Keşfet

Tuzluluk oranı ve yoğunluk ne olmalıdır?

narwhal

Yönetici
Yönetici
Katılım
26 Kas 2005
Mesajlar
5,109
Tepkime puanı
509
Puanları
0
Yaş
36
Ad Soyad
Selim
Akvaryumda tuzluluk oranı ve yoğunluk ne olmalıdır?

 
1023 - 1024 olarak kullanıyorum.

 
Yeni baslayanlar icin tavsiye edilen tuzluluk orani 35 ppt. 25 C su sicakliginda 1.024 yogunluk ( SG=Specific Gravity) degeri bize 35 ppt lik tuzluluk oranini verir. Zaman icerisinde tecrube ve gozlem ile hobiciler besledigi canli turlerine gore bu degerleri kendi sistemlerine gore ayarlayabilirler.

 
Doğada balıklarımızın geldiği yerlerde su yoğunluğu bölgeye göre değişmekle birlikte ortalama 1,025-1,026'dır.

 
Bunun ortalaması buysa bizim de bunu kullanmamız gerekmez mi? Tuzluluk oranını yavaş yavaş bu seviyeye çıkarmanın canlılara yada sisteme herhangi bir zararı olur mu?

 
Yoğunluk balıkların aslında çok etkilenmediği bir parametre ama elbette balıkların ömürleri en uzun doğada yaşadıkları yoğunlukta olacaktır. Fakat deniz akvaryumlarında dünyanın her bölgesinden gelen balıklara baktığımız için tam bir yoğunluk söylemek imkansız. Örneğin Kızıldeniz'in yoğunluğu 1,028 - 1,035 arasında. Okyanuslarda ise ortalama 1,024 - 1,025 oranında (tropikler). Yani aralarında baya fark var. Yabancı sitelerde genelde 1,025-26 oranında tutulduğunu görüyorum yoğunluğun. Bence de en iyisi ortada yani 1,026da tutmak.

Yoğunluğu hergün 0,001 oranında yükseltebilirsiniz, sorun olcağını zannetmiyorum.

 
Selim kafam biraz karıştı tuz yoğunluğu için 1022-23-24 yazılmış heryerde. senin önerin ise biraz daha yüksek. akvcu. 1022 yap demişti. dün gece doldurdum tuzu şu an 1022-23 arasında ve öneri beklemede... anladığım kadarıyla bu farklar çok da önemli değil ama kafa karıştırıyor..

tuzun 1022 ve 1025 olması arasında ne açıdan fark vardır ? değişkenler olur mu?

Yeni baslayanlar icin tavsiye edilen tuzluluk orani 35 ppt. 25 C su sicakliginda 1.024 yogunluk ( SG=Specific Gravity) degeri bize 35 ppt lik tuzluluk oranini verir. Zaman icerisinde tecrube ve gozlem ile hobiciler besledigi canli turlerine gore bu degerleri kendi sistemlerine gore ayarlayabilirler.
Kadir bey 25 C su sıcaklığında verdiğiniz örnek sıcaklık artışında ne yöne kayar? ve zaman içerisinde balıklar ne gibi tepkiler verirler ki bizler gözlemle yoğunluklar üzerinde oynayalım?

 
Yukarıda yazdığım gibi Kızıldeniz gibi kapalı bazı denizlerde 1,028-35 aralığında ve okyanuslarda da ortalama 1,024-25. Çoğu balık okyanustan geldiği için 1,025 daha uygun. Akvaryumcuların yada bazı kaynakların düşük yoğunluk önermelerinin nedeni hem akvaryumlarında daha az tuz kullanmaları hem de düşük tuzlulukta balıkların beyaz beneğe yakalanma ihtimalinin daha düşük olcağına inanmaları ama bu doğru birşey değildir. Beyaz benek ancak 1,009 yoğunluktan sonra gitmeye başlar. 1,022-21 gibi düşük yoğunluklar tam tersi balıkta stres yaratıp beyaz beneğe yol açacaktır bana göre.

 
1,023-1,025 arası balıklarda canlılarda gayet iyi

 
teşekkür ederim..

 
Buharlaşmadan dolayı eksilen su ilavelerinde tuz eklemesi yapmalımıyız şayet yapmamız gerekliyse ölcüsü ne olmalıdır kaç litre suya kaç kilo tuz ilave etmeliyiz

 
Buharlaşmada sadece su buharlaşır. Tuz akvaryumda kaldığı için sadece tatlısu eklemesi yapıyoruz. Tuz kaybı genelde PSin sulu toplamasından ve sıçrayan suların sumpta veya akvaryumun başka yerlerinde kuru tuz biriktirmesiyle gerçekleşiyor. Fakat bu öyle ciddi bir değişikliğe neden olmuyor benim akvaryumumda 2 ayda 1.0255 den 1.0250 e düşmesine neden oldu buda makul bir değişiklik. Sadece bu tarz durumlarda düşüş yaşanmışsa buharlaşan su yerine tuzlusu ekleyerek dengeleyebilirsiniz zaten ayda bir falan yapılması yeterli olan birşey bence.

 
ben bazen nanoya su ekleyemiyorum, yoğunluk 1.038e kadar çıkıyor. öyle çalışıyor mesela sistem 3-5 gün. henüz bu durumdan şikayetçi, rengi bozulan, açılıp kapanmasında bir sorun olan mercanım olmadı. bu tip dalgalanmalar anlık bir sorun yaratmasada belkide uzun vadede sorun getirebiliyordur.

 
Sert mercanlarda 1030 ve üzerinde toplu ölümler olabiliyor.

Hatta bende 1028 lerde akrolarda ölüm olmuştu.

 
1.0265-1.027 ye çıktığını farketmemiştim , Seriatopora caliendrum fragım ölmüştü.

 
Bende tuzluluk oranı nedense hep artma eğiliminde. Halbuki top off sistemi kullanıyorum ve sorunsuz çalışıyor. Sanıyorum ki eklediğim katkılar dolayısıyla tuzluluk sürekli artıyor. Bir gün karbonat ekliyorum, ertesi gün kalsiyum ve magnezyum ekliyorum. Bu döngü hergün böyle sürüp gidiyor. Haftada bir trace elements, iodine, strontium ekliyorum. Haftada bir %10 su değiştiriyorum.

SG=1.025 civarında tutmaya çalışıyorum ama ne zaman ölçsem 1.026'ya yaklaştığını görüyorum. Bir miktar tuzlusu alıp yerine tatlı su koyuyorum ve istediğim seviyeye getiriyorum.

 
benim şu anda 1.021 mesela. şu anda akvaryumda leather, kırmızı yeşil beyaz muhsroom, star ve button polyp, hammer, zoanthid ve xenia var. canlıların açmasında renginde hiç bir sorun yok. uzun vadede olaiblirmi bilinmez. trace elements ve (açık ) calsium kullanyıorum. eve gideyimde 1.025 e getireyim, ne olur ne olmaz.

 
Tuzluluk oranını düşük tutarsanız, ideal Ca, Mg ve kH seviyelerini yakalamak için daha çok katkı eklemeniz gerekir. Dolayısıyla pratik olarak ekonomik bir kazancı yok.

 
normali sanırım 1.023-1.025 arası ideal herkesdede öle gözüküyo zaten bende suan 1.024 ün azcık sütünde gözüküyo gayet iyi durumlar :D

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst