Keşfet

Su Değişimlerini Ne Sıklıkla Yapıyorsunuz ?

Merhaba ,
Bende yakında inşallah bir tank kuracağım hatta şuanda bir tane var anlaşırsak onu alacağım. Tank toplam 600 lt kadar. Ilk kurulumda taşıyabileceğim kadar seferihisar Yada urla dan deniz suyu kullanacağım. Gerisi Damacana Yada ro ile halletsem sorun olmaz sanırım. Böyle bir tankın buharlaşması yüzde kaç olur ortalama. ÜZerinde 4*54 t5 ve 3*36 power Led var.

 
Merhaba ege3580 hayırlı olsun öncelikle

bende yeni kurulum yaptım ve 500 lt hacimli bir tank suyu  gümüldürden aldım refrokmetreden cıkan deger 1033-1035 civarı yani yaklasık 450 lt lik bir su sizin işinizi görür gibi geliyor kalanını ro suyu doldurabilirsin yanlıslarım varsa düzeltilirse sevinirim cunku bende yeniyim bu hobide

 
300 litrelik tanka haftada yarım damacana su değişimi yapıyorum. Yumuşak mercan var az sayıda ve 6 adet canlı. Gayet sağlıklılar. Katkıda girmiyorum, su değerlerim iyi.

 
Oturmamış bir tankta su değişim periyodu uzun tutulmamalı, oturmuş tankta barındırdığı canlıların gereksinimleri karşılandıkça uzayabilir.
Oturmamış tank ile ilgili abi tam tersini düşünyorum ama oturmuş tankla ilgili olan kısımda kesinlikle haklısın...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba , Bende yakında inşallah bir tank kuracağım hatta şuanda bir tane var anlaşırsak onu alacağım. Tank toplam 600 lt kadar. Ilk kurulumda taşıyabileceğim kadar seferihisar Yada urla dan deniz suyu kullanacağım. Gerisi Damacana Yada ro ile halletsem sorun olmaz sanırım. Böyle bir tankın buharlaşması yüzde kaç olur ortalama. ÜZerinde 4*54 t5 ve 3*36 power Led var.
Yüzde ile vermek zor olur. Hatta bunun birçok değişkeni var Gökhan. Ama kesinlikle bir tatlı su ekleme ünitesi ile tankını desteklemelisin. Kapalı sistemler de canlıları etkileyen en önemli faktörlerden biri tuzluluk oranlarının değişkenliğidir.

 
300 litrelik tanka haftada yarım damacana su değişimi yapıyorum. Yumuşak mercan var az sayıda ve 6 adet canlı. Gayet sağlıklılar. Katkıda girmiyorum, su değerlerim iyi.
Paylaşımınız için teşekkürler Ömer Bey. Söylemeye çalıştığımız şeylere iyi bir örneksiniz. Dünya kadar katkı girip tanka haftanın sonunda bir de su değiştirmek oldukça mantıksız geliyor bana... Eğer katkı ile eksilenler tamamlanıyorsa su değişim süreleri uzamalıdır. Yük azsa sadece su değişimleri ile eksik elementler tamamlanabilir.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
300 litre tanka 2 haftada 40 litre su değiştiriyorum artısını veya eksisini görmedim faydası varmı? bilmiyorum ama usulden değiştiriyorum.

 
Slm benimde yaklasik 150 lt civari bir tankim var 3 adet percula cinsi balik bir kac kafada mantar var bir iki de zoa frag bende okuduklarima ve tavsiyelere uyarak her hafta % 10 gibi degisim yapiyordum bu acilan konu ile ilgili butun yazilanlari okudum ortaya cikan sonuc bence enteresan kimi illa yapilmali taze su candir derken kimide ben canim isterse yapiyorum diye yazmis ozaman su sonucmu cikiyor ortaya her hafta degisim yapanlar sadece masraf ve hammaliktan ibaret mi 

 
Merhaba ege3580 hayırlı olsun öncelikle

bende yeni kurulum yaptım ve 500 lt hacimli bir tank suyu  gümüldürden aldım refrokmetreden cıkan deger 1033-1035 civarı yani yaklasık 450 lt lik bir su sizin işinizi görür gibi geliyor kalanını ro suyu doldurabilirsin yanlıslarım varsa düzeltilirse sevinirim cunku bende yeniyim bu hobide
teşekkürler,

gümüldürden nerden aldın suyu? izmirde hangi akvaryumculara gidiyorsun.

 
Evet hamallık bence zaten su değişiminde değerleri bozuyorsunuz sonra birdaha katkı girip tamamlıyorsunuz sonuç ne masraf. Su değişimi sadece hastalıklarda cok değerli başka maalesef masraf eZiyet

 
Kisacasi her tankin ihtiyaci farkli usulden degisim yapmak evet hammalik onemli olan kendimize gore ihtiyaci belirlemek, su degisiminin amaci suyu kaliteli tutmak, suyun kalitesini test etmeden kaliteli suyu cope atan arkadasimiz cok

 
Kisacasi her tankin ihtiyaci farkli usulden degisim yapmak evet hammalik onemli olan kendimize gore ihtiyaci belirlemek, su degisiminin amaci suyu kaliteli tutmak, suyun kalitesini test etmeden kaliteli suyu cope atan arkadasimiz cok
oldukca aydinlatici bir konu oldugu kanisina vardim yazilanlari okuduktan sonra bosu bosuna ugrasmis ve masraf etmisim demek oluyor bu umarim benim gibi diger arkadaslarda fayda gormusturler bu yazilanlardan 

 
bu arada hazir konu taze iken aklima takilan bir sey var ....  onuda sormadan gecmeyeyim genelde bir cok arkadasin tatli sudan tuzlu suya gecmis olduguna bir cok forumda sahit olmusumdur..... bende dahil tatli suda su degisimlerinin gelisimde oldukca faydasi vardir mesela tropheus yada discus besliyenler bilirlerki su degisimi baligin buyumesinde oldukca faydalidir haftada 3 yada 4 kez su degisimi yapilabilir tuzlusuda da degisimlerin balik gelisiminde faydali olma ihtimali varmidir 

 
Suyu haftada bir değiştiren saplantılılardan biriyim, su değişimini düzenli yaptığımdan düzensizlikte olan ya da hiç değişim yapılmamış hali ile büyüme vb durum konusunda karşılaştırma yapamam. Ancak bu konuda yazılanlar maksadı aşmak üzere ve değişim yapanların enayi gibi gözükmesi hoş değildir.

Akvaryumumda Sps ten başka mercan yok ve şu an aminoasit harici katkı girişimde yok. Ancak yakın zamanda kalkwasser reaktörü ile Kh ve ca girişi otomatikleşebilir. Mg el ile dozlanacak gerek görülürse. Bir arama motoru yardımı ile sentetik tuzların içindeki onlarca maddeyi görme şansınız olacaktır. Doğal okyanus suyundaki iz elementler dahil onlarca madde var ve biz hobiciler özellikle sert mercan besleyenler ana tüketim maddeleri harici katkı girişimiz hemen hemen yoktur. Bu onlarca maddenin canlılar üzerindeki etkisini araştıran bilim adamları var, halen bilinmeyen ilişkiler sözkonusu iken kesin net konuşmak anlamlı değil.

Kendim potasyum ölçümü yapmıyorum ancak tükedildiğini biliyorum ve miktarı canlı büyüklüğü ve adeti göz önüne alındığında haftalık belirli oranda su değişimi ile bunu stabil tuttuğumu düşünüyorum. Bu tür maddelerin birbiri ile etkileşimini bilmediğimden risk almak istemem. Ancak su değişiminin işe yaramadığını tecrübeleri halen az olan bazı üyelerin mg un bile akvaryumda ne işe yaradığını net söyleyebilecek konumda olduklarını ya da basitçe ca mg sr nin periyodik cetvelde aynı sütunda olduklarını hatırlayacaklarını sanmıyorum.

Sadece basit mantık ile tümevarım ile çıkarım yapmanın bir devrim yaratacağını düşünmek naifliktir. Bir çok damacana su markasındn bir tanesini güneş alan bir noktada bıraktığınızda içinin ağzı kapalıda olsa yosun kapladığını göreceksinizdir. Şimdi ağzı kapalı olan bir şeyde varolması için zaten halihazırda içinde bulunması gerekmez mi? Yoktan varolmayacağına göre . Şimdi çoğumuz o suyu içmez, oysa yeni aldığınızda hemen içmeye başlamıyor muyuz? Ne değişti peki? Ayrıca o yosun suda tüketim yapacak ve bazı maddeleri tüketecek belkide su daha az yararında olacak. " ama o su durgun vaziyette" deyip işin içinden çıkamayız çünkü bu başlıktada suyun hareketinden değil içeriğinden kaynaklı bir paylaşım var.

Değiştirmeden yapan kişilerin tercihine saygım var ancak lütfen değişim yapanların bir nevi başka gözle görülmesi boyutunun sınırlarını çizelim.

Son not olarakta potasyum testi alışveriş listemde :)

 
Hulusi Bey, özellikle size cevap vermek istedim çünkü söylediğiniz bazı sözleri diğer arkadaşlar gibi üstüme alındım. Hele ki konuyu açan olarak alınmam gerektiğine de inanıyorum.
Öncelikle yapmadığım bir şeyi kimseye söylemem ki, bu terbiyesizlikten başka bir şey değildir.
Hani diyosunuz ya ! Ben böyle yapıyorum yapmadığımı yorumlayamam. Ben bu hobiye başladığım da söylendiği gibi Abi'lerden gördüğümüz kadarı ile haftalık su değişimi yaparak uzun süre devam ettim.
Daha sonra mercan yükümün artmasıyla bailing sisteme geçip daha sonra sps ve Soft ağırlıklı tanka çevirdim. 3 yıllık kurulu tankım var.
Sps yüklemesi yaptıktan sonra bailing sistemden Ca reaktörüne geçiş yaptım. Tabi ki şunu göz ardı ediyorsunuz kesinlikle tankın yükü göz önünde bulundurulmalı her ne yaparsak yapalım. Bunun yanında kesinlikle ölçüm yapılmalı. Bunu her yazıda yazıyorum.
Zaten amaçlardan biride kimin ne yaptığını nasıl bir metod uyguladığını öğrenmek.
Yanlış varsa olmaz demektir...

Bu durum basit bir anlayıştan yada tüme varımdan çıkmış bir durum kesinlikle değildir.

Arkadaşıma kurduğum ( bu kurulum tamamen arkadaşlık çerçevesinde dir.) tank 1000 litreye yakın. Murat61 nick li bu arkadaşın tankı Soft ve Lps ağılıklı kuralı yaklaşık 6 ay oldu ve hiç bir canlı kaybımız olmadı. Sadece belli aralıklarla Kh eksiği tamamlanıyor. Ve su değişim aralığı 3 haftada 1 ve 20 lt.

Arkadaştanda ricam tankın bir genel görüntüsünü eklemesidir.


By Nebi

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Nebi bey siz her ne kadar masum ve kendi tecrübelerinizle ilgili gözlemlerinizle ilgili bir başlık açmış olsanız da sizin fikirlerinizden yola çıkıp bir önceki mesajımda bahsettiğim tabiri caiz ise enayilik deyişini çıkaran mesajlar oluşmasını engelleyemezsiniz. Size direkt söylemek ister isem adınızı zikr ederim. Sizin başlığınıza bir önceki mesajımdan öncede bir mesaj yazmışlığım var. Kısa ve net olarak. Ancak sonraki yazılanlar tarafımca hoş görülmemiştir. Bunun içinde nedenlerimi paylaştım. Bu konu her türlü forumda açılmış olup açılacaktır. Bu açılmasın gibi bir gayret içinde değilim. Ancak millet olarak biraz kolaycılık yanlısı olduğumuzdan sizin başka maksatla yazdığınız konu nerede ise tuz firmaları tuz satılsın diye ithalatçılar tuz satılsın diye haftalık su değişimi yapılmasını şart gösteriyorlar gibi izlenim görmeye yakınız gibime geliyor.

Sizler bizler tecrübelerimizi paylaşacağız ve işin bilimsel verilerini ve doğasını yorumlayabilecek kapasitedeki üyelerde artısını eksisini yanlışını doğrusunu belirteceklerdir. Ancak yaşadığımız tecrübelerin direkt tavsiye gibi görünmemesine özen göstermemiz gerekiyor. Açılan bir çok başlıkta ben yaptım oldu gibi antitezler üretildi üretiliyor. Sizler tabiki böyle olsun değil testlerin katkıların girişlerinin mutlak şekilde kontrollü olmasının gerektiğini ve sonrasında su değişiminin periyodunun seyrekleşmesini ya da olmamasını söylüyorsunuz. Ancak tuza çok masraf diye yaklaşan yanlış bir zihniyet bu masraftan kaçmak için tecrübesizce tuzdan feragat edip canlıların hayatını riske atabilir diye düşünüyorum.

Yoksa her açılan başlığın tartışılması ve değerlendirilmesi hoş olur. Herşeyi gerçekleştirme şansımız olmadığından hepimizin tecrübeleri yan yana geldiğinde mutlak makul bir yol gözükecektir.

Şahısa hitap etmek istediğimde isim vermek gibi adetim vardır. Bu nedenle yazınızı okuyup tarafımca bu yöne doğru yazılar görmeyi engellemek adına mesaj atmıştım. Umarım anlaşılmışımdır. Saygılarımla

 
Benim merak ettiğim bir diğer konu; eksilen elementlerin tamamlanması değil de, zararlı maddelerin uzaklaştırılması konusudur.

Sudaki "Çözünmüş Organik Maddeler (DOM)" ve "Organik Partikül Maddeler (POM)" 'inin uzaklaştırılmasında, "su değişimi" ile "iyi bir filtrasyon" arasındaki rekabette hangisi daha verimlidir?

-Mekanik, Kimyasal filtrelerin performansı mı? ( Örnek: Kapasite üstü bir PS, düzenli çalışan reaktörler, filtre çorapları vs.)

-Düzenli su değişimleri mi? (Su değişimlerinde tuz değerlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum, eksik değerleri olan bir tuz ile değişim yapmak kulağa pek mantıklı gelmiyor)

Özelikle SPS bakan arkadaşların "kalsifikasyon oranları" ekstra su değişimleri ile fark gösteriyor mu merak ediyorum? (diğer katkılar, aydınlatma vs. sabit kabul edildiğinde)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Belirlediğimiz ya da bildirdiğimiz su değişim oranlarında DOM ve POM da etkili bir düşüş sağlamak zor. kişisel kanaatim düzenli su değişimi ve dediğiniz filtrelemeler bunu sağlayabilir. Ancak bu rasgele reaktör filtre çorapları ve skimmerı sump a doldurmak ile değil akvaryumdan gelen suyun mutlak suretle bu filtrasyon ekipmanlarına uğramalarının sağlanabilmesidir. Benim tankım yavaş gelişen bir tank. Su ilk önce filtre çorabına geliyor oradan ikiye ayrılıyor, bir dal motor yardımı ile reaktöre ( Clear FX Pro var şu an içinde) diğeri ise ısıtıcı bölmesine gidiyor. Isıtıcı bölmesinden sonra su skimmer ile tanışıyor, ayrıca reaktör çıkışıda skimmer emiş yerinin 2 cm önüne suyu pompalıyor. Oradan geri dönüş motoruna su gidiyor. DOM için reaktör dışı bir önlem şu an için sadece su değişimi var benim tankta. POM filtre çorabı ve skimmer oldukça iş görüyor birde su değişiminin katkısı düşünülce onda bir sıkıntım olmuyor. Tabi ki DOM için zamanında çıkan yosun filtremi saymaz isek :)

 
En ufak bir teknik detay bile bu konudaki fikirlerin değişmesine sebep olabiliyor.

Buna; dönüş pompası ve dalga motorlarının suyu taşırmaya ne kadar verimli  ulaştırdıkları da dahil gibi.

Bu açıdan bakarsak, su değişimi sıklığı ve miktarı; anekdotsal veri/ objektif detay olarak kalmakta diyebilir miyiz?

Mesela cyano ve dino sorunu olan tanklarda, çoğu okuduğum yazıda ilk olarak taze su değişimlerinin kesilmesi ve öncelikle tankta mücadele öneriliyor(yine deneysel bir bilgi).

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst