Keşfet

Açık Kaynak Armatür Projesi

Cree yazıyor ancak bence bunlar orijinal değil.

 
PCBde cree yazması bir anlam ifade etmiyor zaten. Önemli olan ledler. Zaten resme tıklayarak açılan linki incelerseniz UV olanlar semiled. Ben star pcb olanlardan aldım. Elimde bir fuardan verilen orjinalliği garantili cree ledler barındıran bir modül mevcut. Arada pek fark göremedim. Bu kadar fiyat farkları normal zaten. Elektronik bileşenlerin üretici fiyatları 10000 adetlik oluyor genelde Türkiye'de elden ele böle böle fiyat katlanıyor. Bu modül $21.99 fiyata sahip. Ortalama led fiyatı 4.5 TL o kadar da ucuz değil. Yine de sahte olma ihtimali mevcut.

 
An itibari ile arduino nano ile ilk bağlantımı sağladım. :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cree yazıyor ancak bence bunlar orijinal değil.
Orjinal olmadığını nereden anladınız acaba,

cree ledler ülkemizde ulaşılmaz gibi göründüğünden bulunmaz Hint kumaşı zannediliyor.

Ülkemizde daha çok el ile leğimlemeye uygun ve ucuz ledler kullanıldığından cree bulmak sorun oluyor.

Ben bu arduino ile akvaryum kontrolü projeleriyle uzun süre ilgilendim.

Akvaryumumda  Arduino temelli reefangel akvaryum kontrol cihazı hali hazırda çalışmakta.

Açık kaynaklı armatür projesine gelirsek  o konuda da yurt dışında açık kaynaklı güzel projeler var.

Bunlardan en güzeli typhon herşeyiyle açık kaynak kodlu bir proje.

 
Fevzi hocam bahsetmiş olduğunuz yurtdışı açık kaynaklı hazır sistemlerin linklerini ve fotoğraflarını paylaşabilir misiniz? Bence bu projede daha yapılmış çalışmaları inceleyip eksileri ve artilarını burada

 
eksik çıkmış yazım...

Fevzi hocam bahsetmiş olduğunuz yurtdışı açık kaynaklı hazır sistemleri ve sizin kullandığınız "Arduino temelli reefangel" sisteminin linklerini fotoğraflarını paylaşabilir misiniz? Bence bu projede daha önce yapılmış çalışmaları inceleyip eksileri ve artilarını burada irdelersek bundan sonra karşımıza çıkacak problemleri bir nebze bertaraf edebiliriz gibi geliyor. Hoş hüseyin hocam anladığım kadarıyla çoğu sistemleri incelemiş ve konuya hakim gibi.

Saygılar.

 
Reef Angel akvaryum kontrol cihazi. Google dan aratirsaniz sitesini bulursunuz download bölümünde butun dosyaları mevcut.

Typhon ise atmega( arduino islemcisi ) temelli 4 kanal gün simülasyonu pwm kontrolör.

Aslında Reef angel in kopyasını yapmak istiyordum.

Ama kullanilan ekran tr de az bulundugu ve PCB devre konusunda sıkıntı yaşadığım için tamamlayadim.

PCB konusunda yardımcı olabilecek (profesyonel e yakin baskı gerekli) arkadaş varsa severek sistemleri olusturabiliriz.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
yani, mümkün olduğunda tak çıkarlı olursa çok iyi olur ama en öenmlisi led grubu tabiki..

ben 2 tane armatür yaptım led den lehime dokunmadan son yaptığım nano içindi, soğutucu üzerinde esaslı 12 cm 2 fan var bildiğimiz gibi alüminyumun sonunda çıkan hava akvaryum su yüzeyine çok yakın olduğu için su seviyesinin 2 cm üzerinden yalayarak çıkıyor armatürden dolayısıyla 35 lt su da günlük 2 lt buharlaşma oluyordu bunun için şaşırtma ile sağ ve sola meyil yapı çıkan güçlü havayı yukarıya verdim bunun gibi ufak tefek şeylerede dikkat edebilirsiniz ancak dediğim gibi nano içindi alüminyumu küçük tutup fanları güçlü tutmam gerekiyordu.

Cihan Bey kimsenin şimdiye kadar önermediğini önerdiğinizden tebrik ediyorum.

Anıl;

EEM'de okuyorsan biraz donanım yazılımla uğraşman lazım sanki:) Tamam 3D tasarımını paylaş da.

Evet zaman alır çünkü DC dalga motoru için kontrolcü de geliştirmen gerekli.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Valla bilmiyorum sizler daha önce bu siteyi gördünüz mü ama işimize yarayacak bir site buldum gibi...

Konuya hakim arkadaşlardan yanlış anlamadıysam teyit almak isterim? ledlerin marka,watt ve serilerine göre adetlerini giriyorsun ve sana spektrum olayını hesaplıyor. Ve böylelikle hangi led ile en iyi spektrumu yakalarız sorusunu cevabını veriyor...

Doğru mu anlamışım?



Ayrıca site içeriğini incelememiz açısından;



Saygılar.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ekleme yapmak istiyorum;  

Bir abimiz kendi tasarladığı full sistemi a' dan z' ye internette paylaşmış. Forumda arama yaptım hiç bir iz yok. "jarduino"

otomatik yemlemeden, dalga yapıcısınna, led aydınlatmasına kadar sistemde herşey mevcut. Aşağıda öncelikle sistemin videosunu ekleyeceğim altında da ayrıntılar var. Fikir vermesi açısından faydalı olacağını düşündüm.

Sistem tanıtım videosu:



Sistemi tanıttığı forum sayfası:



Kodlamanın ve Manuellerin bulunduğu link:



Burada da sistemle ilgili ayrıntılı fotoğrafların bulunduğu facebook sayfası:



Saygılar.

 
Videodaki özellikler çok güzel. Bu programlamayı yapabilmek teknik teçhizatı bağlayabilmek el emeği. Teşekkür kısmıda güzel olmuş. Baya bir ortak yapım sayılır. Ama benim dikkatimi çeken o ölçüdeki bir akvaryum için harcanan emeğe ve seçilen yöntemler. Sump olsun teçhizat olsun her şey doğru olanı yapmak için seçilmiş. Bizim de ülkemizde nano diye geçiştirmeden büyük tanklarda gösterilen ilgiyi göstermek gerektiğini öğrenmemiz gerekiyor. Küçük olması daha az masraflı olması ilgininde azlığını gerektirmemeli. Kaçımız o büyüklükteki bir tank ve canlılar için bunca emek harcarız? 

 
Jarduino güzel bir proje dır. Ama devamı gelmemiş ve ticarilesememis.

Daha önce dediğim gibi bu tarz projelerin en basarili olanı reefangel ticarilesmis ve desteği halen devam etmektedir.

Ben alırken ana üniteyi satın aldim. Role kutusunu kendim hallettim. Bütün devre çizimleri mevcut. Ekstra eklentileri ile herşeyi yapa biliyorsunuz.

Bence bu tarz bir çalışma yapılacaksa bu ornek alınabilir. Ama sadece led pwm devresi düşünüyorsanız typhon onun bütün dosyaları elimde mevcut bulup yukleyebilirim.

 
Jarduino güzel bir proje dır. Ama devamı gelmemiş ve ticarilesememis.

Daha önce dediğim gibi bu tarz projelerin en basarili olanı reefangel ticarilesmis ve desteği halen devam etmektedir.

Ben alırken ana üniteyi satın aldim. Role kutusunu kendim hallettim. Bütün devre çizimleri mevcut. Ekstra eklentileri ile herşeyi yapa biliyorsunuz.

Bence bu tarz bir çalışma yapılacaksa bu ornek alınabilir. Ama sadece led pwm devresi düşünüyorsanız typhon onun bütün dosyaları elimde mevcut bulup yukleyebilirim.
Tam 20 li sayfalardaydım ve ufak bağışlarla ilerliyor gibiydi başlık sahibi. Wi-fi mi Bluetooth mu gibi yeni tazrlar konuşuluyordu. Sizin mesajı gördüm hevesim kaçtı okumaya :)

Şaka bir yana 20 sayfalık maceramda oradaki kullanıcıların hem elektronik hem de programlama seviyesi yüksek kişiler olduğunu gördüm. İnşallah buradaki insanlarımız arasında da bu iki kabiliyete sahip üyeler vardır. Aksi halde tek biri ile bu iş olacakmış gibi durmuyor. Teknik ve program bilgisi çok yükske olan 2-3 kişi bu işe ön ayak olur diğerleri copy-paste şeklinde bire bir malzemeleri alıp yapar. Zor iş. Masrafları hesaplamak ayırılacak vakti hesaplamak gerek. Amerikayı keşfe gerek yok. Elektronik bilgisi ve programlama bilgisi olan biri bunlardan en iyisini türkçeye çeviri yapması yeterli olacaktır. Sıfırdan programlama vs gerekmez. Açık kodlardan yapılabilir. Belki teknik teçhizat gelişmiştir. Arduino nun daha fazla hafızalı ürünü tercih edilebilir. Fatih beyin linkindeki Jardunio ya pH ölçer ekleme konusu eklenirse tam olur. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Fatih bulduğun siteyi çok beğendim. 2. sekmede bazı led armatürlerin spektrumları da var. Jarduino videosunu ben de gördüm. Ama ben akvaryum  kontrolcüsü konseptine biraz soğuğum. Hiç kimse tüm bileşenlerini aynı yerden temin etmez. Hem herşeyi tek bir cihazın kontrol etmesi yanlış. Daha önce de bahsettiğim gibi "Single point of failure" deniyor buna. Onun yerine her biri kendi çalışan sistemler olmalı. 2. bir katman olarak entegrasyon olmalı. Zaten ticari markaların hala bu tip ürünleri olmaması da bunu gösteriyor.

Jarduino, reefangel için ciddi emek harcanmış fakat akvaryum kontrolcüleri. Herşeyi yapan ürün olmaz. Bir de bu ürünler kendi ekranı falan olan ürünler herkesin cebinde akıllı telefon varken gerek yok bence bu tip şeylere.

Çalışma şöyle olabilir  kontrolcü, sürücü, led, kasa tasarımlarından oluşur. İsteyen istediği kısımları kullanarak kendi armatürünü yapar. Hatta bu çalışmayı tek bir ürün çalışması değil de bir platform çalışması gibi düşünelim bence. 4 ana bileşen ile ilgili isteyenler detaylı dokümantasyon ile katkıda bulunsun.

Önümüzdeki günlerde meanwell in ldd-XXXH sürücüleri hakkında bir paylaşımda bulunayım ben. 

 

 
agc güzelmiş. İnşaallah fiyat rekabet edebilir durumdadır. Kendileri ile iletişime geçip projemizden bahsedeceğim. Bunun gibi 40-48V civarı AC ya da DC olabildiğince ucuz güç kaynağımız olsa çok güzel olur. Bilgisi olan paylaşırsa seviniriz.

 
Fiyatlarıda makul, satıcısına göre 16-22 tl arasında değişiyor.

Güç kaynağı olarak 24 V  8,5 A  kullanıyorum, sürücü olarak ACG 1400 mA tercih ettim. 6'lı iki grubu paralel bağladım. Sorunsuz kullanıyorum.

Diyeceğim o ki Hüseyin bey, burada en önemli olmazsa olmaz şey yazılım, diğerleri bir şekilde hallolur. İsteyen istediği dizaynı yapar, istediği ledi kullanır. Çünkü yelpaze çok geniş, 40 lt nanosu olanda var 2000 lt havuzuda :)

 
Almanlar yine kendilerine hayran bıraktı.  sitesi tane tane her markayı ayırmış marka içinde serileri ayırıp bütün teknik değerleri veriyorlar led ve ekipmanları konusunda. Neden pahalı olduğunu anlayabilmiş değilim. Pahalı olmasa gözüm kapalı buradan alış veriş yapacağım...

Türkiyede bu konuda isim yapmış düzgün bir site bulamadım? Var mıbildiğiniz bir site yada karaköy civarında ( ledciler orada toplanmış anladığım kadarıyla) irtibat kurulacak cree ve osram satan bir kurum...

saygılar.

 
Arduino vb projelerin bana göre en güzeli, ferduino'dur (www.ferduino.com). Bir inceleyin derim. Herseyi kontrol edebiliyor, ticarileştirilmiş. Main board ı 175$ dan satıyor yapan kişi, biraz muhabbet etmişliğim var kendisiyle, hatta dokunmatik ekranda çıkan mesajlarını vb türkçeleştirmiştim. Sonra pek ilgilenmedim. Ama böyle birseyle ilginenen olursa belki ana kartlardan toplu olarak biraz daha uygun fiyata edinebiliriz. Benim şu ana kadar gördüğüm en derli toplu ve üzerinde emek harcanmış çalışma, bu sistem.

 
Projenin diyagramını çizmek gerek, hangi Donanım neyi kontrol edecek vs.

Sent my iPhone using Tapatalk

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst