Keşfet

Akvaryum Suyunuzun Tuzluluk Oranı

Cihan bu akrilik kutu içindeki hidrometrelerde hata ihtimali kesinliklevar, ben cam hidrometreleri diyorum. Uzun şeffaf bir bardağa suyu alıp içine hidrometreyi bırakarak ölçüm yapıyorum.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
geçenlerde 1028 gibi ölçtüm ama şimdi düşürdüm bi sakıncası olurmu 1028  in cromis ve damsel var tankta

 
geçenlerde 1028 gibi ölçtüm ama şimdi düşürdüm bi sakıncası olurmu 1028  in cromis ve damsel var tankta
yavaş yavaş düşürmen lazım. akvaryumun kaç lt hatırlamıyorum. %1 tuzlu su çek yerine aynı oranda tatlı suyu yavaş yavaş ekle.

yani tek seferde boca etme .

 
Gökçe bey kesinlikle pahalı ucuz ekipman tercih edip etmeme meselesi değil, bende bir çok pahalı ekipman kullanıyorum. Daha kaliteli olanı almak yanlış bir şey değil. İşe çok yaramasa bile bazı elektronik donanımları sistemimde görmek hoşuma gidiyoR :)   Hiç bakmıyorum ama ama IKS nin tüm propları ve modilleri takılı çalışıyor.  Bunlarla güzel tanklar kurulur, sorun çözülür mesajının verilmesine itirazım var.

Mekanik plastik hidrometreleri kastetmiyorum, cam hidrometre bir kez doğru kalibre edilirse 1000 yıl sonrada tabiki doğruyu gösterir. Ölçtüğünüz suyun sıcaklığı dışında bir değişkeni yok. Niçin yanlış ölçsün.

Bu buzdolabı hassasiyeti ölçüsünde güvenilir ama bunca donanıma ve teknolojisine rağmen fiyatı kullandığım PS den biraz yüksek.

Kısmende olsa pazarlama kaygısı sizce hiç yokmudur? Bu her alanda var diye düşünüyorum, her satıcının alıcısıda mutlaka oluyor.
Guzel tanklarin elbette sadece ekipmanla kurulamayacagini bu forumu takip eden hemen hemen herkes biliyordur diye dusunuyorum. Eger durum aksi ise zaten cok ciddi bir sorun var demektir.

Buzdolabi ornegini siz elektronik cihazlara guvenmediginiz icin sormustum. Sonucta ornek verdiginiz ve tercih ettiginiz buzdolabi da elektronik bir cihaz :) Sizinki "elektronik cihazlara guvenmem aldigim buzdolabi haric" oldu benim nazarimda.

Pazarlama olmadan hicbir urun satilmaz. Belki de cam hidrometrelerin diger cihazlara gore daha guvenilir oldugu halde daha az tercih ediliyor olmasi bu pazarlama aktivitelerinin sonucudur. Bilemiyorum.

Her urunun mutlaka bir alicisi vardir ama talep onemlidir arzdan once. Yani elektronik iletkenlik olcer ureten firma once cihazi uretip sonra satmaya calismak icin pazarlama aktivitesi yaparsa vakit ve para kaybeder. Ama hidrometre talebi cokken bu talebi degerlendirip hidrometre ureten firma malini hemen satar, vakit ve nakit kazanir. Olay temel ekonomi formuludur, Arz ve talep dengesi. Eminim pek cok kisi bunu biliyordur.

Bu hobide sarlatan ve insanlarin cebinden parasini calmaya calisan cok yaratik var, tipki baska pek cok sektorde oldugu gibi. Hobiciler bu tartismalari okusun ve bilgilensin ki, tercihlerini bilincsizce yapmasin. Burada bunlari paylasmamizin sebebi bu oyle degil mi ?

Basimdan gecen bir ornegi vereyim ve kendi acimdan konuyu terkedeyim.

Yillarca forumda yazdik cizdik (hala da yaziyoruz ve sanki yeniymis gibi tartisiyoruz) ithalattan gelen baligi posetle gelir gelmez almayin diye. Yaziyoruz ama yapmiyorum. Simdi; bir akvaryumcu yeni ithalat yapmis, ben de oradayim canli bakiyorum. Bir arkadas geldi yanima (konusurken ismimi duydu sanirim) forumdan beni taniyormus, tanistik orada. Posette balik almak istedigini soyledi, fikrimi sordu (sanki forumda fikrimin ne oldugunu defalarca yazmamisim ve o da okumamis gibi). Dukkan sahibinin yaninda kendisine baligin guzel oldugunu soyledim. Al yahut alma demedim. Arkadas baligi aldi. Birkac gun sonra balik olmus. Sonra forumda imali bir sekilde beni sucladi. Ona baligi almamasi gerektigini soylemem gerekiyormus. Yorumu sevgili hobicilere birakiyorum. Allah hepimize sabir versin insallah.

