Keşfet

Akvaryum Suyunuzun Tuzluluk Oranı

Uğur Bey,

Kalibrasyonu 20 derecede mi yapıyorsunuz acaba?

GT-N7000 cihazımdan Tapatalk 4 ile gönderildi

Hidrometreler ya da bomemetreler cok dikkatli kullanilmali. Bunlarin en kalitelerinin bile cok buyuk bir sapma orani var, kalibre etmeden kesinlikle kullanilmamali. Mutlaka tuzlusuda kalibre edilmeli ve kullanirken uzerinde hava baloncugu yapismadigindan emin olunmali, akvaryum icinde degil ayri bir kapta test yapilmali, kullandiktan sonra RO suyla yikanmali (yoksa uzerinde kirec ve diger metaller birikip agirlik yapabilir) ve en onemlisi 2-3 ayda bir tekrar kalibre edilmeli.

Refraktometre'nin bence kullanimi ve kalibrasyonu cok kolay, sapma ihtimali de oldukca az. Bu hobiye baslayan herkese ilk olarak refraktometre almalarimi oneririm.

refraktometreyi ro/di ile değil 35ppt lik deniz suyu ile ayarlamakta fayda var. Bunun için  Fauna Marin'in standart solüsyonu kullanılabilir.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Selim bey cam hidrometreler kalibre edilemiyor . Aldığınızda doğru ölçüyorsa sapma yapma olasılığı sadece içindeki kağıdın oynamasıyla olur .

Evet Refraktometreler kolay kalibre ediliyor fakat pratikte kalibrasyon sonrası yanlış ölçen birçok Refraktometre gördük ve görüyoruz . 

En kaliteli Refraktometrelerde bile 1-2 puan sapma çokca yaşanıyor . Ro veya distile su ile kalibrasyon yerine birde 35ppt bir referans sıvısıyla double check yapılabilir .

Bu sayede kafada soru işareti kalmaz . Refraktometer bu şekilde ayda 1 doğruluğu test edilirse oldukca güvenli-yararlı bir alet halini alır .

Oda isisinda kalibre edip ayni isidaki suyu olcuyorum.

Aslında kulkanma klavuzlarinda 20 derecede kalibre etmemiz gerektigi ve 20 derecede yapılan kalibrasyondan sonra diğer ısılarda da doğru ölçtüğü yazıyor (ATC özelliği). Ancak tabi bu yaz sıcağında 20 dereceği nasıl sağlayacağız, çok zor.

GT-N7000 cihazımdan Tapatalk 4 ile gönderildi

Refraktometre ya da baska bir yontem ... Her gun kalibre olmamis, sapmasi olan bir aletle tuzlulugu olcup takip etmek , haftada ya da ayda bir kalibre bir cihazla olcum yapmaktan iyidir bence.

refraktometreyi ro/di ile değil 35ppt lik deniz suyu ile ayarlamakta fayda var. Bunun için Fauna Marin'in standart solüsyonu kullanılabilir.
Tolga bey refraktometreyi saf distile suyla kalibre ediyorum. RO degil yani .

ajyhyvys.jpg

Bu sekilde hata payi minimuma iniyor

Uğur Bey fotoğraftaki objeyi ilk kez görüyorum. Lakin ben eczaneden saf su aldımıştım zamanında (litrelik bir üründü). Refraktometre kalibrastonu için. Bu suyu eve getirip tds metre ile ölçüğümde 5-10 ppm arası bir değer okumuştum. (değer tam aklımda değil yanlış yönlendirmeyim.) fakat ro su çıkışını ölçtüğümde 0 olarak okuyordum/okuyorum. Elinizde ki ürün için aynı şey geçerlidir demiyorum. Yahut benim aldığım suda çıkan tds değeri kalibrasyonu etkilermiydi onuda bilmiyorum. Dikkat çekmek istedim.

Daha önce belirttiğim gibi ben refraktometreyi ilk tuzu aldığımda ve arada bir kontrol için kullanıyorum. zaten otomatik su ekleme üniteniz varsa tuzluluktan şikayetiniz olmayacaktır. Balling yapanlar ise uzun vadede (su değişimi yapmıyorlarsa) kontrol etmelidirler. Ama tuzun gramajını teyit ettikten sonra ne bometre ne hidrometre ne de refraktometre kullanmak gerekmiyor. İlla kulp takılacaktır burada, tuzu serin ve kuru bir yerde saklanması gerektiği ve bundan dolayı nem kapıp değerlerini değişebileceği durumuna değinmiyorum: :)

Hobi pahalı herkes tarafından aşikar kabul görecektir. Tankına tuz koyacak bir arkadaş illa refraktometere demesine gerek yok. Bometre ile ucuz yollu başlangıç yapabilir. Bu noktada da ise üşenmeden sıcaklık kontrolu sapma gibi değerlere bakmalıdır. Diğer taraftan kendim ilk olarak refraktometre tuz ve su arıtma cihazı almıştım. Ama ben 6 ayda ancak suyu koydum tanka acelesi yoktu.

refraktometre ile 1025

sera ile 1023 :)

arkadaşlar, eczanelerde satılan serumlar binde 9 nacl değil mi? hem de 2 tl gibi rakamlara satılan herkesin ulaşabileceği yerdeler. hiç birşey yada örnek tank bulamıyorsak buna göre kalibre etsek cihazları nasıl olur?

Saf suyla yapın, RO dan gelen 0 TDS su daha garanti...

Aslinda sunu demek istedim ben serum fizyolojik (bildigimiz serum) ile refroktometrenin tuzlulugu dogru mu yanlis mi olctugunu anlayabiliriz cunku serum suyu saf suya binde 9 nacl yani tuz icerir baska hicbirsey yoktur icinde.

Tabi ki o da doğrulama yöntemi. Ama genelde hobiciler RO dan alınan su ile sıfırlıyor.. .

By Nebi

Aynı sorunu bugün bende yaşadım 2 adet refraktometreyle ve bir adetde elektronik cihaz  ile olctum sonuç :1023-1024 ve elektronik olan 1026 cıktı.Güvenilir olan ölçüm ekıpmanı hakkında sanırım hala bir netice yok yıllardır ?

test kablarını temizlediğim distile su ile yapıyorum bana göre doğru değeri veriyor 2 tane daha ayrı refrektörmetre ile ölçtüm onlarda da fark olmadı

Ekli dosyayı görüntüle 44913

atc cihazı kalibre etmekte kullandığımız sıvının sıcaklık derecesı akvaryumla aynımı olmalı acaba ?

Bugun onuda deniyecegim :) cok garip geldi ama bu sefer atcyidemi isitsak acaba demek te gelmiyor degil icimden cami zaten soguk 1 damla damlatinca isi dusermi :) 

hocam ne yalan söyliyim ben şuan çok kararsız durumdayım hangine güvenecegımı şaşırdım dogrusu :///

D&D refraktometre kullaniyorum 1025

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Konu görüntüleyen kullanıcılar