Keşfet

Açık Kaynak Armatür Projesi

Gereksinimler ile ilgili biraz çalışma yaptım. İsterseniz sadece gereksinimlerin tartışıldığı bir konu da açabiliriz. Tek konu da devam mı etsek yoksa her ana başlığı ayrı konular da mı tartışsak bilemedim.

Gereksinimler

  1. Full spectrum olmalı
  2. Gerçek zamanlı saat barındırmalı
  3. Gerçek zamanlı saat elektrik kesintilerinden etkilenmemeli
  4. Simulasyon tanımlanabilmeli
  5. Ön tanımlı simulasyonlar sunmalı
  6. Ay ışığı ve şimşek efekti barındırmalı
  7. WIFI,bluetooth gibi kablosuz iletişim protokolleri üzerinden kontrol edilebilmeli
  8. Android ve masaüstü kontrol yazılımları olmalı
  9. Kontrol yazılımları kullanıcı dostu olmalı
  10. Operasyon sesi 20db'i geçmemeli
  11. Farklı lens seçenekleri sunmalı. 50,60,80 derece gibi.
  12. Asarak ya da cama monte ederek kullanılabilmeli
  13. Çoklu kullanımlar için montaj seçenekleri sunmalı
Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Düzenleme yapmak için listeyi düzenleyerek yeniden yayınlarsak dağılmamış olur. İsterseniz "Açık Kaynak Armatür Projesi: Gereksinimler" başlığı altında da tartışabiliriz. 

 
Beni yanlış anlamayın lütfen ama ay ışığı kabuledilebilse dahi (ben gerekliliği olmadığı kanısındayım) özellikle şimşek simülasyonları ne işe yarar? ne maksatla kullanılır balıklarda dahil akvaryuma ne gibi + veya - katkı sağlar yada bu tip bir armatüre sahip hangi arkadaşımız bu varyeteleri nezaman ne için kullanmıştır sorularını sormadan edemiyorum.

şimdi bir controller ile pratik bir kullanım sunumu noktasında sizlerle hemfikir olabilirim bunun İOS veya Android cihazlarla kontrol edilebiliyor olmasınada OK ancak piyasada marrka olarak satılan bu ürünler seri üretimle imal edildiğinden ve derinliğine genişliğine kısacası her bir tankın ayrı ayrı ihtiyaçlarına cevap verebilecek tek tip ürünler olduklarından (kendi aralarında; pico,nano,pro diye sınıflandırılabilirler) bu tip fraksiyonları barındırdığı kanaatindeyim. yani daha sığ bir tanka verilecek armatürdeki tam gücün canlıları rahatsız edeceği gibi çok derin tanklara yetmeyecek ışık hüzmesinin dimlenerek ayarlanması gerekliliğinden yola çıkıldığı kanaatindeyim, aynı şekilde kimimiz daha ağır tonlarda mavi ışığı tercih ederken kimimiz daha beyaz ve ya mor hüzmeden hoşlanıyor olabiliriz bu bağlamda da kullanıcıya daha geniş bir renk skalası sunabilmek adına da bunca farklı renk kartelalarının kullanıldığı kanaatindeyim. yine aynı şekilde bu kombinasyonların sağlanabilmesi için hazırlanan yazılımlara led'lerin kullanım tabiatına uygun olarak ialve edilebilen gün doğumu-batımı, ay ışığı, şimşek efekti gibi ekstralarıda eklenmesnin ayrıcalıklı ürün!!! imajı ile pazar payını arttırma çabası dışında bir ekstrası olmadığı kanaatindeyim.

buna en güzel örneklerden biride son zamanlarda piyasada yaygınlaşan DC motorlu PS'lerdir. imalatçıların tek tip motorla en küçüğünden en büyüğüne gövdeleri piyasaya sürmesi dışında biz son kullanıcılar açısından hiçbir esprisi olmayan hatta küçük litrajlı tank kullanıcıları açısından dezavantajlı ürünlerdir bu PS'ler. örneğin 500 LT'lik bir tank litrajına göre alacağınız 6000L/H DC motorlu PS bu litrajda hem bedel hemde kapasite olarak tam işinize yararken, 250.-LT'lik bir tank  için daha küçük gövdeli ve DC özelliği sayesinde daha düşük debilere ayarlanarak kullanılan aynı motorlu PS'nin maliyeti, bana göre son kullanıcının ödediği gereksiz bir bedeldir.

yani canlıların en iyi fotosentez reaksiyonu için ön görülen aralık 410-450nm aralığı ise ve 410-420(uv) (actinic) mor ışık anlamında koyu ise regal blue 425-455nm aralığını ideal kabul ederek, beyaz tercihimide 20.000K ledler ile 2 mavi 1 beyaz olacak şekilde birleştirerek ve T5'lere ait lümen değerleri karşılığında oluşturduğum toplamda 297Watt armatürümü 250.70.60 tankımda 1,5 yıldır sorunsuz ve çokta memnun olarak kullanmaktayım.bu kombinasyonda daha çok mavi tonlamalı bir skala yakaladım ve ben beğendim. canlılarım da gayet memnun ve gelişiyor çeşitli acro türleri ile bir çok LPS ve soft canlım mevcut. simülasyon anlamındada 4 kategoriye ayırdığım ledlerimi 4 ayrı zaman saatiyle kontrol ediyorum ve elimi sürmediğimde 1 yılı geçmiştir. ve bu ebatta bir tankı aydınlatmak için kullandığım malzemelerin tamamına 700.-TL civarında bir bedel harcadım.

DIY proje; olanı taklitten ziyade ihtiyaca gerçek cevabı verebilecek ürünü en uygun fiyat ve pratik yolla ortaya çıkartmaktır diye düşünüyorum. bu nedenle bu çalışmayı desteklesemde DIY amacına/mantığına uygun olmadığını kanaatrini taşıyorum.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cem Bey;

Öncelikle yanlış anlayacak bir şey göremiyorum. Herkes fikrini açıkça beyan etsin diye var bu platformlar. Yanlış anlamak bir yana memnun olurum. İnsanlar alkışlamak yerine yanlışlarımı söylerlerse benim için daha faydalı olur. Daha önce de belirttiğim gibi ben aktif bir tuzlu su akvaristi değilim. Bu nedenle ihtiyaçları belirleyelim diye üstelemekteyim. Amaç aslında ticari bir ürünü doğrudan taklit etmek değil. Ticari ürünlere kafa tutabilecek bir ürün ortaya koymak. Eğer tartışmalardan bir ürün değilde herkesin kendi armatürünü yapacağı bir platform oluşturalım fikri çıkarsa o şekilde de ilerleyebiliriz. Yani bir kontrolcü ve çeşitli led driverlar tasarlarız herkes istediği konfigürasyonu oluşturarak kullanır. Ama burada önemli olan Türkiye'deki tuzlusu akvaristlerinin ihtiyaçları ve bu ihtiyaçlara cevap verebilmek. "Birlikten güç doğar" ata sözünü hayata geçirebilmek. Yorumlarınıza katılmakla birlikte ürün taklit etme gibi bir gayemiz olduğunu belirtmek isterim.

 
Herkese Merhaba,

Ben de kurulum yapma aşamasında bir hobiciyim ve daha önceki tatlı su deneyiminden sonra nano bir tuzlu resifi kurmak amacındayım. Bu amacımı en erken 1 yıl sonra hayata geçirecek olsam da ekipman işlerine şu andan kafa yoruyorum. Aydınlatma ekipmanı hem seçimi zor bir ekipman olması ile hem de yüksek maliyetli olması ile dikkatimi çekti. DIY Led Armatür araştırmasına da o noktada başladım. Elektronik ve bilgisayar işlerine hobi merakım olduğundan arduino veya raspberry gibi kartlarla böyle bir proje hazırlamak doğrusu beni heyecanlandırdı. Fakat en önemli soru işaretlerim şunlardır; doğru ekipmanı nasıl seçerim, bunları nasıl birbirine monte eder bağlarım, uygun yazılım nasıl temin ederim, tüm bu ekipmanı şık bir kasa içine nasıl koyarım. Uygun yazılım ve kasa ile ilgili bir destek buldum kendime. Eğer gerçekten de kendim için düzgün bir iş çıkar ise başka arkadaşlar için de destek vermeye çalışırım. Benim konudaki varlık sebebim ledlerin yakılması ile ilgili elektrik elemanlar. Madem bir yerden başlıyoruz önce gün modülasyonu falan değil ledler nasıl sabit yakılır bununla başlayalım. Ve bu işi yapmak isteyen kişilere bir el kitabı sunalım. Bu noktada Cem Beye katılıyorum. Gün simülasyonu, ay ışığı belki de gereksiz şeyler (gereksiz demiyorum, aynen Cem Beyin de dediği gibi bazıları bu özellikler olmadan da gayet sorunsuz bu işi götürüyor). Oldukça fazla konu karıştırdım ve görebildiğim kadarı ile ledleri sadece yakmak için şöyle bir şey olmalı. Bir güç kaynağı, led sürücü, ledler, ledlerin üzerine yerleşeceği soğutucu bir blok.

Bu noktadan sonra işler çetrefil bir hal alıyor; hangi ledi almalı, hangi renk ve dalgaboyunda kaç ledi nasıl dizmek lazım, hangi led sürücüsünü almalı, vb. vb. Öncelikle bu konularda bir el kitabı hazırlamak iyi olacaktır bence. Bir kaç günlük kurcalama sonrası ben bir çok değişik çeşit led bağlama yöntemi gördüm ve inanın kafam karıştı. Bu işin elektrik kısmı ile alakalı iyi bir girizgah bence mükemmel olur.

Saygılarımla..

 
hüseyin bey taklit kelimesi biraz yanlış oldu-anlaşıldı galiba. aslında yapalım diye önerdiğiniz hususlar mevcutlarla birebir benzeştiği için bu kelimeyi seçmiştim. DIY olarak birebir benzerini de yapsanız muhtemelen daha ucuza mal olacak ve el emeği göz nurunuz olacağı içinde yine hepimizce taktir edilecektir.

benim asıl anlatmaya çalıştığım şey şudur. yapılacaksa böyle bir şey, bir kobay tankın ihtiyaçları üzerine kurgulansın, sadece ihtiyaç duyulan spektrumlar üzerine çalışılsın ve sonuçlar (ki eminim 10 numara iş çıkar) paylaşılmak kaydıyla açık kaynaklı yazılımlarla ekstralar paylaşılsın. böylece dileyen ihtiyacına dileyen zevkine göre imalatını yapsın. led işi benim kavgasını uzun süre verdiğim bir mevzudur. kimi yosunla kimi canlıların ölümüyle kimi de yaşadıkları acı tecrübelerle itiraz etti (hazır sistem alanlar da dahil.) biraz araştırınca hemen ortaya çıkan hataları kısaca sıralayayım; bilmeyen bilmeyene akıl verip tester gibi kullanmış adamı, 6.000K lambalarla batırmış tankını diğerine şerit ledi tavsiye etmişler hezimet, hazırı almışlar  60 derece lensli lazer yakıcı vazifesi görmüş lens mercanlar puff ledlerin orjinal mantar kafaları 120 derece açılı ve ışığın homojen dağılımı ve karışımı için de son derece uygun. bu süreçlerin acı tecrübeleri sonucunda adamlarda bir muhalefet bir karşı çıkış bide bilgelerki tecrübeleri var ya!!! F1'e 124'le katılmışlar haberleri yok. benim size şiddetle tavsiyem mavi-beyaz kombinasyonunu 2 mavi 1 beyaz olarak düzenlemeniz 1mt tank / 50-60(h) için 130 wattı geçmemeniz ve asla lens kullanmamanız, ve şimşek efektinin balıklarda strese neden olabileceği (nihayetinde denizin derinliklerinde bu efekt nekadar etkili olur veya olsada balıklar bu duruma nekadar maruz kalır?) hususları  olurdu. Yazılım ve dim konuları artık size kalmış gün sümilasyonu olasılık dahilinde bir fikir ama olmazssa olmaz değil bence. Ama bu armatürde en çok bocaladığım beni en çok uğraştıran husus kasa uydurmak olmuştu onu da alüminyum profille hallettmiştim sonunda.

bedrettin bey kullanılması gereken ürün HighPower Leddir, 1watt 300-350Ma-3watt 700-750Ma 10watt 1250-1800Ma şeklinde led üreticilerinin farklı güç ve kombinasyonları var bu ledlerden hangisini kaç adet kullanacaksanız Driverlarıda buna göre belirlemelisiniz bu belirlemeyi yaparken seri-paralel bağlantı durumlarınıda gözönünde bulundurmalısınız zor gibi görünsede basit iştir led bağlantıları ama tecrübe yoksa yakınınızda bilen birinden yardım almanız da şart.

 
Rasberry pi ve basit bir wireless module baglanti ve yazılımın kontrol için gayet yeterli olur diye düşünüyorum fiyat olarakta uygun bir ürün hatta şimdi kamera module de çıkarmışlar uzaktayken akvaryumu izleme imkanı eklenebilir armatüre

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Rasberry pi ve basit bir wireless module baglanti ve yazılımın kontrol için gayet yeterli olur diye düşünüyorum fiyat olarakta uygun bir ürün hatta şimdi kamera module de çıkarmışlar uzaktayken akvaryumu izleme imkanı eklenebilir armatüre
Onur Bey,

Raspberry ile ilgili bir sıkıntı var, kart üzerinde sadece 2 tane pwm pini var. bize toplamda 3 tane lazım. Acaba yanlış mı bakıyorum bilmiyorum ama toplamda 2 tane pwm pini görebildim.

 
Raspberry bu tip bir proje için çok fazla ve fazlasıyla karmaşık. PWM konusu bu tip kartlarda pwm çipleri ile çözümlenebiliyor fakat o da çok zahmetli. Hem armatürün görevi aydınlatmak. İşleri çok karmaşıklaştırmanın anlamı yok bence.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hüseyin bey belli bir süredir bu yazılım işini çözmeye çalışıyorum arduino veya raspberry pi ile bir akvaryumcu kontrolcüsü yapıp birçok kontrolü wireless üzerinden yapmayı planlıyorum ancak mesleğim yazılımla ilgili değil ve çok basitten yavaş yavaş ilerleyebiliyorum açıkçası you tube daki ufak dersleri izlemekten ve uygulamaktan öteye geçmiyor . mekanik konusunda ise istediğiniz özellikte bir armatür yapmanıza yardımcı olabilirim halihazırda yaptımda bende radion xr30 modellerını baz alarak led secımını, gucunu ayarladım ancak kasa ve sogutucu işin içine girdimi o modele yaklaşamadım hobici işi olacaksa ortaya bundan ötesi biraz zor sebeplerini belirteceğim

(bu arada armatürü yaparken kontrolcü için yazılımla hiç uğraşmadım arduino derlemeyi çözene kadar rafa kaldırdım o projeyi mekanik olarak zaman ayarlı anahtarlarla kullanıyorum)

mG6zMV.jpg


q4MRPd.jpg


oA3939.jpg


geliştirilebilirmi evet

daha sessiz fanlar takılabilir piyasada sessiz kaliteli fanların adedi 50 tl den başlıyor 10-15 tl lik fanlardan tercih ettim bu sebeple