Sevgiyle kalin.

 
ben arasıra hem atc refraktometre hem hidrometre ile bakıyorum refraktometeryi neredeyse her kullanımdan önce kalibre etmem gerekiyor çünkü saf suyu 1 olarak göremiyorum malesef, belirteyim  aralık 2-3 hafta olabiliyor kalibrasyon için.
Her seferinde gerek yok  bence, saf suyu 0 mı 1 mi görüyorsunuz kalibrasyonda?

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Saf suyun sıfır görülmesi gerekir...

 
Saf suyun sıfır görülmesi gerekir...
refraktometre de 1 görüyorum doğal olarak :) saf suyun yoğunlu 1 gr/cm3 değilmidir? benim refraktometrem 1 ile yanılmıyorsam 1,5 arasında ölçeklendirilmiş.

 
Doğru Cihan haklısın...Yazdığın doğru bilgi bende bakınca farkettim...

 
Gökçe bey kesinlikle daha iyi biliyorum diyemem, elektriksel iletkenlik için sadece yorum yaptım, iddiam yok. :)   Siz kullanıyorsunuz ve cihazınızı benden daha iyi bilirsiniz. 

Benim biraz dijital ölçüm yapan cihazlara karşı ön yargım var. En iyi markaların dahi ORP ve Ph ölçümleri düzenli kalibrasyona rağmen bile kısa sürede tutarsız sonuçlar vermeye başlıyor.  Tıbbi cihazlarda da genelde böyledir, manuel ölçüm yapan cihazların verdiği değerler daha güvenilirdir. Daha komplex cihazlar genelde kullanım kolaylığı ve kullanıcıdan bağımsız sonuç sağlar. Manuel cihazlar ise tecrübeli elde daha değerli sonuçlar verir.

Otomatik sayım yapan bir cihazın verdiği değere göre, işi bilen birinin mikroskop altında kendi değerlendirmesi çok daha güvenilir olur.

Canlılarımızda sorun yoksa ölçümlerimiz zaten güvenilir aralıklardadır, ama özellikle SPS lerin anlamsız ölümlerinde tuzluk değerlerinide aklımızda tutalım diye yazdım.  Yoksa balıklar, softlar ve LPS ler geniş bir tuzluluk aralığında hayatlarından memnun oluyorlar.
Epeyden beri foma girmediğim için bu konu ilginç geldi. Bende çorbada tuzum olsun istedim. Öncelikle tuz yoğunlunu ölçecekseniz iletkenlik metotu kullanmanız doğru olacaktır. Bu yöntemin hassasiyeti 0,01ppm dir. Sanırım hiç bir higrometre bu seviyede ölçüm yapamaz . Higrometre imalat aşamasında içine kurşun konur belli yoğunluktaki sıvıda işaretlenir ve cam ısıtılarak kapatılır. Hidrometre ölçüm yapan tüm arkadaşlarım iletkenlik ölçerlere göre çok büyük bir hata payı ile ölçüm yapar. Bu metot gereğidir. Sayın hocam sizin yaşamış olduğunuz olumsuzlukları genele yaymak haksızlık olur. Şu an teşhis ve tanı için kullanılan cihazlar pikogram seviyesinde ölçümler yapabiliyorlar. Görüntüleme cihazlarının bizlere sağladığı imkanları saymıyorum. Ancak her işin bir bedeli var. Öncelikle bu cihazların kullanımı ve düzenli bakımı, uzmanları tarafından kalibrasyonları yapılmıyorsa tabiki hatalı ölçüm yaşanacaktır. Birde sıkça kalibrasyon yapıldığından söz ediliyor. Burada yapılan işlem bir ayarlamadır. Referanslarınız ; tuzlu su, (bunu hazırlarken kullanmış olduğunuz tuz),  su, terazi, termometre ve ortam tüm bu şartların  izlenebilirliği ve kalibrasyonu olmalı bir izlenebilirliği tamamlanmış bir üst cihazla doğrulanmalıdır. Bu işin prosedür kısmı. Sonuçta hepsini gerçekleştirmiş olsanız bile en kötü iletkenlik ölçer (doğrulaması yapılmış) elinizdeki higrometreden kat kat daha iyi ölçecektir. Teknoloji hepimizn faydasınadır. Lütfen teknolojiyi kullanmaktan çekinmeyin. 

Saygılarımla,

 Enver

 
refraktometre de 1 görüyorum doğal olarak :) saf suyun yoğunlu 1 gr/cm3 değilmidir? benim refraktometrem 1 ile yanılmıyorsam 1,5 arasında ölçeklendirilmiş.
Peki biz rekraktometreyi saf su ve özel tornavidası ile kalibre ederken hep sıfıra ayarlardık, yanlış mı yaptık o zaman?

 
Enver bey teknoloji konusundaki önerilerinize teşekkür ederim.  Teknolojinin içinde yaşıyor ve iş hayatımda onu en yüksek seviyede kullanıyorum. Benim resif tankımla ilgili yaşadığım bir sorunda yok. Ben tuzlu su akvaryumumu çok uzun yıllardır çok sağlıklı şekilde yürütüyorum. Mevcut akvaryumlarımda bakmış olduğum balık ve mercan sayı ve miktarı pek çok akvaryumcudan çok daha fazladır.  Ben ellerindeki ölçüm cihazlarının sonuçları ile boğuşup sağlıklı bir akvaryuma sahip olamayan arkadaşlar için öneride bulunuyorum.

Ayrıca akvaryum için üretilen cihazların çok yüksek teknoloji içirdiklerini ve yüksek kalitede oldukları pek iddia edilemez.

Bir hidrometre çok hassas ölçüm yapmaz ama aynı zamanda büyük miktarda hatada yapmaz. 

Çok uzatılacak bir şey değil aslında bu konudaki ben son mesajımı şöyle sonlandırayım, tuzluluk ölçümlerindeki hatalar benim etrafımda gördüğüm akvaryumla ilgili sorunların en önemlilerinden biridir. Refractometre kullanan arkadaşlara ölçümlerine kesin doğru gözü ile bakmayıp kontrol etmelerini öneririm.

 
yaptıgınız dogru

Hangisi doğru?

Sıfıra ayarlamak mı? bire ayarlamak mı?

 
refractometer_salinity_scale_L.jpg


1 e görede 0 a görede ayarlasanız aynıdır .

Bende milwaukee refraktometre var saf suyla kalibre

ettiğimde ki yaptığım doğru 3 derece yüksek ölçüyor.

Malesef biz doğruları yapsakda Refraktolar doğru ölçmeyebiliyor :)

Bu sapma her refraktoda böylemedir tabiki hayır .

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
refractometer_salinity_scale_L.jpg


1 e görede 0 a görede ayarlasanız aynıdır .

Bende milwaukee refraktometre var saf suyla kalibre

ettiğimde ki yaptığım doğru 3 derece yüksek ölçüyor.

Malesef biz doğruları yapsakda Refraktolar doğru ölçmeyebiliyor :)

Bu sapma her refraktoda böylemedir tabiki hayır .
Refraktometrelerde prensip olarak ışığın kırılma indisine bağlı okuma yapan çok pratik cihazlardır. Sizin cihazınız optik ise daha çok kuru madde (yağ, şeker) tayini için kullanılır. Tuzlu su ölçümü yapılabilir. Okuma hassasiyetiniz  %1 dir.  Ölçmede sıcaklık önem taşımaktadır. 1 C ısı farkı okuma değerinizi değiştirmeye yeterlidir. Ayar için kullandığınız suyun sıcaklığı ile tuzlu suyun sıcaklığı ve aletin prizma sıcaklığı aynı tutarsanız okumayı en az hata ile  gerçekleştirebilirsiniz. 

 
Başlığı tekrar okudum. Gerçekten de bir akvaryumdaki en önemli değerlerden biri ve insanın içine kurt düşüyor; acaba benim refraktometre yanlış olçuyor mudur diye.

Özellikle refraktometrede anlamadığım bir hususu sizlere danışmak istiyorum. Aşağıdaki örnekte göreceğiniz gibi sol tarafta 1000 ..... 1025 aralığında ilerleyen SG değerleri sağ tarafta ise 20 ..... 35 aralığında ilerleyen tuzluluk değerleri mevcut.



Bu noktada sormak istediğim ölçüm yaparken yoğunluk değerlerini mi kullanmamız gerek yoksa tuzluluk değerlerini mi?

Zira skalada 1025 yoğunluk değeri 35 ppt yoğunluğa denk gelmiyor.  Aşağıdaki linkte yer alan 20 derecede 1025 s.g. = 33.8 ppt olmasının sebep olduğunu ve refraktometrenin çalışma sıcaklığının 20 derece olması gerektiğini anlıyorum.



Konu hakkında değerli fikirlerinizi bekliyorum.

 
refraktometre atc özellikli ise 20c ye bağlı kalmanıza gerek yok, sadece mevsimsel olarak ölçüm yaptığınız oda sıcaklığı 2-3 derece oynuyorsa bu oynamalarda tekrar kalibre etmeniz önerilir.

refraktometrenizin doğruluğunu kontrol etmek için 1 lt ro suya, 33 gr tuz ekleyin iyice karıştırın ve atc refraktometre ile bakın 1,025 görüyorsanız içiniz rahat eder :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst