Keşfet

Aiptasia'dan kurtulma yolları

narwhal

Yönetici
Yönetici
Ad Soyad
Selim
Aiptasia ülkemizi çevreleyen sularda da bulunan bir anemon türüdür. Bazı türleri çok hızlı yayıldığından kısa sürede akvaryumu sarabilir, bu nedenle bir an önce yok edilmesi çok iyi olur.

Bu anemonları yok etmek için birçok yol vardır fakat aiptasialar çok dayanıklı canlılar olduklarından bunlardan hiçbiri kesin çözüm olmayabilir.

Doğal yollar;

-Bazı kelebek balıkları (Copperband, racoon, auriga...)

Kelebek balıkları genelde aiptasiaları severek yerler fakat aiptasialar bittikten sonra iki sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz. Birincisi, eğer bu balıklar bir resif akvaryumunda ise mercanları da yiyebilirler (özellikle racoon ve auriga gibi türler). Diğer sorun ise copperband ve diğer zor yem kabul eden kelebek balıkları aiptasialar bittikten sonra dışarıdan başka yem almayıp ölebilirler. Ayrıca kelebek balıkları yeni başlayanlar için çok uygun balıklar değildir.

-Pepermint karidesi

Bu karidesler aiptasiaları ve diğer yemleri severek kabul ederler. Bazen aiptasialara dokunmadıkları da olur bu yüzden biraz risklidir. Ayrıca aiptasia dışındaki küçük anemonlara da zarar verebilirler. Ülkemizde bulunması zor bir türdür.

Kimyasal yollar

Bazı firmaların aiptasia öldüren kimyasallar üretmiştir ve bunların genelde akvaryumdaki diğer canlılar için zararlı olmadığı iddia edilir.

Başka bir yol da içinde aiptasiayı öldürecek dozda omurgasızlar için zehirli bir sıvı olan şırıngayı aiptasianın vücuduna sokup, sıvıyı onun vücuduna enjekte ederek yapılır. Şırınganın içine birçok farklı sıvı koyup deneyenler ve başarılı olanlar var. Bunlardan bazıları; sıcak su, limon suyu, sirke, kalkwasser...

Eğer deneyip başarılı olduğunuz aiptasia öldürme yolları varsa siz de buraya yazabilirsiniz.

selimin sölediklerine ilave olarak aiptasiaların oldukları yerlere daha dogrusu tam üzerlerine küçük girintili çıkıntılı kayalar koyarsanız aiptasialar onlara geçiş yapıyorlar ve o küçük kayaları akvaryumdan çıkarıyorsunuz.

Benim yöntemlerim ise şu şekilde,

- Akvaryum büyük olduğu için enjektörle hem görüp hemde batıramıyorum. Bu nedenle kayayı su seviyesine çıkarmam gerekiyor. Aptasialı kısmı su üstüne biraz çıkarıyorum, aptasia kayanın deliğine kaçmış oluyor. Bu deliğin içerisine çok yüksek konsantrasyonda mikrodalgada iyice kaynatılmış calk enjekte ediyorum. Bu şekilde bir kaç dakika beklettikten sonra, enjektörle geri çekiyorum. Bazen aiptasiada nehatif basınçla geliyor. Kalk kayanın deliğinde kaldığı için diğer canlılara yoğun bir şekilde nüfus etmiyor. Bu şekilde %50 gibi bir öldürme oranım var.

-Aiptasia üzerine bir kabuk bırakıyorum. Bir hafta gibi bir süre sonra kabuğu kaldırdığımda aiptasia kabuğa geçmiş oluyor ve şansı kalmıyor.

Buna rağmen akvaryumumdaki aiptasıaları ancak sabit tutabiliyorum. Yok edemedim, ulaşamadığım kayalarda çoğalıyorlar.

Bu ulaşamadığım aiptasialar için son ümidim pepermint ama henüz bulamadım.

slm arkadaslar,

aptasia ile mucadelede tanidiklarim siringa ile SIRKE enjekte ediyorlar. sirke az miktarda olur ise, zarari olmuyor su kalitesine,

bir baska yontem ise kaynar su enjekte etmek.

bu her iki yontemde dikkat etmek gerekiyorki: aptasialar parcalari yeni aptasia oluyor,,,,,ona gore parcalari su degisimi sirasinda alinmali,,,,,,

ben aptatia ilaci kullaniyorum ( calc gibi -)

bramy

Eğer tek ve kayanın bir kovuğunda görürsem oraya çaydanlıktan kaynar su döküyorum, ne parçası ne tohumu bir şeyi kalmıyor ama kayayı sararsa bende mecburi o kayayı sıcak suya koyuyorum. Daha sonra kayayı 1-2 gün suda tutup ardından akvaryuma ekliyorum. Eğer 1-2 tane aralarda olsa müsaade edilebilir diye düşünmeyin emperyalist bir yanı var, birken 30-50-150 oluveriyor. :shock:

Aiptasia nasıl bir canlıdır? resmini koyabilir misiniz arkadaşlar?

teşekkür ederim..

Berghia verrucicornis isimli Nudibranch'ın Aiptasia'yı yiyebildiğine internette rastladım. Özel kültüre edip üretebiliyorlarmış. Keşke burada da olsa, Avrupa'ya giden dostlardan isteyeceğim tek şeydir.

Acreichthys tomentosus isimli file fishinde Aiptasia'yı yiyebildiği bildiriliyor ancak tek kaynağa rastladım. Destekleyici başka bir kaynak görmedim.

Saygılarımla,

Kayayı çıkarabiliyorsanız aiptasyaya japon yapıştırıcı dökün o noktadan bir daha çıkmayacaktır...

Enjektörle (salifert test kutularından çıkan plastik ince uçlu) sıvı kalsiyumu çok yaklaştırıp direk ortasına , hatta enjektörü biraz üzerine bastırarak.5 dk sonra çürüyüp beyaz ip gibi bir hale geliyor ve düşerken dağılıyor ama parça bulamıyorum...

Bir daha aynı yerden çıktığını hiç görmedim, 2-3 ayda bir tesadüfen 0,5-1 cm boyunda bulabiliyorum, bunlara da bu muameleyi yapıyorum...

çözüm önerileri için herkeze teşekkür ancak çok zahmetli ve sakıncalı bulduklarım var kayalar büyük olabilir buda sorun oluyor,sirke kullanımı,vs. ben çözümü chelmon fish de buluyorum büyük boylarını yemiyor gibi bir kanı olsada buna katılmıyorum yiyorlar tabi balığın psikolojisi farklı değilse.

not:yiyip de bitirirse kuru yem de almaz zayıflarsa ben talibim

çözüm önerileri için herkeze teşekkür ancak çok zahmetli ve sakıncalı bulduklarım var kayalar büyük olabilir buda sorun oluyor,sirke kullanımı,vs. ben çözümü chelmon fish de buluyorum büyük boylarını yemiyor gibi bir kanı olsada buna katılmıyorum yiyorlar tabi balığın psikolojisi farklı değilse.

not:yiyip de bitirirse kuru yem de almaz zayıflarsa ben talibim
Bu öneriniz sakıncalı bir seçenek. Aiptasia bittikten sonra büyük ihtimalle yem almıyorlar. Bence bunun bir öneri olabilmesi için akvaryumcuda kuru yem yahut karides/balık eti yediğini görerek almalısınız. Etrafımda bu balığı alıpta öldüren bir sürü insan var. Öldükten sonra aiptasia'lar aynen kaldığı yerden devam ediyor. Yazık bu hayvana. Dediğim gibi bence çözüm olabilmesi için almadan önce yem yediğine şahit olun. Ben öyle yaptım.

Bu öneriniz sakıncalı bir seçenek. Aiptasia bittikten sonra büyük ihtimalle yem almıyorlar. Bence bunun bir öneri olabilmesi için akvaryumcuda kuru yem yahut karides/balık eti yediğini görerek almalısınız. Etrafımda bu balığı alıpta öldüren bir sürü insan var. Öldükten sonra aiptasia'lar aynen kaldığı yerden devam ediyor. Yazık bu hayvana. Dediğim gibi bence çözüm olabilmesi için almadan önce yem yediğine şahit olun. Ben öyle yaptım.
+1

++++1- :wub:

bende 2 tane butterfly cinsi var biri chelmon biride yellow long nose ama daha dokunmadılar chelmon zor yem alıyor zaten ama beklicem sabır. aptasiam dana gibi oldu :D

Bence alabiliyorsanız kayasıyla alın ve öldürün.

kaya çok büyük ve diğerlerine yaslı durumda şu şırıngalı yöntemden denicem .calsiyum vererek yok edebiliyormuuşusz

Eğer görünürde bir tane ise ve alabilme olasılığınız varsa alın kayanın büyük olması sizi belki zahmete sokacaktır ama öyle yada böyle tankın içersinde bu işi yapmayın .

Konu görüntüleyen kullanıcılar