Keşfet

Sumpsız Tanklar

bence kötü bir görüntü makine dairesi gibi ısıtıcı protein skimmer felan falan bir sürü ıvır zıvır sumpsız deniz akvaryumu = balkonsuz çatısız bir eve benzer yani çok kötü işin başındayken sumplı yapmanı tavsiye ederim....

Sumpsız akvaryumu bende denedim pek tutarlı olcağını zannetmiyorum su tamamlamayı kurarsanız bi nebze seviye sıkıntısını aşmış olursunuz , ps den akvaryuma hava kabarcıkları kaçacaktır buda uzun vadede canınızı sıkabilir sanki suyunuzun içinde toz bulutu varmış hissi yaratabilir , ısıtıcı  kayaların arasına saklayabilirisiniz seranın koruma kılıfı vardı o tarz birşey olabilir , ps konusundada eğer yattığınız odaya yapıcaksanız tunzeyi pek önermiyorum açıkta olduğu için sesi rahatsız edecektir  bi ara aldım ama yattığım odada durduğu için başka bi arkadaşa vermiştim ps yi onun yerine qq kullanıyorum rahatsız değilim benim sistem arkadan sumplı hazır sistemlerden  sump kısmını söküp geniş bir alan oluşturabilirmiyim diye düşünmüştüm ama bu sebeplerden dolayı vazgeçtim 10cm likte olsa arka sump kısmı oluşturmanız sizin için her zaman daha iyi olacaktır . 

Merhabalar. Ben de sumpsuz bir başlangıç yapmıştım hobiye. Akvaryum ve dolabı kendim tasarladım. Akvaryum akrilikti.

Arkada gördüğünüz ızgaralı bölüme dalga motorlarını ve ısıtıcıyı koymuştum. Çoğu kişi tortu birikeceğini, atıl bölüm olacağını iddia etmişti, hiçbir zaman tortu birikmedi ne o bölümde ne de tankın ana kısmında. PS olarak da deltec MCE 600 external kullandım. Bu protein skimmer söylediğiniz ölçülerdeki tankınıza rahatlıkla yeter. Ben akriliğin ayrılması yüzünden cam akvaryum yaptırdım. Arkadaki ızgaralı bölümü yapmanın çok maliyetli olacağını söyledikleri için ve herkesin önerisi üzerine sumplı sisteme geçtim. Sumplı sisteme kötü diyemem ama şu anda ana tankımda dalga motorlarını görmek zorundayım. Sumpta tortu birikiyor. Ömer Bey'in de söylediği gibi ps'i ana tanka asarak kullandığımda akvaryumumda uçuşan tortu da olmuyordu, dolabın içini malzeme depolamak için kullanabiliyordum. Akrilik tankım köşesinden ayrılmış olmasaydı o şekilde devam ederdim.

Anlayacağınız sumpsuz da tuzlu su tankı olur. Doğru planlamayla negatif yönlerini ortadan kaldırabilirsiniz.

Saygılar

Sump'sız akvaryum elbette yapılabilir, birçok da örneği var. Bence sump'ın en büyük avantajları daha fazla su hacmi sağlaması, buharlaşma olsa bile ana tanktaki su seviyesinin sabit kalması (protein skimmer'ın düzgün çalışması için önemli), ekipmanları saklaması ve en önemlisi su yüzeyi sürekli çok güçlü bir şekilde süzüldüğü için su yüzeyi gaz değişimi sağlayacak kadar temiz oluyor. Sump kullanmazsanız eğer su yüzeyinin sürekli dalgalandığından ve yüzeyde çok az bile olsa film olmadığından emin olmanız gerekiyor.
Ps nin çalışacagı bölmedeki ve tankın su seviyesinin sabit kalacagı bir tasarım yapılabilir..  Su yüzeyindede yeteri kadar süzülme sağlanabilir, bunlar aşılması kolay sorunlar.. 

Sump konusundaki bu takıntıyı anlamıyorum
sumpsız mükemmel bir akvaryum kurulabilir.. sumpta biriken tortu + geri dönüş motorunun harcadığı fazladan enerjide önlenmiş olur

hem PS havalandırmayı direk tankın içinde yaptığı için daha etkin çalışır.

Ps nin havalandırmayı direk tankın içinde yapmasıyla etkin çalışmak arasında bir bağ kuramadım  ?  Ne demek istediniz açar mısınız ?

Muratcan bey, Gürdal bey, Boğaç bey, Şahan bey ve Alican bey çok teşekkür ederim fikirleriniz için   :thumbsup:

Selim bey konuya dahil olduğunuz için teşekkürler. Yorumlarınız tankıma yön verecektir.

Alpay merhaba daha önceki 1.5 metrelik tankımda çok uğraşmıştık Balçovada seninle.

İkinci çocuk da olunca hem yer hem de ses olayından ötürü böyle bir sisteme geçmek istiyorum.

Tunze herkesin söylediği gibi sessiz mi. Su tamamlamayı nasıl yapıyorsun biraz açarmısın  :fish:

Ahmet Solmaz bey merhaba, siz de mi sumpsız kullanıyorsunuz acaba 

Ahmet bey genelde Tunze sessiz diyorlar benim için performans kadar ses de çok önemli.

qq hangisi oluyor acaba teşekkürler. 

ilker ö.m. attım saol kardeşim 

Tolga Merhaba,
Su ekleme için birkaç altermatif yol var . Adresimi yolladım çok uzak değiliz gelir benim sistemi görürsün veya diğer alternatifleri gösteririm. Arkadaşın qq dediği bubble magus bmqq eski ve yeni şeklini de kullandım. Tunze de kullandım daha memnunum Tunzeden. Ses kısmı göreceli. Ps sessiz olmaz . Sumpın bir diğer avantajı da ps in dolap içinde olması, bundan dolayı ps sesi daha az hatta olmayacaktır. Ben Tunze 9002 de ünlü modifikasyonu yaptım sesi bir miktar daha azalttım, glediğinde onu da görürsün.
Alternatif psler hydor slim skin izlediğim videolar ve RC deki yorumlara göre ses yok. Efektiflik konusunda bilgim yok zaten daha yeni bir ps.
Deltec mce300 yada mc 600 de olabilir . Hatta para durumuna göre en efektif ps alternatifleri bunlar olur. Ancak fiyatları yüksek.
Tunze 9004 var. Tr de henüz satışı yok Ses olarak daha sessiz ve bazı geliştirmeler yapıldı zamanın varsa gelmesini bekleriz yada 1-2 aya almanyadan ben getirebilirim .

Kurduğumuz akvaryumu nasıl unuturum gecenin 1 inde falan bitirmiştik galiba:)

Çok iyimsersin Alpay gece 2.30 da bimişti.

Birde sen mantis karidesimi ne birşey bulmuştun attık hemen. :D

daha önce 2 sene sumpsız askı ps ile çok güzel mercanlar ve balıklar besledim. Hiçte sorun yaşamadım.

Çok iyimsersin Alpay gece 2.30 da bimişti.
Birde sen mantis karidesimi ne birşey bulmuştun attık hemen. :D
Hahaha hatırladım şimdi eve 3 te falan girmiştim...Gecenin bir vakti tuz yetmemişti, gittik Gökmen'in dükkanı açtık :)

Yavru mantis çıkmıştı yanlış hatırlamıyorsam ... 

PS konusunda acele etme bence 9004 bekle ... Yurtdışında yorumlar süper, Almanya'daki arkadaşım öve öve bitiremiyor. Bize ne zaman gelecek bilmiyorum ama en geç 1-2 aya bulunur.  Sumplı yada sumpsız kullanabilirsin. Ses konusunda kendi silencer üzerinde geliyor sesi tamamen iptal ediyor. Görsel açıdan daha güzel, yüzeyden emiş konusunda başarılı. (Tunze yetkilisinden para isteyeyim bari :)

Hydor Slim Skim efektiflik konusunda soru işareti kötü değildir ama iddia ettiği kadar başarılı PS olup olmadığı soru işareti... Yüzeyden emiş yapıyor sözde ama kullanıcılar yüzeyde yağlanmayı engellemediğini söyledi.

Alpay

Eyvallah Alpay senle görüşemediğimiz zamanlarda iki üç tane daha tank kurdum kaldırdım.

Biliyosun sabır yok hiç. Gittim akvaryumcunun tankından hazır su aldım getirdim falan bir sürü işler.

Üstad bu kurulumu artık sensiz yapmam yandın valla   :D

Akvaryum kurulcak desinler Suriye'ye giderim biliyorsun :) Benim için zevktir. 

Sabır en önemlisi sabır. Yeni akvaryumum neredeyse 2 ay oldu. 4 conch, 4 snail daha bu hafta attım. Öyle boş boş bakıp akvaryuma bristleworm ve deniz yldızları ile oynuyorum. Aceleye gerek yok
default_tongue%20(1).gif

bende sağlıklı görmedim askı ps olyını denemiş biri olarak bu işte zevkinizin sonu olmayacağından besleyemeceğiniz canlılarda aklınız takılı kalıcak ve tekrar başa dönüm bir dünya daha masraf yapacaksınız bencede sumplı sistem memnun kalmadığınızda sadece cihaz değiştirirsiniz saygılar

Beslenmek istenen canlı çeşiti ile askı ps kullanılamamasının ilişkisini çözemedim Soner Bey. Su hacminden dolayı söylüyorsanız, evet sump hacmi arttırır. Askı ps olarak deltec mce 600 kullanıyorum ve çok memnunum. Siz hangi askı ps'i kullanmıştınız? Yanlış anlamayın lütfen, sadece ben kullandığım ve memnun olduğum için sorunun ne olduğunu anlamaya çalışıyorum.

Saygılar

Bir de ben bulabilsem o deltec mce 600 ü. Alican bey bilginiz var ise daha az ses hangisinde çıkar.

Deltec mi tunze mi.

Teşekkürler.

Konu görüntüleyen kullanıcılar