Keşfet

Yerli Canlıların Satışı

narwhal

Yönetici
Yönetici
Katılım
26 Kas 2005
Mesajlar
5,109
Tepkime puanı
509
Puanları
0
Yaş
36
Ad Soyad
Selim
Ekolojik akvaristlere soru: yerli canlıların satışı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Resif Bölgesi olarak yerel türlerin satışı koruma kapsamı altında yasadışı olduğu için zaten forum üzerinden ticaretinin yapılmasına izin vermiyoruz.

Mutlaka hepimiz bazı yerli türleri akvaryumumuza eklemişizdir fakat bazı ticari firmaların denizlerimizden hiç bir yasal izin olmadan, kaçak olarak topladıkları canlıları ve canlı kayaları hobicilere satmaları bana oldukça yanlış geliyor. 

Bu canlıların arasına conch'ları katmıyorum. Conch'lar denizlerimize sonradan gelen canlılar, Akdeniz'in yerli bir türü değil.

 
Tatile gittiğimiz yerlerden akvaryumumuz için 1-2 parça birşey almamız sorun yaratmaz diye düşünüyorum (Hiç almadım, almayı da düşünmüyorum). Fakat söylediğiniz gibi izinsiz çıkartıp bir de bundan gelir elde etmek bana oldukça yanlış geliyor.

Saygılar

 
Gayet gereksiz buluyorum 

 
Tatilde vs herhangi bir sebeple adam akvaryumuna 2-3 canlı alır. Bunları bir süre  besler, sonra geçerli bir sebeple (taşınma vs ) hobici 3-5 paraya satar bunu anlarım. sonuçta ortada bir emek var harcanan belli bir para (elektrik, su değişimi, yem vs) var. 

Denizden çıkarıp (toplayı) olduğu gibi satarsa bunun adı ticarettir, zaten kanunla yasaklanmıştır olmamalıdır.

Alpay

 
Valla açıkcası ben pek katılmıyorum, Yerli hamsi ve diğerleri tonlarca avlanıyor çıkartılıyor ?

Palamutlar alt üst oldu ? Milyonlarca balık problem olmuyorda 2 tane karides veya kaya balığımı problem oluyor...

Not: Yanlış anlaşılmasın yerli canlı beslemedim satmadım...!

Dış ülkelerin canlıları çatır çatır satılıyor ? Madem bu hobiye gönül verdik yerli canlıda besleyelim neden yurt dışına para kazandırıyoruz ki ? Bunu hiç çözmüş değilim...

 
Mersin' li Murat Bey' i herkes bilir. Ben 10 tane Counch, 10 tane de Snail aldım kendisinden tanesi 1 TL ye ve çok da çalışkan çıktılar, uzun zamandır da yaşıyorlar. Akvaryumcularda ithal olanları 5-10 TL arası bunların. Yabancıya para gideceğine bence Murat Bey' e gitmesi daha güzel oldu. Biz toplasan max. birkaç bin tane hobiciyiz Türkiye' de; hepimiz ondan Counch-Snail alsak bence nesli tükenmez. Akvaryumcular da ondan alıp satsın, onlar da ithalden kazanacakları parayı yerlisinden kazansınlar?

 
Kanunen yasak olan her turlu canli satisinin karsisindayim. Canli kaya, balik, omurgasiz vs. fark etmez.

Ekolojik denge bozulunca neler olabilecegini hepimiz onlarca kez bircok belgeselde seyretmisizdir. Bunu bile bile bu tur illegal faliyetlerde bulunmak ve buna tesvik etmek benim nazarimda dogayi katletmekle ayni. Daha duyarli olmaliyiz.

 
Eser beyin bahsettiği kişiyi şimdi farkettim ve gördüğüm kadarıyla sitesinde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan denizatlarından, akvaryumda beslemenin mümkün olmadığı deniztavşanı ve blenny'lere kadar her türlü yerli canlının satışını yapıyor. 10 tane salyangoz sorun olmayabilir ama siz bu kişiden salyangon aldığınızda aynı zamanda diğer canlıların satışını da desteklemiş oluyorsunuz. Bu şekilde kontrolsüz devam ederse bir süre sonra bu yerli canlıları da gelecekte Yunanistan'dan ithal etmek zorunda kalacağız.

 
Gökçe Abi güzel söylüyorsun, çok doğru ama kanunları yazanlar bu canlılar ve ekolojik sistemleri hakkında buradaki pekçok hobiciden daha bilgisiz değil mi? Neye göre yasak veya yasak değil hangi canlı, biraz karambol yaşanıyormuş gibime geliyor benim bu yasaklamalarda sadece kanunen yasak olanların satılmasına karşı olduğunu söylersen. 

Tabii ki insan doğanın 1 numaralı düşmanı, keşke doğaya hiç birşey yapmasak ama sokağa çıkıp yürümek bile doğanın "doğal" halini bozan birşey aslında. Zaten o asfalt, binalar ve gördüğün herşey de doğanın "doğal" halini bozmuş :-(

Counch ve Snail ler en çok satılanlar piyasada ve kaç bin tane satılmıştır ki toplamda 2-3 senedir? İnan o sahillerde balık tutarken bunların kabuklarını çatur çutur kırıp oltaya takanlar daha fazla öldürüyordur.

 
Eser beyin bahsettiği kişiyi şimdi farkettim ve gördüğüm kadarıyla sitesinde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan denizatlarından, akvaryumda beslemenin mümkün olmadığı deniztavşanı ve blenny'lere kadar her türlü yerli canlının satışını yapıyor. 10 tane salyangoz sorun olmayabilir ama siz bu kişiden salyangon aldığınızda aynı zamanda diğer canlıların satışını da desteklemiş oluyorsunuz. Bu şekilde kontrolsüz devam ederse bir süre sonra bu yerli canlıları da gelecekte Yunanistan'dan ithal etmek zorunda kalacağız.
Selim Bey, o arkadaş diğer bir foruma sponsor olmuş ve yasak olan kırmızı deniz yıldızı vb. yi de satıyor ve dediğiniz gibi deniz atı ve tavşanları da ama sponsor başlığında moderatörlerin en son söylediğine göre bu nesli azalan canlıların satışı yasaklanacaktı ve sadece bol olan Counch ve Snail' ler kalacaktı...

Bununla beraber, biz bu hobiyi yaptığımıza göre ithal-yerli bir sürü canlıyı alıp akvaryumlarımıza koyuyoruz. Singapur, Endonezya vb. doğası yok olsun, bizimki kalsın demek oluyor bu eğer yerli canlıya tamamen karşıysak. Ya da hobiyi bırakıp oradan da hiç balık-mercan almayacağız çünkü zaten böyle giderse 5-10 sene sonra değil akvaryum balığı, yemek için balık bile kalmaz oralarda.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bu topicte fazlacana cahil cesareti yazılar almış yürümüş anlayamadım doğrusu yerli canlı şatışı yasak ise buna bütün canlılar girer yok o girmesin yok şu girmesin diyerek işinize gelen canlıların şatısını yaptırmak yada yasaklamak ciddi bir problem olarak görüyorum.

Bu arada bir denizatını doğasından kopartıp akvaryuma koyduktan sonra habitata ne kadar zarar veriyorsanız bir conch veya snail oluncada aynı etkiyi yaratıcaktır.

Forumda çart diye yazışmalar siliniyor bence buradaki yazılan yazılarında cahilce olanları silinmesi gerekli diye düşünüyorum 

 
SU ÜRÜNLERİ KANUNU

    Kanun Numarası: 1380

    Kabul Tarihi: 22/03/1971

    Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 04/04/1971

    Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 13799

 
Legal boyutunu detaylı olarak bilmiyorum ama kişisel görüşüm yerli canlılar doğru şekilde kontrollü toplanır ise satılabilir. Ancak herhangi bir vergi ödemeyen, canlılar hakkında çok bilgisi olmayan ancak bir şekilde satış potansiyeli olduğunu farkettiği canlıları fırsata dönüştüren bir kişinin bunları satması bana nahoş geliyor.

Kontrolü sağlanabilse, uygun koşullarda ve kontrollü yerli canlıların satışı bence yapılabilir. Bu beni etik açıdan rahatsız etmez denizlerimizdeki biyolojik çeşittiliğe de zarar vermez. Aksine deniz akvaryumculuğuna sağladığı katkı sayesinde deniz yaşamının farkındalığının arttırılmasında rol oynar. Ancak bu kontrollü toplama ve satış mümkün görünmediğine göre şimdilik bencede yerli canlıların satışına müsade edilmemeli.

Birde akvaryumlara uygun olabilecek bir çok canlının denizdeki popülasyonu hamsi istavrit gibi büyük değil. Çok sınırlı sayıda olan ve nadir rastlanan bir çok akvaryuma uygun canlı var. Bunlar toplama ile kısa sürede popülasyonları zarar görebilecek canlılar. Mesela karabaş diye tanınan yerli balık çok büyük bir popülasyonu yok, ben daldığımda özellikle bakmama rağmen nadiren görüyorum. Bir yolunu bulup toplamaya kalksak kısa sürede popülasyonu tehlikeye girer. Yakalanması kolay değil denilebilir ama insanoğlu bir yolunu buluyor.

Yerli tür diye tanımladığımızda diğer yenen deniz canlıları aklımıza geliyor, Şahan bey haklı olarak onlarla kıyaslıyor, yenen deniz canlılarının hoyratça avlanmaları ve satışları yaygın şekilde devam ediyor. Ama biz forumda çinekop yenmesini kısıtlayamayız, trollleri yasaklayamayız. bu alandaki yanlışları yazarız, kınarız.

Ancak akvaryumla ilgili canlılarda en azından forum üzerinden satışı ile ilgili yasaklama, kısıtlama getirebiliriz. Sosyal sorumluluğumuzu yerine getiririz.

 
A) Su ürünleri istihsal ruhsatı :

Ruhsat tezkeresi:

Madde 3 - Su ürünleri istihsalini bir nizama bağlamak maksadıyla (Su ürünleri ruhsat tezkeresi) ihdas olunmuştur.

Su ürünleri müstahsili gerçek kişiler kendileri için ve tüzel kişiler, tüzel kişilikleri adına ruhsat tezkeresi almak zorundadırlar.

Su ürünleri istihsalinde kullanılan gemiler için bunların sahip veya donatanları da, ayrıca ruhsat tezkeresi almakla mükelleftirler.

Ruhsat tezkereleri ilgili dairelerin mütalaası alınmak suretiyle valiliklerce verilir.

Ruhsat tezkerelerinin talep vukuunda ilgililere gösterilmesi mecburidir.

Orman bölgelerinde veya sulama tesislerinin bulunduğu sularda su ürünleri istihsal edecek müstahsiller, ruhsat tezkerelerini mahalli orman ve Devlet Su İşleri Teşkilatına önceden vize ettirmeye mecburdurlar.

(Değişik: 15/5/1986 – 3288/2 md.) Ticari amaç dışı veya spor maksadıyla yasak olmayan bölgelerde ufak vasıtalarla su ürünleri istihsal edecek Türkler ve yabancılar ruhsat tezkeresi almak zorunda değildir. Bunların avlanma usul ve esasları ile ilgili hususlar yönetmelikle düzenlenir.

Ruhsat tezkerelerinin verilme tarzı, şekil ve muhteviyatı ile müddeti ve yenilenmesine ait esaslar bir yönetmelikle tespit olunur. Bu maddedeki tezkereler (hiçbir harç ve resim alınmaksızın) verilir.

Denizde can ve mal koruma hakkındaki 4922 sayılı Kanun ile buna müteferri tüzük ve yönetmelik hükümleri saklıdır.

 
Kanun yukarıdadır.

Eğer kendiniz hobi amaçlı toplayacaksanız sorun yoktur, amatör avcılık olarak değerlendirilir.

Ticaretini yapacaksanız ufak çaplı bile olsa kayıt varsa(Örneğin site açarak yerli canlı satışı yapmak) ruhsat almadan kesinlikle yapılamaz, yurt dışına çıkarılamaz. Ciddi sayılabilecek cezaları var.

 
Gökçe Abi güzel söylüyorsun, çok doğru ama kanunları yazanlar bu canlılar ve ekolojik sistemleri hakkında buradaki pekçok hobiciden daha bilgisiz değil mi? Neye göre yasak veya yasak değil hangi canlı, biraz karambol yaşanıyormuş gibime geliyor benim bu yasaklamalarda sadece kanunen yasak olanların satılmasına karşı olduğunu söylersen. 

Tabii ki insan doğanın 1 numaralı düşmanı, keşke doğaya hiç birşey yapmasak ama sokağa çıkıp yürümek bile doğanın "doğal" halini bozan birşey aslında. Zaten o asfalt, binalar ve gördüğün herşey de doğanın "doğal" halini bozmuş :-(

Counch ve Snail ler en çok satılanlar piyasada ve kaç bin tane satılmıştır ki toplamda 2-3 senedir? İnan o sahillerde balık tutarken bunların kabuklarını çatur çutur kırıp oltaya takanlar daha fazla öldürüyordur.
Kanunlar eski olabilir, isin ehli tarafindan yapilmamis olabilir, bazi cevrelerin cikarlari dogrultusunda da yazilmis vs. olabilir. Ben bunlari bilemem. Ama nihayetinde kanundur ve bu ulke vatandaslari uymak zorundadir. Elbette kanun icerigiyle, cezalarla vs. ayni fikirde olmayabiliriz. Ama uymak zorundayiz. Bunu unutmamak lazim.

Istilaci olan her tur dodada dengeyi bozar, baska bir denge yaratir. Bu bazen uzun bazen de cok kisa surelerde olur. Ornegin balon baligi akdeniz ve ege de dengeyi bozmus ve pek cok yerli tur baligin sayisini azaltmistir. Balikcilar inanilmaz problemler yasiyorlar. Bunu insanlar bizzat sorun yasadigi icin net bir sekilde biliyoruz. Belki conchlar da bilmedigimiz bir etkiyi yaratmistir. Ornegin hermit yemedigimiz icin sayilarinda azalma var mi yok mu bilemiyoruz.

Satisi yapilan ama toplanmasi yasak olan yerli canlilara gelirsek, tek tek incelemek gerekir neye nasil bir etkisi var diye. Ben bunu bilemedigim icin kanunen denizden toplanmasi yasaklanan canlilarin satilmasina birini digerinden ayirmadan karsiyim. Sebep bu. Deniz biyologu olsam ve bu durumu incelesem belki de fikrim degisir, bilemem.

 
Selim Bey, o arkadaş diğer bir foruma sponsor olmuş ve yasak olan kırmızı deniz yıldızı vb. yi de satıyor ve dediğiniz gibi deniz atı ve tavşanları da ama sponsor başlığında moderatörlerin en son söylediğine göre bu nesli azalan canlıların satışı yasaklanacaktı ve sadece bol olan Counch ve Snail' ler kalacaktı...

Bununla beraber, biz bu hobiyi yaptığımıza göre ithal-yerli bir sürü canlıyı alıp akvaryumlarımıza koyuyoruz. Singapur, Endonezya vb. doğası yok olsun, bizimki kalsın demek oluyor bu eğer yerli canlıya tamamen karşıysak. Ya da hobiyi bırakıp oradan da hiç balık-mercan almayacağız çünkü zaten böyle giderse 5-10 sene sonra değil akvaryum balığı, yemek için balık bile kalmaz oralarda.
Eser Bey, Endonezya ve tropikal canlı ithalatı yapan diğer ülkeleri hafife almayın lütfen. Bu devletler, tropikal canlı ticaretinden her yıl milyar dolarlar kazanıyorlar. Amerika ve Avrupa da aynı şekilde bu ticaretten çok fazla gelir ettiği için balık üretimi, mercan üretimi, mercan çiftlikleri gibi girişimleri destekliyorlar. Satın aldığımız birçok mercan Endonezya ve diğer ülkelerdeki çiftliklerde yetişiyor artık. Bunun yanında Uzak Doğu'daki ülkeler 'küresel ısınma ve resiflerin yok olması' adı altında diğer ülkelerdeki sivil toplum kuruluşlarından inanılmaz boyutlarda maddi yardım alıyor. Yalnızca Endonezya'da bile bu işle uğraşan yüzlerce STK ve proje var. 

İtalya, İspanya, Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinde ise denizlerin korunması için zaten Avrupa Birliğ çok büyük bir bütçe ayırıyor.

Kısacası diğer ülkeler kendi başlarının çaresine gayet iyi bakıyor. Şu an için önceliğimiz kendi denizlerimizi korumak olmalı. Erdal abi'nin de dediği gibi gerekli araştırmalar yapılıp, hangi türlerin toplanmasının doğaya zararı olmadığı belirlenip, vergisi ödenip hobi için oldukça yararlı bir pazar oluşturulabilir. Fakat bunun dışında yasadışı ve bilgisizce ticareti yapılan canlılardan hobiciler olarak uzak durmamız gerektiğini düşünüyorum.

Hazar kaplanı ve Anadolu leoparı buna güzel bir örnek. Tüm dünya Uzak Doğu'da kaplanlar ve leoparların soyu tükeniyor diye çok uzun yıllardır hem turizm hem araştırma amaçlı para toplarken, Türkiye'de bu canlılar için hiç kimse kılını kıpırdatmadı ve soyları 1980'lerde tükendi.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Evet arkadaşlar bu işe bende karşıydım hatta diğer forumda bu Murat denen şahışın ve hayali ticarethanesini şikayet amaçlı bir konu açmıştım ve o forumda moderatörün onu savunurcasına yaptıgımız mesajlaşmalarda kabak benim başıma patladı ve banlandım şiddetle kınıyorum o şahsıda o moderatörüde.

 
Eveeet, demek ki bu forumda doğa düşmanı, canlı katili bir tek ben varım. Açıkçası eğer tek bensem, sadece ben yerli Counch satın aldıysam inanın çok sevinirim çünkü doğaya daha az zarar gelmiş olur ama biliyorum ki, belki de durduk yerde tepki çekmemek için, yazmayan bir sürü kişi vardır...

Öncelikle, Muratcan Bey, lütfen doğru düzgün yazalım, tarzımızı bozmayalım yazarken.

Ondan sonrasında: Arkadaşlar, insan bu doğanın başına gelmiş en kötü şeydir. İnsan doğanın dengesini bozmaya Yontmataş Devri' nde o ilk taşı yonttuğu zaman başlamıştır ve bu "katlediş" şu saniye kesilmekte olan her ağaca, şuan atık bırakılıyor olan her akarsuya, yanımızda çalan her IPhone' a, şu yazıyı yazdığım klavyeye kadar süregelmiştir. Ben 2000 yılında dünyanın max. 50 sene ömrü vardır diye bir kağıda yazıp üniversitedeki arkadaşlarla imzalamıştım. Açıkçası katlediş o kadar fazla arttı ki, şuan belki 2050 yi göremeyeceğimizi düşünüyorum...

Neyse, Counch' lar, Snail' ler, kırmızı deniz yıldızları, tavşanlar vb. tabii ki ölmesin, akvaryumlara konmasın ama bu sadece ütopya bir istektir yani gerçekleşmesi mümkün olmayan hayaldir (ama keşke olabilse). Bu hobiyi yapıyorsak bazı acı gerçekleri kabul edeceğiz: Biz çeşitli canlıları hapsediyoruz ve ne kadar iyi bakmaya çalışsak da doğadakinden daha kısa sürede öldürüyoruz, bu böyle. Bence Singapur' dan balık almakla bizim yerli Counch' u almak arasında fark yok. Singapur ölsün biz yaşayalım mı? Global düşünün dünyayı, oradaki Yellow Tang neslinin bitmesi kesinlikle bir gün Türkiye' yi de etkileyecektir. çünkü tüm dünya ekosistemi biribirine bağlı uzun vadede. Hamsi de yerli canlı ve 100 senedir her sene milyon ton avlanıyor. 100 senedir bitmeyen hamsi duracak da 1-2 senedir senede birkaç bin tane toplanan Counch mu bitecek? O zaman hamsi de yemeyelim? 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst