Keşfet

Zeolit Reaktörü Ve Başlangıç Araştırmaları

Arkadaslar ticari unvanim oldugu icin yanlis anlasilmasin. Benim bu konuda uretip satma gibi dusuncem olusmadi bunun nedenini Onceki mesajlarda aciklamistim . Sag olsunlar bi bes adet kadar ârkadaslarla beraber yapmak sarti ile yapacagiz eger sonuctan memnun kalirlarsa ve talepte olursa biz veya baska uretici arkadaslar bunu degerlendirecektir

Moderatör tarafında düzenlendi:
Yok abi pazarlık edecek bir şey yok. senin üzerinde durduğun sistem benim içime sindi. 50-100 tl ucuza mal edeceğiz diye maceraya girmenin manası yok. Yukardan aşağı serbest düşüş için yüksekliği biraz daha fazla tutmak gerekecek sanırım. Olurda yükseklik yetmez medya iyi karışmaz/silkelenmezse silbaştan başlamak lazım. Fakat senin sistemde böyle bir risk yok. Bu yüzden senin düşüncen daha doğru ve risksiz

Yok abi pazarlık edecek bir şey yok. senin üzerinde durduğun sistem benim içime sindi. 50-100 tl ucuza mal edeceğiz diye maceraya girmenin manası yok. Yukardan aşağı serbest düşüş için yüksekliği biraz daha fazla tutmak gerekecek sanırım. Olurda yükseklik yetmez medya iyi karışmaz/silkelenmezse silbaştan başlamak lazım. Fakat senin sistemde böyle bir risk yok. Bu yüzden senin düşüncen daha doğru ve risksiz
Tamam o zaman. Kafamda şekil oturdu. Şimdi ise maliyetlerle oynamak istiyorum bu motor kısmında kardeş. Dediğim gibi bu başlıkta benim kullandığım kullanacağımın dışında da motor, motor sürücü ve ana kart tavsiyelerinde bulunacağım. Yener usta da (Atölye Resif) Kemal usta da (Mavi Tutku Akv.) bilirler ki akrilik kısmın işçiliği inanılmaz zaman ve emek alıyor. Yılda 1-2 tane zor satacak bir ürün için zaman ayırmaları takdire şayan. 

Ama elektronik kontrollü otomatik bir reaktörde elektronik kısımda olabildiğince maliyet kısılabiliyor. Teknik şartlar yerine getirildiğinde uygun bir kurulum gerçekleşebilir. Sıkıntı tamamen motorda. İç direnci yüksek , amperi faz başına 1 Amper olan torku orta seviyelerde  (1Nm ye üstten yakın) Nema 23 motor bulmak bu ülkede çok zor. Robot dizayn ve üretimi az olması ve motorların hep sanayi tipi olması (CNC ye uygunlar) işimizi çok zorluyor. Motor bulursunuz benim gibi 2.8 A lik bir sürücü alırsınız ,paraller bağlantı ile max 4A e çıkabilen, oo  hayda hayda yeter dersiniz ama iç direnci unutursunuz ve sürücü ısınır. :)  Program ile uğraşırsınız ki amper isteği düşsün. Ancak bu sefer aklınıza tork meselesi takılır. Çünkü bu çekilen akımı kontrol için volt düşürürseniz hızdan da feragat ediyor olursunuz. Basit hesapla sanayi tipi Nema 23 lerin iç direnci 1 Ohm veya daha düşük oluyor. Hesabını yaparsak eğer 12V uyguladığınızda benim motoruma (0.83A) 12/0.83= 14.5A bulursunuz ve bunu peak yani anlık  akım kapasitesi 4A olan sürücüde denerseniz parmağınızı yakarsınız. :) 2.3V 2.8A lik bir motorun iç direnci V/A hesabı ile bulunur. 2.3/2.8=0.83 Ohm. Bu motorun Watt cinsinden istediği güç için ise V.A ile bulunur. 2.3*2.8= 6.44W . Minimum bu gücü vermelisiniz. 6.44 e ulaşmak için ve iç direnci düşürmek için Volt kısmını aşağı çekmek tek uygulanabilir yöntem olarak elde kalıyor. 6v  2A gerilim uygularsak hesap şöyle oluyor; Watt olarak 12W isteğimizi karşılıyor. Hadi motor sürücünün V in pinini eğerek bunu direkt sürücüye bağladık diyelim ve ana kartta başka bir adaptör ile güç sağladık diyelim. 6/0.83=7.2 A .Yine çok üzerinde kalıyor. Bu nedenle karşımıza sorunsuz (burası çok önemli çünkü kendimize limit koymak yerine (spesifik programlama anlamında) başka seçenekler sunmak en doğrusu olacaktır.  Bu da iki tanedir. Birincisi motor sürücüsünü uygun olan ile değiştirmek ikincisi ise motoru değiştirmek. Bunların ne gibi artıları eksileri olacaktır?  İlk yolu seçersek motor sürücü fiyatı yükselir. İkincisinde ise motor fiyatı yükselir. Örnek verirsek; bu şekilde bu motoru kullanmak istediğimizde , sorunsuz problemsiz çalıştırabildiğimizi de varsaysaydık, 35Tl+30TL+50TL ye bu iş olurdu. Ama reaktörümüz için gerekli tork ve hız için maalesef bu seçim sıkıntı doğurma kapasitesine sahiptir. Bu tür kurulumda bu iş oldu demek kolay ama herkes için diyebilmek zor . Bu nedenle ikiliden birini değiştirirsek eğer durum değişiyor.  Ve ortadaki sayı 3 haneli sayılara yaklaşıyor üstten. Diğer motor kısmıda keza hemen hemen aynı durumda. 

Dediğim gibi elime geçecek bir motor daha var. Bunu halledebilirsem bu motorla Yener ustanın orada deneme sürüşlerine başlayacağız. İçime sinen bir uygulama olmalı. 

Bu arada buna DIY adlandırılmasını biraz düşününce pek DIY olduğunu düşünmemeye başladım. En doğrusuda bu. Çünkü bu bir konfigürasyon seçimi olarak ele alınmalı. Başlıktan anlaşılacağı üzere bu bir araştırma. DIY konusu Hüseyin bey in konusudur ledler üzerine yaptığı. 

Tamam o zaman. Kafamda şekil oturdu. Şimdi ise maliyetlerle oynamak istiyorum bu motor kısmında kardeş. Dediğim gibi bu başlıkta benim kullandığım kullanacağımın dışında da motor, motor sürücü ve ana kart tavsiyelerinde bulunacağım. Yener usta da (Atölye Resif) Kemal usta da (Mavi Tutku Akv.) bilirler ki akrilik kısmın işçiliği inanılmaz zaman ve emek alıyor. Yılda 1-2 tane zor satacak bir ürün için zaman ayırmaları takdire şayan. 

Ama elektronik kontrollü otomatik bir reaktörde elektronik kısımda olabildiğince maliyet kısılabiliyor. Teknik şartlar yerine getirildiğinde uygun bir kurulum gerçekleşebilir. Sıkıntı tamamen motorda. İç direnci yüksek , amperi faz başına 1 Amper olan torku orta seviyelerde  (1Nm ye üstten yakın) Nema 23 motor bulmak bu ülkede çok zor. Robot dizayn ve üretimi az olması ve motorların hep sanayi tipi olması (CNC ye uygunlar) işimizi çok zorluyor. Motor bulursunuz benim gibi 2.8 A lik bir sürücü alırsınız ,paraller bağlantı ile max 4A e çıkabilen, oo  hayda hayda yeter dersiniz ama iç direnci unutursunuz ve sürücü ısınır. : :)  Program ile uğraşırsınız ki amper isteği düşsün. Ancak bu sefer aklınıza tork meselesi takılır. Çünkü bu çekilen akımı kontrol için volt düşürürseniz hızdan da feragat ediyor olursunuz. Basit hesapla sanayi tipi Nema 23 lerin iç direnci 1 Ohm veya daha düşük oluyor. Hesabını yaparsak eğer 12V uyguladığınızda benim motoruma (0.83A) 12/0.83= 14.5A bulursunuz ve bunu peak yani anlık  akım kapasitesi 4A olan sürücüde denerseniz parmağınızı yakarsınız. :) 2.3V 2.8A lik bir motorun iç direnci V/A hesabı ile bulunur. 2.3/2.8=0.83 Ohm. Bu motorun Watt cinsinden istediği güç için ise V.A ile bulunur. 2.3*2.8= 6.44W . Minimum bu gücü vermelisiniz. 6.44 e ulaşmak için ve iç direnci düşürmek için Volt kısmını aşağı çekmek tek uygulanabilir yöntem olarak elde kalıyor. 6v  2A gerilim uygularsak hesap şöyle oluyor; Watt olarak 12W isteğimizi karşılıyor. Hadi motor sürücünün V in pinini eğerek bunu direkt sürücüye bağladık diyelim ve ana kartta başka bir adaptör ile güç sağladık diyelim. 6/0.83=7.2 A .Yine çok üzerinde kalıyor. Bu nedenle karşımıza sorunsuz (burası çok önemli çünkü kendimize limit koymak yerine (spesifik programlama anlamında) başka seçenekler sunmak en doğrusu olacaktır.  Bu da iki tanedir. Birincisi motor sürücüsünü uygun olan ile değiştirmek ikincisi ise motoru değiştirmek. Bunların ne gibi artıları eksileri olacaktır?  İlk yolu seçersek motor sürücü fiyatı yükselir. İkincisinde ise motor fiyatı yükselir. Örnek verirsek; bu şekilde bu motoru kullanmak istediğimizde , sorunsuz problemsiz çalıştırabildiğimizi de varsaysaydık, 35Tl+30TL+50TL ye bu iş olurdu. Ama reaktörümüz için gerekli tork ve hız için maalesef bu seçim sıkıntı doğurma kapasitesine sahiptir. Bu tür kurulumda bu iş oldu demek kolay ama herkes için diyebilmek zor . Bu nedenle ikiliden birini değiştirirsek eğer durum değişiyor.  Ve ortadaki sayı 3 haneli sayılara yaklaşıyor üstten. Diğer motor kısmıda keza hemen hemen aynı durumda. 

Dediğim gibi elime geçecek bir motor daha var. Bunu halledebilirsem bu motorla Yener ustanın orada deneme sürüşlerine başlayacağız. İçime sinen bir uygulama olmalı. 

Bu arada buna DIY adlandırılmasını biraz düşününce pek DIY olduğunu düşünmemeye başladım. En doğrusuda bu. Çünkü bu bir konfigürasyon seçimi olarak ele alınmalı. Başlıktan anlaşılacağı üzere bu bir araştırma. DIY konusu Hüseyin bey in konusudur ledler üzerine yaptığı. 
DIY konusundaki fikrinize katılmıyorum Hulusi Bey. Bence bu da bir "Kendin Yap" projedir. Ayrıca çok kolay bir işte değil. Bence eğer hazırını almak yerine amatör imkanlarla alternatif üretebiliyorsak buna DIY diyebiliriz.

Deniz bey reaktör yapımında ne aşamadasınız ?

Plexi aksam ortaya çıktımı ? çalışan reaktörü görmeyi sabırsızlık ile bekliyoruz.

Elektronik aksam bitti. Bir kaç deneme yaptım en ideal olanı buldum sanırım. Pleksi kısmı için Yener usta ile görüşeceğim. Kullanıcı yorumlarına önem verdiği için ben ona gitmeden bir ilerleme söz konusu olmuyor. 

Elektronik aksamda ise Motorshield ten vazgeçtim. Yerine TB6600 yerleştirdim. Isınma vb dertleri riske atmamış oldum. Bu driver ile daha hacimli reaktör planı yapmak isteyen dostlarımızın sadece Amperi ve Nm si güçlü motor seçimi yeterli olacaktır. Stepper.h kütüphanesi yerine Accelstepper.h kütüphanesi ile de hız konusu rahatça ayarlanabiliyor.  Basit bir videosunu ekledim. Şimdi kontrol ünitesindeki durumu paylaşayım.

1. Arduino Uno R3 Kartı

2- HY-DIV268N-5A Driver Kartı(Soğutuculu)

3- Nema 23 2.3V 2.8A 1 Nm lik step Motor

4- 12V 3.8A lik SM özellikli Bilgisayar Adaptörü. (Son gelişme bunun üzerinde planlıyorum)

Belli bir fiyat artışı oldu tabiki. Ancak seçilen ürünlerin özellikleri dikkate alındığında, motor kısmı reaktör seçimi ile ilgili, Benim dışımdakiler içinde tek seçenek olması güzel oldu. Aksi halde tek bana uygun bir konfigürasyonun forum paylaşımında çok anlamı olmazdı. Sözün özü 200 TL ye yakın bir tutara bu iş oluyor :) Çok isterdim 160TL civarını ancak çok riskli durum ve evimizde elektrik hayati riskler barındıran bir şey. Risk alınmaz.

Şimdi programlama üzerine çalışıyorum. İnanın mesleğiniz olmayan teknik aksam konusunu araştırmak incelemek kurgulamak öyle kolay değil. Kimse öyle canı gönülden yardım için çırpınmıyor. :) Programlama kısmında ise yardım talebi ve yardım etme isteği daha fazla. 

Not: Çinli dostlardan alışveriş yapabilenler için ilk iki madde çok uygun fiyata gelir.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Deniz bey ne durumda çalışmalar bittimi reaktör çalışması.seçilen ekipman yeterli sallama hareketini yapabiliyormu çok merak ediyorum açıkçası önümüzdeki hafta kz ürünleri tekrar piyasaya girecekmiş sizin çalışmanız daha bir önem kazandı bekleyenler için:)

Konu görüntüleyen kullanıcılar