Keşfet

Açık Kaynak Armatür Projesi

Online toplantı yapabileceğimiz bir platform önerisi olan var mı? Gönüllü olanlarla bir toplantı düzenlesek.

Merhabalar ... Skype olabilir sanırım toplantı için

Merhabalar skype olabilir toplantı için hem mobile versiyonu da mevcut ....

Arkadaşlar konu ile ilgili çalışma üzerindeyim şu anda. Karmaşık gibi görünse de aslında çok basit. Yazılım zaten hazır. (ücretsiz versiyonu mevcut). Projem sanırım 1 ay içerisinde bitecek, konu ile ilgili yapım aşamalarını ve gerekli malzemeleri buradan paylaşacağım. (yapım aşamalarını mümkün olduğunca basite indirgeyerek anlatmaya çalışacağım) Yardımcı olabileceğim tüm sorularınızı da cevaplayabilirim.

Kullandığım malzemeler ;

Arduino mega 2560 ana kart

3.2" TFT LCD ekran

TFT LCD Ekran kartı (Arduino ile ilgili ürünleri internetten rahatlıkla temin edebilirsiniz ben şansıma bu üçlüyü ikinci el buldum.)

Arduino proto shield (arduinonun devre tasarlamak için kullanılan demonte bordu. Ben bunu da kendim yapmayı tercih ettim.)

DS1307  Arduino için gerçek zaman saati modülü

Ledleri dimlemek için MeanWell LDD H serisi led sürücü (350mA, 700mA, 1000mA olmak üzere çeşitleri mevcut)

Sürücülerin montajı için kart Coralux LDD board (ben kartı almak yerine kendim yapmayı tercih ettim.)

Sıcaklık ölçümleri için DS18b20 ısı sensörü (elektronik parça olan transistörle aynı yapıda ancak hazır modül kartı da mevcut. Sadece suya girecek olan parçayı kendiniz lehimlemeniz ve izole etmeniz gerekiyor)

iç ve dış bağlantıların yapılabilmesi için bilimum bağlantı aparatları rs232 (dişi - erkek), stereo kulaklık jakı (dişi - erkek), arduino için jumper kablolar v.s.

dediğim gibi detayları en kısa zamanda paylaşacağım. Umarım siz değerli akvaristlere bir faydam dokunur.

Saygılarımla;

Arkadaşlar konu ile ilgili çalışma üzerindeyim şu anda. Karmaşık gibi görünse de aslında çok basit. Yazılım zaten hazır. (ücretsiz versiyonu mevcut). Projem sanırım 1 ay içerisinde bitecek, konu ile ilgili yapım aşamalarını ve gerekli malzemeleri buradan paylaşacağım. (yapım aşamalarını mümkün olduğunca basite indirgeyerek anlatmaya çalışacağım) Yardımcı olabileceğim tüm sorularınızı da cevaplayabilirim.

Kullandığım malzemeler ;

Arduino mega 2560 ana kart

3.2" TFT LCD ekran

TFT LCD Ekran kartı (Arduino ile ilgili ürünleri internetten rahatlıkla temin edebilirsiniz ben şansıma bu üçlüyü ikinci el buldum.)

Arduino proto shield (arduinonun devre tasarlamak için kullanılan demonte bordu. Ben bunu da kendim yapmayı tercih ettim.)

DS1307  Arduino için gerçek zaman saati modülü

Ledleri dimlemek için MeanWell LDD H serisi led sürücü (350mA, 700mA, 1000mA olmak üzere çeşitleri mevcut)

Sürücülerin montajı için kart Coralux LDD board (ben kartı almak yerine kendim yapmayı tercih ettim.)

Sıcaklık ölçümleri için DS18b20 ısı sensörü (elektronik parça olan transistörle aynı yapıda ancak hazır modül kartı da mevcut. Sadece suya girecek olan parçayı kendiniz lehimlemeniz ve izole etmeniz gerekiyor)

iç ve dış bağlantıların yapılabilmesi için bilimum bağlantı aparatları rs232 (dişi - erkek), stereo kulaklık jakı (dişi - erkek), arduino için jumper kablolar v.s.

dediğim gibi detayları en kısa zamanda paylaşacağım. Umarım siz değerli akvaristlere bir faydam dokunur.

Saygılarımla;
Hocam bu çok iyi bir gelişme oldu. Dediğiniz gibi birde ayrıntılı bir anlatım ve fotoğraflama olursa tadından yenmez. Teşekkürler.

Verilen linkte ekran için eski bir telefon ekranı kullanılmıştı. Şöyle ucuzundan smart phonelardan biri ele geçse kullanılabilir mi?

Hulusi bey hangi linkteki ekrandan bahsediyorsunuz.

Hulusi bey hangi linkteki ekrandan bahsediyorsunuz.
  bu linkteki yazışmaların bir yerinde bir kullanıcı Nokianın eski bir modelinin ekranını kullandığından bahsetmişti.

Buradada  Nokia var. Nokianın ekranı daha uyumlu ve kolaymış diğer smartlarınki daha zormuş programlama vs. diye okudum yoksa zerre bilgim yok :D

evet nokia 5110 ekranından ben bahsetmiştim diğer 16*2 küçük iki sıralı ekranlara göre pixel sayısı acısından bircok bilgiyi üzerinde gösterme olanağı sağlıyor ve 5110 ekranının arduino üzerinde kullanımı yaygın oldugundan bircok kullanım kolaylıgı sağlayan kütüphane mevcut ...

İki tasarım fikri arasında kaldım yardımınıza ihtiyacım var. Hangisi daha kullanışlı olur?

1. Kontrol ünitesi , sürücüler ve güç kaynağının ayrı olduğu sistem. Bu durumda bu 3 ünite isteğe göre değiştirilebilecek fakat her biri ayrı maliyet ve birleştirmekte fazladan zahmet.

2. Bütünleşik sistem. 220VAC girişi,  toplam 150W civarı gücü olan 5-6 kanal çıkışlı bir kutu. Güç kaynağı + sürücüler ve arduino konnektörlerini barındıran bütünleşik bir kart.

Fikirlerinizi bekliyorum. 

İki tasarım fikri arasında kaldım yardımınıza ihtiyacım var. Hangisi daha kullanışlı olur?

1. Kontrol ünitesi , sürücüler ve güç kaynağının ayrı olduğu sistem. Bu durumda bu 3 ünite isteğe göre değiştirilebilecek fakat her biri ayrı maliyet ve birleştirmekte fazladan zahmet.

2. Bütünleşik sistem. 220VAC girişi,  toplam 150W civarı gücü olan 5-6 kanal çıkışlı bir kutu. Güç kaynağı + sürücüler ve arduino konnektörlerini barındıran bütünleşik bir kart.

Fikirlerinizi bekliyorum. 
2. seçenekte bir kutu içerisinde topladığımız zaman kontrol panelide o kutu içine mi gömülecek? yoksa ayrı bir kutu mu olacak ki ayrı bir kutu ile duvar yada bir yere asılabiliryor olması daha işlevsel gibi geldi bana. Ayrıca 2. seçenekte büyük bir ihtimalle ısınma sorunu yaşanacak gibi geldi bana? kışın olmasada yazın ısınma kutu içinde problem olur mu ?

saygılar

Kontrol panelinin ne kadar gerekli olduğundan şüpheliyim. Akıllı telefon uygulaması ya da masaüstü uygulaması ile kontrol ederim diye düşünüyorum. 
2. seçenek için fizibilite yaptım çok makul çıkmadı. Daha büyük PCB yapmak gerekirken fiyat eşit ya da biraz daha fazla çıkıyor.

5 sürücü + arduino nano + RTC + ESP8266  yı üzerinde barındıracak bir kart tasarımı üzerine çalışıyorum. PCB büyüklük ve şekil olarak nasıl olmalı sorusu gündem de. 5x12 gibi birşey uygun olur sanırım.

Sayın Arkadaşlar,

Böyle bir konu başlattığı için başta Hüseyin Bey olmak üzere katkı sağlayan tüm arkadaşlara teşekkür ediyor ve kutluyorum. Ancak bahsettiğiniz konular bana çok yabancı, elimden ne gelir bilemiyorum ama destek vermeye hazır olduğumu da belirtmek isterim.

İhtiyaçları karşılayacak hazır armatürlere ulaşmak tabiki kolay ve mümkün. Ancak hobi, kendin yap ürünler ile çok daha anlamlı oluyor. Bunu akvaryumda canlı üretimi yapmak gibi düşünebiliriz. İthal ya da başkaları tarafından üretilmiş canlıları temin etmek çok kolay ama insanın kendi akvaryumunda palyaço, bangai kardinal, karides gibi canlıları üretebilmeyi başarması çok çok daha önemli diye düşünüyorum. Benzer şekilde ekipmanlar konusunda da olabildiğince kendin yap ürünler hobi açısından daha fazla haz verecektir.

Girişminizden ötürü tekrar teşekkür eder, destek vermeye hazır olduğumu bir kez daha belirtmek isterim.

Yolunuz açık olsun.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı

takipte olduğum güzel bir çalışma olacak. Elimden gelen desteği vermeye hazırım.

Destek vermek isteyen herkese çok teşekkür ederim. Bir türlü derleyip toplayıp destek vermek isteyenleri bir araya getiremedim. Kusuruma bakmayın.

Eşimle sürücü üzerine çalışıyoruz şu aralar. Yazılım arayüzlerini de bir ara tasarlayıp görüşe açacağım. Şimdilik gelişmeler bu kadar.

Sürücü tasarımı, PCB tasarımı, kutu tasarımı, led seçimi gibi konularda yardımlarınızı beklemekteyim. Ek olarak sistemin blok diyagramını çizerek anlatımlı paylaşırsa biri çok mutlu olurum.

@Anıl nerdesin? Sürücü tasarımlarını bekliyoruz.

Birkaç arkadaş CNC konusunda yardımcı oluruz demişti. PCB basabilecek var mı acaba?

Selam, pek çoğumuzun elinde mecut alüminyum soğutuclar , plexi kasalar, pcb lere dizilmiş ledler yahut cob 10-20-30-50w beyaz, mavi ledler, bunlara uygun drver vs var.

siz projeyi bitirince atıyorum ben kendi led sistemimi mekanik timerlardan kurtarıp dimli daha gerçekçi bir simülasyonla çalışır vaziyeet getirebilirmiyim bazı bileşenlerinizi alarak, mesela dim e uygun driver en basiti bu , ve asıl önemli olan yazılımınız kart vs.? yani 2. plandada pcb ve led grubunu mevcut kasa alüminyum soğutucuya monte etmek kalıyor.

iyi çalışmalar

Selam, pek çoğumuzun elinde mecut alüminyum soğutuclar , plexi kasalar, pcb lere dizilmiş ledler yahut cob 10-20-30-50w beyaz, mavi ledler, bunlara uygun drver vs var.

siz projeyi bitirince atıyorum ben kendi led sistemimi mekanik timerlardan kurtarıp dimli daha gerçekçi bir simülasyonla çalışır vaziyeet getirebilirmiyim bazı bileşenlerinizi alarak, mesela dim e uygun driver en basiti bu , ve asıl önemli olan yazılımınız kart vs.? yani 2. plandada pcb ve led grubunu mevcut kasa alüminyum soğutucuya monte etmek kalıyor.

iyi çalışmalar
İlk başta ticari ürünlere benzer bir ürün hayal etmiştim. Gelen yorumlar sonucu gördük ki genel ihtiyaçlar sizin ihtiyaçlarınızla örtüşüyor. Bu nedenle biz de bir platforma dönüştürme kararı aldık.

Eğer elinizde PWM ile dimlenebilen sürücüleriniz varsa sadece kontrolcüyü sisteminize adapte etmeniz yeterli olacaktır. Diğer durumda sürücülerinizi bizim geliştireceğimiz sürücüler ile değiştirmeniz gerekecek. 
Mevcut taslak tasarımımızda 9-36V ile beslenen sürücü ve kontrolcü bir arada (arduino nano üzerine takılacak) bir kart düşünüyoruz. Dolayısı ile sürücü başına bağlayabileceğiniz led sayısı güç kaynağınızın çıkış voltajı ile sınırlandırılmış olacak. 

Örnek verecek olursak;

Eğer 24V ile besler ve  Cree XT-E serisi ledlerden kullanırsanız her sürücüye maksimum 6 led bağlayabileceksiniz. 5 kanal olacak. ikinci sürücü kartını bağlamanız durumunda 10 sürücü ile maksimum 60 led sürebilirsiniz. Bu da 60x4W maksimum 240W eder. Tüm kanalları tam dolu kullanmayacağınızdan maks 150W lık bir sistem olacak. Tek sürücü kartı için ise 75W diyebiliriz kabaca.

Tabii henüz kesin tasarım olmadığından bu hesaplar da kesin değil fakat kabaca böyle olacak.
Nasıl olması gerektiği ile ilgili yardımlarınız beklenmektedir.

Hüseyin bey, yazılıma başladınız mı?

Konu görüntüleyen kullanıcılar