryum kuran arkadaşlardan son zamanlarda çok fazla bu şekilde su değişimi ile ilgili kati olgular oluştuğunu düşündüğümden ve bu olguları kırma maksadıyla böyle bir girişimde bulundum.

Kesinlikle yeni kurulan tanklarda (Tank hacmine bağlı olarak) 1-2 ay su değişimi yapılmamalıdır. Suda oluşan organiklerin ve bakterilerin haftalık su değişimiyle tanktan alınarak sürecin tekrar başa dönmesi tetiklenmiş oluyor.  Yani su oturmayıp hep ayakta kalıyor :)

Diğer bir konu da uygulanan yönteme bağlı olarak suda ki eksik elementlerin tamamlanmasıyla ilgili değişim süreçleri de farklılık gösterir. Kalsiyum reaktörü kullanan yada bailing yöntemiyle sudaki elementleri tamamlanan bir fauna da haftalık su değişimi yapılması masraftan başka bi şey değildir.

Birine haftalık %10 su değiştir demek afaki bir terim olmasından başka bişey değildir.

By Nebi

Birine haftalık %10 su değiştir demek afaki bir terim olmasından başka bişey değildir. By Nebi

Zararını söyler misiniz ? yoksa sadece afaki bir şekilde mi bunu söylüyorsunuz ?

Birine haftalık %10 su değiştir demek afaki bir terim olmasından başka bişey değildir. By Nebi

Zararını söyler misiniz ? yoksa sadece afaki bir şekilde mi bunu söylüyorsunuz ?

Yararını söyler misiniz ?

By Nebi

tuzun içinde ne varsa ve akvaryumda ne eksiliyor ise yerine koyuyorsunuz tüm katkıların amacı o değil mi ? ayrıca amonyak nitrat gibi zararlı şeyleri de alıyorsunuz hobinin temel yapıtaşı bu değil mi ?

Peki daha yeni kurulmuş (içindeki zoa'yı da koymadım) içinde canlı olmayan tankta su değişiminin ne anlamı var ?

Temel amaç evet su da eksilen elementleri tamamlamak ancak yukarda yazdığım yazıyı hiç okumamışsınız. Tank kurulumumda geçen zaman, canlı yükü çok önemlidir bu zaman değerlendirmesinde. Ve her kurulan sistem kendi faunasını kurar. Hiç bir sistem aynı değildir.

By Nebi

yeni kurulan tankta su değişimi bence de çok önemli değil,  bence 4-5 haftada 1 yapsa yeterli gelir ama bu '' Birine haftalık %10 su değiştir demek afaki bir terim olmasından başka bişey değildir '' cümlesini doğru çıkarmaz . Özellikle picolar da su değişimi hayati bir gerekliliktir bunu haftada 1 ayda bir yada 2 ayda bir canlı yüküne bağlı olarak yapılması gereken bir şey.

Picoya katkı girince dengeler değişiyor katkıyı çok girme ihtimaliniz var çünkü litre çok az ama su değişimi ile tuzun değerinden yukarı çıkmanız imkansız. Bu size bir güvence sağlar. katkı ve testlere vereceğiniz para da cebinizde kalır. 

Hala şuna inanıyorum yazdıklarımı çok dikkatli okumuyorsunuz !

Sadece tek bir cümle ile yargı yada düşünce oluşmamalı.

By Nebi

Haftada bir 400 litrelik resif tankimda 20 litre su degisimi yapiyorum.

Tankın hacmi ve "biyolojik yükü" ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Düzenli bakım ve su değişiminin yerini alacak bir katkı/bakım sistemi olsaydı iyi olabilirdi, bildiğim kadarı ile henüz yok.

Tankın hacmi ve "biyolojik yükü" ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Düzenli bakım ve su değişiminin yerini alacak bir katkı/bakım sistemi olsaydı iyi olabilirdi, bildiğim kadarı ile henüz yok.
Bu işin iki şekli var. Biri eğer canlı yükünüz fazla ise kalsiyum reaktörü, diğeri de su değişimi.

Önemli olan yükünüzü bilip, tüketiminizi tespit edip ona göre değişim aralıklarını belirlemek.

By Nebi

Sonuçtan şu mu çıkmalı, yüke göre su değişimi yapılmalı.

+1

kesinlikle katiliyorum ilk kurulumdan itibaren en su degisimim ayda 1 kez, her tankin ihtiyaci farkli, su degisimi stabiliteyi kesinlikle bozuyor ve canlilar rahatsiz oluyor birde benim gibi gunde 3-5 litre suyunuz buharlasiyorsa haftada minimum 20litre su zaten otomatik degisiyor, birde haftada bir su degisimi normal gelmiyor bana canli yukunde bir anormallik var bence once sistem gozden gecirilmeli yuk dengelenmeli

Yani balık tanklarında su değişimi aralığı daha uzun, mercan tanklarında daha kısa.

Eğer madem böyle ise daha tankında mercan bile sayılmayacak iki parça zoa varken 2-3 balıklı tankı olan arkadaşlara haftalık su değişimini ihmal etme deniyor ?

By Nebi

Pardon telden Nebi beyin mesajina alinti yaparkrn icine yazmisim, telefonun azizligi+1 ile dengelenmeli kismi arasindaki ilk uzun paragraf benim :) Nebi Bey'in fikri degil

+1

kesinlikle katiliyorum ilk kurulumdan itibaren en su degisimim ayda 1 kez, her tankin ihtiyaci farkli, su degisimi stabiliteyi kesinlikle bozuyor ve canlilar rahatsiz oluyor birde benim gibi gunde 3-5 litre suyunuz buharlasiyorsa haftada minimum 20litre su zaten otomatik degisiyor, birde haftada bir su degisimi normal gelmiyor bana canli yukunde bir anormallik var bence once sistem gozden gecirilmeli yuk dengelenmeli

Ayrica yemleme miktari, canli kaya, kum, ps, kullanilan su ve tuz, canli miktari ve dagilimi ve diger sistemin tum elemanlari goz onune alinarak su degisimi yapilmali herkese ayni recete haftada su kadar su degistir 15 gunde su kadar su degistir kismi hammallik ve israftan baska bir sey degil, bu hobiyi pahalilastirmaktan cebimizden cikan parayi arttirmaktan baska faydasinin gorulmeyecegi kesin.

Arkadaslar 1,5 sene değişmeyen insanlar var bende kafam eserse degişiyiyorum su zaten su önemli olan degerler. Biz degerleri koruduğumuz sürece bi sıkıntı çıkacağına inanmıyorum düşüncem bu.

Konu görüntüleyen kullanıcılar