daha hoş zarif bir kasa yapılabilir bunun için kalıp parası vermeniz gerekiyor pleksi işleyen reklamcılara. cnc tezgahı onların elinde yukarıdaki kasa için 170 tl ödedim malesef (vidaları ve bikaç malzemesi daha dahil)

aktif sogutma yapmak istiyorsanızki daha saglıklı bence

alüminyum sogutucuya fanı gömmelisiniz kasa kalınlıgının önüne geçmek için torna işi var onuda yaptırmak için tornacıya gittim 100-150 tl arası tutar dedi (soğutucu blok üstüne  12 cm capında bir oyuk düşünmüştüm)  başlayıp göreceğiz diyince kaçtım  yaptıramadım yada daha büyük düşünüp alüminyumu istediğiniz şekilde çektireceksiniz ancak 5 metre bile alsanız uğraşmazlar

yada soğutma tekniğini pasif sogutmaya geçirerek kasa inceltilebilir ecotech marin bu şekildemi soğutuyor bilemiyorum kullanan varsa belki içini açar bizimle paylaşır =)

ledleri, driverları , kontrol kartı  ve programı kendınız belirleyeceğiniz ıcın orası hakkında bir fiyat biçmiyorum esas maliyette burası heralde . 

yapım aşamasındada kullanılan sarf malzemelere 50-100 tl ayırın derim

gelelim 500 tl lik düşündüğünüz limite biraz daha arttırılması gerektigini düşünüyorum programıda yapsanız led baglantılarınıda yapsanız driverlarıda tasarlasanız

cnc tezgahı yoksa veya kalıp yaptıramıyorsanız dışa bagımlısınız hedeflediğiniz zariflikte bir ürün çıkmaz ortaya

belki seri üretimle maliyer aşağı çekilebilir ama 3-4 adetle sınırlı kalacağına inanıyorum bu tarz projelerin

peki rafamı kaldırılmalı hayır bence uğraşılabılır zaman buldukça sizin gibi yazılımla uğraşanlar o tarafı halleder diğer arkadaşlarda mekanik tarafı hallederek ortaya bir örnek teşkil edecek ürün çıkartılabilir yapmak isteyen arkadaşlarda ordan örnek alarak kendi projelerini ortaya koyabilir
Buğra Bey armatürünüz hakkında daha detaylı bilgi verebilir misiniz? 

 
Anıl Atabey'den gelen mesaj;

Hüseyin bey merhabalar, 

Armatür projeniz benim bitirme projem  :)  yazılımla fırtına efekti, dalga motorlarıyla birlikte çalışabilme vs. 

Lazer kesim cnc ve 3D cnc cihazlar her an elimin altında. Armatür için kullanılacak profiller, soğutucular ve askı aparatları gibi kozmetik kısmı benim için hiç sorun değil, bu konuda elimden gelen herşeyi yapmaya hazırım. 

Yazılım ve donanım kısmında sizin yardımınıza ihtiyacımız var. Armatürün kasası için kullanmayı düşündüğüm profil linki;





Bu profille yapılan armatürler ;


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Mekanik konusunda yardımcı olmak isteyenler şuan var. Kendilerine teşekkür ediyorum. Ve nasıl bir kutumuz olsun konusunda örnek tasarımlarını bekliyorum.3 boyutlu çizim olarak olursa güzel olur. Tasarım üzerinden konuşursak daha kolay olacak sanırım.

Yazılım konusunda talipli çıkmadı henüz benden başka. Bilgisayarıma windows kurayım bu akşam elimdeki arduino nano ile başlayacağım bakalım.

Donanım konusunda Anıl sen yardımcı olursan iyi olur maden EEM'de okuyorsun.

Şimdiye kadar yaptığım araştırmalarda birkaç aday sürücü buldum.

LDD-700H ve LDD-1000H : Kullanımı kolay ve ek  eleman hatta PCB tasarımı bile gerektirmiyor fakat çok pahalı (bence). $8 civarı.

PT4115: 4-5 elemanla gerektiriyor. Çok ucuz 10 adedi $1.5 civarı. Dez avantajı tam skala dimleme yapmak istendiğinde verim problemleri var.

MBI6650: PT4115'e çok benziyor. Fiyat adet $1 civarı ve bence en uygunu. Forumda da bir çalışma mevcut.

Araştırmamda bana yardımcı olan eşime teşekkür ediyorum. Donanım tasarım uzmanı kendisi. Keşke biraz daha yardımcı olsa.

Anıl senden bir driver tasarımı bekliyorum. 350 mA, 700 mA ve 1A seçenekleri ile. Bir de arduino nano + ESP8266 + RTC bağlantı şeması olabilir. 

Tavsiyem tez hocanla önceden konuş sonra internetten alıp getirmişsin demesin. Beni referans verebilirsin. PMden detayları paylaşırız.

 
tebrikler öncelikle bu konuda faydalı olma hevesiniz ve isteğinizden dolayı, forumda led ler ile sps akvaryumu yapan üstelik çin malı ledler ile hobiciler var, cree ile de var tabiki..

bu konuda Erdal Candan bey ile irtibata geçmenizi öneririm, ledlerde bir sıkıntı olduğunda yanma veya değişim, bunu armatürü kullanıcı kişileri ray tak sök gibi çok basit modüler bir şekilde yapılması büyük avantaj olur diye düşünüyorum, çünü zamanla tuzlu su buharlaşma yaz kış ısı farkları ve bazı led ler çok çabuk elden çıkabiliyor.

 
 Benim düşündüğüm tasarımın 3D çizimini yapar paylaşırım, eğer kendi tasarımını yapmış yada yapmayı düşünen arkadaşlar 3D çizimini yada ürünün kendisini paylaşırlarsa bizde en estetik ve en verimli modeli seçebiliriz .. 

Tasarlanan armatür her hangi bir DC dalga motoruyla wifi yada bluetooth üzerinden senkronize şekilde çalışabilse (fırtına modunda akıntıyı arttırma gibi) bunu yapmamız çok zaman ve para alır mı ? :)

 
Cihan Bey kimsenin şimdiye kadar önermediğini önerdiğinizden tebrik ediyorum.

Anıl;

EEM'de okuyorsan biraz donanım yazılımla uğraşman lazım sanki:) Tamam 3D tasarımını paylaş da.

Evet zaman alır çünkü DC dalga motoru için kontrolcü de geliştirmen gerekli.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Donanım konusunda da gerekli çalışmayı yapacağım sorun yok :) olay yazılımda ... kaç adet led kullanılacak, kaçar watt olacak, bu noktaları netleştirmek gerek

 
Bende anıl a şu noktada katılıyorum. Led konusu ve temini önemli bir nokta. Led lerin markası sanırım cree olacak. En kötü ihtimal 3w lık ledler ini kullanacağız fakat ledleri orjinal cree olması, mavi ve beyaz haricinde diğer renklerin temini gerekli. Ayrıca led adet sayısı kullanılacak ledleri wattlarina göre şekillenecek.

Konunun başlarında da birisi güzel bir alıntı yapmıştı Biz bu işte en zeki tavrı sergileyip ecotech markasının armatürlerinde kullandığı led kombinasyonunu kopyalayalim derim.

Saygılar

 


Gerekli olan tüm ledler linkte mevcut fakat fiyat biraz fazla gibi, daha ucuz bir alternatif bulan, bilen var mı ?

 
Ebay de ucuza çok var ancak onlarda çin işi sanırım, cree de taklit etmişler. 

 
Ben elimdeki ledleri  dan aldım. Tabii direk siteden değil de ebay üzerinden. Gayet sorunsuz elime ulaştı. Fiyatlar da buraya göre oldukça ucuz. Ayrıca şöyle ürünleri de mevcut 



Arduino Pro mini ya da nano yeterli bence Mega ve Uno büyük biraz

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst