Keşfet

Yerli Canlıların Satışı

İki kelam da ben edeyim.  17 sene Hoş seda kuş sarayı nı işlettim. Genel gördügüm yurt dışında normal evlerde jako kakadu ve amazom cinsi papaganlarda evde yavru almanın ne kadar yaygınlaştığı idi. Bizim ulkemizde ise papagan cinsiden ancak muhabbet cennet ve sultanlardan yavru alınabiliniyor . Normal ev yaşantısında . 30-35 sene once silivri semizkumda sahilde yosunlara ince fileden ag veya cuval atardık .İnanmıyacaksınız ama yemyeşil harika fısıtık yeşili veya kahverengi hatta bazen simsiyah balıklar yakalardık cinlerini bilmiyorum . yosun balıgı der gecerdik. O zamanlar ne kadar cok kum balığı vardı  şimdiki gobylere benziyorlardı . hatta birkeresinde hic unutmam kırmızı bir balık yakalamıştım .Bunları kıyıdan 50-70 cm ilerden yosunlarlardan yakalardık .Belki o zaman bunları yakalayıp akvaryumlarımızda büyütseydik şimdi üretiyor olabilirdik . Üzülerek söyluyorumki bu renkli balıkları 20 seneden beri hic semizkum kıyılarında görmedim en son karagöze gitmiştim bilenler bilir resif gibidir orası orda , bile yoktu. Yorumsuz .

 
Semızkum a yaz sezonunda her yıl gıden bırısı olarak deinizi mükemmel olduğunu ve kıyılara genelde vatoz balıklarının yavrulama donemı oldugundan çok sık geldigini soyleyebılırım.turunu bılemedıgım bır çok sürü balığı gelen bır bölge...

 
Tartışılması gereken asıl konular atlanmış, tartışma gitmiş, nokta kadar bir Conch konusuna kilitlenmiş. Oysa conch, zaten endemik bir tür değil, istilacı bir türdür.

Satın alıp, akvaryumumuza koyduğumuz doğadan koparılmış her canlı doğanın dengesini bozar. Yerli- yabancı farketmez. Şapkayı önümüze koyalım, bu konuda hiçbirimiz masum değiliz. Yerli- yabancı firmanın satış izni alması, ithalat izni alması bir şeyi değiştirmez. Sadece devlete vergi öder. Şu anda akvaryumcularda IUCN red list'te bulunan bir çok canlı türü satılmakta. Bakanlık bundan birkaç sene önce nesli tehlike altında olan mercan türlerinin girişini yasaklamıştı. Listedeki isimler de çok tanıdık. Ama..  Denetleyen kim.. Yada gördüğü canlıyı tanımlayabilecek bir ziraat mühendisi, veteriner var mı? :) Yine de akvaryum hobimiz endüstriyel balıkçılığın verdiği zarar yanında devede kulak değil, devede kıl kalır. 

Balık baştan kokuyor. 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemiz de ne yazık ki denizlerimiz kendi kaderine terk edilmiş durumda. Denetim varmış gibi görünüyor ama yok. 

Denizlerimizdeki düzensiz avcılığı, yakalanan balıkların miktarını gözleriyle görmeyenler, nasıl bir katliam yapıldığını hayal bile edemez. Forumdaki arkadaşların çok azı  bir gırgır yada trol av operasyonunu görmüştür. Yakalanan balıklar kamyonlara sığmaz.. 1 tane gırgır gemisinin yaptığı tek av, Tüm Türkiye'deki tuzlu su firmalarının 3-4 yıl boyunca satacağı balıktan fazladır. 
Bazen yiyecek balık bulamıyoruz, bazen anormal bir balık avı yapılıyor ve satılamayan sahil kenarında, dağ gibi kasalarla çürümeyi bekleyen balıklar.. Balıkçı ile aracı anlaşamaz, tonlarca balık denize dökülür.. Tam bir düzensizlik, keşmekeş..
Santimle cetvelle yakalanmış, ölmüş, bitmiş balığı denetleyen zabıtalar, veterinerler.. (ahh ağ göz açıklığı denetlense)
1380 sayılı neredeyse yarım asırlık bir Su Ürünleri kanunu.. 
Üniversitede su ürünleri üzerine hiç ders almamış, yada en fazla 1-2 seçmeli ders almış  veterinerler tüm su ürünleri konusunda yetkili iken. 70-80 tane ders almış yetkisiz Su Ürünleri Mühendisleri... 
Say say bitmez...

Tüm bu olumsuz durumları düzeltecek, yeni bir Su Ürünleri kanunu yapılması lazım. Ama kanunları yapanlar şu an çok yoğun. Başka önemli kanunlar üzerinde çalışıyorlar. Su Ürünleri kanunu bir 50 yıl daha beklesin.. 

 
Konu tabi ki bir kişi üzerinde yönlendirilmemeli ancak şu da bilinmeli ki !

Şahsım Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünde görev yapıyorum. Kumburgaz da 2 sene önce bir kaç adam dikkatimi çekti ve biraz beklediğim de şahısların kıyıdan Beyaz Kum Midyesi topladığını öğrendim. Yurt dışına balık çiftliklerine balık yemi olarak satıldığı bilgisini edindim. 

Biraz araştırma ile Beyaz Kum Midyesi'nin koruma altında olduğunu ve avlanmasının yasak olduğu bilgisi ile karşılaştım. Tabi ki kanun var, koruma altında ama kimin yetki alanı içinde olduğu belli değil.

Sahil güvenlik, polis ve zabıta koordinesiyle adamlar yakalandı. Örnek olay olduğu içinde şu an kimse toplayamıyor. Halk öle bir durumla karşılaşırsa hemen haber veriyor. Ancak;

İşlem yapılana kadar geçen sürede adamların topladığı büyük tonaja sahip canlılar telef oldu, satıldı. Toplanan bölge de ise komple yosun oluştu.

Aramızda ekoloji uzmanı var mı bilemiyorum ancak hiç bir insan faaliyeti doğa yanlısı değil ve olmayacakta. Ben yerli canlıların çıkarılarak satılmasını tasnip etmiyorum. Fakat şu da bir gerçek ki dünya üzerinde bir ekoloji bozulduğunda diğer yerler de etkilenecektir.

 
Tekrardan herkese selamlar. Konu almış başını gitmiş. yasal prosedüre hiç girmeden birkaç şey söylemek istiyorum. bu işin ticaretini yaptım tabiiki ticaret denilirse buna. Affınıza sığınarak olayı dramatikleştirdiğinizi insanların onurunu kırmaya yönelik söylemlerde olduğunuzu söylemek mecburiyetindeyim.

1. si Bu konu altında KARSIYIM şeklinde konuşup benden her türlü canlıyı isteyen abilerim var sadece gülüyorum onlara. 

2. si raziz33 abi sahilde cep büfe benim istediğin zaman gel çay içelim meski genel müdürlüğü bilgi işlemde çalışıyorum herzaman beklerim söyleyeceklerimi de yanlış anlama çok demogoji yapmışsın abi senin yaşın 47 benim yaşım 28 eskiden olan ne görüyorsun da şimdi conch a geldi sıra?

3. sü kimse aksini iddia edemez toplu satış yapmadım defalarca akvaryumculardan teklifler geldi dalga geçer gibi reddettim. Çünkü herzaman dediğim gibi akvaristlerin ihtiyacını karşılamak ve akvaryumcuların kazık atmasını engellemek amacındaydım. burdaki moderatör abilerim bile benden alırlardı.

4. sü lütfen ramiz33 hesap çıkartıp söylesin benim ticari amaçla yapmadığımı anlarsınız. ovacıktan çıkartıyorum mersin merkezde yaşıyorum 2 saat yol. sattığım fiyat 1 tl idi buyurun hesap ortada harcadığım zaman ve enerji de ortada.

Sitede yasak geldiği zamandan itibaren saygı duydum kimseye satmadım siteden zaten artık gitmiyordum işlerimden dolayı. Ama öyle şeyler konuşuldu ki kendimi savunma hakkım doğğdu.

 
Bi akvaryum kurayım dedim zevkimi kacırdınız ya :(

 
Ekolojik sistemin yerlisi yada yabancısımı oluyor anlamadım ? Bize dokunmayan yılan bin yıl yaşasın gibi olmuş, konuya itirazlara anlam veremedim. Yerliye karşıyız ama yabancıya hayır diyemeyiz. Bu işi hobi olarak yapan herkes zaten ekolojik sisteme küçük veya büyük de olsa bir darbe vuruyor. Bu işin ticari bir kaygı haline dönüştürülmesinin sebebi bizleriz zaten.

 
Bende kırmızı deniz yıldızı varki onu çok aradım bulana kadar.Aslında bizler madem bu kültürün kaybolmasını istemiyorsak neden bir araya gelip bir üretim methodu veya küçük bir üretim yeri açmıyoruz.

Burda mühendisten doktora,öğretmenden veterinere,elektrikçiden inşaatçıya kadar herkes var.Aslında bir grup veya vakıf kurulup doğal tekniklerle bu canlıları akvaryumlarda veya büyük havuzlarda neden üretmeye çalışmıyoruz?

Aslında tüm topu başkasına atmak yerine sahada biraz sorumluluk almalıyız diye düşünüyorum.Foruma takılan her arkadaş 1 paket sigara parası atsa her ay milyarlarca para toplanıp bu sistemler kurularak vakıflaştırılıp akvaryum müzeleri kurulamaz mı acaba?Üretilenler satılıp bir kısmı doğaya salınıp hem parasal sorunlar hemde doğasal sorunlar aşılamaz mı?

Bence herkesin elini taşın altına koyması gerek ve geçmişi tartışmak yerine çözümler üretmek gerek.Azim ,kararlılık ve düşünerek herşeyin başarılabileceğini düşünüyorum.
+tebrikler

 
bildiğm kadarıyla cumhurbaşkanının tek yargılandığı konu kıyı hakları ben kayseride yaşadığım için mersin 2 saat uzaklıkta kendi akvaryumuma konç toplamaya gideri bazen fazlasınıda buradaki hobici arkadaşlara hediye ederim lakin katliyam yapmanın bir anlamı yok 

 
Asıl düşman içimizde değil, asıl düşman bugüne kadar kanun çıkartmayan tüm hükümetlerdedir. Yok conchmuş yok bilmem neymiş. Takılmayalım bunlara. Trolle avlanmaktan bile daha tehlikeli daha çok zarar veren başka birşey var, kimse bahsetmemiş. Boğazımızdan geçen yada demiratan tankerlerin balast sularını karadenize ve marmaraya boşaltmaları kadar tehlikeli, zararlı ne olabilir. Çok ayrıntıya girmeyeceğim bilen bilir, bilmeyen goggle amcaya tanker balast suyu yazsın öğrensin. Tüm avrupada ve yakınızmıdaki yunanistan bile yasaklarken bizde serbest... Çıksın artık şu kanun yahuu. Hamsimiz, lüferimiz tükendi. 

 
Sadece herhangi bir akdeniz limanında  trol yapan teknenin üzerine çıkıp ağına bakın yeter ,bir partide yaptıkları katliam ve yavru balıklar buradan singapura köprü olur .

 
Resif Bölgesi olarak yerel türlerin satışı koruma kapsamı altında yasadışı olduğu için zaten forum üzerinden ticaretinin yapılmasına izin vermiyoruz.

Mutlaka hepimiz bazı yerli türleri akvaryumumuza eklemişizdir fakat bazı ticari firmaların denizlerimizden hiç bir yasal izin olmadan, kaçak olarak topladıkları canlıları ve canlı kayaları hobicilere satmaları bana oldukça yanlış geliyor. 

Bu canlıların arasına conch'ları katmıyorum. Conch'lar denizlerimize sonradan gelen canlılar, Akdeniz'in yerli bir türü değil.
Selim'e tamamen katılıyorum. Conch için ben de farklı düşünüp daha önce bizim denizlerimizden toplayıp satan birinden satın almıştım. Ancak bu sefer almadan önce istilacı tür olsa bile tekrar düşüneceğim. Bu tür dışında değil satmak toplayıp akvaryuma getirmek konusunda bile fikrim az çok belli. Çünkü ben denedim, ne kadar zor olduğunu birebir acı tecrübelerle yaşadım. Daha önce akvaryumlarda uzun süre yaşatılmış bir tür ise yakalanıp getirilebilir ancak salyangozlar, deniz yıldızları vb. omurgasızlar uzun süre yaşamıyor. Canlıların hayatı boş yere riske girmiş oluyor.

Balık avcılığına gelirsek. Mesela yakın bir zamanda istavritler kıyıya yumurtlamaya geldiler. 20-25 adet kadar tuttum. Evet, öyle kötü bir noktadayız ki bu 20-25 adet bile önemli ancak bunun suçlusu ben değilim. Evde, dışarıda yaşarken, balık tutarken yere organik/çözünebilir olmadığı sürece en ufak bir şey düşse bile hemen alıyorum. Bazen kıyıda başkasının çöpünü topladığım bile oluyor. Daha yeni bir makalede tuvalete atılan cinsel ilişkide kullanılan ürünlerin, doğum kontrol haplarının denize geçtiğini (maalesef ülkede arıtma diye bir şey yok) ve balıkların hormonlarını dolayısıyla üreme sistemlerini etkilediğini okudum.

Kalamış'ta Kurbağalıdere'nin şuanki halini görenler ne demek istediğimi anlıyordur. Ayrıca Kalamış sahilden kanalizasyon doğru düzgün arıtma uygulanmadan denize dökülüyor. Kıyının yakınındaki kırmızı topta döküldüğü yeri gösteriyor.

Doğru düzgün uygulanmayan arıtma, insanların inanılmaz düzeydeki sorumsuzluğu (geçen balık tutarken şampuan şişeleri, kocaman siyah plastik torbalar, binbir türlü plastik şişe kıyıya vurdu, böyle bir rezalet olamaz) ve en önemlisi doğayı toptan katleden balıkçılık uygulamaları.

Trolle balık avcılığının yanında oltayla balık tutma falan hikaye kalır.

Konu hakkında 1975'te çekilen şu kısa belgeseli izleyebilirsiniz. Buralara nasıl geldiğimizin açık bir kanıtı. Neredeyse 40 yıl geçmiş. 16:00 - 20:00 arası katliamdan bahsediyor balıkçı Ahmet Bey.

youtube.com/watch?v=agfx0Hdh9Ro

40-50 yıl boyunca denizin altında ne var ne yok süpürürseniz olacağı bu. Yavru balıklar, omurgasızlar aklınıza gelebilecek ne varsa öldürüyorsunuz.. Ben de zamanında Kalamış'tan çıkan kofanaların hikayesini dinliyorum. 30cm lüfer yakaladığım zamanda sevinçten ölüyorum. Kılıç balığı yakalamak falan hayal olmuş artık Marmara'da. Yakında bunların da hiçbiri kalmayacak ve her şey için geç olacak...

Yanlış anlaşılma olmasın insanların sorumsuzluğu bütün dünyada mevcut. Google'a Pacific Gyre yazarsanız dünyanın çöpünün biriktiği yerleri görebilirsiniz.

 
aslında bu olay sadece bizim için değil ithal gelen canlılarda da aynı çoğu beslediğimiz canlılar da aynı şartlarda kaçak ve doğa hiçe sayılarak toplama yapılmaktadır. makroda bakarsak olay ciddi

 
canlıların endonezya veya avusturalya gibi yerlerden gelmesi oranın ekosistemini bozacak bir durum değildir.

Nedeni : bir çitlik sahibi bu işi yapacağına dair kendi devletinden ruhsat almak zorunda bu ruhsat işlemlerini tamamladıktan sonra devletinin belirlediği bölgelerde ( kökünden değil ) belli bir oranda hasat yapma hakkına sahip eğer ki ana mercan resiflerine zarar verecek kadar hasat yaparlarsa ciddi oranda zarar görmekteler ruhsat iptaline kadar 

 oradaki çiftliklerin eğer youtube de var izlerseniz demir sehpaların üzerinde fraglama yaparak boylandırdıklarını daha sonra listelere koyduklarını görürsünüz ve her bulundukları bölgeyi 5 yıl hasat edip daha sonraki 10 sene boyunca devlet tarfından o bölge koruma altına alınıyor 

gelelim türkiye kısmına bu ülke sünger açısından cok zengin bir ülkeydi şimdi koruma altındalar şu anki yasada cumhurbaşkanının bile tek yargılanacağı mevzudur kıyı hakları...

tabiki kıyı şeridinde yaşayan insanlar bu işten ekmek yiyecekler devlet köylüye nasıl bir ormandan hasat hakkı veriyor ise onlarada bu hak tanınmalı ama kontrol altında denetim altında ben dalgıcım arkadaşlar çok güzelde mercanlar var özellikle tüp kurtları ve porites kayaları koko wormlar sularımızda mevcutlar ama denizlerimizdeki kirlilik bunu bir kısım engelledi son 10 yılda çok güzel wrasse türleri alg eather beleny trigger ailesinden domuz balıkları vs ben hepsini gördüm hatta bizdeki mor kestaneler bile yurt dışında yoklar bunları yasal olarak toplayıp biz hobicilere sunularak bir sektör oluşturulabilir yukarıda bahsettiğim gibi bir sistemde bizler aldığımız canlılara para ödemiyoruz vergi ve nakliyeye para ödüyoruz occelaris clown yurt dışı listesinde 5 cent ila 0,7 cent arasında

ithalatcı firma sağlık raporu olmadan ne bu ülkeye sokabilir nede karşı taraftan çıkarabilir bunun bedeli 1500 usd ve geçerliliği 3 gün

gümrük vergisi özel tüketim vergisi ve nakliye tutarları korkunç eğer bunu 50 kolinin altında iş yaparsanız masrafı genel olarak dağıtamazsanız bitersiniz ve yoldaki ölümler veya alıştırma esnasındaki kayıplar kısacası bu ülkeden döviz çıkması demek hepimizin cebinden çıkması demek 

bence bu iş tamamen profosyenel  (ruhsatlı,vergilendirerek kontrol mekanizmaları kurularak ) çiftlik olarak yapılmalı diye düşünüyorum...

.

i

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bence komple yasak yerine belli düzenlemelerle (av ruhsatı vb.) serbest olmalı. Gerçi akvaryuma konacak görsellikte, uyumda  canlılarımız olsa böyle bi sektör gelişirdi. Bu hobiyi yapan direk veya dolaylı yoldan doğaya zarar (akvaryum için kullandığımız elektrik, su, katkılar, bunların üretimi ve nakliyatıyla oluşan ekstra karbon salınımı) veriyor. Hiç birimiz masum değiliz. Aslında akvaryum için değil de tüm yaşantımızda yaşamak için yetenden fazlasını yaptığımızda doğaya bi şekilde zarar veriyoruz. Gerçi birçok insan fazladan yaptığımız şeylerle ferrarilere biniyor. :D

Belkide yasak yoktur. Yada bu firma izin almıştır. (rebilitasyon ve karantina tesisi diyor.) Resimlerden ve videodan gördüğüm kadarıyla güzel biyer. Biraz uğraşsalar ithal gelen birçok balığı üretirler burda.

  

'' Kuzey Ege Denizin’de en fazla tür çeşitliliğine sahip olan bölgelerden biri olan Altınoluk beldesinde, denize sıfır konumda bulunan Balık Rehabilitasyon ve Karantina Tesisi’miz yaklaşık 3000 m² alan üzerinde kuruludur. Tesis, denizden sürekli besleme ve kapalı devre çalışabilme yetisinde olup 10 adet dairesel fiber tank ile aynı anda 2500 Kg. canlı stoklama kapasitesine sahiptir. Deniz canlılarını yakalama ve toplama konusunda tecrübeli personeli ve teknik donanımıyla 100’ün üzerinde farklı türde deniz canlısı tedarik edebilen ve bu canlıların akvaryumlara yerleştirilmesine imkan sağlayan tüm karantina süreçlerini yönetebilen dinamik bir yapıya sahiptir.Tesiste bulunan canlılar, uluslararası standartlarda izleme, kontrol, bakım ve tedavi kayıt sistemleri ile 60 gün içerisinde halk akvaryumlarına yerleştirilebilecek duruma getirilir.

Tesisimizin kurulum amacı; halk akvaryumlarına sağlıklı deniz canlıları sağlamakla beraber, ticari öneme sahip olmayan türlerden de ekonomik değer elde etmek ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğine bir örnek oluşturmaktır.''

Bunlarda internetten bulduğum akvaryumda beslenebilecek görsellikte balıklar.  Bunlar akvaryumcuda satılsa damsel, cronomis e 35-40tl vermektense marine tank için bunları tercih ederim. Resif uyumları yoktur heralde. :)  

BENEKLİ HOROZBİNA                      Salaria pavo   [SIZE=small]Peacock blenny, Blennie paon, Pfauenschleimfisch [/SIZE]

[SIZE=medium]GÜNEŞ BALIĞI[/SIZE]
(Gün balığı, güneş balığı, yunker balığı, gelin balığı) 

Erkek Güneş balığı

Dişi Güneş balığı
[SIZE=small]Coris julis[/SIZE]
[SIZE=small]Mediterranean rainbow wrasse, Meerfau/Meerjunker, Grielle Commune[/SIZE]

 [SIZE=medium]GÜN BALIĞI[/SIZE]
[SIZE=small](Ay kuyruk)[/SIZE]

   [SIZE=small]Thalassoma pavo[/SIZE]
[SIZE=small]Ornate wrasse, Meerpfau, Girelle paon   [/SIZE]

[SIZE=medium]KARABAŞ BALIĞI
[/SIZE]
[SIZE=small]Tripterygion tripteronotus[/SIZE]
Triple fin blenny, Roter Spitzkopf-Schleimfisch, Triptrygion rouge  ([SIZE=small]Demersaldır (tabansal).  Göçmen değildir. 6-12 m derinliklerde yaşar. [/SIZE]Kayıtlara geçmiş maksimum uzunluğu 8 cm, yaygın uzunluğu 6.5 cm dir. Sığ kayalık kıyıda bulunur. Bentik omurgasızlarla beslenir.)  

Bu balık scoter bleny yada manderinin akrabası sanırım. Google de ararken bunu buldum güzel yazmış adam:)

 

Kaynak: 

 
@kenan.b Akdeniz'de bildiğiniz gibi su sıcaklığı oldukça düşüyor. Bu nedenle birçok yerli canlı akvaryumlarımızla uzun süre yaşamıyor. Bazı canlılar tropikal sıcaklıklara hiç uyum gösteremezken, uyum sağlayabilenlerde metabolizma sıcak suda yükseldiği için ömürleri kısalıyor ya da farklı hastalıklar görülebiliyor.

Deniz akvaryumunun amacı deniz canlıları üzerinden ekonomik değer elde etmek değil, onlara en uygun ortamı sağlayabilmek. Bu nedenle yerli canlılara ancak soğuk su akvaryumlarında bakılmalı. Bu nedenle ruhsatlı olsun olmasın, yerli canlıların satışı forumumuzda yasaktır çünkü bu canlıların uzun süre yaşama şansı yoktur. Forumları gezerseniz tropikal akvaryumlara uyum sağlayamayan kırmızı denizyıldızı, salyangoz, denizatı, karabaş balığı gibi canlıları yeni başlayanlara 'kolay' diye satmaya çalışan dolandırıcılara rastlayabilirsiniz. Bizim Resif Bölgesi olarak görevimiz bu kişileri engellemek çünkü öleceğini bile bile birileri para kazanacak diye korumamız gereken canlılarımızı satışına izin vermemiz etik olmaz.

Fakat gerçekten Akdeniz canlılarına bakmak isteyen üyelerimiz varsa onları elbette desteklemek isteriz. İtalya ve Fransa'da Akdeniz akvaryumları oldukça yaygın hobiciler arasında. Bu akvaryumlar için soğutucu elbette şart.

29752_400wh.jpg


mittelmeer_02.jpg


 
Deniz akvaryumunun amacı deniz canlıları üzerinden ekonomik değer elde etmek değil, onlara en uygun ortamı sağlayabilmek. Bu nedenle yerli canlılara ancak soğuk su akvaryumlarında bakılmalı.
Evet hobici gözünden bakınca böyle biz bunu zevk için yapıyoruz. Ekonomik değeri önemsemiyoruz. Böyle bi sektör gelişirdi demek isterken bunu anlatmaya çalışıyordum. Bizim denizlerimizde yaşayan balıklar soğuk su balıkları. Tropik balıklar kadar görsel olsalardı, eksta 1000-1500 tl daha verip sistemize bi soğutucu ekleyip (gerçi resif akvaryumunda yazın 25derecenin üstüne çıkmasını engellemek için birçok hobici kullanıyor zaten.) soğuk su akvaryumu kurardık. Bu görsellik ve çeşitlilik yüzünden tropik balıklar ve mercanlar ekvator bölgesinden yakalanıp tüm dünyaya pazarlanıyor.  Bizde uğraşıp didinip onları rahat ettirecek bi akvaryum kurdum diyip kendimizi avutuyoruz. 

Resif Bölgesi olarak yerel türlerin satışı koruma kapsamı altında yasadışı olduğu için zaten forum üzerinden ticaretinin yapılmasına izin vermiyoruz.

Mutlaka hepimiz bazı yerli türleri akvaryumumuza eklemişizdir fakat bazı ticari firmaların denizlerimizden hiç bir yasal izin olmadan, kaçak olarak topladıkları canlıları ve canlı kayaları hobicilere satmaları bana oldukça yanlış geliyor. 
Ama size yanlış gelen olayın düzelebilmesi için bi sektörün gelişmesi, devletin bu olaydan vergi alabilmek için işe el atıp yasal düzenlemelerin yapılması lazım. Şuan bu durum araştırılmadan başka devletlerin kanunlarından kopyalanmış kanunlarla yasaklanmış yada boşlukta olabilir. 

Büyük ihtimal bu tropik bölgelerde de böyle olmuştur. Multimilyon dolarlık sektörden vergi alabilmek ve devamlılığını sağlayabilmek için kanunlar çıkmış,  siyanürle avcılığa yasaklar getirilmiş, avcılara balık sınırı getirilmiş, üremeleri için koruma bölgeleri oluşturulmuş ama bizdeki gibi komple bi yasak yok sanırım. 

   Makaleler kısmında bi üyemizin yazısı hobiye yeni başlayacak birisi okusa kesin akvaryum kurmaktan vazgeçer. Bende böyle yazılar okudukça, hobiye devam ederek nelere sebep olduğumu öğrenip üzülüyorum. Okuyup öğrendikçe çiçek dalında güzel diyip bırakacağım büyük ihtimal.

Günümüzde akvaryum sektörü, dünyada multimilyon dolarlık bir ekonomik boyuta ulaşmıştır. Bu kadar büyük bir sektörün ana kaynağını başta balıklar olmak üzere diğer sucul canlılar oluşturmaktadır. Akvaryum canlıları tatlı su ve deniz canlıları olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Tatlı su akvaryumlarında barındırılan canlıların %98'i insan eli altında üretilip çoğaltılırken %2'si doğadan yakalanmaktadır. Diğer yandan deniz akvaryumu için kullanılan canlıların ancak %2'si kültür yoluyla üretilebilmektedir, geriye kalan %98'lik kısmı doğadan temin edilmektedir. Dünyada yıllık 14-30 milyon deniz balığının, 3000 ton civarında canlı kayanın, yüz binlerce kilogram mercanın doğadan toplandığı ve 1500? e yakın denizel canlı türünün ticaretinin yapıldığı tahmin edilmektedir. Doğadan bu kadar çok canlının toplanması ve toplanmaya devam etmesi ekolojik dengeyi olumsuz yönde etkilemektedir, etkilemeye de devam edecektir. Deniz akvaryumlarında kullanılan canlıların hemen hepsi ekvatorun 30'N ve 30'S enlemleri arasında yer alan tropikal bölgelerde özelliklede mercan resiflerinden temin edilmektedir.Dünyanın değişik yerlerindeki mercan resiflerinden toplanan canlılar talep olan ülkelere ihraç edilmektedir.Yalnızca Filipinler ve Endonezya?daki resiflerden yakalanan deniz akvaryum balıklarının yaklaşık %85'i Amerika ve Avrupa?ya ihraç edilmektedir. Sri Lanka, Pasifik Adaları, Hawai, Florida, Karayipler, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu adaları/Doğu Afrika ülkeleri gibi ülkelerde de canlı toplanan resif alanları mevcuttur. Bu ticari işleyiş çerçevesinde global akvaryum ticareti hızla büyümeye devam etmektedir. Toplam canlı mercan ticareti 1991 yılında %5 ten 1997 de %53 oranında büyümüştür. Günümüzde yalnızca Amerika'daki deniz akvaryumlarında 1 milyon sert mercan, 6 milyon yumuşak mercan bulunduğu tahmin edilmekte. Tropikal balıkların ve mercanların kültürü yapılmakta ancak kültür yoluyla üretilen ürün ihtiyaç duyulan talebin çok altındadır. Örneğin; mercan kültürü yapan mercan çiftlikleri mevcut ancak çiftliklerin ürettikleri mercan toplam mercan miktarının yalnızca %0.03 ü kadardır


Benim gözümde yeni kurulmuş bi akvaryuma 120tl ye alınmış powder blue ile denizimizden bedavaya yakalanmış horozbina arasında bi fark yok. İthal edilip satılırken kimse powder blue hassas satışı yasaklansın yada senin akvaryumun uygun değil alamazsın demiyor.

 
Tropikal ülkelerin birçoğunda da oldukça fazla kısıtlama var. Örneğin Filipinler, Sri Lanka, Vietnam gibi ülkelerde yalnızca balık ihracatına izin veriliyor, mercan yasak. Birçok tropikal ülkede hem balık, hem mercan ihracatı yasak. Hawaii'de balık ithalatına izin var fakat yerel örgütler bunu da engellemeye çalışıyor. Tayland ve Malezya dünyanın en önemli resiflerine sahip olmasına rağmen bildiğim kadarıyla denizden yakalanan canlıların ihracatı yasak. Bunların dışında deniz canlılarının yasal olduğu bazı bölgelerde büyük çevresel sorunlar yaşanıyor. Örneğin Filipinler'de siyanür avcılığı nedeniyle resifler birçok bölgede ölü halde. Diğer ülkelerde palyaçobalığı ve blue tang gibi bazı türlerin sayısı yok denecek kadar azalmış. 

Dediğiniz gibi yasal düzenlemeler yapılacaksa eğer bunun için ticari firmanın izin için gerekli mercilere başvurması gerekir. Tahmin ediyorum yerli canlı kayalar için zaten benzer bir prosedür takip ediliyor. Fakat yukarıda bahsettiğim gibi Türkiye çevresindeki türlerin çoğu koruma altında, çünkü sayıları tropikal denizdeki canlıları oranla çok daha az. Bu nedenle yasal düzenleme yapılsa bile birçok tür koruma altında olduğu için bu türleri kapsamayacaktır. Forumumuzda yerli canlıların satışının yasak olmasının bir diğer nedeni de kendi tecrübelerimizden kaynaklanıyor. Bazı satıcılar para kazanmak için akvaryumda yaşama ihtimali bir olmayan türleri denizden toplayıp, yeni başlayanlara satmaya çalışıyorlar. Hobiciler olarak böyle bir kazanca zaten izin vermememiz gerek.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst