Keşfet

Zeolit Reaktörü Ve Başlangıç Araştırmaları

Katılım
5 Eyl 2013
Mesajlar
1,937
Tepkime puanı
202
Puanları
0
Ad Soyad
Deniz YILDIZ
Merhabalar,

Genel olarak ufak çaplı tanklarda 1-2 haftalık tatillerde zeolit reaktörünün çalkalanmamasının sıkıntı yaratmadığını tahmin ediyorum. Ancak bu tatil dönemlerinde. Zeostart 2 adlı ürünün dozajlanması gerekliliği belirtiliyor. Bunu uygulayan veya fikri olan var mı? 

Otomatik bir Zeolith reaktörü hem pahalı hem de DIY yapmak için gerekli Step motor, sürücüsü ve normal zeolit reaktörüne montesi tecrübe gerektiren bir durum. Ucuz cihazlarda değil. Bu nedenle soruyorum eğer normal bir zeolit reaktörü kullanılacaksa tatiller nasıl halledilecek?

 
Bende cevap bekliyorum takipteyim :)

 
Bende cevap bekliyorum takipteyim :)
Yabancı forumlardan makalelerden fikrim var ama teorik. Ülkemizdeki durum kısıtlı olduğundan lokal bilgi tecrübe önem kazanıyor. Bir maddeye bel bağlıyorsunuz bir ithalatı gecikiyor al başına iş :) Deli deli kullanmak geçiyor Zeovit sistemi aklımdan ancak yardımcı olan yok bilgi açısından. Bir şeyi sabırla yapmaya çalışmakta anlamlı olmuyor. İstanbulda bile zeolit reaktörü bulmak mekanik, manyetik ya da standart zor. Gözümle görmek isterim açıkcası çalışmasını ama halen herhangibir sponsorda varlığını bile göremedim.

 
Bende yeni kurulumumda denemek istedim ama dediğiniz gibi yaygın olmadığı için tam bilgi alamadım ve haliyle sistemde kafamda canlanmadı. Birazda tehlikeli geliyor sistem çöker diye korkuyorum kafama göre bişeyler yapmak istemiyorum. Yabancı forumlarıda çok araştırmadım açıkcası tam anlamayamam dili yanlış bişey yaparım diye

 
Sistem çökmesi olmaz, sadece renklerde kayıplar olmaya başlar atık seviyesi bir müddet artış göstereceği için. Bu nedenle zeostart2  bir nebze emniyet sübabı görevi görecektir. Zeolite azar azar başlamak gerekiyor birde. Bocalama reaktörü doldurmak bir anda hali hazırda sps varsa sıkıntı yaratabiliyor. Bende mercan naıma birşey olmadığından başlangıçta yerleştirmeyi düşünüyorum.  . 

 
Bende geçmek istiyorum zeovit sistemine ama motorlu karıştırıcıya sahip reaktör yok ülkemizde her gün hergün de reaktör çalkalamak iş değil bence manuel karıştırmalı reaktör satan var forum sponsorlarından ama otomatik ve motorlular yok.

Onların fiyatları yurtdışındada ciddi paralar.

Zeovit klubü gibi bişeymi kursak bilgi paylaşımı için forumda kullananlar var ama kimse paylaşımda bulunmuyor bende kesinlikle geçmek istiyorum zeovit sistemine tanklardaki berraklık ve renkler inanılır gibi değil mercan harici gıda ile beslendiği için büyümede çok iyi renklerde .sistemi kullanan arkadaşlar biraz önümüzü açacak paylaşımlarda bulunsun lütfen .

Not: diy reaktör yapalım diyen olursa ben varım:)

 
Standart bir Bubble Magus Zeolit reaktörü bulunuz, bir step motoru 1.2 Nm lik satın alınız sürücüsünüde edinirseniz eliniz yatkınsa yapılmayacak şey değil. Ancak bu motor sürücü ve reaktör ve ıvır zıvır bile 300-450 TL arası tutuyor :)  

 
otomatik reaktörü Yener yapıyor.3 boy prototip yaptı.

Yanlız zeovit sistemi hakkıyla yapmak çok büyük bir bütçe gerektiriyor en azından benim için.

bu yüzden zeostart vs kullanmak yerine biopellet all in one ile götürmeyi deneyeceğim. Tabi yener efendi reaktörümü yaparsa :)

 
Birde hergün çalkalamak öyle vakit alan bir şey değil. Unutsanızda 1-2 gün oturmuş sistemlerde sıkıntı olacağını düşünmüyorum.

 
Kerem senin tankının ölçüleri neydi? Niye reaktör dışında çok masraf yaratacağını düşünüyorsun? Özellikle hangi kalem aklını kurcalıyor? 

 
Sadece bakteri sistemi olarak düşünme abi zeovit sistemi. lns yi sağladıktan sonra asıl önemli iş başlıyor. renkleri korumak.Renklendirici katkılar amino asitler. zeovit. reaktör,

zeobak, biopellet all, ooo düşündükçe tırsıyorum valla :)

 
Yener ustaya uğradığımda o prototiplerden bir tanesini çalayım bari :D Denemede yapmış oluruz :D İlk bir tane yapmıştı gayet güçlü idi anck çapı benim akvaryumum için büyüktü. Sonra iş güç uğrayamaz oldum diğer prototipleri göremedim. Halen duruyorsa alırım küçüğünü :) Katkılarda sıkıntı olacağını düşünmüyorum. ÖM yolu ile sorduğum yabancı kimseler katkıların konsantre olması nedeni ile sanılanın aksine uzun süre gittiğinden bahsetmişti. Sigarayı bırakmayı düşünüyorum bu nedenle bir bütçe ayırabilirim gibi. 

 
Ya benim bu sistemden anladığım bakteri kültürü var sistemi bu bakteri kültürüyle oturttuktan zeovit reaktörle bakterinin devamlılığını sağlıyoruz sonra katkılar var besin falan filan bunlarlada canlıların renklenmesini ve büyümesini sağlıyoruz doğrumu anlamışım :)

 
Ya benim bu sistemden anladığım bakteri kültürü var sistemi bu bakteri kültürüyle oturttuktan zeovit reaktörle bakterinin devamlılığını sağlıyoruz sonra katkılar var besin falan filan bunlarlada canlıların renklenmesini ve büyümesini sağlıyoruz doğrumu anlamışım :)
Çok amiyane tabirlerle anlatayım. Zeolit taşlarını kullanıyoruz, bakteri yatağı olsun diye. Böylece sudaki amonyak v, fosfat benzeri sıfırlıyoruz. Normalde kullandığımız testler sıfır göstersede aslında sıfır olmyorlar. Reaktördeki zeolitler üstlerinde zar şeklinde bakteri oluşuyor. Salladıkça suya karışıyor skimmer topluyor bazısı mercana yem oluyor. Çok detaya girmeden özetle; mercanları suda aç bırakıyoruz. AA vb girdilerle biz besliyoruz mercanları. Böylece mercanlardaki zoo sayısı artmıyor renkler daha parlak olabiliyor. 

 
Peki zeovit taşlar yerine biopelletle bakteri yatağı oluştursak ne farkı olur?

 
Şu işinizi görür mü, migrosta filan var, yarı otomatik zeolit reaktörü olarak düşünebilirsiniz kendisini :D



 
Zeolit taşınbakteri yatağından ziyade amonyağı döngüden önce emerek hiç nitrojen döngüsüne sokmadan nitratnderdini çözmek amaçlı bu yüzden taşlar sürekli değiştirilip bakteri oluştukça sallanıyor.

Sisteme ayrıca bakteri kültürü ve karbon besin katkısı ekleniyor ve nitrat fosfat değerleri sınırlanarak mercan fotsentez ile beslenmemeye zorlanıyor bu arada sisteme farkli amino asit ve besinler ilave esilerek polipler aracılığı ile bwslenme yapılıyor aslında bir nevi doğayı taklit ediyorsunuz yapay katkılarla vs..

Benim takıldığım en önemli kısımı ise ca mg kh girişi bu siateme en sağlıklı nasıl girilecek ve neden su hacmi x1.5 ve x 2 ışık kullandıkları

 
Peki zeovit taşlar yerine biopelletle bakteri yatağı oluştursak ne farkı olur?
Genelde söylenen şu kalıp oluyor "the Zeovit system, allows the user to make small adjustments, to reach a perfect balance,, something biopellets lack." Zeolitte mükemmel dengeye ulaşmak için küçük ayarlamalar yapmak yeterken bu biopellette bu kadar kolay olmuyor. Birde biopellet bittiğinde yenisi ile değişimleirnde yosun sıkıntısı yapabiliyor diyor başlarda insanlar. Biopellet kullanmadığım için bilmiyorum

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst