Keşfet

Temizlik ekibi

narwhal

Yönetici
Yönetici
Katılım
26 Kas 2005
Mesajlar
5,109
Tepkime puanı
509
Puanları
0
Yaş
36
Ad Soyad
Selim
Bir deniz akvaryumuna koymanız gereken ilk canlılar temizlik ekibiniz olmalı. Bu canlılar akvaryumdaki artıkları ve yosunları temizleyen canlılardan oluşur ve akvaryuma nitrojen döngüsü bittikten hemen sonra eklenmelidirler. Bunun için de akvaryumu kurmadan önce bir temizlik ekibi listesi yapmanız iyi olur. Malesef ülkemize bu konuda bize yardım edebilecek canlılar çok fazla gelmiyor. Temizlik ekibinde kullanılacak canlıları seçerken akvaryumun tüm bölgelerinde çalışacak canlıları da seçmeyi unutmamalısınız. Örneğin bazı canlılar kumdaki artıkları temizlerken bazıları kayalardakileri temizler. Temizlik ekibinizde kullanabileceğiniz canlıları ikiye ayırabiliriz;

1) Yosun yiyiciler

- Yosun yiyen horozbina / Algae eater blenny / Lawnmower blenny / Salarias fasciatus

Bu balık ülkemizde daha çok "algae eater goby" olarak geçer ama kesinlikle bir goby değildir. Vücut şekli olsun, beslenme tarzı olsun, yüzüş stili olsun klasik bir blenny yani horozbinadır. Çok iyi bir alg yiyicisidir fakat kuru yem almayabilir, biraz uğraşmak gerek. Eğer kuru yem almazsa yosunların hepsini yedikten sonra açlıktan ölebilir. İzlemesi çok eğlenceli ve genelde kişilik sahibi olduğu söylenen bir balıktır fakat temizlik ekibinin omurgasızlardan oluşması çok daha iyi olur, balıklar son şans olarak kullanılmalıdır.

- Astraea salyangozlar

Genelde akvaryumcularda bu salyangozların oldukça büyük boyda olanları bulunur. Bunlar da çok iyi alg yiyicilerdir. Özellikle camlarda oluşan yosunların yenmesi için idealdirler.

- Kulak - Sedef - Abalone - Haliotis sp.

Bu canlılar daha çok geceleri aktiftirler ve genelde yerli canlı kayalardan çıkarlar. Eğer kayalarınızdan bu canlılardan çıkarsa temizlik ekibinde bu canlıları da sayabilirisiniz.

- Tiger Cowrie

Bu yumuşakça daha çok süs eşyası ve aksesuar yapımında kullanılır fakat aslında mükemmel bir alg yiyicidir. Bu canlının görünüşü de çok güzeldir ve hızlı bir şekilde büyür. Yalnız resif akvaryumlarından çok büyük yalnız balık akvaryumlarında kullanılmalıdırlar çünkü çok büyük olduklarından mercanları kolayca devirirler ayrıca yumuşak mercanlar da menülerinde vardır.

- Conch

Bu canlılar da yurtdışında çok popüler olsa da ülkemize geldiğini henüz görmedim fakat neyseki Akdeniz'in kumluk bölgelerinde bulunuyorlar. Bu canlılar kum kullanılan akvaryumlarda (mercan kırığı yada bunun toz haline getirilmesiyle oluşan mercan kumu değil) çok yararlıdır ve kesinlik olmalıdır çünkü hem kum içinde ve yüzeyinde hareketi sağlarlar böylece cyano gibi yosun oluşumları engellenir, ayrıca kumdaki yosunları da yerler.

- Deniz kestaneleri

Deniz kestaneleri akvaryumda kayaları ve mercanları devirebileceğinden konulmadan önce iyi düşünülmelidir. Tuxedo gibi küçük türlerin kullanılması daha iyidir. Deniz kestaneleri de çok iyi birer alg yiyicileridir fakat aynı zamanda koralin algleri de yediklerini unutmamak gerek.

2) Artık temizliyiciler

- Kaya hermitleri

Hermitlerin çoğu kayalarda dolaşıp buralardaki artıkları toplarlar. Yerli, kırmızı yada kahverengi bacaklı hermitler bunlara bir örnektir. İthal olarak gelen çoğu hermit de kumda pek dolaşmaz. Eğer mercan kırığı yada mercan kumu kullanıyorsanız akvaryumda kaya hermitlerini kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

- Kum hermitleri

Kum hermitlerini denizden kendiniz yakalayabilirsiniz. Kumluk bir yerde dolaşan, beyaz-bej bacaklı hermitleri görürseniz bunlar kum hermitleridir. Eğer akvaryumunuzda ince kum varsa bu hermitler çok işinize yarar çünkü hem kumu hareketlendirirler hem de kumu süzerek tüm artıkları yerler.

- Yılan yıldızları

Denizlerimizde, kayaların altında siyah olanları bolca bulunur. Bunlar özellikle ölü canlıları yemede bir numaradır ayrıca akvaryuma çeşitlilik de katalar. Küçük salyangozları da yiyebilirler.

- Karidesler

Tekeler başta olmak üzere çoğu karides artıkları yemede bir numaradır. Suya çok fazla atık bırakmayıp görsel olarak akvaryuma canlılık da katarlar. Kolay ürediklerinden yavruları akvaryum için iyi bir besin olur. Temizlikçi karidesler akvaryum dışında balıkların üzerindeki parazitleri de temizlerler.

- Nassarius ve diğer etçik salyangozlar

Bu salyangozlar genelde kendilerini kuma gömerler ve bir leş yada yiyecek başka birşey bulduklarında hemen kumdan çıkıp hortumlarıyla yemeğe başlarlar. Tabanda kum bulunan akvaryumlar için idealdirler yalnız kesinlikle 1-2cm'den fazla büyüyen türler seçilmemelidir çünkü büyük salyangozlar diğer canlılar kolayca yakalayıp yiyebilirler. Bu salyangozlar doğada kayaların altında yada yosunların arasında da bolca bulunur. Kepçenizi yosunların arasında daldırdığınızda bu salyangozlardan gelme olasılığı oldukça yüksek. Uzun hortumlarından ve kabuk şekillerinden kolayca tanınırlar.

 
Selim, çok değerli bir çalışma olmuş ellerine sağlık.

Salyangozlara Monodonta turbinata'yıda ekleyelim derim. Boyuna göre iyi iş çıkartıyor ama sıcaklığa dayanıklı değil.

Hermitleri ben Bodrum'dan getirmiştim çok memnunum. Hep hermitlerin salyangozları yediğinden bahsedilir. Sebebi her ne kadar beslenme olarak gösterilsede hermitin kabuğa sığamıyor olmasıdır. Akvaryuma 5-6 tane hermitlerin içinde bulunduğu kabuklardan daha iri kabuk eklenmesi bu sorunu çözebiliyor.

Birde leşçil salyangozlar çok işe yarıyor. Kabuk şekli mekik gibi ve rengi siyah. Ben 1 tane bulunca orada M.turbinatalardan birkaç tane kırıp kayanın kıyısına bıraktım 4-5 saat sonra geldim başına toplanmışlar 8-10 tane kadar ziyafetteler, topladım. Şu anda akvaryumun görünmeyen kahramanlarıdır diyebilirim.

Kabuğu yeşil/gri olan manto rengi pembe/kırmızı olan hortumlu türdende Bodrum'dan getirmiştim. Kabuk şekli koni gibi ama arkası küt ve canlının çıktığı kısın kabuk boyunca yarık şeklinde olanlardan. Bütün gün kumun içinde gezinip gece dışarı çıktığını tespit ettim.

Saygılarımla,

 
Teşekkürler Celalettin abi,

Monodonta turbinata'yı ve çanakları, özellikle yazın genelde öldükleri ve öldüklerinde de suyu kirlettikleri için yazmadım ama akvaryumda soğutucu varsa kesinlikle çok iyi yosun yiyiciler.

Hermitlerden de gerçekten kocaman (6-7cm büyüklüğünde) ve kan kırmızı olanları var. Bunlar kıyıda bulunmaz, derinlerde yaşarlar. İzmir Seferihisar taraflarında balıkçı teknelerinin yanaştığı bölgelere (buralara ne deniyor bilmiyorum) bakarsanız, bu hermitlerden yüzlerce bulabilirsiniz. Özellikle müren, aslan gibi yırtıcı balıkların bulunduğu yalnız balık akvaryumları için birebir. Hatta genelde bu hermitlerin kabuklarının üzerlerinde simbiyotik bir yaşam sürdüren anemonlar da olur. Derinden geldiklerinden bu anemonların da fotosentetik olduğunu zannetmiyorum.

Bahsettiğin etçil salyangozlar büyük mü küçük mü Celalettin abi? Ben etçil salyangozlardan iki tür besledim. Biri küçük, genelde koyu renkte olanlardan. Bunların uzun hortumları var ve kumda yada kayaların altında yaşıyorlar. Boyları 1cm ve kabukları tropikal bumblebee snail kabuklarına benziyor. Hatta bu salyangozların tamamen aynısı diyebilirim, yalnızca kabuk rengi farklı. Aşağıda liveaquaria'dan aldığım bir bumblebee snail resmi;

p_86512.jpg


Diğer beslediğim tür ise oldukça büyük, sanırım 6-7 cm var. Kabuğu dikenimsi genelde ama farklı türde kabukları olanları var. Bazılarının üzerinde hermitler gibi simbiyotik yaşam sürdüren anemonlar bulunuyor. Bunlar benim bir coral beauty angelımı yediler ve aynı zamanda akvaryumdaki bir çok omurgasızı da. Bunlar da beslenme zamanında hortumlarını çıkarıyorlar. Kumun altında yaşıyorlar.

Kumda yaşayan otçul hortumlu salyangozlarla ben karşılaşmadım. Aslında bana çok lazım DSB kullandığım için. Eğer elinde fazla olan varsa bendeki tropikal limpetlerle, xenia ile yada caulerpa ile değiş tokuş yapabilirim.

 
Selim merhaba

Madem açtın böyle bir başlık yararlanalım bizde:)

Bu alg eater goby bizim denizlerden yakaladığımız horozbina ile aynı balık yanılmıyorsam. Bunlar kumdaki yosunları derken hairy alg diye tabir edilen yosunlarıda yiyorlarmı? Bnm kumun üstü bu aralar baya yosunlandı. Eğer yiyorlarsa nasıl bir kombinasyon önerirsin selim?

 
Hair algae için bicolor blenny (Ecsenius bicolor) daha fazla öneriliyor.

Ama bu balıklar akvaryuma atılan yemleri nedense daha çok seviyorlar.
biggrin.gif


 
Selim merhaba
Madem açtın böyle bir başlık yararlanalım bizde:)

Bu alg eater goby bizim denizlerden yakaladığımız horozbina ile aynı balık yanılmıyorsam. Bunlar kumdaki yosunları derken hairy alg diye tabir edilen yosunlarıda yiyorlarmı? Bnm kumun üstü bu aralar baya yosunlandı. Eğer yiyorlarsa nasıl bir kombinasyon önerirsin selim?
Bizim denizlerimizde Salarias fasciatus malesef yok. Şekil ve renk olarak çok benzer türler var ama çoğu etçildir. Yosun yeme konusunda omurgasız kullanmak çok daha iyi olur. Kum olarak ne kullanıyorsun? Bir de ne kadar derinlikte?

 
Selim kum olarak ince mercan kumu kullanıyorum. Akvaryum 70 cm ama 5 cm kaytıları çıkarsan 65 cm bir derinlik var. Omurgasız ne öneriyorsun. 2 turbo 7 de hermit var elimde. Yakın zamanda turboları 10 a çıkartıcam. Ayrıca Nezih abinin söylediği bicolor blenny konusunda fikrin nedir?

 
Kum yoksa turbo kullanmak en iyisi. Bir deniz kestanesi de yosunları yemede yardımcı olur.

 
Bahsettiğin etçil salyangozlar büyük mü küçük mü Celalettin abi? Ben etçil salyangozlardan iki tür besledim. Biri küçük, genelde koyu renkte olanlardan. Bunların uzun hortumları var ve kumda yada kayaların altında yaşıyorlar. Boyları 1cm ve kabukları tropikal bumblebee snail kabuklarına benziyor. Hatta bu salyangozların tamamen aynısı diyebilirim, yalnızca kabuk rengi farklı.
Küçük olanlar senin söylediğin gibi 1,5-2 cm boylarda siyaha yakın koyu renkteler, kabuk biraz daha mekik şeklinde. Hortumları var ve leş, döküntü gibi şeylerle besleniyorlar.

Diğer beslediğim tür ise oldukça büyük, sanırım 6-7 cm var. Kabuğu dikenimsi genelde ama farklı türde kabukları olanları var. Bazılarının üzerinde hermitler gibi simbiyotik yaşam sürdüren anemonlar bulunuyor. Bunlar benim bir coral beauty angelımı yediler ve aynı zamanda akvaryumdaki bir çok omurgasızı da. Bunlar da beslenme zamanında hortumlarını çıkarıyorlar. Kumun altında yaşıyorlar.
Bunlar Murex veya benzeri cinsten olmalılar. Midye yediğini biliyorum. Akvaryum için uygun değiller.

Kabuğu yeşil/gri olan manto rengi pembe/kırmızı olan hortumlu türdende Bodrum'dan getirmiştim. Kabuk şekli koni gibi ama arkası küt ve canlının çıktığı kısın kabuk boyunca yarık şeklinde olanlardan. Bütün gün kumun içinde gezinip gece dışarı çıktığını tespit ettim.
Kumda yaşayan otçul hortumlu salyangozlarla ben karşılaşmadım. Aslında bana çok lazım DSB kullandığım için. Eğer elinde fazla olan varsa bendeki tropikal limpetlerle, xenia ile yada caulerpa ile değiş tokuş yapabilirim.
Selim, bu yukarda bahsettiğimde otçul değil zaten leşle besleniyor. 1 tane bulmuştum, hatta onuda hermit var içinde zannedip almıştım.

Böyle iken Çanakkaleden getirdiğim bir salyangoz vardı, manto rengi kahverengi ayak rengi ise kavuniçi idi ve turbodan üstündü desem yalan olmaz.

Hair algae için bicolor blenny (Ecsenius bicolor) daha fazla öneriliyor.
Ama bu balıklar akvaryuma atılan yemleri nedense daha çok seviyorlar.
biggrin.gif
Nezih Bey, tamamen haklısınız. Ben bu balıktan besledim, önceleri yosunları yerken sonradan yeme alıştı ve yosun yemeyi bıraktı. Ayrıca poliplerden yem çalması ve polipleri ısırmasıda cabası.
sad.gif


 
Hakan Çelikçi'de hortumlu otçul salyangozlardan vardı eskiden. Sanırım Marmara ve Ege'de değil de Akdeniz'de bulunuyor bu canlılar. Tropikal conchların yerli bir türü olmalılar.

 
hortumlu snail antalya belek ve alanyaya doğru giderseniz bulabilirsiniz hem kumu karıştırması hemde pislikleri yemesi sebebiyle cok faydalı bir canlı.

 
Hakan Çelikçi'de hortumlu otçul salyangozlardan vardı eskiden. Sanırım Marmara ve Ege'de değil de Akdeniz'de bulunuyor bu canlılar. Tropikal conchların yerli bir türü olmalılar.
Hakan Bey, fotografını eklerse cins tür belirleme imkanımız olabilir. :idea:

 
Arkadaşlar

kumu akvaryumdan tamamen kaldırdığımdan bu salyangozlar denize tekrar kesin dönüş yaptı, gerçi akdenizden egeye geçiş yaptılar ama inciraltını beğeneceklerini sanıyorum.

Bu salyangozları 1-2 metre derinlikten Kemer den çıkarmıştım ,süper canlılar önlerine ne gelirse yok ediyorlar, sadece cyano hariç.......

Bence tuzlusu akvaryumu için mutlaka olması gereken canlılardan biri.

 
Valla kararsız kaldım. Kumun üstündeki bu yosunları bakalım nasıl yok edicez. Kayalardada var baya. Turbo alıcam 8-10 tane. Kumdakiler içinde bu hortumlulardanmı alsak acaba da nerden bulucaz onlarıda:(

 
Valla kararsız kaldım. Kumun üstündeki bu yosunları bakalım nasıl yok edicez. Kayalardada var baya. Turbo alıcam 8-10 tane. Kumdakiler içinde bu hortumlulardanmı alsak acaba da nerden bulucaz onlarıda:(
Bayramda kemere gidilecek ve soğuk denize girilecek,sonuçta mutlu bir şekilde dönülecek
smile.gif


 
Bayramda kemere gidilecek ve soğuk denize girilecek,sonuçta mutlu bir şekilde dönülecek
smile.gif
Vall aşimdi üzdünüz beni:(
sad.gif


Bicolor blennymi alcaz şimdi?
smile.gif
smile.gif


 
Başka bir forumda Kadir abi fighting conch, queen conch, cerith ve nassarius snail bu canlılardan bahsetti. Bana ayrıntılı bilgi verebilecek olan varmı.

 
Bu canlılar malesef Türkiye'ye gelmiyor.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst